ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΡΙΤΕΣ 10-12

«Ιεφθάε​—Ένας Πνευματικός Άνθρωπος»

Ο Ιεφθάε παραμέρισε τις προσωπικές διαφορές που είχε με άλλους (Κρ 11:5-9· w16.04 σ. 7 ¶9)

Παραδείγματα πιστών ατόμων όπως του Ιωσήφ, ο οποίος έδειξε έλεος στους αδελφούς του​—παρότι εκείνοι «άρχισαν να τον μισούν»—​μπορεί επίσης να επηρέασαν την αντίδραση του Ιεφθάε. (Γέν. 37:4· 45:4, 5) Ο στοχασμός γύρω από τέτοια παραδείγματα θα πρέπει να βοήθησε τον Ιεφθάε να επιλέξει μια πορεία ενέργειας που ήταν ευάρεστη στον Ιεχωβά. Η διαγωγή των αδελφών του αναμφίβολα τον πλήγωσε βαθιά, αλλά εκείνος δεν θα άφηνε κάτι τέτοιο να τον εμποδίσει να υπηρετεί τον Ιεχωβά και τον λαό Του. (Κριτ. 11:9) Ο αγώνας για την υπεράσπιση του ονόματος του Ιεχωβά ήταν πιο σημαντικός για τον Ιεφθάε από οποιεσδήποτε προσωπικές συγκρούσεις. Εκείνος ήταν αποφασισμένος να είναι πιστός στον Ιεχωβά, πράγμα που ωφέλησε τόσο τον ίδιο όσο και άλλους.​—Εβρ. 11:32, 33.

Ο Ιεφθάε μελετούσε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούσε ο Ιεχωβά απέναντι στον λαό Του (Κρ 11:12-15· it-1 σ. 1260 ¶6)

Ο Ιεφθάε, ως δραστήριος άνθρωπος, άρχισε χωρίς καθυστέρηση να ασκεί σθεναρή ηγεσία. Έστειλε μήνυμα στο βασιλιά του Αμμών, επισημαίνοντας ότι ο Αμμών ήταν καταπατητής επειδή είχε εισβάλει στη γη του Ισραήλ. Ο βασιλιάς απάντησε ότι αυτή τη γη την είχε πάρει ο Ισραήλ από τον Αμμών. (Κρ 11:12, 13) Σε αυτό το σημείο ο Ιεφθάε έδειξε ότι δεν ήταν ένας τραχύς, άξεστος πολεμιστής, αλλά ήταν μελετητής της ιστορίας και ιδιαίτερα της πολιτείας του Θεού με το λαό του. Αντέκρουσε το επιχείρημα των Αμμωνιτών, καταδεικνύοντας ότι (1) ο Ισραήλ δεν πείραξε τον Αμμών, τον Μωάβ ή τον Εδώμ (Κρ 11:14-18· Δευ 2:9, 19, 37· 2Χρ 20:10, 11)· (2) ο Αμμών δεν είχε στην κατοχή του τη διεκδικούμενη γη τον καιρό της ισραηλιτικής κατάκτησης, επειδή αυτή βρισκόταν στα χέρια των Αμορραίων της Χαναάν και ο Θεός είχε δώσει το βασιλιά τους, τον Σηών, και τη γη του στο χέρι του Ισραήλ· (3) είχαν περάσει 300 χρόνια χωρίς να διεκδικήσει ο Αμμών τη γη που κατείχε ο Ισραήλ· επομένως, ποια ουσιαστική β

Ο Ιεφθάε επικεντρωνόταν στο κυρίαρχο ζήτημα​—τη Θειότητα του Ιεχωβά (Κρ 11:23, 24, 27· it-1 σ. 1261 ¶1)

Ο Ιεφθάε έφτασε στην καρδιά του ζητήματος όταν κατέδειξε ότι επρόκειτο ουσιαστικά για θέμα λατρείας. Δήλωσε ότι ο Ιεχωβά Θεός είχε δώσει τη γη στον Ισραήλ και γι’ αυτόν το λόγο δεν επρόκειτο να δώσουν ούτε ένα χιλιοστό από αυτήν σε λάτρεις ψεύτικου θεού. Αποκάλεσε τον Χεμώς θεό του Αμμών. Μερικοί νομίζουν ότι αυτό ήταν λάθος. Αλλά παρότι ο Αμμών είχε θεό τον Μελχώμ και παρότι ο Χεμώς ήταν θεός του Μωάβ, αυτά τα συγγενή έθνη λάτρευαν πολλούς θεούς. Ακόμη και ο Σολομών έφερε τη λατρεία του Χεμώς στον Ισραήλ, ενεργώντας εσφαλμένα εξαιτίας των αλλοεθνών συζύγων του. (Κρ 11:24· 1Βα 11:1, 7, 8, 33· 2Βα 23:13) Επιπλέον, το όνομα «Χεμώς» πιθανόν να σημαίνει «Αυτός που Καθυποτάσσει, Κατακτητής», σύμφωνα με μερικούς λογίους. (Βλέπε Εβραϊκό και Χαλδαϊκό Λεξικό του Γεσένιου [Gesenius’s Hebrew and Chaldee Lexicon], μετάφραση [στην αγγλική] Σ. Τρετζέλις, 1901, σ. 401.) Ο Ιεφθάε ίσως έστρεφε την προσοχή σε αυτόν το θεό ως εκείνον στον οποίο οι Αμμωνίτες απέδιδαν το χαρακτηριστικό ότι “καθυπέτασσε” ή “κατακτούσε” άλλους λαούς για να δώσει γη στους ίδιους.

Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους δείχνω εγώ ότι είμαι πνευματικό άτομο;

Κολάζ: 1. Αδελφός διαβάζει τη Γραφή. 2. Ο αδελφός μιλάει με αγάπη στη γυναίκα του. 3. Ο αδελφός και η γυναίκα του παραμένουν καθιστοί με σεβασμό ενώ οι γύρω τους σηκώνονται και χαιρετούν τη σημαία.

Πνευματικά Πετράδια

Κριτ. 11:1​—Πώς ξέρουμε ότι ο Ιεφθάε δεν ήταν νόθος γιος; (it-1 1259, 1260)

Ο Ιεφθάε Ήταν Νόμιμος Γιος. Η μητέρα του Ιεφθάε ήταν “πόρνη”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ιεφθάε ήταν καρπός πορνείας ή νόθος. Η μητέρα του υπήρξε πόρνη προτού παντρευτεί τον Γαλαάδ ως δευτερεύουσα σύζυγός του, όπως ακριβώς η Ραάβ υπήρξε κάποτε πόρνη αλλά αργότερα παντρεύτηκε τον Σαλμών. (Κρ 11:1· Ιη 2:1· Ματ 1:5) Το ότι ο Ιεφθάε δεν ήταν νόθος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ετεροθαλείς αδελφοί του, από την κύρια σύζυγο του Γαλαάδ, τον έδιωξαν για να μη συμμετάσχει στην κληρονομιά. (Κρ 11:2) Επιπρόσθετα, ο Ιεφθάε έγινε αργότερα ο αναγνωρισμένος ηγέτης των αντρών της Γαλαάδ (ανάμεσα στους οποίους φαίνεται ότι οι ετεροθαλείς αδελφοί του κατείχαν εξέχουσα θέση). (Κρ 11:11) Επιπλέον, πρόσφερε θυσία στον Θεό στη σκηνή της μαρτυρίας. (Κρ 11:30, 31) Ένας νόθος γιος δεν θα ήταν δυνατόν να κάνει τίποτα από αυτά, διότι ο Νόμος δήλωνε συγκεκριμένα: «Κανένας νόθος γιος δεν επιτρέπεται να μπει στην εκκλησία του Ιεχωβά. Ακόμη και μέχρι τη δέκατη γενιά, κανείς δικός του δεν επιτρέπεται να μπει στην εκκλησία του Ιεχωβά».—Δευ 23:2.

Κριτ. 11:30, 31—Όταν ο Ιεφθάε έκανε την ευχή του, μήπως είχε κατά νου ανθρωποθυσία; Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει από το μυαλό του Ιεφθάε, επειδή ο Νόμος όριζε: «Δεν πρέπει να βρεθεί σε εσένα κάποιος που περνάει το γιο του ή την κόρη του μέσα από τη φωτιά». (Δευτερονόμιο 18:10) Ωστόσο, ο Ιεφθάε είχε όντως κατά νου κάποιο πρόσωπο και όχι ζώο. Τα ζώα που ήταν κατάλληλα για θυσία προφανώς δεν ζούσαν μέσα στα σπίτια των Ισραηλιτών. Η προσφορά δε ενός ζώου δεν θα ήταν κάτι ξεχωριστό. Ο Ιεφθάε γνώριζε ότι το άτομο που θα έβγαινε από το σπίτι για να τον συναντήσει θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η κόρη του. Το άτομο αυτό θα έπρεπε να δινόταν «ως ολοκαύτωμα» με την έννοια ότι θα προσφερόταν για αποκλειστική υπηρεσία προς τον Ιεχωβά σχετική με το αγιαστήριο.

Κριτ. 11:35-37. Το καλό παράδειγμα του Ιεφθάε έπαιξε αναμφίβολα καθοριστικό ρόλο στην υποβοήθηση της κόρης του ώστε να αναπτύξει και αυτή ισχυρή πίστη και αυτοθυσιαστικό πνεύμα. Οι γονείς σήμερα μπορούν να θέτουν παρόμοιο παράδειγμα για τα παιδιά τους.

Κριτ. 11:40. Ο έπαινος προς κάποιον που εκδηλώνει πρόθυμο πνεύμα στην υπηρεσία του Ιεχωβά ενθαρρύνει το άτομο αυτό.

Κριτ. 11:30-40 Να Είστε Έντιμοι σε Όλα Η Γραφή περιέχει επίσης πολλά καλά παραδείγματα έντιμων ανθρώπων: του Ιακώβ, που είπε στους γιους του να επιστρέψουν τα χρήματα που βρήκαν· του Ιεφθάε και της κόρης του, που τήρησαν μια υπόσχεση στον Θεό· και του Ιησού, ο οποίος ήταν έντιμος ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.

Κριτ. 11:30-35 Να Μιμείστε τον Ιεχωβά—Τον Θεό που Παρέχει Ενθάρρυνση Αλλά εκπλήρωσε την ευχή του και έστειλε την παρθένα κόρη του στη Σηλώ για να υπηρετεί στη σκηνή της μαρτυρίας όλη την υπόλοιπη ζωή της.​

Κριτ. 10:7-9 «Ό,τι Ευχηθείς Εκπλήρωσέ Το» Τι ευχήθηκε ο Ιεφθάε, και με ποιο αποτέλεσμα; Ο Ιεφθάε τήρησε πιστά την υπόσχεση που είχε δώσει στον Ιεχωβά όταν πήγε να πολεμήσει κατά των Αμμωνιτών, οι οποίοι τρομοκρατούσαν τον λαό του Θεού.

Κριτ. 11:40 Πρόσφεραν Πρόθυμα τον Εαυτό Τους Τους αξίζει θερμός έπαινος.

Κριτ. 11:34-3 Η Πιστότητα Οδηγεί στην Επιδοκιμασία του Θεού Είναι βέβαιη πως οτιδήποτε ζητάει ο Ιεχωβά είναι το καλύτερο για εκείνη.

Κριτ. 11:34-40 «Συνέχισε να Μεγαλώνει Κοντά στον Ιεχωβά» Επίσης, μερικές γυναίκες υπηρετούσαν στη σκηνή της μαρτυρίας, προφανώς με οργανωμένο τρόπο.​

Κριτ. 11:30-40 Γιατί Δεν Κατονομάζονται Μερικοί Βιβλικοί Χαρακτήρες; Παραιτήθηκε πρόθυμα από την προοπτική του γάμου και της τεκνοποίησης προκειμένου να εκπληρώσει μια ευχή του πατέρα της.

Κριτ. 11:29-31, 34 Πιστά Άτομα της Αρχαιότητας που Καθοδηγούνταν από το Πνεύμα του Θεού Όταν ο Ιεφθάε επέστρεψε έχοντας καθυποτάξει τον Αμμών, βγήκε τρέχοντας να τον προϋπαντήσει η κόρη του.

Κριτ. 10:6 Παράδειγμα προς Μίμηση ή προς Αποφυγή; Αυτό σημαίνει ότι ο Σολομών, προτού ακόμη γίνει βασιλιάς, παντρεύτηκε κάποια αλλοεθνή από ένα εχθρικό έθνος το οποίο υπηρετούσε ειδωλολατρικούς θεούς.

Κριτ. 11:28-40 Ήθελα να Μοιάσω στην Κόρη του Ιεφθάε Υπηρέτησε, λοιπόν, την υπόλοιπη ζωή της ως ανύπαντρη στον οίκο του Ιεχωβά, τη σκηνή της μαρτυρίας.​

Κριτ. 11:32, 33 Υποστηρίζει ο Θεός τους Πολέμους Σήμερα; Ως εκ τούτου, ο Θεός πρόσταξε το λαό του να προστατεύουν τη γη τους, και μάλιστα τους χάριζε νίκες επί των εχθρών τους.

Κριτ. 10:10 Μπορεί να Μεταμεληθεί ο Θεός; Η δέηση προς τον Θεό αποτελούσε μέρος του επαναλαμβανόμενου κύκλου.

Κριτ. 11:35-40 Ας Εκδηλώνουμε Καλούς Τρόπους ως Διάκονοι του Θεού Η κόρη του Ιεφθάε έδειξε πολύ μεγάλο σεβασμό για τον πατέρα της ενεργώντας σε αρμονία με την ευχή του κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.​

Κριτ. 11:36-40 Πώς να Βρίσκετε Χαρά στο Χάρισμα της Αγαμίας Οι άλλες Ισραηλίτισσες την επαινούσαν κάθε χρόνο για το αυτοθυσιαστικό της πνεύμα.​

Κριτ. 11:30-40 Να Είστε Έντιμοι σε Όλα Υπάρχει επίσης η αφήγηση για τον Ιησού, ο οποίος αποκάλυψε με θάρρος την ταυτότητά του σε έναν εξαγριωμένο όχλο για να εκπληρώσει μια προφητεία και να προστατέψει τους φίλους του.

Κριτ. 10:14, 15 Αποκηρύξτε τα «Πράγματα που Δεν Έχουν Αξία» Σε κρίσιμους καιρούς, οι ψεύτικοι θεοί τους αποδείχτηκαν πραγματικά άχρηστοι, ανίκανοι να σώσουν τον εαυτό τους, πόσο μάλλον τους λάτρεις τους.

Κριτ. 11:28-40 Να Περπατάτε στις Οδούς του Ιεχωβά Παρότι οι Ισραηλίτες έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση για το γάμο και την τεκνοποίηση, η κόρη του Ιεφθάε παρέμεινε με τη θέλησή της άγαμη και απόλαυσε το προνόμιο να αποδίδει ιερή υπηρεσία στο αγιαστήριο του Ιεχωβά.

Κριτ. 10:6-16 Ο Ιεφθάε Εκπληρώνει την Ευχή του προς τον Ιεχωβά Τελικά, οι Ισραηλίτες συνέρχονται, εκζητούν μετανοημένοι τη βοήθεια του Ιεχωβά, αρχίζουν να τον υπηρετούν και απομακρύνουν τους θεούς των αλλοεθνών από ανάμεσά τους.

Κριτ. 11:39, 40 “Να Διατηρείτε Πλήρως τη Διανοητική σας Διαύγεια” Πρέπει να τους επαινούμε τακτικά για την υπακοή και το αυτοθυσιαστικό τους πνεύμα.

Κριτ. 11:30-40 Άγαμοι και Ικανοποιημένοι στην Υπηρεσία του Ιεχωβά Μπορούμε επίσης να προσευχόμαστε ώστε να τους ενισχύει ο Ιεχωβά για να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους.

Κριτ. 11:40 Πώς Πρέπει να Βλέπουμε τους Ανθρώπους Καθώς Πλησιάζει η Ημέρα του Ιεχωβά; Οι επιστολές ενθάρρυνσης και επαίνου που στέλνουμε θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους ιεραποστόλους ώστε να παραμείνουν στο διορισμό τους, βοηθώντας έτσι πολύ περισσότερα άτομα να γνωρίσουν την αλήθεια.

Κριτ. 11:30-40 Δεν ήταν εύκολο για τον Ιεφθάε να τηρήσει την ευχή που έκανε στον Θεό, αλλά εκείνος την τήρησε ευσυνείδητα.

Κριτ. 11:27 Εμπιστευτείτε στον Ιεχωβά—Τον Θεό που Είναι Πραγματικός Γι’ αυτό, φέρει μια εντυπωσιακή σειρά από τίτλους, όπως Δημιουργός, Πατέρας, Υπέρτατος Κύριος, Ποιμένας, Ιεχωβά των στρατευμάτων, Αυτός που ακούει προσευχή, Κριτής, Μεγάλος Εκπαιδευτής, Εξαγοραστής.​

Κριτ. 11:27 Αλλάζει ο Θεός; Επέλεξε να γίνει όλα αυτά τα πράγματα​—και πολύ περισσότερα—​προκειμένου να εκτελέσει τους στοργικούς του σκοπούς.​

Κριτ. 11:30-40 Γιατί Πρέπει να Τηρείτε τις Υποσχέσεις Σας; Με την εγκάρδια συναίνεση της κόρης του, την πρόσφερε για μόνιμη υπηρεσία στο αγιαστήριο του Θεού—μια θυσία που αναμφίβολα ήταν επώδυνη και του κόστισε από διάφορες απόψεις.

Κριτ. 11:14-27, 34-40 Γονείς, Τι Διδάσκει το Παράδειγμά Σας; Αναμφίβολα, το παράδειγμά του βοήθησε την κόρη του να αναπτύξει την πίστη και το αυτοθυσιαστικό πνεύμα που εκδήλωσε όταν δέχτηκε να υπηρετήσει για μια ολόκληρη ζωή ως άγαμη γυναίκα αφιερωμένη στον Ιεχωβά.

Κριτ. 11:37 Ποιοτική Ζωή Παρά τον Ακρωτηριασμό Και είναι απόλυτα φυσιολογικό να περάσετε μια περίοδο θλίψης όταν υποστείτε κάποια σοβαρή απώλεια.

Κριτ. 10:6 Πώς να Παραμείνουμε Ενάρετοι Μέσα σε έναν Κόσμο Γεμάτο Φαυλότητα Ναι, με το πέρασμα των ετών, πολλοί Ισραηλίτες έπρατταν τις ίδιες φαυλότητες οι οποίες είχαν κάνει τον Θεό να διατάξει την εξάλειψη των Χαναναίων—ειδωλολατρία, σεξουαλικές καταχρήσεις, ακόμη και θυσίες παιδιών!

Κριτ. 11:30-39 Περιοδεύοντες Επίσκοποι—Δώρα σε Μορφή Ανθρώπων Η κόρη του Ιεφθάε ήταν μια κοπέλα που υπηρετούσε τον Ιεχωβά και η οποία εγκατέλειψε με τη θέλησή της την ευκαιρία να έχει σύζυγο και οικογένεια, λόγω μιας ευχής που έκανε ο πατέρας της.

Κριτ. 11:34 Είναι ο Χορός για Χριστιανούς; Ίσως είναι μια καθαρή και ειλικρινής έκφραση, που δείχνει χαρούμενη σωματική ανταπόκριση στην απόλαυση της ζωής ή εκτίμηση για την αγαθότητα του Ιεχωβά.

Κριτ. 11:34 Πρέπει να Πηγαίνω σε Συναυλίες Ροκ; Χρησιμοποιούσε επίσης τη μουσική για να εκφράσει χαρά, ενθουσιασμό και λύπη.

Κριτ. 11:14-27 Απολαμβάνετε την Προσωπική Μελέτη; Όλοι αυτοί απέδειξαν ότι έκαναν προσεκτική προσωπική μελέτη του τμήματος της Αγίας Γραφής το οποίο ήταν διαθέσιμο στην εποχή τους.

Κριτ. 11:37 Πώς Μπορώ να Αντιμετωπίσω την Αναπηρία Μου; Στην πραγματικότητα, είναι απόλυτα φυσιολογικό—και υγιές—να περάσεις από μια περίοδο θλίψης όταν υποστείς κάποια σοβαρή βλάβη.

Κριτ. 11:34 Τι το Κακό Υπάρχει στη Μουσική Μου; Η μουσική επίσης χρησίμευε ως μέσο έκφρασης χαράς, ενθουσιασμού και λύπης.

Κριτ. 11:40 Πώς να Γράφετε Επιστολές Πόσο πολύ ενθαρρύνονται όταν παίρνουν επιστολές που τους επαινούν για την πιστή τους υπηρεσία στον Ιεχωβά!

Κριτ. 11:30, 31, 39 «Φέρετε Πάντα τα Δέκατα εις την Αποθήκην» Όταν οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να μπουν στην υπηρεσία σκαπανέα, τότε μπορεί να λεχτεί ότι τα προσφέρουν στον Ιεχωβά, όπως είχε προσφέρει ο Ιεφθάε την κόρη του σαν «ολοκαύτωμα» στον Θεό, ο οποίος του είχε δώσει τη νίκη.

Κριτ. 11:29 Το Άγιο Πνεύμα, ένα Δώρο του Ιεχωβά Διαβάζουμε ότι, σε μεταγενέστερες περιπτώσεις, το πνεύμα του Ιεχωβά ήταν πάνω σε άλλα άτομα.

Κριτ. 11:1-9 Η Διαβίωσή μου σε μια Θετή Οικογένεια θα Καταστρέψει τη Ζωή Μου; Ποτέ να μην ξεχνάς ότι όλα τα παιδιά στην νέα σου οικογένεια, και όχι μόνο εσύ, ίσως να καταπολεμούν μερικά συναισθηματικά προβλήματα, και αυτό θα πρέπει να το υπολογίσετε προτού δεχτείτε τη νέα κατάσταση.

Κριτ. 11:30-40 Οικοδομήστε και Εφαρμόστε την Πίστη σας Μαζί με τους Κριτές Ωστόσο, όσο είναι άγαμες, μπορούν να σκέφτονται ότι, μολονότι και η κόρη τού Ιεφθάε θα είχε περιπτώσεις που θα αισθανόταν ότι στερήθηκε την οικογένεια και τα παιδιά, εντούτοις διατήρησε αξιέπαινη πίστη σ’ έναν ειδικό διορισμό που της τον επέτρεπε η αγαμία της.

Κριτ. 11:36-40 Το Πνεύμα της Χριστιανικής Διακονίας Ή μπορούμε να τους συγκρίνουμε με τον Ιεφθάε, ο οποίος έδωσε τη μοναχοκόρη του στην υπηρεσία του Ιεχωβά, θυσιάζοντας έτσι οποιαδήποτε προοπτική να δει μελλοντικά εγγόνια.

Κριτ. 10:6-16 Προσεύχεστε στον Ιεχωβά ώστε να Ακούεσθε Οι Ισραηλίτες, όταν ελάμβαναν την τιμωρία που τους άξιζε, κατ’ επανάληψιν προσηύχοντο στο Θεό για βοήθεια.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: