ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΩΒ 38-42

Ιώβ 42:7, 8—Ο Ιεχωβά ανέμενε από τον Ιώβ να προσευχηθεί για χάρη του Ελιφάς, του Βιλδάδ και του Σωφάρ (w13 15/6 σ. 21 ¶17· w98 1/5 σ. 30 ¶3-6)

Να Εκτιμάτε την Οσιότητα και τη Συγχωρητικότητα του Ιεχωβά

Τι μπορεί να μας βοηθήσει αν έχουμε πληγωθεί από κάποιον ομόπιστό μας;

Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να συγχωρούμε. Ακόμα και μερικοί χρισμένοι Χριστιανοί τον πρώτο αιώνα προφανώς δυσκολεύονταν να λύνουν τις διαφορές τους. (Φιλιπ. 4:2) Αν μας έχει πληγώσει κάποιος ομόπιστός μας, τι μπορεί να μας βοηθήσει; Σκεφτείτε τον Ιώβ. Όταν οι «φίλοι» του—ο Ελιφάς, ο Βιλδάδ και ο Σωφάρ—εξαπέλυσαν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του, ο Ιώβ πληγώθηκε βαθιά. (Ιώβ 10:1· 19:2) Στο τέλος, ο Ιεχωβά τούς έλεγξε για τις ψεύτικες κατηγορίες τους. Τους έδωσε την οδηγία να πάνε στον Ιώβ και να παρουσιάσουν μια προσφορά για τις αμαρτίες τους. (Ιώβ 42:7-9) Αλλά ο Ιεχωβά απαίτησε κάτι και από τον Ιώβ. Τι ήταν αυτό; Του έδωσε την οδηγία να προσευχηθεί για χάρη των πρώην κατηγόρων του. Ο Ιώβ ενήργησε όπως ζήτησε ο Ιεχωβά, και εκείνος τον ευλόγησε για το συγχωρητικό του πνεύμα. (Διαβάστε Ιώβ 42:10, 12, 16, 17) Ποιο είναι το μάθημα για εμάς; Η ειλικρινής προσευχή για χάρη κάποιου που μας έχει αδικήσει μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλουμε την πικρία.

Απαλλαγή από τις Κατηγορίες και Αποκατάσταση

Πρώτα, ο Ιεχωβά έλεγξε τον Ελιφάς, τον Βιλδάδ και τον Σωφάρ. Απευθυνόμενος στον Ελιφάς, που ήταν προφανώς ο μεγαλύτερος, είπε: «Ο θυμός μου άναψε ενάντια σε εσένα και στους δύο φίλους σου, γιατί δεν είπατε την αλήθεια σχετικά με εμένα, όπως ο υπηρέτης μου ο Ιώβ. Τώρα λοιπόν, πάρτε εφτά ταύρους και εφτά κριάρια και πηγαίνετε στον υπηρέτη μου τον Ιώβ και προσφέρετε ολοκαύτωμα για τον εαυτό σας· και ο Ιώβ ο υπηρέτης μου θα προσευχηθεί για εσάς». (Ιώβ 42:7, 8) Σκεφτείτε τι σήμαινε αυτό!

Ο Ιεχωβά απαίτησε μια αρκετά μεγάλη θυσία από τον Ελιφάς, τον Βιλδάδ και τον Σωφάρ, ίσως για να τους εντυπώσει τη σοβαρότητα της αμαρτίας τους. Στην πραγματικότητα, είτε εκούσια είτε ακούσια, είχαν βλασφημήσει τον Θεό λέγοντας ότι “δεν εμπιστεύεται τους υπηρέτες του” και ότι, στην ουσία, δεν ενδιαφερόταν για το αν ο Ιώβ ήταν πιστός ή όχι. Ο Ελιφάς είπε μάλιστα ότι στα μάτια του Θεού ο Ιώβ δεν άξιζε περισσότερο από ένα σκόρο! (Ιώβ 4:18, 19· 22:2, 3) Δεν είναι καθόλου παράξενο που ο Ιεχωβά είπε: «Δεν είπατε την αλήθεια σχετικά με εμένα»!

Αλλά το θέμα δεν τελείωνε εδώ. Ο Ελιφάς, ο Βιλδάδ και ο Σωφάρ αμάρτησαν επίσης εναντίον του Ιώβ προσωπικά λέγοντάς του ότι ο ίδιος ήταν η αιτία των προβλημάτων του. Οι αβάσιμες κατηγορίες τους και η παντελής έλλειψη συμπόνιας πίκραναν και κατέθλιψαν τον Ιώβ, κάνοντάς τον να κραυγάσει: «Ως πότε θα παροξύνετε την ψυχή μου και θα με συντρίβετε με λόγια;» (Ιώβ 10:1· 19:2) Φανταστείτε την έκφραση της ντροπής στα πρόσωπα αυτών των τριών αντρών καθώς έπρεπε τώρα να πάνε στον Ιώβ με μια προσφορά για τις δικές τους αμαρτίες!

Ιώβ 42:10—Ο Ιεχωβά αποκατέστησε την υγεία του Ιώβ όταν εκείνος προσευχήθηκε για χάρη τους (w98 1/5 σ. 31 ¶3)

Αλλά ο Ιώβ δεν έπρεπε να χαρεί για την ταπείνωσή τους. Μάλιστα ο Ιεχωβά απαίτησε από αυτόν να προσευχηθεί υπέρ των κατηγόρων του. Ο Ιώβ έκανε ακριβώς όπως του ειπώθηκε, και γι’ αυτό ευλογήθηκε. Πρώτα, ο Ιεχωβά θεράπευσε τη φοβερή του αρρώστια. Κατόπιν, οι αδελφοί, οι αδελφές και οι παλιοί σύντροφοι του Ιώβ ήρθαν να τον παρηγορήσουν, «και ο καθένας του έδωσε από ένα κομμάτι χρήματος και από ένα χρυσό δαχτυλίδι». Επιπλέον, ο Ιώβ «απέκτησε δεκατέσσερις χιλιάδες πρόβατα και έξι χιλιάδες καμήλες και χίλια ζευγάρια βόδια και χίλια θηλυκά γαϊδούρια». Και η σύζυγος του Ιώβ τελικά συμφιλιώθηκε μαζί του. Αργότερα, ο Ιώβ ευλογήθηκε με εφτά γιους και τρεις κόρες, και έζησε για να δει τέσσερις γενιές απογόνων του.—Ιώβ 42:10-17.

Ιώβ 42:10-17—Ο Ιεχωβά ευλόγησε πλούσια τον Ιώβ για την πίστη και την υπομονή του (w94 15/11 σ. 20 ¶19, 20)

Οι Υποσχεμένες Ανταμοιβές μάς Δίνουν Ελπίδα. Μόλις ο Ιώβ σταμάτησε να ανησυχεί για τα όσα υπέφερε, και αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του Θεού, ο Ιεχωβά άλλαξε τα πράγματα για αυτόν. Αφού ο Ιώβ προσευχήθηκε για τους τρεις ψευτοπαρηγορητές, ο Θεός ‘έστρεψε την αιχμαλωσία του’ και του έδωσε «διπλάσια πάντων των όσα είχε πρότερον». Ο Ιεχωβά έδειξε την υπεροχή Του επί του Διαβόλου με το να στρέψει προς τα πίσω το χέρι του Σατανά το οποίο προκάλεσε την ασθένεια, και με το να θεραπεύσει θαυματουργικά τον Ιώβ. Ο Θεός επίσης απώθησε τις δαιμονικές ορδές και τις κράτησε μακριά περιβάλλοντας και πάλι τον Ιώβ με έναν προστατευτικό κλοιό που δημιουργούνταν από το αγγελικό Του στρατόπεδο.—Ιώβ 42:10· Ψαλμός 34:7.

Οι αδελφοί, οι αδελφές και οι παλιοί γνώριμοι του Ιώβ έρχονταν για να φάνε μαζί του, να του δείξουν τη συμπόνια τους και να τον παρηγορήσουν για τη συμφορά την οποία είχε επιτρέψει ο Ιεχωβά να επέλθει σε αυτόν. Ο καθένας τους έδωσε στον Ιώβ χρήματα και ένα χρυσό ‘ενώτιο’. Ο Ιεχωβά ευλόγησε ‘τα έσχατα του Ιώβ περισσότερο από τα πρώτα’, ώστε εκείνος έφτασε στο σημείο να έχει 14.000 πρόβατα, 6.000 καμήλες, 1.000 ζεύγη βοδιών και 1.000 θηλυκά γαϊδούρια. Ο Ιώβ απέκτησε επίσης εφτά γιους και τρεις κόρες, όσα παιδιά είχε προηγουμένως.  Οι κόρες του—η Ιεμιμά, η Κεσιά και η Κερέν-αππούχ—ήταν οι ωραιότερες γυναίκες «της γης», και ο Ιώβ τούς έδωσε κληρονομιά μεταξύ των αδελφών τους. (Ιώβ 42:11-15) Επιπλέον, ο Ιώβ έζησε άλλα 140 χρόνια και είδε τέσσερις γενιές απογόνων του. Η αφήγηση καταλήγει ως εξής: «Ετελεύτησεν ο Ιώβ, γέρων και πλήρης ημερών». (Ιώβ 42:16, 17) Η παράταση της ζωής του ήταν θαυματουργικό έργο του Ιεχωβά Θεού

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιώβ 38:4-7—Ποιοι είναι «τα πρωινά άστρα» και τι γνωρίζουμε σχετικά με αυτούς; (bh σ. 97 ¶3)

Τι μας λένε τα εδάφια Ιώβ 38:4-7 σχετικά με τους αγγέλους; Ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μας λέει πως όταν θεμελιώθηκε η γη «όλοι οι γιοι του Θεού άρχισαν να αλαλάζουν επευφημώντας». (Ιώβ 38:4-7) Άρα λοιπόν, οι άγγελοι υπήρχαν πολύ πριν δημιουργηθούν οι άνθρωποι, ακόμα και πριν από τη δημιουργία της γης. Αυτή η Γραφική περικοπή δείχνει επίσης ότι οι άγγελοι έχουν αισθήματα, διότι λέει ότι «κραύγασαν μαζί χαρούμενα». Προσέξτε ότι «όλοι οι γιοι του Θεού» χαίρονταν μαζί. Εκείνον τον καιρό, όλοι οι άγγελοι αποτελούσαν μέρος μιας ενωμένης οικογένειας η οποία υπηρετούσε τον Ιεχωβά Θεό.

Ιώβ 42:3-5—Τι μπορούμε να κάνουμε για να δούμε τον Θεό όπως τον είδε ο Ιώβ; (w15 15/10 σ. 7, 8 ¶16, 17)

Τι μπορούμε να κάνουμε για να δούμε τον Θεό όπως τον είδε και ο Ιώβ; Ο Ιώβ απορροφήθηκε τόσο πολύ από τις δικές του έγνοιες ώστε παρέλειψε να δει τα πράγματα από την άποψη του Θεού. (Ιώβ 42:3-6) Όπως ο Ιώβ, ίσως χρειάζεται και εμείς να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να δούμε τον Θεό. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Με βάση τις Γραφές, χρειάζεται να κάνουμε στοχασμούς για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Καθώς συνειδητοποιούμε τους τρόπους με τους οποίους μας υποστηρίζει ο Ιεχωβά, εκείνος θα γίνεται πιο πραγματικός για εμάς. Τότε, όπως και ο Ιώβ, θα μπορούμε να λέμε: «Από λόγια άλλων έχω ακούσει για εσένα, αλλά τώρα σε βλέπουν τα ίδια μου τα μάτια».

Με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να δούμε το χέρι του Ιεχωβά; Ας σκεφτούμε μερικά παραδείγματα: Ίσως νιώθετε ότι εκείνος ήταν που κατηύθυνε τα πράγματα έτσι ώστε να γνωρίσετε την αλήθεια. Σας συνέβη ποτέ να ακούσετε κάποιο μέρος σε μια Χριστιανική συνάθροιση και να πείτε: «Ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμουν»; Ή ίσως είδατε την απάντηση του Ιεχωβά σε κάποια προσευχή σας. Ίσως αποφασίσατε να επεκτείνετε τη διακονία σας και εκπλαγήκατε βλέποντας πώς τακτοποίησε τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο για εσάς. Ή, μήπως αφήσατε ποτέ κάποια εργασία για πνευματικούς λόγους και έπειτα διαπιστώσατε πόσο αληθινή είναι η υπόσχεση του Θεού: “Δεν πρόκειται να σε εγκαταλείψω”; (Εβρ. 13:5) Αν είμαστε πνευματικά άγρυπνοι, μπορούμε να αντιληφθούμε με πόσο πολλούς τρόπους μάς έχει βοηθήσει ο Ιεχωβά.

Τα κεφάλαια 38 ως 41 του Ιώβ αποτελούν εξαιρετικά βοηθήματα ως προς αυτό, διότι ο Ιεχωβά επέστησε εκεί την προσοχή του Ιώβ σε ορισμένες πτυχές των θαυμαστών Του έργων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, όπως διαβάζουμε στο 38ο κεφάλαιο του Ιώβ, ο ίδιος ο Ιεχωβά Θεός ακολούθησε μια παρόμοια επιχειρηματολογία, θέτοντας στον Ιώβ μερικές ερωτήσεις γεμάτες νόημα.

38:1–39:30. Το να στοχαζόμαστε τα θαυμαστά έργα του Ιεχωβά—τις εκφράσεις της δύναμης και της σοφίας του—μας κάνει ταπεινούς και μας βοηθάει να διακρίνουμε ότι η δικαίωση της κυριαρχίας του είναι σημαντικότερη από οποιαδήποτε προσωπικά μας ενδιαφέροντα.—Ματθαίος 6:9, 10.

40:1-4. Όταν τείνουμε να παραπονεθούμε εναντίον του Παντοδυνάμου, πρέπει να “βάζουμε το χέρι μας πάνω στο στόμα μας”.

40:15–41:34. Πόση δύναμη έχουν ο Βεεμώθ (ο ιπποπόταμος) και ο Λευιάθαν (ο κροκόδειλος)! Για να υπομείνουμε στην υπηρεσία του Θεού, χρειαζόμαστε και εμείς ισχύ από τον Δημιουργό αυτών των ισχυρών ζώων, ο οποίος μας δίνει δύναμη.—Φιλιππησίους 4:13.

42:1-6. Ακούγοντας το λόγο του Ιεχωβά και λαβαίνοντας υπενθύμιση για το πώς εκδηλώνεται η δύναμή Του, ο Ιώβ βοηθήθηκε να “δει τον Θεό”, δηλαδή να διακρίνει την αλήθεια για αυτόν. (Ιώβ 19:26) Αυτό προσάρμοσε τον τρόπο σκέψης του. Όταν εμείς λαβαίνουμε διόρθωση από τη Γραφή, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αναγνωρίζουμε το λάθος μας και να κάνουμε προσαρμογές.

42:10-17 Τι μεγαλειώδης ελπίδα τίθεται μπροστά μας—αιώνια ζωή στον Παράδεισο στη γη! Όπως ο Ιώβ, ας είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι να διακρατούμε την ακεραιότητά μας

38:31-33 Γι’ αυτό, οι επιστήμονες έχουν παρομοιάσει τις ακριβείς κινήσεις των ουράνιων σωμάτων με τις περίπλοκες χορευτικές κινήσεις ενός μπαλέτου!

38-41 Πουθενά στην ομιλία του ο Ιεχωβά δεν δήλωσε γιατί υπέφερε ο Ιώβ.

38:39-41 Σαφώς, ο Ιεχωβά προμηθεύει για το λιοντάρι και το κοράκι χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.

38:4-38 Σε αυτόν πρέπει να αποδίδονται οι φυσικοί νόμοι που διέπουν την άψυχη δημιουργία

38:1-41· 42:1,2 Ίσως θυμόμαστε περιπτώσεις στη δική μας ζωή όπου είδαμε αποδείξεις του ενδιαφέροντος του Θεού για εμάς προσωπικά.

38:1-11 Κανένας ανθρώπινος αρχιτέκτονας δεν αποφάσισε πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η γη, ούτε συνέβαλε κατόπιν στη διαμόρφωσή της.

Η περιγραφή του «Λευιάθαν» στα εδάφια Ιώβ 41:1-34 ταιριάζει πολύ στον κροκόδειλο, ενώ με τη «θάλασσα» του εδαφίου 31 ίσως εννοείται κάποιος ποταμός όπως ο Νείλος ή κάποια άλλη μάζα γλυκού νερού.

39:26 Τα ζώα, ωστόσο, δεν διαθέτουν ορισμένες άλλες πτυχές της κατανόησης που είναι ιδιάζον γνώρισμα των ανθρώπων.

39:13-18 Σε πλήρη αντιδιαστολή με τους πελαργούς που πετούν ψηλά, αερολισθαίνοντας μεγαλόπρεπα με τις πλατιές, ισχυρές φτερούγες τους, η στρουθοκάμηλος δεν πετάει.

40:6-8 42:3,6 Η ταπεινοφροσύνη του Ιώβ είχε τελικά ως αποτέλεσμα να λάβει άφθονες ευλογίες από τον Θεό.

42:3,6 Παρά την ασθένεια η οποία συνέχιζε να τον βασανίζει, ο Ιώβ χάρηκε για το ότι αυτή η προσαρμογή στον τρόπο σκέψης του τον έφερε πιο κοντά στον Θεό.

38:4-7 Άρα λοιπόν, οι άγγελοι υπήρχαν πολύ πριν δημιουργηθούν οι άνθρωποι, ακόμα και πριν από τη δημιουργία της γης.

38:4-7 Αν και η γη κρέμεται στο τίποτα, μπορούμε να πούμε ότι έχει γερά, ακλόνητα θεμέλια, διότι οι αναλλοίωτοι νόμοι που διέπουν το σύμπαν την κρατούν στερεά στη θέση της, και ο σκοπός του Θεού για τη γη έχει παραμείνει αναλλοίωτος

38:8-11 Από την οπτική γωνία του Ιεχωβά, το πρόσωπο της γης, ή η επιφάνεια των νερών, έχει φυσικά κυκλικό σχήμα, όπως το περίγραμμα της σελήνης φαίνεται κυκλικό σε εμάς.

40:1-8 Ο σεβασμός του για το όνομά του και για τη δικαιοσύνη που αυτό αντιπροσωπεύει, καθώς και η αγάπη του για όσους τον αγαπούν, τον υποχρεώνουν να αναλάβει δράση.

42:6 Προφανώς και ο Ιεχωβά δέχτηκε κάποιο λύτρο για λογαριασμό του Ιώβ, έτσι ώστε να καλυφτεί το σφάλμα του και να γίνει εφικτή η αποκατάσταση και η ανταμοιβή του από τον Θεό

39:19-25 Από την αρχαιότητα, αυτό το πασίγνωστο ζώο σχετίζεται στενά με τον άνθρωπο, ο οποίος χρησιμοποιεί το χαλινάρι και το μαστίγιο για να το κρατάει υπό έλεγχο.

42:10-16 Ναι, ο Ιεχωβά είναι «μισθαποδότης σε εκείνους που τον εκζητούν ένθερμα».

40:15-18 Η φοβερή δύναμη του άγριου ταύρου ήταν επίσης πασίγνωστη στους Βιβλικούς χρόνους, και ο Δαβίδ προσευχήθηκε να γλιτώσει από “το στόμα του λιονταριού και από τα κέρατα των άγριων ταύρων”.

42:7-9 Είθε και εμείς να ενεργούμε με τέτοιον τρόπο ώστε ο Ιεχωβά να μας βλέπει με εύνοια.

38:4-7 Ωστόσο, λόγω του ότι ήταν το μόνο άμεσο δημιούργημα του Πατέρα του, ο πρωτότοκος Γιος ήταν μοναδικός, διαφορετικός από όλους τους άλλους γιους του Θεού, οι οποίοι όλοι τους δημιουργήθηκαν, ή αλλιώς γεννήθηκαν, από τον Ιεχωβά μέσω εκείνου του πρωτότοκου Γιου.

42:1-6 Δεν επηρεαζόμαστε και εμείς παρόμοια όταν διαβάζουμε και στοχαζόμαστε τις αφηγήσεις για την πολιτεία του Ιεχωβά με το λαό του, όπως είναι καταγραμμένες στη Γραφή;

42:12-17 Να Ζείτε με Τρόπο που Ευαρεστεί τον Θεό

42:1-6 Να Αντανακλάτε τη Διανοητική Στάση του Χριστού

42:1-6 Πόσο παρηγορητικό είναι να το συνειδητοποιούμε αυτό σήμερα!

40:2-5 Όσοι ασκούν δικαιοσύνη μπορούν να τον πλησιάζουν με πεποίθηση και να απολαμβάνουν προσωπική σχέση μαζί του.

39:5-8 Η προτίμηση του άγριου γαϊδουριού για μια ζωή ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς, μακριά από τα κατοικημένα μέρη, προσδίδει σημασία στο γεγονός ότι ο Ναβουχοδονόσορ κατοικούσε μαζί με αυτά τα πλάσματα τα εφτά χρόνια που ήταν παράφρων.

38:34-38 Λογικά, λοιπόν, οι ηθικοί κανόνες του είναι ακόμη πιο ζωτικοί για να έχει ο άνθρωπος σταθερότητα, ορθή κρίση και επιτυχία στη ζωή του.

42:3-6 Όπως ο Ιώβ, ίσως χρειάζεται και εμείς να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να δούμε τον Θεό.

39:9-12 Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας είπε κάποτε ότι αυτοί οι ταύροι ήταν ελάχιστα μικρότεροι από τους ελέφαντες.

38:4-7 Αναμφίβολα, αυτά τα νοήμονα πνευματικά πλάσματα παρακολουθούσαν τα γεγονότα στον κήπο της Εδέμ με μεγάλο ενδιαφέρον.

38:4-7 Κανένας απ’ αυτούς δεν υπήρξε άνθρωπος που κάποτε έζησε και πέθανε στη γη.

42:12-15 Όλες αυτές οι Γραφικές σκέψεις με βοηθούν να παραμένω χαρούμενος παρά τις πολλές δοκιμασίες μου.

38:4-7 Άσχετα, λοιπόν, με τον τίτλο που έφερε, από την αρχή της δημιουργίας αναγνωριζόταν ως Εκείνος του οποίου το θέλημα ήταν δικαιωματικά υπέρτατο.

38:28 Μολονότι οι μετεωρολόγοι έχουν εξετάσει εκτενώς το σχηματισμό της βροχής, τα συμπεράσματά τους, όπως λέει Η Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια του Βιβλίου (The World Book Encyclopedia), δεν είναι παρά «θεωρίες»

38:4-7 Επίσης, παρακολουθούν την πορεία του λαού του Θεού, χαίρονται όταν η πορεία αυτή είναι πιστή και νιώθουν ιδιαίτερη αγαλλίαση όταν κάποιο άτομο επιστρέφει από τις αμαρτωλές οδούς του στην αγνή λατρεία και στην υπηρεσία του Θεού.

38:4-7 Παρόμοια, ο Σολομών εκτιμούσε την αξία της ουσιαστικής εργασίας.

42:7-10 Θα μπορούσαμε εμείς να δείξουμε παρόμοιο συγχωρητικό πνεύμα προς έναν ομόπιστό μας που ίσως μας πλήγωσε με κάποιον τρόπο;

42:10-13 Ο πονηρός δεν ωφελείται ακόμη και αν αποκτάει πλούτο. Να Περπατάτε στο “Δρόμο της Ευθύτητας”

38:33, Μετάφραση του Βάμβα Ο Θεός έκανε στον Ιώβ την παραπάνω ερώτηση, θέλοντας να βοηθήσει αυτόν το βασανισμένο υπηρέτη Του να καταλάβει πόσο λίγα ξέρουν στην πραγματικότητα οι άνθρωποι σε σύγκριση με την άπειρη σοφία που διαθέτει ο Δημιουργός

38:1,22,23 Κατάλληλα, λοιπόν, το χαλάζι μνημονεύεται μεταξύ των στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν ενάντια στις επιτιθέμενες δυνάμεις του «Γωγ».

38:4-6 Ο Λόγος, που έγινε ο άνθρωπος Ιησούς Χριστός, ήταν ο Δεξιοτέχνης Εργάτης τον οποίο χρησιμοποίησε Εκείνος για να δημιουργήσει τα πάντα.

38:1,29,30 Ο σχηματισμός του πάγου, όπως αναφέρεται εδώ, είναι εφικτός μόνο εξαιτίας μιας πολύ ασυνήθιστης ιδιότητας του νερού.

41:1,13,14 Ο συναθροιστής παρατήρησε ότι για τον ηλικιωμένο “οι πόρτες στο δρόμο έχουν κλείσει”, θέλοντας πιθανώς να δείξει ότι οι δύο πόρτες του στόματος δεν ανοίγουν πια τόσο πολύ, αν όχι καθόλου, για να εκφράσουν αυτό που βρίσκεται μέσα στο «σπίτι» του σώματος.

38:31-33 Οι άνθρωποι βλέπουν αποδείξεις δύναμης σε όλη τη φυσική δημιουργία—στα τεράστια και αμέτρητα αστρικά σώματα, καθώς και σε όλα τα επίγεια πράγματα.

42:7-9 Αυτές οι αφηγήσεις μάς βοηθούν να διακρίνουμε ποια ζητήματα μπορούμε να θέτουμε ενώπιον του Ιεχωβά μέσω προσευχής.

38:31-33 Μπορούμε να βασιζόμαστε σε κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Ιεχωβά.

38:4,7 Με αυτό υπόψη, σκεφτείτε τις αναστάσεις τις οποίες έκανε ο Ιησούς.

42:3 Μπορείτε να Δείτε τον Αόρατο Θεό Αφού, όμως, εξέτασε προσεκτικά τα θαύματα της δημιουργίας του Θεού, υποκινήθηκε να πει: «Έχω ακούσει για εσένα, αλλά τώρα σε βλέπουν τα ίδια μου τα μάτια».

38:4,7 Ο Ιεχωβά δημιούργησε τον άνθρωπο «λίγο κατώτερο από τους αγγέλους» αλλά κατά τη δική Του «εικόνα», δίνοντας έτσι στους ανθρώπους τη δυνατότητα να αντανακλούν τις υψηλές ιδιότητες του Δημιουργού.

38:1 42:5 Και εδώ επίσης πρέπει να εννοούνται τα όσα αντιλαμβανόταν ο Ιώβ με τη διάνοια και την καρδιά του και όχι με τα κατά γράμμα μάτια του, δεδομένης της σαφούς Γραφικής διδασκαλίας ότι «κανένας άνθρωπος δεν έχει δει ποτέ τον Θεό».

40:1,2 Ο απόστολος Παύλος επισημαίνει ότι ο Θεός έχει το δικαίωμα να πολιτεύεται με τα πλάσματά του όπως ευαρεστείται, σαν τον αγγειοπλάστη που φτιάχνει ό,τι σκεύη θέλει.

39:27,28 Και για να περιγράψει τη στοργική φροντίδα του Θεού προς τον Ισραήλ, ο Μωυσής μίλησε για τον αετό που «ξεσηκώνει τη φωλιά του», προφανώς αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο αετός παρακινεί το μικρό του να πέσει στον αέρα—ενίοτε δε και το σπρώχνει—για να το μάθει να πετάει.

38:1 40:6 ο Θεός μπορεί να τον ελέγχει και να τον μεταχειρίζεται για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του, όπως στην περίπτωση που τον χρησιμοποίησε για να κάνει τα νερά του Κατακλυσμού να αποτραβηχτούν.

42:10,16 Μερικές φορές για κάποιες παθήσεις ευθύνονταν οι δαίμονες, όπως συνέβαινε στην περίπτωση ενός δαιμονισμένου, τυφλού και άλαλου άντρα τον οποίο θεράπευσε ο Ιησούς Χριστός.

41:2 η λέξη «βούρλο» μπορεί να αναφέρεται σε σχοινί φτιαγμένο από πλεγμένα βούρλα ή σε νήμα κλωσμένο από τις ίνες τους.

38:15 Μέσω του Ιησού Χριστού, ο οποίος είναι περιβεβλημένος με εξουσία και δύναμη και ενεργεί ως Κριτής και Εκτελεστής, ο Ιεχωβά φανερώνει την ισχύ Του, όπως αυτή συμβολίζεται από το “βραχίονά” Του.

38:4,5 Καθώς σκεφτόμαστε το νόημα αυτών των ερωτήσεων, πιθανώς υποκινούμαστε να αναγνωρίσουμε την ανώτερη σοφία και δύναμη του Ιεχωβά.

38:4,7 Από την άποψη ενός επίγειου παρατηρητή, τα ουράνια σώματα λειτουργούν με τόση τάξη και ακρίβεια ώστε φαίνεται σαν να μη χρειάζονται κανέναν για να τα καθοδηγεί ή να τα κυβερνάει.

38:18 Αυτό ασφαλώς δεν υπονοεί σε καμία περίπτωση ότι καταπνίγεται η έρευνα και η μελέτη

42:5 Με τα μάτια της κατανόησης, της πίστης και της ευγνωμοσύνης, μπορούμε να συλλογιζόμαστε πώς πολιτεύεται ο Θεός μαζί μας και να τον “βλέπουμε” όπως ποτέ προηγουμένως.

40:8· 42:6 Είθε να μην κάνουμε ποτέ το λάθος να επικρίνουμε τον Θεό!

42:2 Αν και ο Ιεχωβά μπορεί να επιτελέσει οτιδήποτε αρχίσει—χωρίς βοήθεια—έχει καλέσει στοργικά και άλλους, από την αρχή κιόλας, να συνεργαστούν μαζί του για να εκπληρώσει τον σκοπό του.

42:6 Η άποψη του Λωτ για την ανήθικη διαγωγή των ανθρώπων στα Σόδομα και στα Γόμορρα ταυτιζόταν απόλυτα με τους κανόνες του Θεού.

42:6 Για να έχουμε ειρήνη διάνοιας, πρέπει όλοι να ακολουθούμε τη θεϊκή συνταγή: «Όποιος καλύπτει τις παραβάσεις του δεν θα έχει επιτυχία, αλλά σε όποιον τις ομολογεί και τις εγκαταλείπει θα δειχτεί έλεος».

42:10 Οι προσευχές μας για τους άλλους μπορεί να αλλάξουν τη στάση μας απέναντί τους.

42:6 Η Γραφή καθιστά σαφές ότι η αληθινή μετάνοια περιλαμβάνει πράξεις υποκινούμενες από ισχυρά, εγκάρδια αισθήματα.

42:12 Ωστόσο, πολλοί άλλοι θεοφοβούμενοι άνθρωποι είχαν λίγα από υλική άποψη, περιλαμβανομένου του Ιωάννη του Βαφτιστή και του Ιησού Χριστού.

42:5 Οι χρισμένοι Χριστιανοί βλέπουν τελικά τον Θεό με την κυριολεκτική έννοια όταν ανασταίνονται σε πνευματική ζωή και όντως βλέπουν τον ουράνιο Πατέρα τους.

38:7 Μελετώντας τα θαύματα αυτού του πλανήτη, έχουμε και εμείς λόγο να επευφημούμε.

38:7 Αλλά ο Λόγος, που αργότερα ονομάστηκε Ιησούς, είναι “ο μονογενής Γιος του Θεού”.

42:15 Εντούτοις, ο Ιεχωβά είναι ο Υπέρτατος Ιδιοκτήτης Γης, και η πολιτεία του καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι υπόλογοι σε αυτόν για το πώς χρησιμοποιούν την ιδιοκτησία του.

40:11 Αν κάποιος δεν αποβάλει την υπεροψία, αυτή θα τον οδηγήσει οπωσδήποτε στην καταστροφή.

42:7 Η οργή του, όμως, δεν οφείλεται αποκλειστικά στο ότι περιλαμβάνεται ο ίδιος ως πρόσωπο, αλλά εξάπτεται και από τη βλάβη και την αδικία που προκαλείται στους ανθρώπους, ειδικά στους πιστούς υπηρέτες του.

42:2 Ναι, ακόμη και ο στρουμπουλός μικρός διόδους, ο οποίος δεν φημίζεται για την ομορφιά του, δίνει οπωσδήποτε άφθονη μαρτυρία για τη δημιουργική δύναμη και τη σοφία του Θεού.

38:32 Να Καθοδηγείτε τα Βήματά σας Βάσει Θεϊκών Αρχών Τι θα λεχθεί για εμάς τους ανθρώπους, που είμαστε προικισμένοι με ελεύθερη βούληση, ηθική ικανότητα, λογική και δυνατότητες για να εκδηλώνουμε πνευματικότητα;

42:12 Τι θαυμάσιο παράδειγμα αποτελεί ο Ιώβ για τους παντρεμένους Χριστιανούς, άντρες και γυναίκες!


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: