ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΕΡΕΜΙΑΣ 32-34

«Ένα Σημάδι ότι ο Ισραήλ Επρόκειτο να Αποκατασταθεί»

Ιερ 32:6-9, 15—Ο Ιεχωβά έδωσε στον Ιερεμία την οδηγία να αγοράσει έναν αγρό ως σημάδι ότι ο Ιεχωβά θα αποκαθιστούσε τον Ισραήλ (it-1 σ. 209 ¶2)

32:9-14 Ο Ιερεμίας έκανε ενέργειες για να αγοράσει τον αγρό.

33:10, 11 Ο Ιεχωβά εκδήλωσε αγαθότητα δίνοντας την υπόσχεση ότι οι αιχμάλωτοι που ανταποκρίθηκαν στη διαπαιδαγώγησή του θα συγχωρούνταν και θα επέστρεφαν στον Ισραήλ.

Ιερ 32:10-12—Ο Ιερεμίας ακολούθησε όλες τις κατάλληλες νομικές διαδικασίες για τη συναλλαγή (w07 15/3 σ. 11 ¶3)

Για ποιο σκοπό έγιναν δύο συμβόλαια για την ίδια συναλλαγή; Το ανοιχτό συμβόλαιο ήταν για να το συμβουλεύονται. Το σφραγισμένο συμβόλαιο χρησίμευε ως αντίγραφο για να πιστοποιεί την ακρίβεια του ανοιχτού συμβολαίου αν χρειαζόταν. Ακολουθώντας ο Ιερεμίας λογικές νομικές διαδικασίες ακόμη και όταν συναλλασσόταν με έναν συγγενή και συλλάτρη του, έθεσε παράδειγμα για εμάς.

Ιερ 33:7, 8—Ο Ιεχωβά υποσχέθηκε ότι θα “εξαγνίσει” τους αιχμαλώτους (jr σ. 152 ¶22, 23)

Αν κάποιος σας προσβάλει με απερίσκεπτα λόγια και πράξεις, θα μιμηθείτε τον Ιεχωβά; Αναφορικά με τους αρχαίους Ιουδαίους, ο Θεός είπε ότι θα “εξάγνιζε” όσους θα συγχωρούσε. (Διαβάστε Ιερεμίας 33:8) Είναι σε θέση να εξαγνίσει, να καθαρίσει, τους μετανοημένους με την έννοια ότι παύει να ασχολείται με τα σφάλματά τους, επιτρέποντάς τους να κάνουν μια νέα αρχή στην υπηρεσία Του. Ασφαλώς, το ότι κάποιος λαμβάνει τη συγχώρηση του Θεού δεν σημαίνει ότι εξαγνίζεται από την κληρονομημένη ατέλεια και είναι τώρα τέλειος, αναμάρτητος. Αντλούμε, όμως, ένα δίδαγμα από τα όσα είπε ο Θεός σχετικά με τον εξαγνισμό. Μπορούμε να αγωνιστούμε ώστε να πάψουμε να ασχολούμαστε με το σφάλμα, ή την προσβολή, του άλλου ατόμου. Με αυτόν τον τρόπο, εξαγνίζουμε μεταφορικά την εικόνα που έχουμε μέσα μας για αυτό το άτομο. Πώς;

Φανταστείτε ότι σας κάνουν δώρο ένα βάζο που αποτελεί κειμήλιο. Αν αυτό λερωνόταν ή αποκτούσε κάποια κηλίδα, θα σπεύδατε να το πετάξετε; Μάλλον όχι. Πιθανότατα θα προσπαθούσατε να το καθαρίσετε προσεκτικά, αφαιρώντας κάθε σημάδι ή βρωμιά και εξαλείφοντας ίσως την κηλίδα. Θέλετε να βλέπετε πόσο όμορφο είναι, πώς λάμπει στο φως του ήλιου. Παρόμοια, μπορείτε να εργαστείτε σκληρά για να απαλλαχτείτε από οποιαδήποτε πικρία ή εκνευρισμό συνεχίζει να υπάρχει μέσα σας για τον αδελφό ή την αδελφή που σας πρόσβαλε. Καταπολεμήστε την τάση να φέρνετε στο νου σας ξανά και ξανά τα λόγια ή τις πράξεις που σας πλήγωσαν. Παύοντας να ασχολείστε με το ζήτημα, εξαγνίζετε την εικόνα και τις αναμνήσεις που έχετε μέσα σας για το άτομο που συγχωρήσατε. Με την καρδιά σας απαλλαγμένη από αρνητικές σκέψεις για αυτόν, έχετε περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσετε τη στενή φιλία που φαινόταν οριστικά χαμένη.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιερ 33:15—Ποιος είναι ο «βλαστός» του Δαβίδ; (jr σ. 173 ¶10)

Ο Ιερεμίας περιέγραψε εύστοχα τον Ερχόμενο, τον Μεσσία, ως τον «βλαστό» του Δαβίδ. Ενόσω ακόμη ο Ιερεμίας υπηρετούσε ως προφήτης, το βασιλικό οικογενειακό δέντρο του Δαβίδ κόπηκε. Ωστόσο, το υπόλειμμα του κορμού παρέμεινε ζωντανό. Εν καιρώ, στη γραμμή του Βασιλιά Δαβίδ γεννήθηκε ο Ιησούς. Αυτός μπορούσε να αποκαλείται «Ο Ιεχωβά Είναι η Δικαιοσύνη Μας», πράγμα που τόνιζε το βαθύ ενδιαφέρον του Θεού για αυτή την ιδιότητα. (Διαβάστε Ιερεμίας 23:5, 6) Ο Ιεχωβά επέτρεψε να υποφέρει ο μονογενής του Γιος στη γη και να πεθάνει. Κατόπιν, σε αρμονία με τη δικαιοσύνη, ο Ιεχωβά θα μπορούσε να εφαρμόσει την αξία της λυτρωτικής θυσίας του “βλαστού” του Δαβίδ ως βάση για τη συγχώρηση. (Ιερ. 33:15) Αυτό άνοιξε το δρόμο ώστε να ανακηρυχτούν μερικοί άνθρωποι «δίκαιοι για ζωή» και να χριστούν με άγιο πνεύμα, με αποτέλεσμα να γίνουν μέτοχοι στη νέα διαθήκη. Ως επιπρόσθετη απόδειξη του ενδιαφέροντος που έχει ο Θεός για τη δικαιοσύνη, άλλοι που δεν περιλαμβάνονται άμεσα στη συγκεκριμένη διαθήκη μπορούν να ωφεληθούν και όντως ωφελούνται από αυτήν, όπως θα δούμε.—Ρωμ. 5:18.

Ιερ 33:23, 24—Ποιες είναι οι «δύο οικογένειες» για τις οποίες γίνεται λόγος εδώ; (w07 15/3 σ. 11 ¶4)

Ποιες είναι οι «δύο οικογένειες» για τις οποίες γίνεται λόγος εδώ; Η μία είναι η βασιλική οικογένεια που προέρχεται από τη γραμμή του Βασιλιά Δαβίδ και η άλλη είναι η ιερατική οικογένεια των απογόνων του Ααρών. Όταν καταστράφηκε η Ιερουσαλήμ και ο ναός του Ιεχωβά, φαινόταν ότι ο Ιεχωβά είχε απορρίψει αυτές τις δύο οικογένειες και ότι δεν θα είχε πια κάποιο βασίλειο στη γη ούτε θα φρόντιζε να αποκατασταθεί η λατρεία του.

Ιερ 32:10-15—Για ποιο σκοπό έγιναν δύο συμβόλαια για την ίδια συναλλαγή; Το ανοιχτό συμβόλαιο ήταν για να το συμβουλεύονται. Το σφραγισμένο συμβόλαιο χρησίμευε ως αντίγραφο για να πιστοποιεί την ακρίβεια του ανοιχτού συμβολαίου αν χρειαζόταν. Ακολουθώντας ο Ιερεμίας λογικές νομικές διαδικασίες ακόμη και όταν συναλλασσόταν με έναν συγγενή και συλλάτρη του, έθεσε παράδειγμα για εμάς.

Ιερ 33:23, 24—Ποιες είναι οι «δύο οικογένειες» για τις οποίες γίνεται λόγος εδώ; Η μία είναι η βασιλική οικογένεια που προέρχεται από τη γραμμή του Βασιλιά Δαβίδ και η άλλη είναι η ιερατική οικογένεια των απογόνων του Ααρών. Όταν καταστράφηκε η Ιερουσαλήμ και ο ναός του Ιεχωβά, φαινόταν ότι ο Ιεχωβά είχε απορρίψει αυτές τις δύο οικογένειες και ότι δεν θα είχε πια κάποιο βασίλειο στη γη ούτε θα φρόντιζε να αποκατασταθεί η λατρεία του. (

Ιερ 32:6, 7 Ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε αυτή τη συναλλαγή συμβολικά προκειμένου να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην υπόσχεσή του σύμφωνα με την οποία οι Ισραηλίτες θα επέστρεφαν για να ανακτήσουν την κληρονομιά τους στη γη ύστερα από μια περίοδο εξορίας στη Βαβυλώνα.

Ιερ 32:37-41 Αυτές οι προφητείες θα είχαν εκπλήρωση στις δεκαετίες και στους αιώνες που θα ακολουθούσαν, μια εκπλήρωση που άπτεται και της δικής μας ζωής και μπορεί να λαμπρύνει το αιώνιο μέλλον μας.

Ιερ 33:6-8 Αν και η αποκοπή μπορεί να είναι οδυνηρή, είμαστε βέβαιοι ότι οι κανόνες του Θεού είναι δίκαιοι, ορθοί και η καλύτερη οδός για όλους.

Ιερ 32:16-19 Αν αναζητάτε γαμήλιο σύντροφο, η μελέτη της προσευχής που υπάρχει στο 9ο κεφάλαιο του βιβλίου του Έσδρα, σε συνδυασμό με τις προσωπικές σας ικεσίες, είναι δυνατόν να σας κάνει πιο αποφασισμένους να υπακούσετε στον Θεό και “να παντρευτείτε μόνο εν Κυρίω”.

Ιερ 32:9-12 Το σοφό άτομο σήμερα φροντίζει να τεκμηριώνονται όλες οι επιχειρηματικές του δοσοληψίες, ακόμη και αυτές που έχει με συγγενείς και ομοπίστους, με επίσημο συμφωνητικό.*

Ιερ 33:3 Αν ο βασιλιάς και το ανυπότακτο έθνος επικαλούνταν τον Θεό, Εκείνος θα αποκάλυπτε πράγματα «ακατανόητα» για αυτούς, όπως η ερήμωση της Ιερουσαλήμ και η αποκατάστασή της έπειτα από 70 χρόνια

Ιερ 32:19 Ο Ιερεμίας μπορούσε να διακρίνει τη θέση του Ιεχωβά στο ζήτημα της δικαιοσύνης, ότι ο Θεός παρατηρεί τι κάνει ο καθένας και ακούει τις ένθερμες προσευχές των υπηρετών του.

Ιερ 33:15 Αυτό άνοιξε το δρόμο ώστε να ανακηρυχτούν μερικοί άνθρωποι «δίκαιοι για ζωή» και να χριστούν με άγιο πνεύμα, με αποτέλεσμα να γίνουν μέτοχοι στη νέα διαθήκη.

Ιερ 32:29 Η θεϊκή οργή θα ξεσπούσε και πάνω σε όσους προσπαθούσαν να αναμείξουν την αληθινή λατρεία με την ψεύτικη θρησκεία “κάνοντας όρκους στον Ιεχωβά και επικαλούμενοι τον Μαλχάμ”

Ιερ 32:17 Εφόσον ο Θεός δημιούργησε τη γη και όλα τα στοιχεία της, έπεται ότι ξέρει να χειρίζεται τις καταστάσεις έτσι ώστε να ζουν οι άνθρωποι σε αυτήν με ειρήνη και ασφάλεια.

Ιερ 33:11 Παρόμοια, άλλοι Χριστιανοί ίσως επιλέγουν να μην κάνουν μεγάλο γαμήλιο τραπέζι ή δεξίωση που θα απαιτούσε πολλές ετοιμασίες και έξοδα.

Ιερ 32:17 Τι λέει, λοιπόν, η Γραφή σχετικά με το λόγο για τον οποίο έχουν επιτραπεί τα παθήματα;

Ιερ 32:35 Γι’ αυτό, οι αληθινοί Χριστιανοί παροτρύνονται να αποφεύγουν οποιαδήποτε ανάμειξη με την ακάθαρτη λατρεία.

Ιερ 32:18 Εφόσον ο Ιεχωβά δεν αλλάζει, μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι στον ορισμένο του καιρό θα μετρήσει με παρόμοιο τρόπο την τιμωρία αυτού του πονηρού συστήματος πραγμάτων.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: