ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΡΙΤΕΣ 20, 21

«Συνεχίστε να Ρωτάτε τον Ιεχωβά»

Οι Ισραηλίτες ρώτησαν επανειλημμένα τον Ιεχωβά για κατεύθυνση (Κρ 20:17, 18, 23· w11 15/9 σ. 32 ¶2)

Μετά τον αποτρόπαιο βιασμό και το φόνο της παλλακίδας ενός Λευίτη από τους άντρες της Γαβαά, μιας πόλης που ανήκε στη φυλή του Βενιαμίν, οι άλλες φυλές ξεκίνησαν για να διεξάγουν πόλεμο εναντίον των Βενιαμιτών. (Κριτ. 20:1-11) Πριν από τη μάχη προσευχήθηκαν για τη βοήθεια του Ιεχωβά, αλλά νικήθηκαν δύο φορές, με σημαντικές απώλειες. (Κριτ. 20:14-25) Μήπως θα έβγαζαν το συμπέρασμα ότι δεν εισακούονταν οι προσευχές τους; Ήθελε όντως ο Ιεχωβά να κάνουν κάτι για το κακό που είχε συμβεί;

Ο Ιεχωβά εξακρίβωσε κατά πόσον ήταν αποφασισμένος ο Ισραήλ να ξεριζώσει το κακό (Κρ 20:26-28· w05 15/1 σ. 27 ¶8)

Γιατί επέτρεψε ο Ιεχωβά στους Βενιαμίτες να νικήσουν δύο φορές τις άλλες φυλές, έστω και αν οι πρώτοι έπρεπε να τιμωρηθούν; Με το να επιτρέψει στις πιστές φυλές να υποστούν μεγάλες απώλειες αρχικά, ο Ιεχωβά εξακρίβωσε κατά πόσον ήταν αποφασισμένοι να ξεριζώσουν το κακό από τον Ισραήλ.

Πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε για την καθοδηγία του Ιεχωβά όταν τα προβλήματα επιμένουν (Κρ 20:35· Λου 11:9· w11 15/9 σ. 32 ¶4)

Τι μάθημα θα μπορούσαμε να πάρουμε από αυτό; Κάποια προβλήματα στην εκκλησία επιμένουν παρά τις επιμελείς προσπάθειες των πρεσβυτέρων και τις προσευχές τους για τη βοήθεια του Θεού. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι πρεσβύτεροι θα ήταν καλό να θυμούνται τα λόγια του Ιησού: «Εξακολουθήστε να ζητάτε [ή να προσεύχεστε] και θα σας δοθεί· εξακολουθήστε να ψάχνετε και θα βρείτε· εξακολουθήστε να χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». (Λουκ. 11:9) Ακόμη και αν φαίνεται ότι η απάντηση σε κάποια προσευχή καθυστερεί, οι επίσκοποι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα απαντήσει στο δικό του κατάλληλο καιρό.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Όταν περνάω μια δοκιμασία, στρέφομαι αμέσως στον Ιεχωβά; Ζητώ επανειλημμένα από εκείνον σοφία και καθοδηγία;”

Κολάζ: 1. Αδελφός συμβουλεύεται τη Γραφή και τα Βιβλικά μας έντυπα. 2. Ο αδελφός μιλάει με τον γιατρό του και του δείχνει την κάρτα «Διορισμός Αντιπροσώπου για Ζητήματα Νοσηλείας».

Πνευματικά Πετράδια

Κριτ. 20:16​—Πώς χρησιμοποιούσαν τις σφεντόνες στους αρχαίους πολέμους; (w14 1/5 σ. 11 ¶4-6)

Η σφεντόνα ήταν το όπλο με το οποίο σκότωσε ο Δαβίδ το γίγαντα Γολιάθ. Προφανώς, έμαθε να το χρησιμοποιεί τα χρόνια που έζησε ως νεαρός ποιμένας.​—1 Σαμουήλ 17:40-50.

Η σφεντόνα απεικονίζεται τόσο στα αιγυπτιακά όσο και στα ασσυριακά έργα τέχνης των Βιβλικών χρόνων. Το όπλο αποτελούνταν από μια δερμάτινη ή υφασμάτινη θήκη ενωμένη με δύο λουριά ή κορδόνια. Ο σφενδονιστής έβαζε εκεί μέσα μια ομαλή ή στρογγυλή πέτρα με διάμετρο πέντε ως εφτάμισι εκατοστά και βάρος περίπου 250 γραμμάρια. Μετά στριφογύριζε τη σφεντόνα πάνω από το κεφάλι του και άφηνε το ένα κορδόνι, εκτοξεύοντας την πέτρα με μεγάλη ορμή και ευστοχία.

Ανασκαφές στη Μέση Ανατολή έχουν φέρει στο φως πολλές πέτρες για σφεντόνες από αρχαίους πολέμους. Οι επιδέξιοι πολεμιστές ίσως εκσφενδόνιζαν πέτρες με ταχύτητα 160 ως 240 χιλιόμετρα την ώρα. Οι μελετητές διαφωνούν για το αν η σφεντόνα είχε την ίδια εμβέλεια με το τόξο, αλλά σίγουρα ήταν εξίσου θανατηφόρα.​—Κριτές 20:16.

Κριτ. 20:17-48—Γιατί επέτρεψε ο Ιεχωβά στους Βενιαμίτες να νικήσουν δύο φορές τις άλλες φυλές, έστω και αν οι πρώτοι έπρεπε να τιμωρηθούν; Με το να επιτρέψει στις πιστές φυλές να υποστούν μεγάλες απώλειες αρχικά, ο Ιεχωβά εξακρίβωσε κατά πόσον ήταν αποφασισμένοι να ξεριζώσουν το κακό από τον Ισραήλ.

Κριτ. 21:25—Αν «ο καθένας έκανε ό,τι φαινόταν σωστό στα μάτια του», δεν προωθούσε αυτό την αναρχία; Όχι απαραίτητα, επειδή ο Ιεχωβά πρόσφερε επαρκείς προμήθειες για να καθοδηγεί το λαό του. Τους έδωσε το Νόμο και το ιερατείο για να λαβαίνουν εκπαίδευση στην οδό του. Μέσω του Ουρίμ και του Θουμμίμ, ο αρχιερέας μπορούσε να συμβουλεύεται τον Θεό σχετικά με σημαντικά ζητήματα. (Έξοδος 28:30) Κάθε πόλη επίσης διέθετε πρεσβυτέρους οι οποίοι ήταν σε θέση να παρέχουν σωστές συμβουλές. Όταν κάποιος Ισραηλίτης επωφελούνταν από αυτές τις προμήθειες, διέθετε αξιόπιστο οδηγό για τη συνείδησή του. Αν έκανε «ό,τι φαινόταν σωστό στα μάτια του» κατ’ αυτόν τον τρόπο, το αποτέλεσμα ήταν καλό. Απεναντίας, αν κάποιο άτομο αγνοούσε το Νόμο και έπαιρνε δικές του αποφάσεις γύρω από τη διαγωγή και τη λατρεία, το αποτέλεσμα ήταν κακό.

Κριτ. 20:1-11 Μιμείστε Εσείς τον Φινεές Όταν Αντιμετωπίζετε Προκλήσεις; Μετά τον αποτρόπαιο βιασμό και το φόνο της παλλακίδας ενός Λευίτη από τους άντρες της Γαβαά, μιας πόλης που ανήκε στη φυλή του Βενιαμίν, οι άλλες φυλές ξεκίνησαν για να διεξάγουν πόλεμο εναντίον των Βενιαμιτών.

Κριτ. 20:26-28 Νηστεία—Σας Φέρνει Πιο Κοντά στον Θεό; Κάποιοι νήστευαν είτε για να εκφράσουν βαθύτατη λύπη ή μετάνοια για τις αμαρτίες τους (1 Σαμουήλ 7:4-6) είτε για να εκλιπαρήσουν τον Θεό για την εύνοιά του ή για να επιζητήσουν την καθοδηγία του (Κριτές 20:26-28· Λουκάς 2:36, 37) είτε τέλος για να εντείνουν τη συγκέντρωσή τους κατά το στοχασμό

Κριτ. 21:25 Καλοί Τρόποι—Τους Απορρίπτει η «Νέα Ηθική»; Ακόμα νωρίτερα, στη διάρκεια της περιόδου των Κριτών, οι Ισραηλίτες είχαν αρκετή ελευθερία δράσης σχετικά με το αν θα υπάκουαν στο Νόμο του Θεού ή όχι: «Κατ’ εκείνας τας ημέρας δεν ήτο βασιλεύς εν τω Ισραήλ· έκαστος έπραττε το αρεστόν εις τους οφθαλμούς αυτού».

Κριτ. 20:8-48 Είναι η «Καινή Διαθήκη» Αντισημιτική; Μολονότι η μεγάλη πλειονότητα της φυλής δεν είχε αναμειχτεί απευθείας στη δολοφονία, με το να ανεχτεί αυτό το έγκλημα την παρέβλεπε εκούσια και επομένως έφερε κάποιο μέτρο ευθύνης.

Κριτ. 20:16 Στοργικοί Ποιμένες, Πρόβατα που τους Εμπιστεύονται Και όπως ο νεαρός ποιμένας Δαβίδ, ήταν εξαιρετικά εύστοχος με τις πέτρες της σφεντόνας.

Κριτ. 21:25 Η Διαπαιδαγώγηση Αποφέρει Ειρηνικό Καρπό Από τότε μέχρι σήμερα, πολλοί άνθρωποι κάνουν ό,τι έκαναν και οι Ισραηλίτες στις μέρες των Κριτών: «Έκαστος έπραττε το αρεστόν εις τους οφθαλμούς αυτού».

Κριτ. 21:25 Περπατάτε μέσω Πίστης! Μπορεί να βλέπαμε την οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά σαν να έχει απλή ανθρώπινη προέλευση και μπορεί μ’ αυτό τον τρόπο να νιώθαμε ελεύθεροι να κάνουμε αυτό που θα φαίνεται σωστό στα δικά μας μάτια.

Κριτ. 21:25 Ο Ισραήλ απολάμβανε μεγάλη ελευθερία όταν κυβερνούσαν οι διορισμένοι από τον Θεό κριτές.

Κριτ. 20:16 Διδάξτε το Παιδί σας με το Παιγνίδι Αν βρήτε μια σφενδόνη στις τσέπες του παιδιού σας μπορείτε να του πήτε πώς 700 Βενιαμίτες κατάφερναν να χτυπούν το στόχο τους με ακρίβεια μιας τρίχας, με τη σφενδόνη.

Κριτ. 20:26 Είναι η Νηστεία για τους Χριστιανούς; Επίσης, άτομα ήταν πιθανόν να νηστεύουν όταν βρίσκονταν σε μεγάλη ανάγκη θείας καθοδηγήσεως ή σε καιρούς που μια ασυνήθης συγκέντρωσις για κάποια υπηρεσία στον Θεό ήταν αναγκαία.

Κριτ. 21:25 Η Ανθρωπίνη Διακυβέρνησις Πλησιάζει να Παραχωρήση τη Θέσι της στη Διακυβέρνησι του Θεού Μόνο όταν ο βασανισμένος λαός εθλίβετο για την εσφαλμένη, άπιστη πορεία του και παρακαλούσε να έλθη και πάλι κάτω από τη διακυβέρνησι του Θεού, Αυτός τους απελευθέρωνε από τους καταπιεστάς των και τους έδινε πάλι θεοκρατική ελευθερία και εύνοια.​

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: