ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΕΥΙΤΙΚΟ 8, 9

«Απόδειξη της Ευλογίας του Ιεχωβά»

Λευιτ. 8:6-9,12· 9:1-5,23,24 Ο Ιεχωβά έστειλε φωτιά για να καταφάει το πρώτο ολοκαύτωμα του πρόσφατα καθιερωμένου Ααρωνικού ιερατείου, δείχνοντας ότι υποστήριζε και επιδοκίμαζε αυτή τη διευθέτηση. Με αυτόν τον τρόπο, παρότρυνε τους Ισραηλίτες που ήταν παρόντες να υποστηρίξουν πλήρως το ιερατείο. Σήμερα, ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί τον δοξασμένο Ιησού Χριστό ως τον μεγαλύτερο Αρχιερέα. (Εβρ 9:11, 12) Το 1919, ο Ιησούς διόρισε μια μικρή ομάδα χρισμένων αντρών ως “τον πιστό και φρόνιμο δούλο”. (Ματ 24:45) Τι αποδεικνύει ότι ο πιστός δούλος έχει την ευλογία, την υποστήριξη και την επιδοκιμασία του Ιεχωβά;

  • Παρά τον ανελέητο διωγμό, ο πιστός δούλος συνεχίζει να παρέχει πνευματική τροφή

  • Όπως προφητεύτηκε, τα καλά νέα κηρύττονται «σε όλη την κατοικημένη γη».​—Ματ 24:14

Πώς μπορούμε να υποστηρίζουμε πλήρως τον πιστό και φρόνιμο δούλο;

Κολάζ: 1. Ο δοξασμένος Ιησούς Χριστός κυβερνάει ως Βασιλιάς. 2. Ο πιστός και φρόνιμος δούλος συναθροίζεται για να προμηθεύσει πνευματική τροφή. 3. Αδελφός κηρύττει τα καλά νέα σε κάποιον κύριο.

Λευιτ. 8:6-9, 12​—Ο Μωυσής καθιέρωσε το ιερατείο (it-2 σ. 13 ¶5)

Ο Μωυσής έπλυνε τον Ααρών και τους γιους του Ααρών, τον Ναδάβ, τον Αβιού, τον Ελεάζαρ και τον Ιθάμαρ, (ή τους πρόσταξε να πλυθούν) στη χάλκινη λεκάνη της αυλής και έντυσε τον Ααρών με τα ένδοξα ενδύματα του αρχιερέα. (Αρ 3:2, 3) Ντυμένος τώρα με τη λαμπρή ενδυμασία, ο Ααρών περιβλήθηκε τα ενδύματα που συμβόλιζαν τις ιδιότητες και τις ευθύνες του αξιώματός του. Κατόπιν ο Μωυσής έχρισε τη σκηνή της μαρτυρίας, όλο τον εξοπλισμό και τα σκεύη της, καθώς και το θυσιαστήριο του ολοκαυτώματος, όπως επίσης τη λεκάνη και τα σκεύη που θα χρησιμοποιούνταν σε σχέση με αυτά. Με αυτή την ενέργεια τα αγίασε, τα ξεχώρισε για να χρησιμοποιούνται πλέον αποκλειστικά στην υπηρεσία του Θεού. Τελικά ο Μωυσής έχρισε τον Ααρών χύνοντας το λάδι πάνω στο κεφάλι του.—Λευ 8:6-12· Εξ 30:22-33· Ψλ 133:2.

Λευιτ. 9:1-5​—Το έθνος ήταν παρόν όταν το ιερατείο πρόσφερε τις πρώτες θυσίες ζώων (it-2 σ. 14 ¶8)

Την όγδοη ημέρα, πλήρως εξαρτισμένο και καθιερωμένο στο αξίωμά του, το ιερατείο πρόσφερε υπηρεσία (χωρίς τη βοήθεια του Μωυσή) για πρώτη φορά, διενεργώντας μια τελετή εξιλέωσης για το έθνος του Ισραήλ, το οποίο είχε ιδιαίτερη ανάγκη καθαρισμού, όχι μόνο λόγω της έμφυτης αμαρτωλότητάς τους, αλλά και λόγω της ανυπακοής που είχαν εκδηλώσει πριν από λίγο καιρό σε σχέση με το χρυσό μοσχάρι, πράγμα που είχε δυσαρεστήσει τον Ιεχωβά. (Λευ 9:1-7· Εξ 32:1-10) Όταν το άρτι καθιερωμένο ιερατείο ολοκλήρωσε αυτή την πρώτη υπηρεσία, ο Ιεχωβά κατέδειξε πως επιδοκίμαζε και επικύρωνε την ανάληψη του αξιώματός τους στέλνοντας θαυματουργικά φωτιά—χωρίς αμφιβολία από τη στήλη του σύννεφου που βρισκόταν πάνω από τη σκηνή της μαρτυρίας—η οποία κατέφαγε το υπόλοιπο της θυσίας που βρισκόταν πάνω στο θυσιαστήριο.—Λευ 9:23, 24.

Λευιτ. 9:23, 24​—Ο Ιεχωβά έδειξε ότι επιδοκίμαζε το ιερατείο (w19.11 σ. 23 ¶13)

Ο Ιεχωβά ευλογεί το επίγειο τμήμα της οργάνωσής του. Δείτε τι συνέβη το 1512 Π.Κ.Χ. όταν στήθηκε η σκηνή της μαρτυρίας στους πρόποδες του όρους Σινά. (Έξοδ. 40:17) Ο Μωυσής ηγήθηκε μιας τελετής στην οποία ο Ααρών και οι γιοι του καθιερώθηκαν ως ιερείς. Το έθνος του Ισραήλ συγκεντρώθηκε για να παραστεί μάρτυρας καθώς οι ιερείς θα πρόσφεραν τις πρώτες τους θυσίες ζώων. (Λευιτ. 9:1-5) Πώς έδειξε ο Ιεχωβά την επιδοκιμασία του για το πρόσφατα καθιερωμένο ιερατείο; Καθώς ο Ααρών και ο Μωυσής ευλογούσαν τον λαό, ο Ιεχωβά έστειλε φωτιά η οποία κατέφαγε το υπόλοιπο της θυσίας που βρισκόταν πάνω στο θυσιαστήριο.​—Διαβάστε Λευιτικό 9:23, 24.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λευιτ. 8:6​—Τι μαθαίνουμε από την απαίτηση σχετικά με τη σωματική καθαρότητα του ισραηλιτικού ιερατείου; (w14 15/11 σ. 9 ¶6)

Η απαίτηση σχετικά με τη σωματική καθαρότητα του ισραηλιτικού ιερατείου έχει μεγάλη σημασία για το λαό του Ιεχωβά σήμερα. Συχνά, εκείνοι με τους οποίους μελετούμε τη Γραφή παρατηρούν πόσο καθαροί είναι οι χώροι λατρείας μας, καθώς και πόσο ευπρεπείς και καλοντυμένοι είμαστε. Ωστόσο, η καθαρότητα του ιερατείου μάς βοηθάει να αντιληφθούμε ότι οποιοσδήποτε ανεβαίνει στο εξυψωμένο βουνό της λατρείας του Ιεχωβά πρέπει να είναι «καθαρός στην καρδιά». (Διαβάστε Ψαλμός 24:3, 4· Ησ. 2:2, 3) Η ιερή μας υπηρεσία στον Θεό πρέπει να αποδίδεται, όχι μόνο με καθαρό σώμα, αλλά και με καθαρή διάνοια και καρδιά. Αυτό προϋποθέτει τακτική αυτοεξέταση, η οποία ίσως δείξει σε μερικούς ότι χρειάζεται να κάνουν σημαντικές αλλαγές για να είναι άγιοι. (2 Κορ. 13:5) Λόγου χάρη, ένα βαφτισμένο άτομο που παρακολουθεί πορνογραφία πρέπει να αναρωτηθεί: “Αποδεικνύομαι εγώ άγιος;” Κατόπιν χρειάζεται να ζητήσει βοήθεια για να απαλλαχτεί από αυτή την αισχρή συνήθεια.​—Ιακ. 5:14.

Λευιτ. 8:14-17​—Κατά την καθιέρωση του ιερατείου, γιατί πρόσφερε τις θυσίες ο Μωυσής και όχι ο Ααρών; (it-2 σ. 404 ¶4)

Ο Θεός κατέστησε τον Μωυσή μεσίτη της διαθήκης του Νόμου με τον Ισραήλ—μια θέση τόσο στενής σχέσης με τον Θεό που όμοιά της δεν είχε ποτέ άνθρωπος εκτός από τον Ιησού Χριστό, τον Μεσίτη της νέας διαθήκης. Με το αίμα θυσιασμένων ζώων, ο Μωυσής ράντισε το βιβλίο της διαθήκης, το οποίο εκπροσωπούσε τον Ιεχωβά ως το ένα «συμβαλλόμενο μέρος», και το λαό (χωρίς αμφιβολία τους πρεσβυτέρους που τον εκπροσωπούσαν) ως το άλλο «συμβαλλόμενο μέρος». Διάβασε το βιβλίο της διαθήκης στο λαό, ο οποίος απάντησε: «Όλα όσα είπε ο Ιεχωβά είμαστε πρόθυμοι να τα εκτελούμε και να είμαστε υπάκουοι». (Εξ 24:3-8· Εβρ 9:19) Κατέχοντας το αξίωμα του μεσίτη, ο Μωυσής είχε το προνόμιο να επιβλέψει την ανέγερση της σκηνής της μαρτυρίας και την κατασκευή των σκευών της—το υπόδειγμα των οποίων του έδωσε ο Θεός—καθώς και να καθιερώσει το ιερατείο ώστε να αρχίσει να λειτουργεί, χρίοντας τη σκηνή και τον Ααρών τον αρχιερέα με το λάδι που είχε ειδική σύνθεση. Στη συνέχεια επέβλεψε τις πρώτες επίσημες υπηρεσίες του άρτι καθαγιασμένου ιερατείου.—Εξ κεφ. 25-29· Λευ κεφ. 8, 9.

Λευιτ. 9:9—Τι σημαίνει το ότι έχυναν το αίμα στη βάση του θυσιαστηρίου καθώς και το ότι το έβαζαν πάνω σε διάφορα αντικείμενα; Αυτό καταδείκνυε ότι ο Ιεχωβά δεχόταν το αίμα για εξιλέωση. Ολόκληρη η διευθέτηση περί εξιλέωσης βασιζόταν στο αίμα. «Σχεδόν τα πάντα καθαρίζονται με αίμα σύμφωνα με το Νόμο», έγραψε ο απόστολος Παύλος, «και αν δεν χυθεί αίμα δεν γίνεται συγχώρηση».—Εβραίους 9:22.

Λευιτ. 9:1-5 Το έθνος του Ισραήλ συγκεντρώθηκε για να παραστεί μάρτυρας καθώς οι ιερείς θα πρόσφεραν τις πρώτες τους θυσίες ζώων.

Λευιτ. 8:4, 5 Πρέπει να Είμαστε Άγιοι σε Όλη τη Διαγωγή Μας Ο Μωυσής το αναγνώριζε αυτό και έκανε ό,τι τον διέταζε Εκείνος.

Λευιτ. 8:12 Παραδείγματος χάρη, ο Μωυσής, ο Ααρών και ο Βασιλιάς Δαβίδ χαρακτηρίστηκαν όλοι τους χρισμένοι, πράγμα που σήμαινε ότι ήταν διορισμένοι σε θεόδοτες θέσεις ευθύνης και εξουσίας.

Λευιτ. 8:8 Πώς Μπορείτε να Παίρνετε Καλές Αποφάσεις Μέσω του Ουρίμ και του Θουμμίμ, ο Ιεχωβά έδινε άμεσες απαντήσεις σε ερωτήματα και βοηθούσε τους πρεσβυτέρους του Ισραήλ να βεβαιώνονται ότι οι αποφάσεις τους εναρμονίζονταν με το θέλημά του.

Λευιτ. 8:14 Θυσίες που Ευαρεστούσαν τον Θεό Είναι ενδιαφέρον ότι πριν από ένα ολοκαύτωμα προσφερόταν συνήθως μια προσφορά για αμαρτία ή μια προσφορά για ενοχή, κάτι που έδειχνε ότι, για να γίνει ευπρόσδεκτο στον Θεό το δώρο ενός αμαρτωλού, ήταν αναγκαία η συγχώρηση της αμαρτίας.​

Λευιτ.9:4,6,23,24 «Περπατάμε Μέσω Πίστης, Όχι Μέσω Όρασης» Ωστόσο, είναι δυνατόν να εμφανίστηκε ο Ιεχωβά στον Αβραάμ σε όνειρο, με κάποια υπερφυσική επίδειξη δόξας ή μέσω ενός αγγελικού αγγελιοφόρου ή εκπροσώπου.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: