ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΕΡΕΜΙΑΣ 1-4

«Εγώ Είμαι Μαζί σου για να σε Ελευθερώνω»

Ο Ιερεμίας ίσως κόντευε τα 25 όταν ο Ιεχωβά τον διόρισε προφήτη. Ένιωθε ότι δεν είχε τα προσόντα να επωμιστεί αυτή την ευθύνη, αλλά ο Ιεχωβά τον διαβεβαίωσε ότι θα τον υποστήριζε συνεχώς.

  • 647 Ο Ιερεμίας διορίζεται προφήτης
  • 607 Καταστροφή της Ιερουσαλήμ
  • 580 Ολοκλήρωση συγγραφής

Ιερ 1:6—Ο Ιερεμίας δίστασε να δεχτεί έναν νέο διορισμό (w11 15/3 σ. 29 ¶4)

Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισε ο Ιερεμίας στην επίδοση του αγγέλματός του, και τι καθιστούσε αυτό το άγγελμα επείγον; Ο Ιερεμίας ίσως κόντευε τα 25 όταν ο Ιεχωβά τού ανέθεσε το διορισμό να υπηρετήσει ως φρουρός. (Ιερ. 1:1, 2) Αλλά ένιωθε σαν μικρό παιδί, εντελώς ακατάλληλος να μιλήσει στους πρεσβυτέρους του έθνους, άντρες προχωρημένης ηλικίας και εξέχουσας θέσης. (Ιερ. 1:6) Είχε να διακηρύξει καυστικές καταγγελίες και τρομακτικές κρίσεις, ιδιαίτερα κατά των ιερέων, των ψευδοπροφητών και των αρχόντων, καθώς και εκείνων που ακολουθούσαν τη «δημοφιλή πορεία» και είχαν αναπτύξει «διαρκή απιστία». (Ιερ. 6:13· 8:5, 6) Ο ένδοξος ναός του Βασιλιά Σολομώντα, που επί τέσσερις σχεδόν αιώνες υπήρξε το κέντρο της αληθινής λατρείας, θα ισοπεδωνόταν. Η Ιερουσαλήμ και ο Ιούδας θα ερημώνονταν και οι κάτοικοί τους θα αιχμαλωτίζονταν. Σαφέστατα, το άγγελμα που διορίστηκε να μεταδώσει ο Ιερεμίας ήταν επείγον!

Ιερ 1:7-10, 17-19—Ο Ιεχωβά υποσχέθηκε να ενισχύσει και να βοηθήσει τον Ιερεμία (w05 15/12 σ. 23 ¶18· jr σ. 88 ¶14, 15)

(α) Με ποιους τρόπους μπορεί ο Ιεχωβά να ελευθερώσει το λαό του; (β) Ποια θα είναι η τελική έκβαση; Ο Θεός είπε στον προφήτη Ιερεμία: «Εγώ είμαι μαζί σου για να σε ελευθερώνω». (Ιερεμίας 1:8) Πώς μπορεί ο Ιεχωβά να μας ελευθερώσει από το διωγμό σήμερα; Μπορεί να εγείρει κάποιον αμερόληπτο δικαστή σαν τον Γαμαλιήλ. Ή ίσως να φροντίσει ώστε ένας διεφθαρμένος και εναντιούμενος αξιωματούχος να αντικατασταθεί απροσδόκητα από κάποιον πιο λογικό. Μερικές φορές, όμως, ο Ιεχωβά μπορεί να επιτρέψει να συνεχιστεί ο διωγμός του λαού του. (2 Τιμόθεο 3:12) Αν ο Θεός επιτρέπει να διωκόμαστε, θα μας δίνει πάντοτε τη δύναμη να υπομένουμε το διωγμό. (1 Κορινθίους 10:13) Ανεξάρτητα δε από το τι θα επιτρέψει ο Θεός, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την τελική έκβαση: Όσοι μάχονται το λαό του Θεού μάχονται τον ίδιο τον Θεό, και οι θεομάχοι δεν θα υπερισχύσουν.

Ποια ιδιαίτερη ενθάρρυνση έλαβε ο Ιερεμίας; Είναι καλό να προσέξουμε πώς ενθαρρύνθηκε ο ίδιος ο Ιερεμίας, αλλά και πώς ενθάρρυνε εκείνος τις “μαραζωμένες ψυχές”. (Ιερ. 31:25) Ο προφήτης έλαβε ιδιαίτερη ενθάρρυνση από τον Ιεχωβά. Σκεφτείτε πόση δύναμη θα παίρνατε εσείς αν ακούγατε τον Ιεχωβά να σας λέει: «Εγώ . . . σε έκανα σήμερα οχυρωμένη πόλη . . . Είναι σίγουρο ότι θα σε πολεμήσουν, αλλά δεν θα υπερισχύσουν εναντίον σου, διότι “εγώ είμαι μαζί σου”, λέει ο Ιεχωβά, “για να σε ελευθερώνω”». (Ιερ. 1:18, 19) Εύλογα, ο Ιερεμίας χαρακτήρισε τον Ιεχωβά “ισχύ του και οχυρό του, και τόπο της καταφυγής του την ημέρα της στενοχώριας”.—Ιερ. 16:19.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενθαρρύνουμε κάποιον έχοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο ενθάρρυνε ο Ιεχωβά τον Ιερεμία; Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ιεχωβά είπε στον Ιερεμία: «Εγώ είμαι μαζί σου». Διακρίνετε σε αυτά τα λόγια τι μπορείτε να κάνετε όταν κάποιος που γνωρίζετε χρειάζεται ενθάρρυνση; Άλλο είναι να ξέρει κανείς ότι ένας Χριστιανός αδελφός ή αδελφή ή κάποιος συγγενής του έχει μια τέτοια ανάγκη και άλλο είναι να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε αυτήν. Σε πολλές περιπτώσεις, το καλύτερο είναι να κάνετε ό,τι έκανε ο Θεός για τον Ιερεμία—απλώς να είστε μαζί με το άτομο που υποφέρει. Κάποια στιγμή πείτε του λόγια ενθάρρυνσης, αλλά μην τον κατακλύσετε με έναν χείμαρρο πολυλογίας. Πιθανότατα θα τον βοηθήσετε περισσότερο με λιγότερα λόγια, αν αυτά είναι καλοδιαλεγμένα έτσι ώστε να τον καθησυχάσουν και να τον ενισχύσουν. Δεν χρειάζονται εξεζητημένες εκφράσεις. Χρησιμοποιήστε απλά λόγια που απηχούν ενδιαφέρον, έγνοια και Χριστιανική στοργή. Τέτοια λόγια μπορούν να κάνουν πολύ καλό.—Διαβάστε Παροιμίες 25:11.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιερ 2:13, 18—Ποια δύο κακά πράγματα έκαναν οι άπιστοι Ισραηλίτες; (w07 15/3 σ. 9 ¶8)

Οι άπιστοι Ισραηλίτες έκαναν δύο κακά πράγματα. Εγκατέλειψαν τον Ιεχωβά, τη βέβαιη πηγή ευλογιών, καθοδηγίας και προστασίας. Επίσης λάξευσαν για τον εαυτό τους τις δικές τους συμβολικές στέρνες επιδιώκοντας τη σύναψη στρατιωτικών συμμαχιών με την Αίγυπτο και την Ασσυρία. Στις μέρες μας, το να εγκαταλείψουμε τον αληθινό Θεό για χάρη ανθρώπινων φιλοσοφιών και θεωριών καθώς και για χάρη της κοσμικής πολιτικής είναι σαν να αντικαθιστούμε «την πηγή του ζωντανού νερού» με «σπασμένες στέρνες».

Ιερ 4:10—Με ποια έννοια είχε «απατήσει» ο Ιεχωβά τον λαό του; (w07 15/3 σ. 9 ¶4)

Με ποια έννοια απάτησε ο Ιεχωβά τον ανυπότακτο λαό του; Στις ημέρες του Ιερεμία, υπήρχαν προφήτες που “προφήτευαν με ψεύδη”. (Ιερεμίας 5:31· 20:6· 23:16, 17, 25-28, 32) Ο Ιεχωβά δεν τους εμπόδισε να διακηρύττουν παροδηγητικά αγγέλματα.

Ιερ 1:11, 12—Γιατί το γεγονός ότι ο Ιεχωβά μένει άγρυπνος σχετικά με το λόγο του συνδυάζεται με «ένα κλωνάρι αμυγδαλιάς»; Η αμυγδαλιά είναι «ένα από τα πρώτα δέντρα που ανθίζουν την άνοιξη». (Εδάφιο 11, υποσημείωση στη ΜΝΚ) Με συμβολική έννοια, ο Ιεχωβά συνεχώς “εγειρόταν νωρίς καθημερινά και έστελνε τους προφήτες του” ώστε να προειδοποιήσει το λαό του για τις κρίσεις του και “έμενε άγρυπνος” μέχρι την εκπλήρωσή τους.—Ιερεμίας 7:25.

Ιερ 2:10, 11—Γιατί ήταν οι πράξεις των άπιστων Ισραηλιτών τόσο ασυνήθιστες; Αν και τα ειδωλολατρικά έθνη δυτικά προς την Κιττίμ και ανατολικά προς την Κηδάρ μπορεί να πρόσθεταν στις δικές τους θεότητες τις θεότητες άλλων εθνών, η ιδέα της ολοκληρωτικής αντικατάστασης των θεών τους με ξένους θεούς ήταν ανήκουστη. Εντούτοις, οι Ισραηλίτες εγκατέλειψαν τον Ιεχωβά, ανταλλάσσοντας τη δόξα του ζωντανού Θεού με άψυχα είδωλα.

Ιερ 3:11-22· 11:10-12, 17—Γιατί συμπεριέλαβε ο Ιερεμίας το βόρειο δεκάφυλο βασίλειο στις εξαγγελίες του, παρότι η Σαμάρεια είχε πέσει το 740 Π.Κ.Χ.; Αυτό συνέβη επειδή η καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 607 Π.Κ.Χ. αποτελούσε έκφραση της κρίσης του Ιεχωβά εναντίον ολόκληρου του έθνους του Ισραήλ, όχι μόνο εναντίον του Ιούδα. (Ιεζεκιήλ 9:9, 10) Επιπλέον, μετά την πτώση του, τα συμφέροντα του δεκάφυλου βασιλείου εξακολούθησαν να αντιπροσωπεύονται από την Ιερουσαλήμ, εφόσον τα αγγέλματα των προφητών του Θεού εξακολουθούσαν να συμπεριλαμβάνουν τους Ισραηλίτες.

Ιερ 4:3, 4—Ποια είναι η σημασία αυτής της εντολής; Οι άπιστοι Ιουδαίοι χρειαζόταν να προετοιμάσουν, να μαλακώσουν και να καθαρίσουν το έδαφος της καρδιάς τους. Έπρεπε να αφαιρέσουν «την ακροβυστία» της καρδιάς τους, δηλαδή να απαλλαχτούν από ακάθαρτες σκέψεις, αισθήματα και κίνητρα. (Ιερεμίας 9:25, 26· Πράξεις 7:51) Αυτό απαιτούσε αλλαγή στον τρόπο ζωής—να σταματήσουν να κάνουν το κακό και να κάνουν ό,τι έφερνε την ευλογία του Θεού.

Ιερ 4:10· 15:18—Με ποια έννοια απάτησε ο Ιεχωβά τον ανυπότακτο λαό του; Στις ημέρες του Ιερεμία, υπήρχαν προφήτες που “προφήτευαν με ψεύδη”. (Ιερεμίας 5:31· 20:6· 23:16, 17, 25-28, 32) Ο Ιεχωβά δεν τους εμπόδισε να διακηρύττουν παροδηγητικά αγγέλματα.

Ιερ 1:8. Ο Ιεχωβά ενδέχεται να ελευθερώνει ενίοτε το λαό του από διωγμό—ίσως εγείροντας αμερόληπτους δικαστές, αντικαθιστώντας εχθρικούς αξιωματούχους με λογικούς ή χορηγώντας στους λάτρεις του δύναμη για να υπομείνουν.—1 Κορινθίους 10:13.

Ιερ 2:13, 18. Οι άπιστοι Ισραηλίτες έκαναν δύο κακά πράγματα. Εγκατέλειψαν τον Ιεχωβά, τη βέβαιη πηγή ευλογιών, καθοδηγίας και προστασίας. Επίσης λάξευσαν για τον εαυτό τους τις δικές τους συμβολικές στέρνες επιδιώκοντας τη σύναψη στρατιωτικών συμμαχιών με την Αίγυπτο και την Ασσυρία. Στις μέρες μας, το να εγκαταλείψουμε τον αληθινό Θεό για χάρη ανθρώπινων φιλοσοφιών και θεωριών καθώς και για χάρη της κοσμικής πολιτικής είναι σαν να αντικαθιστούμε «την πηγή του ζωντανού νερού» με «σπασμένες στέρνες».

Ιερ 1:11, 12 Όπως η αμυγδαλιά “ξυπνούσε” νωρίς, έτσι και ο Ιεχωβά “εγειρόταν νωρίς”, μεταφορικά μιλώντας, για να στείλει τους προφήτες του να προειδοποιήσουν το λαό του σχετικά με τις συνέπειες της ανυπακοής.

Ιερ 3:1-10 Είναι ολοφάνερο ότι συμβαίνουν άσχημα πράγματα, και αυτό στενοχωρεί πολύ τον Ιεχωβά.

Ιερ 3:25 Ο καθένας μας προσωπικά πρέπει να αναλύσει ποια είναι η θέση του σε αυτό το ζήτημα.

Ιερ 1:4-10 Επί 40 και πλέον χρόνια, ο Ιερεμίας αντιμετώπιζε απάθεια, απόρριψη, χλευασμό, ακόμα και σωματική βία.

Ιερ 1:2-6 Χρειαζόταν θάρρος και υπομονή για να αντιμετωπίζει καθημερινά τον πεισματικό λαό του Ιούδα.

Ιερ 1:15, 16 Ναι, ο Ιερεμίας έγραψε πρωτίστως για άντρες, γυναίκες και παιδιά που είχαν σχέση αφιέρωσης με τον Ιεχωβά.

Ιερ 3:1, 6-10 Να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά γνωρίζει καλά τα δάκρυα που χύνετε αν έχετε προδοθεί με κάποιον τρόπο από το γαμήλιο σύντροφό σας.

Ιερ 1:6-10 Και φανταστείτε πόσο θα ενθαρρύνθηκε ο ηλικιωμένος προφήτης Δανιήλ όταν ο Θεός έστειλε έναν άγγελο να τον ενισχύσει.

Ιερ 1:13-16 Τη συμβολική αυτή χύτρα τη φυσούσαν, όχι για να κρυώσει, αλλά για να φουντώσουν οι φλόγες που έκαιγαν από κάτω.

Ιερ 1:6-10 Ο Ιερεμίας είχε πεποίθηση στον Ιεχωβά και, ως αποτέλεσμα, με τη δύναμη του Ιεχωβά υπερνίκησε τους δισταγμούς του και έγινε ένας αξιοσημείωτα θαρραλέος μάρτυρας στον Ισραήλ.

Iερ 1:17-19 Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί προφήτες είδαν θετικά αποτελέσματα!

Ιερ 1:18, 19 Εύλογα, ο Ιερεμίας χαρακτήρισε τον Ιεχωβά “ισχύ του και οχυρό του, και τόπο της καταφυγής του την ημέρα της στενοχώριας”.

Ιερ 1:4-6 Με τον καιρό, όμως, ο Ιερεμίας απέκτησε τέτοια επιμονή και δυναμισμό στο κήρυγμά του ώστε πολλοί τον θεωρούσαν προάγγελο συμφορών.

Ιερ 1:6 Παρ’ όλα αυτά, με την ενθάρρυνση του Ιεχωβά, ο Ιερεμίας μπόρεσε να κηρύξει ένα αντιδημοφιλές άγγελμα επί 40 χρόνια.

Ιερ 2:28 Εμείς ασφαλώς δεν θεωρούμε τον εαυτό μας λάτρη ειδωλολατρικών θεών.

Ιερ 1:9, 10 Η τάξη του Ιωάννη και το μεγάλο πλήθος έχουν αφήσει πίσω τους ένα όμοιο με κεντρί άγγελμα, που αντιστοιχεί στις «ουρές», μέσω των δισεκατομμυρίων Γραφών, βιβλίων, ειδικών βιβλιαρίων και περιοδικών που έχουν διανείμει στο διάβα των ετών.

Ιερ 2:34 Η ανθρωπότητα έχει επίσης επισύρει ενοχή αίματος κάνοντας κακή χρήση τεράστιων ποσοτήτων αίματος για μεταγγίσεις, παραβιάζοντας τους δίκαιους νόμους του Ιεχωβά.

Ιερ 1:6, 7 Εντούτοις, και οι δύο εκτέλεσαν το συγκεκριμένο έργο που τους ανέθεσε ο Θεός επειδή αγαπούσαν τον Ιεχωβά και επιθυμούσαν να κάνουν το θέλημά του πιστά.

Ιερ 1:8 Μπορούμε και εμείς να έχουμε πεποίθηση στη θεϊκή υποστήριξη.

Ιερ 1:6, 7 Παρόμοια, ούτε και εμείς έχουμε τίποτα να φοβηθούμε όταν αινούμε τον Ιεχωβά.

Ιερ 1:5, 6 Όπως ο Ιεχωβά βοήθησε τον Ιερεμία, έτσι θα βοηθήσει και εσάς.

Ιερ 4:26 Άρα, εκτός από την επανεγκατάσταση του Ιούδα, η αποκατάσταση θα πρέπει να περιλάβει και την αποκατάσταση της γης, η οποία θα μετατραπεί σε Εδεμικό κήπο με καλοποτισμένα εύφορα χωράφια και καρποφόρους δεντρόκηπους.

Ιερ 2:13 Για παράδειγμα, οι βιομηχανίες των ειδήσεων και της διασκέδασης παρουσιάζουν τους ομοφυλοφιλικούς γάμους ως κάτι αποδεκτό, και πολλοί πιστεύουν ότι η άποψη της Γραφής για την ομοφυλοφιλία είναι ακραία.

Ιερ 1:1 Σε κάποιο σημείο της ζωής του, ο Ιερεμίας προβληματίστηκε: Γιατί ευημερούσαν οι πονηροί, ενώ οι δίκαιοι υπέφεραν;

Ιερ 1:6 Όπως όμως ο Ιεχωβά βοήθησε εκείνους τους αρχαίους υπηρέτες του να τον αινούν δημόσια, έτσι θα βοηθήσει και εσάς να προσφέρετε θυσίες αίνου.

Ιερ 1:19 Σήμερα, όταν και εμείς συλλογιζόμαστε τις υποσχέσεις του Θεού για το μέλλον μας καθώς και τη διαβεβαίωσή του ότι θα μας παρέχει πνευματική προστασία, ενισχυόμαστε με παρόμοιο τρόπο.

Ιερ 2:28 Ενώ ισχυρίζονταν ότι λάτρευαν τον Ιεχωβά Θεό, συγχρόνως έδειχναν ευλάβεια σε «κοπρώδη είδωλα», μέχρι του σημείου μάλιστα να προσφέρουν τους γιους τους ως θυσία σε αυτά.

Ιερ 1:8 Παρόμοια, όταν ο Ιεχωβά επρόκειτο να καταστρέψει τις πονηρές πόλεις Σόδομα και Γόμορρα, έστειλε δύο αγγέλους να οδηγήσουν με ασφάλεια τον Λωτ και την οικογένειά του έξω από εκείνη την περιοχή.

Ιερ 1:6 Μερικοί προσπαθούν απεγνωσμένα να μην τραβούν την προσοχή των δασκάλων τους στο σχολείο.

Ιερ 2:13 Ο ποταμός βαθαίνει προοδευτικά για να καλύψει τις ανάγκες των καινούριων ατόμων που συρρέουν στην αληθινή λατρεία.

Ιερ 3:14 Στις Ελληνικές Γραφές, η εκκλησία των χρισμένων Χριστιανών αναφέρεται ως η νύφη του Χριστού.

Ιερ 3:4 Αν έχετε τέτοια σχέση με τον Θεό, μπορείτε να αντιληφθείτε πώς νιώθει όταν ενεργείτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, και αυτό σας βοηθάει πολύ να ασκείτε τη λατρεία που εκείνος επιδοκιμάζει.

Ιερ 2:21 Παρόμοια, ο Ιησούς Χριστός και εκείνοι που θα υπηρετήσουν μαζί του στη Βασιλεία του Θεού αναφέρονται ως κλήμα.

Ιερ 4:14 Να είστε σαν τον δίκαιο Ιώβ, ο οποίος δεν επέτρεπε στον εαυτό του να δώσει προσοχή σε οποιαδήποτε άλλη γυναίκα εκτός από τη σύζυγό του.

Ιερ 3:14 Όταν ο λαός του γινόταν άπιστος και στρεφόταν επανειλημμένα σε ψεύτικους θεούς, δεν ήταν λογικό να τους διαπαιδαγωγεί ο Ιεχωβά υποκινούμενος από αγάπη για αυτούς, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του για τη λανθασμένη τους πορεία και καταδικάζοντάς την;

Ιερ 2:13 Η απόκτηση γνώσης για τον Ιεχωβά και τον Ιησού Χριστό είναι δυνατόν να σημάνει αιώνια ζωή για εμάς.

Ιερ 2:21 Γι’ αυτό, ο Ιεχωβά αναγγέλλει ότι θα αφαιρέσει τον προστατευτικό του “φράχτη” γύρω από αυτό το έθνος.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: