ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 1

«Να Μιμείστε την Ταπεινοφροσύνη της Μαρίας»

Ο Ιεχωβά επέλεξε να δώσει στη Μαρία ένα απαράμιλλο προνόμιο επειδή η διάθεση της καρδιάς της ήταν αξιοθαύμαστη. Ο άγγελος Γαβριήλ μιλάει με τη Μαρία

Λουκ 1:38, 46-55 Πώς τονίζουν τα λόγια της Μαρίας . . . την ταπεινοφροσύνη της; τη βαθιά της πίστη; τη γνώση της για τις Γραφές; την εκτίμησή της;

ΓΙΑ ΣΤΟΧΑΣΜΟ: Εμπιστεύομαι εγώ πλήρως στον Ιεχωβά, με την πεποίθηση ότι θα χειριστεί τα ζητήματα σύμφωνα με το θέλημά του; Πώς μπορώ να μιμούμαι καλύτερα το παράδειγμα της Μαρίας;

Λουκ 1:38 —Αποδέχτηκε ταπεινά τον διορισμό της (ia σ. 149 ¶12)

Τα λόγια της προς τον Γαβριήλ, που απηχούν γνήσια ταπεινοφροσύνη και υπακοή, έχουν μείνει στην ιστορία για όλους τους ανθρώπους πίστης: «Ορίστε η δούλη του Ιεχωβά! Ας γίνει σε εμένα σύμφωνα με τη διακήρυξή σου». (Λουκ. 1:38) Μια δούλη ήταν το κατώτερο μέλος του υπηρετικού προσωπικού. Η ζωή της βρισκόταν εξ ολοκλήρου στα χέρια του κυρίου της. Έτσι ένιωθε η Μαρία για τον Κύριό της, τον Ιεχωβά. Ήξερε ότι ήταν ασφαλής στα χέρια του, ότι αυτός είναι όσιος προς εκείνους που του δείχνουν οσιότητα και ότι θα την ευλογούσε καθώς θα έκανε το καλύτερο για αυτόν το δύσκολο διορισμό.?—Ψαλμ. 18:25. Η Μαρία ήξερε ότι ήταν ασφαλής στα χέρια του όσιου Θεού της, του Ιεχωβά

Λουκ 1:46-55 —Απέδωσε αίνο στον Ιεχωβά παραπέμποντας στον Λόγο του (ia σ. 150, 151 ¶15, 16)

15 Τώρα άρχισε να μιλάει η Μαρία. Τα όσα είπε έχουν διαφυλαχτεί προσεκτικά στο Λόγο του Θεού. (Διαβάστε Λουκάς 1:46-55) Είναι με διαφορά ο πιο μακροσκελής λόγος της στη Γραφή, και αποκαλύπτει πολλά για την ίδια. Δείχνει την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή της, καθώς αινεί τον Ιεχωβά για το ευλογητό προνόμιο του να υπηρετήσει ως μητέρα του Μεσσία. Δείχνει το βάθος της πίστης της, καθώς αναφέρει ότι ο Ιεχωβά υποβιβάζει τους υπερηφάνους και τους ισχυρούς ενώ βοηθάει τους ασήμαντους και τους φτωχούς που θέλουν να τον υπηρετούν. Υποδηλώνει επίσης το εύρος της γνώσης της. Υπολογίζεται ότι η Μαρία παρέπεμψε στις Εβραϊκές Γραφές πάνω από 20 φορές!*

16, 17. (α) Τι είδους πνεύμα εκδήλωσε η Μαρία και ο γιος της το οποίο πρέπει να μιμούμαστε; (β) Ποια ευλογία μάς υπενθυμίζει η επίσκεψη της Μαρίας στην Ελισάβετ; 16 Είναι ολοφάνερο ότι η Μαρία έκανε βαθιές σκέψεις γύρω από το Λόγο του Θεού. Ωστόσο, παρέμεινε ταπεινή, αφήνοντας τις Γραφές να μιλήσουν αντί να μιλήσει από δική της επινόηση. Ο γιος που μεγάλωνε στην κοιλιά της θα έδειχνε κάποια μέρα το ίδιο πνεύμα, λέγοντας: «Αυτά που διδάσκω εγώ δεν είναι δικά μου, αλλά είναι εκείνου που με έστειλε». (Ιωάν. 7:16) Έτσι και εμείς, πρέπει να αναρωτηθούμε: “Δείχνω εγώ τέτοιον σεβασμό και ευλάβεια για το Λόγο του Θεού; Ή μήπως προτιμώ τις δικές μου ιδέες και διδασκαλίες;” Η θέση της Μαρίας είναι ξεκάθαρη.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λουκ 1:69 —Τι σημαίνει η φράση «κέρας σωτηρίας»; («κέρας σωτηρίας» σημείωση μελέτης για Λου 1:69, nwtsty)

κέρας σωτηρίας:

Ή «ισχυρό σωτήρα». Στην Αγία Γραφή, τα κέρατα των ζώων υποδηλώνουν πολλές φορές δύναμη, κατάκτηση και νίκη. (1Σα 2:1? Ψλ 75:4, 5, 10? 148:14? υποσημειώσεις) Επίσης, άρχοντες και άρχουσες δυναστείες?—δίκαιοι και πονηροί—?συμβολίζονται με κέρατα, ενώ η πραγματοποίηση των κατακτήσεών τους παρομοιάζεται με κεράτισμα. (Δευ 33:17? Δα 7:24? 8:2-10, 20-24) Με βάση αυτά τα συμφραζόμενα, η έκφραση «κέρας σωτηρίας» αναφέρεται στον Μεσσία ως αυτόν που έχει τη δύναμη να σώζει, τον ισχυρό σωτήρα.

Λουκ 1:76 —Με ποια έννοια θα “προπορευόταν του Ιεχωβά” ο Ιωάννης ο Βαφτιστής; («θα προπορευτείς του Ιεχωβά» σημείωση μελέτης για Λου 1:76, nwtsty)

θα προπορευτείς του Ιεχωβά:

Ο Ιωάννης ο Βαφτιστής “θα προπορευόταν του Ιεχωβά” με την έννοια ότι θα ήταν ο πρόδρομος του Ιησού, ο οποίος θα εκπροσωπούσε τον Πατέρα του και θα ερχόταν στο όνομα του Πατέρα του.?—Ιωα 5:43? 8:29? βλέπε σημείωση μελέτης για Ιεχωβά σε αυτό το εδάφιο.

Λουκ 1:35 —Έπαιξε κάποιον ρόλο το ωάριο της Μαρίας στην εγκυμοσύνη της; Για να είναι το παιδί της Μαρίας πραγματικός απόγονος των προγόνων της, όπως του Αβραάμ, του Ιούδα και του Δαβίδ, όπως είχε υποσχεθεί ο Θεός, το ωάριό της έπρεπε να συμβάλει στην εγκυμοσύνη της. (Γέν. 22:15, 18? 49:10? 2 Σαμ. 7:8, 16) Εντούτοις, το άγιο πνεύμα του Ιεχωβά χρησιμοποιήθηκε για να μεταφερθεί η τέλεια ζωή του Γιου του Θεού και να γίνει η σύλληψη. (Ματθ. 1:18) Φαίνεται ότι αυτό εξουδετέρωσε οποιαδήποτε ατέλεια υπήρχε στο ωάριο της Μαρίας και ευθύς εξαρχής προστάτεψε το αναπτυσσόμενο έμβρυο από κάθε βλάβη.

Λουκ 1:62 —Έγινε ο Ζαχαρίας κωφάλαλος; Όχι. Μόνο η ομιλία του επηρεάστηκε. Οι άλλοι ρωτούσαν «με νοήματα» πώς ήθελε να ονομάσουν το παιδί, αλλά όχι επειδή ο Ζαχαρίας ήταν κουφός. Πιθανότατα άκουσε όσα είχε πει η σύζυγός του σχετικά με το όνομα του γιου τους. Ενδεχομένως οι άλλοι ρώτησαν τον Ζαχαρία σχετικά με αυτό κάνοντας κάποιο νόημα ή χειρονομία. Το γεγονός ότι μόνο η ομιλία του Ζαχαρία χρειάστηκε να αποκατασταθεί δείχνει ότι η ακοή του δεν είχε επηρεαστεί.—Λουκ. 1:13, 18-20, 60-64.

Λουκ 1:32,33 Η Μαρία διατηρούσε στην καρδιά της τα γεγονότα και τα λόγια που εκπλήρωναν προφητείες. Φυλάμε εμείς μέσα μας σαν θησαυρό τα όσα προείπε ο Ιησούς σχετικά με “την τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων”, συγκρίνοντας τα λόγια του με τα όσα συμβαίνουν σήμερα;—Ματθ. 24:3.

Λουκ 1:46-55 Τι Σημαίνει να Είναι Κάποιος Πνευματικό Άτομο; Μια ξεκάθαρη απόδειξη της πνευματικότητάς της βρίσκουμε στις όμορφες εκφράσεις αίνου που χρησιμοποίησε όταν επισκέφτηκε τον Ζαχαρία και την Ελισάβετ, τους συγγενείς της.

Λουκ 1:78 Να Μιμείστε την Ταπεινοφροσύνη και την Τρυφερότητα του Ιησού Οι Γραφές αναφέρονται στην “τρυφερή συμπόνια”, στο “τρυφερό έλεος” και στην «τρυφερή στοργή».

Λουκ 1:78 Αντεπεξερχόμαστε στις Δυσκολίες της Διακονίας από Σπίτι σε Σπίτι Αυτό το ειλικρινές ενδιαφέρον προσελκύει τους ανθρώπους στα καλά νέα και αντανακλά με θαυμάσιο τρόπο “την τρυφερή συμπόνια του Θεού μας”.?

Λουκ 1:26-31 «Παιδιά, να Είστε Υπάκουα στους Γονείς Σας» Και ο Ιησούς έγινε ξυλουργός, μαθαίνοντας προφανώς την τέχνη από τον Ιωσήφ.

Λουκ 1:41-43 Να Καλλιεργείτε Γνήσια Ταπεινοφροσύνη Να συλλογίζεστε τα πολυάριθμα παραδείγματα ατόμων που ευλογήθηκαν για την ταπεινή τους στάση, όπως τη Ρουθ, την Άννα, την Ελισάβετ και πολλά άλλα.

Λουκ 1:5, 6 Βρίσκετε Εσείς Ευχαρίστηση «στο Νόμο του Ιεχωβά»; Ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ, που είχαν το χαρωπό προνόμιο να γίνουν γονείς του Ιωάννη του Βαφτιστή, ήταν «δίκαιοι ενώπιον του Θεού, επειδή περπατούσαν άμεμπτα σύμφωνα με όλες τις εντολές και τις νομικές απαιτήσεις του Ιεχωβά».

Λουκ 1:7, 67-79 Ηλικιωμένοι—Πολύτιμα Μέλη της Χριστιανικής μας Αδελφότητας Πιθανότατα μπορείτε να θυμηθείτε πολλά άλλα Βιβλικά πρόσωπα που παρήγαν «τον καρπό των χειλιών» σε προχωρημένη ηλικία.

Λουκ 1:26 Πρέπει να Επικαλούμαστε Αγγέλους για Βοήθεια; Ο Λόγος του Θεού δίνει τα ονόματα δύο μόνο πιστών αγγέλων του Θεού, του Μιχαήλ και του Γαβριήλ.

Λουκ 1:6 Να Βρίσκετε Ευχαρίστηση στη Δικαιοσύνη του Ιεχωβά Ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ, οι γονείς του Ιωάννη του Βαφτιστή, «ήταν . . . δίκαιοι ενώπιον του Θεού, επειδή περπατούσαν άμεμπτα σύμφωνα με όλες τις εντολές και τις νομικές απαιτήσεις του Ιεχωβά».

Λουκ 1:1 Ο Ιεχωβά Είναι το Καταφύγιό Μας Οι άγγελοι έχουν λάβει εξουσία για να μας προστατεύουν.

Λουκ 1:3 Να Δίνετε Συνεχώς Προσοχή σε Ό,τι Αφορά τη Διδασκαλία Σας Μαθαίνοντας να “ερευνάτε τα πάντα με ακρίβεια”, μπορείτε να αποφεύγετε τις υπερβολές και τις ανακρίβειες όταν διδάσκετε.

Λουκ 1:74 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά με Χαρά στην Καρδιά Για παράδειγμα, μπορούμε να αναλογιζόμαστε με χαρά το προνόμιο που έχουμε να αποδίδουμε «ιερή υπηρεσία» στον αληθινό Θεό.

Λουκ 1:74,75 ‘Συνεχίστε να Περπατάτε ως Παιδιά Φωτός’ Είθε να είμαστε σαν τον Ζαχαρία, τον πατέρα του Ιωάννη του Βαφτιστή, ο οποίος υποκινήθηκε από το άγιο πνεύμα να αινέσει τον Θεό επειδή πρόσφερε στο λαό Του το προνόμιο ‘να τον λατρεύει άφοβα με οσιότητα και δικαιοσύνη’.

Λουκ 1:35,46,47 Μάθετε την Υπακοή με το να Δέχεστε Διαπαιδαγώγηση Συνεπώς είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο Ιησούς επρόκειτο να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην εκπλήρωση των υποσχέσεων του Ιεχωβά.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: