ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΕΥΙΤΙΚΟ 18, 19

Να Παραμένετε Ηθικά Αγνοί

Ο Ιεχωβά αναμένει από εμάς να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά από τους ανθρώπους του κόσμου (Λευ 18:3· w19.06 σ. 28 ¶1)

Αναφερόμενος στις διαστροφές των γύρω εθνών, ο Ιεχωβά είπε στους Ισραηλίτες: «Δεν πρέπει να κάνετε ό,τι κάνουν στη γη Χαναάν, στην οποία σας φέρνω. . . . Είναι ακάθαρτος αυτός ο τόπος, και θα τον τιμωρήσω για το σφάλμα του». Για τον άγιο Θεό του Ισραήλ, ο τρόπος ζωής των Χαναναίων ήταν τόσο βρόμικος ώστε ο τόπος στον οποίο ζούσαν είχε γίνει ακάθαρτος, είχε μολυνθεί.​—Λευιτ. 18:3, 25.

Ο Ιεχωβά απαγορεύει αμαρτίες όπως η αιμομειξία, η ομοφυλοφιλία και η κτηνοβασία (Λευ 18:6, 22, 23· w17.02 σ. 20 ¶13)

Πόσο πολύ διέφεραν αυτοί οι πιστοί βασιλιάδες από τους ηγέτες άλλων εθνών, άντρες που κατευθύνονταν από ανθρώπινη σοφία και κοντόφθαλμη στρατηγική! Υπό την ηγεσία των Χαναναίων, οι άνθρωποι έκαναν απεχθή πράγματα, τα οποία περιλάμβαναν αιμομειξία, ομοφυλοφιλία, κτηνοβασία, θυσίες παιδιών και χονδροειδή ειδωλολατρία. (Λευιτ. 18:6, 21-25) Επιπλέον, οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι ηγέτες δεν ακολουθούσαν τους επιστημονικά έγκυρους κανόνες υγιεινής που έδωσε ο Θεός στον Ισραήλ. (Αριθ. 19:13) Αντίθετα, ο αρχαίος λαός του Θεού έβλεπε πώς προωθούσαν οι πιστοί ηγέτες του την πνευματική, ηθική και σωματική καθαρότητα. Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Ιεχωβά τούς οδηγούσε.

Ο Ιεχωβά θα καταστρέψει τον ακάθαρτο κόσμο γύρω μας (Λευ 18:24, 25· Παρ 2:22· w14 1/7 σ. 7 ¶2)

Τι θα συμβεί σε όσους αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν τις οδούς τους και επιμένουν να κάνουν άσχημα πράγματα; Σκεφτείτε την ξεκάθαρη υπόσχεση: «Οι ευθείς θα κατοικήσουν στη γη και οι άμεμπτοι θα απομείνουν σε αυτήν. Όσο για τους πονηρούς, αυτοί θα εκκοπούν από τη γη· και οι δόλιοι θα ξεριζωθούν από αυτήν». (Παροιμίες 2:21, 22) Η επιρροή των πονηρών θα είναι πια παρελθόν. Υπό αυτές τις ειρηνικές συνθήκες, οι υπάκουοι άνθρωποι θα ελευθερωθούν σταδιακά από την κληρονομημένη ατέλεια.​—Ρωμαίους 6:17, 18· 8:21.

Ο Σατανάς δεν θέλει να περάσουμε στον νέο κόσμο του Θεού. Αλλά οι αρχές του Ιεχωβά μπορούν να μας προστατέψουν από κάθε παγίδα του Σατανά.

Πώς μπορούμε να δείξουμε στον Ιεχωβά ότι μισούμε την ανηθικότητα;

Σύζυγος και πατέρας στρέφει αλλού το βλέμμα του αηδιασμένος και κλείνει γρήγορα το λάπτοπ του.

Πνευματικά Πετράδια

Λευιτ. 19:9, 10​—Πώς έδειχνε ο Νόμος του Θεού στοχαστικότητα για τους φτωχούς; (w06 15/6 σ. 22 ¶11)

Μια δεύτερη πτυχή του Μωσαϊκού Νόμου η οποία αντανακλούσε το ενδιαφέρον του Θεού για την ευημερία του λαού του ήταν το δικαίωμα της σταχυολόγησης. Ο Ιεχωβά διέταξε πως, όταν κάποιος Ισραηλίτης γεωργός θέριζε τη σοδειά από τον αγρό του, έπρεπε να επιτρέπει σε εκείνους που βρίσκονταν σε ανάγκη να συλλέγουν τα απομεινάρια που άφηναν οι θεριστές. Οι γεωργοί δεν έπρεπε να θερίζουν εντελώς τις άκρες του αγρού τους ούτε έπρεπε να μαζεύουν τα υπολείμματα από τα σταφύλια ή τις ελιές. Τα δεμάτια των σιτηρών που είχαν ξεχαστεί στους αγρούς δεν έπρεπε να συλλέγονται. Αυτή ήταν μια στοργική διευθέτηση για να ωφελούνται οι φτωχοί, οι πάροικοι, τα ορφανά και οι χήρες. Ομολογουμένως, η σταχυολόγηση απαιτούσε σκληρή εργασία από μέρους τους αλλά, μέσω αυτής, μπορούσαν να αποφύγουν την επαιτεία.—Λευιτικό 19:9, 10· Δευτερονόμιο 24:19-22· Ψαλμός 37:25.

Λευιτ. 19:27—Τι εννοείται από την εντολή σύμφωνα με την οποία δεν έπρεπε να “κοντύνουν ολόγυρα τα μαλλιά στα πλάγια του κεφαλιού” ή “να καταστρέψουν την άκρη” της γενειάδας; Αυτός ο νόμος δόθηκε προφανώς για να εμποδίσει τους Ιουδαίους να κόβουν τις γενειάδες ή τα μαλλιά τους με τρόπο που θα έδειχνε ότι μιμούνταν κάποιες ειδωλολατρικές συνήθειες. (Ιερεμίας 9:25, 26· 25:23· 49:32) Ωστόσο, η εντολή του Θεού δεν σήμαινε πως οι Ιουδαίοι δεν μπορούσαν να κόβουν καθόλου τις γενειάδες τους ή τις τρίχες του προσώπου τους.—2 Σαμουήλ 19:24.

Λευιτ. 19:9, 10 «Ο Ιεχωβά . . . Σώζει Εκείνους που Είναι Αποθαρρυμένοι» Είχε πει στον λαό του να μη θερίζουν τις άκρες του αγρού τους, ώστε να πηγαίνουν και να σταχυολογούν οι φτωχοί.

Λευιτ. 19:18 “Να Κοιτάζετε Ευθεία Μπροστά” στο Μέλλον Όπως αναφέρεται στο εδάφιο Λευιτικό 19:18, πότε ίσως μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μην κρατήσουμε μνησικακία;

Λευιτ. 19:17 Διατήρηση της Ειρήνης και της Καθαρότητας της Εκκλησίας Δεν οφείλονται όλα τα αδικήματα στην κληρονομημένη ατέλεια ούτε είναι σωστό να παραβλέπουμε τα αδικήματα που δεν είναι απλώς μικροπαραπτώματα.

Λευιτ. 18:3, 25 Εγγυημένη Προστασία από μια Σατανική Παγίδα Για τον άγιο Θεό του Ισραήλ, ο τρόπος ζωής των Χαναναίων ήταν τόσο βρόμικος ώστε ο τόπος στον οποίο ζούσαν είχε γίνει ακάθαρτος, είχε μολυνθεί.​

Λευιτ. 19:18 Αγάπη και Δικαιοσύνη στον Αρχαίο Ισραήλ Ο Ιεχωβά θεμελίωσε ολόκληρο εκείνον τον κώδικα νόμων σε δύο βασικές εντολές​—να αγαπάς τον Θεό και να αγαπάς τον πλησίον σου.

Λευιτ. 18:6-30 Ο Νόμος επίσης προστάτευε τα μέλη της οικογένειας από σεξουαλικά εγκλήματα απαγορεύοντας κάθε είδους αιμομειξία.

Λευιτ. 18:6-25 «Να Φεύγετε από τη Σεξουαλική Ανηθικότητα!» Οι Χαναναίοι είχαν πολύ διαφορετική άποψη για το σεξ από τον λαό του Θεού και ήταν γνωστοί ως ανήθικοι άνθρωποι.

Λευιτ. 18:24, 25 Οι άνθρωποι εκεί ήταν βουτηγμένοι σε λατρεία τόσο διεστραμμένη ώστε ο Ιεχωβά είπε ότι ο τόπος επρόκειτο να «εξεμέσει τους κατοίκους του».

Λευιτ. 19:33, 34 «Μοιράστε τη Γη ως Κληρονομιά» Ο Μωσαϊκός Νόμος προστάτευε τους ξένους και τους επέτρεπε να συμμετέχουν στην λατρεία του Ιεχωβά, αλλά δεν είχαν μερίδιο γης.

Λευιτ. 19:16 Θεωρείτε τη Ζωή Πολύτιμη Όπως ο Θεός; Ο Ιεχωβά ξέρει πώς νιώθουμε για τους άλλους.

Λευιτ. 19:18 Αυτή η ιδιότητα​—την οποία στη γη έχουν μόνο οι άνθρωποι—​τονίζεται στις εξής εντολές του Θεού: «Πρέπει να αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό σου με όλη σου την καρδιά» και «πρέπει να αγαπάς τον συνάνθρωπό σου όπως τον εαυτό σου».

Λευιτ. 19:32 Είναι Παντοδύναμος Αλλά Σκέφτεται τους Άλλους Ο Νόμος του Ιεχωβά πρόσταζε τα παιδιά να σέβονται τους ηλικιωμένους, ιδίως αν επρόκειτο για κάποιον αρχηγό του λαού.

Λευιτ. 19:15 Μην Κρίνετε από την Εξωτερική Εμφάνιση Το εδάφιο Λευιτικό 19:15 λέει: «Δεν πρέπει να δείξεις προσωποληψία υπέρ του φτωχού ούτε να ευνοήσεις τον πλούσιο

Λευιτ. 19:32 «Ας Λάμψει το Φως σας» για να Δοξάζετε τον Ιεχωβά Ναι, η περίσκεψη και η διάκριση που δείχνετε μπορεί να βοηθάει νέους και ηλικιωμένους, έμπειρους και λιγότερο έμπειρους, να κηρύττουν τα καλά νέα με ζήλο.​

Λευιτ. 18:6 «Είσαι Γυναίκα με Όμορφη Εμφάνιση» Εκείνον τον καιρό, ο Μωσαϊκός Νόμος απαγόρευσε όλες τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ στενών συγγενών.​

Λευιτ. 19:12 «Ό,τι Ευχηθείς Εκπλήρωσέ Το» Το να αθετήσει κάποιος τη γαμήλια υπόσχεσή του ισοδυναμεί με το να πει ψέματα στον Θεό, και ο Θεός μισεί τους ψεύτες!

Λευιτ. 19:17, 18 Θεωρείτε Εσείς Εξαιρετικά Πολύτιμο το Βιβλίο του Ιεχωβά; Το ανεκτίμητο Βιβλίο του Ιεχωβά είναι εντελώς ξεκάθαρο σε αυτό το ζήτημα.

Λευιτ. 19:9, 10 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Μεταξύ άλλων τους έδωσε το δικαίωμα να σταχυολογούν τροφή.

Λευιτ. 19:18 Συνεχίστε να Αγωνίζεστε για την Ευλογία του Ιεχωβά Απεναντίας, προσήλωσε τη διάνοια και την καρδιά του στην ευλογημένη σχέση του με τον Ιεχωβά.

Λευιτ. 19:27 Δοξάζει το Ντύσιμό σας τον Θεό; Αλλά οι Χριστιανοί δεν υπόκεινται στον Μωσαϊκό Νόμο ούτε είναι υποχρεωμένοι να τον τηρούν.

Λευιτ. 19:18 Γάμος—Η Προέλευση και ο Σκοπός Του Το τι ήταν «απρεπές» δεν προσδιορίζεται, αλλά είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι δεν επρόκειτο για ασήμαντα ζητήματα.​

Λευιτ. 19:17, 18 Η Πιστότητα Οδηγεί στην Επιδοκιμασία του Θεού Ο Νόμος δίδασκε επίσης ότι κανένας δεν έπρεπε να αγνοεί τις ανάγκες των άλλων, ακόμα και αν επρόκειτο για κάποιον που τον “μισούσε”.​

Λευιτ. 19:18 Η Άποψη του Θεού για τον Πόλεμο τον Πρώτο Αιώνα Ο Παύλος παρέθετε αυτό που είχε δηλώσει ο Θεός αιώνες νωρίτερα, όπως καταγράφεται στα εδάφια

Λευιτ. 19:35, 36 «Ο Νόμος του Ιεχωβά Είναι Τέλειος» Ακόμη και στις επαγγελματικές του συνήθειες, ο λαός του Θεού έπρεπε να υποστηρίζει τον υψηλό κανόνα δικαιοσύνης του Ιεχωβά.

Λευιτ. 19:34 Ο Ιησούς “Βάζει Δικαιοσύνη στη Γη” Αυτή η τυφλή προκατάληψη εις βάρος όλων των μη Ιουδαίων ήταν άδικη και εντελώς αντίθετη με το πνεύμα του Μωσαϊκού Νόμου.

Λευιτ. 19:2 «Εσείς Είστε Μάρτυρές Μου» Ο Ιεχωβά είπε: «Πρέπει να αποδεικνύεστε άγιοι, επειδή εγώ, ο Ιεχωβά ο Θεός σας, είμαι άγιος».

Λευιτ. 19:18 «Πρέπει να Αγαπάς τον Πλησίον σου Όπως τον Εαυτό Σου» Θα ήταν σαν να αφήναμε μια φωτιά μέσα μας να σιγοκαίει, με κίνδυνο να αναζωπυρωθεί και να βλάψει εμάς και άλλους.

Λευιτ. 19:18 Συνεχίζετε να Προχωρείτε Μαζί με την Οργάνωση του Ιεχωβά; Ένας από τους σκοπούς του Νόμου ήταν να προστατεύει το λαό του Ισραήλ παρέχοντας ωφέλιμες διατάξεις που ρύθμιζαν ζητήματα όπως η σεξουαλική ηθική, οι επαγγελματικές συναλλαγές, η φροντίδα των παιδιών και οι τρόποι συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους.

Λευιτ. 19:9, 10 «Όπου Πας Εσύ θα Πάω και Εγώ» Επιτρεπόταν να πηγαίνουν στους αγρούς κατά το θερισμό και να ακολουθούν τους θεριστές, σταχυολογώντας ό,τι απέμενε, καθώς και ό,τι φύτρωνε στις άκρες και στις γωνίες των αγρών.

Λευιτ. 19:18 Να Είστε Θαρραλέοι—Ο Ιεχωβά Είναι Μαζί Σας! Ο Μωσαϊκός Νόμος απαιτούσε να αγαπάει κάποιος τον πλησίον του όπως τον εαυτό του.

Λευιτ. 18:20, 29 Οι υπηρέτες του Θεού δεν δέχονται αυτές τις μεθόδους επειδή σέβονται την εντολή του: «Δεν πρέπει να δώσεις την έκκρισή σου ως σπέρμα στη σύζυγο του πλησίον σου ώστε να γίνεις ακάθαρτος μέσω αυτού».

Λευιτ. 19:26 Να Φυλάγεστε από τη Δεισιδαιμονική Χρήση της Γραφής Ωστόσο, ο Λόγος του Θεού καταδικάζει την αναζήτηση οιωνών.

Λευιτ. 19:15 «Τι σου Ζητάει ο Ιεχωβά σε Ανταπόδοση;» Ασκούμε δικαιοσύνη αν είμαστε απροσωπόληπτοι, ευθείς και έντιμοι στις επαφές μας με τους άλλους.

Λευιτ. 18:6, 9 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Θεός για τις Γυναίκες; Ο Νόμος περιείχε λεπτομερείς διατάξεις όσον αφορά τη συμπεριφορά των άγαμων ατόμων μεταξύ τους, δείχνοντας έτσι σεβασμό για τις γυναίκες.

Λευιτ. 19:33, 34 Ο Ιεχωβά Μισεί την Αδικία Λόγου χάρη, ο Νόμος του Θεού έδινε στους Ισραηλίτες την οδηγία να δείχνουν ιδιαίτερη στοχαστικότητα για τους μη Ισραηλίτες που κατοικούσαν ανάμεσά τους.

Λευιτ. 19:16 Να Περιφρουρείτε το Θετικό Πνεύμα της Εκκλησίας Επιπλέον, το να εκφράζει κανείς παράπονα για ομοπίστους μπορεί, όχι μόνο να τους πληγώσει, αλλά και να εξελιχθεί στο αμάρτημα της συκοφαντίας ή της εξύβρισης.

Λευιτ. 18:22 Πώς θα Εξηγήσω την Άποψη της Αγίας Γραφής για την Ομοφυλοφιλία; «Η Γραφή δείχνει ξεκάθαρα ότι ο σκοπός του Θεού για το σεξ ήταν να γίνεται μόνο μεταξύ άντρα και γυναίκας και μόνο στα πλαίσια του γάμου.

Λευιτ. 18:24, 25 Θα Ακολουθήσετε τη Στοργική Καθοδηγία του Ιεχωβά; Αυτό ήταν ζωτικό για να αποκτήσουν και να διατηρήσουν την επιδοκιμασία του Ιεχωβά.

Λευιτ. 19:36 Επειδή ο Ιεχωβά Θεός απεχθάνεται την ανεντιμότητα, είπε στους Ισραηλίτες εμπόρους: «Πρέπει να έχετε ακριβή ζυγαριά, ακριβή ζύγια».

Λευιτ. 19:17 Η Ευχάριστη Ομιλία Προάγει τις Καλές Σχέσεις Μιλήστε στον αδελφό σας για το εν λόγω ζήτημα με ειλικρινή αλλά ευχάριστο τρόπο, επιδιώκοντας τη συμφιλίωση.​

Λευιτ. 19:32 Γιατί Πρέπει να Τιμούμε τους Ηλικιωμένους; Ο Ιεχωβά Θεός έδωσε στον αρχαίο λαό του την εντολή: «Μπροστά στα γκρίζα μαλλιά πρέπει να σηκώνεσαι και πρέπει να δείχνεις στοχαστικό ενδιαφέρον για τον ηλικιωμένο».

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: