ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΡΙΤΕΣ 17-19

«Η Ανυπακοή στον Νόμο του Θεού Φέρνει Προβλήματα»

Ο Μιχαίας έκλεψε χρήματα από τη μητέρα του (Κρ 17:1, 2)

Ο Μιχαίας άσκησε ειδωλολατρία και παρέκαμψε τη σκηνή του Ιεχωβά και το ιερατείο (Κρ 17:4, 5, 12· it-2 372)

Εφραϊμίτης ο οποίος κατά παράβαση της όγδοης από τις Δέκα Εντολές (Εξ 20:15) πήρε από τη μητέρα του 1.100 κομμάτια ασήμι. Όταν το ομολόγησε και τα επέστρεψε, εκείνη είπε: «Εξάπαντος θα αγιάσω το ασήμι για τον Ιεχωβά από το χέρι μου για χάρη του γιου μου, ώστε να φτιάξω γλυπτή εικόνα και χυτό άγαλμα· και τώρα θα σου το δώσω πίσω». Κατόπιν έδωσε 200 κομμάτια ασήμι σε έναν αργυροχόο, ο οποίος έφτιαξε «μια γλυπτή εικόνα και ένα χυτό άγαλμα», τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στο σπίτι του Μιχαία. Ο Μιχαίας, που είχε «έναν οίκο θεών», έφτιαξε ένα εφόδ και θεραφίμ και εξουσιοδότησε έναν από τους γιους του να υπηρετεί ως ιερέας για αυτόν. Μολονότι αυτή η διευθέτηση υποτίθεται ότι έγινε προς τιμήν του Ιεχωβά, στην πραγματικότητα ήταν χονδροειδώς εσφαλμένη, διότι παραβίαζε την εντολή που απαγόρευε την ειδωλολατρία (Εξ 20:4-6) και παρέκαμπτε τη σκηνή του Ιεχωβά και το ιερατείο του. (Κρ 17:1-6· Δευ 12:1-14) Αργότερα, ο Μιχαίας πήρε στο σπίτι του τον Ιωνάθαν, έναν απόγονο του Γηρσώμ, γιου του Μωυσή, μισθώνοντας αυτόν το νεαρό Λευίτη για να υπηρετεί ως ιερέας του. (Κρ 18:4, 30) Νιώθοντας ανάρμοστη ικανοποίηση από αυτή την ενέργεια, ο Μιχαίας είπε: «Τώρα γνωρίζω ότι ο Ιεχωβά θα μου κάνει καλό». (Κρ 17:7-13) Αλλά ο Ιωνάθαν δεν ήταν από τη γενεαλογική γραμμή του Ααρών και επομένως δεν διέθετε τα προσόντα για ιερατική υπηρεσία, πράγμα που έκανε ακόμη χειρότερο το σφάλμα του Μιχαία.—Αρ 3:10.

Ο Μιχαίας τελικά έχασε τα πάντα (Κρ 18:24-26· it-2 372)

Εκείνες τις ημέρες οι Δανίτες, αναζητώντας τόπο για να κατοικήσουν, έστειλαν πέντε κατασκόπους οι οποίοι τελικά έφτασαν στον Εφραΐμ «μέχρι το σπίτι του Μιχαία, και διανυκτέρευσαν εκεί». Ενώ βρίσκονταν κοντά στο σπίτι του Μιχαία, αναγνώρισαν τη φωνή του Ιωνάθαν, εξακρίβωσαν τι έκανε εκεί και του ζήτησαν να ρωτήσει τον Θεό αν θα είχαν επιτυχία στο εγχείρημά τους. Ο ιερέας τούς είπε: «Πηγαίνετε με ειρήνη. Ενώπιον του Ιεχωβά είναι ο δρόμος που πηγαίνετε». (Κρ 18:1-6) Στη συνέχεια αυτοί κατασκόπευσαν τη Λαΐς και επέστρεψαν δίνοντας στους αδελφούς τους πληροφορίες σχετικά με την περιοχή. Κατόπιν οι πέντε κατάσκοποι και 600 Δανίτες ζωσμένοι για πόλεμο κατευθύνθηκαν προς εκείνη την πόλη. Καθ’ οδόν, καθώς περνούσαν από το σπίτι του Μιχαία, οι κατάσκοποι μίλησαν στους αδελφούς τους για τα θρησκευτικά του αντικείμενα και τους πρότειναν να τα πάρουν. Οι Δανίτες τα πήραν και επιπλέον έπεισαν τον Λευίτη ότι θα ήταν καλύτερα να είναι ιερέας για μια φυλή και οικογένεια στον Ισραήλ παρά για έναν άνθρωπο μόνο. Έπειτα πήραν τον ίδιο, το εφόδ, τα θεραφίμ και τη γλυπτή εικόνα και έφυγαν.—Κρ 18:7-21.

Μια πρώην Μάρτυρας που τώρα έχει μωρό αναπολεί με νοσταλγία τη ζωή της όταν υπηρετούσε τον Ιεχωβά. Στο τραπέζι μπροστά της, υπάρχει ένα τασάκι με αποτσίγαρα. Στον καναπέ κοιμάται ένας μεθυσμένος άντρας.

Πνευματικά Πετράδια

Κριτ. 19:18​—Γιατί περιλήφθηκε εδώ το όνομα Ιεχωβά στην αναθεωρημένη Μετάφραση Νέου Κόσμου του 2013; (w15 15/12 σ. 10 ¶6)

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρέπει να διατηρηθεί το όνομα του Θεού στη Γραφή αυξάνονται αντί να μειώνονται. Η αναθεωρημένη Μετάφραση Νέου Κόσμου του 2013 περιλαμβάνει το όνομα 7.216 φορές, δηλαδή 6 φορές παραπάνω από την έκδοση του 1984. Πέντε από τις επιπρόσθετες περιπτώσεις είναι στα εδάφια 1 Σαμουήλ 2:25· 6:3· 10:26· 23:14, 16. Το θεϊκό όνομα αποκαταστάθηκε σε αυτά κυρίως επειδή οι Ρόλοι της Νεκράς Θαλάσσης, οι οποίοι υπήρχαν 1.000 χρόνια πριν από το εβραϊκό Μασοριτικό κείμενο, περιέχουν το όνομα σε αυτά τα εδάφια. Επίσης, αποκαταστάθηκε μία αναφορά στο εδάφιο Κριτές 19:18 ως αποτέλεσμα περαιτέρω μελέτης των αρχαίων χειρογράφων.

Κριτ. 17:6· 21:25—Αν «ο καθένας έκανε ό,τι φαινόταν σωστό στα μάτια του», δεν προωθούσε αυτό την αναρχία; Όχι απαραίτητα, επειδή ο Ιεχωβά πρόσφερε επαρκείς προμήθειες για να καθοδηγεί το λαό του. Τους έδωσε το Νόμο και το ιερατείο για να λαβαίνουν εκπαίδευση στην οδό του. Μέσω του Ουρίμ και του Θουμμίμ, ο αρχιερέας μπορούσε να συμβουλεύεται τον Θεό σχετικά με σημαντικά ζητήματα. (Έξοδος 28:30) Κάθε πόλη επίσης διέθετε πρεσβυτέρους οι οποίοι ήταν σε θέση να παρέχουν σωστές συμβουλές. Όταν κάποιος Ισραηλίτης επωφελούνταν από αυτές τις προμήθειες, διέθετε αξιόπιστο οδηγό για τη συνείδησή του. Αν έκανε «ό,τι φαινόταν σωστό στα μάτια του» κατ’ αυτόν τον τρόπο, το αποτέλεσμα ήταν καλό. Απεναντίας, αν κάποιο άτομο αγνοούσε το Νόμο και έπαιρνε δικές του αποφάσεις γύρω από τη διαγωγή και τη λατρεία, το αποτέλεσμα ήταν κακό.

Κριτ. 19:14, 15. Η απροθυμία των ανθρώπων της Γαβαά να προσφέρουν φιλοξενία ήταν ένδειξη ηθικής ανεπάρκειας. Στους Χριστιανούς δίνεται η νουθεσία να “ακολουθούν την πορεία της φιλοξενίας”.—Ρωμαίους 12:13.

Κριτ. 17-19 Επιτρέπετε στον Θεό να σας Μιλάει Κάθε Μέρα;

Κριτ. 18:31 Οικοδομώντας με Ενότητα προς Αίνο του Θεού Τόσο η σκηνή όσο και ο ναός αποκαλούνταν «ο οίκος του αληθινού Θεού».

Κριτ. 19:15-21 «Να Είστε Φιλόξενοι ο Ένας Προς τον Άλλον» Για να φιλοξενηθούν οι ταξιδιώτες από τους Ισραηλίτες συμπατριώτες τους, συνήθως χρειαζόταν απλώς να καθήσουν στην πλατεία μιας πόλης και να περιμένουν κάποια πρόσκληση.

Κριτ. 17:5, 6 Εντούτοις, αυτή η αρχαία μορφή εβραϊκής δεισιδαιμονίας φαίνεται ότι συνεχίστηκε σε ορισμένα ισραηλιτικά σπιτικά.

Κριτ. 19:21 Ο Μεγαλύτερος Άνθρωπος Εκτελεί μια Ταπεινή Υπηρεσία Στα πλουσιότερα σπίτια, κάποιος δούλος αναλάμβανε να πλύνει τα πόδια.

Κριτ. 18:25 Γεύση—Δώρο ενός Στοργικού Δημιουργού Η Αγία Γραφή, για παράδειγμα, μιλάει για κάποιους “ανθρώπους πικρόχολους στην ψυχή”, και επίσης αναφέρεται στα «πικρά λόγια».

Κριτ. 19:25-30 Ο Ιεχωβά Κυβερνάει—Μέσω Θεοκρατίας Υπέπεσαν στην ειδωλολατρία και μερικές φορές διέπραξαν φρικτά εγκλήματα.

Κριτ. 19:13, 22 Οι κάτοικοι αυτής της πόλης χαρακτηρίζονται σαν ανήθικοι μέχρι σήμερα

Κριτ. 17:6–19:30 Περπατάτε με Εμπιστοσύνη στην Ηγεσία του Ιεχωβά Αλλά εκείνο τον καιρό οι Ισραηλίτες έκαναν αυτό που ήταν σωστό στα δικά τους μάτια και άρχισε να αφθονεί η παράνομη βία, η ανηθικότητα και η ειδωλολατρία.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: