ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΡΙΤΕΣ 13, 14

«Τι Μαθαίνουν οι Γονείς από τον Μανωέ και τη Σύζυγό Του»

Να είστε ένα καλό παράδειγμα πίστης στον αληθινό Θεό (Κρ 13:1, 2, 6)

Να αναζητάτε την κατεύθυνση του Ιεχωβά (Κρ 13:8· w13 15/8 σ. 16 ¶1)

Εξετάστε την περίπτωση του Μανωέ, ενός Δανίτη που ζούσε στην πόλη Ζορά του αρχαίου Ισραήλ. Ο άγγελος του Ιεχωβά πληροφόρησε τη στείρα γυναίκα του Μανωέ ότι θα γεννούσε γιο. (Κριτ. 13:2, 3) Αυτό σίγουρα έδωσε μεγάλη χαρά στον πιστό Μανωέ και στη σύζυγό του. Εντούτοις, είχαν και σοβαρές ανησυχίες. Ο Μανωέ προσευχήθηκε λοιπόν: «Συγχώρησέ με, Ιεχωβά. Ο άνθρωπος του αληθινού Θεού που μόλις έστειλες ας έρθει πάλι σε εμάς, σε παρακαλώ, και ας μας δώσει κατεύθυνση για το τι πρέπει να κάνουμε στο παιδί που θα γεννηθεί». (Κριτ. 13:8) Ο Μανωέ και η σύζυγός του ανησυχούσαν για την ανατροφή του παιδιού τους. Αναμφίβολα, δίδαξαν το θεϊκό νόμο στο γιο τους, τον Σαμψών, και προφανώς οι προσπάθειές τους στέφθηκαν με επιτυχία. “Με τον καιρό το πνεύμα του Ιεχωβά άρχισε να ωθεί [τον Σαμψών]”, λέει η Γραφή. Ως αποτέλεσμα, εκτέλεσε πολλά δυναμικά έργα ως κριτής του Ισραήλ.​—Κριτ. 13:25· 14:5, 6· 15:14, 15.

Μη διστάζετε να διορθώνετε τα παιδιά σας (Κρ 14:1-4· w05 15/3 25, 26)

Καθώς μεγάλωνε ο Σαμψών, “ο Ιεχωβά τον ευλογούσε”. (Κριτές 13:24) Κάποια μέρα ο Σαμψών πήγε στον πατέρα του και στη μητέρα του και είπε: «Είδα μια γυναίκα στη Θιμνάχ από τις κόρες των Φιλισταίων· και τώρα πάρτε την σε εμένα για σύζυγο». (Κριτές 14:2) Φανταστείτε την έκπληξή τους. Αντί να ελευθερώσει τον Ισραήλ από τα χέρια των δυναστών, ο γιος τους ήθελε να συνάψει συμφωνία γάμου με αυτούς. Το να πάρει σύζυγο ανάμεσα από τους λάτρεις ψεύτικων θεών ερχόταν σε σύγκρουση με το Νόμο του Θεού. (Έξοδος 34:11-16) Γι’ αυτό, οι γονείς έφεραν αντίρρηση, λέγοντας: «Μήπως δεν υπάρχει ανάμεσα στις κόρες των αδελφών σου και ανάμεσα σε όλο το λαό μου κάποια γυναίκα, ώστε πηγαίνεις να πάρεις σύζυγο από τους Φιλισταίους τους απερίτμητους;» Ωστόσο, ο Σαμψών επέμεινε: «Αυτήν πάρε μου, επειδή αυτή φαίνεται η πιο κατάλληλη στα μάτια μου».—Κριτές 14:3.

Ποια εργαλεία είναι διαθέσιμα στη γλώσσα σας τα οποία βοηθούν τους γονείς να ανατρέφουν τα παιδιά τους;

Διάφορες εκδόσεις και βίντεο που βοηθούν τους γονείς να διδάσκουν τα παιδιά τους.

Πνευματικά Πετράδια

Κριτ. 14:2, 3​—Με ποια έννοια ήταν αυτή η Φιλισταία «η κατάλληλη» για τον Σαμψών; (w05 15/3 σ. 26 ¶1)

Με ποιον τρόπο ήταν εκείνη η συγκεκριμένη Φιλισταία «η πιο κατάλληλη» για τον Σαμψών; Όχι με την έννοια ότι ήταν «όμορφη, γοητευτική, ελκυστική», υποστηρίζει η Εγκυκλοπαίδεια (Cyclopedia) των Μακ Κλίντοκ και Στρονγκ, «αλλά κατάλληλη σε σχέση με έναν σκοπό ή στόχο». Σε σχέση με ποιο σκοπό; Το εδάφιο Κριτές 14:4 εξηγεί ότι ο Σαμψών «ζητούσε αφορμή εναντίον των Φιλισταίων». Ο Σαμψών ενδιαφέρθηκε για την εν λόγω γυναίκα με αυτόν το σκοπό υπόψη. Καθώς ο Σαμψών όδευε προς την ενηλικίωση, «το πνεύμα του Ιεχωβά άρχισε να τον ωθεί», δηλαδή να τον υποκινεί σε δράση. (Κριτές 13:25) Συνεπώς, το πνεύμα του Ιεχωβά ήταν η υποκινούσα δύναμη πίσω από το ασυνήθιστο αίτημα του Σαμψών για σύζυγο καθώς και πίσω από ολόκληρη τη σταδιοδρομία του ως κριτή του Ισραήλ. Βρήκε ο Σαμψών την ευκαιρία που ζητούσε; Ας εξετάσουμε πρώτα πώς τον διαβεβαίωσε ο Ιεχωβά για τη θεϊκή υποστήριξη.

Κριτ. 13:8. Καθώς διδάσκουν τα παιδιά τους, οι γονείς θα πρέπει να προσεύχονται στον Ιεχωβά για καθοδήγηση και να ακολουθούν την κατεύθυνσή του.—2 Τιμόθεο 3:16.

Κριτ. 14:16, 17 Η άσκηση πίεσης με κλάμα και γκρίνια μπορεί να βλάψει μια σχέση.—Παροιμίες 19:13· 21:19.

Κριτ. 13:16-18 Πώς θα Καταπολεμήσετε την Αποθάρρυνση Οι άγγελοι είναι αληθινά ταπεινοί και θέλουν να αποδίδεται όλη η τιμή στον Ιεχωβά.​

Κριτ. 13:8 Γονείς—Εκπαιδεύστε τα Παιδιά σας να Αγαπούν τον Ιεχωβά Ο Ιεχωβά απαντούσε στις προσευχές μας με διάφορους τρόπους​—μέσω των Γραφών, των Βιβλικών εκδόσεων, των συναθροίσεων και των συνελεύσεων».​

Κριτ. 13:9 «Αν Γνωρίζετε Αυτά τα Πράγματα, Ευτυχισμένοι θα Είστε αν τα Εκτελείτε» Τι σκοπεύω να κάνω;

Κριτ. 13:18 Γνωρίστε τον Εχθρό Σας Η Αγία Γραφή αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον μερικοί άγγελοι έχουν προσωπικό όνομα.

Κριτ. 13:15 Φιλοξενία—Απολαυστική και Απαραίτητη! Ποιους οφείλουμε πρωτίστως να προσκαλούμε στο σπίτι μας; Για καφέ ή φαγητό: Στους Βιβλικούς χρόνους, η φιλοξενία συνήθως περιλάμβανε πρόσκληση για γεύμα στο σπίτι κάποιου.

Κριτ. 13:5 Πώς Ήταν στ’ Αλήθεια ο Ιησούς; Μόνο όσοι είχαν ξεχωριστεί ως Ναζηραίοι, όπως για παράδειγμα ο Σαμψών, δεν έκοβαν τα μαλλιά τους.​

Κριτ. 13:15-20 Η Αλήθεια για τους Αγγέλους Κάποιοι άγγελοι εμφανίστηκαν μερικές φορές με ανθρώπινη μορφή προκειμένου να φέρουν σε πέρας θεόδοτους διορισμούς στη γη και, αφού τους επιτέλεσαν, εγκατέλειψαν τα υλικά τους σώματα.​

Κριτ. 13:2, 3 Γονείς—Εκπαιδεύστε τα Παιδιά σας από τη Βρεφική τους Ηλικία Ο άγγελος του Ιεχωβά πληροφόρησε τη στείρα γυναίκα του Μανωέ ότι θα γεννούσε γιο.

Κριτ. 13:17,18 Γιατί Δεν Κατονομάζονται Μερικοί Βιβλικοί Χαρακτήρες; Εκδηλώνοντας μετριοφροσύνη, ο άγγελος αρνήθηκε να δεχτεί τιμή που άρμοζε μόνο στον Θεό.​

Κριτ. 13:24, 25 Πιστά Άτομα της Αρχαιότητας που Καθοδηγούνταν από το Πνεύμα του Θεού Όταν ο Ισραήλ περιήλθε υπό την κυριαρχία των Φιλισταίων, “με τον καιρό το πνεύμα του Ιεχωβά άρχισε να ωθεί” τον Σαμψών να ελευθερώσει τον Ισραήλ.

Κριτ. 14:5, 6 Βάφτισμα—Στο Όνομα Τίνων; Επίσης, από τις Εβραϊκές Γραφές γνώριζαν για το άγιο πνεύμα, την ενεργό δύναμη του Θεού που χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημιουργία και μετέπειτα.

Κριτ. 14:3 Τι θα Κάνω αν Πει Όχι; Αλλά το γεγονός και μόνο ότι δεν φαίνεσαι «κατάλληλη» για αυτόν το νεαρό τη δεδομένη στιγμή δεν αποκλείει την πιθανότητα να είσαι «η πιο κατάλληλη» για κάποιον άλλον.

Κριτ. 13:17, 18 Πρέπει να Επικαλούμαστε Αγγέλους για Βοήθεια; Παραδείγματος χάρη, όταν ο Ιακώβ ζήτησε από έναν άγγελο που τον επισκέφτηκε να του φανερώσει το όνομά του, εκείνος αρνήθηκε.

Κριτ. 13:8 Τι Μέλλον Θέλετε να Έχουν τα Παιδιά Σας; Αν αναγνωρίζετε τη δική σας πνευματική ανάγκη, θα επιζητείτε τη θεϊκή κατεύθυνση, όπως έκανε και ο πατέρας του παιδιού το οποίο έγινε ο φημισμένος Κριτής Σαμψών στον Ισραήλ.

Κριτ. 14:12-18 Είναι Εσφαλμένος ο Ανταγωνισμός στα Αθλήματα; Ίσως το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι του Σαμψών ο οποίος έβαλε ένα αίνιγμα στους Φιλισταίους.

Κριτ. 13:8 Πώς Μπορούν οι Ανύπαντρες Μητέρες να Αντιμετωπίσουν την Κατάστασή τους με τον Καλύτερο Τρόπο; Μπορεί επίσης να ικετέψει τη βοήθεια του Θεού για να μεγαλώσει το παιδί της

Κριτ. 13:8 Πώς Μπορούμε να Λάβουμε Βοήθεια Μέσω Προσευχής Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε πρόκειται να επηρεάσει τη σχέση μας με τον Θεό είναι κατάλληλο θέμα για προσευχή, περιλαμβανομένης και της σωματικής μας υγείας, καθώς και της ανατροφής των παιδιών.

Κριτ. 13:8-10 Μάθετε την Υπακοή με το να Δέχεστε Διαπαιδαγώγηση Να διαπαιδαγωγείτε με πλήρη εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά, ζητώντας τη βοήθειά του με προσευχή.

Κριτ. 14:12 Συγκεντρώσεις για Ψυχαγωγία—Να Απολαμβάνετε τα Οφέλη, να Αποφεύγετε τις Παγίδες Το να βάζουν αινίγματα και να κάνουν δύσκολες ερωτήσεις ήταν πολύ προσφιλής συνήθεια.

Κριτ. 14:6 Προσδιορισμός της Ταυτότητας του Αγίου Πνεύματος Το άγιο πνεύμα μπορεί να ενεργήσει πάνω σε κάποιον, καθιστώντας τον ικανό να κάνει υπερανθρώπινα κατορθώματα.

Κριτ. 13:3-21 Τι Πρέπει να Ξέρετε για τους Αγγέλους Το ίδιο αληθινοί ήταν και οι τρεις άγγελοι που εμφανίστηκαν στον Αβραάμ και στη γυναίκα του, τη Σάρρα, και οι δυο άγγελοι που βρήκαν τον Λωτ, κι ο άγγελος που κάθησε κάτω από ένα μεγάλο δέντρο και μίλησε με τον Γεδεών.

Κριτ. 13:3-5 Έχει Αποφασίσει ο Θεός τη Μοίρα Σας; Παρόμοια, ο Θεός γνώριζε προκαταβολικά ότι ο Σαμψών, ο Ιερεμίας και ο Ιωάννης ο Βαφτιστής θα επιτελούσαν δυνατά έργα στην υπηρεσία του.

Κριτ. 14:3, 10, 17 Βρείτε Ισορροπημένη Απόλαυση στα Γαμήλια Συμπόσια Από πολύ παλιά οι χαρωπές γαμήλιες τελετές ήταν κάτι που συνηθιζόταν.

Κριτ. 14:10 Χριστιανικές Γαμήλιες Τελετές που Φέρνουν Χαρά Η Βίβλος αφηγείται ότι όταν ο Σαμψών παντρεύτηκε ‘έκανε συμπόσιο γιατί έτσι συνήθιζαν να κάνουν οι νέοι’.

Κριτ. 13:21-23 Υποταγή στην Εξουσία που Ανταμείβει Η σύζυγος πρέπει να μπορή να εκφράζεται ελεύθερα, με τη βεβαιότητα ότι τα όσα λέει εξετάζοντας σοβαρά ζητήματα, δεν θα απορριφθούν με ελαφρότητα αλλά θα ληφθούν υπ’ όψιν όπως πρέπει από τον σύζυγό της.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: