ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΡΙΤΕΣ 15, 16

«Προδοσία​—Τι Ευτελής Πράξη!»

Η Δαλιδά δελεάστηκε από τα χρήματα, και έτσι πρόδωσε τον Σαμψών (Κριτ. 16:4, 5· w12 15/4 σ. 8 ¶4)

Πρώτα, εξετάστε την περίπτωση της πανούργας Δαλιδά, την οποία αγάπησε ο Κριτής Σαμψών. Ο Σαμψών ήταν αποφασισμένος να πρωτοστατήσει στον πόλεμο του λαού του Θεού κατά των Φιλισταίων. Οι πέντε άρχοντες των Φιλισταίων, ίσως επειδή γνώριζαν ότι η Δαλιδά δεν αγαπούσε αληθινά τον Σαμψών, της πρόσφεραν ένα μεγάλο ποσό για να μάθει το μυστικό της τεράστιας δύναμής του, ώστε να μπορέσουν να τον εξοντώσουν. Η άπληστη Δαλιδά δέχτηκε την προσφορά τους, αλλά οι προσπάθειές της απέτυχαν τρεις φορές. Ωστόσο, συνέχισε να τον πιέζει «με τα λόγια της όλη την ώρα και του είχε γίνει φορτική». Τελικά, «η ψυχή του απηύδησε μέχρι θανάτου». Έτσι λοιπόν, της είπε ότι δεν είχε κόψει ποτέ τα μαλλιά του και ότι, αν τα έκοβε, θα έχανε τη δύναμή του.* Τότε, η Δαλιδά έβαλε να ξυρίσουν τα μαλλιά του Σαμψών ενώ εκείνος κοιμόταν στα γόνατά της, και κατόπιν τον παρέδωσε στους εχθρούς του για να τον κάνουν ό,τι ήθελαν. (Κριτ. 16:4, 5, 15-21) Τι ποταπή πράξη! Λόγω της απληστίας της, η Δαλιδά πρόδωσε αυτόν που την αγαπούσε.

Η Δαλιδά γκρίνιαζε στον Σαμψών μέχρι να της αποκαλύψει το μυστικό του (Κριτ. 16:15-18· w05 15/1 σ. 27 ¶4)

Η άσκηση πίεσης με κλάμα και γκρίνια μπορεί να βλάψει μια σχέση.—Παροιμίες 19:13· 21:19.

Οι Χριστιανοί πρέπει να δείχνουν οσιότητα στην οικογένεια και στην εκκλησία (1Θε 2:10· w12 15/4 σ. 11, 12 ¶15, 16)

Πώς μπορούν οι παντρεμένοι να παραμείνουν όσιοι στο σύντροφό τους; Ο Λόγος του Θεού λέει: «Να χαίρεσαι με τη σύζυγο [ή το σύζυγο] της νεότητάς σου» και «να απολαμβάνεις τη ζωή με τη γυναίκα [ή τον άντρα] που αγαπάς». (Παρ. 5:18· Εκκλ. 9:9) Καθώς μεγαλώνουν, πρέπει και οι δύο σύντροφοι να είναι “ολοκληρωτικά δοσμένοι” στη σχέση τους, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζουν ο ένας τον άλλον, να δαπανούν χρόνο ο ένας με τον άλλον και να πλησιάζουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Πρέπει να επικεντρώνονται στην περιφρούρηση του γάμου τους και της σχέσης τους με τον Ιεχωβά. Για να το πετύχουν αυτό, πρέπει να μελετούν τη Γραφή μαζί, να συμμετέχουν τακτικά στη διακονία μαζί και να προσεύχονται μαζί για την ευλογία του Ιεχωβά.

Πώς θα μπορούσε η οσιότητά μας προς τον Θεό να δοκιμαστεί μέσα στην οικογένεια ή στην εκκλησία; (β) Ποιο παράδειγμα δείχνει ότι η υπακοή στην εντολή του Θεού να πάψουμε να συναναστρεφόμαστε με αποκομμένους συγγενείς μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα;

Μέσα στην εκκλησία, υπάρχουν κάποια άτομα που διέπραξαν σοβαρές αμαρτίες και ελέγχθηκαν «με αυστηρότητα, για να είναι υγιείς στην πίστη». (Τίτο 1:13) Η διαγωγή ορισμένων έχει καταστήσει αναγκαία την αποκοπή τους. Όσοι «έχουν γυμναστεί» από αυτή τη διαπαιδαγώγηση έχουν βοηθηθεί να αποκατασταθούν πνευματικά. (Εβρ. 12:11) Τι πρέπει να κάνουμε αν έχουμε κάποιον συγγενή ή στενό φίλο που είναι αποκομμένος; Σε αυτή την περίπτωση δοκιμάζεται η οσιότητά μας, όχι στο συγκεκριμένο άτομο, αλλά στον Θεό. Ο Ιεχωβά μάς παρατηρεί για να δει αν θα υπακούσουμε στην εντολή του να μην έχουμε επαφές με οποιοδήποτε αποκομμένο άτομο.​—Διαβάστε 1 Κορινθίους 5:11-13.

Ο Ιεχωβά ανταμείβει όσους παραμένουν όσιοι.​—Ψλ 18:25, 26.

Ο Σαμψών κοιμάται στα πόδια της Δαλιδά ενώ εκείνη γνέφει σε κάποιον για να του ξυρίσει τις κοτσίδες.

Πνευματικά Πετράδια

Κριτ. 16:1-3​—Πώς πρέπει να κατανοήσουμε αυτά τα εδάφια; (w05 15/3 σ. 27 ¶6)

Ο Σαμψών ήταν προσηλωμένος στο στόχο του, τον πόλεμό του εναντίον των Φιλισταίων. Η διαμονή του στο σπίτι μιας πόρνης στη Γάζα έγινε με σκοπό να πολεμήσει τους εχθρούς του Θεού. Ευρισκόμενος σε εχθρική πόλη, ο Σαμψών χρειαζόταν κατάλυμα για τη νύχτα, και αυτό μπορούσε να βρεθεί στο σπίτι μιας πόρνης. Ο Σαμψών δεν είχε κανέναν ανήθικο σκοπό κατά νου. Έφυγε από το σπίτι της γυναίκας τα μεσάνυχτα, απέσπασε τις πύλες της πόλης και τους δύο παραστάτες και τα μετέφερε στην κορυφή ενός βουνού κοντά στη Χεβρών, η οποία βρισκόταν περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό έγινε με θεϊκή επιδοκιμασία και θεόδοτη δύναμη.—Κριτές 16:1-3.

Κριτ. 15:14, 15 Γονείς—Εκπαιδεύστε τα Παιδιά σας από τη Βρεφική τους Ηλικία Ως αποτέλεσμα, εκτέλεσε πολλά δυναμικά έργα ως κριτής του Ισραήλ.​

Κριτ. 16:4, 5, 15-21 Προδοσία—Δυσοίωνο Σημείο των Καιρών! Τότε, η Δαλιδά έβαλε να ξυρίσουν τα μαλλιά του Σαμψών ενώ εκείνος κοιμόταν στα γόνατά της, και κατόπιν τον παρέδωσε στους εχθρούς του για να τον κάνουν ό,τι ήθελαν.

Κριτ. 16:18-21, 28-30 Πιστά Άτομα της Αρχαιότητας που Καθοδηγούνταν από το Πνεύμα του Θεού Όταν οι Φιλισταίοι έπεισαν κάποιους συμπατριώτες του Σαμψών να τον συλλάβουν, «άρχισε να επενεργεί σε αυτόν το πνεύμα του Ιεχωβά, και τα σχοινιά που ήταν στους βραχίονές του έγιναν σαν λινές κλωστές που έχουν καεί από τη φωτιά, και έτσι τα δεσμά του έλιωσαν και έπεσαν από τα χέρια του». (Κριτ. 15:14) … Ακόμη και όταν βρέθηκε σε εξασθενημένη σωματική κατάσταση λόγω της δικής του κακής κρίσης, ο Σαμψών καταστάθηκε δυνατός «διαμέσου πίστης».

Κριτ. 15:14, 15 Αφήνετε το Πνεύμα του Θεού να σας Οδηγεί; Μήπως συλλογίζεστε τις κραταιές πράξεις του Γεδεών και του Σαμψών;

Κριτ. 16:16 Έχετε Αθάνατη Ψυχή; Λέγεται ότι μια ψυχή μπορεί να απηυδήσει, να παροξυνθεί, να μείνει ξάγρυπνη, να είναι φοβισμένη και να νιώθει καταθλιμμένη.

Κριτ. 15:1-8 Ο Σαμψών Θριαμβεύει με τη Δύναμη του Ιεχωβά! Εκείνος με τη σειρά του άρχισε να τους πατάσσει με μεγάλη σφαγή.

Κριτ. 16:8, 9 “Ας Τακτοποιήσουμε τα Ζητήματα” Ωστόσο, ο Ιεχωβά προειδοποιεί ότι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι σαν «στουπί», σαν ακατέργαστες ίνες λιναριού οι οποίες είναι τόσο εύθραυστες και ξηρές ώστε σκίζονται, σαν να λέγαμε, με την παραμικρή μυρωδιά φωτιάς.

Κριτ. 16:28-30 Πώς θα σας Θυμηθεί ο Ιεχωβά; Ο Ιεχωβά θυμήθηκε τον Σαμψών δίνοντάς του υπερανθρώπινη δύναμη ώστε να μπορέσει να εκδικηθεί τους εχθρούς του Θεού.

Κριτ. 16:16 Η Οδός της Αγάπης Δεν Χάνεται Ποτέ Λόγου χάρη, διαβάζουμε για τη Δαλιδά, την Ιεζάβελ και τη Γοθολία—γυναίκες που κατηύθυναν επιτήδεια τους άλλους για να πετύχουν τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς.

Κριτ. 16:23, 24 Προσδιορισμός της Ταυτότητας του Μόνου Αληθινού Θεού Στους Βιβλικούς χρόνους, η λέξη που σήμαινε Θεός (στην εβραϊκή, Ελοχίμ) χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει οποιονδήποτε θεό—ακόμα και τον ειδωλολατρικό θεό των Φιλισταίων που ονομαζόταν Δαγών.

Κριτ. 16:18 Φοβάστε να Εμπιστευτείτε τους Άλλους; Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κοινοποιούμε αδιακρίτως λεπτομέρειες γύρω από προσωπικά ζητήματα.

Κριτ. 15:14-16· 16:28-30 Το Άγιο Πνεύμα, ένα Δώρο του Ιεχωβά Πώς ενίσχυσε το πνεύμα διάφορα άτομα με ασυνήθιστους τρόπους μετά τον καιρό του Μωυσή; Αργότερα, το πνεύμα του Ιεχωβά ‘επήλθε [άρχισε να ενεργεί, ΜΝΚ]’ πάνω στον Σαμψών, δίνοντάς του υπερανθρώπινη ισχύ για να μπορεί να απελευθερώνει τον Ισραήλ από τους Φιλισταίους.

Κριτ. 16:3 Οικοδομήστε και Εφαρμόστε την Πίστη σας Μαζί με τους Κριτές Με την εξαιρετική του δύναμη, ο Σαμψών μπόρεσε να ξεσχίσει ένα λιοντάρι· οπλισμένος μ’ ένα σαγόνι γαϊδάρου κατατρόπωσε χίλιους εχθρούς και γκρέμισε την πόρτα τής οχυρής πύλης τής Γάζας, μεταφέροντας την σ’ ένα βουνό.

Κριτ. 16:4, 5 Προδοσία​—Τι Ευτελής Πράξη! Η Δαλιδά δελεάστηκε από τα χρήματα, και έτσι πρόδωσε τον Σαμψών

Κριτ. 16:30 Οι Δαίμονες Λένε Ψέματα ότι οι Νεκροί Ζουν ‘Και είπε ο Σαμψών: Ας πεθάνει η ψυχή μου μαζί με τους Φιλισταίους’.​

Κριτ. 16:15-17 Πώς Θεωρείτε τα Εμπιστευτικά Ζητήματα Επίσης, απαιτείται διακριτικότης να μην προσπαθούμε να εξιχνιάσωμε εμπιστευτικές πληροφορίες από τους άλλους.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: