ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 10, 11

«Η Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη»

Λουκ 10:25-37 Ο Ιησούς ανέφερε αυτή την παραβολή απαντώντας στην ερώτηση: «Και ποιος είναι ο πλησίον μου;» (Λου 10:25-29) Ήξερε ότι η Χριστιανική εκκλησία θα αποτελούνταν τελικά από «κάθε είδους ανθρώπους»​—μεταξύ άλλων Σαμαρείτες και Εθνικούς. (Ιωα 12:32) Αυτή η παραβολή δίδαξε στους ακολούθους του ότι έπρεπε να κάνουν το παν για να δείχνουν αγάπη στους άλλους, ακόμα και σε άτομα πολύ διαφορετικά από εκείνους.

Άνθρωποι από διάφορες εθνικότητες απολαμβάνουν μαζί πικνίκ

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Τι αισθήματα έχω εγώ για τους αδελφούς και τις αδελφές που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς;” “Μήπως περνάω τον χρόνο μου κυρίως με όσους έχω κάτι κοινό;” “Θα μπορούσα να ανοίξω διάπλατα την καρδιά μου και να γνωρίσω καλύτερα συγχριστιανούς μου με τους οποίους έχουμε διαφορετικό παρελθόν;” (2Κο 6:13)

Σε ποιον μπορώ να προτείνω να . . . βγούμε μαζί στο έργο; έρθει στο σπίτι μου να φάμε; κάνουμε με την οικογένειά μου την επόμενη Οικογενειακή Λατρεία;

Λουκ 10:29-32​—Αρχικά ένας ιερέας και μετά ένας Λευίτης δεν βοήθησαν κάποιον Ιουδαίο συμπατριώτη τους που είχε πέσει θύμα ληστών [Βάλτε να παίξει το βίντεο «Ο Δρόμος από την Ιερουσαλήμ προς την Ιεριχώ» πολυμέσα για Λου 10:30, nwtsty] (w02 1/9 σ. 16, 17 ¶14, 15)

14. Στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη, γιατί είναι σημαντικό το ότι ο Ιησούς χρησιμοποίησε το δρόμο που πήγαινε «από την Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ» για να τονίσει το σημείο που ήθελε; 14 Δεύτερον, θυμηθείτε την παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Ο Ιησούς άρχισε λέγοντας: «Κάποιος άνθρωπος κατέβαινε από την Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ και έπεσε σε ληστές οι οποίοι, αφού τον γύμνωσαν και του έδωσαν χτυπήματα, έφυγαν αφήνοντάς τον μισοπεθαμένο». (Λουκάς 10:30) Είναι σημαντικό ότι ο Ιησούς χρησιμοποίησε το δρόμο που πήγαινε «από την Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ» για να τονίσει το σημείο που ήθελε. Ενόσω αφηγούνταν αυτή την παραβολή, βρισκόταν στην Ιουδαία, όχι μακριά από την Ιερουσαλήμ, και επομένως οι ακροατές του πιθανότατα γνώριζαν τον εν λόγω δρόμο. Ήταν γνωστό ότι επρόκειτο για επικίνδυνο δρόμο, ιδίως όταν κάποιος ταξίδευε μόνος. Ήταν γεμάτος στροφές και διέσχιζε απομονωμένες περιοχές στις οποίες υπήρχαν πολλά σημεία όπου μπορούσαν να παραμονεύουν ληστές.

15. Γιατί δεν θα μπορούσε κανένας να δικαιολογήσει ορθά την αδιαφορία του ιερέα και του Λευίτη στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη; 15 Υπάρχει και κάτι άλλο που είναι αξιοσημείωτο όσον αφορά τη μνεία του Ιησού για το δρόμο που πήγαινε «από την Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ». Σύμφωνα με την παραβολή, πρώτος ένας ιερέας και κατόπιν κάποιος Λευίτης ταξίδευαν και αυτοί σε εκείνον το δρόμο—αν και κανένας τους δεν σταμάτησε για να βοηθήσει το θύμα. (Λουκάς 10:31, 32) Οι ιερείς υπηρετούσαν στο ναό της Ιερουσαλήμ και οι Λευίτες τούς βοηθούσαν. Πολλοί ιερείς και Λευίτες κατοικούσαν στην Ιεριχώ όταν δεν εργάζονταν στο ναό, διότι η Ιεριχώ απείχε μόνο 23 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ. Συνεπώς, είχαν αναμφίβολα την ευκαιρία να περνούν από εκείνον το δρόμο. Προσέξτε, επίσης, ότι ο ιερέας και ο Λευίτης βρίσκονταν στο δρόμο «από την Ιερουσαλήμ», και επομένως επέστρεφαν από το ναό.* Συνεπώς, κανένας δεν μπορούσε να δικαιολογήσει ορθά την αδιαφορία τους λέγοντας: “Απέφυγαν τον τραυματία επειδή φαινόταν νεκρός, και το να αγγίξουν ένα πτώμα θα τους καθιστούσε προσωρινά ακατάλληλους να υπηρετήσουν στο ναό”. (Λευιτικό 21:1· Αριθμοί 19:11, 16) Δεν είναι σαφές ότι η παραβολή του Ιησού είχε να κάνει με πράγματα οικεία στους ακροατές του;

Λουκ 10:33-35​—Κάποιος Σαμαρείτης έδειξε εξαιρετική αγάπη στο θύμα («κάποιος Σαμαρείτης», «έδεσε τα τραύματά του, βάζοντας πάνω τους λάδι και κρασί», «κάποιο πανδοχείο» σημειώσεις μελέτης για Λου 10:33, 34, nwtsty)

κάποιος Σαμαρείτης:

Οι Ιουδαίοι γενικά περιφρονούσαν τους Σαμαρείτες και δεν ήθελαν να έχουν καμιά σχέση μαζί τους. (Ιωα 4:9) Μερικοί Ιουδαίοι χρησιμοποιούσαν μάλιστα τη λέξη «Σαμαρείτης» για να προσβάλουν ή να ντροπιάσουν κάποιον. (Ιωα 8:48) Σύμφωνα με το Μισνά, κάποιος ραβίνος είπε: «Όποιος τρώει ψωμί από Σαμαρείτες είναι σαν να τρώει χοιρινό». (Σεμπίθ 8:10) Πολλοί Ιουδαίοι δεν πίστευαν τη μαρτυρία ενός Σαμαρείτη ούτε δέχονταν τη βοήθειά του. Επειδή ο Ιησούς γνώριζε την επικρατούσα περιφρονητική στάση των Ιουδαίων, μετέδωσε στους ακροατές του ένα δυνατό μήνυμα με αυτό το παράδειγμα, που συνήθως ονομάζεται η παραβολή του καλού Σαμαρείτη.

έδεσε τα τραύματά του, βάζοντας πάνω τους λάδι και κρασί:

Ο γιατρός Λουκάς καταγράφει εδώ προσεκτικά την παραβολή του Ιησού, περιγράφοντας την περιποίηση των τραυμάτων με τρόπο ο οποίος ταίριαζε με τις μεθόδους της εποχής. Το λάδι και το κρασί χρησιμοποιούνταν συχνά ως οικιακά φάρμακα με τα οποία περιποιούνταν τα τραύματα. Μερικές φορές, έβαζαν λάδι στις πληγές για να τις απαλύνουν (παράβαλε Ησ 1:6), ενώ το κρασί έχει κάποια φαρμακευτική αξία ως αντισηπτικό και ήπιο απολυμαντικό. Ο Λουκάς περιγράφει επίσης πώς έγινε η επίδεση των τραυμάτων, κάτι που εμπόδισε την περαιτέρω επιδείνωση.

κάποιο πανδοχείο:

Η λέξη πανδοχεῖον του πρωτότυπου κειμένου σημαίνει κατά κυριολεξία «χώρος που δέχεται τους πάντες». Σε αυτά τα μέρη, οι ταξιδιώτες με τα ζώα τους μπορούσαν να βρουν κατάλυμα. Ο πανδοχέας πρόσφερε τις βασικές παροχές στους ταξιδιώτες και, με κάποιο αντίτιμο, μπορούσε να περιποιηθεί εκείνους που του ανέθεταν να φροντίσει.

Λουκ 10:36, 37​—Πρέπει να δείχνουμε αγάπη σε όλους, όχι μόνο σε ανθρώπους της ίδιας κοινωνικής τάξης, φυλής ή έθνους (w98 1/7 σ. 31 ¶2)

Η παραβολή του Ιησού δείχνει ότι το άτομο που είναι πραγματικά ευθές δεν υπακούει απλώς στους νόμους του Θεού, αλλά μιμείται επίσης τις ιδιότητές του. (Εφεσίους 5:1) Παραδείγματος χάρη, η Αγία Γραφή μάς λέει ότι «ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης». (Πράξεις 10:34) Μιμούμαστε εμείς τον Θεό από αυτή την άποψη; Η παραβολή του Ιησού, η οποία μας υποκινεί να κάνουμε σκέψεις, δείχνει ότι για να ενεργούμε ως πλησίον πρέπει να υπερπηδούμε εθνικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς φραγμούς. Στην πραγματικότητα, οι Χριστιανοί διδάσκονται να “εργάζονται το καλό προς όλους”—όχι μόνο προς τους ανθρώπους με τους οποίους ανήκουν στην ίδια κοινωνική τάξη, στην ίδια φυλή ή στο ίδιο έθνος και όχι μόνο προς τους ομοπίστους τους.—Γαλάτες 6:10.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λουκ 10:18​—Τι εννοούσε ο Ιησούς όταν είπε στους 70 μαθητές: «Βλέπω τον Σατανά ήδη πεσμένο σαν αστραπή από τον ουρανό»; («Βλέπω τον Σατανά ήδη πεσμένο σαν αστραπή από τον ουρανό» σημείωση μελέτης για Λου 10:18, nwtsty· w08 15/3 σ. 31 ¶11)

Βλέπω τον Σατανά ήδη πεσμένο σαν αστραπή από τον ουρανό:

Ο Ιησούς προφανώς μιλάει προφητικά, βλέποντας την εκδίωξη του Σατανά από τον ουρανό σαν να είχε ήδη γίνει. Τα εδάφια Απ 12:7-9 περιγράφουν τη μάχη στον ουρανό και συνδέουν την πτώση του Σατανά με τη γέννηση της Μεσσιανικής Βασιλείας. Ο Ιησούς τόνιζε εδώ τη βέβαιη ήττα του Σατανά και των δαιμόνων του σε εκείνη τη μελλοντική μάχη, εφόσον ο Θεός μόλις είχε δώσει σε αυτούς τους 70 μαθητές, που ήταν απλώς ατελείς άνθρωποι, τη δύναμη να εκβάλλουν δαίμονες.​—Λου 10:17.

Σε τι αναφερόταν ο Ιησούς όταν είπε στους 70 μαθητές: «Άρχισα να βλέπω τον Σατανά ήδη πεσμένο σαν αστραπή από τον ουρανό»; Ο Ιησούς δεν έλεγε ότι ο Σατανάς είχε ήδη εκδιωχθεί από τον ουρανό. Αυτό έλαβε χώρα λίγο αφότου ο Χριστός ενθρονίστηκε ως ουράνιος Βασιλιάς το 1914. (Αποκ. 12:1-10) Μολονότι δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί, αναφερόμενος σε ένα μελλοντικό γεγονός με παρελθοντικό χρόνο, ο Ιησούς τόνιζε προφανώς ότι αυτό εξάπαντος θα συνέβαινε.

Λουκ 11:5-9​—Τι μας διδάσκει για την προσευχή η παραβολή με τον επίμονο άνθρωπο; («Φίλε, δάνεισέ μου τρία ψωμιά», «Μη με ενοχλείς», «ανυποχώρητης επιμονής» σημειώσεις μελέτης για Λου 11:5-9, nwtsty)

Φίλε, δάνεισέ μου τρία ψωμιά:

Στον πολιτισμό της Μέσης Ανατολής, η φιλοξενία αποτελεί καθήκον στο οποίο οι κάτοικοί της θέλουν πολύ να διαπρέπουν, όπως φαίνεται σε αυτή την παραβολή. Αν και ο φιλοξενούμενος έφτασε απρόσμενα τα μεσάνυχτα, μια λεπτομέρεια που ίσως φανερώνει την αβεβαιότητα που χαρακτήριζε τότε τα ταξίδια, ο οικοδεσπότης ένιωσε ιδιαίτερα υποχρεωμένος να του δώσει κάτι να φάει. Μάλιστα πίστευε ότι όφειλε να ενοχλήσει τον γείτονά του εκείνη την ώρα για να δανειστεί φαγητό.

Μη με ενοχλείς:

Ο γείτονας σε αυτή την παραβολή ήταν απρόθυμος να βοηθήσει, όχι επειδή δεν ήταν φιλόξενος, αλλά επειδή είχε ήδη πέσει για ύπνο. Τα σπίτια εκείνη την εποχή, ιδίως των φτωχών, είχαν συνήθως μόνο ένα μεγάλο δωμάτιο. Αν λοιπόν σηκωνόταν ο άντρας του σπιτικού, πιθανότατα θα ενοχλούσε όλη την οικογένεια, καθώς και τα παιδιά που κοιμούνταν.

ανυποχώρητης επιμονής:

Η λέξη ἀναίδεια του πρωτότυπου κειμένου μπορεί να αποδοθεί κυριολεκτικά «έλλειψη συστολής» ή «αδιαντροπιά». Ωστόσο, σε αυτά τα συμφραζόμενα υποδηλώνει ανυποχώρητη τόλμη ή επιμονή. Ο άντρας στην παραβολή του Ιησού δεν ντρέπεται ούτε διστάζει να ζητήσει επίμονα αυτά που χρειάζεται. Ο Ιησούς λοιπόν λέει στους μαθητές του ότι οι προσευχές τους πρέπει να είναι το ίδιο επίμονες.​—Λου 11:9, 10.

Λουκ 10:18​—Σε τι αναφερόταν ο Ιησούς όταν είπε στους 70 μαθητές: «Άρχισα να βλέπω τον Σατανά ήδη πεσμένο σαν αστραπή από τον ουρανό»; Ο Ιησούς δεν έλεγε ότι ο Σατανάς είχε ήδη εκδιωχθεί από τον ουρανό. Αυτό έλαβε χώρα λίγο αφότου ο Χριστός ενθρονίστηκε ως ουράνιος Βασιλιάς το 1914. (Αποκ. 12:1-10) Μολονότι δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί, αναφερόμενος σε ένα μελλοντικό γεγονός με παρελθοντικό χρόνο, ο Ιησούς τόνιζε προφανώς ότι αυτό εξάπαντος θα συνέβαινε.

Λουκ 11:1-4. Η σύγκριση αυτών των οδηγιών με την κάπως διαφορετική διατύπωση της υποδειγματικής προσευχής, για την οποία έγινε λόγος στην Επί του Όρους Ομιλία περίπου 18 μήνες νωρίτερα, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι προσευχές μας δεν πρέπει να είναι μια απλή επανάληψη ορισμένων λέξεων.—Ματθ. 6:9-13.

Λουκ 11:5, 13. Παρότι ο Ιεχωβά είναι πρόθυμος να απαντάει στις προσευχές μας, εμείς πρέπει να προσευχόμαστε επίμονα.—1 Ιωάν. 5:14.

Λουκ 11:27, 28. Η γνήσια ευτυχία προέρχεται από το να κάνουμε πιστά το θέλημα του Θεού και όχι από τις οικογενειακές σχέσεις ή τα υλικά επιτεύγματα.

Λουκ 11:41. Τα δώρα ελέους μας πρέπει να πηγάζουν από μια στοργική και πρόθυμη καρδιά.

Λουκ 10:29-37 Οι Γενναιόδωροι Άνθρωποι Είναι Ευτυχισμένοι Με την παραβολή του καλού Σαμαρείτη, ο Ιησούς κατέστησε σαφές ότι ανέμενε από τους ακολούθους του να κάνουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να βοηθούν άλλους, ακόμα και άτομα διαφορετικής προέλευσης.

Λουκ. 11:13 Μακροθυμία—Υπομονή με Σκοπό Προκειμένου να καλλιεργούμε την ιδιότητα της μακροθυμίας, πρέπει να προσευχόμαστε για τη βοήθεια του πνεύματος του Ιεχωβά, το οποίο εκείνος δίνει σε όσους εμπιστεύονται και βασίζονται σε αυτόν.

Λουκ. 10:3, 5, 6 Να Καλλιεργείτε Συμπόνια για “Κάθε Είδους Ανθρώπους” ΟΤΑΝ ο Ιησούς δίδαξε τους μαθητές του πώς να κηρύττουν τα καλά νέα, αναγνώρισε ότι το άγγελμα της Βασιλείας δεν θα ήταν πάντοτε ευπρόσδεκτο.

Λουκ. 10:40-42 Πού Κοιτάζουν τα Μάτια Σας; Η προσοχή της αποσπάστηκε επειδή ήταν «απασχολημένη με πολλές δουλειές».

Λουκ. 11:13 Ειρήνη—Πώς Μπορείτε να τη Βρείτε; Δεύτερον, πρέπει να προσευχόμαστε για το άγιο πνεύμα του Θεού.

Λουκ. 11:13 Χαρά—Μια Ιδιότητα που μας Χορηγεί ο Θεός Επομένως, η χαρά σας θα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο αν ζητάτε σε τακτική βάση τη βοήθεια του πνεύματος του Ιεχωβά και αν στοχάζεστε με προσευχή τον Λόγο του ο οποίος είναι εμπνευσμένος από το πνεύμα του.​

Λουκ. 11:13 Να Προοδεύετε ως Πνευματικό Άτομο! Να ζητάτε διαρκώς το πνεύμα, και ο Ιεχωβά θα σας βοηθάει να αναπροσαρμόζετε τη διανοητική σας στάση ώστε να εστιάζετε σε κατάλληλα πράγματα.

Λουκ. 11:13 Πώς Βγάζουμε από Πάνω μας την Παλιά Προσωπικότητα και την Κρατάμε Μακριά Μας Κέρδισαν τη νίκη ανοίγοντας τη διάνοια και την καρδιά τους στη δύναμη του Λόγου του Θεού και του αγίου του πνεύματος.

Λουκ. 10:33-37 Να Βοηθάτε τους «Ξένους Κατοίκους» να “Υπηρετούν τον Ιεχωβά με Χαρά” Σαν τον καλό Σαμαρείτη στην παραβολή του Ιησού, θέλουμε και εμείς να βοηθάμε τους ανθρώπους που υποφέρουν, περιλαμβανομένων και όσων δεν είναι Μάρτυρες.

Λουκ. 11:9, 13 Ενισχύστε την Πίστη σας στα Όσα Ελπίζετε Εφόσον η πίστη είναι πτυχή του καρπού του πνεύματος, χρειάζεται να “εξακολουθήσουμε να ζητάμε” το πνεύμα του Θεού, όπως μας παρότρυνε ο Ιησούς να κάνουμε.

Λουκ. 10:21 Να Ασκείτε την Πίστη σας στις Υποσχέσεις του Ιεχωβά Πώς μπορούμε να δείχνουμε εκτίμηση για το ότι γνωρίζουμε την αλήθεια; Πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε που ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε το άγιο πνεύμα του για να μας αποκαλύψει την αλήθεια και να μας δώσει τη δυνατότητα να ασκούμε πίστη στα καλά νέα!

Λουκ. 11:28 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα «Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που ακούν το λόγο του Θεού και τον τηρούν», είπε ο Ιησούς.

Λουκ. 11:13 Προσευχή—Πώς Μπορεί να σας Ωφελήσει Μάλιστα, μπορούμε να ζητάμε συγκεκριμένα άγιο πνεύμα επειδή ο Ιησούς μάς διαβεβαιώνει ότι «ο Πατέρας που είναι στον ουρανό θα δώσει άγιο πνεύμα σε εκείνους που ζητούν από αυτόν».​

Λουκ. 11:4 Να Συγχωρείτε Ανεπιφύλακτα Στην Αγία Γραφή η αμαρτία παρομοιάζεται με χρέος και η συγχώρηση συγκρίνεται με τη διαγραφή χρέους.

Λουκ. 10:27 Να Παραμένετε Όσιοι στη Βασιλεία του Θεού Απεναντίας, τους πρότρεπε να αγαπούν όλους τους ανθρώπους και να τους θεωρούν πλησίον τους.​

Λουκ. 11:1-4 Να Ζείτε σε Αρμονία με την Υποδειγματική Προσευχή Αργότερα, σε κάποια άλλη περίπτωση, επανέλαβε αυτή την προσευχή με διαφορετικά λόγια.

Λουκ. 11:1, 2 Πρέπει να Προσευχόμαστε στον Ιησού; Όταν ένας μαθητής του Ιησού τον ρώτησε: «Κύριε, δίδαξέ μας πώς να προσευχόμαστε», εκείνος του απάντησε: «Όποτε προσεύχεστε, να λέτε: “Πατέρα”».

Λουκ. 10:2-4 Θα Κάνετε Εσείς Θυσίες για τη Βασιλεία; Όταν έστειλε τους μαθητές του στον αγρό, τους είπε να “μην αγκαλιάσουν κανέναν στο δρόμο για να τον χαιρετήσουν”.

Λουκ. 10:16 Να Υπακούτε στους Ποιμένες του Ιεχωβά Επομένως, η υπακοή στους Χριστιανούς επισκόπους δείχνει το σεβασμό μας για τον Ιεχωβά και τον Ιησού, τους δύο μεγαλύτερους Ποιμένες.

Λουκ. 11:2 Πρέπει να Προσευχόμαστε σε Αγίους; Όταν οι μαθητές του Ιησού τού ζήτησαν να τους διδάξει πώς να προσεύχονται, εκείνος απάντησε: «Όποτε προσεύχεστε, να λέτε: “Πατέρα, ας αγιαστεί το όνομά σου”».


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: