ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΩΒ 28-32

Ιώβ 31:1—Ο Ιώβ έκανε «διαθήκη» με τα μάτια του (w15 15/6 σ. 16 ¶13· w15 15/1 σ. 25 ¶10)

Γιατί χρειάζεται να “συνάψουμε διαθήκη με τα μάτια μας”, και τι περιλαμβάνει αυτό;

Για να καταπολεμήσουμε τις ανήθικες φαντασιώσεις, χρειάζεται να “συνάψουμε διαθήκη με τα μάτια μας”, όπως ο πιστός Ιώβ. (Ιώβ 31:1, 7, 9) Πρέπει να πάρουμε τη σοβαρή απόφαση να ελέγχουμε τα μάτια μας και να μην τους επιτρέπουμε να κοιτούν με ανήθικο πόθο κάποιο άλλο άτομο. Αυτό περιλαμβάνει το να απομακρύνουμε το βλέμμα μας από εικόνες με σεξουαλικό περιεχόμενο, είτε τις συναντούμε σε κάποια οθόνη είτε σε διαφημιστική αφίσα είτε στο εξώφυλλο ενός περιοδικού είτε οπουδήποτε αλλού.

Ποια ηθική προστασία παρέχει η νέα προσωπικότητα;

Εφόσον η νέα προσωπικότητα έχει “δημιουργηθεί σύμφωνα με το θέλημα του Θεού με αληθινή δικαιοσύνη και οσιότητα”, αποτελεί ζωτικό μέρος της πνευματικής άμυνας ενός ζευγαριού. (Εφεσ. 4:24) Εκείνοι που φορούν αυτή τη νέα προσωπικότητα “νεκρώνουν” τα μέλη του σώματός τους «όσον αφορά την πορνεία, την ακαθαρσία, τη σεξουαλική όρεξη, τη βλαβερή επιθυμία και την πλεονεξία». (Διαβάστε Κολοσσαείς 3:5, 6) Η λέξη «νεκρώστε» δείχνει ότι πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε τις ανήθικες σαρκικές επιθυμίες. Πρέπει να αποφεύγουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να διεγείρει μέσα μας τη σεξουαλική επιθυμία για κάποιον άλλον εκτός από το σύντροφό μας. (Ιώβ 31:1) Καθώς συμμορφώνουμε τη ζωή μας με το θέλημα του Θεού, μαθαίνουμε “να αποστρεφόμαστε ό,τι είναι πονηρό” και “να προσκολλούμαστε σε ό,τι είναι καλό”.—Ρωμ. 12:2, 9.

Ιώβ 31:13-15—Ο Ιώβ ήταν ταπεινός, δίκαιος και στοχαστικός προς τους άλλους (w10 15/11 σ. 30 ¶8, 9)

Πώς φερόταν ο Ιώβ στους άλλους;
Για να διακρατούμε την ακεραιότητά μας, χρειάζεται να είμαστε σαν τον Ιώβ, ο οποίος ήταν δίκαιος, ταπεινός και στοχαστικός προς τους άλλους. Ο ίδιος είπε: «Αν απέρριπτα την κρίση του δούλου μου ή της δούλης μου στη δικαστική υπόθεση που είχαν εναντίον μου, τότε τι μπορώ να κάνω όταν εγερθεί ο Θεός; Και όταν ζητήσει λογαριασμό, τι μπορώ να του απαντήσω; Αυτός που έπλασε εμένα στην κοιλιά δεν έπλασε και εκείνον; Και Ένας δεν ήταν αυτός που μας ετοίμασε στη μήτρα;»—Ιώβ 31:13-15.

Ποιες ιδιότητες εκδήλωνε ο Ιώβ στις σχέσεις του με τους υπηρέτες του, και πώς πρέπει να ενεργούμε εμείς σε αυτόν τον τομέα;

Στις ημέρες του Ιώβ, προφανώς δεν υπήρχε κάποια περίπλοκη διαδικασία για την τακτοποίηση νομικών υποθέσεων. Ο χειρισμός τους γινόταν με ευταξία, και στα δικαστήρια είχαν πρόσβαση ακόμη και οι δούλοι. Ο Ιώβ ήταν δίκαιος και ελεήμων στις σχέσεις του με τους υπηρέτες του. Αν θέλουμε και εμείς να περπατάμε με ακεραιότητα, πρέπει να εκδηλώνουμε αυτές τις ιδιότητες, ιδιαίτερα αν υπηρετούμε ως πρεσβύτεροι στη Χριστιανική εκκλησία.

Ιώβ 31:16-25—Ο Ιώβ ήταν γενναιόδωρος με όσους είχαν λίγα (w10 15/11 σ. 30 ¶10,11)

Πώς γνωρίζουμε ότι ο Ιώβ ήταν γενναιόδωρος και πρόθυμος να βοηθάει τους άλλους; (β) Ποιες μεταγενέστερες Γραφικές συμβουλές ίσως μας φέρνουν στο νου τα εδάφια Ιώβ 31:16-25;

Ο Ιώβ ήταν γενναιόδωρος και πρόθυμος να βοηθάει τους άλλους, όχι ιδιοτελής και πλεονέκτης. Ο ίδιος είπε: «Αν . . . έκανα να σβήνουν τα μάτια της χήρας, αν έτρωγα την μπουκιά μου μόνος μου και δεν έτρωγε από αυτήν το αγόρι που ήταν ορφανό από πατέρα . . . Αν έβλεπα κάποιον να αφανίζεται επειδή δεν είχε ένδυμα . . . Αν κουνούσα το χέρι μου ενάντια στο αγόρι που ήταν ορφανό από πατέρα, όταν έβλεπα ότι υπήρχε ανάγκη της βοήθειάς μου στην πύλη, η ωμοπλάτη μου να πέσει από τον ώμο της και το χέρι μου να σπάσει από την κορυφή του βραχίονα». Και, ασφαλώς, δεν θα είχε διακρατήσει την ακεραιότητά του αν είχε πει στο χρυσάφι: «Σε εσένα εμπιστεύομαι!»—Ιώβ 31:16-25.

Αυτές οι ποιητικές εκφράσεις ίσως μας φέρνουν στο νου τα λόγια του μαθητή Ιακώβου: «Η θρησκεία που είναι καθαρή και αμόλυντη από την άποψη του Θεού και Πατέρα μας είναι αυτή: Να φροντίζει κανείς τα ορφανά και τις χήρες στη θλίψη τους και να κρατάει τον εαυτό του χωρίς κηλίδα από τον κόσμο». (Ιακ. 1:27) Ίσως επίσης να θυμόμαστε την προειδοποίηση του Ιησού: «Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να φυλάγεστε από κάθε είδους πλεονεξία, επειδή, ακόμη και όταν έχει κανείς αφθονία, η ζωή του δεν είναι αποτέλεσμα των υπαρχόντων του». Ο Ιησούς ανέφερε κατόπιν μια παραβολή για έναν άνθρωπο πλούσιο και πλεονέκτη ο οποίος, όμως, πέθανε χωρίς να «είναι πλούσιος ως προς τον Θεό». (Λουκ. 12:15-21) Για να είμαστε τηρητές ακεραιότητας, δεν πρέπει να ενδώσουμε στην αμαρτία της πλεονεξίας ή της απληστίας. Η πλεονεξία είναι ειδωλολατρία επειδή το αντικείμενο που λαχταράει το άπληστο άτομο αποσπά την προσοχή του από τον Ιεχωβά και, ως εκ τούτου, γίνεται είδωλο. (Κολ. 3:5) Ακεραιότητα και απληστία δεν συμβιβάζονται!

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια: (8 λεπτά)

Ιώβ 32:2—Με ποια έννοια επιχείρησε ο Ιώβ να “ανακηρύξει την ψυχή του δίκαιη αντί για τον Θεό”; (w15 1/7 σ. 12 ¶2· it-1 σ. 212 ¶6)

Μπορούμε να Ευαρεστούμε Πράγματι τον Θεό;

Ο Ιώβ υπέστη αλλεπάλληλες προσωπικές δοκιμασίες που φαίνονταν άδικες. Συμπέρανε εσφαλμένα ότι ο Θεός δεν νοιαζόταν για το αν θα διακρατούσε την πίστη του σε Αυτόν ή όχι. (Ιώβ 9:20-22) Ο Ιώβ ήταν τόσο πεπεισμένος για τη δικαιοσύνη του ώστε έδωσε την εντύπωση ότι ανακήρυσσε τον εαυτό του δικαιότερο από τον Θεό.—Ιώβ 32:1, 2· 35:1, 2.

Προσπάθειες Αυτοδικαίωσης. Εφόσον μόνο ο Θεός μπορεί να ανακηρύξει κάποιον άνθρωπο δίκαιο, οι προσπάθειες αυτοδικαίωσης βάσει της προσωπικής αξίας κάποιου ή μέσω αποδοχής της κρίσης που εκφέρουν άλλοι για τη δικαιοσύνη του δεν έχουν καμιά αξία. Ο Ιώβ επιπλήχθηκε επειδή, αν και δεν καταλόγισε στον Θεό κάτι κακό, «ανακήρυξε την ψυχή του δίκαιη αντί για τον Θεό». (Ιωβ 32:1, 2) Ο Ιησούς επέπληξε έμμεσα τον ειδήμονα στο Νόμο ο οποίος τον ρώτησε ποια είναι η οδός προς την αιώνια ζωή, διότι προσπαθούσε να αυτοδικαιωθεί. (Λου 10:25-37) Καταδίκασε τους Φαρισαίους επειδή επιδίωκαν να ανακηρύσσουν τον εαυτό τους δίκαιο ενώπιον των ανθρώπων. (Λου 16:15) Ο απόστολος Παύλος ιδιαίτερα έδειξε ότι, λόγω της ατελούς, αμαρτωλής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρη η ανθρωπότητα, κανείς δεν θα μπορούσε να ανακηρυχτεί δίκαιος προσπαθώντας να εδραιώσει τη δικαιοσύνη του μέσω έργων του Μωσαϊκού Νόμου. (Ρω 3:19-24· Γα 3:10-12) Αντίθετα, τόνισε ότι η πίστη στον Χριστό Ιησού είναι η αληθινή βάση για να ανακηρυχτεί κάποιος δίκαιος. (Ρω 10:3, 4) Η θεόπνευστη επιστολή του Ιακώβου συμπληρώνει τη δήλωση του Παύλου, δείχνοντας ότι αυτή η πίστη πρέπει να ζωοποιείται, όχι από έργα του Νόμου, αλλά από έργα πίστης, όπως στην περίπτωση του Αβραάμ και της Ραάβ.—Ιακ 2:24, 26.

Ιώβ 32:8, 9—Γιατί θεωρούσε ο Ελιού ότι μπορούσε να μιλήσει παρότι ήταν νεότερος από τους άλλους; (w06 15/3 σ. 16 ¶1· it-2 σ. 735 ¶7)

32:8, 9. Η σοφία δεν έρχεται μόνο με την ηλικία. Απαιτεί κατανόηση του Λόγου του Θεού και την καθοδηγία του πνεύματός του.

Όπως πολλοί από τους βασιλιάδες και τους ιερείς του Ισραήλ, έτσι και οι «πρεσβύτεροι» ως σύνολο αποδείχτηκαν άπιστοι σε σχέση με την ευθύνη τους προς τον Θεό και το λαό. (1Βα 21:8-14· Ιεζ 7:26· 14:1-3) Επειδή έχασαν την υποστήριξη του Θεού, “παιδιά θα καθίσταντο άρχοντές τους” και ο “ανυπόληπτος θα μαινόταν εναντίον του αξιότιμου”. (Ησ 3:1-5) Επομένως, οι Εβραϊκές Γραφές τονίζουν ότι η ηλικία από μόνη της δεν επαρκεί, «τα γκρίζα μαλλιά είναι στεφάνι ωραιότητας» μόνο «όταν βρίσκονται στην οδό της δικαιοσύνης». (Παρ 16:31) «Δεν αποδεικνύονται σοφοί όσοι απλώς αφθονούν σε ημέρες ούτε κατανοούν την κρίση όσοι είναι απλώς ηλικιωμένοι», αλλά εκείνοι που, μαζί με την πείρα τους, καθοδηγούνται από το πνεύμα του Θεού και έχουν αποκτήσει κατανόηση του Λόγου του.—Ιωβ 32:8, 9· Ψλ 119:100· Παρ 3:5-7· Εκ 4:13.

28:1-28. Ο άνθρωπος γνωρίζει πού βρίσκονται οι θησαυροί της γης. Καθώς τους αναζητά, η ευστροφία του τον οδηγεί σε υπόγεια μονοπάτια που κανένα αρπακτικό πουλί με οξεία όραση δεν μπορεί να δει. Η θεϊκή σοφία, όμως, προέρχεται από το φόβο του Ιεχωβά.

29:12-15. Πρέπει να δείχνουμε στοργική καλοσύνη πρόθυμα σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη.

31:1, 9-28. Ο Ιώβ έθεσε παράδειγμα για εμάς με το ότι απέφευγε το φλερτ, τη μοιχεία, την άδικη και ανελεήμονα συμπεριφορά προς τους άλλους, τον υλισμό και την ειδωλολατρία.

32:1-3—Πότε ήρθε ο Ελιού; Εφόσον ο Ελιού άκουσε όλες τις ομιλίες, πρέπει να είχε καθήσει σε ένα σημείο από όπου μπορούσε να ακούει λίγο προτού μιλήσει ο Ιώβ τερματίζοντας την εφταήμερη σιωπή των τριών συντρόφων του.—Ιώβ 3:1, 2.

31:24-28 Όπως ο Ιώβ, θα πρέπει και εμείς να θεωρούμε τη στενή σχέση με τον Ιεχωβά Θεό πολύ πιο πολύτιμη από τα υλικά πράγματα.

28:11-28 Πόσο πολύτιμη είναι η θεϊκή σοφία, και ποιο καλό αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει όταν τη στοχαζόμαστε;

28:28 Ως παντρεμένος, ο Ιώβ δεν έδινε ανάρμοστη προσοχή στις νεαρές γυναίκες ούτε φιλοξενούσε μοιχικά σχέδια στην καρδιά του

31:16-22 Όσοι φέρονται στον ασήμαντο με στοχαστικό ενδιαφέρον αποκαλούνται ευτυχισμένοι και λαβαίνουν τη διαβεβαίωση ότι θα ευλογηθούν.

31:25-30 Είναι ανόητο να πιστεύει ένας νεαρός ότι για να απολαύσει τη ζωή πρέπει να ακολουθήσει χωρίς αντίσταση «τις επιθυμίες που χαρακτηρίζουν τη νεότητα».

29:12-16 Εφόσον οι υπηρέτες του εκδήλωναν τέτοια σωστή στάση, ο Ιεχωβά Θεός είχε βάσιμους λόγους να τους προστατεύει από ιδιοτελείς και άπληστους ανθρώπους που ήθελαν να τους εξαπατήσουν.

29:12-16 Τόσο ο Αβραάμ όσο και ο Ιώβ εμπιστεύονταν στον Θεό και όχι στα πλούτη τους.

31:4-6,14 Μπορούμε να κάνουμε τις ημέρες μας να έχουν αξία ενώπιον του Θεού θέτοντας πνευματικές προτεραιότητες, υπακούοντας στις εντολές του και χρησιμοποιώντας το χρόνο μας σοφά.

31:1,7,9 Πρέπει να πάρουμε τη σοβαρή απόφαση να ελέγχουμε τα μάτια μας και να μην τους επιτρέπουμε να κοιτούν με ανήθικο πόθο κάποιο άλλο άτομο.

32:5,6,18 Μολονότι τα θεόπνευστα λόγια του Ελιού εκπληρώθηκαν με την αποκατάσταση του Ιώβ, είναι γεμάτα νόημα και για άλλους επίσης.

31:1,9,10 Τι γίνεται με τα τηλεοπτικά προγράμματα που έχουν βίαιο περιεχόμενο;

28:20,25,27 Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι μπορούν να βρουν σκοπό και νόημα στη ζωή μόνο όταν ανακαλύψουν και εγκολπωθούν το σκοπό του Θεού για αυτούς.*

32:7-9 Είναι σίγουρα απολαυστικό να συναναστρέφεται και να συνεργάζεται κάποιος με ανθρώπους που εκδηλώνουν τέτοιες ιδιότητες στη στάση και στις ενέργειές τους.

32:21,22 Σε εκείνους που ποιμαίνουν το ποίμνιο του Θεού λέγεται να το κάνουν αυτό “όχι αναγκαστικά, αλλά με τη θέλησή τους· ούτε από αγάπη για ανέντιμο κέρδος, αλλά πρόθυμα· ούτε σαν να καταδυναστεύουν εκείνους που είναι κληρονομιά του Θεού, αλλά με το να γίνονται παραδείγματα για το ποίμνιο”.

32:21,22 Από την άλλη μεριά, οι πρεσβύτεροι που ανταποκρίνονται στο πνεύμα της συμβουλής του Ιησού τιμούν τα άλλα μέλη της εκκλησίας, ακριβώς όπως ο Ιεχωβά τιμάει τους όσιους λάτρεις και ο Ιησούς Χριστός τιμάει τους όσιους

31:1 Καθώς συμμορφώνουμε τη ζωή μας με το θέλημα του Θεού, μαθαίνουμε “να αποστρεφόμαστε ό,τι είναι πονηρό” και “να προσκολλούμαστε σε ό,τι είναι καλό”.

31:1 Να είστε αποφασισμένοι να μη δείτε ποτέ πορνογραφικό υλικό ούτε να δημιουργήσετε αισθηματικό δεσμό με κανέναν εκτός από το σύντροφό σας.

28:28 Για να τον βοηθήσει να αποκτήσει αυτόν το φόβο και να ενεργήσει σοφά, ο Ιεχωβά αντιπαρέβαλε τους ανθρώπους με τον Παντοδύναμο Θεό.

32:7 Ο απόστολος Παύλος παρότρυνε τις έμπειρες Χριστιανές να ενθαρρύνουν τους άλλους με τα λόγια και το παράδειγμά τους, συμβουλεύοντάς τες να είναι «άτομα που διδάσκουν το καλό».

31:1 Αν βλέπουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας σοβαρά, δεν θα φλερτάρουμε μαζί τους ούτε θα ενεργούμε με τρόπο που θα τους έκανε να νιώθουν άβολα με εμάς.

29:12 Ποτέ Μην Εγκαταλείψετε τους Ομοπίστους Σας Μερικοί ίσως στερούνται ακόμα και βασικά υλικά αγαθά.

29:4 Έχοντας γνώση του Λόγου του Θεού, μπορείτε να γνωρίζετε τον Ιεχωβά με το όνομά του.

28:18 Πρέπει να ανοίγουμε αυτό το σακούλι και να χρησιμοποιούμε τα περιεχόμενά του.

31:1 Ο Ιώβ ήταν ένας παντρεμένος άνθρωπος, αποφασισμένος να μην παραβιάσει τους ηθικούς νόμους του Θεού.

31:1 Τι θαυμάσιο παράδειγμα για εμάς!

30:19 Μια άλλη μεταφορική έννοια, συναφής με την έκφραση ότι ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από πηλό, είναι το ότι ο Ιεχωβά είναι ο Αγγειοπλάστης.

28:18 Στην Επί του Όρους Ομιλία, ο Ιησούς Χριστός συμβούλεψε: «Μη δώσετε ό,τι είναι άγιο στους σκύλους, ούτε να ρίξετε τα μαργαριτάρια σας μπροστά στα γουρούνια, για να μην τα ποδοπατήσουν ποτέ και γυρίσουν και σας ξεσκίσουν».

31:6 Ο Διάβολος διώκει τους Μάρτυρες του Ιεχωβά σήμερα προσπαθώντας να διαρρήξει την ακεραιότητά τους και να αποδείξει ότι η πρόκληση που ήγειρε είναι ορθή.

30:17 Μολονότι είχε πληγεί από πολλά αγκάθια συγχρόνως, ποτέ δεν εγκατέλειψε την πορεία ακεραιότητας που ακολουθούσε.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: