ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΕΥΙΤΙΚΟ 12, 13

«Τι Μαθαίνουμε από τους Νόμους για τη Λέπρα»

Λευιτ. 13:4,5,45,46,52,57 Τι μπορούν να μας διδάξουν οι αρχές που βρίσκονται πίσω από τους νόμους για τη λέπρα όσον αφορά την προστασία της πνευματικής μας υγείας;

Ο Ιεχωβά δίδαξε στους ιερείς πώς να εντοπίζουν γρήγορα τη λέπρα. Οι Χριστιανοί ποιμένες σήμερα φροντίζουν αμέσως όσους χρειάζονται πνευματική βοήθεια.​—Ιακ 5:14, 15

Οι Ισραηλίτες έπρεπε να καταστρέφουν όσα αντικείμενα είχαν μολυνθεί από τη λέπρα για να περιορίσουν τη μετάδοσή της. Παρόμοια, οι Χριστιανοί πρέπει να είναι πρόθυμοι να απαρνηθούν ακόμα και κάτι πολύτιμο για εκείνους ώστε να μην το αφήσουν να τους οδηγήσει στην αμαρτία. (Ματ 18:8, 9) Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κάποιες συνήθειες, ορισμένες συναναστροφές ή ένα είδος διασκέδασης

Πώς μπορεί ένας Χριστιανός να δείξει ότι είναι σταθερά αποφασισμένος να δέχεται τη βοήθεια του Ιεχωβά;

Γυναίκα απορρίπτει σταθερά και απομακρύνεται από τον προηγούμενο τρόπο ζωής της και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Λευιτ. 13:4, 5​—Όσοι είχαν λέπρα έμπαιναν σε καραντίνα (wp18.1 7)

Απομόνωση των ασθενών. Ο Μωσαϊκός Νόμος όριζε ότι όσοι έπασχαν από λέπρα έπρεπε να μένουν μακριά από τους άλλους. Μόνο όταν ξέσπασαν οι φοβερές επιδημίες του Μεσαίωνα έμαθαν οι γιατροί να εφαρμόζουν αυτή την αρχή, η οποία θεωρείται ακόμη αποτελεσματική.​—Λευιτικό, κεφάλαια 13 και 14.

Λευιτ. 13:45, 46​—Οι λεπροί έπρεπε να προσέχουν ώστε να μη μολύνουν τους άλλους (wp16.4 σ. 9 ¶1)

Ο τύπος της λέπρας που ήταν κοινός κατά τους Βιβλικούς χρόνους έκανε τους αρχαίους Ιουδαίους να νιώθουν φόβο. Αυτή η τρομερή ασθένεια μπορούσε να πλήξει τις νευρικές απολήξεις του πάσχοντα και να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη και παραμόρφωση. Δεν υπήρχε γνωστή θεραπεία για τη λέπρα. Απεναντίας, όσοι έπασχαν από αυτήν έμπαιναν σε καραντίνα και έπρεπε να προειδοποιούν τους άλλους για την κατάστασή τους.​—Λευιτικό 13:45, 46.

Λευιτ. 13:52, 57​—Τα μολυσμένα αντικείμενα έπρεπε να καταστρέφονται (it-2 σ. 200 ¶5)

Σε ενδύματα και σπίτια. Η λέπρα μπορούσε επίσης να προσβάλει μάλλινα ή λινά ενδύματα ή δερμάτινα αντικείμενα. Η πληγή ίσως εξαφανιζόταν με το πλύσιμο, και υπήρχαν διευθετήσεις με τις οποίες το αντικείμενο έμπαινε σε καραντίνα. Αλλά όταν αυτή η κιτρινοπράσινη ή κοκκινωπή πληγή επέμενε, επρόκειτο για κακοήθη λέπρα και το αντικείμενο έπρεπε να καεί. (Λευ 13:47-59) Αν εμφανίζονταν κιτρινοπράσινα ή κοκκινωπά βαθουλώματα στον τοίχο ενός σπιτιού, ο ιερέας επέβαλλε καραντίνα. Μπορεί να χρειαζόταν να βγάλουν τις πέτρες που είχαν προσβληθεί και να ξύσουν το σπίτι από μέσα, τις δε πέτρες και τον ξυσμένο πηλό τα πετούσαν σε έναν ακάθαρτο τόπο έξω από την πόλη. Αν η πληγή επέστρεφε, το σπίτι κηρυσσόταν ακάθαρτο και γκρεμιζόταν, τα δε υλικά τα πετούσαν σε έναν ακάθαρτο τόπο. Αλλά για το σπίτι που ανακηρυσσόταν καθαρό υπήρχε συγκεκριμένη διευθέτηση καθαρισμού. (Λευ 14:33-57) Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η λέπρα που προσέβαλλε ενδύματα ή σπίτια ήταν ένας τύπος μυκητίασης ή μούχλας. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι βέβαιο σχετικά με αυτό.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λευιτ. 12:2, 5​—Γιατί καθιστούσε «ακάθαρτη» μια γυναίκα η γέννα; (w04 15/5 σ. 23 ¶1)

Τα αναπαραγωγικά όργανα φτιάχτηκαν για να μεταβιβάζουν τέλεια ανθρώπινη ζωή. Ωστόσο, εξαιτίας των κληρονομημένων αποτελεσμάτων της αμαρτίας, μεταβιβαζόταν στους απογόνους ατελής και αμαρτωλή ζωή. Οι προσωρινές περίοδοι «ακαθαρσίας» που σχετίζονταν με τη γέννα, καθώς και άλλα ζητήματα, όπως η εμμηνόρροια και οι σπερματικές εκκρίσεις, επανέφεραν αυτή την κληρονομημένη αμαρτωλότητα στη διάνοια. (Λευιτικό 15:16-24· Ψαλμός 51:5· Ρωμαίους 5:12) Οι διατάξεις περί του απαιτούμενου καθαρισμού θα βοηθούσαν τους Ισραηλίτες να κατανοήσουν την ανάγκη που υπήρχε για μια λυτρωτική θυσία η οποία θα κάλυπτε την αμαρτωλότητα της ανθρωπότητας και θα αποκαθιστούσε την ανθρώπινη τελειότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Νόμος έγινε “ο παιδαγωγός τους που οδήγησε στον Χριστό”.—Γαλάτες 3:24.

Λευιτ. 12:3​—Γιατί απαιτούσε ο Ιεχωβά να γίνεται η περιτομή την όγδοη ημέρα; (wp18.1 7)

Χρονική στιγμή της περιτομής. Ο Νόμος του Θεού όριζε κατηγορηματικά ότι τα αγόρια έπρεπε να περιτέμνονται την όγδοη μέρα της ζωής τους. (Λευιτικό 12:3) Θεωρείται ότι η πήξη του αίματος στα νεογέννητα μωρά φτάνει σε φυσιολογικές τιμές μετά την πρώτη εβδομάδα. Στους Βιβλικούς χρόνους, που δεν υπήρχαν προηγμένες ιατρικές θεραπείες, το ότι περίμεναν πάνω από μία εβδομάδα για να κάνουν την περιτομή αποτελούσε σοφή προστασία.

Λευιτ. 12:8. Ο Ιεχωβά επέτρεπε στους φτωχούς να προσφέρουν πουλιά αντί για κάποιο πρόβατο, που ήταν πιο δαπανηρό, ως θυσιαστική προσφορά. Αυτός δείχνει στοχαστικό ενδιαφέρον για τους φτωχούς.

Λευιτ. 12:1-3 «Αυτός Είναι ο Νόμος του Ναού» Όσοι ήταν «απερίτμητοι . . . στη σάρκα» δεν είχαν υπακούσει σε μια ρητή εντολή του Θεού η οποία αναγόταν στον καιρό του Αβραάμ.

Λευιτ. 12:8 Κάνετε Κτήμα σας τις Σκέψεις του Ιεχωβά; Ο Θεός επέλεξε προσωπικά τους ανθρώπινους γονείς που θα ανέτρεφαν τον Γιο του​—ένα ζευγάρι με περιορισμένους πόρους.

Λευιτ. 13:1-59 Απαρχαιωμένη ή Μπροστά από την Εποχή Της; Μόνο όταν ξέσπασαν οι φοβερές επιδημίες του Μεσαίωνα έμαθαν οι γιατροί να εφαρμόζουν αυτή την αρχή, η οποία θεωρείται ακόμη αποτελεσματική.​

Λευιτ. 13:1-59 Τι Λέει η Αγία Γραφή για τη Ζωή και τον Θάνατο Για παράδειγμα, τα κεφάλαια 13 και 14 στο βιβλίο του Λευιτικού περιέχουν λεπτομερείς νόμους που δόθηκαν στους Ισραηλίτες για θέματα υγιεινής και καραντίνας πολύ πριν ανακαλύψουν οι άνθρωποι τα μικρόβια και μάθουν πώς μεταδίδονται οι ασθένειες

Λευιτ. 13:1-8 Ακριβής Επιστήμη Οι λεπροί έμπαιναν σε καραντίνα ωσότου επιβεβαιωνόταν μέσω σωματικής εξέτασης ότι η νόσος δεν ήταν πια μεταδοτική.​

Λευιτ. 13:4, 5 Η βακτηριακή λοίμωξη που λέγεται λέπρα υπήρχε όντως στους Βιβλικούς χρόνους.

Λευιτ. 13:1-5 Επιστημονική Ακρίβεια Γραμμένος το 1500 Π.Κ.Χ. περίπου, ο Μωσαϊκός Νόμος (ο οποίος βρίσκεται στα πρώτα πέντε βιβλία της Γραφής) περιείχε ωφέλιμους νόμους αναφορικά με την καραντίνα για τους ασθενείς, τη μεταχείριση των πτωμάτων και την απόρριψη των αποβλήτων.​

Λευιτ. 13:1-59 Ο Νόμος του Μωυσή περιείχε επίσης αρχές που αφορούσαν την υγιεινή και τον έλεγχο των ασθενειών, όπως το να μπαίνουν σε καραντίνα οι ασθενείς και να θάβονται τα ανθρώπινα περιττώματα, οι οποίες βρίσκονται σε αρμονία με τη σύγχρονη επιστήμη.

Λευιτ. 13:46, 52 Ο Δημιουργός Αποκαλύπτει τον Εαυτό Του—Προς Όφελός Μας! Μολονότι αυτοί οι νόμοι προορίζονταν αρχικά για έναν αρχαίο λαό, φανερώνουν τη γνώση επιστημονικών δεδομένων τα οποία ανακαλύφτηκαν από τους ειδικούς μόλις τον περασμένο αιώνα περίπου.

Λευιτ. 13:1-59 Συμφωνούν η Επιστήμη και η Αγία Γραφή; Οι κανονισμοί για την απομόνωση ατόμων που πιθανώς έπασχαν από λέπρα και η απαγόρευση όσον αφορά το άγγιγμα των νεκρών αναμφίβολα έσωσαν τη ζωή πολλών Ισραηλιτών.

Λευιτ. 13:1-4 Θα Κάνετε Εσείς Τέτοιες Εξετάσεις; Οι Ισραηλίτες πλεονεκτούσαν διότι ήξεραν ότι ήταν αμαρτωλοί, και είχαν νόμους από τον Θεό οι οποίοι τους βοηθούσαν να αποφεύγουν να προσβάλλονται από πολλές αρρώστιες ή να τις μεταδίδουν.

Λευιτ. 13:21,33 Εφόσον ο Νόμος που έδωσε ο Θεός στον Ισραήλ όριζε τη λήψη αυστηρών μέτρων για την προστασία της υγείας του έθνους ως συνόλου, θεωρήσαμε κατάλληλο να συστήσουμε λογικές προφυλάξεις που αφορούν την υγεία.

Λευιτ. 13:1-59 Είναι η Αγία Γραφή Άσχετη με την Πραγματικότητα; Ο Μωσαϊκός Νόμος (16ος αιώνας Π.Κ.Χ.) αποκάλυπτε γνώση για τα μικρόβια των μολυσματικών ασθενειών χιλιάδες χρόνια προτού ο Παστέρ συνδέσει τα μικρόβια με τις ασθένειες

Λευιτ. 13:34 Γιατί Είναι Τόσο Ξεχωριστό το Λινό; Επιπλέον, το γεγονός ότι ήταν εύκολο να πλυθούν και να διατηρηθούν καθαρά αποτελούσε μεγάλο πλεονέκτημα, αν σκεφτεί κανείς τους νόμους στον Ισραήλ που απαιτούσαν το πλύσιμο των ενδυμάτων για καθαριότητα και υγιεινή.

Λευιτ. 13:2-5 Ευλαβής Σεβασμός για το Αίμα Στους Βιβλικούς χρόνους, ο Θεός έδωσε ειδικούς νόμους στον Ισραήλ για τις συνήθειες διατροφής, την απομόνωση για λόγους υγείας, την υγιεινή, και την καθαριότητα, πράγματα που ήταν πολύ κατάλληλα για το ταξίδι τους στην έρημο.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: