ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 14-16

«Η Παραβολή του Άσωτου Γιου»

Λουκ. 15:11-32 Κάποια μαθήματα που παίρνουμε από την παραβολή. Είναι σοφό να παραμείνουμε στην ασφάλεια του λαού του Θεού, υπό τη φροντίδα του στοργικού ουράνιου Πατέρα μας. Αν παρεκκλίνουμε από την οδό του Θεού, πρέπει να επιστρέψουμε ταπεινά, σίγουροι ότι ο Ιεχωβά είναι πρόθυμος να μας συγχωρήσει. Πρέπει να μιμούμαστε τον Ιεχωβά με το να καλοδεχόμαστε θερμά όσους μετανιώνουν και επιστρέφουν στην εκκλησία

Λουκ. 15:11-16​—Ένας παραστρατημένος γιος κατασπατάλησε την κληρονομιά του κάνοντας άσωτη ζωή («Κάποιος άνθρωπος είχε δύο γιους», «ο νεότερος», «κατασπατάλησε», «άσωτη ζωή», «να βόσκει γουρούνια», «χαρούπια» σημειώσεις μελέτης για Λου 15:11-16, nwtsty)

Κάποιος άνθρωπος είχε δύο γιους:

Από ορισμένες απόψεις, η παραβολή του άσωτου γιου είναι μοναδική. Είναι μια από τις μεγαλύτερες που ανέφερε ο Ιησούς. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι οι οικογενειακές σχέσεις τις οποίες περιγράφει. Σε άλλες παραβολές, ο Ιησούς συνήθως αναφερόταν σε άψυχα πράγματα, όπως στα διάφορα είδη σπόρων ή χώματος, ή στην τυπική σχέση ενός κυρίου με τους δούλους του. (Ματ 13:18-30· 25:14-30· Λου 19:12-27) Σε αυτή την παραβολή, όμως, ο Ιησούς τονίζει τη στενή σχέση ανάμεσα σε έναν πατέρα και στους γιους του. Πολλοί που ακούν αυτή την αφήγηση ίσως δεν έχουν έναν τέτοιον καλοσυνάτο και καλόκαρδο πατέρα. Αυτή η παραβολή περιγράφει παραστατικά τη βαθιά συμπόνια και αγάπη που έχει ο ουράνιος Πατέρας μας για τα επίγεια παιδιά του, τόσο για εκείνα που παραμένουν κοντά του όσο και για εκείνα που, αφού ξεστρατίσουν, επιστρέφουν σε αυτόν.

ο νεότερος:

Σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο, ο πρωτότοκος έπαιρνε διπλό μερίδιο. (Δευ 21:17) Έτσι λοιπόν, αν ο μεγαλύτερος γιος αυτής της παραβολής ήταν ο πρωτότοκος, αυτό θα σήμαινε ότι η κληρονομιά του νεότερου γιου ήταν η μισή από αυτήν του μεγαλύτερου αδελφού του.

κατασπατάλησε:

Η λέξη διασκορπίζω του πρωτότυπου κειμένου κυριολεκτικά σημαίνει «σκορπίζω (προς διάφορες κατευθύνσεις)». (Λου 1:51· Πρ 5:37) Στα εδάφια Ματ 25:24, 26, αποδίδεται “λιχνίζω”. Εδώ όμως αναφέρεται σε κάποιον που είναι σπάταλος, που ξοδεύει αλόγιστα.

άσωτη ζωή:

Ή αλλιώς «σπάταλη» (αχαλίνωτη, ανεξέλεγκτη) ζωή». Η συγγενική λέξη “ασωτία” χρησιμοποιείται με παρόμοια σημασία στα εδάφια Εφ 5:18· Τιτ 1:6· 1Πε 4:4.

να βόσκει γουρούνια:

Εφόσον αυτά τα ζώα ήταν ακάθαρτα σύμφωνα με τον Νόμο, επρόκειτο για μια εξευτελιστική, ποταπή εργασία για κάποιον Ιουδαίο.​—Λευ 11:7, 8.

χαρούπια:

Οι καρποί της χαρουπιάς έχουν στιλπνό, δερματώδες εξωκάρπιο μοβ-καφέ χρώματος και, όπως υποδηλώνει η κυριολεκτική ονομασία τους στο πρωτότυπο κείμενο (κεράτιον), είναι καμπυλωτοί σαν κέρατα. Τα χαρούπια χρησιμοποιούνται ευρέως μέχρι σήμερα ως τροφή για τα άλογα, τα βοοειδή και τα γουρούνια. Το γεγονός ότι ο νεαρός ήταν πρόθυμος να φάει ακόμα και την τροφή των γουρουνιών τόνιζε το πόσο μεγάλος ήταν ο ξεπεσμός του.​—Βλέπε σημείωση μελέτης για Λου 15:15.

Λουκ. 15:17-24​—Εκείνος μετάνιωσε και ο στοργικός του πατέρας τον καλοδέχτηκε («εναντίον σου», «μισθωτοί», «τον φίλησε τρυφερά», «αποκαλούμαι γιος σου», «στολή . . . δαχτυλίδι . . . σανδάλια» σημειώσεις μελέτης για Λου 15:17-24, nwtsty)

εναντίον σου:

Η αλλιώς «μπροστά σου». Η πρόθεση ἐνώπιον του πρωτότυπου κειμένου, η οποία μεταξύ άλλων σημαίνει κατά κυριολεξία «μπροστά στα μάτια κάποιου· μπροστά σε κάποιον· παρουσία κάποιου», χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο στο εδάφιο 1Σα 20:1 στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα. Σε εκείνο το εδάφιο, ο Δαβίδ ρωτάει τον Ιωνάθαν: «Πώς αμάρτησα εναντίον του πατέρα σου;»

μισθωτοί:

Όταν επέστρεψε στο σπίτι, ο νεότερος γιος σκόπευε να ζητήσει από τον πατέρα του να τον δεχτεί, όχι ως γιο, αλλά ως μισθωτό. Ο μισθωτός δεν ανήκε στο προσωπικό του αγροκτήματος, όπως οι δούλοι, αλλά ήταν ένας εξωτερικός εργάτης τον οποίο συχνά προσλάμβαναν μόνο για μία μέρα.​—Ματ 20:1, 2, 8.

τον φίλησε τρυφερά:

Ή αλλιώς «τον φίλησε στοργικά». Το ρήμα καταφιλέω του πρωτότυπου κειμένου θεωρείται ότι είναι ένας εμφατικός τύπος του ρήματος φιλέω, που μερικές φορές αποδίδεται «φιλώ» (Ματ 26:48· Μαρ 14:44· Λου 22:47) αλλά τις περισσότερες φορές σημαίνει «νιώθω στοργή για» (Ιωα 5:20· 11:3· 16:27). Το γεγονός ότι ο πατέρας της παραβολής χαιρετάει τον μετανοημένο γιο του με τόσο θερμό και φιλικό τρόπο δείχνει ότι ήταν πρόθυμος να τον καλοδεχτεί.

αποκαλούμαι γιος σου:

Μερικά χειρόγραφα προσθέτουν εδώ τη φράση: «Κάνε με όπως έναν από τους μισθωτούς σου», αλλά η απόδοση στο τωρινό κυρίως κείμενο υποστηρίζεται από διάφορα αρχαία, έγκυρα χειρόγραφα. Κάποιοι λόγιοι θεωρούν ότι η επιπλέον φράση προστέθηκε σε αυτό το εδάφιο ώστε να ταιριάζει με το εδάφιο Λου 15:19.

στολή . . . δαχτυλίδι . . . σανδάλια:

Αυτή η στολή δεν ήταν ένα απλό ρούχο αλλά ήταν το καλύτερο ρούχο​—πιθανώς ένα ολοκέντητο ένδυμα σαν αυτό που πρόσφεραν σε κάποιον τιμώμενο επισκέπτη. Το γεγονός ότι ο πατέρας έβαλε στο χέρι του γιου του ένα δαχτυλίδι δείχνει την εύνοια και τη στοργή του καθώς και το κύρος, την τιμή και τη θέση που απέδωσε στον αποκαταστημένο γιο του. Σπάνια έβλεπε κανείς κάποιον δούλο να φοράει δαχτυλίδι και σανδάλια. Συνεπώς, ο πατέρας καθιστούσε σαφές ότι καλοδεχόταν τον γιο του ως ισότιμο μέλος της οικογένειας.

Λουκ. 15:25-32​—Ο τρόπος σκέψης του μεγαλύτερου γιου διορθώθηκε

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λουκ. 14:26​—Τι σημαίνει η λέξη «μισεί» σε αυτά τα συμφραζόμενα; («μισεί» σημείωση μελέτης για Λου 14:26, nwtsty)

μισεί:

Στην Αγία Γραφή, η λέξη «μισώ» έχει διάφορες νοηματικές αποχρώσεις. Μπορεί να υποδηλώνει ένα αίσθημα εχθρότητας που υποκινείται από μοχθηρία, το οποίο κάνει κάποιον να βλάψει άλλους. Ή μπορεί να αναφέρεται σε ένα έντονο αίσθημα αντιπάθειας ή βαθιάς αποστροφής που νιώθει ένας άνθρωπος προς κάποιον ή κάτι, με αποτέλεσμα να μη θέλει να έχει καμία σχέση με αυτό το άτομο ή το πράγμα. Ή αυτή η λέξη μπορεί να σημαίνει απλώς ότι κάποιος αγαπάει σε μικρότερο βαθμό. Για παράδειγμα, όταν διαβάζουμε ότι ο Ιακώβ “μισούσε” τη Λεία και αγαπούσε τη Ραχήλ, το νόημα είναι ότι αγαπούσε τη Λεία λιγότερο από τη Ραχήλ. (Γε 29:31, υποσ· Δευ 21:15, υποσ.) Αυτή η λέξη χρησιμοποιείται με την ίδια έννοια και σε άλλα αρχαία Ιουδαϊκά συγγράμματα. Συνεπώς, ο Ιησούς δεν εννοούσε ότι οι ακόλουθοί του έπρεπε να νιώθουν εχθρότητα ή απέχθεια για τις οικογένειές τους και τον εαυτό τους, εφόσον κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τις υπόλοιπες Γραφές. (Παράβαλε Μαρ 12:29-31· Εφ 5:28, 29, 33) Σε αυτά τα συμφραζόμενα, η λέξη «μισεί» θα μπορούσε να αποδοθεί «αγαπάει λιγότερο».

Λουκ. 16:10-13​—Ποιο σημείο ήθελε να τονίσει ο Ιησούς σχετικά με «τον άδικο πλούτο»; (w17.07 σ. 8, 9 ¶7, 8)

7. Ποια συμβουλή υπάρχει στα εδάφια Λουκάς 16:10-13; Διαβάστε Λουκάς 16:10-13. Ο οικονόμος στην παραβολή του Ιησού έκανε φίλους για προσωπικό όφελος. Ωστόσο, ο Ιησούς παρότρυνε τους ακολούθους του να κάνουν φίλους στον ουρανό για ανιδιοτελείς λόγους. Τα εδάφια που αναφέρονται μετά την παραβολή συνδέουν τη χρήση του “άδικου πλούτου” με την πιστότητα στον Θεό. Το σημείο που ήθελε να τονίσει ο Ιησούς ήταν ότι μπορούμε να “αποδειχτούμε πιστοί” με τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε αυτά τα πλούτη όταν τα αποκτήσουμε. Πώς γίνεται αυτό όμως;

8. Αναφέρετε παραδείγματα για το πώς δείχνουν μερικοί πιστότητα με τον τρόπο που χρησιμοποιούν τον άδικο πλούτο. Ένας προφανής τρόπος για να αποδειχτούμε πιστοί με τα υλικά μας αποκτήματα είναι συνεισφέροντας οικονομικά για το παγκόσμιο έργο κηρύγματος που ο Ιησούς προείπε ότι θα λάβαινε χώρα. (Ματθ. 24:14) Κάποιο κοριτσάκι στην Ινδία είχε έναν μικρό κουμπαρά και σιγά σιγά τον γέμιζε με κέρματα. Μάλιστα για να το κάνει αυτό δεν αγόραζε παιχνίδια. Όταν ο κουμπαράς γέμισε, πρόσφερε τα χρήματα ώστε να χρησιμοποιηθούν στο έργο κηρύγματος. Κάποιος αδελφός στην Ινδία καλλιεργεί καρύδες. Πρόσφερε λοιπόν πολλές καρύδες στο απομακρυσμένο μεταφραστικό γραφείο της γλώσσας μαλαγιάλαμ. Το σκεπτικό του ήταν ότι, εφόσον το γραφείο χρειάζεται να αγοράζει καρύδες, αν εκείνος τους εφοδίαζε απευθείας, η προσφορά του θα έπιανε περισσότερο τόπο από ό,τι αν έδινε χρήματα. Αυτό είναι πρακτική σοφία. Παρόμοια, οι αδελφοί στην Ελλάδα προσφέρουν τακτικά ελαιόλαδο, μέλι και άλλα τρόφιμα στην οικογένεια Μπέθελ.

Λουκ 4:26​—Με ποια έννοια πρέπει οι ακόλουθοι του Χριστού να “μισούν” τους συγγενείς τους; Στη Γραφή, η λέξη «μίσος» μπορεί να αναφέρεται στο να αγαπάμε κάποιο άτομο ή αντικείμενο σε μικρότερο βαθμό από κάποιο άλλο. (Γέν. 29:30, 31) Οι Χριστιανοί πρέπει να “μισούν” τους συγγενείς τους με την έννοια ότι πρέπει να τους αγαπούν λιγότερο από όσο αγαπούν τον Ιησού.—Ματθ. 10:37.

Λουκ 14:28, 29. Είναι σοφό να ζούμε σύμφωνα με τις οικονομικές μας δυνατότητες.

Λουκ. 14:13, 14 Οι Γενναιόδωροι Άνθρωποι Είναι Ευτυχισμένοι Ο Ιησούς είχε αυτό κατά νου όταν δίδαξε: «Όταν παραθέτεις συμπόσιο, να προσκαλείς τους φτωχούς, τους αναπήρους, τους κουτσούς, τους τυφλούς· και θα είσαι ευτυχισμένος, επειδή αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να σου το ανταποδώσουν».

Λουκ. 15:10 Πώς σας Βοηθούν οι Άγγελοι Μάλιστα, όταν έστω και ένας αμαρτωλός μετανοεί και στρέφεται στον Ιεχωβά, «γίνεται χαρά μεταξύ των αγγέλων του Θεού».​

Λουκ. 14:13, 14 Ας Φέρνει Αίνο στον Ιεχωβά το Εθελοντικό σας Πνεύμα! Ναι, και αυτό επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Γιο του Θεού.

Λουκ. 15:20 «Να Εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά και να Κάνεις το Καλό» Έχουν την πεποίθηση ότι, όπως ο πατέρας στην παραβολή για τον άσωτο γιο, ο Ιεχωβά είναι σε συνεχή εγρήγορση για να καλοδεχτεί τους αμαρτωλούς που μετανοούν.

Λουκ. 14:12-14 Να Είστε Αποφασισμένοι να “Παραμένει η Αδελφική σας Αγάπη”! Ούτε θέλουμε να προσκαλούμε μόνο όσους μπορούν να μας το ανταποδώσουν με κάποιον τρόπο.

Λουκ. 14:33 Να Έχετε Μεγάλο Θάρρος—Ο Ιεχωβά Είναι Βοηθός Σας! Αν ναι, είστε άραγε διατεθειμένοι να τον υπακούσετε όταν αυτό που χρειάζεται είναι να χαμηλώσετε το βιοτικό σας επίπεδο;

Λουκ. 14:16-20 Κάντε Σοφές Επιλογές στα Νεανικά σας Χρόνια Οι αποφάσεις σας για το γάμο και την εργασία θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο υπηρετείτε τον Θεό.

Λουκ. 16:10 Να Παίρνετε Σοφές Προσωπικές Αποφάσεις Οι σωστές επιλογές σε αυτά τα ζητήματα γυμνάζουν τις δυνάμεις της αντίληψής μας, πράγμα που μας βοηθάει να παίρνουμε σωστές αποφάσεις σε πιο σοβαρά ζητήματα.​

Λουκ. 14:11 Ο Ιησούς Έθεσε Υπόδειγμα Ταπεινοφροσύνης Γνωρίζοντας ότι οι Φαρισαίοι επιζητούσαν εξοχότητα, ο Ιησούς είπε αργότερα στη διακονία του: «Όποιος εξυψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί και όποιος ταπεινώνει τον εαυτό του θα εξυψωθεί».

Λουκ. 14:28-30 Να Είστε Σοφοί Να Ζητάτε «Επιδέξια Κατεύθυνση» Πώς μπορεί να επηρεάσει τις Χριστιανικές μου δραστηριότητες το ωράριο, λόγου χάρη αν πρέπει να εργάζομαι με βάρδιες;​

Λουκ. 14:28 Πώς να Ζήσετε με Μειωμένο Εισόδημα Εξετάστε τα λόγια του Ιησού στο εδάφιο Λουκάς 14:28: «Ποιος από εσάς που θέλει να χτίσει πύργο δεν κάθεται πρώτα και υπολογίζει τη δαπάνη, προκειμένου να δει αν έχει αρκετά για να τον αποπερατώσει;»

Λουκ. 14:28 Είναι η Αναψυχή σας Ωφέλιμη; Πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην αναψυχή η αρχή που βρίσκεται στο εδάφιο Λουκάς 14:28; 12 Επομένως, όσον αφορά το χρόνο που δαπανούμε στην αναψυχή, χρειάζεται να υπολογίσουμε εκ των προτέρων ποιο θα είναι το κόστος.

Λουκ. 14:28 Να Παίρνετε Αποφάσεις που Τιμούν τον Θεό Προτού πάρετε απόφαση, “υπολογίστε τη δαπάνη”.

Λουκ. 16:10 Εμείς θα Περπατάμε με Ακεραιότητα! Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε σθεναροί τηρητές ακεραιότητας και υποστηρικτές της κυριαρχίας του Θεού, πρέπει να είμαστε πιστοί σε αυτόν τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά ζητήματα.​

Λουκ. 16:10 Νεαροί—Να Καθοδηγείστε από το Λόγο του Θεού Όσο πιο υπάκουοι είστε σε αυτούς τόσο πιο πιθανό είναι να σας παρέχουν μεγαλύτερη ελευθερία.

Λουκ. 15:10 Για το Πώς μας Επηρεάζουν τα Πνευματικά Πλάσματα Ο Ιησούς μάς δίδαξε ότι οι άγγελοι τρέφουν βαθύ ενδιαφέρον για τους ανθρώπους όταν είπε: «Γίνεται χαρά μεταξύ των αγγέλων του Θεού για έναν αμαρτωλό που μετανοεί».​

Λουκ. 16:15 Εξακολουθήστε να Επιζητείτε Πρώτα «τη Δικαιοσύνη Του» Οποιεσδήποτε προσπάθειες αυτοδικαίωσης θα καθιστούσαν άκυρο τον ισχυρισμό μας ότι τον αγαπάμε.​

Λουκ. 14:8-10 Αντισταθείτε στην Πίεση της Κοινής Γνώμης Όταν ο Ιησούς έκανε λόγο για την τοποθέτηση ενός ατόμου «στην πιο εξέχουσα θέση» ή «στην τελευταία θέση» σε κάποιο συμπόσιο, παρέπεμπε στις έννοιες της τιμής ή της ντροπής όπως τις αντιλαμβανόταν ο πολιτισμός της εποχής του.

Λουκ. 14:13,14 Για το Πώς να Βρούμε την Ευτυχία Παραδείγματος χάρη, ο Ιησούς είπε: «Όταν παραθέτεις συμπόσιο, να προσκαλείς φτωχούς, αναπήρους, κουτσούς, τυφλούς· και θα είσαι ευτυχισμένος, επειδή αυτοί δεν έχουν τίποτα με το οποίο να σου ανταποδώσουν».

Λουκ. 16:10 «Μη Φοβάσαι. Εγώ θα σε Βοηθήσω» Με επηρεάζουν βαθιά τα λόγια του όταν παίρνω αποφάσεις, μεγάλες ή μικρές, στην καθημερινή μου ζωή;”

Λουκ. 15:7 Να Εποικοδομείτε την Εκκλησία Για να συμβάλλουμε στην ειρήνη και στην ενότητα της εκκλησίας του Θεού και να έχουμε την επιδοκιμασία του Ιεχωβά, πρέπει απεναντίας να “επιβεβαιώνουμε την αγάπη μας” για τους αμαρτωλούς που μετανοούν ειλικρινά και επανεντάσσονται.

Λουκ. 15:11-32 Τι Δίδαξε ο Ιησούς για τον Θεό Στην παραβολή του για τον άσωτο γιο, παρομοίασε τον Ιεχωβά με έναν συμπονετικό, συγχωρητικό πατέρα ο οποίος ανοίγει την αγκαλιά του για να δεχτεί έναν μετανοημένο γιο που επιστρέφει.

Λουκ. 14:27 Να Διατηρείτε τη Χαρά σας σε Δύσκολους Καιρούς Εκτός από τις συμφορές που είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους, οι αληθινοί Χριστιανοί βαστάζουν και το συμβολικό ξύλο του βασανισμού.

Λουκ. 14:28 Ένα νεαρό ζευγάρι που σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποκτήσει παιδιά θα μπορούσε να εξετάσει τέτοιου είδους ερωτήματα.

Λουκ. 15:4-7 Γιατί Πρέπει να Ακολουθούμε τον Χριστό; Τι αποκαλύπτουν οι διδασκαλίες του Ιησού σχετικά με τον Ιεχωβά; Με τις διδασκαλίες του, ο Ιησούς έδειξε τι απαιτεί ο Θεός από εμάς και πώς νιώθει για τους λάτρεις του.

Λουκ. 14:28-30 Μπορείτε να Υπηρετήσετε Εκεί Όπου η Ανάγκη Είναι Μεγαλύτερη; Θα ήταν δυνατόν να κάνετε και εσείς προσαρμογές ώστε να μπορέσετε να μετακομίσετε σε έναν τομέα στη δική σας ή σε άλλη χώρα όπου η ανάγκη για κήρυκες της Βασιλείας είναι μεγαλύτερη;

Λουκ. 16:9 Ας Επηρεάζουν τη Στάση σας τα Λόγια του Ιησού Το να δίνουμε από το χρόνο, την ενεργητικότητα και τους υλικούς μας πόρους για την προώθηση της αληθινής λατρείας θα μας φέρει εξάπαντος χαρά και πλούσιες ανταμοιβές.​

Λουκ. 14:13, 14 Τι Δίδαξε ο Ιησούς για την Κόλαση; Ωστόσο, μίλησε πολλές φορές για την ανάσταση των νεκρών.

Λουκ. 15:11-32 Για το Πώς να Συμπεριφερόμαστε στους Άλλους Η παραβολή του Ιησού για το σπάταλο γιο μάς διδάσκει τη σπουδαιότητα της καλοσύνης και της συγχωρητικότητας.​

Λουκ. 16:10 Να Αποδεικνύετε την Πίστη σας με την Πορεία της Ζωής Σας Δείχνουν ξεκάθαρα οι πράξεις μου ότι κάνω το καλύτερο που μπορώ για να αποδεικνύω την πίστη μου με κάθε ενέργειά μου, ακόμα και σε τομείς που δεν συνδέονται άμεσα με το έργο κηρύγματος ή με τις συναθροίσεις;”

Λουκ. 15:11-24 Όταν ένας Προσφιλής σας Εγκαταλείπει τον Ιεχωβά Πραγματικά, η πείρα έχει δείξει ότι πολλοί οι οποίοι εγκατέλειψαν την αλήθεια τελικά επιστρέφουν.

Λουκ. 15:11-24 Ποιμένες που Είναι «Παραδείγματα για το Ποίμνιο» Ο καλοσυνάτος τρόπος των ποιμένων μπορεί να διευκολύνει ένα παραστρατημένο πρόβατο να επιστρέψει τελικά στη μάντρα.

Λουκ. 14:12-14 Ωφέλιμη Αναψυχή που Αναζωογονεί Μερικοί, όπως μια χήρα, ένα άγαμο άτομο ή μια μονογονεϊκή οικογένεια, ίσως χρειάζονται ενθάρρυνση.

Λουκ. 14:12-14 «Να Νιώθετε Τρυφερή Στοργή ο Ένας για τον Άλλον» Ποιες ενέργειες έχουν κάνει μερικοί για να γίνουν στενότεροι φίλοι με τους συγχριστιανούς τους; Οι οικογένειες και τα μεμονωμένα άτομα μέσα στην εκκλησία μπορούν να “πλατυνθούν” με το να ανταλλάσσουν επισκέψεις, ίσως απολαμβάνοντας ένα απλό γεύμα, και με το να επιδίδονται σε ωφέλιμες δραστηριότητες μαζί.

Λουκ. 16:10 Νεαροί, να Περπατάτε Αντάξια του ΙεχωβάΗ εμπειρία των τριών Εβραίων συντρόφων του Δανιήλ στην αρχαία Βαβυλώνα πιστοποιεί πόσο αληθινή είναι η αρχή που ανέφερε ο Ιησούς σχετικά με το ότι η πιστότητα στα μικρά πράγματα θα έχει ως συνέπεια την πιστότητα και στα μεγάλα.

Λουκ. 15:21, 22, 32 Γιατί Πρέπει να Προσευχόμαστε Ακατάπαυστα; Η παραβολή του άσωτου γιου δείχνει ότι, ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να έχουμε παρεκκλίνει, ο ουράνιος Πατέρας μας χαίρεται όταν επιστρέφουμε σε αυτόν.

Λουκ. 15:11-32 Να Αναζητάτε το Καλό σε Όλους Μπορούμε και εμείς παρόμοια να αναζητούμε το καλό στους άλλους.​

Λουκ. 15:4-7 Ο Ιεχωβά Ευλογεί και Προστατεύει Όσους Είναι Υπάκουοι Ευτυχώς, σαν τον Βαρούχ, πολλά τέτοια άτομα έχουν ανταποκριθεί στη στοργική διόρθωση που έλαβαν από υπεύθυνους πνευματικούς αδελφούς.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: