ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΕΡΕΜΙΑΣ 49,50

«Ο Ιεχωβά Ευλογεί την Ταπεινοφροσύνη και Τιμωρεί την Αυθάδεια»: (10 λεπτά)

Ιερ 50:4-7 Οι μετανοημένοι Ισραηλίτες θα έκλαιγαν από χαρά όταν ο Ιεχωβά θα τους απελευθέρωνε από την αιχμαλωσία. Θα αναγνώριζαν ξανά τη διαθήκη τους με εκείνον και θα έκαναν το μακρινό ταξίδι της επιστροφής στην Ιερουσαλήμ για να αποκαταστήσουν την αληθινή λατρεία

Ιερ 50:29, 39 Η αυθάδης Βαβυλώνα δεν θα έμενε ατιμώρητη λόγω της υπερβολικής αγριότητάς της προς τον λαό του Ιεχωβά. Όπως είχε προφητευτεί, η Βαβυλώνα έγινε ακατοίκητος ερημότοπος

Ιερ 50:29-32—Η Βαβυλώνα θα καταστρεφόταν επειδή είχε ενεργήσει με αυθάδεια εναντίον του Ιεχωβά (it-1 245)

Όταν ο λαός του Θεού δεν παρέμενε πιστός, Εκείνος επέτρεπε στους αντιδίκους τους να τους λεηλατούν και να τους νικούν. (Ψλ 89:42· Θρ 1:5, 7, 10, 17· 2:17· 4:12) Ωστόσο, οι εχθροί εξήγαν εσφαλμένα συμπεράσματα από αυτές τις νίκες, αποδίδοντας την επιτυχία στον εαυτό τους και αινώντας τους θεούς τους ή νομίζοντας ότι δεν θα λογοδοτούσαν για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκαν το λαό του Ιεχωβά. (Δευ 32:27· Ιερ 50:7) Ο Ιεχωβά, λοιπόν, όφειλε να ταπεινώνει αυτούς τους υπερήφανους και καυχησιολόγους αντιδίκους (Ησ 1:24· 26:11· 59:18· Να 1:2), και το έκανε αυτό για χάρη του αγίου ονόματός του.—Ησ 64:2· Ιεζ 36:21-24.

Ιερ 50:38, 39—Η Βαβυλώνα δεν θα κατοικούνταν ποτέ ξανά (jr σ. 161 ¶15· w98 1/4 σ. 20 ¶20)

Ο Ιερεμίας προφήτευσε επίσης το τέλος του κατακτητή της Αιγύπτου, της Βαβυλώνας. Έναν αιώνα προτού συμβεί αυτό, προείπε με ακρίβεια την ξαφνική πτώση της Βαβυλώνας. Πώς; Ο προφήτης του Θεού προείπε ότι τα νερά που την προστάτευαν θα “στέρευαν”, και οι κραταιοί της άντρες δεν θα πολεμούσαν. (Ιερ. 50:38· 51:30) Οι προφητείες αυτές εκπληρώθηκαν με κάθε λεπτομέρεια όταν οι Μήδοι και οι Πέρσες εξέτρεψαν τον ποταμό Ευφράτη, τον διέσχισαν πεζοί, και έπειτα μπήκαν στην πόλη αιφνιδιάζοντας τους Βαβυλωνίους. Πιθανότατα, θα σας φανεί εξίσου σημαντική η διακήρυξη ότι η πόλη θα γινόταν ένας ακατοίκητος ερημότοπος. (Ιερ. 50:39· 51:26) Η ερημιά που υπάρχει μέχρι σήμερα στη θέση της άλλοτε κραταιάς Βαβυλώνας πιστοποιεί την ακρίβεια της θεϊκής προφητείας.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιερ 49:1, 2—Γιατί επέπληξε ο Ιεχωβά τους Αμμωνίτες; (it-1 σ. 198 ¶2)

Φαίνεται πιθανό ότι, μετά τον εκτοπισμό του λαού του βόρειου βασιλείου του Ισραήλ από τον Θεγλάθ-φελασάρ Γ΄ και από έναν διάδοχό του (2Βα 15:29· 17:6), οι Αμμωνίτες κατέλαβαν την περιοχή της φυλής του Γαδ, για την οποία είχαν πολεμήσει ανεπιτυχώς εναντίον του Ιεφθάε. (Παράβαλε Ψλ 83:4-8.) Ως εκ τούτου, στο προφητικό άγγελμα που έδωσε ο Ιεχωβά μέσω του Ιερεμία, οι Αμμωνίτες επιπλήττονται για τη διαρπαγή της κληρονομιάς των Γαδιτών και προειδοποιούνται για μια επερχόμενη ερήμωση του Αμμών και του θεού του, του Μαλχάμ (Μελχώμ). (Ιερ 49:1-5) Οι Αμμωνίτες προχώρησαν ακόμη περισσότερο στέλνοντας ληστρικές ομάδες που παρενοχλούσαν τον Ιούδα όταν κυβερνούσε ο Βασιλιάς Ιωακείμ, στα τελευταία χρόνια του βασιλείου του Ιούδα.—2Βα 24:2, 3.

Ιερ 49:17, 18—Πώς έγινε ο Εδώμ σαν τα Σόδομα και τα Γόμορρα, και γιατί; (jr σ. 162 ¶18· ip-2 σ. 351 ¶6)

Τον πρώτο αιώνα Κ.Χ. εκπληρώθηκε και μια άλλη προφητεία. Ο Θεός προείπε μέσω του Ιερεμία ότι ο Εδώμ θα ήταν ένα από τα έθνη που θα υπέφεραν εξαιτίας της βαβυλωνιακής εισβολής. (Ιερ. 25:15-17, 21· 27:1-7) Εντούτοις, ο θεϊκός λόγος δεν περιορίστηκε σε αυτό. Ο Εδώμ θα γινόταν σαν τα Σόδομα και τα Γόμορρα. Αντιλαμβάνεστε τι σήμαινε αυτό—θα έμενε ακατοίκητος για πάντα, θα έπαυε να υπάρχει. (Ιερ. 49:7-10, 17, 18) Αυτό ακριβώς συνέβη. Πού νομίζετε ότι μπορεί να βρει κανείς σήμερα τα ονόματα «Εδώμ» και «Εδωμίτες»; Μήπως σε σύγχρονους χάρτες; Όχι. Υπάρχουν κυρίως σε βιβλία αρχαίας ή Βιβλικής ιστορίας ή σε χάρτες που αφορούν εκείνη την εποχή. Ο Φλάβιος Ιώσηπος αφηγείται ότι οι Εδωμίτες εξαναγκάστηκαν να ασπαστούν τον Ιουδαϊσμό το δεύτερο αιώνα Π.Κ.Χ. Κατόπιν, όταν καταστράφηκε η Ιερουσαλήμ το 70 Κ.Χ., έπαψαν να υπάρχουν ως λαός.

Γιατί επιστρέφει, όμως, ο Ιεχωβά από μάχη στον Εδώμ; Οι Εδωμίτες, οι συνεχιστές μιας εχθρότητας που ξεκίνησε από τον προπάτορά τους τον Ησαύ, είναι προαιώνιοι εχθροί του λαού με τον οποίο έχει συνάψει διαθήκη ο Θεός. (Γένεση 25:24-34· Αριθμοί 20:14-21) Το πόσο βαθύ μίσος έτρεφε ο Εδώμ για τον Ιούδα φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της ερήμωσης της Ιερουσαλήμ, όταν οι Εδωμίτες παρότρυναν τους Βαβυλώνιους στρατιώτες να ολοκληρώσουν το έργο τους. (Ψαλμός 137:7) Ο Ιεχωβά θεωρεί ότι αυτή η εχθρότητα στρέφεται εναντίον του ιδίου προσωπικά. Δεν είναι, λοιπόν, άξιο απορίας το ότι αποφάσισε να εξαπολύσει το σπαθί της εκδίκησής του εναντίον του Εδώμ!—Ησαΐας 34:5-15· Ιερεμίας 49:7-22.

Ιερ 50:38 Οι προφητείες αυτές εκπληρώθηκαν με κάθε λεπτομέρεια όταν οι Μήδοι και οι Πέρσες εξέτρεψαν τον ποταμό Ευφράτη, τον διέσχισαν πεζοί, και έπειτα μπήκαν στην πόλη αιφνιδιάζοντας τους Βαβυλωνίους

Ιερ 50:39 Η ερημιά που υπάρχει μέχρι σήμερα στη θέση της άλλοτε κραταιάς Βαβυλώνας πιστοποιεί την ακρίβεια της θεϊκής προφητείας.

Ιερ 49:36-38 Θα είναι μια γιγαντιαία θύελλα πολύ πιο ερημωτική από την «καταιγίδα» με την οποία αφάνισε ο Ιεχωβά το έθνος του Αμμών.

Ιερ 50:29, 31, 32 Έχει μάλιστα παγιδέψει μερικούς υπηρέτες του Ιεχωβά οδηγώντας τους στην καταστροφή.

Ιερ 50:6, 7 Παρόμοια, μερικές φορές ο επίσκοπος μπορεί να χρειαστεί να λογικέψει σταθερά αλλά στοργικά κάποιους που παίζουν με τη φωτιά.

Ιερ 49:17, 18 Η εξαφάνιση αυτών των λαών ως αυτοτελών εθνοτήτων πιστοποιεί την ακρίβεια του προφητικού Λόγου του Θεού.

Ιερ 50:2, 11 Ο Ιεχωβά Ευλογεί και Προστατεύει Όσους Είναι Υπάκουοι Επιπρόσθετα, ο Ιερεμίας γνώριζε ότι, λέγοντας στο λαό να παραδοθεί, έθετε σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, διότι πολλοί θα ερμήνευαν τα λόγια του ως ανατρεπτικά.

Ιερ 50:28 Επειδή οι ειδωλολάτρες αναπέμπουν προσευχές και προσφέρουν υπηρεσία σε ανίσχυρους θεούς που δεν μπορούν να τους σώσουν, «δεν απέκτησαν γνώση».

Ιερ 49:20, 30 Το «χέρι» του Θεού είναι η δύναμή του που δρα.

Ιερ 50:29 Συνεπώς, αν κανείς τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα για το σταυρό, τιμάει ένα σύμβολο λατρείας αντιτιθέμενης στον αληθινό Θεό.

Ιερ 50:7 Πώς να Βρείτε Ελπίδα σε έναν Κόσμο Γεμάτο Δυστυχία Πράγματι, οι Γραφές μάς παροτρύνουν να “ελπίζουμε στον Ιεχωβά”.

Ιερ 49:3 Η περιβολή με σάκο μπορεί να έδειχνε ταπεινοφροσύνη ή μετάνοια λόγω θεϊκής προειδοποίησης.

Ιερ 49:32 Ωστόσο, η εντολή του Θεού δεν σήμαινε πως οι Ιουδαίοι δεν μπορούσαν να κόβουν καθόλου τις γενειάδες τους ή τις τρίχες του προσώπου τους.

Ιερ 49:16 Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα φυσικά οχυρώματα δεν θα προσφέρουν βοήθεια όταν ο Ιεχωβά θα κατευθύνει το σπαθί της κρίσης του «στους ουρανούς», υποβιβάζοντας τους άρχοντες του Εδώμ από την εξυψωμένη θέση τους.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: