ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΕΡΕΜΙΑΣ 35-38

«Αβδέ-μέλεχ—Παράδειγμα Θάρρους και Καλοσύνης»

Ιερ 38:7-13 Ο Αβδέ-μέλεχ, αυλικός του βασιλιά Σεδεκία, εκδήλωσε θεοσεβείς ιδιότητες. Ενεργώντας με θάρρος και αποφασιστικότητα, πλησίασε τον βασιλιά Σεδεκία για χάρη του Ιερεμία και κατόπιν έβγαλε τον Ιερεμία από τη στέρνα. Εκδηλώνοντας καλοσύνη, έδωσε στον Ιερεμία μαλακά κουρέλια και πανιά για να μην πληγωθούν οι μασχάλες του από τα σχοινιά

Ιερ 38:4-6—Ο Σεδεκίας ενέδωσε στον φόβο του ανθρώπου και επέτρεψε στους εναντιουμένους να ρίξουν τον Ιερεμία στον βούρκο μιας στέρνας για να πεθάνει (it-2 σ. 908 ¶2)

Ενδεικτικό τού ότι ο Σεδεκίας ήταν πολύ αδύναμος ηγεμόνας είναι το γεγονός πως, όταν αργότερα οι άρχοντες ζήτησαν να θανατωθεί ο Ιερεμίας επειδή δήθεν εξασθένιζε το ηθικό του πολιορκημένου λαού, ο Σεδεκίας είπε: «Ορίστε! Στα χέρια σας είναι. Διότι σε τίποτα απολύτως δεν μπορεί να υπερισχύσει ο βασιλιάς εναντίον σας». Ωστόσο, έπειτα ο Σεδεκίας ικανοποίησε το αίτημα του Αβδέ-μέλεχ που ήθελε να σώσει τον Ιερεμία και υπέδειξε στον Αβδέ-μέλεχ να πάρει μαζί του 30 άντρες για να τον βοηθήσουν. Αργότερα, ο Σεδεκίας είχε και πάλι κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ιερεμία. Διαβεβαίωσε τον προφήτη ότι ούτε θα τον σκότωνε ούτε θα τον παρέδιδε στα χέρια εκείνων που ζητούσαν το θάνατό του. Αλλά ο Σεδεκίας φοβόταν αντίποινα από τους Ιουδαίους που είχαν προσχωρήσει στους Χαλδαίους, και γι’ αυτό δεν άκουσε τη θεόπνευστη συμβουλή του Ιερεμία να παραδοθεί στους άρχοντες της Βαβυλώνας. Μια ακόμη απόδειξη του φόβου του βασιλιά αποτελεί το γεγονός ότι ζήτησε από τον Ιερεμία να μην αποκαλύψει το αντικείμενο της κατ’ ιδίαν συζήτησής τους στους καχύποπτους άρχοντες.—Ιερ 38:1-28.

Ιερ 38:7-10—Ο Αβδέ-μέλεχ ενήργησε με θάρρος και αποφασιστικότητα για να βοηθήσει τον Ιερεμία (w12 1/5 σ. 31 ¶2, 3)

Ποιος ήταν ο Αβδέ-μέλεχ; Προφανώς, ένας αυλικός του Βασιλιά Σεδεκία του Ιούδα.* Ήταν σύγχρονος του Ιερεμία, τον οποίο έστειλε ο Θεός για να προειδοποιήσει τον άπιστο Ιούδα ότι πλησίαζε η καταστροφή του. Μολονότι περιβαλλόταν από ασεβείς άρχοντες, ο Αβδέ-μέλεχ φοβόταν τον Θεό και έτρεφε μεγάλο σεβασμό για τον Ιερεμία. Οι θεοσεβείς του ιδιότητες δοκιμάστηκαν όταν κάποιοι πονηροί άρχοντες κατηγόρησαν ψευδώς τον Ιερεμία για στασιασμό και τον έριξαν στο βούρκο μιας στέρνας, αφήνοντάς τον να πεθάνει. (Ιερεμίας 38:4-6) Τι θα έκανε ο Αβδέ-μέλεχ;

Ενήργησε με θάρρος και αποφασιστικότητα, χωρίς να φοβηθεί πιθανά αντίποινα από τους άρχοντες. Πλησίασε δημοσίως τον Σεδεκία και κατήγγειλε την άδικη μεταχείριση του Ιερεμία. Πιθανώς δείχνοντας τους υπαίτιους, είπε στο βασιλιά: «Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν κακό . . . στον Ιερεμία». (Ιερεμίας 38:9) Ο Αβδέ-μέλεχ πέτυχε το στόχο του και, κατ’ εντολήν του Σεδεκία, πήρε 30 άντρες και πήγε να σώσει τον Ιερεμία.

Ιερ 38:11-13—Ο Αβδέ-μέλεχ εκδήλωσε καλοσύνη (w12 1/5 σ. 31 ¶4)

Κατόπιν, εκδήλωσε μια άλλη ωραία ιδιότητα: καλοσύνη. Πήρε «φθαρμένα κουρέλια και φθαρμένα πανιά και τα κατέβασε στον Ιερεμία . . . με σχοινιά». Γιατί πήρε τα κουρέλια και τα πανιά; Για να τα βάλει ο Ιερεμίας στις μασχάλες του και να τις προστατέψει από τον ερεθισμό, καθώς θα τον ανέβαζαν με τα σχοινιά από το βαθύ βούρκο.—Ιερεμίας 38:11-13.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιερ 35:19—Γιατί ευλογήθηκαν οι Ρηχαβίτες; (it-2 833, 834)

Ο Ιεχωβά ευαρεστήθηκε με το σεβασμό και την υπακοή τους. Η αταλάντευτη υπακοή τους σε έναν επίγειο πατέρα αντιδιαστελλόταν με την ανυπακοή των Ιουδαίων στον Δημιουργό τους. (Ιερ 35:12-16) Ο Θεός έδωσε στους Ρηχαβίτες την εξής υπόσχεση ανταμοιβής: «Δεν θα λείψει από τον Ιωναδάβ, το γιο του Ρηχάβ, άνθρωπος ο οποίος να στέκεται ενώπιόν μου πάντοτε».—Ιερ 35:19.

Ιερ 37:21—Πώς φρόντισε ο Ιεχωβά τον Ιερεμία, και πώς μας ενθαρρύνει αυτό όταν αντιμετωπίζουμε αντιξοότητες; (w98 15/1 σ. 18 ¶16, 17· w95 1/8 σ. 5 ¶6, 7)

16 Με αγάπη, ο Ιεχωβά μάς μιλάει για την ανακούφιση που θα μας φέρει η Μεσσιανική Βασιλεία. (Ψαλμός 72:1-4, 16· Ησαΐας 25:7, 8) Μας βοηθάει επίσης να αντιμετωπίζουμε τις πιέσεις της ζωής τώρα συμβουλεύοντάς μας πώς να κρατάμε τις προτεραιότητές μας στη σωστή σειρά. (Ματθαίος 4:4· 6:25-34) Παρέχοντάς μας ένα υπόμνημα για το πώς βοηθούσε τους υπηρέτες του στο παρελθόν, ο Ιεχωβά μάς καθησυχάζει. (Ιερεμίας 37:21· Ιακώβου 5:11) Μας ενισχύει με τη γνώση του γεγονότος ότι, ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες που μπορεί να μας πλήξουν, η αγάπη του για τους όσιους υπηρέτες του παραμένει σταθερή. (Ρωμαίους 8:35-39) Σε όσους θέτουν την εμπιστοσύνη τους στον Ιεχωβά, εκείνος δηλώνει: «Δεν πρόκειται να σε αφήσω ούτε πρόκειται να σε εγκαταλείψω».—Εβραίους 13:5.

17 Ενδυναμωμένοι από αυτή τη γνώση, οι αληθινοί Χριστιανοί περπατούν με τον Θεό αντί να παρεκκλίνουν προς τις κοσμικές οδούς. Μια κοσμική φιλοσοφία που είναι συνηθισμένη ανάμεσα στους φτωχούς σε πολλές χώρες είναι ότι το να παίρνεις από κάποιον που έχει περισσότερα για να μπορέσεις να θρέψεις την οικογένειά σου δεν είναι κλοπή. Ωστόσο, εκείνοι που περπατούν μέσω πίστης απορρίπτουν αυτή την άποψη. Θεωρούν την επιδοκιμασία του Θεού πολυτιμότερη από καθετί άλλο και αποβλέπουν σε εκείνον για να ανταμείψει την έντιμη διαγωγή τους. (Παροιμίες 30:8, 9· 1 Κορινθίους 10:13· Εβραίους 13:18) Μια χήρα στην Ινδία διαπίστωσε ότι η προθυμία για εργασία σε συνδυασμό με την επινοητικότητα τη βοήθησαν να τα βγάζει πέρα. Αντί να αγανακτεί για την κατάστασή της στη ζωή, αντιλαμβανόταν ότι, αν θα έθετε τη Βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη του στην πρώτη θέση στη ζωή της, ο Ιεχωβά θα ευλογούσε τις προσπάθειες που κατέβαλλε προκειμένου να κερδίζει τα αναγκαία για τον εαυτό της και για το γιο της. (Ματθαίος 6:33, 34) Πολλές χιλιάδες άτομα σε ολόκληρη τη γη δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες που μπορεί να αντιμετωπίζουν, ο Ιεχωβά είναι το καταφύγιό τους και το οχυρό τους. (Ψαλμός 91:2) Αληθεύει αυτό για εσάς;

Αργότερα, όταν ο βασιλιάς της Βαβυλώνας πολιόρκησε την αποστατική Ιερουσαλήμ, ο λαός έπρεπε να «τρώγει άρτον με ζύγιον και εν στενοχωρία». (Ιεζεκιήλ 4:16) Η κατάσταση ήταν τόσο απελπιστική ώστε μερικές γυναίκες έφαγαν τη σάρκα των ίδιων τους των παιδιών. (Θρήνοι 2:20) Ωστόσο, μολονότι ο προφήτης Ιερεμίας βρισκόταν υπό κράτηση λόγω του κηρύγματός του, ο Ιεχωβά φρόντισε ώστε ‘να δίνουν [στον Ιερεμία] καθ’ ημέραν ολίγον άρτον εκ των αρτοπωλείων, εωσού εξέλιπεν όλος ο άρτος της πόλεως’.—Ιερεμίας 37:21.

Μήπως ξέχασε ο Ιεχωβά τον Ιερεμία όταν εξαντλήθηκε το απόθεμα του ψωμιού; Προφανώς όχι, επειδή όταν η πόλη παραδόθηκε στους Βαβυλωνίους, έδωσαν στον Ιερεμία ‘ζωοτροφίας και δώρα και τον εξαπέστειλαν’.—Ιερεμίας 40:5, 6· βλέπε επίσης Ψαλμός 37:25.

Ιερ 38:7-13· 39:15-18. Ο Ιεχωβά δεν ξεχνάει την πιστή μας υπηρεσία, η οποία περιλαμβάνει το να “διακονούμε τους αγίους”.—Εβραίους 6:10.

Ιερ 38:20· 43:4, 7 Ο καθένας μας προσωπικά πρέπει να αναλύσει ποια είναι η θέση του σε αυτό το ζήτημα.

Ιερ 35:18, 19 Ο Ιεχωβά διαβεβαίωσε τον Αβδέ-μέλεχ ότι θα επιζούσε και εκείνος επειδή εμπιστεύτηκε στον Θεό και υποστήριξε τον Ιερεμία.

Ιερ 38:4, 5, 19, 20 Είναι και η δική μας αγάπη για τους ανθρώπους εξίσου ισχυρή με του Ιερεμία;

Ιερ 36:5-8 Πώς μπορούμε να μιμηθούμε τον Ιερεμία σε σχέση με αυτό;

Ιερ 35:12-15 Λόγω αυτής της πεισματικής πορείας, ο Ισραήλ χρειάστηκε να διαπαιδαγωγηθεί αυστηρά.

Ιερ 36:1-3 Ο Ιερεμίας, ο οποίος εγειρόταν νωρίς το πρωί για να μεταδίδει τα προειδοποιητικά αγγέλματα του Θεού, παρακαλούσε μάλιστα το λαό να εγκαταλείψει τις απεχθείς του πράξεις.

Ιερ 38:4-6 Εντούτοις, ο Ιερεμίας εμπιστευόταν στον Ιεχωβά Θεό ο οποίος τον ενίσχυσε με αποτέλεσμα να αποδειχτεί αληθινά αφιερωμένος υπηρέτης του Θεού.

Ιερ 38:20 Αυτή η αφήγηση παρέχει άριστη καθοδηγία όσον αφορά τις σχέσεις μας με τους άλλους, περιλαμβανομένων και εκείνων που δεν περπατούν ακόμη στις οδούς του Ιεχωβά, αλλά τους οποίους ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε

Ιερ 35:15· 44:4 Δεν εκτιμάτε εσείς πραγματικά το ενδιαφέρον που δείχνουν οι στοργικοί ποιμένες για το ποίμνιο;

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: