ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΕΥΙΤΙΚΟ 4, 5

«Να Δίνετε στον Ιεχωβά Ό,τι Καλύτερο Έχετε»

Λευιτ. 5:5-7, 11 Η φτώχεια δεν στερούσε από κανέναν στον Ισραήλ το προνόμιο να έχει ειρήνη με τον Ιεχωβά. Ακόμα και οι πιο φτωχοί Ισραηλίτες μπορούσαν να δίνουν στον Ιεχωβά ευπρόσδεκτη προσφορά, αρκεί να ήταν ό,τι καλύτερο είχαν. Αν και μπορούσαν να προσφέρουν αλεύρι, έπρεπε να είναι «λεπτό», δηλαδή το αλεύρι που χρησιμοποιούσαν για εκλεκτούς καλεσμένους. (Γε 18:6) Σήμερα, ο Ιεχωβά δέχεται την καλύτερη «θυσία αίνου» που μπορούμε να του δώσουμε, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ ίσως μας περιορίζουν οι προσωπικές μας περιστάσεις.​—Εβρ 13:15.

Κολάζ: Ο Ιεχωβά δέχεται διάφορα είδη προσφορών από τους Ισραηλίτες. 1. Λεπτό αλεύρι. 2. Ένα περιστέρι. 3. Ένα πρόβατο προσφέρεται από μια οικογένεια στον ιερέα.

Πώς σας ενθαρρύνει αυτό αν δεν μπορείτε να κάνετε όσα κάνατε κάποτε, ίσως λόγω κλονισμένης υγείας ή λιγοστών δυνάμεων;

Κολάζ: Δυο αδελφές δίνουν την καλύτερη «θυσία αίνου» τους στον Ιεχωβά. 1. Αδελφή που υπηρετεί σε ξενόγλωσσο αγρό μιλάει σε μια κυρία στην αγορά. 2. Ηλικιωμένη αδελφή γράφει επιστολές στο σπίτι της.

Λευ 5:5, 6​—Όσοι διέπρατταν ορισμένες αμαρτίες έπρεπε να φέρουν προσφορά για ενοχή​—ένα αρνί ή ένα κατσίκι (it-2 σ. 788 ¶13)

Προσφορές για ενοχή. Οι προσφορές για ενοχή γίνονταν και αυτές λόγω κάποιας αμαρτίας, διότι κάθε είδους ενοχή προϋποθέτει αμαρτία. Αφορούσαν συγκεκριμένες αμαρτίες που έφερναν ενοχή σε κάποιον και διέφεραν ελαφρώς από άλλες προσφορές για αμαρτία κατά το ότι γίνονταν, όπως φαίνεται, για να ικανοποιήσουν ή να αποκαταστήσουν κάποιο δικαίωμα το οποίο είχε παραβιαστεί—είτε αυτό ήταν του Ιεχωβά είτε του αγίου έθνους του. Η προσφορά για ενοχή αποσκοπούσε στο να ικανοποιήσει τον Ιεχωβά, σε σχέση με το δικαίωμα που είχε παραβιαστεί, ή να αποκαταστήσει—με άλλα λόγια να επανακτήσει—προς όφελος του μετανοημένου παραβάτη κάποια δικαιώματα που όριζε η διαθήκη, καθώς και να τον ανακουφίσει από την τιμωρία για την αμαρτία του.—Παράβαλε Ησ 53:10.

Λευιτ. 5:7​—Όσοι ήταν πολύ φτωχοί για να προσφέρουν ένα αρνί ή ένα κατσίκι μπορούσαν να προσφέρουν δύο τρυγόνια ή δύο περιστέρια (w09 1/6 σ. 26 ¶3)

Αντανακλώντας το τρυφερό και στοχαστικό ενδιαφέρον του Ιεχωβά, ο Νόμος έλεγε: «Αν, ωστόσο, δεν μπορεί να διαθέσει αρκετά για ένα πρόβατο, τότε θα φέρει ως από μέρους του προσφορά για ενοχή, για την αμαρτία την οποία διέπραξε, δύο τρυγόνια ή δύο νεαρά περιστέρια στον Ιεχωβά». (Εδάφιο 7) Αν κάποιος Ισραηλίτης ήταν τόσο φτωχός ώστε δεν μπορούσε να προσφέρει ένα πρόβατο, τότε ο Θεός δεχόταν ευχαρίστως κάτι που εκείνος μπορούσε να προσφέρει​—δύο τρυγόνια ή δύο περιστέρια.

Λευιτ. 5:11​—Όσοι ήταν πολύ φτωχοί για να προσφέρουν τρυγόνια ή περιστέρια μπορούσαν να προσφέρουν ένα δέκατο του εφά λεπτό αλεύρι (w09 1/6 σ. 26 ¶4)

Τι γινόταν όμως αν κάποιο άτομο δεν είχε τα μέσα ούτε και για τα δύο πουλιά; «Τότε θα φέρει ως από μέρους του προσφορά για την αμαρτία που διέπραξε ένα δέκατο του εφά [οχτώ ή εννιά φλιτζάνια] λεπτό αλεύρι ως προσφορά για αμαρτία», δήλωνε ο Νόμος. (Εδάφιο 11) Για τους πολύ φτωχούς, ο Ιεχωβά επέλεξε να κάνει μια εξαίρεση και να επιτρέψει να είναι η προσφορά για αμαρτία αναίμακτη.* Στον Ισραήλ, η φτώχεια δεν στερούσε από κανέναν την ευλογία της εξιλέωσης ή το προνόμιο της απόκτησης ειρηνικής σχέσης με τον Θεό.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λευιτ. 5:1​—Πώς εφαρμόζεται αυτό το εδάφιο στους Χριστιανούς; (w16.02 σ. 29 ¶14)

Η καλοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα αντικρουόμενα αισθήματα οσιότητας. Για παράδειγμα, ίσως είστε βέβαιοι ότι κάποιος ομόπιστός σας είναι ένοχος σοβαρού παραπτώματος. Ίσως νιώθετε οσιότητα για αυτόν, ιδίως αν πρόκειται για στενό φίλο ή συγγενή. Αλλά αν καλύπτατε την αδικοπραγία, θα ήσασταν ανόσιοι στον Θεό. Φυσικά, η οσιότητά σας στον Ιεχωβά πρέπει να έχει την πρώτη θέση. Γι’ αυτό, όπως ο Νάθαν, δείξτε καλοσύνη αλλά και σταθερότητα. Προτρέψτε τον φίλο ή τον συγγενή σας να ζητήσει τη βοήθεια των πρεσβυτέρων. Αν εκείνος ή εκείνη δεν το κάνει αυτό σε λογικό χρονικό διάστημα, η οσιότητα στον Θεό πρέπει να σας υποκινήσει να αναφέρετε το ζήτημα στους πρεσβυτέρους. Με αυτόν τον τρόπο, είστε όσιοι στον Ιεχωβά και δείχνετε καλοσύνη στον φίλο ή στον συγγενή σας, μιας και οι Χριστιανοί πρεσβύτεροι θα προσπαθήσουν να τον διορθώσουν με πραότητα.​

Λευιτ. 5:15, 16​—Πώς θα μπορούσε κάποιος να «συμπεριφερθεί άπιστα αμαρτάνοντας ακούσια εναντίον των αγίων πραγμάτων του Ιεχωβά»; (it-1 σ. 78 ¶5)

Ζώα και Προϊόντα. Τα πρωτότοκα αρσενικά βόδια, πρόβατα και κατσίκια θεωρούνταν άγια για τον Ιεχωβά και δεν έπρεπε να απολυτρώνονται. Έπρεπε να θυσιάζονται, και ένα μέρος τους πήγαινε στους καθαγιασμένους ιερείς. (Αρ 18:17-19) Οι πρώτοι καρποί και τα δέκατα ήταν άγια, όπως επίσης όλες οι θυσίες και όλα τα δώρα που καθαγιάζονταν για την υπηρεσία του αγιαστηρίου. (Εξ 28:38) Όλα τα πράγματα που ήταν άγια για τον Ιεχωβά θεωρούνταν ιερά και δεν μπορούσαν να τα μεταχειρίζονται με ελαφρότητα ή να τα χρησιμοποιούν για κοινούς, ή βέβηλους, σκοπούς. Ένα παράδειγμα είναι ο νόμος για το δέκατο. Αν κάποιος ξεχώριζε μια ποσότητα ως δέκατο, λόγου χάρη από τη σοδειά του σιταριού, και κατόπιν ο ίδιος ή κάποιος από το σπιτικό του έπαιρνε ακούσια ένα μέρος από αυτήν για οικιακή χρήση, φερ’ ειπείν για να μαγειρέψει, ο άνθρωπος εκείνος ήταν ένοχος για παραβίαση του νόμου του Θεού αναφορικά με τα άγια πράγματα. Ο Νόμος απαιτούσε να προσκομίσει ως αποζημίωση στο αγιαστήριο μια ίση ποσότητα συν 20 τοις εκατό, και επιπλέον να προσφέρει ένα υγιές κριάρι από το ποίμνιο ως θυσία. Με αυτόν τον τρόπο, ενσταλαζόταν μεγάλος σεβασμός για τα άγια πράγματα που ανήκαν στον Ιεχωβά.—Λευ 5:14-16.

Λευιτ. 5:1 Διατήρηση της Ειρήνης και της Καθαρότητας της Εκκλησίας Κάποιοι μπορεί να πλησιάσουν τους πρεσβυτέρους είτε για να ομολογήσουν μια δική τους αμαρτία είτε για να αναφέρουν κάτι που γνωρίζουν σχετικά με την αδικοπραγία άλλων.

Λευιτ. 5:7, 11 Να Αινείτε τον Ιεχωβά στην Εκκλησία Και αν κάποιος Ισραηλίτης δεν είχε χρήματα ούτε για δύο πουλιά, ο Ιεχωβά δεχόταν «ένα δέκατο του εφά λεπτό αλεύρι».

Λευιτ. 5:1 Να Είστε Έντιμοι σε Όλα Φανταστείτε τώρα μια άλλη κατάσταση: Ανακαλύπτετε ότι ο φίλος ή η φίλη σας έχει κάνει ένα σοβαρό λάθος.

Λευιτ. 5:7 Το Γνωρίζατε; Τα περιστέρια ή τα τρυγόνια αποτελούσαν αποδεκτή θυσία σε περίπτωση που κάποιος ήταν φτωχός, αλλά η τιμή ακόμα και αυτών των πουλιών είχε γίνει απαγορευτική.

Λευιτ. 5:1 «Ο Κριτής Όλης της Γης» Κάνει Πάντα Αυτό που Είναι Σωστό Φυσικά, είναι απολύτως κατάλληλο να ζητήσει βοήθεια από τους πρεσβυτέρους και να τους ενημερώσει αν κάποιο μέλος της εκκλησίας είναι ένοχο σοβαρού σφάλματος.

Λευιτ. 5:1 Μάθετε από τους Όσιους Υπηρέτες του Ιεχωβά Με αυτόν τον τρόπο, είστε όσιοι στον Ιεχωβά και δείχνετε καλοσύνη στον φίλο ή στον συγγενή σας, μιας και οι Χριστιανοί πρεσβύτεροι θα προσπαθήσουν να τον διορθώσουν με πραότητα.​

Λευιτ. 5:1 «Ακούστε, σας Παρακαλώ, Αυτό το Όνειρο» Όταν μπαίνουν στον πειρασμό να συγκαλύψουν τη σοβαρή αμαρτία κάποιου​—ίσως του αδελφού τους, της αδελφής τους ή ενός φίλου τους—​είναι σοφό να μιμούνται τον Ιωσήφ και να φροντίζουν να γίνει γνωστό το ζήτημα σε εκείνους οι οποίοι είναι σε θέση να βοηθήσουν το άτομο που έχει αδικοπραγήσει.​

Λευιτ. 5:5,6,7,15 Θα Κάνετε Εσείς Θυσίες για τη Βασιλεία; Ως εκ τούτου, ακόμη και οι φτωχοί μπορούσαν να προσφέρουν θυσίες στον Ιεχωβά με χαρά. Αν βρισκόταν σε ακάθαρτη κατάσταση, έπρεπε να κάνει μια προσφορά για αμαρτία ή για ενοχή πριν από την εθελοντική του προσφορά, ώστε να αποκαταστήσει την υπόστασή του ενώπιον του Ιεχωβά.

Λευιτ. 5:7, 11 Να Εκτιμάτε τη Γενναιοδωρία και τη Λογικότητα του Ιεχωβά Γιατί είχε σημασία αυτό;​

Λευιτ. 5:4-7, 11 Το Ναι το Οποίο Λέτε ας Σημαίνει Ναι Στο Νόμο που είχε δώσει ο Θεός στον Ισραήλ, υπήρχε μια φιλεύσπλαχνη προμήθεια για όσους αμάρταιναν “μιλώντας αστόχαστα με τα χείλη τους”.

Λευιτ. 5:1 Να Περιφρουρείτε το Θετικό Πνεύμα της Εκκλησίας Εντούτοις, όταν έχει διαπραχθεί σοβαρή αμαρτία, πρέπει να ενημερωθούν εκείνοι που έχουν τη Γραφική ευθύνη να χειριστούν το ζήτημα​—οι πρεσβύτεροι της εκκλησίας.

Λευιτ. 4:1–6:7 Ένα Βασιλικό Ιερατείο Προς Όφελος Όλης της Ανθρωπότητας Γι’ αυτόν το λόγο, ο Ιεχωβά εγκαθίδρυσε στο μεταξύ ένα ιερατείο εντός του Ισραήλ, ανεξάρτητο από το βασιλικό αξίωμα, προκειμένου να προσφέρει θυσίες ζώων για τις αμαρτίες που αναπόφευκτα θα διέπρατταν οι Ισραηλίτες.

Λευιτ. 5:1 Να Επιδιώκετε την Ειρήνη Αν δεν το κάνει αυτό, προσπαθώντας εσφαλμένα να διατηρήσει την ειρήνη με τον αμαρτωλό, γίνεται συμμέτοχος στην αδικοπραγία.​

Λευιτ. 5:1-6 Απαιτεί ο Θεός Εξομολόγηση Αμαρτιών; Λόγου χάρη, αν αμάρτανε ενάντια στο συνάνθρωπό του ή παρέβαινε κάποιον νόμο του Θεού, έπρεπε να ομολογήσει την παράβαση σε έναν διορισμένο ιερέα της φυλής του Λευί, ο οποίος στη συνέχεια θα έκανε εξιλέωση για λογαριασμό του προσφέροντας θυσία στον Θεό για συγχώρηση της αμαρτίας.​

Λευιτ. 4:27-31 Θεωρείτε τη Ζωή Πολύτιμη Όπως ο Θεός; Ως εκ τούτου, ένας μετανοημένος αμαρτωλός στον αρχαίο Ισραήλ, αντί να καταδικαστεί επειδή παραβίασε τις εντολές του Ιεχωβά, μπορούσε να προσφέρει μια θυσία ζώου στο θυσιαστήριο του Θεού.

Λευιτ. 5:1 Να Είστε Έντιμοι σε Όλα Θα θέλατε εσείς να συμβάλετε στο να εξαπλωθούν οι εσφαλμένες νοοτροπίες του που τον οδήγησαν στην αμαρτία;

Λευιτ. 5:1 Να Μαρτυρήσω το Φίλο Μου; Δεν μπορεί να αδιαφορήσει για μια τέτοια κατάσταση.​

Λευιτ. 5:1 Εξακολουθήστε να Εκδηλώνετε Αγαθότητα Συνεπώς, εμείς πρέπει να υποστηρίζουμε τα δικά του πρότυπα αγαθότητας σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της πνευματικής καθαρότητας της εκκλησίας.​

Λευιτ. 5:1-6, 15, 17 Θυσίες Αίνου που Ευαρεστούν τον Ιεχωβά Το άτομο που είχε μολυνθεί για οποιονδήποτε λόγο έπρεπε πρώτα να προσφέρει μια προσφορά για αμαρτία ή ενοχή προκειμένου να αποκαταστήσει την καθαρή του υπόσταση ενώπιον του Ιεχωβά ώστε να μπορεί να γίνει ευπρόσδεκτο σε Αυτόν το ολοκαύτωμα ή η θυσία συμμετοχής του.

Λευιτ. 4:20,35 Γιατί Χρειάζεται Βοηθό η Ανθρωπότητα Στον αρχαίο Ισραήλ, ο Θεός είχε φροντίσει ώστε οι θυσίες ζώων να κάνουν εξιλέωση για τις αμαρτίες του λαού, δηλαδή να τις καλύπτουν.

Λευιτ. 5:1 Μπορεί να Κερδίσεις τον Αδελφό Σου Αυτό ισχύει και στη Χριστιανική εκκλησία.

Λευιτ. 5:1 Να Φυλάγεστε από τους Ψευδοδιδασκάλους! Αν τυχόν αντιληφθούμε ότι ένα τέτοιο διεφθαρμένο άτομο είναι συνταυτισμένο με την εκκλησία, έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε τον εαυτό μας καθώς και τους άλλους αναφέροντας το άτομο στους υπεύθυνους άντρες μέσα στη Χριστιανική εκκλησία.

Λευιτ. 5:1 Τι Πρέπει να Κάνω αν ένας Φίλος μου Έχει Μπλεξίματα; Εσύ, λοιπόν, είσαι υποχρεωμένος να φροντίσεις να ενημερωθούν οι πρεσβύτεροι της εκκλησίας.

Λευιτ. 5:1 Τίνος την Εξουσία θα Πρέπει να Αναγνωρίζετε; Για να διατηρηθεί καθαρή η εκκλησία, μπορεί να είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις σοβαρής αδικοπραγίας να ενεργούν τα άτομα σε αρμονία με το εδάφιο Λευιτ. 5:1

Λευιτ. 5:2 Θα Κάνετε Εσείς Τέτοιες Εξετάσεις; Οι Ισραηλίτες πλεονεκτούσαν διότι ήξεραν ότι ήταν αμαρτωλοί, και είχαν νόμους από τον Θεό οι οποίοι τους βοηθούσαν να αποφεύγουν να προσβάλλονται από πολλές αρρώστιες ή να τις μεταδίδουν.

Λευιτ. 5:4-6 Πρέπει να Εκπληρώνουμε τις Ευχές Μας; Αυτή η πεποίθηση στο όνομα, δηλαδή στη θέση, του Ιησού πρέπει επίσης να παρηγορεί οποιονδήποτε ο οποίος αισθάνεται ακόμη ένοχος επειδή—όσο και αν προσπαθεί—δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτό που υποσχέθηκε στον Θεό «αστοχάστως δια των χειλέων αυτού».

Λευιτ. 5:5-11 Εξακολουθείτε να Επιδιώκετε Πνευματικούς Στόχους Για παράδειγμα, κάτω από το Μωσαϊκό νόμο ο Ιεχωβά δεχόταν σαν προσφορά παραβάσεως αυτό που μπορούσε ν’ αντέξει ένα άτομο, έστω κι αν ήταν μόνο οκτώ φλιτζάνια αλεύρι.

Λευιτ. 4:20 Οι Ηθικοί Κανόνες της Βίβλου—Είναι Συνεπείς; Αντιθέτως, η θέλησις του Θεού να δέχεται θυσίες και να συγχωρή τους Ισραηλίτας έθετε γι’ αυτούς ένα υπόδειγμα να συγχωρούν ο ένας τον άλλον.

Λευιτ. 5:4 Κρατείτε τον Λόγον Σας; Ο Ιησούς διώρθωσε άτομα στην εποχή του τα οποία προφανώς είχαν την συνήθεια να ορκίζωνται ότι θα έκαμαν αυτό ή εκείνο, και χρησιμοποιούσαν αυτούς τους όρκους για πολλά πράγματα μικρής σπουδαιότητος.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: