ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 7, 8

«Ο Ιησούς Δόξαζε τον Πατέρα του»

Ιωάν. 7:15-18, 28, 29· 8:29 Με ό,τι έλεγε και έκανε, ο Ιησούς δόξαζε τον ουράνιο Πατέρα του. Ο Ιησούς ήθελε να ξέρουν οι άνθρωποι ότι το άγγελμά του προερχόταν από τον Θεό. Έτσι λοιπόν, φρόντιζε να είναι οι Γραφές η βάση της διδασκαλίας του και παρέθετε συχνά από αυτές. Όταν τον επαινούσαν, ο Ιησούς έπαιρνε τον προβολέα από πάνω του και τον έστρεφε στον Ιεχωβά. Αυτό που τον ενδιέφερε πρωτίστως ήταν να επιτελέσει το έργο που του είχε δώσει να κάνει ο Ιεχωβά.​—Ιωα 17:4. Πώς μπορούμε εμείς να μιμούμαστε τον Ιησού όταν . . . διδάσκουμε σε μια Γραφική μελέτη ή από το βήμα; μας επαινούν οι άλλοι; αποφασίζουμε πώς θα περάσουμε τον χρόνο μας;

Ιωάν. 7:15-18​—Όταν επαινούσαν τον Ιησού για τη διδασκαλία του, εκείνος έδινε την τιμή στον Ιεχωβά (cf σ. 100, 101 ¶5, 6)

5. Τι ήταν αποφασισμένος να γνωστοποιεί ο Ιησούς στους ακροατές του, και πώς καταδείκνυε ο ίδιος την αλήθεια των λόγων του; Ο Ιησούς ήθελε να γνωρίζουν οι άνθρωποι από πού προερχόταν το άγγελμά του, γι’ αυτό είπε: «Αυτά που διδάσκω εγώ δεν είναι δικά μου, αλλά είναι εκείνου που με έστειλε». (Ιωάννης 7:16) Σε μια άλλη περίπτωση δήλωσε: «Δεν κάνω τίποτα με δική μου πρωτοβουλία· αλλά όπως με δίδαξε ο Πατέρας λέω αυτά τα πράγματα». (Ιωάννης 8:28) Επιπρόσθετα, είπε: «Αυτά που σας λέω δεν τα λέω από δική μου επινόηση· αλλά ο Πατέρας που παραμένει σε ενότητα με εμένα κάνει τα έργα του». (Ιωάννης 14:10) Ένας τρόπος με τον οποίο ο Ιησούς αποδείκνυε την αλήθεια αυτών των δηλώσεων ήταν το να παραθέτει από το γραπτό Λόγο του Θεού ξανά και ξανά.

6, 7. (α) Σε τι βαθμό παρέθεσε ο Ιησούς από τις Εβραϊκές Γραφές, και γιατί είναι εντυπωσιακό αυτό; (β) Πώς διέφερε η διδασκαλία του Ιησού από αυτήν των γραμματέων; Μια προσεκτική μελέτη των καταγραμμένων λόγων του Ιησού αποκαλύπτει ότι χρησιμοποίησε είτε άμεσα είτε έμμεσα περισσότερα από τα μισά βιβλία του κανόνα των Εβραϊκών Γραφών. Αρχικά, αυτό ίσως δεν φαίνεται εντυπωσιακό. Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί, σε τριάμισι χρόνια δημόσιας διδασκαλίας και κηρύγματος, δεν παρέθεσε από όλα τα θεόπνευστα βιβλία που ήταν διαθέσιμα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι μπορεί να το έκανε αυτό. Θυμηθείτε ότι μόνο ένα μικρό μέρος από τα λόγια και τα έργα του Ιησού έχει καταγραφεί. (Ιωάννης 21:25) Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα μπορούσατε να διαβάσετε μεγαλόφωνα όλα τα καταγραμμένα λόγια του Ιησού μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Φανταστείτε, τώρα, ότι μιλάτε για τον Θεό και τη Βασιλεία του επί λίγες μόνο ώρες και καταφέρνετε να συμπεριλάβετε αναφορές σε περισσότερα από τα μισά βιβλία των Εβραϊκών Γραφών! Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις ο Ιησούς δεν είχε στη διάθεσή του ρόλους. Όταν εκφώνησε την περίφημη Επί του Όρους Ομιλία του, συμπεριέλαβε δεκάδες άμεσες και έμμεσες αναφορές στις Εβραϊκές Γραφές​—όλες από μνήμης!

Ιωάν. 7:28, 29​—Ο Ιησούς έλεγε ότι έχει σταλεί ως εκπρόσωπος του Θεού, δείχνοντας έτσι την υποταγή του στον Ιεχωβά

Πόσο Πραγματική Είναι η Σχέση σας με τον Ιεχωβά; Αποκτούμε την πεποίθηση που είχε ο Ιησούς όταν είπε: «Αυτός που με έστειλε είναι πραγματικός, και . . . εγώ τον γνωρίζω».

Ιωάν. 8:29​—Ο Ιησούς έλεγε στους ακροατές του ότι έκανε πάντα τα πράγματα που είναι αρεστά στον Ιεχωβά (w11 15/3 σ. 11 ¶19)

Να υπακούτε πλήρως στον Ιεχωβά. Ο Ιησούς έκανε πάντα ό,τι ευαρεστούσε τον Πατέρα του. Τουλάχιστον σε μία περίπτωση, η τάση του Ιησού ήταν να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που επιθυμούσε ο Πατέρας του. Εντούτοις, είπε στον Πατέρα του με πεποίθηση: «Ας γίνει, όχι το δικό μου θέλημα, αλλά το δικό σου». (Λουκ. 22:42) Ρωτήστε τον εαυτό σας: “Υπακούω εγώ στον Θεό ακόμη και όταν αυτό δεν είναι εύκολο;” Η υπακοή στον Θεό είναι απαραίτητη για τη ζωή. Εφόσον είναι ο Πλάστης μας, η Πηγή της ζωής μας και Αυτός που τη συντηρεί, του οφείλουμε απόλυτη υπακοή. (Ψαλμ. 95:6, 7) Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την υπακοή. Δεν μπορούμε να κερδίσουμε την εύνοια του Θεού χωρίς αυτήν.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιωάν. 7:8-10​—Μήπως ο Ιησούς είπε ψέματα στους σαρκικούς αδελφούς του που δεν πίστευαν σε αυτόν; (w07 1/2 σ. 6 ¶5)

Τι παράδειγμα έθεσε ο Ιησούς Χριστός ως προς αυτό; Σε κάποια περίσταση, ο Ιησούς συζητούσε με κάποιους που, αν και δεν πίστευαν σε αυτόν, έδειξαν ενδιαφέρον για το πού θα ταξίδευε. «Άφησε αυτόν τον τόπο και πήγαινε στην Ιουδαία», τον συμβούλεψαν. Ποια ήταν η απόκριση του Ιησού; «Ανεβείτε εσείς στη γιορτή [στην Ιερουσαλήμ]· εγώ δεν ανεβαίνω ακόμη σε αυτή τη γιορτή, επειδή ο δικός μου καιρός δεν έχει έρθει ακόμη πλήρως». Σύντομα ύστερα από αυτό, ο Ιησούς όντως ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ για τη γιορτή. Γιατί απάντησε έτσι; Εκείνοι δεν δικαιούνταν να μάθουν τις ακριβείς λεπτομέρειες για το πού θα βρισκόταν. Έτσι λοιπόν, μολονότι ο Ιησούς δεν είπε κάποια αναλήθεια, τους έδωσε ημιτελή απάντηση προκειμένου να περιορίσει την πιθανή ζημιά που θα μπορούσαν να προξενήσουν στον ίδιο ή στους ακολούθους του. Αυτό δεν ήταν ψέμα, επειδή ο απόστολος Πέτρος έγραψε για τον Χριστό: «Αυτός δεν διέπραξε αμαρτία ούτε βρέθηκε απάτη στο στόμα του».—Ιωάννης 7:1-13· 1 Πέτρου 2:22.

Ιωάν. 8:12​—Με ποια έννοια είναι ο Ιησούς «το φως του κόσμου»; (w09 15/7 σ. 5 ¶12· «το φως του κόσμου» σημείωση μελέτης για Ιωα 8:12, nwtsty)

«Εγώ είμαι το φως του κόσμου». (Διαβάστε Ιωάννης 8:12· 9:5) Πολύ πριν από τη γέννηση του Ιησού στη γη, ο προφήτης Ησαΐας προείπε: «Ο λαός που περπατούσε στο σκοτάδι είδε μεγάλο φως. Όσο για εκείνους που κατοικούσαν στη γη της βαθιάς σκιάς, φως έλαμψε πάνω τους». (Ησ. 9:2) Ο απόστολος Ματθαίος εξήγησε ότι ο Ιησούς εκπλήρωσε αυτή την προφητεία όταν άρχισε να κηρύττει και να λέει: «Μετανοείτε, γιατί η βασιλεία των ουρανών έχει πλησιάσει». (Ματθ. 4:16, 17) Η διακονία του Ιησού έφερε στους ανθρώπους πνευματική διαφώτιση καθώς και ελευθερία από την υποδούλωση στις ψεύτικες θρησκευτικές διδασκαλίες. «Εγώ έχω έρθει ως φως στον κόσμο», είπε ο Ιησούς, «ώστε όποιος πιστεύει σε εμένα να μην παραμείνει στο σκοτάδι».​—Ιωάν. 1:3-5· 12:46.

το φως του κόσμου:

Η μεταφορά που χρησιμοποίησε ο Ιησούς για να περιγράψει τον εαυτό του ίσως θύμισε στους ακροατές του τους τέσσερις τεράστιους λυχνοστάτες που βρίσκονταν στην Αυλή των Γυναικών, οι οποίοι άναβαν κατά τη διάρκεια της Γιορτής των Σκηνών. (Ιωα 7:2· βλέπε Παράρτημα Β11) Το φως από τους λυχνοστάτες φώτιζε τον περιβάλλοντα χώρο σε μεγάλη απόσταση. Επιπλέον, η έκφραση «φως του κόσμου» θυμίζει περικοπές από το βιβλίο του Ησαΐα οι οποίες προέλεγαν ότι “εκείνοι που κατοικούσαν στη γη της βαθιάς σκιάς” θα έβλεπαν «λαμπρό φως» και ότι αυτός που αναφέρεται ως «υπηρέτης» του Ιεχωβά θα ήταν «φως για τα έθνη». (Ησ 9:1, 2· 42:1, 6· 49:6) Στην Επί του Όρους Ομιλία, ο Ιησούς χρησιμοποίησε την ίδια μεταφορά όταν απευθύνθηκε στους ακολούθους του, λέγοντας: «Εσείς είστε το φως του κόσμου». (Ματ 5:14) Η έκφραση «φως του κόσμου» (όπου η λέξη κόσμος του πρωτότυπου κειμένου αναφέρεται σε ολόκληρο τον κόσμο της ανθρωπότητας) ταιριάζει με τα λόγια του Ησαΐα ο οποίος δηλώνει ότι ο Μεσσίας είναι «φως για τα έθνη». Επίσης στα εδάφια Πρ 13:46, 47, ο Παύλος και ο Βαρνάβας δείχνουν ότι αυτά τα προφητικά λόγια του εδαφίου Ησ 49:6 δίνουν σε όλους τους ακολούθους του Χριστού την εντολή να συνεχίσουν να υπηρετούν ως φως για τα έθνη. Τόσο η διακονία του Ιησού όσο και των ακολούθων του θα διαφώτιζε τους ανθρώπους από πνευματική άποψη και θα τους ελευθέρωνε από τη δουλεία στις ψεύτικες θρησκευτικές διδασκαλίες.

Ιωάν. 8:31, 32 Νεαροί, Μπορείτε να Έχετε μια Αληθινά Ικανοποιητική Ζωή Ποιες ευλογίες περιμένουν τους νεαρούς που έχουν πίστη στον Ιεχωβά και τον υπακούν; Ο Ιησούς είπε στους ακολούθους του: «Αν μείνετε στον λόγο μου, είστε πραγματικά μαθητές μου, και θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει».

Ιωάν. 8:44 Να Λέτε την Αλήθεια Ο Ιησούς Χριστός προσδιόρισε «τον Διάβολο» ως “τον πατέρα του ψέματος”. (Διαβάστε Ιωάννης 8:44) … Αυτοί όντως ήταν “από τον πατέρα τους τον Διάβολο, έναν δολοφόνο”.​

Ιωάν. 8:29 Βάσανα—Είναι Τιμωρία από τον Θεό; Ο ίδιος είπε: «Εγώ κάνω πάντοτε τα πράγματα που του είναι αρεστά», και «κάνω ακριβώς ό,τι μου έδωσε ο Πατέρας εντολή να κάνω».​

Ιωάν. 7:24 Μην Κρίνετε από την Εξωτερική Εμφάνιση «Μην κρίνετε από την εξωτερική εμφάνιση, αλλά να κρίνετε δίκαια».​—ΙΩΑΝ. 7:24. … Παρ’ όλα αυτά, όταν ο Ιησούς ήταν στη γη, έδωσε την εξής εντολή: «Μην κρίνετε από την εξωτερική εμφάνιση, αλλά να κρίνετε δίκαια».

Ιωάν. 8:31, 32 Νεαροί—Μείνετε Σταθεροί Ενάντια στον Διάβολο Παρόμοια, οι αλήθειες που μαθαίνουμε από τον Λόγο του Θεού μάς προστατεύουν από την πνευματική βλάβη που προξενούν οι ψεύτικες διδασκαλίες.

Ιωάν. 8:28 Γιατί Συνεχίζουμε να “Κάνουμε Πολύ Καρπό” Επιπλέον, εκτελώντας την εντολή του Ιησού να πάμε και να κηρύξουμε, δείχνουμε και την αγάπη μας για τον Θεό, διότι οι εντολές του Ιησού φανερώνουν τον τρόπο σκέψης του Πατέρα του.

Ιωάν. 8:29 Τι Σημαίνει να Είναι Κάποιος Πνευματικό Άτομο; Σκεφτόταν, ένιωθε και ενεργούσε όπως ο Ιεχωβά και ζούσε σε αρμονία με το θέλημα και τους κανόνες Του.

Ιωάν. 7:10, 11 Πώς Ήταν στ’ Αλήθεια ο Ιησούς; Σε αντιδιαστολή με αυτούς, ο Ιησούς δεν ξεχώριζε από το πλήθος, ενώ κάποια φορά δεν τον αναγνώρισαν καν.

Ιωάν. 8:34 Ποιο Είναι το Καλύτερο Δώρο; Το δώρο που μας έκανε ο Θεός προσφέροντας τον μονογενή του Γιο είναι σίγουρα το σπουδαιότερο δώρο που θα μπορούσε να λάβει ποτέ οποιοσδήποτε από εμάς, γιατί μέσω αυτού μπορούμε να ελευθερωθούμε από τα δεσμά της αμαρτίας, των γηρατειών και του θανάτου.

Ιωάν. 7:16 «Ο Λόγος του Θεού . . . Ασκεί Δύναμη» Τι μπορεί να κάνει ένας ομιλητής ώστε οι Γραφές να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ομιλίας του; Φροντίστε να αποτελούν οι Γραφές τη ραχοκοκαλιά της ομιλίας σας.

Ιωάν. 8:31, 32 Η Μάχη για τη Διάνοιά Σας—Πώς να την Κερδίσετε Ο Σατανάς μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε τμήμα του κόσμου για να διασπείρει τα ψέματά του. (1 Ιωάν. 5:19· Ιωάν. 8:44) … Ο Ιησούς έδωσε αυτόν τον απλό κανόνα για την καταπολέμηση της προπαγάνδας: “Γνωρίστε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει”.

Ιωάν. 8:32 Τι Λέει η Αγία Γραφή για τη Ζωή και τον Θάνατο Ευτυχώς για εμάς, ο Ιησούς είπε: «Θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει».

Ιωάν. 8:28 Μπορείτε να Παραμένετε Μετριόφρονες υπό Δοκιμασία Μιλούσε με μετριοφροσύνη ώστε οι ακροατές του να γνωρίζουν ότι αυτά που έλεγε προέρχονταν από τον Ιεχωβά και δεν ήταν αποτέλεσμα της δικής του νοημοσύνης ή σοφίας.

Ιωάν. 8:44 Ας Εκτιμούμε τον Ιεχωβά ως τον Αγγειοπλάστη Μας Υποτασσόμενοι ταπεινά στον Δημιουργό τους, κατέδειξαν ότι ήθελαν εκείνον, και όχι τον Σατανά, για Πατέρα τους και Αγγειοπλάστη τους.

Ιωάν. 7:49 Η «Απερίγραπτη Δωρεά» του Θεού μάς Αναγκάζει Ο Ιησούς χαιρόταν να διδάσκει τους πνευματικά πεινασμένους, τους οποίους οι Ιουδαίοι θρησκευτικοί ηγέτες θεωρούσαν “καταραμένους ανθρώπους”.

Ιωάν. 8:44 «Ο Άπειρος Πιστεύει Κάθε Λόγο» Πάνω από όλα, η αγάπη αρνείται να πιστέψει κακόβουλους υπαινιγμούς για την οργάνωση του Ιεχωβά ή ψέματα για αδελφούς μας τα οποία διαδίδονται από ανθρώπους που είναι δούλοι του “πατέρα του ψέματος”, του Σατανά του Διαβόλου.

Ιωάν. 7:28, 29 Πόσο Πραγματική Είναι η Σχέση σας με τον Ιεχωβά; Αποκτούμε την πεποίθηση που είχε ο Ιησούς όταν είπε: «Αυτός που με έστειλε είναι πραγματικός, και . . . εγώ τον γνωρίζω».

Ιωάν. 5:15-18 Να Μιμείστε το Θάρρος και τη Διάκριση του Ιησού Συνέχισε να κηρύττει παρά την πίεση των εναντιουμένων.

Ιωάν. 8:28 Εκτιμάτε Αυτά που σας Έχουν Δοθεί; Αυτή η εκτίμηση για όσα είχε διδαχτεί φαίνεται καθαρά από τα λόγια του: «Όπως με δίδαξε ο Πατέρας λέω αυτά τα πράγματα».

Ιωάν. 8:44-47 Να Ακούτε τη Φωνή του Ιεχωβά Όπου και αν Είστε Όταν μας βάζει στο στόχαστρό του ο Διάβολος με αυτόν τον τρόπο, χρειάζεται τρομερός αγώνας για να διακρατήσουμε την ακεραιότητά μας.

Ιωάν. 8:44 Γιατί Συμβαίνουν Άσχημα Πράγματα σε Καλούς Ανθρώπους; Είναι ο Σατανάς ο Διάβολος, ο οποίος ήταν αρχικά πιστός άγγελος του Θεού, αλλά «δεν έμεινε σταθερός στην αλήθεια» και εισήγαγε την αμαρτία στον κόσμο.

Ιωάν. 7:45-48 Πώς Πρέπει να “Απαντάμε στον Καθένα”; Εξάλλου, σχετικά λίγοι ανταποκρίθηκαν στη διδασκαλία του Ιησού​—αν και ήταν ο μεγαλύτερος Δάσκαλος που περπάτησε ποτέ στη γη!​

Ιωάν. 7:5 Πώς να Αγγίξετε την Καρδιά των Μη Ομόπιστων Συγγενών Σας Επειδή «οι αδελφοί του, στην πραγματικότητα, δεν ασκούσαν πίστη σε αυτόν».​

Ιωάν. 8:32 Υπάρχει Θρησκεία που Αξίζει να Εμπιστεύεστε; Πολύ σύντομα, κατάλαβα την ουσία του εδαφίου Ιωάννης 8:32: “Θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει”».

Ιωάν. 8:31, 32 Αφήστε τον Ιεχωβά να σας Οδηγήσει στην Αληθινή Ελευθερία Ο Ιησούς εξέφρασε μια παρόμοια σκέψη όταν είπε σε κάποιους που πίστευαν σε αυτόν: «Αν μείνετε στο λόγο μου, είστε πραγματικά μαθητές μου, και θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει».

Ιωάν. 8:32 Η Αλήθεια Μπορεί να Αλλάξει τη Ζωή Σας Το να μάθετε την αλήθεια για τον Θεό δεν είναι απλώς μια διανοητική διαδικασία​—μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας προς το καλύτερο.

Ιωάν. 8:44 Επηρεάζουν τα Άστρα τη Ζωή Σας; Όταν λέει το ψέμα, μιλάει σύμφωνα με τις δικές του διαθέσεις, επειδή είναι ψεύτης και ο πατέρας του ψέματος».

Ιωάν. 8:29 Καλώς Ήρθατε στην Καλύτερη Οδό Ζωής! Κανείς δεν έχει πλησιάσει πιο κοντά στον Ιεχωβά από ό,τι ο Ιησούς, του οποίου η πεποίθηση στον Δημιουργό ποτέ δεν κλονίστηκε.

Ιωάν. 8:29 Γιατί Πρέπει να Αφιερώσετε τον Εαυτό σας στον Ιεχωβά; Ο Ιησούς έβρισκε ευχαρίστηση στο να κάνει χαρούμενη την καρδιά του Πατέρα του, όπως φαίνεται από τα λόγια του: «Εγώ κάνω πάντοτε τα πράγματα που του είναι αρεστά».​

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: