ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΕΥΙΤΙΚΟ 16, 17

«Η Ημέρα της Εξιλέωσης και Εσείς»

Λευιτ. 16:12-15 Τι μαθαίνουμε από τη χρήση θυμιάματος την Ημέρα της Εξιλέωσης;

Οι αποδεκτές προσευχές των πιστών υπηρετών του Ιεχωβά μοιάζουν με θυμίαμα. (Ψλ 141:2) Όπως ο αρχιερέας έφερνε το θυμίαμα στον Ιεχωβά με μεγάλο σεβασμό, έτσι και εμείς πλησιάζουμε τον Ιεχωβά μέσω προσευχής με δέος και σεβασμό

Ο αρχιερέας έπρεπε πρώτα να κάψει θυμίαμα για να μπορέσει να προσφέρει τις θυσίες. Παρόμοια, για να μπορέσει ο Ιησούς να προσφέρει τη ζωή του ως θυσία, έπρεπε πρώτα να προετοιμάσει τον δρόμο ώστε να δεχτεί ο Ιεχωβά τη θυσία του. Αυτό το έκανε ζώντας μια ζωή ακεραιότητας και οσιότητας

Πώς μπορώ να βεβαιώνομαι ότι ο Ιεχωβά δέχεται τις θυσίες μου;

Ο αρχιερέας μπαίνει στα Άγια των Αγίων με θυμίαμα και αναμμένα κάρβουνα.

Λευιτ. 16:12​—Ο αρχιερέας εμφανιζόταν με συμβολική έννοια στην παρουσία του Ιεχωβά (w19.11 σ. 21 ¶4)

Οραματιστείτε τα γεγονότα που λάβαιναν χώρα την Ημέρα της Εξιλέωσης: Ο αρχιερέας μπαίνει στη σκηνή της μαρτυρίας. Αυτή είναι η πρώτη από τις τρεις φορές που πρέπει να μπει στα Άγια των Αγίων εκείνη την ημέρα. Στο ένα χέρι κρατάει ένα δοχείο γεμάτο αρωματικό θυμίαμα και στο άλλο ένα χρυσό πυροδοχείο γεμάτο αναμμένα κάρβουνα. Σταματάει μπροστά στην κουρτίνα που καλύπτει την είσοδο προς τα Άγια των Αγίων. Με βαθύ σεβασμό, μπαίνει στα Άγια των Αγίων και στέκεται μπροστά στην κιβωτό της διαθήκης. Με συμβολική έννοια, βρίσκεται στην ίδια την παρουσία του Ιεχωβά Θεού! Τώρα ο αρχιερέας ρίχνει προσεκτικά το άγιο θυμίαμα στα πυρακτωμένα κάρβουνα, και ο χώρος γεμίζει με μια γλυκιά ευωδιά.* Αργότερα θα ξαναμπεί στα Άγια των Αγίων με το αίμα των προσφορών για αμαρτία. Προσέξτε ότι καίει το θυμίαμα προτού παρουσιάσει το αίμα των προσφορών για αμαρτία.

Κολάζ: 1. Ζευγάρι προσεύχεται αφού έχει προετοιμαστεί για την υπηρεσία αγρού. 2. Το ίδιο ζευγάρι κηρύττει σε έναν οδηγό ταξί χρησιμοποιώντας τάμπλετ.

Λευιτ. 16:13​—Ο αρχιερέας πρόσφερε θυμίαμα στον Ιεχωβά (w19.11 σ. 21 ¶5)

Τι μαθαίνουμε από τη χρήση θυμιάματος την Ημέρα της Εξιλέωσης; Η Γραφή δείχνει ότι οι αποδεκτές προσευχές των πιστών λάτρεων του Ιεχωβά είναι σαν θυμίαμα. (Ψαλμ. 141:2· Αποκ. 5:8) Θυμηθείτε ότι ο αρχιερέας έφερνε το θυμίαμα στην παρουσία του Ιεχωβά με μεγάλο σεβασμό. Παρόμοια και εμείς, όταν πλησιάζουμε τον Ιεχωβά με προσευχή, το κάνουμε αυτό με βαθύ σεβασμό. Νιώθουμε δέος για εκείνον. Εκτιμούμε βαθιά το γεγονός ότι ο Δημιουργός του σύμπαντος μας επιτρέπει να τον πλησιάζουμε, όπως ένα παιδί τον πατέρα του. (Ιακ. 4:8) Εκείνος μας δέχεται ως φίλους του! (Ψαλμ. 25:14) Εκτιμούμε αυτό το προνόμιο τόσο πολύ ώστε ποτέ δεν θα θέλαμε να τον απογοητεύσουμε.

Λευιτ. 16:14, 15​—Ο αρχιερέας έκανε στη συνέχεια εξιλέωση για τις αμαρτίες των ιερέων και του λαού (w19.11 σ. 21 ¶6)

Θυμηθείτε ότι ο αρχιερέας έπρεπε να κάψει το θυμίαμα προτού προσφέρει τις θυσίες. Με αυτόν τον τρόπο, διασφάλιζε ότι θα είχε την επιδοκιμασία του Θεού όταν θα τις πρόσφερε. Τι μαθαίνουμε από αυτό; Όταν ο Ιησούς ήταν στη γη, είχε να κάνει κάτι σημαντικό​—κάτι πιο σημαντικό από το να παράσχει σωτηρία στην ανθρωπότητα—​προτού προσφέρει τη ζωή του ως θυσία. Τι ήταν αυτό; Ζώντας μια ζωή ακεραιότητας και οσιότητας, έπρεπε να προετοιμάσει τον δρόμο ώστε ο Ιεχωβά να δεχτεί τη θυσία του. Ενεργώντας έτσι, ο Ιησούς θα αποδείκνυε ότι το να κάνει κάποιος τα πράγματα με τον τρόπο του Ιεχωβά είναι ο σωστός τρόπος ζωής. Ο Ιησούς θα δικαίωνε​—θα αποδείκνυε ορθή και δίκαιη—​την κυριαρχία του Πατέρα του, δηλαδή τον δικό του τρόπο διακυβέρνησης.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λευιτ. 16:10​—Με ποιους τρόπους το κατσίκι για τον Αζαζήλ εξεικόνιζε τη θυσία του Ιησού; (it-1 σ. 104 ¶4)

Όπως εξηγεί ο απόστολος Παύλος, ο Ιησούς, προσφέροντας την τέλεια ανθρώπινη ζωή του ως θυσία για τις αμαρτίες του ανθρωπίνου γένους, επιτέλεσε πολύ περισσότερα από όσα είχαν επιτευχθεί από «το αίμα ταύρων και τράγων». (Εβρ 10:4, 11, 12) Ως εκ τούτου, έπαιξε το ρόλο του “αποδιοπομπαίου τράγου”, εφόσον “βάσταξε τις αρρώστιες μας” και «διατρυπήθηκε για την παράβασή μας». (Ησ 53:4, 5· Ματ 8:17· 1Πε 2:24) Ο Ιησούς “πήρε μακριά” τις αμαρτίες όλων όσων ασκούν πίστη στην αξία της θυσίας του. Κατέδειξε την προμήθεια που είχε κάνει ο Θεός για να οδηγήσει την αμαρτωλότητα στην απόλυτη λησμονιά. Με αυτούς τους τρόπους, το κατσίκι «για τον Αζαζήλ» εξεικονίζει τη θυσία του Ιησού Χριστού.

Λευιτ. 17:10, 11​—Γιατί δεν δεχόμαστε μετάγγιση αίματος; (w14 15/11 σ. 10 ¶10)

Ο Ιεχωβά διέταξε τους Ισραηλίτες να μην τρώνε αίμα​—«οποιοδήποτε είδος αίματος». Η αποχή από αίμα, είτε ζώων είτε ανθρώπων, αποτελεί απαίτηση και για τους Χριστιανούς. (Πράξ. 15:28, 29) Τρέμουμε ακόμη και στη σκέψη ότι θα κάνουμε τον Θεό “να προσηλώσει το πρόσωπό του εναντίον μας” και να μας “εκκόψει” από την εκκλησία του. Τον αγαπούμε και θέλουμε να τον υπακούμε. Ακόμη και αν η ζωή μας βρεθεί σε κίνδυνο, είμαστε αποφασισμένοι να μην υποκύψουμε στις παρακλήσεις και στις πιέσεις όσων δεν γνωρίζουν τον Ιεχωβά και δεν θέλουν να τον υπακούν. Ναι, ξέρουμε ότι θα μας χλευάσουν επειδή απέχουμε από αίμα, αλλά εμείς επιλέγουμε να υπακούσουμε στον Θεό. (Ιούδα 17, 18) Ποια άποψη σε σχέση με αυτό το ζήτημα θα μας δώσει τη δύναμη “να είμαστε σταθερά αποφασισμένοι” να μη φάμε αίμα ούτε να δεχτούμε μετάγγιση αίματος;​—Δευτ. 12:23.

Λευιτ. 16:29—Με ποιον τρόπο έπρεπε να “ταλαιπωρούν τις ψυχές τους” οι Ισραηλίτες; Αυτή η διαδικασία, η οποία λάβαινε χώρα την Ημέρα της Εξιλέωσης, επικεντρωνόταν στην επιδίωξη της συγχώρησης των αμαρτιών. Η νηστεία που τηρούνταν τότε σχετιζόταν προφανώς με την αναγνώριση της αμαρτωλότητας. Πιθανότατα, λοιπόν, η “ταλαιπωρία της ψυχής” αναφερόταν στη νηστεία.

Λευιτ. 17:13, 14 Να Σέβεστε το Δώρο της Ζωής Κατόπιν, είπε: «Δεν πρέπει να φάτε το αίμα».

Λευιτ. 16:4,23,24 Ο Ιεχωβά Θέλει να Είναι ο Λαός του Καθαρός Την Ημέρα της Εξιλέωσης, ο αρχιερέας έπρεπε να λουστεί ολόκληρος δύο φορές.

Λευιτ. 17:11 Ο Ιεχωβά Προμηθεύει το «Λύτρο σε Αντάλλαγμα για Πολλούς» Κάνοντάς το αυτό, καταδείκνυαν ότι αναγνώριζαν πως ήταν αμαρτωλοί και πως είχαν ανάγκη από απολύτρωση, και έδειχναν την πίστη τους στην υπόσχεση του Θεού για απελευθέρωση μέσω του “σπέρματός” του

Λευιτ. 17:10 Γιατί Πρέπει να Είμαστε Άγιοι Πόσο σημαντικό είναι να υπακούμε στο νόμο του Θεού για το αίμα;10 Διαβάστε

Λευιτ. 17:11-13 Πώς μας Ωφελούν οι Νόμοι του Θεού; Με βάση αυτόν το νόμο, ο Θεός κατέστησε εφικτή τη συγχώρηση των αμαρτιών.​

Λευιτ. 17:1-14 Δέχονται οι Μάρτυρες του Ιεχωβά Ιατρική Περίθαλψη; Παραδείγματος χάρη, δεν δέχονται μεταγγίσεις αίματος επειδή η Γραφή απαγορεύει τη λήψη αίματος για τη διατήρηση της ζωής.

Λευιτ. 17:10-12 Ο Νόμος εκείνος απαγόρευε τη βρώση οποιουδήποτε είδους αίματος.

Λευιτ. 16:29-31 Πρέπει να Τηρείτε Εβδομαδιαίο Σάββατο; Το εβδομαδιαίο Σάββατο ήταν απλώς ένααπό τα πολλά σάββατα τα οποία όφειλαννα τηρούν οι Ισραηλίτες.

Λευιτ. 16:1-30 Θεωρείτε Πολύτιμα Όσα Έχει Κάνει ο Ιεχωβά για να σας Απελευθερώσει; Πάνω από εκείνο το ιερό κιβώτιο εμφανιζόταν μερικές φορές ένα λαμπερό, φωτεινό σύννεφο, το οποίο αντιπροσώπευε την παρουσία του Ιεχωβά Θεού.

Λευιτ. 16:29,30 – 17:11 Αυτός Λαβαίνει Υπόψη του τους Περιορισμούς Μας Η εξιλεωτική αξία του θυσιαζόμενου ζώου βρισκόταν στο αίμα του, το οποίο ο Θεός θεωρούσε ιερό. Επιπλέον, οι αμαρτίες ολόκληρου του έθνους​—περιλαμβανομένων και των φτωχών—​καλύπτονταν από το αίμα των ζώων που προσφέρονταν στον Θεό την ετήσια Ημέρα της Εξιλέωσης.​

Λευιτ. 17:14 Ο Θυμός του Θεού Φέρνεται σε Τέλος Η ανθρωπότητα έχει επίσης επισύρει ενοχή αίματος κάνοντας κακή χρήση τεράστιων ποσοτήτων αίματος για μεταγγίσεις, παραβιάζοντας τους δίκαιους νόμους του Ιεχωβά.

Λευιτ. 16:12, 13 Συμμερίζεστε την Άποψη του Ιεχωβά για τα Ιερά Πράγματα; Οι «προσευχές των αγίων», δηλαδή των χρισμένων Χριστιανών, παρομοιάζονται με το θυμίαμα που χρησιμοποιούνταν για τη λατρεία στο ναό.

Λευιτ. 17:11 Οι νόμοι του Ιεχωβά για το αίμα εντύπωναν στις διάνοιες των Ισραηλιτών όχι μόνο την ιερότητα του αίματος αλλά και την ξεχωριστή θέση που κατέχει το αίμα στη λατρεία του Ιεχωβά, και συγκεκριμένα στις θυσίες και στην εξιλέωση για τις αμαρτίες.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: