ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 12, 13

«Εσείς Αξίζετε Περισσότερο από Πολλά Σπουργίτια»

12:6, 7 Ποια είναι τα συμφραζόμενα των λόγων του Ιησού στα εδάφια Λουκάς 12:6, 7; Στο εδάφιο 4, διαβάζουμε ότι ο Ιησούς είπε στους ακολούθους του να μη φοβούνται εκείνους που μπορεί να τους εναντιωθούν ή ακόμα και να τους σκοτώσουν. Ο Ιησούς προετοίμαζε τους μαθητές του για την εναντίωση που θα αντιμετώπιζαν αργότερα. Τους διαβεβαίωσε ότι ο Ιεχωβά θεωρούσε πολύτιμο καθέναν από τους υπηρέτες Του και ότι Εκείνος δεν θα επέτρεπε να υποστούν μόνιμη βλάβη. Πώς μπορούμε να μιμούμαστε το ενδιαφέρον του Ιεχωβά για όσους διώκονται; Πού μπορούμε να βρούμε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά που είναι φυλακισμένοι για την πίστη τους; Πόσοι αδελφοί και αδελφές είναι φυλακισμένοι;

Λουκ 12:6​—Ο Θεός δεν ξεχνάει ούτε καν τα μικρά πουλιά («σπουργίτια» σημείωση μελέτης για Λου 12:6, nwtsty)

σπουργίτια:

Η λέξη στρουθίον του πρωτότυπου κειμένου είναι ένα υποκοριστικό που υποδηλώνει οποιοδήποτε μικρό πουλί, αλλά αναφερόταν συχνά στο σπουργίτι, το φτηνότερο από τα πουλιά που πουλούσαν ως τροφή.

Λουκ 12:7​—Το γεγονός ότι ο Ιεχωβά μάς γνωρίζει τόσο καλά δείχνει πόσο πολύ ενδιαφέρεται για εμάς («ακόμη και οι τρίχες του κεφαλιού σας είναι όλες αριθμημένες» σημείωση μελέτης για Λου 12:7, nwtsty)

ακόμη και οι τρίχες του κεφαλιού σας είναι όλες αριθμημένες:

Ο αριθμός των τριχών στο ανθρώπινο κεφάλι λέγεται ότι ξεπερνάει κατά μέσο όρο τις 100.000. Το γεγονός ότι ο Ιεχωβά γνωρίζει τόσο καλά μικρολεπτομέρειες όπως αυτή μας εγγυάται ότι ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τον κάθε ακόλουθο του Χριστού.

Λουκ 12:7​—Ο Ιεχωβά θεωρεί πολύτιμο τον καθέναν μας (cl σ. 241 ¶4, 5)

4, 5. Πώς δείχνει το παράδειγμα του Ιησού με τα σπουργίτια ότι έχουμε αξία στα μάτια του Ιεχωβά;

Πρώτον, η Γραφή διδάσκει ξεκάθαρα ότι ο Θεός βρίσκει αξία σε κάθε υπηρέτη του. Παραδείγματος χάρη, ο Ιησούς είπε: «Δεν πουλιούνται δύο σπουργίτια αντί ενός νομίσματος μικρής αξίας; Και όμως, ούτε ένα από αυτά δεν θα πέσει στο έδαφος χωρίς να το γνωρίζει ο Πατέρας σας. Αλλά όσο για εσάς, ακόμη και οι τρίχες του κεφαλιού σας είναι όλες αριθμημένες. Μη φοβάστε λοιπόν: Εσείς αξίζετε περισσότερο από πολλά σπουργίτια». (Ματθαίος 10:29-31) Εξετάστε τι σήμαιναν αυτά τα λόγια για τους ακροατές του Ιησού τον πρώτο αιώνα.

Ίσως αναρωτιόμαστε γιατί να αγοράσει κάποιος ένα σπουργίτι. Στις ημέρες του Ιησού το σπουργίτι ήταν το φτηνότερο από τα πουλιά που πουλούσαν ως τροφή. Προσέξτε ότι με ένα νόμισμα μικρής αξίας, ο αγοραστής έπαιρνε δύο σπουργίτια. Αλλά ο Ιησούς δήλωσε αργότερα ότι αν κάποιος ξόδευε δύο νομίσματα, έπαιρνε, όχι τέσσερα σπουργίτια, αλλά πέντε. Το επιπλέον πουλί το πρόσθεταν σαν να μην είχε καθόλου αξία. Ίσως αυτά τα πλάσματα να μην είχαν αξία στα μάτια των ανθρώπων, αλλά πώς τα θεωρούσε ο Δημιουργός; Ο Ιησούς είπε: «Ούτε ένα από αυτά [ούτε και αυτό που πρόσθεταν] δεν είναι ξεχασμένο ενώπιον του Θεού». (Λουκάς 12:6, 7) Τώρα ίσως αρχίζουμε να διακρίνουμε το σημείο που ήθελε να τονίσει ο Ιησούς. Αν ο Ιεχωβά δίνει τόση αξία σε ένα και μόνο σπουργίτι, πόσο μεγαλύτερη αξία έχει ο άνθρωπος! Όπως εξήγησε ο Ιησούς, ο Ιεχωβά γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια για εμάς. Ακόμη και οι τρίχες του κεφαλιού μας είναι αριθμημένες!

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λουκ 13:24​—Τι σημαίνει η συμβουλή του Ιησού; («Να αγωνίζεστε σθεναρά» σημείωση μελέτης για Λου 13:24, nwtsty)

Να αγωνίζεστε σθεναρά:

Ή αλλιώς «Συνεχίστε να παλεύετε». Η συμβουλή του Ιησού τονίζει την ανάγκη για ολόψυχη δράση ώστε να μπούμε από τη στενή πόρτα. Με βάση τα συμφραζόμενα, διάφορα συγγράμματα έχουν προτείνει αποδόσεις όπως: «Να καταβάλλετε τη μέγιστη προσπάθεια· Να κάνετε το παν». Το ρήμα ἀγωνίζομαι του πρωτότυπου κειμένου είναι παράγωγο του ουσιαστικού ἀγών, το οποίο αναφερόταν συχνά σε αθλητικές διοργανώσεις. Στο εδάφιο Εβρ 12:1, αυτό το ουσιαστικό χρησιμοποιείται μεταφορικά αναφερόμενο στον Χριστιανικό «αγώνα» για τη ζωή. Χρησιμοποιείται επίσης με πιο γενική έννοια στα εδάφια Φλπ 1:30· Κολ 2:1· 1Τι 6:12· 2Τι 4:7. Επειδή το υπόβαθρο αυτής της φράσης συνδέεται με τον συναγωνισμό στους αθλητικούς αγώνες, μερικοί υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια για την οποία μίλησε ο Ιησούς μπορεί να συγκριθεί με τον σθεναρό αγώνα ενός αθλητή που βάζει όλες του τις δυνάμεις, δηλαδή τα δίνει όλα, σαν να λέγαμε, για να κερδίσει το βραβείο.

Λουκ 13:33​—Γιατί έκανε αυτή τη δήλωση ο Ιησούς; («δεν γίνεται» σημείωση μελέτης για Λου 13:33, nwtsty)

δεν γίνεται:

Ή αλλιώς «είναι αδιανόητο (ασύλληπτο)». Αν και καμία Γραφική προφητεία δεν αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο Μεσσίας θα πέθαινε στην Ιερουσαλήμ, αυτό το συμπέρασμα ίσως προκύπτει από τα εδάφια Δα 9:24-26. Επιπλέον, ήταν αναμενόμενο ότι αν οι Ιουδαίοι ήθελαν να θανατώσουν έναν προφήτη, και ειδικά τον Μεσσία, θα το έκαναν σε αυτή την πόλη. Το Σάνχεδριν, το ανώτατο δικαστήριο με τα 71 μέλη, συνεδρίαζε στην Ιερουσαλήμ, άρα όσοι κατηγορούνταν ως ψευδοπροφήτες θα δικάζονταν εκεί. Επίσης, ο Ιησούς ίσως είχε υπόψη του ότι η Ιερουσαλήμ ήταν το μέρος όπου προσφέρονταν οι τακτικές θυσίες στον Θεό και σφαζόταν το αρνί του Πάσχα. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, τα λόγια του Ιησού εκπληρώθηκαν. Τον οδήγησαν ενώπιον του Σάνχεδριν στην Ιερουσαλήμ και τον καταδίκασαν. Και τελικά όντως πέθανε στην Ιερουσαλήμ, ακριβώς έξω από τα τείχη της πόλης, ως «το πασχαλινό αρνί».​—1Κο 5:7.

Λουκ 12:47, 48. Όποιος έχει μεγαλύτερη ευθύνη αλλά δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν είναι πιο αξιόμεμπτος από όποιον δεν γνωρίζει ή δεν κατανοεί πλήρως τα καθήκοντά του.

Λουκ. 12:13-21 «Να Φυλάγεστε από Κάθε Είδους Πλεονεξία» «Ακόμη και όταν έχει κανείς αφθονία, η ζωή του δεν είναι αποτέλεσμα των υπαρχόντων του».—ΛΟΥΚΑΣ 12:15. … Είναι καλό να δώσουμε προσοχή σε αυτά που είπε ο Ιησούς σε εκείνη την περίπτωση και να δούμε πώς μπορούμε να ωφεληθούμε εφαρμόζοντάς τα στη δική μας ζωή.

Λουκ. 12:13-31 Ωφεληθείτε από την Επιδίωξη Πνευματικών Αξιών Εκείνος ήξερε ότι τα πνευματικά πλούτη οδηγούν σε μόνιμες ανταμοιβές και είναι σε ασύγκριτο βαθμό πιο σημαντικά από τα πρόσκαιρα υλικά οφέλη.

Λουκ. 12:42 «Ακούστε τη Διαπαιδαγώγηση Ώστε να Γίνετε Σοφοί» Λόγου χάρη, έχει θέσει την εκκλησία υπό τη φροντίδα του Γιου του, ο οποίος διόρισε έναν “πιστό οικονόμο” για να παρέχει επίκαιρη πνευματική τροφή.

Λουκ. 12:42 Πώς Βγάζουμε από Πάνω μας την Παλιά Προσωπικότητα και την Κρατάμε Μακριά Μας Επιπρόσθετα, πρέπει να αξιοποιούμε τα διάφορα μέσα με τα οποία γίνεται διαθέσιμη σήμερα η πνευματική τροφή στον λαό του Θεού παγκόσμια.​

Λουκ. 12:15 «Με Αγαπάς Περισσότερο από Αυτά;» Αν συνειδητοποιήσουμε ότι η αγάπη μας για τα υλικά πράγματα επισκιάζει την αγάπη μας για τον Χριστό, πρέπει να συλλογιστούμε τα λόγια του Ιησού: «Να φυλάγεστε από κάθε είδους πλεονεξία».

Λουκ. 12:54-56 Διδάγματα από τα Πουλιά των Ουρανών Ο Ιεχωβά Θεός έδωσε στα αποδημητικά πουλιά ενστικτώδη σοφία σε ό,τι αφορά τις εποχές, αλλά στους ανθρώπους έδωσε την ικανότητα να διακρίνουν τους χρόνους και τους καιρούς.

Λουκ. 12:15 Να Επιζητείτε τη Βασιλεία, Όχι Πράγματα «Να επιζητείτε συνεχώς τη βασιλεία του [Θεού], και αυτά τα πράγματα θα σας προστεθούν».​—ΛΟΥΚ. 12:31. … Δεν πρέπει να αναμένουμε ότι οποιαδήποτε από τα αποκτήματά μας, ανεξάρτητα από το πόσο ξεχωριστά μπορεί να είναι για εμάς ή πόσο πολύτιμα, θα περάσουν μαζί μας μέσα από τη μεγάλη θλίψη.​

Λουκ. 12:13-15 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά Χωρίς Περισπασμούς Έπειτα συνέχισε τη διδασκαλία του, προειδοποιώντας τους ακροατές του για τον κίνδυνο που υπήρχε να αποσπαστεί η προσοχή τους από την υπηρεσία του Θεού εξαιτίας υλιστικών επιθυμιών.​

Λουκ. 12:15 Να Έχετε Μεγάλο Θάρρος—Ο Ιεχωβά Είναι Βοηθός Σας! Αλλά τα χρήματα δεν μπορούν να μας προστατέψουν και να μας διατηρήσουν όπως μπορεί η θεϊκή σοφία.

Λουκ. 12:15-21 Να Πλησιάζετε τον Ιεχωβά Η υπερβολική ανησυχία για την υγεία δεν μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή μας. (Λουκ. 12:25) … Ο Ιησούς έδειξε ότι τέτοιος τρόπος σκέψης είναι παράλογος.

Λουκ. 12:15 Πώς θα τα Βγάλετε Πέρα με τα Χρέη Μη σκέφτεστε, όμως, συνέχεια το παρελθόν, αλλά συμφωνήστε ποιες αρχές θα καθορίζουν στο εξής τις αποφάσεις σας για τα οικονομικά.​

Λουκ. 13:10-16 Σεβασμός και Αξιοπρέπεια υπό τη Φροντίδα του Θεού Όταν θεράπευσε κάποια γυναίκα που βασανιζόταν από «πνεύμα αδυναμίας επί δεκαοχτώ χρόνια», την αποκάλεσε «κόρη του Αβραάμ», έκφραση σχεδόν άγνωστη στα Ιουδαϊκά συγγράμματα.

Λουκ. 12:1 «Να Προσέχετε από το Προζύμι των Φαρισαίων» Ο Ιησούς προειδοποίησε τους μαθητές του: «Να προσέχετε από το προζύμι των Φαρισαίων, το οποίο είναι η υποκρισία».

Λουκ. 13:24 Διατηρήστε την Καρδιά σας Πλήρη Απέναντι στον Ιεχωβά Παρόμοια, όταν συμμετέχουμε με ζήλο στη διακονία​—ίσως καταβάλλοντας σθεναρές προσπάθειες για να εντείνουμε τη δράση μας—​η συμβολική μας καρδιά διατηρείται σε καλή κατάσταση.​

Λουκ. 12:42 Προδοσία—Δυσοίωνο Σημείο των Καιρών! Πρέπει να προσπαθούμε σκληρά να το κατανοήσουμε, αντί να περιμένουμε απλώς να γίνει κάποια προσαρμογή που να ταιριάζει με τη δική μας άποψη.​

Λουκ. 12:11, 12 «Να Είσαι Θαρραλέος και Πολύ Ισχυρός» Αν οδηγηθούμε ενώπιον ανακριτικών αρχών, το πνεύμα του Ιεχωβά θα μας ικανώσει να δώσουμε μαρτυρία με σεβασμό, εκδηλώνοντας πίστη και θάρρος.​

Λουκ. 12:32 Καθοδηγούμενοι από το Πνεύμα του Θεού τον Πρώτο Αιώνα και Σήμερα Πράγματι, το άγιο πνεύμα είναι στη διάθεση τόσο του “μικρού ποιμνίου” του Χριστού όσο και των “άλλων προβάτων” του.

Λουκ. 12:40 «Να Είστε Συνεχώς Έτοιμοι» ως Χριστιανικές Οικογένειες «Να είστε συνεχώς έτοιμοι, επειδή κάποια ώρα που δεν τη θεωρείτε πιθανή έρχεται ο Γιος του ανθρώπου».​—ΛΟΥΚ. 12:40. … Εφόσον αυτό θα γίνει κάποια ώρα που δεν τη θεωρούμε πιθανή, πόσο ζωτικό είναι να πάρουμε στα σοβαρά τη νουθεσία του Ιησού “να είμαστε συνεχώς έτοιμοι”!​

Λουκ. 12:42, 43 Διακρίνετε τις Αποδείξεις της Θεϊκής Καθοδηγίας; Ευτυχισμένος είναι εκείνος ο δούλος, αν ο κύριός του, όταν έρθει, τον βρει να ενεργεί έτσι!»​

Λουκ. 12:15 Πώς να Παραμένετε Έντιμοι σε έναν Ανέντιμο Κόσμο Δεν είναι άξιο απορίας που ο Ιησούς προειδοποίησε αιώνες αργότερα: «Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να φυλάγεστε από κάθε είδους πλεονεξία»!​

Λουκ. 13:24 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά με Κάθε Σοβαρότητα Πράγματι, επειδή η ζωή είναι τόσο σύντομη, πρέπει να “κάνουμε σθεναρό αγώνα” για να αποκτήσουμε τη σωτηρία.

Λουκ. 12:21 Ποτέ Μην Εγκαταλείψετε τους Ομοπίστους Σας Απεναντίας, ας είμαστε “πλούσιοι ως προς τον Θεό”, καθώς βάζουμε τα συμφέροντα της Βασιλείας πρώτα στη ζωή μας.​

Λουκ. 13:24 Λαβαίνουμε Δύναμη για να Καταπολεμούμε τον Πειρασμό και την Αποθάρρυνση Απαιτείται προσπάθεια για να είναι κάποιος πιστός Χριστιανός.

Λουκ. 13:24 Νεαροί—Αντισταθείτε στην Πίεση των Συνομηλίκων Πράγματι, χρειάζεται προσπάθεια για να παραμένετε σταθεροί σε αυτά που ξέρετε ότι είναι σωστά.

Λουκ. 12:11, 12 «Το Πνεύμα Διερευνά . . . τα Βαθιά Πράγματα του Θεού» Όπως οι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα, έτσι και εμείς σήμερα μελετάμε τις πληροφορίες τις οποίες μας βοηθάει το άγιο πνεύμα να κατανοήσουμε και αργότερα τις ανακαλούμε στη μνήμη μας και τις εφαρμόζουμε.

Λουκ. 12:13, 14 Γιατί Δεν Αναμείχθηκε ο Ιησούς στην Πολιτική; Πρόσεχε επίσης να μην υπερβαίνει τα όρια της εξουσίας του όταν επρόκειτο για κοσμικές υποθέσεις.

Λουκ. 13:24 Να Διατηρείτε τη Χαρά σας σε Δύσκολους Καιρούς Ως εκ τούτου, το να ακολουθούμε τον Χριστό προϋποθέτει από μέρους μας σθεναρό αγώνα και υπομονή καθώς περιμένουμε τις ευλογίες του νέου κόσμου.​

Λουκ. 12:48 Ένας Κριτής που Μένει Σταθερός σε Ό,τι Είναι Ορθό Όσοι επωμίζονται πολλές ευθύνες είναι υπόλογοι στον Θεό σε μεγαλύτερο βαθμό.​

Λουκ. 12:42 Μιμούμενοι τον Ιησού, να Διδάσκετε με Αγάπη Ο Ιησούς βοηθούσε τους μαθητές του να αποκτήσουν και τα δύο αυτά πράγματα, και ο Ιεχωβά, μέσω της οργάνωσής του, βοηθάει και εμάς σήμερα να το κάνουμε αυτό.

Λουκ. 12:42 Προχωρείτε Εντατικά προς την Ωριμότητα—«Η Μεγάλη Ημέρα του Ιεχωβά Είναι Κοντά» Θα αποδειχτούμε υπάκουοι σε οποιαδήποτε μελλοντική επείγουσα κατεύθυνση ίσως λάβουμε από τον “πιστό οικονόμο”;

Λουκ. 12:6, 7 Ενδιαφέρεται ο Θεός για Εμένα; Μη φοβάστε· εσείς αξίζετε περισσότερο από πολλά σπουργίτια».

Λουκ. 12:15 Να Διατηρείτε Οσιότητα με Ενοποιημένη Καρδιά Ο Ιησούς έδωσε την εξής προειδοποίηση: «Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να φυλάγεστε από κάθε είδους πλεονεξία, επειδή, ακόμη και όταν έχει κανείς αφθονία, η ζωή του δεν είναι αποτέλεσμα των υπαρχόντων του».

Λουκ. 12:42-44 Να Δέχεστε Πάντοτε τη Διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά Η διόρθωση μπορεί να έρθει μέσω ομοπίστων, μέσω πραγμάτων που μαθαίνετε στις Χριστιανικές συναθροίσεις, καθώς και από την προσωπική σας μελέτη του Λόγου του Θεού και των εντύπων του “πιστού οικονόμου”.

Λουκ. 12:48 Ο Ιεχωβά Εκπαιδεύει Ποιμένες για το Ποίμνιό Του Ο Ιησούς είπε: «Από τον καθένα στον οποίο δόθηκε πολύ, πολύ θα απαιτηθεί· και από αυτόν στον οποίο ανέθεσαν πολύ, θα απαιτήσουν περισσότερο από το συνηθισμένο».

Λουκ. 12:20, 21 «Εγώ Είμαι Μαζί Σας» Τι γίνεται με τα σχέδια για επιπρόσθετη εκπαίδευση που αποσκοπεί σε μεγάλη σταδιοδρομία, παρότι αυτό θα μπορούσε να απορροφά σημαντικό μέρος του χρόνου μου επί αρκετά χρόνια, παραγκωνίζοντας σπουδαίες πτυχές της πνευματικής μου ζωής;”

Λουκ. 12:42 Εναντιωθείτε στον Σατανά, και θα Φύγει! Πώς μπορούμε να έχουμε διαρκή προστασία από τις πονηρές πνευματικές δυνάμεις; 16 Για να έχουμε διαρκή προστασία από τις πονηρές πνευματικές δυνάμεις χρειάζεται, μεταξύ άλλων, να διαβάζουμε και να μελετάμε το Λόγο του Θεού τακτικά, κάνοντας καλή χρήση των εντύπων που παρέχονται μέσω “του πιστού οικονόμου”.

Λουκ. 12:32 Να Περπατάτε Μέσω Πίστης, Όχι Μέσω Όρασης! Είτε ανήκουμε στο «μικρό ποίμνιο» με την ουράνια κλήση είτε στα «άλλα πρόβατα» με την επίγεια ελπίδα, ο καθένας μας πρέπει να πάρει στα σοβαρά τη νουθεσία που μας δίνεται να περπατάμε μέσω πίστης και όχι μέσω όρασης.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: