ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΕΥΙΤΙΚΟ 10, 11

«Η Αγάπη για τον Ιεχωβά Είναι Πιο Δυνατή από την Αγάπη για την Οικογένεια»

Λευιτ. 10:1, 2, 4-7 Η οσιότητά μας στον Ιεχωβά μπορεί να δοκιμαστεί σε τρομερό βαθμό όταν αποκοπεί κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Οι οδηγίες του Ιεχωβά στον Ααρών δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους πρέπει να διακόψουν τις επαφές με κάποιον αποκομμένο συγγενή. Η αγάπη μας για τον Ιεχωβά πρέπει να είναι πιο δυνατή από την αγάπη μας για άπιστα μέλη της οικογένειάς μας.

Ποιες ευλογίες μπορούν να απολαύσουν εκείνοι που ακολουθούν τις οδηγίες του Ιεχωβά σχετικά με τους αποκομμένους;​—1Κο 5:11· 2Ιω 10, 11

Ο Ναδάβ και ο Αβιού κρατούν πυροδοχεία με θυμίαμα.

Λευιτ. 10:1, 2​—Ο Ιεχωβά θανάτωσε τον Ναδάβ και τον Αβιού επειδή πρόσφεραν ανάρμοστη φωτιά (it-1 σ. 220 ¶2)

Στο εδάφιο Λευιτικό 10:1 η εβραϊκή λέξη ζαρ (θηλυκό, ζαράχ· κατά κυριολεξία, ξένη) χρησιμοποιείται αναφορικά με την «ανάρμοστη φωτιά, την οποία [ο Θεός] δεν τους είχε ορίσει», αλλά την οποία πρόσφεραν ενώπιον του Ιεχωβά οι γιοι του Ααρών, ο Ναδάβ και ο Αβιού, και για την οποία εκείνος τους εκτέλεσε με φωτιά. (Λευ 10:2· Αρ 3:4· 26:61) Στη συνέχεια, ο Ιεχωβά είπε στον Ααρών: «Να μην πίνεις κρασί ή μεθυστικό ποτό, εσύ και οι γιοι σου μαζί σου, όταν μπαίνετε στη σκηνή της συνάντησης, για να μην πεθάνετε. Είναι νομοθέτημα που θα ισχύει στον αιώνα για τις γενιές σας, τόσο για να κάνετε διάκριση μεταξύ του αγίου πράγματος και του βέβηλου και μεταξύ του ακάθαρτου πράγματος και του καθαρού όσο και για να διδάσκετε τους γιους του Ισραήλ όλες τις διατάξεις που τους είπε ο Ιεχωβά μέσω του Μωυσή». (Λευ 10:8-11) Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ναδάβ και ο Αβιού ήταν σε κατάσταση μέθης, γι’ αυτό και τόλμησαν να προσφέρουν φωτιά που δεν είχε οριστεί. Αυτή η φωτιά πιθανόν να ήταν παράνομη ως προς το χρόνο, τον τόπο ή τον τρόπο προσφοράς της ή μπορεί να ήταν θυμίαμα διαφορετικής σύνθεσης από εκείνη που περιγράφεται στα εδάφια Έξοδος 30:34, 35. Το γεγονός ότι ήταν μεθυσμένοι δεν δικαιολογούσε την αμαρτία τους.

Λευιτ. 10:4, 5​—Τα σώματά τους απομακρύνθηκαν από το στρατόπεδο

Τα περιεχόμενα του βιβλίου δείχνουν τη ζωή του στρατοπέδου, δείχνοντας έτσι ότι γράφτηκε στην έρημο.

Λευιτ. 10:6, 7​—Ο Ιεχωβά διέταξε τον Ααρών και τους άλλους γιους του να μην εκδηλώσουν τη λύπη τους (w11 15/7 σ. 31 ¶16)

Ο αδελφός του Μωυσή, ο Ααρών, αντιμετώπισε μια δύσκολη κατάσταση με δύο από τους γιους του. Σκεφτείτε πώς θα πρέπει να ένιωσε όταν αυτοί οι γιοι του, ο Ναδάβ και ο Αβιού, πρόσφεραν ανάρμοστη φωτιά στον Ιεχωβά, με αποτέλεσμα να τους πατάξει Εκείνος με θάνατο. Φυσικά, αυτή η εξέλιξη τερμάτισε κάθε συναναστροφή που θα μπορούσαν να έχουν με τους γονείς τους. Αλλά το θέμα δεν έληξε εκεί. Ο Ιεχωβά έδωσε στον Ααρών και στους πιστούς γιους του την εξής οδηγία: «Μην αφήσετε ατημέλητο το κεφάλι σας και μη σκίσετε τα ενδύματά σας [από πένθος], για να μην πεθάνετε και για να μην αγανακτήσει [ο Ιεχωβά] εναντίον όλης της σύναξης». (Λευιτ. 10:1-6) Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η αγάπη μας για τον Ιεχωβά πρέπει να είναι ισχυρότερη από την αγάπη μας για τα άπιστα μέλη της οικογένειάς μας.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λευιτ. 10:8-11​—Τι μαθαίνουμε από αυτά τα εδάφια; (w14 15/11 σ. 17 ¶18)

Αν θέλουμε να είμαστε άγιοι, πρέπει να εξετάζουμε τις Γραφές προσεκτικά και να κάνουμε ό,τι μας ζητάει ο Θεός. Σκεφτείτε τον Ναδάβ και τον Αβιού, τους γιους του Ααρών, οι οποίοι θανατώθηκαν επειδή πρόσφεραν «ανάρμοστη φωτιά», πιθανώς ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης. (Λευιτ. 10:1, 2) Προσέξτε τα λόγια που είπε κατόπιν ο Θεός στον Ααρών. (Διαβάστε Λευιτικό 10:8-11) Μήπως αυτή η περικοπή δείχνει ότι δεν πρέπει να πίνουμε καθόλου αλκοόλ πριν από τις Χριστιανικές συναθροίσεις; Σκεφτείτε τα εξής σημεία: Εμείς δεν βρισκόμαστε υπό το Νόμο. (Ρωμ. 10:4) Σε κάποιες χώρες, οι ομόπιστοί μας πίνουν με μέτρο κάποιο αλκοολούχο ποτό όταν γευματίζουν πριν από τη συνάθροιση. Στο Πάσχα χρησιμοποιούνταν τέσσερα ποτήρια κρασί. Όταν ο Ιησούς θέσπισε την Ανάμνηση, είπε στους αποστόλους του να πιουν κρασί που αντιπροσώπευε το αίμα του. (Ματθ. 26:27) Η Γραφή καταδικάζει το υπερβολικό ποτό και τη μέθη. (1 Κορ. 6:10· 1 Τιμ. 3:8) Η συνείδηση δε πολλών Χριστιανών τούς υπαγορεύει να απέχουν εντελώς από αλκοόλ προτού συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε μορφή ιερής υπηρεσίας. Ωστόσο, οι περιστάσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα, και το σημαντικό για τους Χριστιανούς είναι να “κάνουν διάκριση μεταξύ του αγίου πράγματος και του βέβηλου”, ώστε να ζουν με αγιότητα ευαρεστώντας έτσι τον Θεό.

Λευιτ. 11:8​—Μήπως δεν πρέπει οι Χριστιανοί να τρώνε τα ζώα που ήταν απαγορευμένα από τον Μωσαϊκό Νόμο; (it-1 σ. 1065 ¶5)

Αυτοί οι διατροφικοί περιορισμοί ίσχυαν μόνο για όσους υπόκειντο στο Μωσαϊκό Νόμο, διότι το εδάφιο Λευιτικό 11:8 δηλώνει: «Είναι ακάθαρτα για εσάς», δηλαδή τους Ισραηλίτες. Όταν καταργήθηκε ο Νόμος με βάση το θυσιαστικό θάνατο του Χριστού Ιησού, οι απαγορεύσεις άρθηκαν, και έκτοτε όλοι οι άνθρωποι μπορούσαν και πάλι να θεωρούν ότι υπόκεινται στην ίδια ευρεία διάταξη που ανακοινώθηκε στον Νώε μετά τον Κατακλυσμό.—Κολ 2:13-17· Γε 9:3, 4.

Λευιτ. 10:1, 2—Τι μπορεί να περιλάμβανε η αμαρτία των γιων του Ααρών, Ναδάβ και Αβιού; Σύντομα μετά το συμβάν κατά το οποίο ο Ναδάβ και ο Αβιού ελευθερίασαν ενώ εκτελούσαν τα ιερατικά τους καθήκοντα, ο Ιεχωβά απαγόρευσε στους ιερείς να χρησιμοποιούν κρασί ή μεθυστικό ποτό ενόσω υπηρετούσαν στη σκηνή της μαρτυρίας. (Λευιτικό 10:9) Αυτό υποδηλώνει ότι οι δύο γιοι του Ααρών ίσως βρίσκονταν στην προκειμένη περίπτωση υπό την επήρεια αλκοόλ. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος του θανάτου τους ήταν το ότι πρόσφεραν «ανάρμοστη φωτιά, την οποία δεν τους είχε ορίσει [ο Ιεχωβά]».

Λευιτ. 10:1, 2. Οι υπεύθυνοι υπηρέτες του Ιεχωβά σήμερα απαιτείται να συμμορφώνονται με τις θεϊκές απαιτήσεις. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να είναι αυθάδεις καθώς φροντίζουν για τις ευθύνες τους.

Λευιτ. 10:9. Δεν πρέπει να εκτελούμε τα θεόδοτα καθήκοντά μας υπό την επήρεια αλκοολούχων ποτών.

Λευιτ. 11:45. Ο Ιεχωβά Θεός είναι άγιος και απαιτεί από εκείνους που του αποδίδουν ιερή υπηρεσία να είναι άγιοι. Πρέπει να επιδιώκουν την αγιότητα και να παραμένουν σωματικά και πνευματικά καθαροί.—2 Κορινθίους 7:1· 1 Πέτρου 1:15, 16.

Λευιτ. 11:4 Καταγγέλλει τους Θρησκευτικούς Εναντιουμένους Εντούτοις, το ότι αδιαφορούν για πιο βαρυσήμαντα ζητήματα του Νόμου είναι σαν να καταπίνουν καμήλα, ζώο που επίσης είναι τελετουργικά ακάθαρτο, αλλά και πολύ μεγαλύτερο.​

Λευιτ. 10:11 Συναθροίζονται για Λατρεία Όταν το έθνος δεν τηρούσε το Νόμο, παραμελώντας απαιτήσεις όπως οι τακτικές συνάξεις για τη λατρεία του Ιεχωβά, έχανε την εύνοιά Του.​

Λευιτ. 10:1-11 Πρέπει να Είμαστε Άγιοι σε Όλη τη Διαγωγή Μας Η οικογένεια του Ααρών βίωσε μια πολύ οδυνηρή εμπειρία που είναι καταγραμμένη στα εδάφια

Λευιτ. 11:31-34 Σύντομα Υγιεινή Τροφή για Όλους! Να αποφεύγετε τα ακάθαρτα σκεύη που ήρθαν σε επαφή με νεκρό ζώο: «Κάθε σκεύος το οποίο χρησιμοποιείται με κάποιον τρόπο θα μπει σε νερό, και θα είναι ακάθαρτο μέχρι το βράδυ και κατόπιν θα είναι καθαρό».​

Λευιτ. 10:1,2 – 11:44 Ας Κάνουμε Ολόψυχες Θυσίες για τον Ιεχωβά Οι υπηρέτες του Θεού είναι άγιοι και χαρούμενοι επειδή αντανακλούν τις ιδιότητες Εκείνου που τους διδάσκει.​ Ήταν ευπρόσδεκτο στον Ιεχωβά μόνο αν προσφερόταν σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε δώσει ο ίδιος.

Λευιτ. 11:32,44,45 «Κρατήστε τον Εαυτό σας στην Αγάπη του Θεού» Ο Μωσαϊκός Νόμος έθιγε ζητήματα όπως η απόθεση των αποβλήτων, ο καθαρισμός των σκευών, καθώς και το πλύσιμο των χεριών, των ποδιών και των ενδυμάτων. Οι υπηρέτες του άγιου Θεού χρειάζεται να είναι επίσης άγιοι

Λευιτ. 11:32-40 Οικοδομήστε Πεποίθηση στην Αγία Γραφή Πολύ καιρό πριν από την ανακάλυψη των μικροοργανισμών και του ρόλου τους στην εξάπλωση των ασθενειών, η Γραφή συνιστούσε συνήθειες υγιεινής που ενδείκνυνται ακόμη και σήμερα.

Λευιτ. 11:44,45 Ο Θεός Αγαπάει τους Καθαρούς Ανθρώπους Αυτός είναι ο πρώτιστος λόγος για τον οποίο χρειάζεται να παραμένουμε καθαροί: ο Ιεχωβά, ο Θεός τον οποίο λατρεύουμε, είναι καθαρός, αγνός και άγιος από κάθε άποψη.​

Λευιτ. 11:32-38 Καθαριότητα—Γιατί Είναι Σημαντική; Παρότι οι Ισραηλίτες μπορεί να μην καταλάβαιναν γιατί έπρεπε να το κάνουν αυτό, βοηθούνταν έτσι να αποφεύγουν τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.​

Λευιτ. 11:4-8 Γιατί με Συγκρίνουν Πάντα με Άλλους; Αυτοί οι νέοι δεν ήθελαν να φάνε τα εκλεκτά φαγητά του Βαβυλώνιου βασιλιά τα οποία απαγόρευε ο νόμος του Θεού.

Λευιτ. 10:9 Είναι Εσφαλμένο να Πίνουμε Οινοπνευματώδη Ποτά; Είναι αξιοσημείωτο ότι, κάτω από το Νόμο του Θεού στον αρχαίο Ισραήλ, οι ιερείς απαγορευόταν να “πίνουν κρασί ή μεθυστικό ποτό” όταν βρίσκονταν σε επίσημη υπηρεσία.

Λευιτ. 11:27,28,32,33 Γιατί Πρέπει να Αποβλέπετε στην Αγία Γραφή για Καθοδήγηση; Περιέχει γεγονότα σχετικά με τη φύση και την υγεία που γράφτηκαν χιλιάδες χρόνια προτού μπορέσουν οι επιστήμονες να καταλήξουν σε παρόμοια συμπεράσματα.​

Λευιτ. 10:9-11 Ανάπτυξη της Ικανότητάς σας ως Δασκάλου Επανειλημμένα ο Ιεχωβά πρότρεψε το λαό του να “κάνει διάκριση” μεταξύ αυτού που είναι καθαρό και αυτού που είναι ακάθαρτο.

Λευιτ. 11:32-38 Πόση ταλαιπωρία και πόσοι θάνατοι μπορούσαν να αποφευχθούν με την τήρηση αυτών των αρχών!​

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: