ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 13, 14

«Έθεσα το Υπόδειγμα για Εσάς»

Ιωαν. 13:5, 12-15 Όταν ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των αποστόλων του, τους δίδαξε να είναι ταπεινοί και να κάνουν κατώτερες εργασίες για χάρη των αδελφών τους.

Πώς μπορώ εγώ να δείχνω ταπεινοφροσύνη όταν . . . δημιουργούνται διενέξεις ή διαφωνίες; λαβαίνω συμβουλή ή διόρθωση; η Αίθουσα Βασιλείας χρειάζεται καθαριότητα ή συντήρηση;

Ιωαν. 13:5​—Ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών («πλένει τα πόδια των μαθητών» σημείωση μελέτης για Ιωα 13:5, nwtsty)

πλένει τα πόδια των μαθητών:

Στον αρχαίο Ισραήλ, τα σανδάλια ήταν το πιο συνηθισμένο υπόδημα. Δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια σόλα δεμένη με λουριά στο κάτω μέρος του ποδιού και στον αστράγαλο. Ήταν αναπόφευκτο, λοιπόν, να λερώνονται τα πόδια του ταξιδιώτη από το χώμα ή τη λάσπη που υπήρχε στους δρόμους και στους αγρούς. Γι’ αυτό, συνηθιζόταν να βγάζει κανείς τα σανδάλια του όταν έμπαινε σε κάποιο σπίτι, και ο φιλόξενος οικοδεσπότης θα φρόντιζε να πλυθούν τα πόδια του φιλοξενούμενου. Η Γραφή αναφέρεται αρκετές φορές σε αυτή τη συνήθεια. (Γε 18:4, 5· 24:32· 1Σα 25:41· Λου 7:37, 38, 44) Όταν ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, χρησιμοποίησε αυτό το έθιμο για να τους διδάξει έμπρακτα να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν ο ένας τον άλλον.

Ιωαν. 13:12-14​—Οι μαθητές είχαν την υποχρέωση να “πλένουν ο ένας τα πόδια του άλλου” («οφείλετε» σημείωση μελέτης για Ιωα 13:14, nwtsty)

οφείλετε:

Ή αλλιώς «έχετε την υποχρέωση». Το ρήμα ὀφείλω του πρωτότυπου κειμένου έχει πολλές φορές οικονομική χροιά, και βασικά σημαίνει «έχω χρέος προς κάποιον· χρωστάω κάτι σε κάποιον». (Ματ 18:28, 30, 34· Λου 16:5, 7) Σε αυτά και σε άλλα συμφραζόμενα, χρησιμοποιείται με την ευρύτερη έννοια του ότι κάποιος είναι υποχρεωμένος ή έχει την υποχρέωση να κάνει κάτι.​—1Ιω 3:16· 4:11· 3Ιω 8.

Ιωαν. 13:15​—Όλοι οι μαθητές του Ιησού πρέπει να ακολουθούν το δικό του υπόδειγμα ταπεινοφροσύνης (w99 1/3 σ. 31 ¶1)

Με το να πλύνει τα πόδια των μαθητών του, ο Ιησούς έδωσε ένα ισχυρό μάθημα ταπεινοφροσύνης. Πράγματι, οι Χριστιανοί δεν θα πρέπει να νομίζουν ότι είναι τόσο σπουδαίοι ώστε οι άλλοι θα πρέπει πάντα να τους υπηρετούν ούτε θα πρέπει να επιδιώκουν θέσεις τιμής και γοήτρου. Αντίθετα, πρέπει να ακολουθούν το υπόδειγμα που έθεσε ο Ιησούς, ο οποίος «ήρθε, όχι για να τον διακονήσουν, αλλά για να διακονήσει και να δώσει την ψυχή του λύτρο σε αντάλλαγμα για πολλούς». (Ματθαίος 20:28) Ναι, οι ακόλουθοι του Ιησού θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να εκτελούν τις πιο ταπεινές υπηρεσίες ο ένας για τον άλλον.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιωαν. 14:6​—Με ποια έννοια είναι ο Ιησούς «η οδός και η αλήθεια και η ζωή»; («Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή» σημείωση μελέτης για Ιωα 14:6, nwtsty)

Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή:

Ο Ιησούς είναι η οδός επειδή μόνο μέσω εκείνου μπορεί κάποιος να πλησιάσει τον Θεό με προσευχή. Είναι επίσης «η οδός» μέσω της οποίας οι άνθρωποι συμφιλιώνονται με τον Θεό. (Ιωα 16:23· Ρω 5:8) Ο Ιησούς είναι η αλήθεια επειδή μιλούσε και ζούσε σε αρμονία με την αλήθεια. Επίσης, εκπλήρωσε πάμπολλες προφητείες που δείχνουν τον κεντρικό του ρόλο στην επεξεργασία του σκοπού του Θεού. (Ιωα 1:14· Απ 19:10) Αυτές οι προφητείες έγιναν «“ναι” [δηλαδή εκπληρώθηκαν] μέσω αυτού». (2Κο 1:20) Ο Ιησούς είναι η ζωή επειδή, μέσω του λύτρου, έδωσε στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να αποκτήσει «την πραγματική ζωή», δηλαδή «την αιώνια ζωή». (1Τι 6:12, 19· Εφ 1:7· 1Ιω 1:7) Επίσης, θα αποδειχτεί ότι είναι «η ζωή» για εκατομμύρια άτομα που θα αναστηθούν με την προοπτική να ζήσουν για πάντα στον Παράδεισο.​—Ιωα 5:28, 29.

Ιωαν. 14:12 —Με ποια έννοια θα “έκαναν έργα μεγαλύτερα” από του Ιησού όσοι εκδηλώνουν πίστη σε εκείνον; («έργα μεγαλύτερα από αυτά» σημείωση μελέτης για Ιωα 14:12, nwtsty)

έργα μεγαλύτερα από αυτά:

Ο Ιησούς δεν λέει ότι τα θαυματουργικά έργα των μαθητών του θα ήταν μεγαλύτερα από τα δικά του. Αντίθετα, αναγνωρίζει ταπεινά ότι το έργο κηρύγματος και διδασκαλίας που θα έκαναν εκείνοι θα ήταν πιο εκτεταμένο από το δικό του. Οι ακόλουθοί του θα κάλυπταν περισσότερο τομέα, θα προσέγγιζαν περισσότερους ανθρώπους και θα κήρυτταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι εκείνος. Τα λόγια του Ιησού δείχνουν ξεκάθαρα ότι ανέμενε από τους ακολούθους του να συνεχίσουν το έργο του.

Ιωαν. 14:2—Πώς θα “ετοίμαζε [ο Ιησούς] τόπο” στον ουρανό για τους πιστούς ακολούθους του; Αυτό θα περιλάμβανε το να επικυρώσει τη νέα διαθήκη εμφανιζόμενος ενώπιον του Θεού και παρουσιάζοντας σε Εκείνον την αξία του αίματός του. Η προετοιμασία σήμαινε επίσης την ανάληψη βασιλικής εξουσίας από μέρους του Χριστού, ύστερα από την οποία θα άρχιζε η ουράνια ανάσταση των χρισμένων ακολούθων του

Ιωαν. 14:6. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να έχουμε την επιδοκιμασία του Θεού πάρα μόνο μέσω του Ιησού Χριστού. Μόνο ασκώντας πίστη στον Ιησού και ακολουθώντας το παράδειγμά του μπορούμε να πλησιάζουμε τον Ιεχωβά.—1 Πέτρ. 2:21.

Ιωαν. 14:15, 21, 23, 24· 15:10. Η υπακοή στο θεϊκό θέλημα μας βοηθάει να παραμένουμε στην αγάπη του Θεού και στην αγάπη του Γιου του.—1 Ιωάν. 5:3.

Ιωαν. 14:26· 16:13. Το άγιο πνεύμα του Ιεχωβά χρησιμεύει ως δάσκαλος και ως μέσο υπενθύμισης. Επενεργεί επίσης για να αποκαλύπτει αλήθειες. Επομένως, μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε τη γνώση, τη σοφία, την ενόραση, την κρίση και την ικανότητα σκέψης μας. Πρέπει, λοιπόν, να εγκαρτερούμε στην προσευχή, ζητώντας συγκεκριμένα αυτό το πνεύμα.—Λουκ. 11:5-13.

Ιωάν. 14:9. Κάνετε Κτήμα σας τις Σκέψεις του Ιεχωβά; Αφού ο Ιησούς αντανακλούσε τέλεια την προσωπικότητα του Πατέρα του, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά έχει εξίσου έντονα αρνητικά αισθήματα για οποιονδήποτε σκανδαλίζει έναν ακόλουθο του Ιησού με την αναίσθητη συμπεριφορά του.​

Ιωάν. 14:26 Το Γνωρίζατε; Όταν δικαζόταν, το ίδιο πνεύμα επενεργούσε σε αυτόν, τόσο ως παρηγορητής όσο και ως μέσο υπενθύμισης. (Ιωάν. 14:16, υποσ.) … Καθώς ο Στέφανος έκανε με θάρρος την υπεράσπισή του, όπως έχει καταγραφεί στο έβδομο κεφάλαιο των Πράξεων, το άγιο πνεύμα τού θύμισε τουλάχιστον 20 περικοπές από τις Εβραϊκές Γραφές.

Ιωάν. 14:26, 27 Να Διατηρείτε την Εσωτερική σας Ειρήνη Παρά τις Μεταβαλλόμενες Περιστάσεις Πώς μας βοηθάει το πνεύμα του Θεού να τα βγάζουμε πέρα με την ανησυχία; Με ποιους τρόπους μπορεί να ανταποκριθεί ο Ιεχωβά στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να διατηρήσουμε πνευματική στάση; 8 Εκτός από το να μας ηρεμήσει, το πνεύμα του Θεού μπορεί να στρέψει την προσοχή μας σε βασικά εδάφια που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τις πνευματικές μας προτεραιότητες.

Ιωάν. 14:7-9 Ευτυχισμένοι Είναι Όσοι Υπηρετούν “τον Ευτυχισμένο Θεό” Ο Ιησούς επιβεβαίωσε πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε πράξη τα όσα μαθαίνουμε λέγοντας: «Αν γνωρίζετε αυτά τα πράγματα, ευτυχισμένοι θα είστε αν τα εκτελείτε». (Ιωάν. 13:17· διαβάστε Ιακώβου 1:25) … Ο Ιησούς αντανακλούσε τέλεια την προσωπικότητα του Θεού, και γι’ αυτό μπορούσε να πει: «Όποιος έχει δει εμένα έχει δει και τον Πατέρα».​

Ιωάν. 13:34, 35 Να Εκδηλώνετε Αγάπη, μια Ιδιότητα που Εποικοδομεί Η αγάπη που θα είχαν ο ένας για τον άλλον θα ήταν τόσο ευδιάκριτη ώστε θα τους ξεχώριζε ξεκάθαρα ως αληθινούς ακολούθους του.

Ιωάν. 13:34, 35 Να Σκέφτεστε τους Άλλους με Καλοσύνη Όπως ο Ιεχωβά Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Χριστιανικής εκκλησίας είναι, όχι η αποδοτικότητα, αλλά η αγάπη.

Ιωάν. 13:17 «Αν Γνωρίζετε Αυτά τα Πράγματα, Ευτυχισμένοι θα Είστε αν τα Εκτελείτε» Ο Ιησούς είπε: «Αν γνωρίζετε αυτά τα πράγματα, ευτυχισμένοι θα είστε αν τα εκτελείτε».

Ιωάν. 14:31 Βάσανα—Είναι Τιμωρία από τον Θεό; Ο ίδιος είπε: «Εγώ κάνω πάντοτε τα πράγματα που του είναι αρεστά», και «κάνω ακριβώς ό,τι μου έδωσε ο Πατέρας εντολή να κάνω».​

Ιωάν. 14:27 Μακροθυμία—Υπομονή με Σκοπό Όταν ακολουθούμε το παράδειγμα του Ιησού, δεν θα εξαπτόμαστε φτάνοντας στο σημείο να χάνουμε τη μακροθυμία μας, ό,τι και αν συμβαίνει γύρω μας.​

Ιωάν. 13:35 Ανήκουμε στον Ιεχωβά Ο Ιησούς είπε στους ακολούθους του: «Από αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου​—αν έχετε αγάπη μεταξύ σας».​

Ιωάν. 13:34, 35 Ας Είμαστε Όλοι Ένα Όπως ο Ιεχωβά και ο Ιησούς Είναι Ένα Η αγάπη θα ήταν ένα γνώρισμα των αληθινών μαθητών του Ιησού που θα συνέβαλλε στην ενότητά τους.​

Ιωάν. 13:35 Να Επιτρέπετε στους Νόμους και στις Αρχές του Θεού να Εκπαιδεύουν τη Συνείδησή Σας Ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Από αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου​—αν έχετε αγάπη μεταξύ σας».

Ιωάν. 13:15 Γιατί Συνεχίζουμε να “Κάνουμε Πολύ Καρπό” Η εγκάρδια αγάπη μας για τον Ιεχωβά και για τον Ιησού είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο κηρύττουμε το άγγελμα της Βασιλείας. (Μάρκ. 12:30· Ιωάν. 14:15) … Ο Ιησούς δίνει το παράδειγμα.​

Ιωάν. 13:34, 35 Να Μιμείστε τον Ιεχωβά—Τον Θεό που Παρέχει Ενθάρρυνση Μόνο στο δικό του Ευαγγέλιο έχει καταγραφεί η δήλωση του Ιησού ότι η αγάπη είναι το διακριτικό γνώρισμα των αληθινών μαθητών του.​

Ιωάν. 14:9 Τι Σημαίνει να Είναι Κάποιος Πνευματικό Άτομο; Σκεφτόταν, ένιωθε και ενεργούσε όπως ο Ιεχωβά και ζούσε σε αρμονία με το θέλημα και τους κανόνες Του.

Ιωάν. 13:34, 35 Να Βλέπετε τη Διαφορά στους Ανθρώπους Ο Ιησούς είπε επίσης ότι οι αληθινοί Χριστιανοί θα αναγνωρίζονταν από την αγάπη που θα είχαν μεταξύ τους.

Ιωάν. 14:26 «Δίνει Δύναμη στον Κουρασμένο» Ικετέψτε τον Ιεχωβά να σας «ανυψώσει» μέσω “του βοηθού, του αγίου πνεύματος”.

Ιωάν. 13:34, 35 Να Μιμείστε τη Συμπόνια του Ιεχωβά Η εκδήλωση συμπόνιας για τους συνανθρώπους μας και τους Χριστιανούς αδελφούς μας είναι βασική απαίτηση για όσους αγωνίζονται να μιμούνται τον Ιησού.

Ιωάν. 13:12-17 Πώς Ντυνόμαστε τη Νέα Προσωπικότητα και τη Διατηρούμε Ο Ιησούς έπλυνε ακόμα και τα πόδια των αποστόλων του.

Ιωάν. 13:34, 35 Αγάπη—Μια Πολύτιμη Ιδιότητα να καλλιεργείτε το πνεύμα της αυτοθυσιαστικής αγάπης, που είναι το διακριτικό γνώρισμα της αληθινής Χριστιανοσύνης.

Ιωάν. 14:25, 26 Να Προσηλώνετε την Καρδιά σας σε Πνευματικούς Θησαυρούς Πώς μπορεί να μας βοηθήσει το άγιο πνεύμα; Ο Ιησούς δίδαξε ότι το πνεύμα του Θεού μπορεί να επαναφέρει στη μνήμη μας πράγματα που έχουμε μάθει.

Ιωάν. 13:34, 35 Μην Αφήσετε την Αγάπη σας να Ψυχρανθεί Από αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη μεταξύ σας».​

Ιωάν. 13:35 Να Βοηθάτε τους «Ξένους Κατοίκους» να “Υπηρετούν τον Ιεχωβά με Χαρά” Μόνο οι Μάρτυρες του Ιεχωβά! το κάνουν αυτό.​

Ιωάν. 14:26 Ο Ιεχωβά μπορεί να καθησυχάσει το μυαλό μας, την καρδιά μας και τα συναισθήματά μας μέσω του Λόγου του, του αγίου πνεύματός του και της πνευματικής τροφής που χορηγεί ο πιστός δούλος. Μπορεί να μας καθοδηγήσει μέσω του αγίου πνεύματος.

Ιωάν. 14:2 Συνεπώς, ο Ιησούς μετέδιδε πληροφορίες που γνώριζε από πρώτο χέρι όταν είπε στους αποστόλους του: «Στο σπίτι του Πατέρα μου υπάρχουν πολλές κατοικίες».

Ιωάν. 14:12 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Κάθε Μέρα Πρόβλεψε ότι θα έκαναν έργα μεγαλύτερα από τα δικά του, και τους διαβεβαίωσε ότι ο Θεός ένιωθε στοργή για εκείνους.

Ιωάν. 14:1, 12 Να Ασκείτε την Πίστη σας στις Υποσχέσεις του Ιεχωβά Ο Ιωάννης παρέθεσε πολλές φορές λόγια του Ιησού τα οποία δείχνουν ότι η άσκηση πίστης είναι μια διαρκής διαδικασία.—.

Ιωάν. 13:34, 35 Πώς να Κάνετε τον Χριστιανικό Γάμο να Πετύχει Προκειμένου να μιμούνται οι ακόλουθοι του Ιησού το παράδειγμά του, απαιτείται να αγαπούν ο ένας τον άλλον όπως τους αγάπησε εκείνος.

Ιωάν. 14:14 Διαδώστε τα Καλά Νέα της Παρ’ Αξία Καλοσύνης Ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Οτιδήποτε ζητήσετε στο όνομά μου θα το κάνω».

Ιωάν. 14:30 Γιατί Πρέπει “να Είμαστε σε Εγρήγορση”; Λίγο πριν από τον θάνατό του, ο Ιησούς προειδοποίησε τρεις φορές τους μαθητές του για “τον άρχοντα αυτού του κόσμου”.

Ιωάν. 13:34, 35 Μην Αφήνετε τα Λάθη των Άλλων να σας Κάνουν να Προσκόψετε Από αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη μεταξύ σας».

Ιωάν. 13:35 Ας Εκτιμούμε τον Ιεχωβά ως τον Αγγειοπλάστη Μας Επιπλέον, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, όσοι από εμάς μεγάλωσαν σε άστοργες, προβληματικές οικογένειες βρίσκουν επιτέλους αληθινή αγάπη.

Ιωάν. 14:9 Να Ωφελείστε Πλήρως από τις Προμήθειες του Ιεχωβά Σε μερικούς αρέσουν ιδιαίτερα τα Ευαγγέλια, τα οποία σκιαγραφούν με όμορφο τρόπο την προσωπικότητα του Ιεχωβά όπως την αντανακλούσε ο Γιος του.

Ιωάν. 13:34, 35 Ο Ιεχωβά Καθοδηγεί τον Λαό του στην Οδό της Ζωής Ο Ιησούς έδωσε «μια καινούρια εντολή».

Ιωάν. 13:35 Πώς να Ξεπερνάτε τα Αισθήματα Ανασφάλειας Ο Ιησούς ήθελε να αγαπούν οι αληθινοί μαθητές του ο ένας τον άλλον και να αποτελούν αυτό που θα αποκαλούσαμε μεγάλη πνευματική οικογένεια.

Ιωάν. 14:21 Η «Απερίγραπτη Δωρεά» του Θεού μάς Αναγκάζει Και εκείνος που με αγαπάει θα αγαπηθεί από τον Πατέρα μου, και εγώ θα τον αγαπήσω και θα του δείξω καθαρά τον εαυτό μου».​

Ιωάν. 14:6 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Το δε πνεύμα του Θεού μπορεί να επαναφέρει στη μνήμη σας τα καλά πράγματα που έχετε μάθει.​—Ιωάν. 14:26. … Πρόκειται για ένα θαυμάσιο βοήθημα, ιδίως αν διαβάζουμε και στοχαζόμαστε προσεκτικά τις παράλληλες περικοπές των Ευαγγελίων που αναφέρονται στο κάθε κεφάλαιο.​

Ιωάν. 14:1 «Να Στέκεστε Σταθεροί στην Πίστη» Εμείς έπρεπε να ασκήσουμε πίστη σε αυτόν και στον Θεό, έχοντας την πεποίθηση ότι θα μας βοηθήσουν με διάφορους τρόπους.​

Ιωάν. 14:31 Πώς Μπορούμε να Δείχνουμε ότι Αγαπάμε τον Ιεχωβά; Όταν δεχόμαστε πρόθυμα αυτές τις οδηγίες και τις εφαρμόζουμε, δείχνουμε ότι είμαστε ευγνώμονες και ότι αγαπάμε αληθινά τον Ιεχωβά από την καρδιά μας.

Ιωάν. 14:3 Υπάρχει Ελπίδα για τους Νεκρούς; Νωρίτερα ο ίδιος είχε πει στους αποστόλους του: «Αν πάω και σας ετοιμάσω τόπο, έρχομαι ξανά και θα σας πάρω κοντά μου, ώστε εκεί που είμαι εγώ να είστε και εσείς».​

Ιωάν. 13:35 Ας Υποστηρίζουμε Όσια τους Αδελφούς του Χριστού Μία από τις σπουδαιότερες διδασκαλίες του είναι ότι οι ακόλουθοί του πρέπει να εκδηλώνουν αγάπη.

Ιωάν. 14:15 Διατηρήστε Ζωντανό το Ζήλο σας για τη Διακονία Δείχνουμε την αγάπη μας για τον Ιεχωβά και τον Ιησού κάνοντας υπάκουα αυτό το έργο.​

Ιωάν. 14:15 Πρέπει να Προσευχόμαστε στον Ιησού; Μιμούμενοι τους πρώτους Χριστιανούς, μπορούμε να δείχνουμε την αγάπη μας για τον Ιησού ακολουθώντας τις συμβουλές του για την προσευχή (Ιωάννης 14:15) Καθώς προσευχόμαστε στον ουράνιο Πατέρα μας​—και μόνο σε αυτόν—​τα λόγια των εδαφίων Ψαλμός 116:1, 2 θα αποκτήσουν ακόμα περισσότερο νόημα για εμάς: «Νιώθω αγάπη, επειδή ο Ιεχωβά ακούει τη φωνή μου .

Ιωάν. 14:1 Κάνετε Ό,τι Ζητάει ο Θεός; Επίσης, ο Ιησούς Χριστός επισήμανε την ανάγκη “να ασκούμε πίστη στον Θεό” αν θέλουμε να απολαμβάνουμε την ευλογία Του


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: