ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΕΥΙΤΙΚΟ 14, 15

«Η Αγνή Λατρεία Απαιτεί Καθαρότητα»

Λευιτ. 15:13-15, 28-31 Για να παραμείνουμε στην αγάπη του Θεού, χρειάζεται να είμαστε καθαροί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αυτό σημαίνει να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες του Ιεχωβά για τη σωματική, την ηθική και την πνευματική καθαρότητα, ανεξάρτητα από το τι κάνει ο κόσμος γύρω μας. Δεν αγγίζουμε τίποτα το οποίο ο ουράνιος Πατέρας μας θεωρεί ακάθαρτο.

Πώς ωφελούμαι επειδή απορρίπτω την ασέβεια αυτού του κόσμου;

Κολάζ: Σκηνές που απεικονίζουν τη βρομιά του κόσμου. 1. Κληρικός προσεύχεται για στρατιώτες. 2. Κληρικός παντρεύει δύο άντρες. 3. Η σκηνή της γέννησης του Ιησού και ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο.

Λευιτ. 15:13-15​—Οι άντρες έπρεπε να καθαρίζονται από την ακαθαρσία (it-2 σ. 221 ¶8)

Οι Ισραηλίτες εν γένει απαιτούνταν να λούζονται τελετουργικά για διάφορους λόγους. Όποιος ανέρρωνε από λέπρα, όποιος ερχόταν σε επαφή με πράγματα τα οποία είχε αγγίξει κάποιος που είχε «εκκρίσεις», ο άντρας που είχε έκκριση σπέρματος, η γυναίκα μετά την εμμηνόρροια ή έπειτα από αιμορραγία ή όποιος είχε σεξουαλικές σχέσεις ήταν “ακάθαρτος” και έπρεπε να λουστεί. (Λευ 14:8, 9· 15:4-27) Κάποιος ο οποίος τύχαινε να βρεθεί μέσα σε σκηνή με ανθρώπινο πτώμα, ή το άγγιζε, ήταν «ακάθαρτος» και έπρεπε να εξαγνιστεί με νερό που ήταν για καθαρισμό. Αν κάποιος αρνούνταν να συμμορφωθεί με αυτή τη διάταξη, έπρεπε να «εκκοπεί από το μέσο της εκκλησίας, επειδή μόλυνε το αγιαστήριο του Ιεχωβά». (Αρ 19:20) Εύστοχα, λοιπόν, το πλύσιμο χρησιμοποιείται μεταφορικά για να δηλώσει την καθαρή υπόσταση ενώπιον του Ιεχωβά. (Ψλ 26:6· 73:13· Ησ 1:16· Ιεζ 16:9) Το λούσιμο με το λόγο της αλήθειας του Ιεχωβά, που συμβολίζεται από το νερό, έχει τη δύναμη να καθαρίζει.—Εφ 5:26.

Λευιτ. 15:28-30​—Οι γυναίκες έπρεπε να καθαρίζονται από την ακαθαρσία (it-1 σ. 941 ¶4)

Η γυναίκα θεωρούνταν επίσης ακάθαρτη όλο το διάστημα κάποιων μη κανονικών εκκρίσεων αίματος ή όταν είχε «ροή για διάστημα μεγαλύτερο από ό,τι η εμμηνορροϊκή ακαθαρσία της», και σε αυτό το διάστημα καθιστούσε τα αντικείμενα πάνω στα οποία ξάπλωνε ή καθόταν, καθώς και όποια άτομα άγγιζαν αυτά τα αντικείμενα, ακάθαρτα. Αφότου σταματούσαν οι μη φυσιολογικές εκκρίσεις, έπρεπε να μετρήσει εφτά ημέρες, και κατόπιν γινόταν καθαρή. Την όγδοη ημέρα η γυναίκα έφερνε δύο τρυγόνια ή δύο νεαρά περιστέρια στον ιερέα, ο οποίος έκανε εξιλέωση για εκείνη, προσφέροντας το ένα από αυτά τα πουλιά στον Ιεχωβά ως προσφορά για αμαρτία και το άλλο ως ολοκαύτωμα.—Λευ 15:19-30·

Λευιτ. 15:31​—Ο Ιεχωβά αναμένει αγνή λατρεία από τον λαό του (it-1 σ. 74 ¶8)

Η σκηνή της συνάντησης και μεταγενέστερα ο ναός. Ολόκληρο το συγκρότημα, συμπεριλαμβανομένης της αυλής της σκηνής και των αυλών του ναού, αποτελούσε άγιο τόπο. (Εξ 38:24· 2Χρ 29:5· Πρ 21:28) Τα βασικότερα αντικείμενα της αυλής ήταν το θυσιαστήριο και η χάλκινη λεκάνη. Αυτά ήταν άγια αντικείμενα. Μόνο όσοι ήταν τελετουργικά καθαροί μπορούσαν να εισέλθουν στην αυλή της σκηνής οποιαδήποτε ώρα. Παρόμοια, κανείς δεν έμπαινε στις αυλές του ναού αν ήταν ακάθαρτος. Λόγου χάρη, ενόσω μια γυναίκα ήταν ακάθαρτη, δεν μπορούσε να αγγίξει κανένα άγιο πράγμα ούτε να εισέλθει στον άγιο τόπο. (Λευ 12:2-4) Φαίνεται μάλιστα ότι μια κατάσταση συνεχιζόμενης ακαθαρσίας από μέρους των Ισραηλιτών θεωρούνταν ότι μόλυνε τη σκηνή. (Λευ 15:31) Εκείνοι που παρουσίαζαν προσφορές για καθαρισμό από λέπρα έφερναν τη θυσία τους μόνο ως την πύλη της αυλής. (Λευ 14:11) Κανένας ακάθαρτος δεν μπορούσε να λάβει μέρος σε θυσία συμμετοχής στη σκηνή ή στο ναό, επί ποινή θανάτου.—Λευ 7:20, 21.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λευιτ. 14:14, 17, 25, 28​—Τι μαθαίνουμε από τη διαδικασία της πιστοποίησης του καθαρισμού ενός λεπρού; (it-1 σ. 405 ¶5)

Κατά την καθιέρωση του ιερατείου στον Ισραήλ, δόθηκε στον Μωυσή η προσταγή να πάρει λίγο από το αίμα του κριαριού της καθιέρωσης και να το βάλει πάνω στο λοβό του δεξιού αφτιού του Ααρών και καθενός από τους γιους του, καθώς επίσης πάνω στο δεξί τους χέρι και στο δεξί τους πόδι, υποδηλώνοντας ότι αυτά που άκουγαν, το έργο που έκαναν και η οδός στην οποία περπατούσαν έπρεπε να επηρεάζονται άμεσα από όσα λάβαιναν χώρα εκεί. (Λευ 8:22-24) Παρόμοια, στην περίπτωση του καθαρισμένου λεπρού, ο Νόμος έλεγε ότι ο ιερέας έπρεπε να βάλει λίγο από το αίμα του κριαριού που προσφερόταν ως προσφορά για ενοχή, καθώς και λίγο από το λάδι που προσφερόταν, πάνω στο λοβό του δεξιού αφτιού του λεπρού. (Λευ 14:14, 17, 25, 28) Ανάλογη διευθέτηση υπήρχε στη διάταξη σχετικά με τον άντρα που επιθυμούσε να συνεχίσει να είναι δούλος του κυρίου του στον αιώνα. Σε αυτή την περίπτωση ο δούλος έπρεπε να φερθεί κοντά στον παραστάτη της πόρτας, και ο κύριός του έπρεπε να του τρυπήσει το αφτί με ένα σουβλί. Αυτό το ευδιάκριτο σημάδι, το οποίο γινόταν στο όργανο της ακοής, συμβόλιζε προφανώς την επιθυμία που είχε ο δούλος να συνεχίσει να υπηρετεί υπάκουα τον κύριό του.—Εξ 21:5, 6.

Λευ 14:43-45​—Τι διδάσκονταν οι Ισραηλίτες για τον Ιεχωβά από τον νόμο για την κακοήθη λέπρα μέσα στο σπίτι; (g 1/06 σ. 14, πλαίσιο)

Η Αγία Γραφή αναφέρεται “στην πληγή της λέπρας σε ένα σπίτι”, εννοώντας αυτό καθαυτό το κτίριο. (Λευιτικό 14:34-48) Έχει λεχθεί ότι αυτό το φαινόμενο, που αποκαλείται επίσης «κακοήθης λέπρα», ήταν μια μορφή μούχλας, αλλά αυτό δεν είναι επιβεβαιωμένο. Όπως και αν είχαν τα πράγματα, ο Νόμος του Θεού πρόσταζε τους ιδιοκτήτες σπιτιών να απομακρύνουν τις πέτρες που είχαν μολυνθεί, να ξύνουν ολόκληρο το εσωτερικό του σπιτιού και να πετάνε όλα τα ύποπτα υλικά έξω από την πόλη σε «ακάθαρτο τόπο». Αν η πληγή επέστρεφε, ολόκληρο το σπίτι χαρακτηριζόταν ακάθαρτο, κατεδαφιζόταν και τα συντρίμμια πετάγονταν. Οι λεπτομερείς οδηγίες του Ιεχωβά αντανακλούσαν τη βαθιά αγάπη του για το λαό του καθώς και τη φροντίδα του για τη σωματική τους ευημερία.

Λευιτ. 15:16-18—Τι είναι η «έκκριση σπέρματος» που αναφέρεται σε αυτά τα εδάφια; Προφανώς αυτός ο όρος αναφέρεται στις ονειρώξεις καθώς και στις γαμήλιες σεξουαλικές σχέσεις.

Λευιτ. 15:31 Ο Ιεχωβά Θέλει να Είναι ο Λαός του Καθαρός Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανυπακοή στους νόμους για την καθαρότητα τιμωρούνταν με θάνατο.​

Λευιτ. 15:25-28 Καλοσύνη—Μια Ιδιότητα που Εκδηλώνεται με Λόγια και Πράξεις Λόγου χάρη, δεν επέπληξε τη φοβισμένη γυναίκα που, αν και τελετουργικά ακάθαρτη, άγγιξε το εξωτερικό του ρούχο με την ελπίδα να γιατρευτεί από την αιμορραγία της.

Λευιτ. κεφάλαιο 14 Απαρχαιωμένη ή Μπροστά από την Εποχή Της; Μόνο όταν ξέσπασαν οι φοβερές επιδημίες του Μεσαίωνα έμαθαν οι γιατροί να εφαρμόζουν αυτή την αρχή, η οποία θεωρείται ακόμη αποτελεσματική.​

Λευιτ. 15:19-27 Μια Λέξη που Σήμαινε Τόσο Πολλά! Κάποιος θα μπορούσε να προβάλει το επιχείρημα ότι έπρεπε να παραμένει αποχωρισμένη από τους άλλους εξαιτίας της κατάστασής της.

Λευιτ. 15:25-27 Γιατρεύεται Αγγίζοντας το Ρούχο του Ιησού Οποιοσδήποτε αγγίζει την ίδια ή τα ματωμένα ρούχα της πρέπει να πλυθεί και είναι ακάθαρτος μέχρι το βράδυ.​

Λευιτ. 15:19, 25 Σύζυγοι​—Δημιουργήστε Ασφαλές Σπιτικό Σύμφωνα με το Μωσαϊκό Νόμο, η κατάσταση αυτής της γυναίκας την καθιστούσε θρησκευτικά ακάθαρτη, συνεπώς όποιον άγγιζε θεωρούνταν μολυσμένος.​

Λευιτ. 15:31 «Κρατήστε τον Εαυτό σας στην Αγάπη του Θεού» Στον αρχαίο Ισραήλ, ο Ιεχωβά έκανε σαφές στο λαό του ότι η σωματική καθαριότητα ήταν ουσιώδης.

Λευιτ. 15:31 Ο Θεός Αγαπάει τους Καθαρούς Ανθρώπους Ενόσω ένας Ισραηλίτης ήταν ακάθαρτος, δεν μπορούσε να έχει καμιά συμμετοχή στη λατρεία​—σε ορισμένες περιπτώσεις επί ποινή θανάτου.

Λευιτ. 14:1-9 Ιουδαϊκό Τελετουργικό Λουτρό—Πρόδρομος του Βαφτίσματος; Οι Ισραηλίτες υπόκειντο σε διάφορες μορφές ακαθαρσίας από τις οποίες χρειαζόταν να καθαρίζονται λούζοντας τα σώματά τους και πλένοντας τα ρούχα τους.

Λευιτ. 14:34-48 Μούχλα—Φίλος και Εχθρός! Η Αγία Γραφή αναφέρεται “στην πληγή της λέπρας σε ένα σπίτι”, εννοώντας αυτό καθαυτό το κτίριο.

Λευιτ. 14:38 Μωυσής—Πώς σας Επηρεάζει η Ζωή Του Ο Νόμος του Μωυσή περιείχε επίσης αρχές που αφορούσαν την υγιεινή και τον έλεγχο των ασθενειών, όπως το να μπαίνουν σε καραντίνα οι ασθενείς και να θάβονται τα ανθρώπινα περιττώματα, οι οποίες βρίσκονται σε αρμονία με τη σύγχρονη επιστήμη.

Λευιτ. κεφάλαια 14-15 Σαπούνι—“Αυτοσχέδιο Εμβόλιο” Αν και ο Θεός ενδιαφέρεται κυρίως για την πνευματική μας αγνότητα, θεωρεί επίσης σημαντική και τη σωματική υγιεινή.

Λευιτ. 15:31 Εξακολουθήστε να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά με Σταθερή Καρδιά Η αφιέρωση υποδηλώνει ότι κάποιος ξεχωρίζεται, ή αλλιώς αποχωρίζεται, για έναν ιερό σκοπό.

Λευιτ. 15:25-27 Είναι η Ηγεσία του Χριστού Πραγματική για Εσάς; Ο Ιησούς, λόγου χάρη, διέκρινε καθαρά γιατί τον είχε αγγίξει η γυναίκα που έπασχε από ροή αίματος και της φέρθηκε με σοφία και συμπόνια.

Λευιτ. 15:4-13 Ο Δημιουργός Αποκαλύπτει τον Εαυτό Του—Προς Όφελός Μας! Μολονότι αυτοί οι νόμοι προορίζονταν αρχικά για έναν αρχαίο λαό, φανερώνουν τη γνώση επιστημονικών δεδομένων τα οποία ανακαλύφτηκαν από τους ειδικούς μόλις τον περασμένο αιώνα περίπου.

Λευιτ. 15:2 Γονείς—Προφυλάξτε τα Παιδιά Σας! Σε αντίθεση, ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μιλάει ευθέως για το σεξ και τα σεξουαλικά όργανα.

Λευιτ. 15:16 Προστατέψτε την Οικογένειά σας από Καταστροφικές Επιρροές Ο Νόμος αναφερόταν ευθέως σε πολλά σεξουαλικά ζητήματα, τα οποία περιλάμβαναν την έμμηνη ρύση, την εκσπερμάτωση, την πορνεία, τη μοιχεία, την ομοφυλοφιλία, την αιμομειξία και την κτηνοβασία.

Λευιτ. 15:4-12 Θα Κάνετε Εσείς Τέτοιες Εξετάσεις; Οι Ισραηλίτες πλεονεκτούσαν διότι ήξεραν ότι ήταν αμαρτωλοί, και είχαν νόμους από τον Θεό οι οποίοι τους βοηθούσαν να αποφεύγουν να προσβάλλονται από πολλές αρρώστιες ή να τις μεταδίδουν.

Λευιτ. κεφάλαιο 14 Είναι η Αγία Γραφή Άσχετη με την Πραγματικότητα; Ο Μωσαϊκός Νόμος (16ος αιώνας Π.Κ.Χ.) αποκάλυπτε γνώση για τα μικρόβια των μολυσματικών ασθενειών χιλιάδες χρόνια προτού ο Παστέρ συνδέσει τα μικρόβια με τις ασθένειες.

Λευιτ. 14:1-32 Η ισχυρότερη απ’ όλες τις μαρτυρίες είναι ότι ο Ιησούς Χριστός και άλλοι θεόπνευστοι δούλοι του Ιεχωβά συχνά παραθέτουν ή αναφέρονται στους νόμους και στις αρχές που περιέχει το Λευιτικόν και τα αποδίδουν στον Μωυσή.

Λευϊτ. 15:24 Ιησούς, Παράδειγμα για να το Ακολουθήσουμε Προσεκτικά Η αληθινή αγάπη είναι αυτοθυσιαστική.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: