ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΗΣΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΥΗ 23, 24

«Οι Τελικές Νουθεσίες του Ιησού του Ναυή στο Έθνος»

«Να είστε . . . διαρκώς σε επιφυλακή, αγαπώντας τον Ιεχωβά» (Ιη 23:11)

Μην αναμειχθείτε με τα έθνη Ιησ. Ναυή 23:12, 13· it-2 1058, 1059)

Η κατάσταση ήταν διαφορετική κατά την είσοδο του έθνους του Ισραήλ στη Χαναάν, τη Γη της Υπόσχεσης. Ο Κυρίαρχος Θεός είχε παραχωρήσει στον Ισραήλ πλήρη δικαιώματα σε εκείνη τη γη σε εκπλήρωση της υπόσχεσης που είχε δώσει στους προπάτορές τους. Επομένως, δεν εισέρχονταν ως πάροικοι, και ο Ιεχωβά τούς απαγόρευσε να κάνουν συμμαχίες με τα ειδωλολατρικά έθνη εκείνης της γης. (Εξ 23:31-33· 34:11-16) Έπρεπε να υποτάσσονται μόνο στους νόμους και στα νομοθετήματα του Θεού, όχι των εθνών που επρόκειτο να εκδιωχθούν. (Λευ 18:3, 4· 20:22-24) Τους δόθηκε ιδιαίτερα η προειδοποίηση να μη συμπεθερέψουν με αυτά τα έθνη. Τέτοιες περιπτώσεις συμπεθέρευσης θα τους συνέδεαν πολύ στενά, όχι μόνο με ειδωλολάτρισσες συζύγους, αλλά και με ειδωλολάτρες συγγενείς και με τις πράξεις και τα έθιμα της ψεύτικης θρησκείας τους, κάτι που θα οδηγούσε τελικά σε αποστασία και θα αποδεικνυόταν παγίδα.—Δευ 7:2-4· Εξ 34:16· Ιη 23:12, 13.

Να εμπιστεύεστε τον Ιεχωβά Ιησ. Ναυή 23:14· w07 1/11 σ. 26 ¶19, 20)

Ασφαλώς, έπειτα από όσα έχουμε δει με τα ίδια μας τα μάτια, μπορούμε να πούμε: «Ούτε ένας λόγος δεν απέτυχε από όλους τους καλούς λόγους που σας είπε ο Ιεχωβά ο Θεός σας. Όλοι βγήκαν αληθινοί για εσάς. Ούτε ένας λόγος από αυτούς δεν απέτυχε». (Ιησούς του Ναυή 23:14) Ο Ιεχωβά απελευθερώνει, προστατεύει και συντηρεί τους υπηρέτες του. Μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποια υπόσχεσή του η οποία δεν εκπληρώθηκε στο δικό του κατάλληλο καιρό; Αυτό είναι αδύνατον. Είναι σοφό να εμπιστευόμαστε στον αξιόπιστο Λόγο του Θεού.

Τι θα γίνει στο μέλλον; Ο Ιεχωβά μάς έχει πει ότι οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να ελπίζουν να ζήσουν σε μια γη η οποία θα μεταμορφωθεί σε υπέροχο παράδεισο. Λίγα άτομα μεταξύ μας έχουν την ελπίδα να κυβερνήσουν με τον Χριστό στον ουρανό. Όποια και αν είναι η ελπίδα μας, έχουμε κάθε λόγο να παραμένουμε πιστοί όπως ο Ιησούς του Ναυή. Θα έρθει η ημέρα κατά την οποία η ελπίδα μας θα πραγματοποιηθεί. Τότε θα θυμηθούμε όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει ο Ιεχωβά, και θα πούμε και εμείς: “Όλες βγήκαν αληθινές”.

Πώς θα μας βοηθήσουν οι θεόπνευστες συμβουλές του Ιησού του Ναυή να παραμείνουμε πιστοί στον Ιεχωβά;

Ο Ιησούς του Ναυή απευθύνει τα τελικά του λόγια προς το έθνος του Ισραήλ.

Πνευματικά Πετράδια

Ιησ. Ναυή 24:2​—Ήταν ο Θάρα, ο πατέρας του Αβραάμ, ειδωλολάτρης; (w04 1/12 σ. 12 ¶1)

Ιησ. Ναυή 24:2—Ήταν ο Θάρα, ο πατέρας του Αβραάμ, ειδωλολάτρης; Αρχικά, ο Θάρα δεν ήταν λάτρης του Ιεχωβά Θεού. Πιθανώς λάτρευε το θεό της σελήνης που ονομαζόταν Σιν—μια δημοφιλή θεότητα στην Ουρ. Σύμφωνα με την Ιουδαϊκή παράδοση, ο Θάρα ίσως μάλιστα να ήταν κατασκευαστής ειδώλων. Ωστόσο, όταν ο Αβραάμ εγκαταλείπει την Ουρ κατ’ εντολήν του Θεού, ο Θάρα πηγαίνει μαζί του στη Χαρράν.—Γένεση 11:31.

Ιησ. Ναυή 24:15 Όταν Κάποιος Δικός σας Εγκαταλείπει τον Ιεχωβά Σε τελική ανάλυση, εμείς προσωπικά πρέπει να αποφασίσουμε αν θα υπηρετούμε τον Ιεχωβά.

Ιησ. Ναυή 24:15 Να Εκτιμάτε τη Θέση σας στην Οικογένεια του Ιεχωβά Μπορούμε να επιλέξουμε ποια πορεία θα ακολουθήσουμε στη ζωή. (Διαβάστε Ιησούς του Ναυή 24:15) … Πώς δείχνει το εδάφιο Ιησούς του Ναυή 24:15 ότι ο άνθρωπος έχει ελεύθερη βούληση;

Ιησ. Ναυή 24:31 Ο Ιεχωβά Εκτιμάει το «Αμήν» Σας Αυτοί οι Ισραηλίτες κράτησαν τον λόγο τους, διότι η αφήγηση αναφέρει: «Ο Ισραήλ συνέχισε να υπηρετεί τον Ιεχωβά όλες τις ημέρες του Ιησού και όλες τις ημέρες των πρεσβυτέρων που έζησαν και μετά τον θάνατο του Ιησού, οι οποίοι είχαν γνωρίσει όλα όσα έκανε ο Ιεχωβά για χάρη του Ισραήλ».​

Ιησ. Ναυή 23:14 «Τα Πάντα θα Είναι Ζωντανά Εκεί Όπου θα Πηγαίνει ο Ποταμός» Εντούτοις, οι όσιοι λάτρεις του Ιεχωβά ήξεραν ότι οι υποσχέσεις του δεν πέφτουν ποτέ στο κενό, αλλά πάντα εκπληρώνονται.

Ιησ. Ναυή 24:2 «Ο Θεός Επιδοκίμασε» τα Δώρα Τους Ακόμα και ο ίδιος του ο πατέρας κάποτε λάτρευε ψεύτικους θεούς.

Ιησ. Ναυή 23:14 Πρέπει να Αφιερώσω τη Ζωή μου στον Θεό και να Βαφτιστώ; Παρόμοια, η μελέτη της Γραφής έχει βοηθήσει και εσάς να έχετε πίστη στις υποσχέσεις του Θεού και στη δύναμη της θυσίας του Ιησού, η οποία μπορεί να μας σώσει από την αμαρτία και τον θάνατο.​

Ιησ. Ναυή 24:11-13 Νεαροί, Μπορείτε να Έχετε μια Αληθινά Ικανοποιητική Ζωή Αλλά ήταν η καλύτερη συμβουλή, καθώς ο Ιεχωβά χάριζε στον λαό του τη μία νίκη μετά την άλλη επί των Χαναναίων.

Ιησ. Ναυή 24:15 Αστρολογία και Μαντεία—Παράθυρα στο Μέλλον; Η Γραφή μάς λέει ότι έχουμε την ικανότητα να επιλέγουμε τι θα πιστέψουμε ή τι θέλουμε να κάνουμε και ότι οι επιλογές μας επηρεάζουν το μέλλον μας.​

Ιησ. Ναυή 23:14 «Ο Λόγος του Θεού μας Παραμένει για Πάντα» Δεν ενισχύει αυτό την πίστη σας ότι και όλες οι άλλες υποσχέσεις του Ιεχωβά επίσης θα εκπληρωθούν;​

Ιησ. Ναυή 24:15 Να Θεωρείτε Πολύτιμο το Δώρο της Ελεύθερης Βούλησής Σας Επειδή αυτή αποκαλύπτει ότι ο Ιεχωβά μάς δημιούργησε με ελεύθερη βούληση, δηλαδή την ικανότητα και την ελευθερία να παίρνουμε τις δικές μας νοήμονες αποφάσεις.

Ιησ. Ναυή 23:2,14 Γιατί Πρέπει “να Είμαστε σε Εγρήγορση”; Ούτε ένας λόγος από αυτούς δεν απέτυχε».

Ιησ. Ναυή 24:2 Ο Ιεχωβά τον Αποκάλεσε “Φίλο Του” Πώς συνέβη αυτό, αν σκεφτούμε ότι ο ίδιος του ο πατέρας, ο Θάρα, ήταν ειδωλολάτρης;

Ιησ. Ναυή 23:14 Απαντήσεις σε Βιβλικές Ερωτήσεις Συνεπώς, η εκπλήρωση Βιβλικών προφητειών παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι η Αγία Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού.​

Ιησ. Ναυή 23:14 Συνεχίστε να Προσμένετε! Ο στοχασμός γύρω από το πώς εκτυλίχθηκαν τελικά τα γεγονότα θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά και σε όσες υποσχέσεις του δεν θα έχουν εκπληρωθεί ακόμη.

Ιησ. Ναυή 23:14 «Πρέπει να Αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό Σου» Μπορούμε δε να μιλάμε με πίστη και πεποίθηση επειδή τα καλά νέα που διακηρύττουμε βασίζονται στο Λόγο του αληθινού Θεού, του οποίου οι ελπιδοφόρες υποσχέσεις δεν αποτυγχάνουν ποτέ.

Ιησ. Ναυή 24:15 Κάντε Σοφές Επιλογές στα Νεανικά σας Χρόνια Ποιες επιλογές πρέπει να κάνει ο καθένας προσωπικά, και τι μαθαίνουμε από το παράδειγμα του Μωυσή; Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δική του επιλογή για το πώς θα χρησιμοποιήσει τη ζωή του ως Μάρτυρας του Ιεχωβά.

Ιησ. Ναυή 23:14 Υπερασπίστηκε το Λαό του Θεού Σε αυτή την περίπτωση, ο Μαροδοχαίος έδειξε τη βαθιά του πίστη στον Ιεχωβά, ο οποίος ποτέ δεν θα επέτρεπε να αφανιστεί ο λαός Του και να μείνουν ανεκπλήρωτες οι υποσχέσεις Του.

Ιησ. Ναυή 24:15 Να Παίρνετε Σοφές Προσωπικές Αποφάσεις Όσο για εμένα και το σπιτικό μου, εμείς θα υπηρετούμε τον Ιεχωβά».

Ιησ. Ναυή 23:8 Να Εκτιμάτε τις Ιδιότητες του Ιεχωβά στο Πλήρες Και όσο πιο βαθιά είναι η εκτίμησή μας για τον Ιεχωβά τόσο πιο ισχυρή είναι η επιθυμία μας να τον πλησιάζουμε και να τον μιμούμαστε.​

Ιησ. Ναυή 24:15 Είναι Κακό να Είμαι Δημοφιλής; Αλλά, όσο για εμένα και το σπιτικό μου, εμείς θα υπηρετούμε τον Ιεχωβά».​

Ιησ. Ναυή 24:15 Πώς θα Εξηγήσω την Άποψη της Αγίας Γραφής για την Ομοφυλοφιλία; Να θυμάσαι: Αν καθοδηγείσαι από τον ηθικό κώδικα της Γραφής, τότε πρόκειται για τον τρόπο ζωής που έχεις επιλέξει, και αυτό είναι δικαίωμά σου.

Ιησ. Ναυή 24:31 Τι Είναι η Ανάπαυση του Θεού; Στο εδάφιο Ιησούς του Ναυή 24:31 διαβάζουμε: «Ο Ισραήλ συνέχισε να υπηρετεί τον Ιεχωβά όλες τις ημέρες του Ιησού και όλες τις ημέρες των πρεσβυτέρων των οποίων οι ημέρες συνεχίστηκαν μετά τον Ιησού και οι οποίοι είχαν γνωρίσει όλο το έργο που έκανε ο Ιεχωβά για τον Ισραήλ».

Ιησ. Ναυή 23:12, 13 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά με Κάθε Σοβαρότητα Για παράδειγμα, υπό το Μωσαϊκό Νόμο, οι Ισραηλίτες υφίσταντο οδυνηρές συνέπειες όταν εκτρέπονταν από τη λατρεία του Ιεχωβά.

Ιησ. Ναυή 23:14, 24:15 Η Επιδοκιμασία του Θεού Οδηγεί σε Αιώνια Ζωή Ο Ιεχωβά θέλει να τον υπηρετούμε πρόθυμα. Τόσο αυτή όσο και άλλες Γραφικές αφηγήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο Ιεχωβά αξίζει την εμπιστοσύνη μας.

Ιησ. Ναυή 24:15 Ποιος Είναι ο Θεός; Πόσο εκτιμούμε την ελευθερία επιλογής που έχουμε να τον υπηρετούμε!

Ιησ. Ναυή 24:15 Αλλά ο Θεός μάς έδωσε τη δυνατότητα να επιλέξουμε αν θα υπακούσουμε σε αυτόν από αγάπη ή αν θα τον παρακούσουμε.

Ιησ. Ναυή 24:21, 22, 31 Η Διακυβέρνηση του Ιεχωβά Δικαιώνεται! Αργότερα, στις ημέρες του Ιησού του Ναυή και της γενιάς του, το έθνος υπάκουε στις εντολές του Ιεχωβά και απολάμβανε ειρήνη και πνευματικές ευλογίες.

Ιησ. Ναυή 23:14 Κρατήστε “την Αγάπη που Είχατε Πρώτα” Σας βοήθησαν να οικοδομήσετε περαιτέρω την αγάπη που είχατε πρώτα και αποτελούν έναν ακόμα τρόπο με τον οποίο μπορείτε να αποδεικνύετε στον εαυτό σας το καλό και ευπρόσδεκτο θέλημα του Θεού.

Ιησ. Ναυή 24:19 Να Επιδιώκετε «Αγιότητα με Φόβο Θεού» Τι προνόμιο είναι να υπηρετούμε τον άγιο Θεό, τον Ιεχωβά!

Ιησ. Ναυή 24:15, 21, 31 Να Επιζητείτε την Καθοδηγία του Θεού στο Καθετί Όταν εκείνο το έθνος έκανε καλές επιλογές, υπακούοντας στις εντολές του Ιεχωβά, ο Ιεχωβά τούς προστάτευε.

Ιησ. Ναυή 23:14 Το Άγγελμα που Πρέπει να Διακηρύξουμε Αποτελεί προνόμιό μας το να επισημαίνουμε ότι η εκπλήρωση του λόγου του Ιεχωβά στο παρελθόν εδραιώνει την πεποίθηση πως ό,τι έχει υποσχεθεί αυτός για το μέλλον θα βγει αληθινό.

Ιησ. Ναυή 23:14 Τι Μαθαίνουμε από το ότι ο Θεός Επιτρέπει την Πονηρία Έτσι εδραιώθηκε η φήμη του Ιεχωβά ως Θεού που τηρεί τις υποσχέσεις του και αναλαμβάνει δράση υπέρ των υπηρετών του.

Ιησ. Ναυή 24:19 Πόσο Ανεκτικός Είναι ο Θεός; Ασφαλώς, λοιπόν, κανένας δεν θα πρέπει να νομίζει ότι μπορεί να αψηφά τους νόμους του Θεού και κατόπιν να ζητάει αδιάφορα τη συγχώρηση του Θεού όταν θέλει να αποφύγει τις συνέπειες των πράξεών του.

Ιησ. Ναυή 23:14 Μην Αφήσετε τις Αμφιβολίες να Καταστρέψουν την Πίστη Σας Έκτοτε, πιθανότατα έχουμε ενισχύσει την πίστη μας διακρίνοντας όλο και πιο καθαρά ότι ο Λόγος του Θεού και οι υποσχέσεις Του ουδέποτε αποτυγχάνουν.​

Ιησ. Ναυή 23:14 «Παρηγορήστε το Λαό Μου» Όταν μιλάει ο Θεός, τίποτα δεν μπορεί να ακυρώσει τα λόγια του ή να αποτρέψει την εκπλήρωσή τους.

Ιησ. Ναυή 24:15 Τι Χρειάζεται για έναν Επιτυχημένο Γάμο; Ο θεοσεβής άντρας, όμως, δείχνει την ίδια αποφασιστικότητα με τον Ιησού του Ναυή, ο οποίος είπε: «Όσο για εμένα και το σπιτικό μου, εμείς θα υπηρετούμε τον Ιεχωβά».

Ιησ. Ναυή 23:6-8 Τους Μισούν για την Πίστη Τους Ο Νόμος πράγματι προωθούσε τον αποχωρισμό από τα έθνη, αλλά αυτό αποσκοπούσε στο να προστατευτούν οι Ισραηλίτες, ιδιαίτερα η αγνή λατρεία τους.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: