ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΡΙΤΕΣ 6, 7

«Επιστράτευσε τη Δύναμή σου και Πήγαινε»

Ο Ιεχωβά έδωσε στον Γεδεών έναν τρομερά δύσκολο διορισμό (Κριτ. 6:2-6, 14)

Ο Γεδεών ένιωθε ανεπαρκής και ανάξιος (Κριτ. 6:15· w02 15/2 6, 7)

Κάποιος που είχε υγιή στάση για τον εαυτό του και ο οποίος εκτίμησε σωστά την προσωπική του αξία ήταν ο Γεδεών, ένας κριτής ανάμεσα στους αρχαίους Εβραίους. Ο Γεδεών δεν επιδίωξε να γίνει αρχηγός του Ισραήλ. Όταν όμως διορίστηκε να εκπληρώσει αυτόν το ρόλο, έστρεψε την προσοχή στο ότι δεν ήταν άξιος. «Η χιλιάδα μου είναι η πιο ασήμαντη στον Μανασσή και εγώ είμαι ο μικρότερος στον οίκο του πατέρα μου», εξήγησε.​—Κριτές 6:12-16.

Ο Γεδεών τα κατάφερε χάρη στη δύναμη του Ιεχωβά (Κριτ. 7:19-22· w05 15/7 σ. 16 ¶3)

Τι τρόμος κυριεύει τώρα τους Μαδιανίτες! Ξαφνικά, η γαλήνη διαταράσσεται από τη συντριβή 300 σταμνών, το σάλπισμα 300 κεράτων και τις κραυγές 300 αντρών. Σαστισμένοι, ιδιαίτερα εξαιτίας της ιαχής «σπαθί του Ιεχωβά και του Γεδεών!», οι Μαδιανίτες προσθέτουν τις δικές τους κραυγές στη βοή. Μέσα στο χάος, τους είναι αδύνατον να ξεχωρίσουν φίλο από εχθρό. Οι 300 στέκονται στις προσδιορισμένες τους θέσεις καθώς ο Θεός κάνει τους εχθρούς να χρησιμοποιούν τα ίδια τους τα σπαθιά για να αλληλοσφαχτούν. Το στρατόπεδο κατατροπώνεται, η διαφυγή ανακόπτεται και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης και μιας επίπονης καταδίωξης, απομακρύνουν οριστικά την απειλή των Μαδιανιτών. Η μακρά και φονική κατοχή έχει επιτέλους τερματιστεί.—Κριτές 7:19-25· 8:10-12, 28.

Ο Γεδεών και οι άντρες του φωνάζουν ενώ κρατούν πυρσούς και κέρατα.

Ο Ιεχωβά αναμένει να χρησιμοποιούμε τη δύναμη που έχουμε για να τον λατρεύουμε. Το άγιο πνεύμα του μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε έλλειψη έχουμε και να μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε.​—Ησ 40:30, 31.

Δύο αδελφοί στο έργο πλησιάζουν μια κυρία. Ο ένας αδελφός κάθεται σε καροτσάκι και ο άλλος τον σπρώχνει.

Πνευματικά Πετράδια

Κριτ. 6:27​—Πώς μας βοηθάει στη διακονία το παράδειγμα του Γεδεών; (w05 15/1 σ. 26 ¶6)

Ο Γεδεών ενήργησε με φρόνηση ώστε να μην εξοργίσει άσκοπα τους πολέμιούς του. Όταν κηρύττουμε τα καλά νέα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην προσβάλλουμε αδικαιολόγητα τους άλλους με τον τρόπο που μιλάμε.

Κριτ. 7:1-3 Γιατί είπε ο Ιεχωβά ότι οι 32.000 άντρες του Γεδεών ήταν πάρα πολλοί για να αντιμετωπίσουν την εχθρική δύναμη των 135.000 ατόμων; Επειδή ο Ιεχωβά θα έδινε τη νίκη στον Γεδεών και στους άντρες του. Ο Θεός δεν ήθελε να νομίζουν ότι νίκησαν τους Μαδιανίτες χάρη στη δική τους δύναμη.

Κριτ. 6:11-15 Η μετριοφροσύνη του Γεδεών μάς διδάσκει τρία σημαντικά μαθήματα: (1) Όταν μας δίνεται ένα προνόμιο υπηρεσίας, θα πρέπει να στοχαζόμαστε την ευθύνη που συνεπάγεται και όχι να σκεφτόμαστε την εξοχότητα ή το γόητρο που ίσως σχετίζονται με αυτό. (2) Όταν ερχόμαστε σε επαφή με εριστικά άτομα, η εκδήλωση μετριοφροσύνης αποτελεί πορεία σοφίας. (3) Η μετριοφροσύνη μάς προστατεύει από το να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα αξιώματα.

Κριτ. 6:17-22, 36-40 Και εμείς επίσης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να “μην πιστεύουμε κάθε εμπνευσμένη έκφραση”. Απεναντίας, χρειάζεται να “δοκιμάζουμε τις εμπνευσμένες εκφράσεις για να δούμε αν προέρχονται από τον Θεό”. (1 Ιωάννη 4:1) Προκειμένου να βεβαιωθεί κάποιος καινούριος Χριστιανός πρεσβύτερος ότι η συμβουλή που σκοπεύει να δώσει βασίζεται σταθερά στο Λόγο του Θεού, θα ήταν σοφό να συμβουλευτεί έναν πιο έμπειρο πρεσβύτερο.

Κριτ. 6:25-27 Ο Γεδεών ενήργησε με φρόνηση ώστε να μην εξοργίσει άσκοπα τους πολέμιούς του. Όταν κηρύττουμε τα καλά νέα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην προσβάλλουμε αδικαιολόγητα τους άλλους με τον τρόπο που μιλάμε.

Κριτ. 7:6. Όταν πρόκειται για την υπηρεσία μας στον Ιεχωβά, πρέπει να είμαστε σαν τους 300 άντρες του Γεδεών—άγρυπνοι και σε επιφυλακή.

Κριτ. 6:1 Ο Ιεχωβά θα σας Προστατέψει—Πώς; Έχει ειπωθεί ότι ένας πιστός Μάρτυρας συν ο Ιεχωβά ίσον πλειονότητα.

Κριτ. 6:11-23 Η Αλήθεια για τους Αγγέλους Κάποιοι άγγελοι εμφανίστηκαν μερικές φορές με ανθρώπινη μορφή προκειμένου να φέρουν σε πέρας θεόδοτους διορισμούς στη γη και, αφού τους επιτέλεσαν, εγκατέλειψαν τα υλικά τους σώματα.​

Κριτ. 6:34, 7:7 Ο Ιεχωβά Οδηγεί τον Λαό Του «Το πνεύμα του Ιεχωβά περικάλυψε τον Γεδεών». Όλοι εκείνοι οι άντρες βασίζονταν στο πνεύμα του Θεού για βοήθεια, και αυτό το πνεύμα τούς ενδυνάμωνε ώστε να επιτελούν κατορθώματα τα οποία δεν θα είχαν καταφέρει με τη δική τους δύναμη.

Κριτ. 6:15,36-40 Γιατί η Μετριοφροσύνη Παραμένει Σημαντική Όταν ο άγγελος του Ιεχωβά πρωτοεμφανίστηκε σε αυτόν, ο Γεδεών αναγνώρισε αμέσως ότι η καταγωγή του και τα προσόντα του δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο Όταν αποδέχτηκε τον διορισμό από τον Ιεχωβά, βεβαιώθηκε ότι καταλάβαινε ακριβώς τι απαιτούνταν, και στράφηκε σε Εκείνον για καθοδηγία.

Κριτ. 7:22 “Η Υπομονή ας Έχει το Έργο της Πλήρες” Προκειμένου να εξολοθρεύσουν λοιπόν τον εχθρό, “συνέχισαν την καταδίωξη” και καθυπέταξαν τον Μαδιάμ.​

Κριτ. 6:11-16 Βοηθήστε τους Άλλους να Αξιοποιήσουν Πλήρως τις Δυνατότητές Τους Ο Ιεχωβά είχε σίγουρα πολύ πιο θετική άποψη για τον υπηρέτη του από ό,τι ο ίδιος ο Γεδεών για τον εαυτό του.​

Κριτ. 6:34, 7:2-8 Πιστά Άτομα της Αρχαιότητας που Καθοδηγούνταν από το Πνεύμα του Θεού Μέσω του αγίου πνεύματος, ο Θεός υποκίνησε τον Γεδεών να πολεμήσει υπέρ του λαού Του. Διέταξε δύο φορές τον Γεδεών να μειώσει το στρατό, μέχρις ότου οι Ισραηλίτες πολεμιστές υστερούσαν αριθμητικά του εχθρού σε αναλογία 1 προς 450.

Κριτ. 7:1-7, 17-22 «Το να Υπακούει Κανείς Είναι Καλύτερο από τη Θυσία» Με τη βοήθεια του Θεού, νίκησε 135.000 εισβολείς.

Κριτ. 7:19-22 Αρμαγεδδών—Ο Πόλεμος του Θεού που θα Τερματίσει Όλους τους Πολέμους Ο Γεδεών, με μια μικρή ομάδα 300 αντρών, κατατρόπωσε στα πέριξ ένα τεράστιο στράτευμα Μαδιανιτών.

Κριτ. 7:17 Να Γίνεστε Προοδευτικοί και Ευπροσάρμοστοι Διάκονοι Μπορείτε να ακολουθείτε το πρότυπο που έθεσε ο Γεδεών, ο οποίος είπε στους συμπολεμιστές του: «Να βλέπετε από εμένα, και έτσι να κάνετε».

Κριτ. 7:19-21 Κάθε στρατιώτης είχε έναν διορισμό που συνέβαλε στην επιτυχία της εκστρατείας του Γεδεών.

Κριτ. 6:34 Ο Ιεχωβά Είναι Βοηθός Μας Το άγιο πνεύμα ενδυνάμωνε τους Κριτές για να απελευθερώνουν τον Ισραήλ

Κριτ. 6:33-40· 7:19-25 Πόσο Ισχυρή Είναι η Πίστη Σας; Ενισχυμένος από αυτές τις διαβεβαιώσεις, ο επιφυλακτικός Γεδεών ενήργησε με πίστη και νίκησε τους εχθρούς του Ισραήλ.

Κριτ. 6:33-40· 7:21,22 Πώς Μπορείτε να Παίρνετε Καλές Αποφάσεις Ως αποτέλεσμα, ο Γεδεών πήρε τη σωστή απόφαση και, με θεϊκή υποστήριξη, κατατρόπωσε τους εχθρούς του Ισραήλ.​

Κριτ. 7:13, 14 Είναι τα Όνειρα Θεόσταλτα Μηνύματα; Η Αγία Γραφή περιέχει μερικές αφηγήσεις στις οποίες τα όνειρα περιγράφονται ως σημαντική πηγή πληροφοριών​—ένα είδος θεϊκής επικοινωνίας.

Κριτ, 6:11-14 Μήπως Είναι Αυτή η Καλύτερη Σταδιοδρομία για Εσάς; Ο άγγελος του Θεού εμφανίστηκε στον Γεδεών, ο οποίος διορίστηκε να σώσει τον Ισραήλ από την καταδυνάστευση.

Κριτ. 6:25-27 Λατρεία του Βάαλ—Η Μάχη για τις Καρδιές των Ισραηλιτών Για κάποιο διάστημα οι Ισραηλίτες ακολούθησαν την προτροπή του Σαμουήλ, και «απέβαλαν τους Βάαλ και τις εικόνες της Αστορέθ και άρχισαν να υπηρετούν μόνο τον Ιεχωβά».

Κριτ. 6:11-22 Πως Μπορούν να σας Βοηθήσουν οι Άγγελοι Παρόμοια, άγγελοι μετέφεραν αγγέλματα στην Άγαρ, στον Αβραάμ, στον Λωτ, στον Ιακώβ, στον Μωυσή, στον Γεδεών, στον Ιησού και σε άλλα άτομα που περιλαμβάνονται στο Γραφικό υπόμνημα.

Κριτ. 6:36-40 Παραδείγματα Ταπεινοφροσύνης τα Οποία Πρέπει να Μιμούμαστε Άλλα παραδείγματα του γεγονότος ότι ο Ιεχωβά πολιτευόταν ταπεινά με τους ανθρώπους σε ατομική βάση, σαν να λέγαμε, μπορούμε να δούμε στις σχέσεις του με τον Γεδεών και τον Ιωνά, όπως περιγράφουν τα εδάφια

Κριτ. 7:21 Πρεσβύτεροι—Φυλάξτε την Παρακαταθήκη Σας Γι’ αυτό, να παραμένετε στη θέση σας και να ικανοποιήστε ‘συμπεριφερόμενοι ως κατώτεροι’.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: