ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 20, 21

«Με Αγαπάς Περισσότερο από Αυτά;»

Ιωαν. 21:1-19 Στους Βιβλικούς χρόνους, οι καλοί ψαράδες ήταν υπομονετικοί, εργατικοί και πρόθυμοι να υποστούν ταλαιπωρίες για μια πλούσια ψαριά. (w12 1/8 18-20) Αυτές οι ιδιότητες θα βοηθούσαν τον Πέτρο να γίνει καλός ψαράς ανθρώπων. Ωστόσο, ο Πέτρος έπρεπε να αποφασίσει τι θα έβαζε πρώτο στη ζωή του​—την κοσμική σταδιοδρομία που του άρεσε ή την παροχή πνευματικής τροφής στους ακολούθους του Ιησού. Ποιες προσαρμογές έχετε κάνει εσείς για να βάζετε πρώτα τα συμφέροντα της Βασιλείας;

Ιωαν. 21:1-3​—Μετά τον θάνατο του Ιησού, ο Πέτρος και κάποιοι άλλοι μαθητές πήγαν για ψάρεμα

Είναι σημαντικό ότι ακόμη και οι απόστολοι έπρεπε να εξισορροπούν τις οικογενειακές τους ευθύνες με την υποχρέωση που είχαν να κηρύττουν καθώς και να ποιμαίνουν το ποίμνιο του Θεού.

Ιωαν. 21:4-14​—Ο αναστημένος Ιησούς εμφανίστηκε στον Πέτρο και στους άλλους μαθητές

Μόνο ο ηλικιωμένος απόστολος μας μιλάει για ορισμένα θαύματα που εκτέλεσε ο Ιησούς, όπως η μετατροπή του νερού σε κρασί, η έγερση του νεκρού Λάζαρου και το θαυματουργικό πιάσιμο ψαριών μετά την ανάστασή Του

Το ότι η διακυβέρνησή του θα έφερνε ευημερία ανώτερη αυτής του Σολομώντα καταδείχτηκε από την ικανότητα που είχε ο Ιησούς να κατευθύνει τις αλιευτικές δραστηριότητες των μαθητών του με καταπληκτική επιτυχία.

Ιωαν. 21:15-19​—Ο Ιησούς βοήθησε τον Πέτρο να καταλάβει ποια έπρεπε να είναι η προτεραιότητά του («ο Ιησούς είπε στον Σίμωνα Πέτρο» και «με αγαπάς περισσότερο από αυτά;» σημειώσεις μελέτης για Ιωα 21:15, nwtsty· «τρίτη φορά» σημείωση μελέτης για Ιωα 21:17, nwtsty)

ο Ιησούς είπε στον Σίμωνα Πέτρο:

Αυτή η συζήτηση του Ιησού με τον Πέτρο έγινε λίγο αφότου ο Πέτρος είχε αρνηθεί τον Ιησού τρεις φορές. Ο Ιησούς έκανε τρεις διερευνητικές ερωτήσεις όσον αφορά τα αισθήματα του Πέτρου για εκείνον, ώσπου «ο Πέτρος λυπήθηκε». (Ιωα 21:17) Στο πρωτότυπο κείμενο, ο Ιωάννης χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά ρήματα στα εδάφια Ιωα 21:15-17: το ρήμα ἀγαπάω που αποδίδεται αγαπώ και το ρήμα φιλέω που αποδίδεται νιώθω στοργή. Ο Ιησούς ρώτησε δύο φορές τον Πέτρο: «Με αγαπάς;» Και τις δύο φορές ο Πέτρος επιβεβαίωσε με θέρμη ότι ένιωθε «στοργή» για τον Ιησού. Τελικά, ο Ιησούς ρώτησε: «Νιώθεις στοργή για εμένα;» Και πάλι ο Πέτρος δήλωσε κατηγορηματικά ότι ένιωθε στοργή για αυτόν. Κάθε φορά που ο Πέτρος τον διαβεβαίωνε για την αγάπη του, ο Ιησούς τόνιζε ότι αυτή η αγάπη και η στοργή έπρεπε να υποκινούν τον Πέτρο να τρέφει και να “ποιμαίνει” πνευματικά τους μαθητές του Ιησού, τους οποίους εδώ αποκαλεί αρνιά, ή «προβατάκια» του. (Ιωα 21:16, 17· 1Πε 5:1-3) Ο Ιησούς έδωσε στον Πέτρο την ευκαιρία να τον διαβεβαιώσει για την αγάπη του τρεις φορές και κατόπιν του εμπιστεύτηκε την ευθύνη να φροντίζει τα πρόβατα. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ιησούς διέλυσε οποιεσδήποτε αμφιβολίες για το αν είχε συγχωρήσει τον Πέτρο ο οποίος τον είχε αρνηθεί τρεις φορές.

με αγαπάς περισσότερο από αυτά;: Από γραμματική άποψη, η έκφραση του πρωτότυπου κειμένου πλέον τούτων μπορεί να αποδοθεί με πάνω από έναν τρόπους. Κάποιοι λόγιοι υποστηρίζουν ότι ο Ιησούς εννοούσε «με αγαπάς περισσότερο από όσο αγαπάς αυτούς τους μαθητές;» ή «με αγαπάς περισσότερο από όσο με αγαπούν αυτοί οι μαθητές;» Ωστόσο, αυτό που πιθανότατα εννοούσε είναι «με αγαπάς περισσότερο από αυτά τα πράγματα;» δηλαδή τα ψάρια που είχαν πιάσει ή τα πράγματα που σχετίζονταν με την αλιευτική επιχείρηση. Επομένως, η γενική ιδέα του εδαφίου φαίνεται ότι είναι: “Με αγαπάς περισσότερο από τα υλικά πράγματα ή από τις υλικές επιδιώξεις; Αν ναι, τρέφε τα αρνιά μου”. Αυτή η ερώτηση ήταν κατάλληλη αν λάβουμε υπόψη το παρελθόν του Πέτρου. Αν και ο Πέτρος ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές του Ιησού (Ιωα 1:35-42), δεν ακολούθησε αμέσως τον Ιησού ολοχρόνια. Αντίθετα, επέστρεψε στην αλιευτική του επιχείρηση. Έπειτα από λίγους μήνες, ο Ιησούς ζήτησε από τον Πέτρο να αφήσει αυτή την προσοδοφόρα επιχείρηση για να γίνει “ψαράς ανθρώπων”. (Ματ 4:18-20· Λου 5:1-11) Για άλλη μια φορά, λίγο μετά τον θάνατο του Ιησού, ο Πέτρος ανέφερε ότι θα πήγαινε για ψάρεμα, και κάποιοι απόστολοι τον ακολούθησαν. (Ιωα 21:2, 3) Έτσι λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα ο Ιησούς εδώ τονίζει στον Πέτρο την ανάγκη να κάνει μια αποφασιστική επιλογή: Θα έβαζε πρώτη στη ζωή του τη σταδιοδρομία του στην αλιευτική επιχείρηση, την οποία αντιπροσώπευαν τα ψάρια που ήταν στοιβαγμένα μπροστά τους, ή θα έδινε προτεραιότητα στην παροχή πνευματικής τροφής στα αρνιά, δηλαδή στους ακολούθους του Ιησού;​—Ιωα 21:4-8.

τρίτη φορά:

Ο Πέτρος είχε αρνηθεί τον Κύριό του τρεις φορές. Ο Ιησούς τού έδωσε τώρα την ευκαιρία να τον διαβεβαιώσει για τα αισθήματά του τρεις φορές. Καθώς ο Πέτρος το έκανε αυτό, ο Ιησούς τού είπε να δείχνει αυτή την αγάπη και τη στοργή βάζοντας την ιερή υπηρεσία πάνω από καθετί άλλο. Μαζί με άλλους υπεύθυνους αδελφούς, ο Πέτρος θα έτρεφε, θα ενίσχυε και θα ποίμαινε το ποίμνιο των πιστών ακολούθων του Χριστού. Αν και αυτοί ήταν χρισμένοι, είχαν ανάγκη να τρέφονται πνευματικά.​—Λου 22:32.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιωαν. 20:17​—Τι σημαίνουν αυτά που είπε ο Ιησούς στη Μαρία τη Μαγδαληνή; («Μη γαντζώνεσαι πάνω μου» σημείωση μελέτης για Ιωα 20:17, nwtsty)

Μη γαντζώνεσαι πάνω μου:

Το ρήμα ἅπτομαι του πρωτότυπου κειμένου μπορεί να σημαίνει είτε «αγγίζω» είτε «γαντζώνομαι· πιάνομαι από». Κάποιες μεταφράσεις αποδίδουν τα λόγια του Ιησού: «Μη με αγγίζεις». Ωστόσο, ο Ιησούς δεν είχε αντίρρηση απλώς και μόνο να τον αγγίξει η Μαρία η Μαγδαληνή, εφόσον είχε επιτρέψει σε άλλες γυναίκες που τον είδαν μετά την ανάστασή του να “πιάσουν τα πόδια του”. (Ματ 28:9) Προφανώς, η Μαρία η Μαγδαληνή φοβόταν ότι ο Ιησούς ετοιμαζόταν να αναληφθεί στον ουρανό. Υποκινούμενη από την έντονη επιθυμία της να βρίσκεται μαζί με τον Κύριό της, είχε πιαστεί από τον Ιησού και δεν τον άφηνε. Για να τη διαβεβαιώσει ότι δεν θα έφευγε ακόμη, ο Ιησούς είπε στη Μαρία να μη γαντζώνεται πάνω του, αλλά αντίθετα να πάει και να αναγγείλει στους μαθητές του τα νέα για την ανάστασή του.

Ιωαν. 20:28​—Γιατί αποκάλεσε ο Θωμάς τον Ιησού «ο Κύριός μου και ο Θεός μου»; («Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!» σημείωση μελέτης για Ιωα 20:28, nwtsty)

Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!:

Μερικοί λόγιοι έχουν εκλάβει αυτή την έκφραση ως αναφώνηση έκπληξης που ειπώθηκε μεν στον Ιησού αλλά στην πραγματικότητα απευθυνόταν στον Θεό, τον Πατέρα του. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι, σύμφωνα με το πρωτότυπο κείμενο, αυτά τα λόγια πρέπει να εκληφθούν ως προσφώνηση που απευθυνόταν στον Ιησού. Ακόμη και αν ισχύει αυτό, ο λόγος για τον οποίο ο Θωμάς είπε «ο Κύριός μου και ο Θεός μου» γίνεται πιο κατανοητός με βάση τα συμφραζόμενα των υπόλοιπων θεόπνευστων Γραφών. Εφόσον το υπόμνημα δείχνει ότι, προηγουμένως, ο Ιησούς είχε στείλει στους μαθητές του το μήνυμα: «Ανεβαίνω στον Πατέρα μου και Πατέρα σας και στον Θεό μου και Θεό σας», δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο Θωμάς θεωρούσε τον Ιησού ως τον Παντοδύναμο Θεό. (Βλέπε σημείωση μελέτης για Ιωα 20:17.) Ο Θωμάς είχε ακούσει τον Ιησού να προσεύχεται στον «Πατέρα» του και να τον αποκαλεί «τον μόνο αληθινό Θεό». (Ιωα 17:1-3) Έτσι λοιπόν, ο Θωμάς μπορεί να προσφώνησε τον Ιησού «ο Θεός μου» για τους παρακάτω λόγους: Επειδή θεωρούσε ότι ο Ιησούς ήταν «θεός» αλλά όχι ο Παντοδύναμος Θεός. (Βλέπε σημείωση μελέτης για Ιωα 1:1.) Ή μπορεί να προσφώνησε τον Ιησού όπως είχαν προσφωνήσει κάποιοι υπηρέτες του Θεού τους ουράνιους αγγελιοφόρους του Ιεχωβά, κάτι που έχει καταγραφεί στις Εβραϊκές Γραφές. Ο Θωμάς θα ήταν εξοικειωμένος με αφηγήσεις στις οποίες ορισμένα άτομα, ή κάποιες φορές ο Βιβλικός συγγραφέας της αφήγησης, αποκρίθηκαν στον ουράνιο αγγελιοφόρο ή μίλησαν σχετικά με εκείνον σαν να ήταν ο Ιεχωβά Θεός. (Παράβαλε Γε 16:7-11, 13· 18:1-5, 22-33· 32:24-30· Κρ 6:11-15· 13:20-22) Επομένως, ο Θωμάς ίσως αποκάλεσε τον Ιησού «ο Θεός μου» με αυτή την έννοια, αναγνωρίζοντας τον Ιησού ως τον εκπρόσωπο του αληθινού Θεού.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι η χρήση του οριστικού άρθρου πριν από τις λέξεις «κύριος» και «θεός» δείχνει ότι αυτές οι λέξεις αναφέρονται στον παντοδύναμο Θεό. Ωστόσο, σε αυτά τα συμφραζόμενα, η χρήση του άρθρου μπορεί απλώς να είναι θέμα γραμματικής. Περιπτώσεις στις οποίες ένα ουσιαστικό στην ονομαστική πτώση με οριστικό άρθρο χρησιμοποιείται ως κλητική προσφώνηση στο πρωτότυπο ελληνικό κείμενο υπάρχουν στα εδάφια Λου 12:32 (τὸ μικρὸν ποίμνιον) και Κολ 3:18–4:1 (αἱ γυναῖκες, οἱ ἄνδρες, τὰ τέκνα, οἱ πατέρες, οἱ δοῦλοι, οἱ κύριοι). Παρόμοια, το εδάφιο 1Πε 3:7 στο πρωτότυπο κείμενο λέει: Οἱ ἄνδρες. Επομένως, η χρήση του άρθρου εδώ ίσως δεν έχει σημασία για να καθορίσουμε τι είχε υπόψη του ο Θωμάς όταν έκανε αυτή τη δήλωση.

Ιωάν. 21:16 Να Μιμείστε τον Ιεχωβά—Τον Θεό που Παρέχει Ενθάρρυνση. Αντί να τον απορρίψει, ο Ιησούς τον ενθάρρυνε και μάλιστα του ανέθεσε να ενισχύει τους αδελφούς του.

Ιωάν. 20:13 Μια Λέξη που Σήμαινε Τόσο Πολλά! Ο Ιησούς χρησιμοποιούσε μάλιστα αυτή την καθιερωμένη προσφώνηση, κάτι που θεωρούνταν ευγενικό στους Βιβλικούς χρόνους, όταν μιλούσε στη μητέρα του.

Ιωάν. 21:12, 13 Εκπαιδεύστε το Μικρό σας Παιδί να Υπηρετεί τον Ιεχωβά Τους έδειχνε επίσης την αγάπη του με το να συναναστρέφεται στενά και τακτικά μαζί τους.

Ιωάν. 20:17 Πρέπει να Προσευχόμαστε στον Ιησού; Συνεπώς, ο Ιησούς μάς δίδαξε να προσευχόμαστε στον Πατέρα του και Πατέρα μας, στον Ιεχωβά Θεό.​

Ιωάν. 20:1–21:25 Ελπίδα για τους Νεκρούς—Η Ανάσταση Επιπρόσθετα, πολλοί ήταν εκείνοι που πιστοποίησαν και δέχτηκαν την ανάσταση του Ιησού, όπως αποκαλύπτουν τα τέσσερα Ευαγγέλια.​

Ιωάν. 21:15-17 Να Υπακούτε στους Ποιμένες του Ιεχωβά Θα “δίδασκαν” και θα “έβοσκαν τα προβατάκια του”.

Ιωάν. 20:22, 23 Απαιτεί ο Θεός Εξομολόγηση Αμαρτιών; Μερικοί θεωρούν ότι τα λόγια του Ιησού στα εδάφια Ιωάννης 20:22, 23 υποστηρίζουν το ρόλο των εξομολογητών.

Ιωάν. 21:16 Αδελφοί—Να Σπέρνετε στο Πνεύμα για να Επιδιώκετε Προνόμια Υπηρεσίας! Απολαμβάνω πάρα πολύ το ποιμαντικό έργο».​

Ιωάν. 20:30, 31 Ο Μεσσίας! Το Μέσο που Προμήθευσε ο Θεός για Σωτηρία Από τη γέννηση του Ιησού ως την ανάστασή του, ο Λόγος του Θεού παρέχει αδιάσειστες αποδείξεις που μαρτυρούν ότι ήταν ο Χριστός.

Ιωάν. 20:31 Γιατί Πρέπει να Ακολουθούμε τον Χριστό; Όποιο και αν είναι, λοιπόν, το υπόβαθρό μας, αποτελεί πορεία σοφίας να πιστεύουμε στον Ιησού, να τον ακολουθούμε και έτσι να οδηγηθούμε στη ζωή.​

Ιωάν. 20:24, 25 Αντιμετωπίστε τις Αμφιβολίες Σας Ακόμη και οι μαθητές του Ιησού ενέδωσαν μερικές φορές στην αμφιβολία.

Ιωάν. 21:15-17 Βοηθήστε Εκείνους που Ξεστρατίζουν από το Ποίμνιο Εκείνος ενδιαφερόταν βαθιά για τα πρόβατα του Θεού και τόνισε πόσο σπουδαίο είναι να τυγχάνουν φροντίδας όταν είπε στον Σίμωνα Πέτρο να “ποιμαίνει τα προβατάκια Του”.

Ιωάν. 21:15-17 Μιμείστε Εσείς τον Ιεχωβά Δείχνοντας Ενδιαφέρον για τους Άλλους; Ως η Κεφαλή της εκκλησίας, ο Ιησούς Χριστός δίνει στους πρεσβυτέρους την εντολή να φροντίζουν το ποίμνιό του.

Ιωάν. 20:1-18 Άντρας και Γυναίκα—Ένας Αξιοπρεπής Ρόλος για τον Καθένα Γυναίκες ήταν μεταξύ των ατόμων στα οποία εμφανίστηκε ο Ιησούς μετά την ανάστασή του.

Ιωάν. 21:15-17 Θάρρος που Ενισχύεται από την Αγάπη Σαφώς, το θάρρος τους πήγαζε από τη βαθιά τους αγάπη για τα «προβατάκια» του Χριστού.

Ιωάν. 21:16 Μπορούμε να Αντεπεξέλθουμε σε Οποιαδήποτε Δοκιμασία! Όταν οι επίσκοποι κάνουν τέτοιες ενισχυτικές για την πίστη επισκέψεις, μεταδίδουν ένα πνευματικό δώρο.

Ιωάν. 21:15-19 Καρποφορεί η Αλήθεια σε Εκείνους που Διδάσκετε; Αν και αργότερα ο Πέτρος ενέδωσε προσωρινά στο φόβο και αρνήθηκε τον Ιησού τρεις φορές, αυτή η συζήτηση καθώς και άλλες αναμφίβολα συνέβαλαν στο να προετοιμαστεί για γρήγορη πνευματική ανάνηψη.

Ιωάν. 21:15-17 Εκπαιδευμένοι για να Δίνουμε Πλήρη Μαρτυρία Ναι, η αγάπη του Πέτρου για τον Ιησού, η στοργή του για αυτόν, θα τον υποκινούσε να δίνει πλήρη μαρτυρία, να βρίσκει τα «προβατάκια» του Ιησού και κατόπιν να είναι πνευματικός ποιμένας για αυτά.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: