ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 17, 18

«Να Δείχνετε Ευγνωμοσύνη»

Λουκ. 17:11-18 Δέκα λεπροί ζητούν από τον Ιησού να τους ελεήσει, καθαρίζονται, αλλά μόνο ένας τον ευχαριστεί, Τι μαθαίνουμε για την ευγνωμοσύνη από αυτό το περιστατικό; Δεν αρκεί να νιώθουμε ευγνωμοσύνη αλλά πρέπει και να την εκφράζουμε. Οι ειλικρινείς εκφράσεις εκτίμησης αποδεικνύουν ότι έχουμε Χριστιανική αγάπη και είναι ένδειξη καλών τρόπων. Όσοι θέλουν να ευαρεστούν τον Χριστό οφείλουν να δείχνουν αγάπη και εκτίμηση σε όλους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή ή τη θρησκεία τους.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που ευχαρίστησα κάποιον για τη βοήθειά του; Ποια ήταν η τελευταία φορά που έγραψα μερικά ευχαριστήρια λόγια σε κάποιον;

Λουκ. 17:11-14​—Ο Ιησούς γιάτρεψε δέκα λεπρούς («10 λεπροί άντρες» σημείωση μελέτης για Λου 17:12, nwtsty· «δείξτε τον εαυτό σας στους ιερείς» σημείωση μελέτης για Λου 17:14, nwtsty)

10 λεπροί άντρες:

Στους Βιβλικούς χρόνους, οι λεπροί προφανώς συγκεντρώνονταν όλοι μαζί ή ζούσαν σε ομάδες, ώστε να βοηθάει ο ένας τον άλλον. (2Βα 7:3-5) Ο Νόμος του Θεού απαιτούσε να ζουν οι λεπροί σε απομόνωση. Ο λεπρός έπρεπε επίσης να προειδοποιεί τους άλλους για την παρουσία του φωνάζοντας: «Ακάθαρτος, ακάθαρτος!» (Λευ 13:45, 46) Σύμφωνα με ό,τι όριζε ο Νόμος, οι λεπροί στάθηκαν σε απόσταση από τον Ιησού.​—Βλέπε Γλωσσάριο, «Λέπρα· Λεπρός».

δείξτε τον εαυτό σας στους ιερείς:

Ο Ιησούς Χριστός, εφόσον βρισκόταν υπό τον Νόμο ενόσω ήταν στη γη, αναγνώριζε τη λειτουργία του Ααρωνικού ιερατείου και έλεγε σε εκείνους που θεράπευε από λέπρα να πάνε στον ιερέα. (Ματ 8:4· Μαρ 1:44) Σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο, ο ιερέας έπρεπε να εξακριβώσει ότι ο λεπρός είχε γιατρευτεί. Στη συνέχεια, ο θεραπευμένος λεπρός πήγαινε στον ναό και έφερνε ως προσφορά, δηλαδή δώρο, δύο ζωντανά καθαρά πουλιά, ξύλο κέδρου, κόκκινη κλωστή και ύσσωπο.​—Λευ 14:2-32.

Λουκ. 17:15, 16​—Μόνο ένας από τους λεπρούς επέστρεψε για να ευχαριστήσει τον Ιησού

Λουκ. 17:17, 18​—Αυτή η αφήγηση τονίζει πόσο σημαντικό είναι να δείχνουμε ευγνωμοσύνη (w08 1/8 σ. 14 ¶8 –σ. 15 ¶1)

Μήπως ο Ιησούς παρέβλεψε το γεγονός ότι οι άλλοι δεν εξέφρασαν ευγνωμοσύνη; Η αφήγηση συνεχίζει: «Ο Ιησούς αποκρίθηκε και είπε: “Δεν καθαρίστηκαν οι δέκα; Πού είναι, λοιπόν, οι άλλοι εννιά; Δεν βρέθηκε κανείς να επιστρέψει και να δώσει δόξα στον Θεό, παρά μόνο αυτός ο αλλοεθνής;”»​—Λουκάς 17:17, 18.

Οι άλλοι εννιά λεπροί δεν ήταν πονηροί άνθρωποι. Προηγουμένως, είχαν εκφράσει ανοιχτά πίστη στον Ιησού και υπάκουσαν πρόθυμα στις οδηγίες του, σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να ταξιδέψουν ως την Ιερουσαλήμ για να δείξουν τον εαυτό τους στους ιερείς. Εντούτοις, παρότι ένιωσαν αναμφισβήτητα βαθιά εκτίμηση για την καλοσυνάτη πράξη του Ιησού, δεν εξέφρασαν αυτή την εκτίμηση στον ίδιο. Η συμπεριφορά τους απογοήτευσε τον Χριστό. Πώς ενεργούμε εμείς; Όταν μας περιποιείται κάποιος, σπεύδουμε να πούμε ευχαριστώ και, όπου είναι κατάλληλο, να δείξουμε εκτίμηση στέλνοντας μια ευχαριστήρια κάρτα;

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λουκ. 17:7-10​—Ποιο σημείο ήθελε να τονίσει ο Ιησούς με αυτή την παραβολή; («άχρηστοι» σημείωση μελέτης για Λου 17:10, nwtsty)

άχρηστοι:

Ή αλλιώς «τιποτένιοι· ανάξιοι». Το σημείο που ήθελε να τονίσει ο Ιησούς σε αυτή την παραβολή δεν είναι ότι οι δούλοι, οι μαθητές του, έπρεπε να θεωρούν τον εαυτό τους τιποτένιο ή ανάξιο. Σύμφωνα με τα συμφραζόμενα, η λέξη «άχρηστοι» υποδηλώνει ότι οι δούλοι έπρεπε να είναι μετριόφρονες και να μη θεωρούν ότι άξιζαν ειδική αναγνώριση ή έπαινο. Μερικοί λόγιοι θεωρούν ότι αυτή η λέξη χρησιμοποιείται εδώ ως υπερβολή και σημαίνει «είμαστε απλώς δούλοι που δεν αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή».

Λουκ. 18:8​—Σε ποιο είδος πίστης αναφέρεται ο Ιησούς σε αυτό το εδάφιο; («τέτοια πίστη» σημείωση μελέτης για Λου 18:8, nwtsty)

τέτοια πίστη:

Ή αλλιώς «τέτοιου είδους πίστη»· τὴν πίστιν, Κείμενο. Στο πρωτότυπο κείμενο, η χρήση του οριστικού άρθρου τὴν πριν από τη λέξη πίστιν δείχνει ότι ο Ιησούς δεν αναφερόταν στην πίστη με γενική έννοια, αλλά σε ένα συγκεκριμένο είδος πίστης, όπως εκείνο που είχε η χήρα στην παραβολή του Ιησού. (Λου 18:1-8) Αυτό το είδος πίστης περιλάμβανε την πίστη στη δύναμη της προσευχής καθώς και την πίστη ότι ο Θεός θα κάνει να αποδοθεί δικαιοσύνη στους εκλεγμένους του. Ο Ιησούς προφανώς άφησε αναπάντητη την ερώτηση για την πίστη ώστε να σκεφτούν οι μαθητές του ποια ήταν η ποιότητα της δικής τους πίστης. Η παραβολή σχετικά με την προσευχή και την πίστη ήταν ιδιαίτερα κατάλληλη επειδή ο Ιησούς είχε μόλις περιγράψει στους μαθητές του τις δοκιμασίες που θα αντιμετώπιζαν.​—Λου 17:22-37.

Λουκ. 18:9-14 Να Μιμείστε τη Δικαιοσύνη και το Έλεος του Ιεχωβά Η Γραφή λέει ότι «θεωρούσαν τους υπόλοιπους μηδαμινούς».

Λουκ. 17:10 Θα Προσηλώσετε την Καρδιά σας σε Αυτά που Έχουν Γραφτεί; Κάναμε αυτό που οφείλαμε να κάνουμε”».

Λουκ. 18:30 Ο Ιεχωβά Ανταμείβει Εκείνους που τον Αναζητούν Ένθερμα Εκτός από την ανταμοιβή στον ουρανό, και η προοπτική της αιώνιας ζωής σε μια παραδεισένια γη είναι πράγματι λόγος για “να χαίρεται κάποιος και να σκιρτάει από χαρά”.

Λουκ. 18:29, 30 Διαδώστε τα Καλά Νέα της Παρ’ Αξία Καλοσύνης Αναμφίβολα, το νέο σύστημα πραγμάτων του Ιεχωβά στη γη θα δει “τον υπερέχοντα πλούτο της παρ’ αξία καλοσύνης του”.

Λουκ. 18:29, 30 Πώς Παίρνετε Προσωπικές Αποφάσεις; Ωστόσο, ο Ιησούς μάς διαβεβαιώνει ότι εκείνοι που κάνουν θυσίες για τη Βασιλεία θα λάβουν άφθονες ευλογίες.

Λουκ. 17:1-5 «Να Στέκεστε Σταθεροί στην Πίστη» Όταν τους είπε ότι έπρεπε να συγχωρούν ακόμα και όσους είχαν αμαρτήσει εναντίον τους επανειλημμένα, εκείνοι τον παρακάλεσαν: «Δώσε μας περισσότερη πίστη».​

Λουκ. 17:20 Συνεχίστε να Προσμένετε! Συνεπώς, οι Γραφές δείχνουν ότι οι παγκόσμιες συνθήκες στις τελευταίες ημέρες δεν θα γίνονταν τόσο ακραίες ώστε να αναγκαστούν οι άνθρωποι να πιστέψουν ότι το τέλος είναι κοντά.​

Λουκ. 18:1 Ανησυχία για την Οικογένεια Γι’ αυτό ο Ιησούς δίδαξε τους ακολούθους του «να προσεύχονται πάντοτε και να μην παραιτούνται».

Λουκ. 18:27 Προετοιμασία των Εθνών για «τη Διδασκαλία του Ιεχωβά» Εντούτοις, ο Ιησούς είπε: «Τα πράγματα που είναι αδύνατα για τους ανθρώπους είναι δυνατά για τον Θεό».

Λουκ. 18:1-7 Ο Ιεχωβά Θεός θέλει να νιώθουμε άνετα να του μιλάμε τακτικά για τις ανησυχίες μας.

Λουκ. 17:21 Να Λατρεύετε τον Ιεχωβά, τον Βασιλιά της Αιωνιότητας Ως ο Προσδιορισμένος Βασιλιάς, ο Ιησούς μπορούσε να πει στους εναντίους του: «Η βασιλεία του Θεού είναι ανάμεσά σας».

Λουκ. 17:3, 4 «Ο Ιεχωβά σάς Συγχώρησε Ανεπιφύλακτα» Είναι καλό να αναρωτηθούμε: “Εφόσον ο Ιεχωβά με συγχωρεί τόσο σπλαχνικά, πώς μπορώ εγώ να μη συγχωρήσω έναν ατελή συνάνθρωπό μου που έχει μετανοήσει πραγματικά για το ότι αμάρτησε εναντίον μου;”​

Λουκ. 17:3, 4 Να Εκτιμάτε την Οσιότητα και τη Συγχωρητικότητα του Ιεχωβά Πώς μπορούμε να μιμούμαστε τη συγχωρητικότητα του Ιεχωβά; Μπορούμε να μιμούμαστε τη συγχωρητικότητα του Ιεχωβά επιλέγοντας να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον οποτεδήποτε υπάρχει βάση για κάτι τέτοιο.

Λουκ. 17:11-19 Μπορείτε να Πιστεύετε στα Θαύματα που Αναφέρει η Αγία Γραφή; Όλα αυτά τα θαύματα, καθώς και πολλά άλλα, δείχνουν ότι πίσω τους πρέπει να κρυβόταν μια υπερανθρώπινη δύναμη ικανή να επιδρά σε κάθε είδους ύλη.​

Λουκ 17:5 Αντανακλάτε Εσείς τη Δόξα του Ιεχωβά; Για να το πετύχουμε αυτό, είναι κατάλληλο να του ζητάμε να μας δίνει άγιο πνεύμα, να αυξάνει την πίστη μας, να μας ενισχύει ώστε να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς και να μας ικανώνει να “χειριζόμαστε το λόγο της αλήθειας ορθά”.

Λουκ. 17:32 Διατηρήστε την Καρδιά σας Πλήρη Απέναντι στον Ιεχωβά Αν ένας Χριστιανός συνεχίζει βαθιά στην καρδιά του να αγαπάει «τα πράγματα που βρίσκονται πίσω»​—δηλαδή ορισμένες πτυχές του κοσμικού τρόπου ζωής—​κινδυνεύει να χάσει την καλή του υπόσταση ενώπιον του Θεού.

Λουκ. 17:31 Μην Κοιτάζετε «τα Πράγματα που Βρίσκονται Πίσω» Ποια προειδοποίηση έδωσε ο Ιησούς, και ποιο ερώτημα εγείρεται; «ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ τη γυναίκα του Λωτ». (Λουκ. 17:32) … Ή μήπως από λαχτάρα για όλα όσα είχε αφήσει πίσω της στα Σόδομα;

Λουκ. 17:26 «Να Τρέχετε . . . Ώστε να το Κερδίσετε» Ανατρέχοντας στο παράδειγμα του Νώε​—ένα από αυτά που μνημόνευσε ο Παύλος—​μας έρχονται στο νου τα λόγια του Ιησού: «Όπως συνέβη στις ημέρες του Νώε, έτσι θα είναι και στις ημέρες του Γιου του ανθρώπου».

Λουκ. 18:35-42 Ποιος Είναι ο Ιησούς Χριστός; Θεραπεύοντας ασθενείς, ανασταίνοντας νεκρούς και σώζοντας ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο, ο Ιησούς κατέδειξε τι θα έκανε τελικά για όλη την υπάκουη ανθρωπότητα.

Λουκ. 17:20, 21 Είναι η Βασιλεία του Θεού Κατάσταση της Καρδιάς; Ναι, αυτά τα λόγια του βρίσκονται στο εδάφιο Λουκάς 17:21. … Και συνέχισε: «Ορίστε! η βασιλεία του Θεού είναι ανάμεσά σας».​

Λουκ. 17:15, 16 Διδάξτε τα Παιδιά σας να Δείχνουν Σεβασμό Το να εκφράζουν ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να δείχνουν σεβασμό, είτε στο δάσκαλο είτε σε έναν γιατρό είτε σε έναν καταστηματάρχη είτε σε οποιονδήποτε άλλον.

Λουκ. 18:28-30 Να Έχετε Πλήρη Συμμετοχή στο Μεγάλο Πνευματικό Θερισμό Πώς έχετε προσπαθήσει εσείς να εφαρμόσετε τη συμβουλή του εδαφίου Ρωμαίους 12:16; Αν απορρίπτετε τα μεγαλεία αυτού του “υψηλόφρονα” κόσμου και αφήνετε τον εαυτό σας να “οδηγείται από τα ταπεινά πράγματα”, θα μπορείτε και εσείς να απολαύσετε πολλές επιπρόσθετες ευλογίες και προνόμια στο έργο θερισμού.​

Λουκ. 17:5 «Μη Φοβάσαι. Εγώ θα σε Βοηθήσω» Γι’ αυτό, πρέπει να προσευχόμαστε στον Ιεχωβά ζητώντας του να μας βοηθήσει να ισχυροποιήσουμε την πίστη μας.

Λουκ. 18:35-41 Ας Εκδηλώνουμε Καλούς Τρόπους ως Διάκονοι του Θεού Ο Ιησούς έδειχνε πολύ μεγάλη ευαισθησία προς εκείνους που έθεταν πίστη σε αυτόν.

Λουκ. 18:9-14 Νηστεία—Σας Φέρνει Πιο Κοντά στον Θεό; Ωστόσο, καταδικάστηκαν από τον Ιησού και δεν έκαναν καμιά εντύπωση στον Θεό. (Ματθαίος 6:16· Λουκάς 18:12) … Η παραβολή του Ιησού για τον υπερήφανο Φαρισαίο ο οποίος ένιωθε ηθικά ανώτερος από τους άλλους λόγω του ότι νήστευε τακτικά δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο Θεός απορρίπτει τέτοιου είδους στάση.​

Λουκ. 18:10-14 Για τις Προσευχές που Εισακούει ο Θεός Κάποια φορά, ο Ιησούς τόνισε στους ακολούθους του ότι οι προσευχές ενός αμαρτωλού ατόμου που ήθελε ειλικρινά να αλλάξει ήταν πιο αποδεκτές στον Θεό από τις προσευχές ενός υπερήφανου ανθρώπου ο οποίος τηρούσε με σχολαστικό τρόπο τα θρησκευτικά έθιμα.

Λουκ. 18:42 “Θαυματουργικές Θεραπείες” στην Εποχή Μας—Προέρχονται από τον Θεό; Ίσως αναρωτιέστε: “Αν η πίστη δεν ήταν προϋπόθεση για τις θεραπείες που έκανε ο Ιησούς, γιατί έλεγε συχνά σε εκείνους που γιάτρευε: «Η πίστη σου σε έκανε καλά»;”

Λουκ. 18:18-30 Πιστεύουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ότι Είναι οι Μόνοι που θα Σωθούν; Ο Ιησούς απάντησε: «Τα πράγματα που είναι αδύνατα για τους ανθρώπους είναι δυνατά για τον Θεό».

Λουκ. 17:6 Δεν Ξέρετε Πού θα Πετύχει! Ο κόκκος του σιναπιού είναι ένας μικροσκοπικός σπόρος που μπορεί να αντιπροσωπεύει κάτι πολύ μικρό.

Λουκ. 17:​26, 27 Ο Νώε και ο Κατακλυσμός—Γεγονός, Όχι Μύθος Ο Ιησούς Χριστός αναφέρθηκε στον Κατακλυσμό, λέγοντας: «Όπως συνέβη στις ημέρες του Νώε, έτσι θα είναι και στις ημέρες του Γιου του ανθρώπου: έτρωγαν, έπιναν, άντρες παντρεύονταν, γυναίκες δίνονταν σε γάμο, μέχρι την ημέρα που μπήκε ο Νώε στην κιβωτό, και ήρθε ο κατακλυσμός και τους κατέστρεψε όλους».

Λουκ. 17:3, 4 Πώς Πρέπει να Συμπεριφερόμαστε στους Άλλους; Σε περίπτωση που θυμώσουμε δικαιολογημένα, πρέπει να κάνουμε ενέργειες ώστε να τακτοποιήσουμε γρήγορα τα ζητήματα για να μην παραμείνουμε σε κατάσταση θυμού και επιτρέψουμε έτσι στον Διάβολο να μας εκμεταλλευτεί.

Λουκ. 17:26-30 Η Δύναμη του Θεού Αποκαλύπτεται στα Άστρα Ο Ιησούς προφήτευσε ότι σε λίγο ο Ιεχωβά θα χρησιμοποιήσει ξανά τη δύναμή του για να καταστρέψει όσους αγνοούν τους κανόνες Του.

Λουκ. 17:1, 2 Αποκηρύξτε τα «Πράγματα που Δεν Έχουν Αξία» Ωστόσο, οι αποστάτες εκφράζουν τη δική τους σοφία, και τα λόγια τους είναι άχρηστα, πρόσκομμα για όσους ενδέχεται να ακούσουν.

Λουκ. 17:34-37​—Ποιοι είναι «οι αετοί», και ποιο είναι «το σώμα» όπου μαζεύονται; Όσοι “παίρνονται”, δηλαδή απελευθερώνονται, παρομοιάζονται με τους αετούς που διαθέτουν οξύτατη όραση. «Το σώμα» στο οποίο μαζεύονται είναι ο αληθινός Χριστός κατά την αόρατη παρουσία του καθώς και η πνευματική τροφή που τους παρέχει ο Ιεχωβά.

Λουκ. 17:5 Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να ομολογούμε την πίστη μας ή να παρακαλούμε να μας δοθεί περισσότερη πίστη.

Λουκ. 18:18, 19 Επιπλέον, ο Ιησούς έστρεψε την προσοχή στη θεμελιώδη αλήθεια ότι μόνο ο Δημιουργός των πάντων, ο Ιεχωβά Θεός, έχει το δικαίωμα να θέτει κανόνες για το καλό και το κακό.

Λουκ. 17:20 Πότε θα Έρθει η Βασιλεία του Θεού; Γι’ αυτό, ο Ιησούς είπε: «Η βασιλεία του Θεού δεν έρχεται με εξαιρετικά εμφανή τρόπο».

Λουκ. 18:15-17 Να Καλλιεργείτε Ιδιότητες που Μπορούν να σας Βοηθήσουν να Κάνετε Μαθητές Άτομα κάθε είδους άκουγαν τον Ιησού επειδή έδειχνε στοργικό ενδιαφέρον για εκείνους και για τις περιστάσεις τους.

Λουκ. 18:11, 12 “Ντυθείτε την Ταπεινοφροσύνη” Ο Σαύλος πρέπει να είχε μάθει να βλέπει αφ’ υψηλού τους συνηθισμένους ανθρώπους και να υπερηφανεύεται για τη δική του δικαιοσύνη.

Λουκ. 17:12, 13 «Ο Πατέρας σας Είναι Ελεήμων» Η ευσπλαχνία υποκίνησε τον Ιησού να κάνει πολλά θαύματα τα οποία έφεραν ανακούφιση στους τυφλούς, στους δαιμονισμένους, στους λεπρούς και στους γονείς των οποίων τα παιδιά υπέφεραν.

Λουκ. 18:7, 8 «Να Μην Ανταποδίδετε Κακό Αντί Κακού σε Κανέναν» Σε αντίθεση με αυτό, οι αληθινοί Χριστιανοί έχουν την πεποίθηση ότι ο Ιεχωβά θα κάνει «να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους εκλεγμένους του».

Λουκ. 18:1-8 «Ας Γνωστοποιούνται τα Αιτήματά σας στον Θεό» Όπως φαίνεται στην παραβολή του Ιησού για τη χήρα που πήγαινε συνεχώς στο δικαστή, το να πλησιάζουμε επανειλημμένα τον Θεό πιθανόν να είναι απαραίτητο.

Λουκ. 17:3, 4 Μην Αφήνετε Τόπο για τον Διάβολο Ας λύνουμε γρήγορα οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργείται ανάμεσα σε εμάς και σε κάποιον ομόπιστό μας, ώστε ο ανθρωποκτόνος Σατανάς να μην καταστρέψει τη Χριστιανική μας ενότητα.

Λουκ. 18:9 Προσέξτε να Μην Αναπτύξετε Υπεροπτική Καρδιά Το υπεροπτικό άτομο, όχι μόνο νιώθει ανώτερο από τους άλλους, αλλά και περιφρονεί εκείνους τους οποίους θεωρεί κατώτερους.

Λουκ. 18:14 Να Καλλιεργείτε Γνήσια Ταπεινοφροσύνη Ο Ιησούς διατύπωσε τον εξής κανόνα: «Όποιος εξυψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί και όποιος ταπεινώνει τον εαυτό του θα εξυψωθεί».

Λουκ. 18:28-30 Εκπαιδευμένοι για να Δίνουμε Πλήρη Μαρτυρία Μόνο δίνοντας μαρτυρία για την αλήθεια θα μπορούσε να βοηθήσει ορισμένους να κερδίσουν αιώνια ζωή.

Λουκ. 17:5 «Ντυθείτε Ολόκληρη την Πανοπλία του Θεού» Η πίστη έρχεται όταν μαθαίνουμε για τον Ιεχωβά, επικοινωνούμε τακτικά μαζί του μέσω προσευχής και διακρίνουμε πώς μας προστατεύει και μας ευλογεί.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: