ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΩΒ 33-37

Ιώβ 33:1-5 6,7 —Ο Ελιού έδειξε σεβασμό στον Ιώβ (w95 15/2 σ. 29 ¶2-4)

Πώς Πρέπει να Δίνεται Συμβουλή Οι συμβουλές που έδωσε ο Ελιού ήταν τελείως διαφορετικές από εκείνες που έδωσαν οι τρεις σύντροφοι του Ιώβ, τόσο σε περιεχόμενο όσο και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο Ελιού στον Ιώβ. Αυτός χρησιμοποίησε το όνομα του Ιώβ και του μίλησε ως φίλος, όχι σαν να ήταν κριτής του Ιώβ. «Δια τούτο, Ιώβ, άκουσον τώρα τας ομιλίας μου, και ακροάσθητι πάντας τους λόγους μου. Ιδού, εγώ είμαι κατά τον λόγον σου από μέρους του Θεού [εγώ είμαι απέναντι στον αληθινό Θεό ακριβώς ό,τι και εσύ, ΜΝΚ]· εκ πηλού είμαι και εγώ μεμορφωμένος». (Ιώβ 33:1, 6) Ο Ελιού έσπευσε επίσης να επαινέσει τον Ιώβ για την ευθεία πορεία του. ‘Βρίσκω ευχαρίστηση στη δικαιοσύνη σου’, διαβεβαίωσε τον Ιώβ. (Ιώβ 33:32, ΜΝΚ) Εκτός από αυτόν τον καλοσυνάτο τρόπο με τον οποίο έδωσε συμβουλή, ο Ελιού σημείωσε επιτυχία και για άλλους λόγους.

Επειδή περίμενε υπομονετικά μέχρι που σταμάτησαν να μιλούν οι άλλοι, ο Ελιού ήταν σε καλύτερη θέση να κατανοήσει τα ζητήματα πριν προσφέρει συμβουλή. Δεδομένου ότι ο Ιώβ ήταν δίκαιος άνθρωπος, θα τον τιμωρούσε ο Ιεχωβά; «Μη γένοιτο να υπάρχη εις τον Θεόν αδικία, και εις τον Παντοδύναμον ανομία», αναφώνησε ο Ελιού. «Δεν αποσύρει τους οφθαλμούς αυτού από των δικαίων».—Ιώβ 34:10· 36:7.

Ήταν η δικαιοσύνη του Ιώβ πραγματικά το κύριο ζήτημα που υπήρχε; Ο Ελιού έστρεψε την προσοχή του Ιώβ σε μια άποψη η οποία δεν ήταν ισορροπημένη. «Είπας, Είμαι δικαιότερος του Θεού», εξήγησε ο ίδιος. «Ανάβλεψον εις τους ουρανούς και ιδέ· και θεώρησον τα νέφη, πόσον υψηλότερά σου είναι». (Ιώβ 35:2, 5) Ακριβώς όπως τα σύννεφα είναι πολύ υψηλότερα από εμάς, έτσι και οι οδοί του Ιεχωβά είναι υψηλότερες από τις δικές μας. Εμείς δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνει εκείνος διάφορα πράγματα. ‘Γι’ αυτό ας τον φοβούνται οι άνθρωποι. Αυτός δεν έχει σε εκτίμηση εκείνους που είναι σοφοί σύμφωνα με τη δική τους καρδιά’, κατέληξε ο Ελιού.—Ιώβ 37:24, ΜΝΚ· Ησαΐας 55:9.

Ιώβ 33:24, 25—Ο Ελιού ενθάρρυνε τον Ιώβ ακόμη και όταν του έδινε συμβουλές (w11 1/4 σ. 23 ¶3· w09 15/4 σ. 4 ¶8)

Όταν οι Ηλικιωμένοι θα Ξαναγίνουν Νέοι Ο Ιώβ, ωστόσο, έκανε ένα σοβαρό λάθος. Όταν, φαινομενικά, ήταν στα τελευταία του, άρχισε να τον απασχολεί υπερβολικά η δικαίωση του εαυτού του, και «ανακήρυξε την ψυχή του δίκαιη αντί για τον Θεό». (Ιώβ 32:2) Ο εκπρόσωπος του Θεού, ο Ελιού, έλεγξε τον Ιώβ. Αλλά του μετέδωσε και ένα θετικό άγγελμα από τον Θεό: «Ας απαλλαχτεί [ο Ιώβ] από το να κατεβεί στο λάκκο [τον κοινό τάφο]! Βρήκα λύτρο! Ας γίνει η σάρκα του πιο δροσερή από ό,τι στη νεότητά του, ας επιστρέψει στις ημέρες του νεανικού του σφρίγους». (Ιώβ 33:24, 25) Αυτά τα λόγια πρέπει να έδωσαν φτερά στον Ιώβ. Δεν ήταν ανάγκη να συνεχίσει να υποφέρει μέχρι το θάνατό του. Αν μετανοούσε, ο Θεός θα δεχόταν ευχαρίστως κάποιο λύτρο για λογαριασμό του και θα τον γλίτωνε από τα βάσανά του.*

Ο Ιώβ Τίμησε το Όνομα του Ιεχωβά Ποιο καλό παράδειγμα έθεσε ο Ελιού για τους συμβούλους σήμερα; Κατόπιν διαβάζουμε για τον Ελιού, ο οποίος είχε επίσης έρθει να επισκεφτεί τον Ιώβ. Ο Ελιού άκουσε πρώτα τα επιχειρήματα του Ιώβ και των τριών φίλων του. Αν και νεότερος από τους άλλους τέσσερις άντρες, ο Ελιού έδειξε μεγαλύτερη σοφία. Μιλούσε στον Ιώβ με σεβασμό, χρησιμοποιώντας το όνομά του ανόμοια με τους άλλους. Ο Ελιού επαίνεσε τον Ιώβ για την ορθή πορεία του. Αλλά είπε επίσης ότι ο Ιώβ είχε προσηλωθεί υπερβολικά στην προσπάθεια που έκανε να αποδείξει ότι ο ίδιος ήταν άψογος. Έπειτα, ο Ελιού διαβεβαίωσε τον Ιώβ ότι η πιστή υπηρεσία προς τον Θεό αξίζει πάντοτε τον κόπο. (Διαβάστε Ιώβ 36:1, 11) Τι θαυμάσιο παράδειγμα για εκείνους που χρειάζεται να δίνουν συμβουλές σήμερα! Ο Ελιού έδειξε υπομονή, άκουσε προσεκτικά, έδωσε έπαινο όποτε ήταν δυνατόν και πρόσφερε εποικοδομητικές συμβουλές.—Ιώβ 32:6· 33:32.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια:

Ιώβ 33:24, 25—Ποιο ήταν ίσως το «λύτρο» που ανέφερε ο Ελιού; (w11 1/4 σ. 23 ¶3-5)

Ο Ιώβ, ωστόσο, έκανε ένα σοβαρό λάθος. Όταν, φαινομενικά, ήταν στα τελευταία του, άρχισε να τον απασχολεί υπερβολικά η δικαίωση του εαυτού του, και «ανακήρυξε την ψυχή του δίκαιη αντί για τον Θεό». (Ιώβ 32:2) Ο εκπρόσωπος του Θεού, ο Ελιού, έλεγξε τον Ιώβ. Αλλά του μετέδωσε και ένα θετικό άγγελμα από τον Θεό: «Ας απαλλαχτεί [ο Ιώβ] από το να κατεβεί στο λάκκο [τον κοινό τάφο]! Βρήκα λύτρο! Ας γίνει η σάρκα του πιο δροσερή από ό,τι στη νεότητά του, ας επιστρέψει στις ημέρες του νεανικού του σφρίγους». (Ιώβ 33:24, 25) Αυτά τα λόγια πρέπει να έδωσαν φτερά στον Ιώβ. Δεν ήταν ανάγκη να συνεχίσει να υποφέρει μέχρι το θάνατό του. Αν μετανοούσε, ο Θεός θα δεχόταν ευχαρίστως κάποιο λύτρο για λογαριασμό του και θα τον γλίτωνε από τα βάσανά του.*

Ο Ιώβ δέχτηκε ταπεινά τη διόρθωση και μετανόησε. (Ιώβ 42:6) Προφανώς και ο Ιεχωβά δέχτηκε κάποιο λύτρο για λογαριασμό του Ιώβ, έτσι ώστε να καλυφτεί το σφάλμα του και να γίνει εφικτή η αποκατάσταση και η ανταμοιβή του από τον Θεό. Ο Ιεχωβά «ευλόγησε ύστερα το τέλος του Ιώβ περισσότερο από την αρχή του». (Ιώβ 42:12-17) Φανταστείτε την ανακούφισή του όταν, εκτός των άλλων ευλογιών, θεραπεύτηκε από τη σιχαμερή του ασθένεια και η σάρκα του έγινε στην πραγματικότητα «πιο δροσερή από ό,τι στη νεότητά του»!

Το λύτρο που δέχτηκε ο Θεός για λογαριασμό του Ιώβ είχε περιορισμένη αξία, επειδή εκείνος συνέχισε να είναι ατελής και αργότερα πέθανε. Εμείς έχουμε στη διάθεσή μας ένα πολύ καλύτερο λύτρο. Ο Ιεχωβά έδωσε με αγάπη ως λύτρο για εμάς τον Γιο του, τον Ιησού. (Ματθαίος 20:28· Ιωάννης 3:16) Όλοι όσοι θέτουν πίστη σε αυτό το λύτρο έχουν την προοπτική να ζήσουν για πάντα σε μια παραδεισιακή γη. Στον ερχόμενο νέο κόσμο, ο Θεός θα απαλλάξει τους πιστούς ανθρώπους από τη γήρανση. Σας παροτρύνουμε να μάθετε περισσότερα για το πώς είναι δυνατόν να ζείτε όταν οι ηλικιωμένοι θα δουν “τη σάρκα τους να γίνεται πιο δροσερή από ό,τι στη νεότητά τους”

Ιώβ 34:36—Μέχρι ποιου βαθμού έπρεπε να δοκιμαστεί ο Ιώβ, και τι μας διδάσκει αυτό; (w94 15/11 σ. 17 ¶10)

Ο Ελιού διόρθωσε τον Ιώβ επειδή είπε πως δεν αξίζει να βρίσκει κάποιος ευχαρίστηση στον Θεό με το να διακρατεί ακεραιότητα. Όπως είπε ο Ελιού: «Μη γένοιτο να υπάρχη εις τον Θεόν αδικία, και εις τον Παντοδύναμον ανομία. Επειδή κατά το έργον του ανθρώπου θέλει αποδώσει εις αυτόν». Ο Ιώβ ενήργησε βιαστικά τονίζοντας τη δική του δικαιοσύνη, αλλά το έκανε αυτό χωρίς να έχει επαρκή γνώση και ενόραση. Ο Ελιού πρόσθεσε: «Ο Ιώβ να εξετασθή έως τέλους [να δοκιμαστεί στο έπακρο, ΜΝΚ]· επειδή απεκρίθη ως οι άνθρωποι οι ασεβείς». (Ιώβ 34:10, 11, 35, 36) Παρόμοια, η πίστη και η ακεραιότητά μας μπορούν να αποδειχτούν πλήρως μόνο αν ‘δοκιμαστούμε στο έπακρο’ κατά κάποιον τρόπο. Όμως, ο στοργικός ουράνιος Πατέρας μας δεν θα μας αφήσει να πειραστούμε πέρα από αυτό που μπορούμε να αντέξουμε.

Στο 37ο κεφάλαιο του βιβλίου του Ιώβ, βρίσκουμε μερικές άλλες συγκεκριμένες και σοφές συμβουλές οι οποίες μπορούν να είναι πραγματικά πολύτιμες για τον καθένα μας.

36:26 Είναι αδύνατον να οριστεί κάποια ηλικία για τον Ιεχωβά, διότι δεν υπάρχει αφετηρία μέτρησης

34:1-12 Όταν αντιμετωπίζετε κάποια αδικία, πώς μπορούν τα λόγια του Ελιού να ενισχύσουν την πεποίθησή σας στη δικαιοσύνη του Θεού;

33:1 Ανόμοια με τους τρεις ψευτοπαρηγορητές, ο Ελιού δεν θεωρούσε τον εαυτό του ανώτερο από τον Ιώβ.

33:24. Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δοκιμασίας που ίσως μας επιφέρει ο Σατανάς, η ελπίδα της ανάστασης μπορεί να μας στηρίξει.

34:7—Πώς έμοιαζε ο Ιώβ με κάποιον άντρα «που πίνει το χλευασμό σαν νερό»; Μέσα στη στενοχώρια του, ο Ιώβ είχε την τάση να θεωρεί ότι ο εμπαιγμός των τριών επισκεπτών του κατευθυνόταν σε εκείνον, παρότι αυτοί μιλούσαν στην πραγματικότητα εναντίον του Θεού. (Ιώβ 42:7) Γι’ αυτό, δεχόταν το χλευασμό σαν κάποιον που πίνει νερό με ευχαρίστηση.

34:5 Προτού οι Χριστιανοί πρεσβύτεροι δώσουν συμβουλή, πρέπει να ακούν προσεκτικά, να έχουν όλα τα στοιχεία και να κατανοούν ξεκάθαρα τα σχετικά ζητήματα

37:14 Το να στοχαζόμαστε τα θαυμαστά έργα του Ιεχωβά—τις εκφράσεις της δύναμης και της σοφίας του—μας κάνει ταπεινούς και μας βοηθάει να διακρίνουμε ότι η δικαίωση της κυριαρχίας του είναι σημαντικότερη από οποιαδήποτε προσωπικά μας ενδιαφέροντα

33:24, 25 ΠΟΙΟΣ χαίρεται για ό,τι του συμβαίνει όταν γερνάει—για το ότι έχει ρυτίδες, δεν βλέπει καλά, δεν ακούει και δεν τον βαστούν τα πόδια του; Ίσως, μάλιστα, αναρωτιέστε: “Γιατί μας δημιούργησε ο Θεός έτσι ώστε να απολαμβάνουμε το σφρίγος της νιότης ενώ στο τέλος μάς κάνει να υποφέρουμε από τα γηρατειά;” Το καλό είναι ότι ο Θεός δεν είχε αυτό υπόψη του για εμάς. Αντίθετα, ενεργώντας με αγάπη, σκοπεύει να μας απαλλάξει από τη γήρανση! Προσέξτε τα λόγια που ειπώθηκαν στον πατριάρχη Ιώβ και βρίσκονται στα εδάφια Ιώβ 33:24, 25.

36:5 Ο Ιεχωβά εκτιμάει τις ταπεινές μας προσπάθειες

33:26· 36:11 Ο Ιεχωβά δέχεται και ευλογεί την πιστή μας υπηρεσία

36:18-21 Ομολογουμένως, δεν είναι εύκολο να μιλάτε ευγενικά για κάποιον που σας πλήγωσε ή σας εγκατέλειψε.

34:10-12 Ακόμη επισημαίνουμε τις αλλαγές που θα φέρει σύντομα ο Θεός στη γη μέσω της Βασιλείας του.

36:1,11 Τι θαυμάσιο παράδειγμα για εκείνους που χρειάζεται να δίνουν συμβουλές σήμερα!

36:26-28 Στις χιλιετίες που πέρασαν από τότε που γράφτηκαν αυτά τα επιστημονικώς ακριβή λόγια, ο άνθρωπος είχε πολύ χρόνο για να προσπαθήσει να κατανοήσει τον κύκλο του νερού.

36:29 Τα όσα μπορούν να αντιληφθούν οι άνθρωποι μελετώντας την υλική δημιουργία πλησιάζουν μόνο τα «κράσπεδα των οδών του» Θεού και δεν είναι παρά «ψίθυρος» σε σύγκριση με την «κραταιά βροντή».

34:10-12 Είναι αλήθεια ότι επιτρέπει να συμβαίνουν κακά πράγματα.

33:24,25 Το ίδιο θα συμβεί σε όλους όσους ανταποκριθούν με εκτίμηση στη γεμάτη έλεος προμήθεια του Θεού για ανάσταση σε ζωή στη γη.

33:6,7 Αντί να κάνει πιο βαρύ το φορτίο του, ο Ελιού τού πρόσφερε στοργικά τη συμβουλή και την ενθάρρυνση που χρειαζόταν.

35:2 & 34:10 Ο Ιεχωβά, όχι μόνο δεν προκαλεί τα προβλήματά μας, αλλά μας δίνει «κάθε καλό δώρο και κάθε τέλειο δώρημα».

33:24,25 Η προφητεία αυτή βρίσκεται στα εδάφια Ιώβ 33:24,25 και δηλώνει ότι ο Θεός θα ελευθερώσει τους ανθρώπους ακόμη και από το «λάκκο», δηλαδή τον τάφο, μέσω της ανάστασης.

37:10 Ο Θεός χορήγησε νερό στους Ισραηλίτες—θαυματουργικά όποτε χρειάστηκε

36:4· 37:16 Όλες αυτές οι θεϊκές ιδιότητες και εκδηλώσεις φανερώνουν τόσο απαράμιλλη πληρότητα και ολότητα, και είναι τόσο άρτιες και απαλλαγμένες από ελαττώματα ή σφάλματα, ώστε προσδιορίζουν ξεκάθαρα την Πηγή τους ως τον έναν αληθινό Θεό.

35:11 Ο Θεός έχει κάνει τους ανθρώπους «σοφότερους από τα πετούμενα πλάσματα των ουρανών», αναφέρει το εδάφιο

34:14,15 Αυτό δεν σημαίνει ότι η δύναμη της ζωής ανεβαίνει στον ουρανό κυριολεκτικά.

36:4 & 37:16 Συγκριτικά με αυτόν, πόσο λίγα γνωρίζουμε εμείς!

34:10,12 Τι λέει, λοιπόν, η Γραφή σχετικά με το λόγο για τον οποίο έχουν επιτραπεί τα παθήματα;

34:19 Όλοι οι άνθρωποι συγγενεύουν μεταξύ τους, και ενώπιον του Θεού όλοι γεννιούνται ίσοι

37:23 Ενώ οι ισχυροί άνθρωποι συχνά ποδοπατούν τους φτωχούς και τους ταπεινούς για ιδιοτελές κέρδος, ο Ιεχωβά “σηκώνει από το χώμα τον ασήμαντο” και “έχει άφθονη δύναμη για να σώζει”.

34:10 Είναι αλήθεια ότι οι γονείς μπορούν να ασκήσουν μεγάλη επιρροή στα παιδιά τους, είτε καλή είτε κακή.

34:10 Αλλά ο Θεός επίσης προσέδωσε αξιοπρέπεια στους ανθρώπους δίνοντάς τους ελευθερία επιλογής.

33:25 Οι ρυτίδες θα χαθούν, τα άκρα θα ισιώσουν και οι μύες θα γίνουν εύκαμπτοι με ανανεωμένη δύναμη.

37:23 Αυτό είναι αξιοσημείωτο, επειδή οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η ενέργεια είναι δυνατόν να μετατραπεί σε ύλη.

34:19 Ο Θεός γνωρίζει επίσης ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γιατρέψει τον πόνο της ανθρωπότητας.

33:25 Ακόμη και τώρα, μπορούμε να γινόμαστε κραταιοί στον εσωτερικό μας άνθρωπο μέσω της επενέργειας του αγίου πνεύματος καθώς συμμετέχουμε σε αναζωογονητικές πνευματικές δραστηριότητες.

34:12: «Πράγματι, ο Θεός δεν ενεργεί με πονηρία και ο Παντοδύναμος δεν διαστρέφει την κρίση».

34:19 Παίρνετε την Πρωτοβουλία να Τιμάτε τους Ομοπίστους Σας;

34:10 Παίρνει ο Θεός Παιδιά για να Γίνουν Άγγελοι στον Ουρανό; Ένας συμπονετικός πατέρας δεν θα άρπαζε ένα παιδί από τους γονείς του απλώς και μόνο για να κάνει μεγαλύτερη τη δική του οικογένεια

34:28 ο Ιεχωβά «ακούει την κραυγή των ταλαιπωρημένων», και όσοι στρέφονται ένθερμα σε αυτόν μπορεί να λάβουν την εύνοιά του και μάλιστα να βρουν κάποια ανακούφιση

36:4 Εκείνος έκανε γνωστό μέσω του υπηρέτη του, του Μωυσή, ότι «ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε έκφραση από το στόμα του Ιεχωβά ζει ο άνθρωπος».

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: