ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 18, 19

«Ο Ιησούς Έδινε Μαρτυρία για την Αλήθεια»

Ιωάν. 18:36-38α Ο Ιησούς έδινε μαρτυρία για την αλήθεια όσον αφορά τους σκοπούς του Θεού

  • ΜΕ ΛΟΓΙΑ: Κήρυττε με ζήλο την αλήθεια για τη Βασιλεία του Θεού
  • ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ: Η πορεία της ζωής του απέδειξε ότι ο προφητικός λόγος του Θεού είναι αληθινός

Ως μαθητές του Ιησού, δίνουμε και εμείς μαρτυρία για την αλήθεια

  • ΜΕ ΛΟΓΙΑ: Κηρύττουμε με ζήλο τα καλά νέα της εγκαθιδρυμένης Βασιλείας του Θεού με Βασιλιά τον Χριστό, ακόμα και όταν μας χλευάζουν
  • ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ: Με την αυστηρή ουδετερότητά μας και τη θεοσεβή διαγωγή μας δείχνουμε ότι υποστηρίζουμε τη βασιλεία του Ιησού
  • ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Είναι ολοφάνερο στους γύρω μου ότι η ζωή μου επικεντρώνεται στην επίδοση μαρτυρίας για την αλήθεια;”

Ιωάν. 18:36 —Η αλήθεια επικεντρώνεται στη Μεσσιανική Βασιλεία

Ιωάν. 18:37 —Ο Ιησούς έδινε μαρτυρία για την αλήθεια όσον αφορά τους σκοπούς του Θεού («να δώσω μαρτυρία για», «την αλήθεια» σημειώσεις μελέτης για Ιωα 18:37, nwtsty)

να δώσω μαρτυρία για:

Στις Χριστιανικές Ελληνικές Γραφές, οι λέξεις μαρτυρέω, μαρτυρία και μάρτυς έχουν ευρεία έννοια. Η βασική τους σημασία είναι ότι κάποιος πιστοποιεί ορισμένα γεγονότα επειδή τα γνωρίζει προσωπικά, από πρώτο χέρι, αλλά αυτές οι λέξεις μπορεί να σημαίνουν επίσης «διακηρύττω, επιβεβαιώνω, μιλάω ευνοϊκά για». Ο Ιησούς, όχι μόνο πιστοποιούσε και διακήρυττε τις αλήθειες για τις οποίες ήταν πεπεισμένος, αλλά ζούσε και με τρόπο που υποστήριζε την αλήθεια του προφητικού λόγου και των υποσχέσεων του Πατέρα του. (2Κο 1:20) Ο σκοπός του Θεού σε σχέση με τη Βασιλεία και τον Μεσσιανικό της Άρχοντα είχε προειπωθεί λεπτομερώς. Ολόκληρη η πορεία της επίγειας ζωής του Ιησού, που αποκορυφώθηκε με τον αυτοθυσιαστικό του θάνατο, εκπλήρωσε όλες τις προφητείες σχετικά με αυτόν, όπως τις σκιές, ή αλλιώς τους τύπους, που περιέχονταν στη διαθήκη του Νόμου. (Κολ 2:16, 17? Εβρ 10:1) Έτσι λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ο Ιησούς, με λόγια και πράξεις, “έδωσε μαρτυρία για την αλήθεια”.

την αλήθεια:

Ο Ιησούς αναφερόταν, όχι στην αλήθεια με γενική έννοια, αλλά στην αλήθεια όσον αφορά τους σκοπούς του Θεού. Ένα θεμελιώδες στοιχείο στον σκοπό του Θεού είναι ότι ο Ιησούς, ο “γιος του Δαβίδ”, υπηρετεί ως Αρχιερέας και Άρχοντας της Βασιλείας του Θεού. (Ματ 1:1) Ο Ιησούς εξήγησε ότι ένας πρωταρχικός λόγος για τον οποίο ήρθε στον κόσμο της ανθρωπότητας, έζησε στη γη και επιτέλεσε τη διακονία του ήταν να διακηρύξει την αλήθεια σχετικά με αυτή τη Βασιλεία. Οι άγγελοι διακήρυξαν ένα παρόμοιο άγγελμα πριν από τη γέννηση του Ιησού καθώς και όταν γεννήθηκε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Δαβίδ.?—Λου 1:32, 33? 2:10-14.

Ιωάν. 18:38α —Ο Πιλάτος προφανώς χλεύασε την ύπαρξη της αλήθειας με γενική έννοια («Τι είναι αλήθεια» σημείωση μελέτης για Ιωα 18:38α, nwtsty)

Τι είναι αλήθεια;:

Η ερώτηση του Πιλάτου προφανώς αναφέρεται στην αλήθεια με γενική έννοια, και όχι συγκεκριμένα στην «αλήθεια» για την οποία μόλις είχε μιλήσει ο Ιησούς. (Ιωα 18:37) Αν επρόκειτο για μια ειλικρινή ερώτηση, ο Ιησούς αναμφίβολα θα είχε απαντήσει. Αλλά ο Πιλάτος πιθανότατα κάνει την ερώτηση ρητορικά με σκεπτικισμό ή με κυνική δυσπιστία, σαν να λέει: «Αλήθεια; Τι είναι αυτό; Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα!» Μάλιστα, ο Πιλάτος δεν περιμένει καν την απάντηση και βγαίνει έξω στους Ιουδαίους.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιωάν. 19:30 —Τι σημαίνει το ότι ο Ιησούς «παρέδωσε το πνεύμα του»; («παρέδωσε το πνεύμα του» σημείωση μελέτης για Ιωα 19:30, nwtsty)

παρέδωσε το πνεύμα του:

Ή αλλιώς «εξέπνευσε? σταμάτησε να αναπνέει». Η λέξη «πνεύμα» μπορεί να θεωρηθεί ότι εδώ αναφέρεται στην «αναπνοή» ή στη «δύναμη της ζωής». Αυτό υποστηρίζεται από τη χρήση της λέξης «εξέπνευσε» στις παράλληλες αφηγήσεις των εδαφίων Μαρ 15:37 και Λου 23:46. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η λέξη «παρέδωσε» δείχνει ότι ο Ιησούς σταμάτησε οικειοθελώς να αγωνίζεται να παραμείνει ζωντανός, εφόσον όλα είχαν επιτελεστεί. Με προθυμία, «έχυσε τη ζωή του μέχρι θανάτου».?—Ησ 53:12? Ιωα 10:11.

Ιωάν. 19:31 —Ποια στοιχεία δείχνουν ότι ο Ιησούς πέθανε στις 14 Νισάν του 33 Κ.Χ.; («εκείνη η ημέρα του Σαββάτου ήταν μεγάλη» σημείωση μελέτης για Ιωα 19:31, nwtsty)

εκείνη η ημέρα του Σαββάτου ήταν μεγάλη:

Η 15η Νισάν, η επόμενη ημέρα μετά το Πάσχα, ήταν πάντα σάββατο, ανεξάρτητα από την ημέρα της εβδομάδας στην οποία έπεφτε. (Λευ 23:5-7) Όταν αυτό το ειδικό Σάββατο συνέπιπτε με το κανονικό Σάββατο (την έβδομη ημέρα της Ιουδαϊκής εβδομάδας, η οποία υπολογίζεται από τη δύση του ήλιου την Παρασκευή μέχρι τη δύση του ήλιου το Σάββατο) γινόταν “μεγάλο” Σάββατο. Ένα τέτοιο σάββατο ήταν η επόμενη ημέρα μετά τον θάνατο του Ιησού, ο οποίος πέθανε ημέρα Παρασκευή. Την περίοδο από το 31 μέχρι το 33 Κ.Χ., το μόνο έτος στο οποίο η 14η Νισάν έπεσε Παρασκευή ήταν το έτος 33 Κ.Χ. Αυτά τα στοιχεία λοιπόν, υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι ο Ιησούς πρέπει να πέθανε στις 14 Νισάν του 33 Κ.Χ.

Ιωάν. 18:3-8 Τι Φανερώνει για Εμάς η Παρουσία μας στις Συναθροίσεις Όταν ο οπλισμένος όχλος ήρθε να τον συλλάβει, εκείνος βγήκε μπροστά, αποκάλυψε την ταυτότητά του και πρόσταξε τους στρατιώτες να αφήσουν τους αποστόλους του να φύγουν.

Ιωάν. 19:26 Τίνος την Αναγνώριση Επιδιώκετε; Παρότι όμως στερήθηκε πολλά προνόμια, μπόρεσε να είναι κοντά στον Ιησού την ώρα του θανάτου του.

Ιωάν. 18:36 Γνωρίστε τον Εχθρό Σας Καταλαβαίνουμε όμως ότι πρέπει να παραμένουμε ουδέτεροι, χωρίς ποτέ να ευνοούμε ένα κόμμα ή έναν ανθρώπινο ηγέτη έναντι κάποιου άλλου.

Ιωάν. 18:37 Η Αλήθεια Δεν Φέρνει Ειρήνη, Αλλά Σπαθί Βέβαια, το κίνητρο του Ιησού ήταν να διακηρύξει το θεϊκό άγγελμα αλήθειας, όχι να βλάψει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ιωάν. 19:26 Μια Λέξη που Σήμαινε Τόσο Πολλά! Ο Ιησούς χρησιμοποιούσε μάλιστα αυτή την καθιερωμένη προσφώνηση, κάτι που θεωρούνταν ευγενικό στους Βιβλικούς χρόνους, όταν μιλούσε στη μητέρα του.

Ιωάν. 18:33-37 19:8-11 Να Χρησιμοποιείτε τη Δύναμη της Γλώσσας σας για Καλό Ο Ιησούς ήξερε πότε να μη μιλήσει, αλλά και πότε ήταν η σωστή στιγμή για να μιλήσει.

Ιωάν. 19:25-27 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά Χωρίς Περισπασμούς Αν και ήταν η μόνη γυναίκα για την οποία η Αγία Γραφή λέει ονομαστικά ότι ο Ιησούς την αγαπούσε, εκείνος ασφαλώς ένιωθε αγνή ανιδιοτελή αγάπη και για άλλες θεοσεβείς γυναίκες, όπως για την αγαπημένη του επίγεια μητέρα, τη Μαρία, και την αδελφή της Μάρθας, τη Μαρία.

Ιωάν. 18:1-8 Να Μιμείστε το Θάρρος και τη Διάκριση του Ιησού Μολονότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο, μίλησε με θάρρος για να προστατέψει τους μαθητές του.

Ιωάν. 19:26, 27 Να Τιμάτε τους Ηλικιωμένους Ανάμεσά Σας Λόγου χάρη, λίγο προτού πεθάνει πάνω στο ξύλο, εμπιστεύτηκε τη φροντίδα της μητέρας του, που προφανώς ήταν πια χήρα, στον αγαπημένο του μαθητή Ιωάννη.?

Ιωάν. 18:27 Να Υπακούτε στους Ποιμένες του Ιεχωβά Αν και του είχαν ανατεθεί μεγάλες ευθύνες στη Χριστιανική εκκλησία του πρώτου αιώνα, έκανε σοβαρά λάθη.

Ιωάν. 18:36, 37 Είστε “Ζηλωτές για Καλά Έργα”; Παρά τη σφοδρή εναντίωση, διατήρησε το ζήλο του για το έργο κηρύγματος μέχρι το οδυνηρό τέλος της επίγειας ζωής του.

Ιωάν. 18:37 Έχει η Ζωή μου Σκοπό; Ο Ιησούς έδειξε ότι δεν αμφέβαλλε για το σκοπό της ζωής του, λέγοντας: «Εγώ για αυτό έχω γεννηθεί και για αυτό έχω έρθει στον κόσμο, ώστε να δώσω μαρτυρία για την αλήθεια».

Ιωάν. 19:12 Να Φυλάγεστε από τις Παγίδες του Διαβόλου! Για να πετύχουν το σκοπό τους οι εναντιούμενοι, άσκησαν πάνω του πίεση φωνάζοντας: «Αν τον απελευθερώσεις αυτόν, δεν είσαι φίλος του Καίσαρα».

Ιωάν. 18:20 Γιατί Κηρύττουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά από Σπίτι σε Σπίτι; Όπως ο Ιησούς, κήρυτταν και εκείνοι ανεπίσημα και σε δημόσιους χώρους.

Ιωάν. 19:26, 27 Προστάτευε, Προμήθευε, Εγκαρτερούσε Τέλος, καθώς ο Ιησούς πέθαινε, εμπιστεύτηκε τη φροντίδα της μητέρας του στον απόστολο Ιωάννη.

Ιωάν. 18:1, 2 Μάθετε την Εγρήγορση από τους Αποστόλους του Ιησού Με τόσα που βαραίνουν τη διάνοια και την καρδιά του, χρειάζεται να μείνει μόνος του για να προσευχηθεί.​

Ιωάν. 18:22, 23 Διδάξτε τα Παιδιά σας να Δείχνουν Σεβασμό Κανένας δεν μπορούσε να βρει κάποιο σφάλμα στον τρόπο με τον οποίο μίλησε ο Ιησούς.​

Ιωάν. 18:36 Γιατί Δεν Αναμείχθηκε ο Ιησούς στην Πολιτική; Γι’ αυτό, ο Ιησούς είπε σε κάποιον πολιτικό: «Η βασιλεία μου δεν είναι μέρος αυτού του κόσμου».

Ιωάν. 18:37 Ακολουθείτε Εσείς Πλήρως τον Χριστό; Μιλώντας σε ένα πλήθος ανθρώπων από την Καπερναούμ, είπε: «Πρέπει να διακηρύξω τα καλά νέα της βασιλείας του Θεού, επειδή για αυτό στάλθηκα».

Ιωάν. 18:10, 11 Διδάχτηκε τη Συγχώρηση από τον Κύριό Του Ο Ιησούς διόρθωσε με ηρεμία τον Πέτρο, γιάτρεψε το τραύμα και διατύπωσε την αρχή της αποχής από τη βία, η οποία καθοδηγεί τους ακολούθους του μέχρι σήμερα.

Ιωάν. 19:25 Ο Ιησούς Έμαθε να Είναι Υπάκουος Έτσι λοιπόν, η Μαρία μπορεί να υπέθεσε ότι ο Ιησούς ήταν μαζί με τους άλλους συγγενείς.

Ιωάν. 18:37 Καλώς Ήρθατε στην Καλύτερη Οδό Ζωής! Ήξερε ότι η καλύτερη οδός ζωής περιστρεφόταν γύρω από την υπηρεσία του Θεού και την επίδοση μαρτυρίας για την αλήθεια.

Ιωάν. 18:36 Γιατί Πολέμησε ο Θεός Εναντίον των Χαναναίων; Οι αληθινοί Χριστιανοί δεν παίρνουν όπλα, αλλά εμπιστεύονται απόλυτα στη Βασιλεία του Θεού, η οποία θα εξαλείψει σύντομα κάθε πονηρία από αυτή τη γη.​

Ιωάν. 19:11—Αναφερόταν ο Ιησούς στον Ιούδα τον Ισκαριώτη όταν μίλησε στον Πιλάτο σχετικά με τον άνθρωπο που Τον παρέδωσε; Αντί να αναφέρεται είτε στον Ιούδα είτε σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο άτομο, φαίνεται ότι ο Ιησούς πιθανότατα είχε κατά νου όλους όσους ήταν ένοχοι για το αμάρτημα της θανάτωσής του. Αυτό περιλάμβανε τον Ιούδα, τους «πρωθιερείς και ολόκληρο το Σάνχεδριν», ακόμη και «τα πλήθη» που πείστηκαν να ζητήσουν την απελευθέρωση του Βαραββά.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: