ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΡΙΤΕΣ 4, 5

«Ο Ιεχωβά Χρησιμοποιεί Δύο Γυναίκες για να Ελευθερώσει τον Λαό Του»

Ένας τρομερός εχθρός καταπίεζε τον Ισραήλ (Κρ 4:3· 5:6-8· w15 1/8 σ. 12 ¶6)

Σισάρα! Το όνομα και μόνο προκαλούσε τρόμο και πανικό στον Ισραήλ. Η θρησκεία και ο πολιτισμός των Χαναναίων χαρακτηρίζονταν από βαρβαρότητα, και συνηθίζονταν οι θυσίες παιδιών και η ιεροδουλία. Πώς ήταν να εξουσιάζει τον τόπο ένας Χαναναίος στρατηγός και ο στρατός του; Ο ύμνος της Δεββώρας αποκαλύπτει ότι οι μετακινήσεις στην ύπαιθρο ήταν σχεδόν αδύνατες και τα χωριά είχαν ερημώσει. (Κριτές 5: 6, 7) Φανταζόμαστε ανθρώπους να καταφεύγουν στα δάση και στους λόφους, να φοβούνται να καλλιεργήσουν τη γη ή να ζήσουν σε ατείχιστα χωριά και να μην τολμούν να ταξιδέψουν στον δρόμο μη τυχόν και δεχτούν επίθεση, τους αρπάξουν τα παιδιά και βιάσουν τις γυναίκες τους.

Ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε τη Δεββώρα για να βοηθήσει τον λαό του (Κρ 4:4-7· 5:7· w15 1/8 σ. 13 ¶1·)

Ο τρόμος βασίλευε για 20 χρόνια, μέχρι που ο Ιεχωβά είδε αποδείξεις ότι ο πεισματικός λαός του ήταν έτοιμος να αλλάξει ή όπως αναφέρει το θεόπνευστο υπόμνημα όπου είναι καταγραμμένος ο ύμνος της Δεββώρας και του Βαράκ: «Ώσπου εγέρθηκα εγώ, η Δεββώρα, ώσπου εγέρθηκα ως μητέρα στον Ισραήλ». Δεν γνωρίζουμε αν η Δεββώρα, η σύζυγος κάποιου ονόματι Λαφιδώθ, ήταν μητέρα με κυριολεκτική έννοια, αλλά αυτή η έκφραση χρησιμοποιήθηκε μεταφορικά. Ουσιαστικά, ο Ιεχωβά διόρισε τη Δεββώρα να παρέχει στο έθνος μητρική προστασία. Της ανέθεσε να καλέσει έναν ισχυρό άντρα πίστης, τον Κριτή Βαράκ, και να τον κατευθύνει ώστε να εγερθεί εναντίον του Σισάρα.​—Κριτές 4:3, 6, 7· 5:7.

Ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε την Ιαήλ για να εκτελέσει τον Σισάρα (Κρ 4:16, 17, 21· w15 1/8 σ. 15 ¶2)

Η Ιαήλ έπρεπε να σκεφτεί γρήγορα. Πρόσφερε στον Σισάρα ένα μέρος να ξαποστάσει. Μόλις ξάπλωσε, εκείνη τον σκέπασε, και όταν της ζήτησε νερό τού έδωσε γάλα. Σύντομα ο Σισάρα έπεσε σε βαθύ ύπνο. Τότε η Ιαήλ πήρε δυο οικιακά σύνεργα τα οποία χρησιμοποιούσαν συχνά και επιδέξια οι γυναίκες που ζούσαν σε σκηνές​—έναν πάσσαλο της σκηνής και ένα σφυρί. Σκύβοντας δίπλα στο κεφάλι του Σισάρα, είχε το τρομακτικό καθήκον να ενεργήσει ως εκτελεστής για τον Ιεχωβά. Ακόμα και μια στιγμή αβεβαιότητας ή δισταγμού θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή. Σκέφτηκε άραγε τον λαό του Θεού και το πώς αυτός ο άντρας τούς φερόταν βάναυσα για δεκαετίες; Ή μήπως σκέφτηκε το προνόμιο να ταχθεί με το μέρος του Ιεχωβά; Η αφήγηση δεν αναφέρει. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι έδρασε γρήγορα. Ο Σισάρα ήταν νεκρός!​—Κριτές 4:18-21· 5:24-27.

Τι δείχνει αυτή η αφήγηση σχετικά με την εκτίμηση του Ιεχωβά για τις γυναίκες;

Κολάζ: 1. Η Δεββώρα κάθεται κάτω από έναν φοίνικα και παροτρύνει τον Βαράκ να βοηθήσει τον λαό του Θεού. 2. Η Ιαήλ κρατάει έναν πάσσαλο της σκηνής και ένα σφυρί κοντά στον Σισάρα, ο οποίος κοιμάται.

Πνευματικά Πετράδια

Κριτ. 5:20​—Πώς πολέμησαν από τον ουρανό τα άστρα υπέρ του Βαράκ; (w05 15/1 σ. 25 ¶5)

Πώς πολέμησαν από τον ουρανό τα άστρα υπέρ του Βαράκ; Η Γραφή δεν αναφέρει αν επρόκειτο για αγγελική βοήθεια, βροχή μετεωριτών την οποία οι σοφοί του Σισάρα ερμήνευσαν ως κακό οιωνό ή ίσως αστρολογικές προβλέψεις για τον Σισάρα οι οποίες διαψεύστηκαν. Αναμφίβολα, όμως, υπήρξε κάποιο είδος θεϊκής επέμβασης.

Κριτ. 4:8—Γιατί επέμεινε ο Βαράκ να πάει η προφήτισσα Δεββώρα μαζί του στο πεδίο της μάχης; Προφανώς, ο Βαράκ ένιωθε ανεπαρκής να αντιμετωπίσει το στρατό του Σισάρα μόνος του. Το να έχει μαζί του την προφήτισσα θα έκανε τόσο τον ίδιο όσο και τους άντρες του να αισθάνονται βέβαιοι ότι είχαν την καθοδήγηση του Θεού και αυτό θα τους έδινε αυτοπεποίθηση. Επομένως, το ότι ο Βαράκ επέμεινε να τον συνοδεύσει η Δεββώρα δεν ήταν ένδειξη αδυναμίας αλλά ισχυρής πίστης.

Κριτ. 5:20—Πώς πολέμησαν από τον ουρανό τα άστρα υπέρ του Βαράκ; Η Γραφή δεν αναφέρει αν επρόκειτο για αγγελική βοήθεια, βροχή μετεωριτών την οποία οι σοφοί του Σισάρα ερμήνευσαν ως κακό οιωνό ή ίσως αστρολογικές προβλέψεις για τον Σισάρα οι οποίες διαψεύστηκαν. Αναμφίβολα, όμως, υπήρξε κάποιο είδος θεϊκής επέμβασης.

Κριτ. 4:6-8· 5:7 Αντί να ζητήσει από τον Ιεχωβά περισσότερα όπλα, ήθελε να έχει μαζί του την εκπρόσωπο του Θεού​—τη Δεββώρα—​για να ενδυναμώνει εκείνον και τους άντρες του.

Κριτ. 4:12-17 Καταστροφική Δύναμη​—«Ο Ιεχωβά Είναι Ανδρείος Πολεμιστής» Αρχίζοντας με το διάδοχο του Μωυσή, τον Ιησού του Ναυή, και σε όλη τη διάρκεια της περιόδου των Κριτών και της βασιλείας των πιστών βασιλιάδων του Ιούδα, ο Ιεχωβά όντως πολέμησε για το λαό του, χαρίζοντάς τους πολλές συγκλονιστικές νίκες εναντίον των εχθρών τους.

Κριτ. 4:4-8 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Θεός για τις Γυναίκες; Είναι ενδιαφέρον ότι σημαίνοντες άντρες και ιερείς επιζητούσαν τη συμβουλή τους.​

Κριτ. 4:1-9 «Να Είσαι Θαρραλέος και Πολύ Ισχυρός» Επειδή η Δεββώρα, ο Βαράκ και η Ιαήλ ενήργησαν με θάρρος, ο Ισραήλ «δεν είχε άλλη αναστάτωση επί σαράντα χρόνια».

Κριτ. 4:14-16 Η Αλήθεια για τον Αρμαγεδδώνα Λόγου χάρη, σε αυτή την τοποθεσία, τη Μεγιδδώ, ο Ιεχωβά υπερασπίστηκε θαυματουργικά τους Ισραηλίτες αποκρούοντας τις δυνάμεις εισβολής του Χαναναίου Βασιλιά Ιαβίν και του αρχηγού του στρατεύματός του, του Σισάρα.​

Κριτ. 4:15, 16 Ο Ιεχωβά Είναι ο Υπέρτατος Κύριός Μας! Ο Σισάρα με το στρατό του, όπως και ο Σενναχειρείμ με τα ασσυριακά στρατεύματά του, στάθηκαν ανίκανοι να αναμετρηθούν με τον Ύψιστο.

Κριτ. 4:3 Μπορεί να Μεταμεληθεί ο Θεός; Η δέηση προς τον Θεό αποτελούσε μέρος του επαναλαμβανόμενου κύκλου.

Κριτ. 5:16-18 Οι Ιεραπόστολοι Παρομοιάζονται με Ακρίδες Ένα από αυτά τα άσματα εκθέτει τις φυλές του Ρουβήν, του Δαν και του Ασήρ ως φυγόπονες, ενώ η φυλή του Ζαβουλών επαινείται για το αυτοθυσιαστικό της πνεύμα.

Κριτ. 4:4· 5:1-31 Να Αποστρέφεστε τα «Βαθιά Πράγματα του Σατανά» Δεν ήταν σαν τη Μαριάμ και τη Δεββώρα, οι οποίες υπηρέτησαν ως πιστές προφήτισσες στον Ισραήλ.

Κριτ. 4:4 Ένας Αρχαίος Προφήτης με Σύγχρονο Άγγελμα Όπως και στην περίπτωση μερικών άλλων θεοσεβούμενων γυναικών στον αρχαίο Ισραήλ, η σύζυγος του Ησαΐα ίσως να είχε το δικό της προφητικό διορισμό.

Κριτ. 5:21 Χαιρόμαστε σε Σχέση με τον Θεό της Σωτηρίας Μας Στις ημέρες της προφήτισσας Δεββώρας, καταρρακτώδεις βροχές παρέσυραν τα άρματα του Σισάρα, ενός εχθρού του Ισραήλ.

Κριτ. 5:20 «Πες μας: Πότε θα Γίνουν Αυτά;» Γνωρίζουμε ότι στα αρχαία χρόνια, ο Θεός εκδήλωσε τη δύναμή του για να προκαλέσει τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα, και είναι σε θέση να το επαναλάβει αυτό.

Κριτ. 4:4-7, 14-16 Έδειξα Ανταπόκριση στον Καιρό του Θερισμού Όταν αισθανόμουν κουρασμένη ή ανεπαρκής, θυμόμουν άτομα πίστης των αρχαίων χρόνων, ιδιαίτερα γυναίκες όπως η Δεβόρρα και η Όλδα, οι οποίες με αφοβιά έφερναν σε πέρας τις αποστολές που τους ανέθετε ο Ιεχωβά.

Κριτ. 5:20 Τα Άστρα και ο Άνθρωπος—Υπάρχει Κάποια Σχέση; Αντί να συμπεράνουμε ότι τα άστρα άσκησαν άμεση επιρροή στη μάχη, είναι πιο λογικό να πιστέψουμε ότι αυτή η έκφραση υποδηλώνει κάποιου είδους θεϊκή παρέμβαση υπέρ του Ισραήλ.

Κριτ. 5:1-31 Ο ύμνος της Δεββώρας και του Βαράκ, τα γεγονότα που σχετίζονται με τον πόλεμο του Γεδεών και οι ενέργειες του Ιεφθάε αποκαλύπτουν τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνταν επειδή δεν υπήρχε ενότητα δράσης και τα οποία ανέκυψαν αφότου ο Μωυσής και ο διάδοχός του ο Ιησούς του Ναυή πέθαναν και ο λαός σταμάτησε να αποβλέπει για καθοδήγηση στην αόρατη Κεφαλή του, τον Ιεχωβά Θεό.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: