ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 19, 20

«Μάθετε από την Παραβολή για τις Δέκα Μνες»

Λουκ. 19:12-24 Τι αντιπροσωπεύουν τα διάφορα χαρακτηριστικά της παραβολής; Ο κύριος εξεικονίζει τον Ιησού. Οι δούλοι εξεικονίζουν τους χρισμένους μαθητές του Ιησού. Τα χρήματα, τα οποία εμπιστεύεται ο κύριος στους δούλους, εξεικονίζουν το πολύτιμο προνόμιο της μαθήτευσης

Αυτή η παραβολή περιέχει μια προειδοποίηση για το τι θα συνέβαινε αν οι χρισμένοι μαθητές του Χριστού ανέπτυσσαν τα χαρακτηριστικά ενός πονηρού δούλου. Ο Ιησούς αναμένει από τους μαθητές του να χρησιμοποιούν πλήρως τους πόρους τους για να κάνουν και άλλους μαθητές.

Πώς μπορώ εγώ να μιμούμαι τους πιστούς χρισμένους Χριστιανούς στο έργο μαθήτευσης;

Λουκ. 19:12, 13​—«Κάποιος άντρας ευγενούς καταγωγής» είπε στους δούλους του να κάνουν εμπόριο μέχρι να επιστρέψει (jy σ. 232 ¶2-4)

Η παραβολή αρχίζει ως εξής: «Κάποιος άνθρωπος ευγενούς καταγωγής ταξίδεψε σε μακρινή χώρα για να εξασφαλίσει για τον εαυτό του βασιλική εξουσία και να επιστρέψει». (Λουκάς 19:12) Ένα τέτοιο ταξίδι διαρκεί πολύ καιρό. Σαφώς, ο Ιησούς είναι ο «άνθρωπος ευγενούς καταγωγής» που θα ταξιδέψει σε «μακρινή χώρα», στον ουρανό, όπου ο Πατέρας του θα του δώσει βασιλική εξουσία.

Στην παραβολή, προτού ο «άνθρωπος ευγενούς καταγωγής» αναχωρήσει, φωνάζει δέκα δούλους και δίνει στον καθέναν μια ασημένια μνα, λέγοντας: «Κάντε εμπόριο με αυτές μέχρι να έρθω». (Λουκάς 19:13) Η ασημένια μνα αντιστοιχεί σε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό. Ισοδυναμεί με μισθούς τριών και πλέον μηνών για έναν αγροτοεργάτη.

Οι μαθητές ίσως διακρίνουν ότι μοιάζουν με τους δέκα δούλους της παραβολής, διότι ο Ιησούς τούς έχει ήδη παρομοιάσει με εργάτες στον θερισμό. (Ματθαίος 9:35-38) Βέβαια, δεν τους έστειλε να θερίσουν σιτηρά. Το αποτέλεσμα του θερισμού τους θα είναι άλλοι μαθητές οι οποίοι θα μπορούν να βρουν μια θέση στη Βασιλεία του Θεού. Οι μαθητές χρησιμοποιούν όποιους πόρους έχουν για να παραγάγουν και άλλους κληρονόμους της Βασιλείας.

Λουκ. 19:16-19​—Οι πιστοί δούλοι είχαν διαφορετικές ικανότητες, αλλά ο καθένας τους έλαβε κάποια ανταμοιβή (jy σ. 232 ¶7)

Αν οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι μοιάζουν με τους δούλους κατά το ότι χρησιμοποιούν πλήρως τους πόρους τους για να κάνουν περισσότερους μαθητές, μπορούν να είναι βέβαιοι πως ο Ιησούς θα χαρεί και θα τους ανταμείψει για την επιμέλειά τους. Φυσικά, δεν έχουν όλοι οι μαθητές του Ιησού τις ίδιες περιστάσεις στη ζωή ούτε τις ίδιες ευκαιρίες ή ικανότητες. Ωστόσο ο Ιησούς, ο οποίος λαβαίνει «βασιλική εξουσία», θα αναγνωρίσει και θα ευλογήσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν όσια στο έργο μαθήτευσης.​—Ματθαίος 28:19, 20

Λουκ. 19:20-24​—Ο πονηρός δούλος που δεν δούλεψε υπέστη απώλεια (jy σ. 233 ¶1)

Αυτός ο δούλος υφίσταται απώλεια επειδή δεν εργάστηκε για να αυξήσει τον πλούτο του βασιλείου του κυρίου του. Οι απόστολοι περιμένουν να κυβερνήσει ο Ιησούς στη Βασιλεία του Θεού. Επομένως, από ό,τι λέει για αυτόν τον τελευταίο δούλο, πιθανότατα αντιλαμβάνονται ότι, αν δεν είναι επιμελείς, δεν θα έχουν θέση σε εκείνη τη Βασιλεία.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λουκ. 19:43​—Πώς εκπληρώθηκαν τα λόγια του Ιησού; («οχύρωμα με αιχμηρούς πασσάλους» σημείωση μελέτης για Λου 19:43, nwtsty)

οχύρωμα με αιχμηρούς πασσάλους:

Ή αλλιώς «φράχτη από πασσάλους». Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση όπου συναντάται η λέξη χάραξ στο πρωτότυπο κείμενο των Χριστιανικών Ελληνικών Γραφών. Ορίζεται ως «αιχμηρό παλούκι ή στύλος που χρησιμοποιείται για την περίφραξη μιας περιοχής· πάσσαλος» και ως «στρατιωτική κατασκευή που αποτελείται από πασσάλους· φράχτης από πασσάλους». Τα λόγια του Ιησού επαληθεύτηκαν το έτος 70 Κ.Χ. όταν οι Ρωμαίοι, κατ’ εντολήν του Τίτου, έστησαν ένα πολιορκητικό τείχος, ή αλλιώς φράχτη από πασσάλους, γύρω από την Ιερουσαλήμ. Ο αντικειμενικός σκοπός του Τίτου ήταν τριπλός​—να εμποδίσει τους Ιουδαίους να διαφύγουν, να τους εξωθήσει να παραδοθούν και να αναγκάσει τους κατοίκους να υποταχθούν υποβάλλοντάς τους σε λιμοκτονία. Προκειμένου να βρουν υλικά για την κατασκευή αυτού του οχυρώματος γύρω από την Ιερουσαλήμ, οι Ρωμαίοι στρατιώτες αποψίλωσαν την ύπαιθρο.

Λουκ. 20:38​—Γιατί η δήλωση του Ιησού μάς κάνει ακόμα πιο βέβαιους για την ανάσταση; («επειδή για αυτόν όλοι είναι ζωντανοί» σημείωση μελέτης για Λου 20:38, nwtsty)

επειδή για αυτόν όλοι είναι ζωντανοί:

Ή αλλιώς «επειδή από την άποψή του όλοι είναι ζωντανοί». Η Γραφή δείχνει ότι όσοι ζουν αλλά είναι αποξενωμένοι από τον Θεό είναι νεκροί από την άποψή του. (Εφ 2:1· 1Τι 5:6) Παρόμοια, οι επιδοκιμασμένοι υπηρέτες του Θεού που πεθαίνουν είναι ακόμα ζωντανοί από την άποψη του Ιεχωβά, εφόσον ο σκοπός του να τους αναστήσει είναι βέβαιο ότι θα εκπληρωθεί.​—Ρω 4:16, 17.

Λουκ. 19:37-40 Εργαζόμαστε Μαζί με τον Θεό—Αιτία για Χαρά Ο Ιησούς είπε ότι ο Ιεχωβά θα μπορούσε να είχε κάνει ακόμα και τις πέτρες να φωνάξουν για τον Μεσσιανικό Βασιλιά.

Λουκ. 19:11, 12 Σκοπός της επανόδου του Χριστού είναι το να παράσχει στους ανθρώπους καλή διακυβέρνηση.

Λουκ. 19:41 Είστε “Ζηλωτές για Καλά Έργα”; Λίγες μέρες πριν από το θάνατό του, έκλαψε για τους συμπατριώτες του που “άκουσαν χωρίς ανταπόκριση”.​

Λουκ. 20:38 Ιεχωβά—Ο Τόπος της Κατοίκησής Μας Ο Ιησούς, αφού παρέθεσε αυτά τα λόγια, πρόσθεσε: «Αυτός είναι Θεός, όχι των νεκρών, αλλά των ζωντανών, επειδή, για αυτόν, όλοι είναι ζωντανοί».

Λουκ. 19:12, 13 Να Πλησιάζετε τον Ιεχωβά Πώς μπορούν τα χρήματα να γίνουν παγίδα; Τα χρήματα αυτά καθαυτά δεν είναι κάτι κακό, ούτε και οι έντιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Λουκ. 19:5 Χριστιανοί Πρεσβύτεροι—“Συνεργάτες για τη Χαρά Μας” Ένας βασικός τρόπος με τον οποίο το κάνουν αυτό οι πρεσβύτεροι είναι το να μιμούνται το παράδειγμα του Δαβίδ, του Ελιού και του ίδιου του Ιησού.

Λουκ. 19:11 Πρέπει να Φοβάστε το Τέλος του Κόσμου; Όπως οι μαθητές του Ιησού τον πρώτο αιώνα, έτσι και εμείς θέλαμε μερικές φορές να δούμε την εκπλήρωση προφητειών, ενώ δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα του Θεού.

Λουκ. 20:27 Τι θα Συμβεί Όταν Πεθάνω; Ο Ιησούς δεν συμφωνούσε με κάποιους θρησκευτικούς ηγέτες των ημερών του οι οποίοι έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε ανάσταση νεκρών.

Λουκ. 19:9 Σεβασμός και Αξιοπρέπεια υπό τη Φροντίδα του Θεού Με αυτή την έκφραση σεβασμού και καλοσύνης, έδειξε ότι τη θεωρούσε αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας, αλλά επίσης αναγνώρισε τη μεγάλη πίστη της.​

Λουκ. 19:1-10 Η Ζωή στους Βιβλικούς Χρόνους—Χρήματα Ωστόσο, ορισμένοι εισπράκτορες φόρων, όπως ο Ζακχαίος, ανταποκρίθηκαν στο άγγελμα του Ιησού και εγκατέλειψαν τις ανέντιμες συνήθειές τους.

Λουκ. 20:21-25 Γιατί Δεν Αναμείχθηκε ο Ιησούς στην Πολιτική; Ο Ιησούς έδωσε μια αριστοτεχνικά ισορροπημένη απάντηση, λέγοντας: «Αποδώστε αυτά που είναι του Καίσαρα στον Καίσαρα, αλλά αυτά που είναι του Θεού στον Θεό».

Λουκ. 20:37, 38 Μπορούν να Βοηθήσουν οι Νεκροί τους Ζωντανούς; Ο Ιησούς Χριστός ήταν τόσο βέβαιος για αυτή την ελπίδα ώστε είπε ότι οι νεκροί είναι ήδη ζωντανοί στα μάτια του Ιεχωβά.​

Λουκ. 10:41, 42· 19:5 Ας Εκδηλώνουμε Καλούς Τρόπους ως Διάκονοι του Θεού Η Μάρθα, η Μαρία, ο Ζακχαίος και πολλοί άλλοι τον άκουγαν να τους αποκαλεί με το όνομά τους.

Λουκ. 20:20-25 Να Είστε Υπάκουοι και Θαρραλέοι Όπως ο Χριστός Από τότε που άρχισε να κηρύττει, οι εχθροί του, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Σατανάς, προσπάθησαν είτε να τον πείσουν είτε να τον εξαναγκάσουν είτε να τον παγιδέψουν προκειμένου να τον κάνουν να εγκαταλείψει την πορεία της πιστότητάς του.

Λουκ. 20:47 Επηρεάζουν τα Λόγια του Ιησού τις Προσευχές Σας; Οι ευσεβοφανείς υποκριτές “με διάφορες προφάσεις έκαναν μεγάλες προσευχές” για να τους θαυμάζουν όσοι τους έβλεπαν.

Λουκ. 19:41-44 Ο Ιεχωβά—“Προμήθευε Διαφυγή” στους Βιβλικούς Χρόνους Οι Χριστιανοί που είχαν δώσει προσοχή στην προειδοποίηση του Ιησού διέφυγαν εκείνη την τρομερή συμφορά.​

Λουκ. 20:37, 38 Ο Ιεχωβά “Προμηθεύει Διαφυγή” για Εμάς Όλοι όσοι βρίσκονται στον Σιεόλ, ή αλλιώς στον Άδη, είναι στη μνήμη του Ιεχωβά, και εκείνος θα προμηθεύσει διαφυγή για τον καθένα από αυτούς.

Λουκ. 19:1-10 Να Καλλιεργείτε Ιδιότητες που Μπορούν να σας Βοηθήσουν να Κάνετε Μαθητές Άτομα κάθε είδους άκουγαν τον Ιησού επειδή έδειχνε στοργικό ενδιαφέρον για εκείνους και για τις περιστάσεις τους.

Λουκ. 20:47 Να Ακολουθείτε το Παράδειγμα του Ιησού—Να Ενδιαφέρεστε για τους Φτωχούς Οι θρησκευτικοί ηγέτες περιγράφτηκαν ως «φιλάργυροι» οι οποίοι “καταβρόχθιζαν τα σπίτια των χηρών” και τους απασχολούσε περισσότερο να κρατούν τις παραδόσεις τους παρά να φροντίζουν για τους ηλικιωμένους και τους άπορους.

Λουκ. 19:1-10 Ωφεληθείτε από την Καλύτερη Εκπαίδευση που Υπάρχει! Αλλαξτε τον τρόπο ζωής σας εφαρμόζοντας τις διδασκαλίες του Ιησού.

Λουκ. 19:1-10 Ένας Κόσμος Χωρίς Φτώχεια Πλησιάζει Παραδείγματος χάρη, έδωσε την εξής συμβουλή σε κάποιον πλούσιο άρχοντα: «Πούλησε όλα όσα έχεις και μοίρασέ τα σε φτωχούς, και θα έχεις θησαυρό στους ουρανούς· και έλα να γίνεις ακόλουθός μου».

Λουκ. 20:34, 35 Η Ελπίδα της Ανάστασης—Τι Σημαίνει για Εσάς; Πώς θα διευθετήσει ο Ιεχωβά τα ζητήματα για εκείνους που ήταν παντρεμένοι όταν πέθαναν; Θα γίνουν οι αναστάσεις στις τοποθεσίες όπου πέθαναν οι άνθρωποι; Θα επανέλθουν οι αναστημένοι σε ζωή εκεί όπου ζουν οι οικογένειές τους; Πολλά άλλα ερωτήματα σχετικά με τις διευθετήσεις της ανάστασης παραμένουν αναπάντητα. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε τα λόγια του Ιερεμία: «Καλός είναι ο Ιεχωβά προς εκείνον που ελπίζει σε αυτόν, προς την ψυχή που εξακολουθεί να τον εκζητεί. Καλό είναι να προσμένει κανείς, μάλιστα σιωπηλά, τη σωτηρία του Ιεχωβά». (Θρήνοι 3:25, 26) Στον κατάλληλο καιρό του Ιεχωβά, όλα θα αποκαλυφτούν με τρόπο που θα μας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους.

Λουκ. 19:11 Ας Επιζητούμε το «Μαργαριτάρι Μεγάλης Αξίας» Σήμερα Ακόμα και μερικοί που έγιναν ακόλουθοι του Ιησού δεν καταλάβαιναν πλήρως τι είναι η Βασιλεία του Θεού ή τι έπρεπε να κάνουν για να γευτούν την ευλογία να γίνουν συγκυβερνήτες με τον Χριστό.

Λουκ. 19:5, 6 «Να Είστε Φιλόξενοι ο Ένας Προς τον Άλλον» Ο Ζακχαίος δέχτηκε τον φιλοξενούμενό του «με χαρά».

Λουκ. 19:1-10 “Πηγαίνετε και Κάντε Μαθητές” Εκείνος έβρισκε τρόπους να μιλάει με τους ανθρώπους σε ποικίλες περιστάσεις.

Λουκ. 20:19-47 “Να Είστε Θαρραλέοι και Ισχυροί!” Λόγου χάρη, καθώς εξετάζουμε τη διακονία του Ιησού, μας εντυπωσιάζει η τόλμη που επέδειξε όταν πειράστηκε από τον Σατανά και όταν αντιμετώπισε σφοδρή εναντίωση από τους Ιουδαίους ηγέτες.

Λουκ. 19:43, 44 “Να Δίνετε Περισσότερη από τη Συνηθισμένη Προσοχή” Εκείνος είχε προείπει ότι η Ιερουσαλήμ θα καταστρεφόταν, λέγοντας: «Θα έρθουν πάνω σου ημέρες κατά τις οποίες οι εχθροί σου θα οικοδομήσουν γύρω σου οχύρωμα με αιχμηρούς πασσάλους και θα σε περικυκλώσουν και θα σου προκαλέσουν οδύνη από κάθε πλευρά, και θα κατεδαφίσουν εσένα και τα παιδιά σου μέσα σε εσένα, και δεν θα σου αφήσουν πέτρα πάνω σε πέτρα, επειδή δεν διέκρινες τον καιρό της επιθεώρησής σου».​

Λουκ. 20:37, 38 Ποιος θα μας Χωρίσει από την Αγάπη του Θεού; Αυτοί οι πιστοί που πεθαίνουν θα συνεχίσουν να ζουν στην τέλεια μνήμη του Θεού, και εκείνος θα τους αναστήσει στον κατάλληλο καιρό.​

Λουκ. 19:40 Αλλά εφόσον επιζητώ να κάνω ό,τι ακριβώς λέει ο Ιεχωβά—εκείνος που μπορεί να κάνει τις πέτρες να φωνάξουν—αυτός θα μου δώσει δύναμη»


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: