ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΗΣΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΥΗ 6, 7

Να Απομακρύνεστε από Ό,τι Δεν Έχει Αξία

Τα μάτια του Αχάν τον έκαναν να πάρει κάτι που δεν του ανήκε Ιησ. Ναυή 7:1, 20, 21· w10 15/4 σ. 21 ¶5)

Αιώνες αργότερα, τα μάτια του Ισραηλίτη Αχάν τον παρέσυραν με αποτέλεσμα να κλέψει κάποια αντικείμενα από την κατακτημένη Ιεριχώ. Ο Θεός είχε διατάξει να καταστραφούν τα πάντα σε εκείνη την πόλη εκτός από ορισμένα πράγματα τα οποία έπρεπε να παραδοθούν στο θησαυροφυλάκιο του Ιεχωβά. Οι Ισραηλίτες έλαβαν την προειδοποίηση να “κρατηθούν μακριά από αυτό που ήταν αφιερωμένο στην καταστροφή, για να μην τους έρθει επιθυμία” και πάρουν κάποια αντικείμενα από την πόλη. Όταν ο Αχάν παρήκουσε, οι Ισραηλίτες ηττήθηκαν στην πόλη Γαι, και μάλιστα μερικοί σκοτώθηκαν. Ο Αχάν δεν παραδέχτηκε την κλοπή που διέπραξε παρά μόνο όταν η πράξη του ήρθε στο φως. «Όταν είδα» τα αντικείμενα, είπε ο Αχάν, «τότε τα επιθύμησα και τα πήρα». Η επιθυμία των ματιών του τον οδήγησε στην καταστροφή, μαζί με «ό,τι ήταν δικό του». (Ιησ. Ναυή 6:18, 19· 7:1-26) Ο Αχάν επιθύμησε μέσα στην καρδιά του αυτό που ήταν απαγορευμένο για εκείνον.

Οι πράξεις του Αχάν επηρέασαν την οικογένειά του και ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ Ιησ. Ναυή 7:4, 5, 24-26· w97 15/8 σ. 28 ¶2)

Ένας λόγος για τον οποίο αναφέρεται η αδικοπραγία είναι ότι συντελεί στη διατήρηση της καθαρότητας της εκκλησίας. Ο Ιεχωβά είναι καθαρός Θεός, άγιος Θεός. Απαιτεί από όλους εκείνους που τον λατρεύουν να είναι πνευματικά και ηθικά καθαροί. Ο θεόπνευστος λόγος του παροτρύνει: «Ως υπάκουα παιδιά, πάψτε να διαπλάθεστε σύμφωνα με τις επιθυμίες που είχατε προηγουμένως μέσα στην άγνοιά σας, αλλά σύμφωνα με τον Άγιο, ο οποίος σας κάλεσε, γίνετε και εσείς οι ίδιοι άγιοι σε όλη τη διαγωγή σας, επειδή είναι γραμμένο: ‘Πρέπει να είστε άγιοι, επειδή εγώ είμαι άγιος’». (1 Πέτρου 1:14-16) Τα άτομα που επιδίδονται σε ακαθαρσία ή αδικοπραγία μπορούν να μολύνουν μια ολόκληρη εκκλησία και να επισύρουν σε αυτήν τη δυσμένεια του Ιεχωβά αν δεν ληφθούν μέτρα για τη διόρθωση ή την απομάκρυνσή τους από ανάμεσά της.—Παράβαλε Ιησούς του Ναυή, κεφάλαιο 7.

Πρέπει να έχουμε αυτοπειθαρχία (1Ιω 2:15-17· w10 15/4 σ. 21 ¶8)

Οι αληθινοί Χριστιανοί δεν είναι απρόσβλητοι από την επιθυμία των ματιών και της σάρκας. Γι’ αυτό, ο Λόγος του Θεού μάς προτρέπει να ασκούμε αυτοπειθαρχία όσον αφορά τα όσα βλέπουμε και λαχταρούμε. (1 Κορ. 9:25, 27· διαβάστε 1 Ιωάννη 2:15-17) Ο δίκαιος Ιώβ αναγνώρισε την ισχυρή σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε ό,τι βλέπει κανείς και σε ό,τι επιθυμεί. Δήλωσε τα εξής: «Διαθήκη σύναψα με τα μάτια μου. Πώς, λοιπόν, να δώσω προσοχή σε παρθένα;» (Ιώβ 31:1) Όχι μόνο αρνήθηκε να αγγίξει γυναίκα με ανήθικο τρόπο, αλλά ούτε καν θα επέτρεπε στη διάνοιά του να φιλοξενήσει μια τέτοια σκέψη. Ο Ιησούς τόνισε την ανάγκη που υπάρχει να διατηρείται η διάνοια καθαρή από ανήθικες σκέψεις, λέγοντας: «Όποιος εξακολουθεί να κοιτάζει μια γυναίκα έτσι ώστε να την ποθήσει έχει ήδη μοιχεύσει μαζί της στην καρδιά του».​—Ματθ. 5:28.

Πρέπει να απορρίπτουμε τα πράγματα που δεν έχουν αξία τα οποία δεν θα υπάρχουν στον νέο κόσμο δικαιοσύνης του Θεού.​—2Πε 3:13.

Κολάζ: 1. Ο Αχάν παίρνει κρυφά κάποια λάφυρα. 2. Ένας αδελφός βλέπει κάτι ακατάλληλο στο κομπιούτερ του αργά τη νύχτα.

Πνευματικά Πετράδια

Ιησ. Ναυή 6:20​—Ποια στοιχεία δείχνουν ότι η αρχαία πόλη της Ιεριχώς κατακτήθηκε χωρίς μακρόχρονη πολιορκία; (w15 15/11 σ. 13 ¶2, 3)

Κατά την αρχαιότητα, οι επιτιθέμενοι συνήθιζαν να πολιορκούν μια οχυρωμένη πόλη. Ανεξάρτητα από το πόσο διαρκούσε μια επιτυχημένη πολιορκία, οι νικητές λεηλατούσαν τον πλούτο της πόλης, κάτι που περιλάμβανε και όσες προμήθειες είχαν απομείνει. Ωστόσο, στα ερείπια της Ιεριχώς, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Σε σχέση με αυτό, το περιοδικό Επιθεώρηση Βιβλικής Αρχαιολογίας (Biblical Archaeology Review) αναφέρει: «Εκείνο που βρέθηκε σε μεγαλύτερη ποσότητα ανάμεσα στα ερείπια, εκτός από τα πήλινα αντικείμενα, ήταν τα σιτηρά. . . . Αυτό είναι μοναδικό στα χρονικά της παλαιστινιακής αρχαιολογίας. Θα μπορούσαν ίσως να είχαν βρεθεί ένα ή δύο πιθάρια με σιτηρά, αλλά μια τόσο μεγάλη ποσότητα είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη».

Σύμφωνα με τη Γραφική αφήγηση, υπήρχε σοβαρός λόγος για τον οποίο οι Ισραηλίτες δεν λεηλάτησαν τα σιτηρά της Ιεριχώς. Ο Ιεχωβά τούς είχε δώσει την εντολή να μην το κάνουν αυτό. (Ιησ. Ναυή 6:17, 18) Οι Ισραηλίτες επιτέθηκαν την άνοιξη, ακριβώς μετά τον θερισμό, τότε που οι προμήθειες σε σιτηρά ήταν άφθονες. (Ιησ. Ναυή 3:15-17· 5:10) Το γεγονός ότι είχαν απομείνει στην Ιεριχώ τόσο πολλά σιτηρά δείχνει πως η πολιορκία των Ισραηλιτών ήταν σύντομη, ακριβώς όπως περιγράφεται στη Γραφή.

Ιησ. Ναυή 6:26· 9:22, 23. Η κατάρα που εξήγγειλε ο Ιησούς του Ναυή τον καιρό της καταστροφής της Ιεριχώς εκπληρώνεται 500 περίπου χρόνια αργότερα. (1 Βασιλέων 16:34) Η κατάρα του Νώε προς τον εγγονό του τον Χαναάν επαληθεύεται όταν οι Γαβαωνίτες γίνονται εργάτες. (Γένεση 9:25, 26) Ο λόγος του Ιεχωβά εκπληρώνεται πάντοτε.

Ιησ. Ναυή 7:20-25. Κάποιοι μπορεί να υποβαθμίζουν την κλοπή του Αχάν, με το σκεπτικό ίσως ότι επρόκειτο για μικρό παράπτωμα που δεν έβλαψε άλλους. Μπορεί, παρόμοια, να έχουν την ίδια γνώμη για τις μικροκλοπές και τις μικροπαραβιάσεις του νόμου της Γραφής. Εμείς, όμως, θα πρέπει να είμαστε σαν τον Ιησού του Ναυή όσον αφορά την αποφασιστικότητα με την οποία αντιστεκόμαστε στις πιέσεις για παράνομες ή ανήθικες πράξεις.

Ιησ. Ναυή 6:17-19· 7:11-25 Να Είστε Έντιμοι σε Όλα Η Γραφή περιέχει κακά παραδείγματα ανέντιμων ανθρώπων: του Αχάν, που έγινε κλέφτης· του Γιεζί, που είπε ψέματα για να πάρει χρήματα· και του Ιούδα, ο οποίος έκλεβε χρήματα και αργότερα πρόδωσε τον Ιησού για 30 ασημένια νομίσματα.​

Ιησ. Ναυή 6:1,2-5 Να Εμπιστεύεστε τον Δραστήριο Ηγέτη Μας—Τον Χριστό Αλλά ξαφνικά, κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Ιεριχώ «ήταν ερμητικά κλειστή εξαιτίας των Ισραηλιτών». Η στρατηγική του, όχι μόνο ενίσχυσε την πίστη των Ισραηλιτών, αλλά επίσης τους γλίτωσε από μια άμεση αντιπαράθεση με τους κραταιούς πολεμιστές της Ιεριχώς.​

Ιησ. Ναυή 6:22, 23 «Να Είσαι Θαρραλέος . . . και να Αναλάβεις Δράση» Απεναντίας, ανέλαβε δράση χάρη στην οποία σώθηκε η ίδια και η οικογένειά της.​

Ιησ. Ναυή 6:2, 21 Ο Ιεχωβά Οδηγεί τον Λαό Του Ποια βοήθεια πρόσφεραν οι άγγελοι στον Ιησού του Ναυή και στον Εζεκία; Μετά την εποχή του Μωυσή, ο διάδοχός του, ο Ιησούς του Ναυή, ενισχύθηκε από τον “άρχοντα του στρατεύματος του Ιεχωβά” προκειμένου να οδηγήσει τον λαό του Θεού σε μάχη κατά των Χαναναίων—και οι Ισραηλίτες κέρδισαν τη μάχη.

Ιησ. Ναυή 7:1-9 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Κάθε Μέρα Είχε να αντιμετωπίσει αποτυχίες καθώς και τουλάχιστον μία στρατιωτική ήττα.

Ιησ. Ναυή 6:25 Η Άποψη του Θεού για τον Πόλεμο στην Αρχαιότητα Ωστόσο, μεμονωμένοι Χαναναίοι που άλλαξαν την πορεία τους διαφυλάχτηκαν.​

Ιησ. Ναυή 6:25 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Οργάνωσης Επειδή η Ραάβ τάχθηκε υπέρ της οργάνωσης που είχε τότε ο Ιεχωβά Θεός, εκείνος διαφύλαξε την ίδια και το σπιτικό της όταν οι Ισραηλίτες κατέκτησαν την Ιεριχώ.

Ιησ. Ναυή 6:25 Θεϊκές Κρίσεις—Έδειχναν Ασπλαχνία; Επίσης, όταν οι κάτοικοι της χαναανιτικής πόλης Γαβαών ζήτησαν έλεος, διαφυλάχτηκαν οι ίδιοι και όλα τα παιδιά τους.​

Ιησ. Ναυή 6:18, 19· 7:1-26 Να Απομακρύνετε τα Μάτια σας από Ό,τι Δεν Έχει Αξία! Η επιθυμία των ματιών του τον οδήγησε στην καταστροφή, μαζί με «ό,τι ήταν δικό του».

Ιησ. Ναυή 6:17-19· 7:11-25 Να Είστε Έντιμοι σε Όλα Στα παραδείγματα προς αποφυγή περιλαμβάνονται αφηγήσεις όπως αυτή για τον Αχάν, ο οποίος έκλεψε και προσπάθησε να συγκαλύψει την κλοπή του, τον Γιεζί, ο οποίος είπε ψέματα για οικονομικό όφελος, και τον Ιούδα, ο οποίος έκλεβε και είπε ψέματα με μοχθηρία για να βλάψει τον Ιησού.​

Ιησ. Ναυή 7:11, 21 Πράγματα από τα Οποία Πρέπει να Φεύγουμε Μπορείτε να σκεφτείτε Γραφικά παραδείγματα ατόμων των οποίων η σχέση με τον Θεό υπέστη βλάβη από τη «φιλαργυρία» ή από την αγάπη για τα επουσιώδη πράγματα που μπορούν να αγοραστούν με χρήματα;

Ιησ. Ναυή 7:1 Ποια Είναι η Σοφή Άποψη για τα Χρήματα; Η Βιβλική και η κοσμική ιστορία περιέχουν πολλά παραδείγματα ατόμων που έκλεψαν, διέστρεψαν τη δικαιοσύνη, εκπορνεύτηκαν, διέπραξαν φόνο, πρόδωσαν άλλους και είπαν ψέματα​—όλα αυτά για τα χρήματα.

Ιησ. Ναυή 6:17, 18 Να Μιμείστε τον Ιεχωβά, τον Απροσωπόληπτο Θεό Μας Ως αποτέλεσμα, όταν ο Ιεχωβά επέφερε καταστροφή στην Ιεριχώ, έσωσε την ίδια και όσους βρίσκονταν στο σπίτι της.

Ιησ. Ναυή 7:1-25 Μάθετε και Διδάξτε τη Χριστιανική Ηθική Μπορείτε να το διακρίνετε αυτό από παραδείγματα στο Λόγο του Θεού που δείχνουν καθαρά την αξία της εφαρμογής των ηθικών κανόνων του Θεού καθώς και τα αποτελέσματα της παράκαμψής τους.

Ιησ. Ναυή 6:15-17, 25 «Αν ο Θεός Είναι με το Μέρος μας, Ποιος θα Είναι Εναντίον Μας;» Έτσι λοιπόν, η πεποίθηση της Ραάβ στον Θεό των Ισραηλιτών δεν ήταν άτοπη.​

Ιησ. Ναυή, κεφάλαιο 7 Γιατί να Αναφέρετε Κάτι που Είναι Κακό; Τα άτομα που επιδίδονται σε ακαθαρσία ή αδικοπραγία μπορούν να μολύνουν μια ολόκληρη εκκλησία και να επισύρουν σε αυτήν τη δυσμένεια του Ιεχωβά αν δεν ληφθούν μέτρα για τη διόρθωση ή την απομάκρυνσή τους από ανάμεσά της.

Ιησ. Ναυή 6:25 Χαρούμενοι «Εκτελεστές του Λόγου» Στην ανάσταση, πόσο θα χαρεί όταν θα μάθει ότι η πίστη της, η οποία υποστηριζόταν από έργα, οδήγησε στο να γίνει η ίδια πρόγονος του Μεσσία!

Ιησ. Ναυή 6:25 Μάρτυρες Εναντίον των Ψεύτικων Θεών Σαφώς, ο Ιεχωβά είχε δώσει δυναμική μαρτυρία μέσω του Ισραήλ.

Ιησ. Ναυή 6:26 Μπορείτε να Εμπιστευτείτε στις Υποσχέσεις του Θεού; Ένα παράδειγμα είναι η τιμωρία την οποία υπέστη το άτομο που ανοικοδόμησε την Ιεριχώ, μια τιμωρία που είχε προειπωθεί αιώνες εκ των προτέρων.

Ιησ. Ναυή 6:15 Πώς να Κρατάμε το Μάτι μας «Απλό» στο Έργο της Βασιλείας Αυτό έχει συμβάλει στην εκπληκτική αύξηση της δραστηριότητας της Βασιλείας

Ιησ. Ναυή 6:17-19· 7:20-26 Πώς να Αποφεύγετε με Επιτυχία την Παγίδα της Απληστίας Δείχνοντας πλεονεξία για πράγματα που θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί ή να είχαν δοθεί εκεί που ανήκαν, έκλεψε από τον Θεό, και αυτό στοίχισε στον Αχάν τη ζωή του.

Ιησ. Ναυή 6:1-25 Πολίτες και Ξένοι, Είστε Ευπρόσδεκτοι στον Θεό! Ήταν ένα πρότυπο πίστης που αξίζει να μιμηθούμε.

Ιησ. Ναυή 6:20-23 Να Επιδιώκετε Πάντοτε Στοργική Καλοσύνη Γι’ αυτό, οι Ισραηλίτες έδειξαν στοργική καλοσύνη με το να διαφυλάξουν αυτήν και το σπιτικό της όταν παρέδωσαν την πόλη της Ιεριχώ στην καταστροφή.

Ιησ. Ναυή 6:20 Τα Θαύματα—Συνέβηκαν στ’ Αλήθεια; Ωστόσο, αυτά εξακολουθούν να θεωρούνται ως θαύματα επειδή συνέβηκαν ακριβώς τη στιγμή που χρειάζονταν και έτσι είναι φανερό ότι έγιναν με την κατεύθυνση του Θεού.

Ιησ. Ναυή 7:1-26 «Καιρός του Λαλείν»—Πότε; Μερικές φορές ο Ιεχωβά φανερώνει κρυφή αδικοπραγία σε κάποιο μέλος της εκκλησίας ώστε αυτή να τύχει κατάλληλης προσοχής.

Ιησ. Ναυή 7:6-9 Πόσο Νόημα Έχουν οι Προσευχές Σας; Όταν ο Ισραήλ νικήθηκε στη Γαι εξαιτίας της απληστίας του Αχάν, ο Ιησούς του Ναυή έκανε μια πολύ ένθερμη έκκληση, επίσης, για το όνομα του Ιεχωβά.

Ιησ. Ναυή 6:22, 23 Νεαροί που Κάνουν την Καρδιά του Ιεχωβά να Χαίρεται Εκείνοι που κατασκόπευσαν τη Γη της Επαγγελίας ήταν «νέοι», γρήγοροι και ευκίνητοι.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: