ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΗΣΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΥΗ 3-5

«Ο Ιεχωβά Ευλογεί τις Πράξεις Πίστης»

Η κατεύθυνση του Ιεχωβά ίσως φαίνεται άσοφη από ανθρώπινη άποψη (Ιησ. Ναυή 3:12, 13· it-1 1321·)

Συνήθως το τμήμα του Ιορδάνη που βρίσκεται μετά τη Θάλασσα της Γαλιλαίας έχει κατά μέσο όρο βάθος από 1 μέχρι 3 μ. και πλάτος 27 με 30 μ. περίπου. Την άνοιξη, όμως, ο Ιορδάνης πλημμυρίζει στις όχθες του και τότε είναι πολύ πιο πλατύς και βαθύς. (Ιη 3:15) Την εποχή που ήταν πλημμυρισμένος, δεν θα ήταν ασφαλές για το έθνος του Ισραήλ, το οποίο αποτελούνταν από άντρες, γυναίκες και παιδιά, να διασχίσει τον Ιορδάνη, ιδιαίτερα κοντά στην Ιεριχώ. Το ρεύμα εκεί είναι τόσο γρήγορο ώστε, πιο πρόσφατα, έχει παρασύρει κάποιους λουομένους. Ωστόσο, ο Ιεχωβά αναχαίτισε θαυματουργικά τα νερά του Ιορδάνη, δίνοντας στους Ισραηλίτες τη δυνατότητα να περάσουν απέναντι πατώντας σε ξηρά. (Ιη 3:14-17) Αιώνες αργότερα έλαβε χώρα ένα παρόμοιο θαύμα, σε μία περίπτωση για τον Ηλία ο οποίος συνοδευόταν από τον Ελισαιέ, και σε κάποια άλλη περίπτωση για τον Ελισαιέ μόνο του.—2Βα 2:7, 8, 13, 14.

Οι διορισμένοι άντρες πρέπει να είναι οι πρώτοι που ακολουθούν τις οδηγίες (Ιησ. Ναυή 3:14· w13 15/9 σ. 16 ¶17)

Με ποιον τρόπο μάς βοηθούν οι πράξεις πίστης να οικοδομούμε εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά; Εξετάστε τη Γραφική αφήγηση για την είσοδο του Ισραήλ στην Υποσχεμένη Γη. Ο Ιεχωβά είχε δώσει την εντολή στους ιερείς που μετέφεραν την κιβωτό της διαθήκης να μπουν μέσα στον Ιορδάνη Ποταμό. Ωστόσο, καθώς ο λαός πλησίαζε, μπορούσε να δει ότι οι ανοιξιάτικες βροχές είχαν κάνει τα νερά του να φουσκώσουν. Τι θα έκαναν οι Ισραηλίτες; Μήπως θα στρατοπέδευαν στις όχθες, περιμένοντας μερικές εβδομάδες ή και περισσότερο μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά; Όχι, εμπιστεύτηκαν πλήρως στον Ιεχωβά και ακολούθησαν τις οδηγίες του. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η αφήγηση αναφέρει: «Μόλις τα πόδια των ιερέων ακούμπησαν στο νερό, ο ποταμός σταμάτησε να ρέει, . . . και οι ιερείς στάθηκαν στο μέσο της ξερής κοίτης κοντά στην Ιεριχώ, ενώ όλοι οι άλλοι περνούσαν απέναντι». (Ιησ. Ναυή 3:12-17, Σύγχρονη Αγγλική Μετάφραση [Contemporary English Version]) Φανταστείτε πόσο πρέπει να εμψυχώθηκαν οι Ισραηλίτες όταν είδαν να σταματάει η ροή εκείνων των ορμητικών νερών! Πράγματι, η πίστη τους στον Ιεχωβά ενισχύθηκε επειδή εμπιστεύτηκαν στις οδηγίες του.

Ιερείς μεταφέρουν την κιβωτό της διαθήκης καθώς διασχίζουν την ξερή κοίτη του Ιορδάνη.

Ο Ιεχωβά ευλογεί τις αποφασιστικές κινήσεις (Ιησ. Ναυή 3:15-17· w13 15/9 σ. 16 ¶18)

Βέβαια, ο Ιεχωβά δεν εκτελεί σήμερα τέτοια θαύματα για το λαό του, αλλά ευλογεί τις πράξεις της πίστης τους. Η ενεργός δύναμη του Θεού τούς ικανώνει να επιτελούν παγκόσμια το έργο κηρύγματος της Βασιλείας που τους έχει ανατεθεί. Μάλιστα ο πρώτιστος Μάρτυρας του Ιεχωβά, ο αναστημένος Χριστός Ιησούς, διαβεβαίωσε τους μαθητές του ότι θα τους υποστήριζε σε αυτό το σημαντικό έργο: «Πηγαίνετε, λοιπόν, και κάντε μαθητές από όλα τα έθνη . . . Εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες μέχρι την τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων». (Ματθ. 28:19, 20) Πολλοί Μάρτυρες που ίσως είναι εκ φύσεως συνεσταλμένοι ή διστακτικοί μπορούν να πιστοποιήσουν προσωπικά ότι το άγιο πνεύμα του Θεού τούς έχει δώσει το θάρρος να μιλούν σε αγνώστους στη διακονία αγρού.​

Δίνουμε στον Ιεχωβά κάτι να ευλογήσει όταν παίρνουμε την πρωτοβουλία να κηρύξουμε, ακόμα και αν μας περιορίζει η υγεία ή οι περιστάσεις μας.

Αδελφή κάθεται στο παγκάκι ενός πάρκου μαζί με μια γυναίκα και της δίνει μαρτυρία, σε χώρα όπου το έργο μας είναι υπό απαγόρευση, ενώ ένας αστυνομικός περπατάει κοντά τους.

Πνευματικά Πετράδια

Ιησ. Ναυή 5:14, 15, υποσ.​—Ποιος πιστεύουμε ότι είναι ο «αρχηγός του στρατεύματος του Ιεχωβά»; (w04 1/12 σ. 9 ¶2)

Ποιος είναι ο «άρχοντας του στρατεύματος του Ιεχωβά»; Ο άρχοντας που έρχεται για να ενδυναμώσει τον Ιησού του Ναυή, καθώς ξεκινάει η κατάκτηση της Υποσχεμένης Γης, πιθανώς δεν είναι άλλος από “τον Λόγο”—τον Ιησού Χριστό στην προανθρώπινη ύπαρξή του. (Ιωάννης 1:1· Δανιήλ 10:13) Πόσο ενισχυτικό είναι να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι ο ενδοξασμένος Ιησούς Χριστός είναι μαζί με το λαό του Θεού σήμερα καθώς αυτοί συμμετέχουν σε πνευματικό πόλεμο!

Ιησ. Ναυή 5:14, 15—Ποιος είναι ο «άρχοντας του στρατεύματος του Ιεχωβά»; Ο άρχοντας που έρχεται για να ενδυναμώσει τον Ιησού του Ναυή, καθώς ξεκινάει η κατάκτηση της Υποσχεμένης Γης, πιθανώς δεν είναι άλλος από “τον Λόγο”—τον Ιησού Χριστό στην προανθρώπινη ύπαρξή του. (Ιωάννης 1:1· Δανιήλ 10:13) Πόσο ενισχυτικό είναι να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι ο ενδοξασμένος Ιησούς Χριστός είναι μαζί με το λαό του Θεού σήμερα καθώς αυτοί συμμετέχουν σε πνευματικό πόλεμο!

Ιησ. Ναυή 3:15. Εφόσον η αναφορά των κατασκόπων που είχαν σταλεί στην Ιεριχώ είναι ευνοϊκή, ο Ιησούς του Ναυή ενεργεί γρήγορα, δίχως να περιμένει να υποχωρήσουν τα νερά του Ιορδάνη. Όταν πρόκειται για πράξεις που αφορούν την αληθινή λατρεία, πρέπει να ενεργούμε θαρραλέα αντί να καθυστερούμε ωσότου οι περιστάσεις φανούν πιο κατάλληλες.

Ιησ. Ναυή 3:14-16 «Γευτείτε» την Αγαθότητα του Ιεχωβά​—Πώς; Όταν το έθνος του Ισραήλ ετοιμαζόταν να μπει στην Υποσχεμένη Γη, πρώτα πάτησαν οι ιερείς στον ορμητικό Ιορδάνη Ποταμό και κατόπιν μπόρεσε ο λαός να τον διασχίσει.​

Ιησ. Ναυή 4:4-8, 20-24. Οι 12 πέτρες που πάρθηκαν από την κοίτη του Ιορδάνη επρόκειτο να χρησιμεύσουν ως ενθύμημα για τον Ισραήλ. Οι πράξεις που κάνει ο Ιεχωβά για να απελευθερώνει το σύγχρονο λαό του από τους εχθρούς του αποτελούν επίσης ενθύμημα για το ότι Αυτός είναι μαζί με το λαό του.

Ιησ. Ναυή 3:14-16 «Γευτείτε» την Αγαθότητα του Ιεχωβά​—Πώς; Όταν το έθνος του Ισραήλ ετοιμαζόταν να μπει στην Υποσχεμένη Γη, πρώτα πάτησαν οι ιερείς στον ορμητικό Ιορδάνη Ποταμό και κατόπιν μπόρεσε ο λαός να τον διασχίσει.​

Ιησ. Ναυή 5:13-15 Να Εμπιστεύεστε τον Δραστήριο Ηγέτη Μας—Τον Χριστό Επρόκειτο για “τον αρχηγό του στρατεύματος του Ιεχωβά”, ο οποίος ήταν έτοιμος να υπερασπιστεί τον λαό του Θεού.

Ιησ. Ναυή 5:13-15 Ο Ιεχωβά Οδηγεί τον Λαό Του Ποια βοήθεια πρόσφεραν οι άγγελοι στον Ιησού του Ναυή και στον Εζεκία; Μετά την εποχή του Μωυσή, ο διάδοχός του, ο Ιησούς του Ναυή, ενισχύθηκε από τον “άρχοντα του στρατεύματος του Ιεχωβά” προκειμένου να οδηγήσει τον λαό του Θεού σε μάχη κατά των Χαναναίων—και οι Ισραηλίτες κέρδισαν τη μάχη.

Ιησ. Ναυή 5:13-15 Καταστροφική Δύναμη​—«Ο Ιεχωβά Είναι Ανδρείος Πολεμιστής» Ως ο Υπέρτατος Κυρίαρχος, ο Ιεχωβά έχει υπό τις προσταγές του ένα τεράστιο στράτευμα αγγελικών δυνάμεων.

Ιησ. Ναυή 3:14-17 «Ανακηρύχτηκε Δίκαιη Μέσω Έργων» Σε λίγο, οι κάτοικοι της Ιεριχώς ασφαλώς πάγωσαν από φόβο όταν έμαθαν ότι ο Ιεχωβά είχε ανακόψει θαυματουργικά τη ροή του Ιορδάνη Ποταμού και ο Ισραήλ είχε διασχίσει την ξερή κοίτη.

Ιησ. Ναυή 3:12-17 Ας Είναι οι Υπενθυμίσεις του Ιεχωβά η Αγαλλίαση της Καρδιάς Σας Η αφήγηση αναφέρει: «Μόλις τα πόδια των ιερέων ακούμπησαν στο νερό, ο ποταμός σταμάτησε να ρέει, . . . και οι ιερείς στάθηκαν στο μέσο της ξερής κοίτης κοντά στην Ιεριχώ, ενώ όλοι οι άλλοι περνούσαν απέναντι».

Ιησ. Ναυή 5:6 Να Παίρνετε Σοφές Προσωπικές Αποφάσεις Ο ίδιος και όσοι προσκολλήθηκαν σε αυτόν είχαν την ευλογία να εγκατασταθούν στην Υποσχεμένη Γη, μια “γη όπου έρρεε το γάλα και το μέλι”.​

Ιησ. Ναυή 5:13-15 «Ηγέτης σας Είναι Ένας, ο Χριστός» Λίγο αργότερα, πριν από την πολιορκία της Ιεριχώς, ο Μιχαήλ, ο «άρχοντας του στρατεύματος του Ιεχωβά», ήταν αναμφίβολα αυτός που εμφανίστηκε στον Ιησού του Ναυή για να τον διαβεβαιώσει ότι είχε την υποστήριξη του Θεού.

Ιησ. Ναυή 3:13-17 Δεν Πρέπει να Ξεχάσετε τον Ιεχωβά Όπως οι πρόγονοί τους πριν από 40 χρόνια στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι και τώρα πολλοί που διέσχιζαν τον Ιορδάνη πρέπει να σκέφτηκαν: “Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που έκανε ο Ιεχωβά εδώ”.​

Ιησ. Ναυή 5:15 Να Τιμάτε τον Ιεχωβά Εκδηλώνοντας Αξιοπρέπεια Τόσο στον Μωυσή όσο και στον Ιησού του Ναυή δόθηκε η εντολή να βγάλουν τα σανδάλια τους όταν βρέθηκαν σε άγιο τόπο.

Ιησ. Ναυή 5:6 Ο Ιεχωβά Κάνει Θεσπέσιο Όνομα για τον Εαυτό Του Αργότερα, ο Θεός τούς έβγαλε από τη μεγάλη και φοβερή έρημο, και τους οδήγησε σε μια γη όπου έρρεε το γάλα και το μέλι—έναν τόπο ανάπαυσης.

Ιησ. Ναυή 3:5 Δώστε Προσοχή στα Θαυμαστά Έργα του Θεού Ποιες αποδείξεις έχουμε για τα θαυμαστά έργα του Θεού, και τι πρέπει να μας υποκινεί αυτό να κάνουμε;ΟΤΑΝ διαβάζετε την Αγία Γραφή, μπορείτε εύκολα να διακρίνετε ότι ο Θεός έκανε θαυμαστά πράγματα για τον αρχαίο λαό του, τον Ισραήλ.

Ιησ. Ναυή 3:15-17 Χαιρόμαστε σε Σχέση με τον Θεό της Σωτηρίας Μας Σαράντα χρόνια αργότερα, ο πλημμυρισμένος Ιορδάνης Ποταμός δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τη θριαμβευτική προέλαση του Ισραήλ στην Υποσχεμένη Γη.

Ιησ. Ναυή 5:14 Πως Μπορούν να σας Βοηθήσουν οι Άγγελοι Όταν ο Ιησούς του Ναυή ζήτησε να μάθει την ταυτότητα ενός αγγέλου που τον πλησίασε, εκείνος είπε μόνο ότι ήταν ο «άρχοντας του στρατεύματος του Ιεχωβά».

Ιησ. Ναυή 5:13-15 Ιησούς—Ο Άρχοντας «του Οποίου η Αρχή Είναι από Παλιούς Καιρούς» Δεν είναι παράξενο το ότι ο Ιησούς του Ναυή έπεσε με το πρόσωπο κάτω μπροστά σε αυτόν τον εξυψωμένο εκπρόσωπο του Ιεχωβά, ο οποίος αναμφίβολα ήταν ο προανθρώπινος Ιησούς που έγινε αργότερα “ο Μεσσίας ο Ηγέτης”.

Ιησ. Ναυή 5:14, 15 Ιεχωβά—Ένας Θεός που Διδάσκει Αναμφίβολα, ο προανθρώπινος Ιησούς ήταν επίσης ο ‘Αρχιστράτηγος της δυνάμεως του Ιεχωβά’ που εμφανίστηκε στον Ιησού του Ναυή για να τον ενισχύσει.

Ιησ. Ναυή 3:14-16 ‘Ποιος Είναι σαν τον Ιεχωβά, τον Θεό Μας;’ Σε μια παρόμοια εκδήλωση θεϊκής δύναμης, ο Ιορδάνης Ποταμός «εστράφη εις τα οπίσω», επιτρέποντας στους Ισραηλίτες να περάσουν στη Χαναάν.

Ιησ. Ναυή 5:1-15 Πόσο Μεγαλοπρεπές Είναι το Όνομα του Ιεχωβά! Η πνευματική μας τροφή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ποικιλία και έχει γίνει πιο πλούσια σε περιεχόμενο καθώς «ο πιστός και φρόνιμος δούλος» κινείται προς τα εμπρός προοδευτικά και κάτω από την ηγεσία του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Ιησ. Ναυή 3:5-4:24 Ο Ιησούς του Ναυή ας Σας Βοηθήσει να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά Θαρραλέα! Το άμεσο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Ιησούς του Ναυή ήταν να περάσει τον Ιορδάνη ποταμό την άνοιξη, που το νερό είχε μεγάλο ύψος και που το διάβα του ήταν πολύ επικίνδυνο. (Ιησούς Ναυή 5:10) … Αυτό έγινε για να τονιστεί ότι ‘το χέρι του Ιεχωβά είναι ισχυρό, έτσι ώστε να τον φοβούνται όλοι και για πάντα’.

Ιησ. Ναυή 3:15-17 Εγκαρτερήσατε ως Βλέποντες τον Αόρατον Πραγματικά οι Ισραηλίτες μπορούσαν σε όλα αυτά να ‘βλέπουν’ τον Ιεχωβά.

Ιησ. Ναυή 3:13 Σύντομα Υγιεινή Τροφή για Όλους! Αυτό συμβαίνει επειδή “ο Ιεχωβά, ο Κύριος όλης της γης”, υπόσχεται να λύσει όλα τα διατροφικά προβλήματα της ανθρωπότητας.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: