ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΡΙΤΕΣ 1-3

«Μια Ιστορία Θάρρους και Επιτήδειας Στρατηγικής»

Ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε τον Αώδ για να απελευθερώσει τον Ισραήλ από τους Μωαβίτες (Κριτ. 3:15· w04 15/3 σ. 31 ¶3)

Τα σχέδια του Αώδ είχαν επιτυχία, όχι λόγω ευφυΐας από μέρους του ούτε λόγω ανικανότητας από μέρους του εχθρού. Η επεξεργασία των θεϊκών σκοπών δεν εξαρτάται από ανθρώπινους παράγοντες. Ο κύριος λόγος για την επιτυχία του Αώδ ήταν ότι είχε την υποστήριξη του Θεού καθώς ενεργούσε σε αρμονία με το ακατανίκητο θέλημά Του—να απελευθερώσει το λαό Του. Ο Θεός είχε εγείρει τον Αώδ, «και όταν ο Ιεχωβά ήγειρε κριτές για [το λαό του], ο Ιεχωβά ήταν μαζί με τον κριτή».—Κριτές 2:18· 3:15.

Ο Αώδ σκότωσε τον βασιλιά Εγλών και χάρισε τη νίκη στον Ισραήλ (Κριτ. 3:16-23, 30· w04 15/3 σ. 30 ¶1-3)

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Αώδ ήταν να φτιάξει «ένα σπαθί»—δίκοπο σπαθί το οποίο ήταν αρκετά κοντό για να μπορεί να το κρύψει κάτω από τα ρούχα του. Ίσως περίμενε ότι θα τον ψάξουν. Τα σπαθιά τα φορούσαν συνήθως στην αριστερή πλευρά του σώματος, από την οποία οι δεξιόχειρες θα μπορούσαν να τα τραβήξουν γρήγορα. Όντας αριστερόχειρας, ο Αώδ έκρυψε το όπλο του «κάτω από το ένδυμά του, πάνω στο δεξιό του μηρό», όπου ήταν λιγότερο πιθανό να ψάξουν οι φρουροί του βασιλιά. Έτσι λοιπόν, ανεμπόδιστος, «έδωσε το φόρο υποτελείας στον Εγλών, το βασιλιά του Μωάβ».—Κριτές 3:16, 17.

Δεν μας παρέχονται λεπτομέρειες όσον αφορά τα αρχικά γεγονότα στην αυλή του Εγλών. Η Γραφή λέει απλώς: «Αφού έδωσε [ο Αώδ] το φόρο υποτελείας, έδιωξε αμέσως τους ανθρώπους, εκείνους που είχαν φέρει το φόρο υποτελείας». (Κριτές 3:18) Ο Αώδ έδωσε το φόρο, συνόδευσε εκείνους που είχαν φέρει το φόρο σε ασφαλή απόσταση από την κατοικία του Εγλών και αφού τους απέπεμψε γύρισε πίσω. Γιατί; Είχε άραγε εκείνους τους άντρες μαζί του για προστασία, τους είχε απλώς λόγω πρωτοκόλλου ή μόνο και μόνο για να μεταφέρουν το φόρο; Ήθελε μήπως να φύγουν από εκεί για λόγους ασφαλείας προτού φέρει σε πέρας το σχέδιό του; Οποιοδήποτε και αν ήταν το σκεπτικό του, ο Αώδ με γενναιότητα ξαναγύρισε μόνος του.

«[Ο Αώδ] επέστρεψε από τα λατομεία που βρίσκονταν στα Γάλγαλα και είπε: “Έχω έναν μυστικό λόγο για εσένα, βασιλιά”». Το πώς κατάφερε να φτάσει ξανά μπροστά στον Εγλών δεν εξηγείται στις Γραφές. Δεν έπρεπε να τον είχαν υποπτευθεί οι φρουροί; Μήπως σκέφτηκαν ότι ένας μόνο Ισραηλίτης δεν αποτελούσε απειλή για τον κύριό τους; Μήπως το ότι ο Αώδ πήγε μόνος του δημιούργησε την εντύπωση ότι πρόδιδε τους συμπατριώτες του; Όπως και αν είχαν τα πράγματα, ο Αώδ ζήτησε ιδιωτική ακρόαση από το βασιλιά, η οποία και του δόθηκε.—Κριτές 3:19.

Τι μας διδάσκει αυτή η αφήγηση για το θάρρος και την εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά;

Ο Αώδ ετοιμάζεται να σκοτώσει με το σπαθί του τον Εγλών.

Πνευματικά Πετράδια

Κριτ. 2:10-12​—Γιατί είναι αυτό προειδοποιητικό παράδειγμα για εμάς; (w05 15/1 σ. 24 ¶7)

Πρέπει να έχουμε τακτικό πρόγραμμα μελέτης της Γραφής ώστε να “μην ξεχνάμε όσα έχει κάνει ο Ιεχωβά”. (Ψαλμός 103:2) Οι γονείς χρειάζεται να ενσταλάζουν την αλήθεια του Λόγου του Θεού στην καρδιά των παιδιών τους.—Δευτερονόμιο 6:6-9.

Κριτ. 1:2, 4—Γιατί ορίστηκε ο Ιούδας ως η πρώτη φυλή που θα έπαιρνε στην κατοχή της το μερίδιο της γης που της αναλογούσε; Φυσιολογικά, το προνόμιο αυτό θα δινόταν στη φυλή του Ρουβήν, του πρωτότοκου του Ιακώβ. Αλλά στην επιθανάτια προφητεία του, ο Ιακώβ προείπε ότι ο Ρουβήν δεν θα είχε υπεροχή, εφόσον έχασε το δικαίωμα που είχε ως πρωτότοκος. Ο Συμεών και ο Λευί, οι οποίοι είχαν ενεργήσει με σκληρότητα, θα διασκορπίζονταν στον Ισραήλ. (Γένεση 49:3-5, 7) Έτσι λοιπόν, ο επόμενος στη σειρά ήταν ο Ιούδας, ο τέταρτος γιος του Ιακώβ. Ο Συμεών, ο οποίος ανέβηκε μαζί με τον Ιούδα, έλαβε μικρά κομμάτια γης τα οποία ήταν διασκορπισμένα σε όλη τη μεγάλη έκταση του Ιούδα.*—Ιησούς του Ναυή 19:9.

Κριτ. 1:6, 7—Γιατί έκοβαν τους αντίχειρες και τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών από τους νικημένους βασιλιάδες; Το άτομο που είχε χάσει τους αντίχειρες και τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών του ήταν προφανώς ανίκανο για στρατιωτική δράση. Χωρίς τους αντίχειρες, πώς θα μπορούσε ένας στρατιώτης να χρησιμοποιήσει το σπαθί ή το δόρυ; Και αν κάποιος έχανε τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών του, δεν θα μπορούσε να διατηρήσει σωστά την ισορροπία του.

Κριτ. 2:10-12. Πρέπει να έχουμε τακτικό πρόγραμμα μελέτης της Γραφής ώστε να “μην ξεχνάμε όσα έχει κάνει ο Ιεχωβά”. (Ψαλμός 103:2) Οι γονείς χρειάζεται να ενσταλάζουν την αλήθεια του Λόγου του Θεού στην καρδιά των παιδιών τους.—Δευτερονόμιο 6:6-9.

Κριτ. 2:14, 21, 22. Ο Ιεχωβά επιτρέπει να συμβούν άσχημα πράγματα στον ανυπάκουο λαό του για κάποιον σκοπό—για να τον διαπαιδαγωγήσει, να τον εξαγνίσει και να τον παροτρύνει να επιστρέψει σε αυτόν.

Κριτ. 3:10. Η επιτυχία στις πνευματικές επιδιώξεις εξαρτάται, όχι από την ανθρώπινη σοφία, αλλά από το πνεύμα του Ιεχωβά.—Ψαλμός 127:1.

Κριτ. 3:21. Ο Αώδ χειρίστηκε το σπαθί του με ικανότητα και θάρρος. Εμείς πρέπει να αποκτούμε επιδεξιότητα στη χρήση “του σπαθιού του πνεύματος, δηλαδή του λόγου του Θεού”. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε θαρραλέα τις Γραφές στη διακονία μας.—Εφεσίους 6:17· 2 Τιμόθεο 2:15.

Κριτ. 2:13 «Προσέξτε να Μη σας Αιχμαλωτίσει Κανείς»! Ωστόσο, ξανά και ξανά, οι Ισραηλίτες επέλεγαν τη λατρεία του Βάαλ.

Κριτ. 2:16, 18 Να Δείχνετε Ενδιαφέρον για τα Αισθήματα των Άλλων Έστελνε κριτές για να σώζουν τους Ισραηλίτες από τους εχθρούς τους.​

Κριτ. 3:12-15, 27-30 Τα Έθνη «θα Γνωρίσουν Εξάπαντος ότι Εγώ Είμαι ο Ιεχωβά» Ωστόσο, την εποχή των Κριτών, οι Αμμωνίτες συνέπραξαν με τον Μωαβίτη βασιλιά Εγλών καταδυναστεύοντας τον Ισραήλ.

Κριτ. 2:3, 11-23 Να Ασκείτε Πίστη—Να Παίρνετε Σοφές Αποφάσεις! Απομακρύνονταν από τον Ιεχωβά και λάτρευαν ψεύτικους θεούς.

Κριτ. 2:1-3, 11-15 Η Πιστότητα Οδηγεί στην Επιδοκιμασία του Θεού Εκείνος δεν τους παρείχε πλέον την προστατευτική του φροντίδα.

Κριτ. 2:18 Στους Βιβλικούς χρόνους, ο Θεός χρησιμοποίησε κριτές για να σώζει τον λαό του από την αδικία.

Κριτ. 2:11-16 “Η Τρυφερή Συμπόνια του Θεού Μας” «Επειδή ένιωθε συμπόνια για το λαό του».

Κριτ. 2:18 «Μήπως Υπάρχει Αδικία στον Θεό;» Όταν ο λαός του υφίστατο σκληρή μεταχείριση από εχθρικά έθνη, ο Ιεχωβά θλιβόταν «για το στεναγμό που τους προκαλούσαν εκείνοι που τους καταδυνάστευαν και εκείνοι που τους καταπίεζαν».

Κριτ. 2:18 Ας Υπηρετούμε Χωρίς Ενοχές για το Παρελθόν Σε αρκετές περιπτώσεις, η Γραφή λέει ότι ο Ιεχωβά «μεταμελήθηκε».

Κριτ. 3:9, 10 Ο Ρόλος του Αγίου Πνεύματος στην Επεξεργασία του Σκοπού του Ιεχωβά Την εποχή των Κριτών, το πνεύμα του Ιεχωβά έδωσε σε ορισμένους ανθρώπους τη δύναμη να απελευθερώσουν τον Ισραήλ από τους εχθρούς του.

Κριτ. 2:18 Ωστόσο, όταν ο λαός ένιωθε λύπη για το σφάλμα του και επικαλούνταν τη βοήθεια του Θεού, εκείνος άλλαζε τα αισθήματά του προς αυτούς, ή αλλιώς «μεταμελούνταν».

Κριτ. 3:12-31 Ιωνάθαν—«Μαζί με τον Θεό Εργάστηκε» Ο Ιωνάθαν είχε την πεποίθηση ότι ο Θεός θα βοηθούσε και τον ίδιο επίσης.

Κριτ. 2:8-10 Ποιοι θα Αναστηθούν; Παρόμοια, ο Ιησούς του Ναυή, ο διάδοχος του Μωυσή στην ηγεσία του Ισραήλ, μαζί με μια ολόκληρη γενιά κατέβηκε επίσης στον Σιεόλ όταν πέθανε.

Κριτ. 2:15, 16 Σας Υποκινεί η Πίστη σας σε Δράση; Αντί να κάνουν το ορθό είδος έργων, οι γιοι του Ισραήλ “δεν άσκησαν πίστη προς αυτόν και δεν άκουσαν τη φωνή του”.

Κριτ. 3:9, 10 Ο Ιεχωβά Είναι Βοηθός Μας Το άγιο πνεύμα ενδυνάμωνε τους Κριτές για να απελευθερώνουν τον Ισραήλ.

Κριτ. 2:8-11 Ηλικιωμένοι—Πολύτιμα Μέλη της Χριστιανικής μας Αδελφότητας Και οι γιοι του Ισραήλ άρχισαν να πράττουν το κακό στα μάτια του Ιεχωβά και να υπηρετούν τους Βάαλ».

Κριτ. 2:1-4 Η Γραφή αποκαλύπτει πως, όταν ο Θεός μιλούσε στους ανθρώπους, συνήθως το έκανε αυτό μέσω αγγέλου.

Κριτ. 2:17, 18 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Μακροθυμίας Όταν όμως μετανοούσαν και τον καλούσαν σε βοήθεια, εκείνος ασκούσε μακροθυμία και ήγειρε κριτές για να τους ελευθερώνουν.

Κριτ. 3:26 Να Συγχωρείτε από την Καρδιά Σας Η έννοια που μεταδίδεται δεν είναι ότι ο Θεός δεν παρατηρεί την αμαρτία ή ότι τη θεωρεί ελάχιστης ή άνευ σημασίας, αλλά ότι δεν τη σημειώνει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με σκοπό να επιβάλει τιμωρία—ότι δεν τιμωρεί, αλλά συγχωρεί».

Κριτ. 2:11-13 Ελληνική Φιλοσοφία—Εμπλούτισε τη Χριστιανοσύνη; Δυστυχώς, ο Ισραήλ άφησε την αληθινή λατρεία του να βυθιστεί στη διαφθορά.

Κριτ. 2:11 Λατρεία του Βάαλ—Η Μάχη για τις Καρδιές των Ισραηλιτών Εντούτοις, η Αγία Γραφή ξεχωρίζει τον Βάαλ ως το βασικό θεό των Χαναναίων και τα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την υπεροχή του.

Κριτ. 2:16-18· 3:9, 15 Η Σωτηρία Ανήκει στον Ιεχωβά Μολονότι εμείς μπορεί παρόμοια να “στενάζουμε εξαιτίας εκείνων που μας καταδυναστεύουν και μας καταπιέζουν”, ο Ιεχωβά θα σώσει και εμάς ως όσιους υπηρέτες του.

Κριτ. 3:10, 11 Το Άγιο Πνεύμα, ένα Δώρο του Ιεχωβά Διαβάζουμε ότι, σε μεταγενέστερες περιπτώσεις, το πνεύμα του Ιεχωβά ήταν πάνω σε άλλα άτομα.

Κριτ. 2:16-20 Να Συλλογίζεστε τα Υποδείγματα Μακροθυμίας Εκείνος, όμως, εκδήλωνε μακροθυμία ελευθερώνοντας τους Ισραηλίτες και δίνοντάς τους την ευκαιρία να μετανοήσουν.

Κριτ. 2:1-3 Ένας Καιρός Δοκιμασίας και Κοσκινίσματος Σε πολλές περιπτώσεις, αγγελικά πλάσματα που υπηρετούσαν ως αγγελιοφόροι μίλησαν σαν να ήταν ο Ιεχωβά Θεός, επειδή αυτοί ενεργούσαν ως αντιπρόσωποι του Ιεχωβά.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: