ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΡΙΤΕΣ 8, 9

«Η Ταπεινοφροσύνη Είναι Καλύτερη από την Υπερηφάνεια

Η ταπεινοφροσύνη βοήθησε τον Γεδεών να προωθήσει την ειρήνη (Κρ 8:1-3· w00 15/8 σ. 25 ¶3)

Ο Γεδεών, ο οποίος είχε εμπλακεί σε μια μάχη εναντίον του Μαδιάμ, ζήτησε τη βοήθεια της φυλής του Εφραΐμ. Εντούτοις, όταν η μάχη τελείωσε, οι Εφραϊμίτες στράφηκαν στον Γεδεών και παραπονέθηκαν έντονα για το γεγονός ότι δεν είχαν κληθεί στη μάχη από την αρχή. Το υπόμνημα λέει ότι «προσπάθησαν επίμονα να μαλώσουν μαζί του». Ο Γεδεών απάντησε: «Και τι έκανα εγώ σε σύγκριση με εσάς; Μήπως δεν είναι τα αποτρυγήματα του Εφραΐμ καλύτερα από τον τρύγο του Αβί-εζέρ; Στο δικό σας χέρι έδωσε ο Θεός τους άρχοντες του Μαδιάμ, τον Ωρήβ και τον Ζηβ, και τι μπόρεσα να κάνω εγώ σε σύγκριση με εσάς;» (Κριτές 8:1-3) Με τα καλοδιαλεγμένα, καθησυχαστικά λόγια του, ο Γεδεών απέφυγε έναν πιθανό πόλεμο ανάμεσα στις φυλές ο οποίος θα μπορούσε να είναι καταστροφικός. Τα μέλη της φυλής του Εφραΐμ ίσως είχαν πρόβλημα αυτοεξύψωσης και υπερηφάνειας. Εντούτοις, αυτό δεν απέτρεψε τον Γεδεών από το να προσπαθήσει να βρει μια ειρηνική λύση. Μπορούμε και εμείς να κάνουμε το ίδιο;

Η ταπεινοφροσύνη υποκίνησε τον Γεδεών να επιζητήσει τη δόξα του Ιεχωβά, όχι τη δική του (Κρ 8:22, 23· w17.01 σ. 20 ¶15)

Ο Γεδεών αποτελεί εξαίρετο παράδειγμα μετριοφροσύνης στην πράξη. Όταν ο άγγελος του Ιεχωβά πρωτοεμφανίστηκε σε αυτόν, ο Γεδεών αναγνώρισε αμέσως ότι η καταγωγή του και τα προσόντα του δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο. (Κριτ. 6:15) Όταν αποδέχτηκε τον διορισμό από τον Ιεχωβά, βεβαιώθηκε ότι καταλάβαινε ακριβώς τι απαιτούνταν, και στράφηκε σε Εκείνον για καθοδηγία. (Κριτ. 6:36-40) Ο Γεδεών διέθετε τόλμη και θάρρος. Εντούτοις, ενήργησε προσεκτικά και έξυπνα. (Κριτ. 6:11, 27) Δεν εκμεταλλεύτηκε τον διορισμό του για να αποκτήσει εξοχότητα. Αντιθέτως, μόλις μπόρεσε, επέστρεψε μετά χαράς στη θέση που είχε προηγουμένως.—Κριτ. 8:22, 23, 29.

Εξαιτίας της υπερηφάνειας, ο Αβιμέλεχ προξένησε κακό και στον εαυτό του και σε άλλους (Κρ 9:1, 2, 5, 22-24· w08 15/2 σ. 9 ¶9)

Για να είμαστε φίλοι του Θεού πρέπει να είμαστε «ταπεινόφρονες». (1 Πέτρ. 3:8· Ψαλμ. 138:6) Η σπουδαιότητα της ταπεινοφροσύνης φαίνεται στο 9ο κεφάλαιο των Κριτών. Ο Ιωθάμ, γιος του Γεδεών, είπε: «Κάποτε πήγαν τα δέντρα να χρίσουν κάποιον για να είναι βασιλιάς τους». Αποτάθηκαν στο ελαιόδεντρο, στη συκιά και στο κλήμα. Αυτά αντιπροσώπευαν αξιόλογα άτομα τα οποία δεν επιδίωκαν να κυβερνήσουν τους Ισραηλίτες συμπατριώτες τους. Αλλά η βατομουριά—που χρησιμεύει μόνο για καύσιμη ύλη—αντιπροσώπευε τη βασιλεία του υπερήφανου Αβιμέλεχ, ενός δολοφόνου ο οποίος επιθυμούσε να εξουσιάζει τους άλλους. Παρότι εκείνος «έκανε τον άρχοντα του Ισραήλ επί τρία χρόνια», βρήκε πρόωρο θάνατο. (Κριτ. 9:8-15, 22, 50-54) Πόσο καλύτερο είναι να είμαστε «ταπεινόφρονες»!

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει η ταπεινοφροσύνη όταν χρειάζεται να απαντήσουμε σε έναν εξοργισμένο οικοδεσπότη;

Εξοργισμένος οικοδεσπότης φωνάζει σε ένα ζευγάρι που προσπάθησε να του κηρύξει.

Πνευματικά Πετράδια

Κριτ. 8:27​—Λάτρεψε ο Γεδεών το εφόδ που έφτιαξε; (it-1 σ. 1036 ¶3)

Κριτ. 8:10—Γιατί είπε ο Ιεχωβά ότι οι 32.000 άντρες του Γεδεών ήταν πάρα πολλοί για να αντιμετωπίσουν την εχθρική δύναμη των 135.000 ατόμων; Επειδή ο Ιεχωβά θα έδινε τη νίκη στον Γεδεών και στους άντρες του. Ο Θεός δεν ήθελε να νομίζουν ότι νίκησαν τους Μαδιανίτες χάρη στη δική τους δύναμη.

Κριτ. 8:1-3, 22, 23. Η μετριοφροσύνη του Γεδεών μάς διδάσκει τρία σημαντικά μαθήματα: (1) Όταν μας δίνεται ένα προνόμιο υπηρεσίας, θα πρέπει να στοχαζόμαστε την ευθύνη που συνεπάγεται και όχι να σκεφτόμαστε την εξοχότητα ή το γόητρο που ίσως σχετίζονται με αυτό. (2) Όταν ερχόμαστε σε επαφή με εριστικά άτομα, η εκδήλωση μετριοφροσύνης αποτελεί πορεία σοφίας. (3) Η μετριοφροσύνη μάς προστατεύει από το να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα αξιώματα.

Κριτ. 9:8-15. Πόσο ανόητο είναι να ενεργούμε υπερήφανα και να τρέφουμε φιλοδοξία για θέσεις ή εξουσία!

Κριτ. 8:1,2,3 Μην Προκαλείτε Ανταγωνισμό—Να Προάγετε την Ειρήνη Τους απασχολούσε τόσο πολύ το να προστατέψουν την τιμή της φυλής τους ώστε δεν είδαν τη μεγάλη εικόνα​—ο Γεδεών είχε μόλις συμβάλει στο να τιμηθεί το όνομα του Ιεχωβά και στο να προστατευτεί ο λαός Του.​—Κριτ. 8:1…. Ως αποτέλεσμα, «εκείνοι ηρέμησαν».

Κριτ. 8:4 Πώς θα Καταπολεμήσετε την Αποθάρρυνση Όπως ο Γεδεών και οι τριακόσιοι άντρες του​—που ήταν όλοι κουρασμένοι—​έτσι και εγώ θα συνεχίσω τη μάχη!»​

Κριτ. 8:22, 23, 29 Γιατί η Μετριοφροσύνη Παραμένει Σημαντική Αντιθέτως, μόλις μπόρεσε, επέστρεψε μετά χαράς στη θέση που είχε προηγουμένως.

Κριτ. 8:1-3 Να Τακτοποιείτε τις Διαφορές σας με Πνεύμα Αγάπης Κάποιοι άλλοι που έλυσαν προβλήματα ειρηνικά ήταν: Ο Ιακώβ με τον Ησαύ (Γέν. 27:41-45· 33:1-11), ο Ιωσήφ με τους αδελφούς του (Γέν. 45:1-15) και ο Γεδεών με τους Εφραϊμίτες.

Κριτ. 8:4, 10, 28 “Η Υπομονή ας Έχει το Έργο της Πλήρες” Προκειμένου να εξολοθρεύσουν λοιπόν τον εχθρό, “συνέχισαν την καταδίωξη” και καθυπέταξαν τον Μαδιάμ.​

Κριτ. 9:50-54 Αν μια τέτοια πέτρα χρησιμοποιούνταν ως όπλο, θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο.​

Κριτ. 8:10 Πιστά Άτομα της Αρχαιότητας που Καθοδηγούνταν από το Πνεύμα του Θεού Διέταξε δύο φορές τον Γεδεών να μειώσει το στρατό, μέχρις ότου οι Ισραηλίτες πολεμιστές υστερούσαν αριθμητικά του εχθρού σε αναλογία 1 προς 450.

Κριτ. 8:10 «Το να Υπακούει Κανείς Είναι Καλύτερο από τη Θυσία» Με τη βοήθεια του Θεού, νίκησε 135.000 εισβολείς.

Κριτ. 9:22-28 Λόγου χάρη, σε κάποια περίπτωση μερικοί κάτοικοι της Συχέμ που λάτρευαν τον Βάαλ «μπήκαν στον οίκο του θεού τους και έφαγαν και ήπιαν και καταράστηκαν τον Αβιμέλεχ», το γιο του Γεδεών.

Κριτ. 8:33 Να Συμβάλλετε σε Θεάρεστη Οικογενειακή Ζωή Από παλιά οι Ισραηλίτες πλήγωναν τα αισθήματα του Ιεχωβά ακολουθώντας άλλους θεούς.

Κριτ. 8:1-3 Μάθετε την Τέχνη της Διακριτικότητας Αυτό έδειχνε διακριτικότητα επειδή ο Γεδεών αντιλαμβανόταν γιατί ήταν εκείνοι αναστατωμένοι, και η μετριοφροσύνη του τους έκανε να αισθανθούν καλύτερα.​

Κριτ. 8:1-3 Οι Θεϊκές Αρχές Μπορούν να σας Ωφελήσουν Ο Γεδεών ήταν ταπεινός.​

Κριτ. 9:27 Ο Ιεχωβά Είναι Βασιλιάς Όταν η εποχή του τρύγου είναι επιτυχημένη, αυτό θεωρείται ευλογία και αιτία για τραγούδι και χαρά.

Κριτ. 8:28 Η Υπόσχεση για έναν Άρχοντα Ειρήνης Ύστερα από εκείνη την «ημέρα του Μαδιάμ», δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι ο λαός του Ιεχωβά υπέφερε ξανά στα χέρια των Μαδιανιτών.

Κριτ. 8:1-3 Πώς Χειρίζεστε τις Διαφορές; Στο δικό σας χέρι έδωσε ο Θεός τους άρχοντες του Μαδιάμ, τον Ωρήβ και τον Ζηβ, και τι μπόρεσα να κάνω εγώ σε σύγκριση με εσάς;»

Κριτ. 9:8 Ένα Θαλερό Ελαιόδεντρο στον Οίκο του Θεού Ποιο άλλο από το ανθεκτικό, γενναιόδωρο ελαιόδεντρο!​

Κριτ. 8:10 Να Περπατάτε Θαρραλέα στις Οδούς του Ιεχωβά Έτσι, με την κατεύθυνση του Ιεχωβά, ο Γεδεών μείωσε τις δυνάμεις του σε τρεις ομάδες των 100 αντρών.

Κριτ. 8:10 Είναι Πάντοτε Κατάλληλη η Υπακοή; Ωστόσο, από τη στιγμή που έλαβε τη διαβεβαίωση, υπάκουσε πλήρως στις διαταγές του Ιεχωβά, ακόμη και αν το να παρατάξει 300 άντρες ενάντια σε εχθρική δύναμη 135.000 αντρών έμοιαζε με αυτοκτονία από ανθρώπινη άποψη.

Κριτ. 9:8-15 Διδάσκετε με Επιδεξιότητα και Ζήλο Για παράδειγμα, ας εξετάσουμε τα εδάφια


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: