ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΗΣΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΥΗ 10, 11

«Ο Ιεχωβά Πολεμάει Υπέρ του Ισραήλ»

Πέντε βασιλιάδες ένωσαν τις δυνάμεις τους εναντίον της Γαβαών και του Ισραήλ (Ιησ. Ναυή 10:5· it-1 99)

Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ την εποχή της κατάκτησης της Υποσχεμένης Γης από τους Ισραηλίτες. Ο Αδωνισεδέκ συμμάχησε με άλλα μικρά βασίλεια Δ του Ιορδάνη επιχειρώντας από κοινού με αυτά να ανακόψει την προέλαση των νικηφόρων δυνάμεων του Ιησού του Ναυή. (Ιη 9:1-3) Εντούτοις, οι Ευαίοι που κατοικούσαν στη Γαβαών έκαναν ειρήνη με τον Ιησού. Σε μια ενέργεια αντιποίνων, η οποία αποσκοπούσε στο να αποτρέψει περαιτέρω προσχωρήσεις στον εχθρό, ο Αδωνισεδέκ ένωσε το στρατό του με τους στρατούς τεσσάρων ακόμη βασιλιάδων των Αμορραίων, πολιόρκησε τη Γαβαών και πολέμησε εναντίον της. Η θεαματική διάσωση των Γαβαωνιτών από τον Ιησού του Ναυή και η πανωλεθρία που υπέστησαν αυτές οι συνδυασμένες δυνάμεις ανάγκασαν τους πέντε βασιλιάδες να καταφύγουν στη Μακκηδά, όπου παγιδεύτηκαν σε μια σπηλιά. Ο ίδιος ο Ιησούς θανάτωσε τον Αδωνισεδέκ και τους άλλους τέσσερις βασιλιάδες μπροστά στα στρατεύματά του και τους κρέμασε πάνω σε ξύλα. Τα πτώματά τους ρίχτηκαν τελικά πίσω στη σπηλιά, η οποία και έγινε ο τάφος τους.—Ιη 10:1-27.

Ο Ιησούς του Ναυή ανάμεσα σε Ισραηλίτες στρατιώτες ζητάει από τον Ιεχωβά να κάνει τον ήλιο να μείνει ακίνητος.

Ο Ιεχωβά πολέμησε εναντίον αυτής της συμμαχίας (Ιησ. Ναυή 10:10, 11· it-2 1237)

Χρησιμοποιείται από τον Ιεχωβά. Το χαλάζι είναι μια από τις δυνάμεις που έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς ο Ιεχωβά για να επιτελέσει το λόγο του και για να καταδείξει τη μεγάλη του δύναμη. (Ψλ 148:1, 8· Ησ 30:30) Η πρώτη καταγραμμένη περίπτωση ήταν η έβδομη πληγή εναντίον της αρχαίας Αιγύπτου, μια καταστροφική χαλαζοθύελλα που αφάνισε τη βλάστηση, τσάκισε τα δέντρα και σκότωσε ανθρώπους και ζώα έξω στον αγρό, αλλά δεν επηρέασε τους Ισραηλίτες στη Γεσέν. (Εξ 9:18-26· Ψλ 78:47, 48· 105:32, 33) Αργότερα, στην Υποσχεμένη Γη, όταν οι Ισραηλίτες υπό τον Ιησού του Ναυή πρόστρεξαν σε βοήθεια των Γαβαωνιτών, τους οποίους απειλούσε μια συμμαχία πέντε βασιλιάδων των Αμορραίων, ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε μεγάλους χαλαζόλιθους εναντίον των επιτιθέμενων Αμορραίων. Σε αυτή την περίπτωση περισσότεροι πέθαναν από τους χαλαζόλιθους παρά από τη μάχη με τον Ισραήλ.—Ιη 10:3-7, 11.

Αδελφός χαμογελάει ενώ βρίσκεται στον χώρο κράτησης ενός δικαστηρίου.

Ο Ιεχωβά έκανε τον ήλιο να μείνει ακίνητος (Ιησ. Ναυή 10:12-14· w04 1/12 σ. 11 ¶1)

Πώς είναι δυνατόν να συμβεί ένα τέτοιο φαινόμενο; «Υπάρχει τίποτα που να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον Ιεχωβά», τον Δημιουργό των ουρανών και της γης; (Γένεση 18:14) Αν θέλει, ο Ιεχωβά μπορεί να επέμβει στην κίνηση της γης έτσι ώστε ο ήλιος και η σελήνη να φαίνονται ακίνητα σε έναν επίγειο παρατηρητή. Ή θα μπορούσε να μην επέμβει στην κίνηση της γης και της σελήνης αλλά να επιφέρει διάθλαση στις ακτίνες του ήλιου και της σελήνης έτσι ώστε το φως των δύο αυτών φωτοδοτών να συνεχίσει να λάμπει. Όπως και να έγιναν τα πράγματα, «δεν υπήρξε ημέρα όμοιά της» στην ανθρώπινη ιστορία.—Ιησούς του Ναυή 10:14.

Όταν αντιμετωπίζουμε διωγμό, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά θα μας βοηθήσει να μείνουμε πιστοί. Ξέρουμε ότι, με τη δική του υποστήριξη, καμιά ανθρώπινη κυβέρνηση δεν μπορεί να μας εμποδίσει να τον λατρεύουμε.

Πνευματικά Πετράδια

Ιησ. Ναυή 10:13​—Γιατί δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε τι υπήρχε στο «βιβλίο του Ιασήρ»; (w09 15/3 σ. 32 ¶5)

Το γεγονός ότι ορισμένα βιβλία μνημονεύτηκαν στη Γραφή και αποτέλεσαν εύχρηστες πηγές δεν πρέπει να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν θεόπνευστα. Ωστόσο, ο Ιεχωβά Θεός έχει διατηρήσει όλα τα συγγράμματα που περιέχουν “το λόγο του Θεού μας”, και αυτά “θα παραμείνουν στον αιώνα”. (Ησ. 40:8) Ναι, τα όσα επέλεξε ο Ιεχωβά να συμπεριλάβει στα 66 Γραφικά βιβλία που έχουμε είναι ακριβώς αυτά που χρειαζόμαστε για να είμαστε “πλήρως ικανοί, απόλυτα εξοπλισμένοι για κάθε καλό έργο”.​—2 Τιμ. 3:16, 17.

Ιησ. Ναυή 10:13—Πώς είναι δυνατόν να συμβεί ένα τέτοιο φαινόμενο; «Υπάρχει τίποτα που να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον Ιεχωβά», τον Δημιουργό των ουρανών και της γης; (Γένεση 18:14) Αν θέλει, ο Ιεχωβά μπορεί να επέμβει στην κίνηση της γης έτσι ώστε ο ήλιος και η σελήνη να φαίνονται ακίνητα σε έναν επίγειο παρατηρητή. Ή θα μπορούσε να μην επέμβει στην κίνηση της γης και της σελήνης αλλά να επιφέρει διάθλαση στις ακτίνες του ήλιου και της σελήνης έτσι ώστε το φως των δύο αυτών φωτοδοτών να συνεχίσει να λάμπει. Όπως και να έγιναν τα πράγματα, «δεν υπήρξε ημέρα όμοιά της» στην ανθρώπινη ιστορία.—Ιησούς του Ναυή 10:14.

Ιησ. Ναυή 10:13—Τι είναι το βιβλίο του Ιασήρ; Μνεία αυτού του βιβλίου γίνεται και πάλι στο εδάφιο 2 Σαμουήλ 1:18 μαζί με μια αναφορά σε κάποιο ποίημα που ονομαζόταν «Το Τόξο»—μια θρηνωδία για τον Βασιλιά Σαούλ του Ισραήλ και τον Ιωνάθαν, το γιο του. Το βιβλίο αποτελούσε ενδεχομένως μια συλλογή ύμνων και ποιημάτων γύρω από επικά ή ιστορικά θέματα και πιθανώς ήταν πολύ γνωστό στους Εβραίους.

Ιησ. Ναυή 13:1—Δεν αντιφάσκει αυτό με τη δήλωση του εδαφίου Ιησούς του Ναυή 11:23; Όχι, επειδή στην κατάκτηση της Υποσχεμένης Γης περιλαμβάνονταν δύο πτυχές: Ο εθνικός πόλεμος με τον οποίο νικήθηκαν 31 βασιλιάδες της γης Χαναάν και ο οποίος συνέτριψε την ισχύ των Χαναναίων, καθώς και η πλήρης κατάληψη της γης μέσω ενεργειών που έκαναν οι φυλές ή μεμονωμένα άτομα. (Ιησούς του Ναυή 17:14-18· 18:3) Αν και οι γιοι του Ισραήλ δεν κατάφεραν να εκδιώξουν πλήρως τους Χαναναίους από ανάμεσά τους, οι επιζώντες δεν αποτελούσαν πραγματική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ. (Ιησούς του Ναυή 16:10· 17:12) Το εδάφιο Ιησούς του Ναυή 21:44 δηλώνει: «Ο Ιεχωβά τούς έδωσε ανάπαυση ολόγυρα».

Ιησ. Ναυή 9:2, 3, 22–10:2 Τα Έθνη «θα Γνωρίσουν Εξάπαντος ότι Εγώ Είμαι ο Ιεχωβά» Δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της ισχυρής χαναανιτικής πόλης Γαβαών, της οποίας οι κάτοικοι ακούγοντας και μόνο για τα μεγάλα έργα του Ιεχωβά υποκινήθηκαν να τον υπηρετήσουν.

Ιησ. Ναυή 10:14 «Αν Γνωρίζετε Αυτά τα Πράγματα, Ευτυχισμένοι θα Είστε αν τα Εκτελείτε» Ο ίδιος ο Ιεχωβά θέτει το υπέρτατο παράδειγμα σε αυτόν τον τομέα.

Ιησ. Ναυή 11:16, 17 Ο Ιεχωβά Οδηγεί τον Λαό Του Όλοι εκείνοι οι άντρες βασίζονταν στο πνεύμα του Θεού για βοήθεια, και αυτό το πνεύμα τούς ενδυνάμωνε ώστε να επιτελούν κατορθώματα τα οποία δεν θα είχαν καταφέρει με τη δική τους δύναμη.

Ιησ. Ναυή 10:40 Η Άποψη του Θεού για τον Πόλεμο στην Αρχαιότητα Άλλες φορές, ο Θεός διέταξε τον λαό του, τον αρχαίο Ισραήλ, να λάβει μέρος σε πολέμους που επιδοκίμαζε ο ίδιος, και συγκεκριμένα σε πολέμους που έγιναν για την κατάκτηση και την υπεράσπιση της Υποσχεμένης Γης τους.​

Ιησ. Ναυή 11:20 Βλέπετε το Χέρι του Θεού στη Ζωή Σας; Με διαταγή του Ιεχωβά, «ο ήλιος έμεινε ακίνητος και η σελήνη στάθηκε, ώσπου να μπορέσει το έθνος να πάρει εκδίκηση από τους εχθρούς του». (Ιησ. Ναυή 10:13) … Αλλά ο Ιεχωβά «άφησε τις καρδιές [των αντιπάλων] τους να πεισμώσουν ώστε να κηρύξουν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ».

Ιησ. Ναυή 10:1-14 Καταστροφική Δύναμη​—«Ο Ιεχωβά Είναι Ανδρείος Πολεμιστής» Αρχίζοντας με το διάδοχο του Μωυσή, τον Ιησού του Ναυή, και σε όλη τη διάρκεια της περιόδου των Κριτών και της βασιλείας των πιστών βασιλιάδων του Ιούδα, ο Ιεχωβά όντως πολέμησε για το λαό του, χαρίζοντάς τους πολλές συγκλονιστικές νίκες εναντίον των εχθρών τους.

Ιησ. Ναυή 10:12-14 Είναι Συμβατή η Αγία Γραφή με την Επιστήμη; Βέβαια, εκείνοι ήξεραν ότι ο Ιεχωβά Θεός είναι σε θέση να ελέγξει άμεσα το φυσικό κόσμο και ότι το έκανε αυτό σε κάποιες περιπτώσεις.

Ιησ. Ναυή 11:23 Αυτός Εκπληρώνει τις Υποσχέσεις Του Ο Ιεχωβά θα έδινε στον Ισραήλ δική του γη.

Ιησ. Ναυή 10:40 Συμβιβάζεται ο Πόλεμος με τη Χριστιανοσύνη; Έτσι λοιπόν, ο Ισραηλίτης στρατηγός Ιησούς του Ναυή νίκησε εκείνα τα εχθρικά έθνη «ακριβώς όπως είχε διατάξει ο Ιεχωβά, ο Θεός του Ισραήλ».​

Ιησ. Ναυή 10:14,42 Ενόσω Είστε Νέοι, Επιλέξτε να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά Όταν ήρθε ο καιρός που οι Ισραηλίτες έπρεπε να νικήσουν τα ισχυρά χαναανιτικά έθνη και να πάρουν στην κατοχή τους την Υποσχεμένη Γη, ο Ιησούς του Ναυή είδε πώς ο Θεός τον οποίο λάτρευαν ο ίδιος και οι ομοεθνείς του τους υποστήριξε σε αυτό το έργο.

Ιησ. Ναυή 10:11 Τα Θαύματα της Δημιουργίας Εξυψώνουν τον Ιεχωβά Όταν ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε χαλάζι εναντίον των εχθρών του στη Γαβαών, «περισσότεροι ήταν αυτοί που πέθαναν από τους χαλαζόλιθους παρά εκείνοι τους οποίους σκότωσαν οι γιοι του Ισραήλ με σπαθί».

Ιησ. Ναυή 10:12-14 Επιστήμη και Αγία Γραφή—Αντιφάσκουν Πράγματι Μεταξύ Τους; Οι μεταρρυθμιστές βάσιζαν τον ισχυρισμό τους στην κυριολεκτική ερμηνεία ορισμένων Γραφικών περικοπών, όπως η αφήγηση στο 10ο κεφάλαιο του βιβλίου του Ιησού του Ναυή, η οποία αναφέρει ότι ο ήλιος και η σελήνη “έμειναν ακίνητα”.

Ιησ. Ναυή 11:19, 20 Δικαιολογείται ο Τρόπος με τον Οποίο Χρησιμοποιεί ο Θεός τη Δύναμή Του; Αντίθετα, οι Χαναναίοι επέλεξαν να σκληρύνουν τις καρδιές τους απέναντι στον Θεό.​

Ιησ. Ναυή 10:12-14 Χαιρόμαστε σε Σχέση με τον Θεό της Σωτηρίας Μας Στις ημέρες του Ιησού του Ναυή, ο Ιεχωβά έκανε τον ήλιο και τη σελήνη να σταθούν ακίνητα σε μια καταπληκτική επίδειξη δύναμης.

Ιησ. Ναυή 10:12-14 «Πες μας: Πότε θα Γίνουν Αυτά;» Γνωρίζουμε ότι στα αρχαία χρόνια, ο Θεός εκδήλωσε τη δύναμή του για να προκαλέσει τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα, και είναι σε θέση να το επαναλάβει αυτό.

Ιησ. Ναυή 10:28-39 Τι Συμβαίνει Όταν Πεθαίνουμε; Αν θα γυρίσετε στα εδάφια Ιησούς του Ναυή 10:28-39, θα βρείτε εφτά σημεία στα οποία λέγεται ότι η ψυχή σκοτώθηκε ή εξολοθρεύτηκε.

Ιησ. Ναυή 10:12, 13 Φυσικές Καταστροφές—Ευθύνεται ο Θεός; Οι αφηγήσεις αυτές περιλαμβάνουν το διαχωρισμό των υδάτων της Ερυθράς Θάλασσας στις μέρες του Μωυσή και την ακινητοποίηση του ήλιου και της σελήνης σε σχέση με την πορεία τους στους ουρανούς τον καιρό του Ιησού του Ναυή.

Ιησ. Ναυή 10:6-14 Να Περπατάτε Θαρραλέα στις Οδούς του Ιεχωβά Ο Θεός έκανε μάλιστα τον ήλιο να σταθεί ακίνητος ώστε να συνεχίσει να λάμπει μέχρι που ο Ισραήλ βγήκε νικητής στη Γαβαών.

Ιησ. Ναυή 10:1-14 Ενεργήστε Συνετά Εν Όψει της Συμφοράς Ο Ιεχωβά έριξε τον εχθρό σε σύγχυση, τους έριξε πέτρες χαλαζιού από τον ουρανό, και έκανε το φως της μέρας να επεκταθεί θαυματουργικά μέχρις ότου ο Ισραήλ κατατρόπωσε τελείως τον εχθρό.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: