ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΗΣΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΥΗ 20-22

«Διδάγματα από μια Παρεξήγηση»

Οι φυλές που ζούσαν ανατολικά του Ιορδάνη έχτισαν ένα μεγάλο και επιβλητικό θυσιαστήριο (Ιη 22:10)

Οι άλλες φυλές τούς κατηγόρησαν ότι ήταν άπιστοι (Ιη 22:12, 15, 16· w06 15/4 σ. 5 ¶3)

Η ειλικρινής επικοινωνία μπορεί να προλάβει παρεξηγήσεις και παρανοήσεις. Νωρίς στην ιστορία των Ισραηλιτών, οι φυλές του Ρουβήν, του Γαδ και η μισή φυλή του Μανασσή οι οποίες κατοικούσαν ανατολικά του Ιορδάνη Ποταμού έχτισαν «ένα θυσιαστήριο μεγάλο σε επιβλητικότητα» κοντά στον Ιορδάνη. Οι άλλες φυλές παρεξήγησαν τις ενέργειές τους. Νομίζοντας ότι οι αδελφοί τους στην απέναντι πλευρά του Ιορδάνη είχαν διαπράξει αποστασία, οι φυλές στα δυτικά ετοιμάστηκαν να πολεμήσουν τους «στασιαστές». Ωστόσο, προτού ξεκινήσουν πόλεμο, έστειλαν εκπροσώπους για να επικοινωνήσουν με τις ανατολικές φυλές. Τι σοφή κίνηση! Διαπίστωσαν ότι το θυσιαστήριο δεν φτιάχτηκε για να προσφέρονται παράνομα ολοκαυτώματα ή θυσίες. Αντίθετα, οι φυλές στα ανατολικά φοβήθηκαν ότι στο μέλλον οι άλλες φυλές θα τους έλεγαν: «Δεν έχετε μερίδα στον Ιεχωβά». Το θυσιαστήριο θα αποτελούσε μαρτυρία ότι και εκείνοι ήταν λάτρεις του Ιεχωβά. (Ιησούς του Ναυή 22:10-29) Ονόμασαν το θυσιαστήριο Μάρτυρα, πιθανώς επειδή χρησίμευε ως μάρτυρας του γεγονότος ότι για αυτούς ο Ιεχωβά ήταν ο αληθινός Θεός.—Ιησούς του Ναυή 22:34, υποσημείωση στη ΜΝΚ.

Χάρη στην ήπια απάντηση εκείνων που κατηγορήθηκαν άδικα, αποτράπηκε η αιματοχυσία (Ιη 22:21-30· w08 15/11 σ. 18 ¶5)

Ορισμένοι Ισραηλίτες ίσως πίστευαν ότι υπήρχαν ήδη επαρκείς αποδείξεις περί αδικοπραγίας και ότι μια αιφνιδιαστική επίθεση θα περιόριζε τις απώλειες. Αντί να ενεργήσουν βιαστικά, όμως, οι φυλές δυτικά του Ιορδάνη έστειλαν αντιπροσώπους για να συζητήσουν το πρόβλημα με τους αδελφούς τους. Τους ρώτησαν: «Τι είναι αυτή η πράξη απιστίας που διαπράξατε εναντίον του Θεού του Ισραήλ καθώς πάψατε σήμερα να ακολουθείτε τον Ιεχωβά;» Στην πραγματικότητα, οι φυλές που είχαν χτίσει το θυσιαστήριο δεν ενεργούσαν με απιστία. Αλλά πώς θα αντιδρούσαν σε μια τέτοια κατηγορία; Μήπως θα επιτίθονταν φραστικά στους κατηγόρους τους ή θα αρνούνταν να τους μιλήσουν; Οι κατηγορούμενες φυλές απάντησαν με πραότητα, δηλώνοντας με σαφήνεια ότι οι πράξεις τους υποκινούνταν στην ουσία από την επιθυμία που είχαν να υπηρετούν τον Ιεχωβά. Ο τρόπος με τον οποίο απάντησαν διατήρησε τη σχέση τους με τον Θεό και έσωσε ζωές. Η ήρεμη συζήτηση ξεκαθάρισε το ζήτημα και αποκατέστησε την ειρήνη.​—Ιησ. Ναυή 22:13-34.

Τι μας διδάσκει αυτή η αφήγηση για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε αν μας κατηγορήσουν άδικα και για το πόσο σημαντικό είναι να μη βγάζουμε συμπεράσματα αν δεν ξέρουμε όλα τα γεγονότα;​—Παρ 15:1· 18:13.

Οι Ισραηλίτες που ζουν στα ανατολικά του Ιορδάνη απαντούν στις άδικες κατηγορίες άλλων Ισραηλιτών.

Πνευματικά Πετράδια

Ιησ. Ναυή 21:43, 44​—Πώς βγήκαν αληθινά αυτά τα λόγια αν και πολλοί Χαναναίοι επέζησαν από την κυρίως κατάκτηση και αντιστάθηκαν στην καθυπόταξη από τον Ισραήλ; (it-2 σ. 1246 ¶3)

Παρότι πολλοί Χαναναίοι επέζησαν από την κυρίως κατάκτηση και αντιστάθηκαν στην καθυπόταξη, μπορούσε ωστόσο να λεχθεί ότι «ο Ιεχωβά έδωσε στον Ισραήλ όλη τη γη που είχε ορκιστεί να δώσει στους προπάτορές τους», ότι τους είχε δώσει «ανάπαυση ολόγυρα» και ότι «ούτε μια υπόσχεση δεν απέτυχε από όλες τις καλές υποσχέσεις που είχε δώσει ο Ιεχωβά στον οίκο του Ισραήλ· όλες βγήκαν αληθινές». (Ιη 21:43-45) Οι εχθρικοί λαοί που ζούσαν γύρω από τους Ισραηλίτες τρομοκρατήθηκαν και δεν αποτέλεσαν σοβαρή απειλή για την ασφάλειά τους. Ο Θεός είχε δηλώσει πρωτύτερα ότι θα έδιωχνε τους Χαναναίους «λίγο λίγο» ώστε να μην πληθυνθούν τα θηρία σε μια γη που θα είχε ερημώσει ξαφνικά. (Εξ 23:29, 30· Δευ 7:22) Παρά τον ανώτερο πολεμικό εξοπλισμό των Χαναναίων—ο οποίος περιλάμβανε και πολεμικά άρματα με σιδερένια δρεπάνια—οποιαδήποτε αποτυχία των Ισραηλιτών να καταλάβουν τελικά ορισμένες περιοχές δεν μπορούσε να καταλογιστεί στον Ιεχωβά ως δική του αποτυχία να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. (Ιη 17:16-18· Κρ 4:13) Απεναντίας, το υπόμνημα δείχνει ότι οι λίγες ήττες που γνώρισαν οι Ισραηλίτες οφείλονταν στη δική τους απιστία.—Αρ 14:44, 45· Ιη 7:1-12.

Ιησ. Ναυή 22:9-12, 21-33. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην παρερμηνεύουμε τα κίνητρα των άλλων.

Ιησ. Ναυή 21:45 Είστε Πολύτιμοι για τον Ιεχωβά τον Θεό Σας! Για ποιους λόγους τηρεί ο Ιεχωβά τις υποσχέσεις του; Ο Ιεχωβά πάντοτε τηρεί τις υποσχέσεις του.

Ιησ. Ναυή 20:1, 2, 7, 8 Καταφεύγετε Εσείς στον Ιεχωβά; Αυτές οι πόλεις “ορίστηκαν ως ιερές”.

Ιησ. Ναυή 21:45 «Πρέπει να Αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό Σου» Μπορούμε δε να μιλάμε με πίστη και πεποίθηση επειδή τα καλά νέα που διακηρύττουμε βασίζονται στο Λόγο του αληθινού Θεού, του οποίου οι ελπιδοφόρες υποσχέσεις δεν αποτυγχάνουν ποτέ.

Ιησ. Ναυή 22:11, 12 Μιμείστε Εσείς τον Φινεές Όταν Αντιμετωπίζετε Προκλήσεις; Οι άλλοι Ισραηλίτες συμπέραναν ότι προοριζόταν για την ψεύτικη λατρεία και ετοιμάστηκαν για πόλεμο.​

Ιησ Ναυή 21:43-45 Η Επιδοκιμασία του Θεού Οδηγεί σε Αιώνια Ζωή Τόσο αυτή όσο και άλλες Γραφικές αφηγήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο Ιεχωβά αξίζει την εμπιστοσύνη μας.

Ιησ Ναυή 21:45 Άνθρωποι Εμπιστοσύνης Όλες βγήκαν αληθινές».

Ιησ. Ναυή 21:43, 45 Ούτε μια υπόσχεση δεν απέτυχε από όλες τις καλές υποσχέσεις που είχε δώσει ο Ιεχωβά στον οίκο του Ισραήλ· όλες βγήκαν αληθινές».

Ιησ. Ναυή 22:9-12 “Να Επιδιώκετε τα Πράγματα που Συμβάλλουν στην Ειρήνη” Ετοιμάστηκαν για να αναλάβουν στρατιωτική δράση.​

Ιησ. Ναυή 22:5 Ενόσω Είστε Νέοι, Επιλέξτε να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά Τα βραχυπρόθεσμα υλικά πλεονεκτήματα μιας σταδιοδρομίας σε αυτόν τον κόσμο δεν συγκρίνονται ούτε στο ελάχιστο με τα μακροπρόθεσμα οφέλη που αποκομίζετε όταν «υπηρετείτε [τον Ιεχωβά] με όλη σας την καρδιά και με όλη σας την ψυχή».

Ιησ. Ναυή 22:9-30 Να Συμπεριφέρεστε Στους Άλλους Όπως Επιθυμεί ο Θεός Αν έχετε «αιτία για παράπονο», μήπως θα τρέφετε μνησικακία αντί να ξεχάσετε το ζήτημα ή να προσπαθήσετε να το τακτοποιήσετε;

Ιησ. Ναυή 21:43-45 Επιτέλους! Ικανοποιητική Στέγαση για Όλους Ούτε μια υπόσχεση δεν απέτυχε από όλες τις καλές υποσχέσεις που είχε δώσει ο Ιεχωβά στον οίκο του Ισραήλ· όλες βγήκαν αληθινές».​

Ιησ. Ναυή 22:2 Να Εκτιμάτε Δεόντως το Δώρο της Ζωής Σας Αυτή η παροιμία σημαίνει να ακούει κάποιος και κατόπιν να υπακούει.

Ιησ. Ναυή 21:45 Υποσχέσεις στις Οποίες Μπορείτε να Εμπιστεύεστε Ανασκοπώντας την ιστορία της πολιτείας του Ιεχωβά με αυτούς τους απογόνους του Αβραάμ, ο Ιησούς του Ναυή μπορούσε να πει με πεποίθηση: «Ούτε μια υπόσχεση δεν απέτυχε από όλες τις καλές υποσχέσεις που είχε δώσει ο Ιεχωβά στον οίκο του Ισραήλ· όλες βγήκαν αληθινές».

Ιησ. Ναυή 21:44, 45 Πώς Πρέπει να Θεωρούμε τις Δοκιμασίες; Ούτε μια υπόσχεση δεν απέτυχε από όλες τις καλές υποσχέσεις που είχε δώσει ο Ιεχωβά στον οίκο του Ισραήλ· όλες βγήκαν αληθινές».

Ιησ. Ναυή 21:45 Ο Ιεχωβά μάς Διδάσκει για το Καλό Μας Το γεγονός ότι ο Ιεχωβά είναι ο Παντοδύναμος διασφαλίζει την εκπλήρωση του σκοπού του.

Ιησ. Ναυή 22:4 Ο Ιεχωβά Κάνει Θεσπέσιο Όνομα για τον Εαυτό Του Αργότερα, ο Θεός τούς έβγαλε από τη μεγάλη και φοβερή έρημο, και τους οδήγησε σε μια γη όπου έρρεε το γάλα και το μέλι—έναν τόπο ανάπαυσης.

Ιησ. Ναυή 21:45 Μπορείτε να Έχετε Αληθινή Πίστη Θα γνωρίζετε ότι ο Ιεχωβά δεν έχει αποτύχει ποτέ να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Ιησ. Ναυή 22:10-34 Μήπως Νιώθετε ότι σας Έχουν Παρεξηγήσει; Αυτή η παρεξήγηση θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε αιματοχυσία, αλλά η σοφία απέτρεψε τέτοιες καταστροφικές επιπτώσεις.​

Ιησ. Ναυή 22:9-34 Γιατί Πρέπει να Συζητάτε Θρησκευτικά Θέματα Η συζήτηση έσωσε την κατάσταση—και πολλές ζωές!

Ιησ. Ναυή 20:2-9 Πόλεις Καταφυγίου—Προμήθεια Ελέους από τον Θεό Εκεί μπορούσε να βρει προστασία από τον εκδικητή του αίματος.

Ιησ. Ναυή 21:45 Ο Αγώνας που Χρειάζεται για να Κάνουμε το Σωστό Αν επιδιώκουμε πιστά τη δικαιοσύνη, ‘όλες οι καλές υποσχέσεις που έχει κάνει ο Ιεχωβά’ σε εκείνους που τον αγαπούν θα βγουν αληθινές.

Ιησ. Ναυή 21:45 Μπορείτε να Αντιμετωπίσετε την Απογοήτευση! Οι υποσχέσεις του να φέρει ατελείωτες ευλογίες στο λαό του είναι σίγουρο ότι θα εκπληρωθούν.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: