ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 21, 22

«Πλησιάζει η Απελευθέρωσή Σας»

Λουκ. 21:25-28 Ο Ιησούς θα έρθει σύντομα ως Εκτελεστής και Απελευθερωτής. Πρέπει να προετοιμαστούμε πνευματικά ώστε να είναι βέβαιη η απελευθέρωσή μας.

ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ; Αναπτύσσοντας ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ, η οποία μας δίνει ΘΑΡΡΟΣ, το οποίο μας κάνει να έχουμε ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ, η οποία μαζί με την ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΓΑΠΗ, μας βοηθάει να ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ τους ομοπίστους μας

Λουκ. 21:25​—Θα συμβούν φοβερά γεγονότα κατά τη διάρκεια της μεγάλης θλίψης (kr σ. 226 ¶9)

Ουράνια φαινόμενα. Ο Ιησούς προλέγει: «Ο ήλιος θα σκοτεινιάσει και η σελήνη δεν θα δώσει το φως της και τα άστρα θα πέσουν από τον ουρανό». Σίγουρα κανείς δεν θα αποβλέπει στους θρησκευτικούς ηγέτες για φως​—δεν θα αναγνωρίζονται πια ως πηγές φωτός. Αναφερόταν ο Ιησούς και σε υπερφυσικά φαινόμενα στους ουρανούς; Ίσως. (Ησ. 13:9-11· Ιωήλ 2:1, 30, 31) Ποια θα είναι η αντίδραση των ανθρώπων σε όσα θα βλέπουν; Θα νιώθουν «οδύνη» επειδή «θα βρίσκονται σε αδιέξοδο». (Λουκ. 21:25· Σοφ. 1:17) Ναι, οι εχθροί της Βασιλείας του Θεού​—από “βασιλιάδες μέχρι δούλους”—​θα «λιποθυμούν από το φόβο και την προσδοκία αυτών που πρόκειται να έρθουν» και θα τρέχουν να καλυφτούν. Δεν θα βρουν όμως καμία ασφαλή κρυψώνα για να γλιτώσουν από την οργή του Βασιλιά μας.​—Λουκ. 21:26· 23:30· Αποκ. 6:15-17.

Λουκ. 21:26​—Οι εχθροί του Ιεχωβά θα πανικοβληθούν

Λουκ. 21:27, 28​—Η έλευση του Ιησού θα σημάνει απελευθέρωση για τους πιστούς (w16.01 σ. 10, 11 ¶17· w15 15/7 σ. 17 ¶13)

Να έχετε μεγάλο θάρρος”. (Διαβάστε Εβραίους 13:6) Η εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά μάς δίνει θάρρος, όποιες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε. Αυτό το θάρρος, με τη σειρά του, μας επιτρέπει να έχουμε θετική στάση. Η αδελφική μας αγάπη, σε συνδυασμό με αυτή τη θετική στάση, θα μας καθιστά ικανούς να εποικοδομούμε και να παρηγορούμε τους ομοπίστους μας. (1 Θεσ. 5:14, 15) Ακόμα και όταν ο κόσμος βρεθεί στην πιο ζοφερή στιγμή του στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης, εμείς θα μπορέσουμε να “ανορθωθούμε και να σηκώσουμε τα κεφάλια μας”, γνωρίζοντας ότι η απελευθέρωσή μας πλησιάζει.​—Λουκ. 21:25-28.

Πώς θα αντιδράσουν τα κατσίκια όταν συνειδητοποιήσουν ότι τα περιμένει «αιώνια εκκοπή»; «Θα χτυπούν τον εαυτό τους θρηνώντας». (Ματθ. 24:30) Αλλά ποια θα είναι η αντίδραση των αδελφών του Χριστού και των πιστών συντρόφων τους; Με πλήρη πίστη στον Ιεχωβά Θεό και στον Γιο του, τον Ιησού Χριστό, θα υπακούσουν στην εντολή του Ιησού: «Καθώς αυτά θα αρχίσουν να γίνονται, ανορθωθείτε και σηκώστε τα κεφάλια σας, επειδή πλησιάζει η απελευθέρωσή σας». (Λουκ. 21:28) Ναι, θα έχουμε θετική στάση​—θα είμαστε βέβαιοι για την απελευθέρωσή μας.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λουκ. 21:33​—Τι μπορεί να σημαίνουν τα λόγια του Ιησού σε αυτό το εδάφιο; («Ο ουρανός και η γη θα παρέλθουν», «τα λόγια μου δεν πρόκειται να παρέλθουν» σημειώσεις μελέτης για Λου 21:33, nwtsty)

Ο ουρανός και η γη θα παρέλθουν:

Κάποια άλλα εδάφια δείχνουν ότι ο ουρανός και η γη θα υπάρχουν για πάντα. (Γε 9:16· Ψλ 104:5· Εκ 1:4) Επομένως τα λόγια του Ιησού εδώ θα μπορούσαν να αποτελούν υπερβολή, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και αν συνέβαινε το αδύνατον και όντως παρέρχονταν ο ουρανός και η γη, τα λόγια του Ιησού και πάλι θα εκπληρώνονταν. (Παράβαλε Ματ 5:18) Ωστόσο, ο ουρανός και η γη εδώ μπορεί κάλλιστα να αναφέρονται στους συμβολικούς ουρανούς και στη συμβολική γη που αποκαλούνται «ο προηγούμενος ουρανός και η προηγούμενη γη» στο εδάφιο Απ 21:1.

τα λόγια μου δεν πρόκειται να παρέλθουν:

Ή αλλιώς «τα λόγια μου οπωσδήποτε δεν θα παρέλθουν». Στο πρωτότυπο κείμενο υπάρχει η φράση οὐ μὴ παρελεύσονται. Η χρήση των δύο αρνητικών μορίων πριν από το ρήμα εκφράζει κατηγορηματική άρνηση μιας ιδέας, τονίζοντας παραστατικά τη μόνιμη ισχύ των λόγων του Ιησού.

Λουκ. 22:28-30​—Ποια διαθήκη έκανε ο Ιησούς, με ποιους την έκανε και τι επιτελεί; (w14 15/10 σ. 16, 17 ¶15, 16)

15. Ποια προσωπική διαθήκη έκανε ο Ιησούς με τους πιστούς αποστόλους του; Αφού ο Ιησούς θέσπισε το Δείπνο του Κυρίου, έκανε μια διαθήκη με τους πιστούς μαθητές του, η οποία αναφέρεται συνήθως ως η διαθήκη για Βασιλεία. (Διαβάστε Λουκάς 22:28-30) Ανόμοια με τις άλλες διαθήκες, στις οποίες ο Ιεχωβά είναι ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη, αυτή είναι μια προσωπική διαθήκη ανάμεσα στον Ιησού και στους χρισμένους ακολούθους του. Όταν είπε «όπως ο Πατέρας μου έχει κάνει διαθήκη με εμένα», ο Ιησούς προφανώς εννοούσε τη διαθήκη που είχε κάνει μαζί του ο Ιεχωβά για να είναι «ιερέας για πάντα σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο ήταν ο Μελχισεδέκ».​—Εβρ. 5:5, 6.

16. Ποια δυνατότητα προσφέρει στους χρισμένους Χριστιανούς η διαθήκη για Βασιλεία; Οι 11 πιστοί απόστολοι είχαν “παραμείνει προσκολλημένοι στον Ιησού κατά τις δοκιμασίες του”. Η διαθήκη για Βασιλεία τούς διαβεβαίωνε ότι θα ήταν μαζί του στον ουρανό και θα κάθονταν σε θρόνους για να κυβερνήσουν ως βασιλιάδες και να υπηρετήσουν ως ιερείς. Ωστόσο, αυτό το προνόμιο δεν θα περιοριζόταν μόνο σε εκείνους τους 11. Ο δοξασμένος Ιησούς εμφανίστηκε στον απόστολο Ιωάννη σε όραμα και είπε: «Σε εκείνον που νικάει θα επιτρέψω να καθήσει μαζί μου στο θρόνο μου, όπως και εγώ νίκησα και κάθησα μαζί με τον Πατέρα μου στο θρόνο του». (Αποκ. 3:21) Επομένως, η διαθήκη για Βασιλεία συνάπτεται με τους 144.000 χρισμένους Χριστιανούς. (Αποκ. 5:9, 10· 7:4) Αυτή είναι η διαθήκη που θέτει τη νομική βάση για να κυβερνήσουν μαζί με τον Ιησού στον ουρανό. Θα μπορούσαμε να τους παρομοιάσουμε με μια νύφη ευγενούς καταγωγής που πρόκειται να παντρευτεί έναν βασιλιά και έτσι να συμμετάσχει στη βασιλική του εξουσία. Μάλιστα οι Γραφές αναφέρονται στους χρισμένους Χριστιανούς ως «νύφη» του Χριστού, μια «αγνή παρθένα» αρραβωνιασμένη με τον Χριστό.​—Αποκ. 19:7, 8· 21:9· 2 Κορ. 11:2.

Λουκ. 22:44​—Γιατί βίωσε ο Ιησούς τόσο μεγάλη αγωνία; Αυτό συνέβη για αρκετούς λόγους. Τον Ιησού τον απασχολούσε το πώς θα επηρέαζε ο θάνατός του ως εγκληματία τον Ιεχωβά Θεό και το όνομά Του. Επιπλέον, ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά ότι η αιώνια ζωή του και το μέλλον ολόκληρου του ανθρωπίνου γένους εξαρτόνταν από το αν θα παρέμενε ο ίδιος πιστός.

Λουκ. 22:36-38. Ο Ιησούς δεν ζήτησε από τους μαθητές του να κρατούν κάποιο όπλο για προστασία ή αυτοάμυνα. Αντίθετα, το γεγονός ότι είχαν μαζί τους σπαθιά τη νύχτα που προδόθηκε έδωσε στον Ιησού τη δυνατότητα να τους διδάξει ένα ζωτικό μάθημα: «Όλοι εκείνοι που παίρνουν σπαθί θα αφανιστούν από σπαθί».—Ματθ. 26:52.

Λουκ. 21:28 Είναι Παντοδύναμος Αλλά Σκέφτεται τους Άλλους Θα έχουν κατά νου τα εξής λόγια του Ιησού Χριστού: «Ανορθωθείτε και σηκώστε το κεφάλι σας, επειδή πλησιάζει η απελευθέρωσή σας».

Λουκ. 21:1-4 Τίνος την Αναγνώριση Επιδιώκετε; Στον αντίποδα, ο Ιησούς επαίνεσε μια φτωχή χήρα που έκανε μια μικρή συνεισφορά την οποία πιθανώς δεν αναγνώρισαν οι άλλοι.

Λουκ. 22:24-26 Να Μιμείστε τον Ιεχωβά—Τον Θεό που Παρέχει Ενθάρρυνση Πώς ενθάρρυνε ο Ιησούς τους αποστόλους του και ιδιαίτερα τον Πέτρο; Οι απόστολοι του Ιησού πολλές φορές λογομαχούσαν για το ποιος ήταν μεγαλύτερος, αλλά εκείνος τους ενθάρρυνε υπομονετικά προτρέποντάς τους να είναι ταπεινοί και να γίνονται υπηρέτες, όχι αφεντικά.

Λουκ. 22:24-27 Διαπαιδαγώγηση—Απόδειξη της Αγάπης του Θεού Αυτό φαινόταν ξεκάθαρα όταν διόρθωνε τους αποστόλους του επειδή εκδήλωναν ιδιοτελές, φιλόδοξο πνεύμα.​

Λουκ. 21:13-15 Να Προσηλώνετε την Καρδιά σας σε Πνευματικούς Θησαυρούς Ναι, το άγιο πνεύμα μπορεί να επαναφέρει στη μνήμη μας σκέψεις που διαβάσαμε στο παρελθόν και έχουμε ασφαλίσει στο θησαυροφυλάκιό μας.​

Λουκ. 21:34 «Με Αγαπάς Περισσότερο από Αυτά;» Γι’ αυτό, ο Ιησούς προειδοποίησε τους μαθητές του: «Να προσέχετε τον εαυτό σας ώστε να μην καταβαρυνθούν ποτέ οι καρδιές σας από υπερβολικό φαγητό και υπερβολικό ποτό και ανησυχίες της ζωής».​

Λουκ. 22:42 Να Θεωρείτε Πολύτιμο το Δώρο της Ελεύθερης Βούλησής Σας Ωστόσο, ας γίνει, όχι το δικό μου θέλημα, αλλά το δικό σου».

Λουκ. 21:1-4 Θεωρείτε Εσείς Εξαιρετικά Πολύτιμο το Βιβλίο του Ιεχωβά; Να θυμάστε ότι ο Ιεχωβά ευλογεί τους διαγγελείς της Βασιλείας σε ολόκληρη τη γη οι οποίοι συνεισφέρουν ταπεινά και όσια ό,τι μπορούν προκειμένου να υποστηρίζουν οικονομικά τέτοια προγράμματα.

Λουκ. 21:14, 15 Υπεράσπιση των Καλών Νέων Ενώπιον Ανώτερων Αξιωματούχων Ο Ιησούς είπε στους ακολούθους του ότι δεν θα χρειαζόταν να “προμελετούν πώς θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, γιατί εκείνος θα τους έδινε στόμα και σοφία, στην οποία όλοι μαζί οι εναντιούμενοί τους δεν θα μπορούσαν να αντισταθούν ούτε να την αντικρούσουν”.

Λουκ. 21:11 Γιατί Πρέπει “να Είμαστε σε Εγρήγορση”; Ξέρουμε ότι ένα εκπληκτικό έργο κηρύγματος της Βασιλείας επιτελείται από τον λαό του Ιεχωβά παντού.

Λουκ. 22:2-6 Μην Αφήνετε τα Λάθη των Άλλων να σας Κάνουν να Προσκόψετε Όταν ο Ιούδας αργότερα τον πρόδωσε, ο Χριστός δεν άφησε αυτή την αποστασία να αμαυρώσει τη δική του σχέση με τον Πατέρα του, τον Ιεχωβά, όπως δεν άφησε και την άρνηση του Πέτρου να το κάνει αυτό.

Λουκ. 21:19 “Η Υπομονή ας Έχει το Έργο της Πλήρες” Ο Ιησούς προειδοποίησε ότι εμείς που ζούμε στις τελευταίες ημέρες θα αντιμετωπίζαμε σφοδρές δοκιμασίες και βάναυση κακομεταχείριση, αλλά είπε επίσης ότι η νίκη μας θα εξαρτόταν από την υπομονή μας.

Λουκ. 21:1-4 Να Δείχνετε Εκτίμηση για τη Γενναιοδωρία του Ιεχωβά Ένας τρόπος είναι να είμαστε γενναιόδωροι καθώς δίνουμε από τον χρόνο, την ενεργητικότητα και τους πόρους μας στην προώθηση της αγνής λατρείας του Ιεχωβά, είτε αυτό που προσφέρουμε είναι λίγο είτε πολύ.​

Λουκ. 21:20, 21 Η Άποψη του Θεού για τον Πόλεμο τον Πρώτο Αιώνα Ο Ιησούς, μιλώντας προφητικά για τον καιρό κατά τον οποίο η Ιερουσαλήμ του πρώτου αιώνα θα δεχόταν επίθεση από τα ρωμαϊκά στρατεύματα, έδωσε στους μαθητές του την οδηγία, όχι να μείνουν και να πολεμήσουν, αλλά να φύγουν​—κάτι που έκαναν.​

Λουκ. 22:41, 43 Προσευχή—Πώς Μπορεί να σας Ωφελήσει «Εμφανίστηκε σε αυτόν ένας άγγελος από τον ουρανό και τον ενίσχυσε».

Λουκ. 21:20-22 Να Προσέχετε τις Συναναστροφές σας σε Αυτές τις Τελευταίες Ημέρες Παρόμοια, οι όσιοι και υπάκουοι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα έμειναν αποχωρισμένοι από τους ασεβείς ανθρώπους και επέζησαν από την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και του Ιουδαϊκού συστήματος πραγμάτων το 70 Κ.Χ.​

Λουκ. 21:19 Μπορείτε να Πολεμήσετε τον Σατανά—Και να Νικήσετε! Ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Μέσω της υπομονής σας θα αποκτήσετε τις ψυχές σας».

Λουκ. 22:24-27 Να Μιμείστε το Θάρρος και τη Διάκριση του Ιησού Ήταν πάντα υπομονετικός με τους μαθητές του παρά τις αστοχίες τους.

Λουκ. 21:34-36 Να Έχετε Μεγάλο Θάρρος—Ο Ιεχωβά Είναι Βοηθός Σας! Δεν πρέπει να αφήσουμε την «απατηλή δύναμη του πλούτου» ή τις «ανησυχίες της ζωής» να εμποδίσουν την οικογένειά μας “να κρατήσει γερά την πραγματική ζωή” στο δίκαιο νέο κόσμο του Θεού!​

Λουκ. 22:42, 43 Πρέπει να Προσεύχεστε; Λόγου χάρη, όταν ο Ιησούς ικέτευσε τον Πατέρα του να απομακρύνει μια δοκιμασία, επειδή φοβόταν ότι αυτή θα έφερνε όνειδος στο όνομα του Θεού, ο Ιεχωβά έστειλε έναν άγγελο να ενισχύσει τον Γιο του.

Λουκ. 21:2-4 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά Προτού Έρθουν οι Ημέρες της Συμφοράς Αν και, όπως ανέφερε ο Σολομών, τα γηρατειά με την κλονισμένη υγεία που τα συνοδεύει δεν είναι η καλύτερη περίοδος της ζωής, ο Ιεχωβά θεωρεί πολύτιμα τα όσα κάνουν οι ηλικιωμένοι Χριστιανοί για να τον αινούν.

Λουκ. 21:1-4 Θα Κάνετε Εσείς Θυσίες για τη Βασιλεία; Όπως συνέβαινε και τον πρώτο αιώνα, αδελφοί και αδελφές σήμερα κάνουν εκ των προτέρων σχέδια ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν γενναιόδωρα ανάλογα με τις περιστάσεις τους.

Λουκ. 22:24-27 Ποιμένες, να Μιμείστε τους Μεγαλύτερους Ποιμένες Αντί να χάνει την υπομονή του, ο Ιησούς συνέχιζε να τους διδάσκει και να τους δίνει στοργικές συμβουλές για την εκδήλωση ταπεινοφροσύνης.

Λουκ. 21:34 Ειρήνη για Χίλια Χρόνια—Και για Πάντα! Το να κρατάμε αυτές τις μεγαλειώδεις ευλογίες ξεκάθαρα στη διάνοιά μας, έστω και αν δεν βλέπονται ακόμη, θα μας βοηθήσει να εστιάζουμε την προσοχή μας σε ό,τι έχει πραγματική σημασία και να μην παρασυρόμαστε από τα εφήμερα θέλγητρα του παρόντος συστήματος πραγμάτων.

Λουκ. 21:36 Μάθετε από την Υπομονή του Ιεχωβά και του Ιησού Αντιθέτως, χρειάζεται να παραμένουμε άγρυπνοι και να κηρύττουμε με επιμέλεια τα καλά νέα, ένα έργο που φέρνει ασύγκριτη ικανοποίηση ακόμη και τώρα.​

Λουκ. 22:24-30 «Όποτε Προσεύχεστε, να Λέτε: “Πατέρα”» Όπως ο Πατέρας του, έτσι και ο Ιησούς δεν ήταν ποτέ σκληρός, ακόμη και όταν οι μαθητές του δεν ανταποκρίνονταν αμέσως στην απαραίτητη διόρθωση.​

Λουκ. 22:41-43 Πώς μας Επηρεάζουν τα Πνευματικά Πλάσματα; Ο Θεός είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αγγέλους για να μας ενισχύσει στις δοκιμασίες, όπως ενίσχυσε με έναν άγγελο και τον Ιησού.​

Λουκ. 21:34-36 Βοηθήστε τους Ανθρώπους να “Ξυπνήσουν από τον Ύπνο” Όσοι, όμως, είναι πνευματικά άγρυπνοι αντιλαμβάνονται ότι ζούμε «στις τελευταίες ημέρες», γι’ αυτό επιτελούν το θέλημα του Θεού όσο το δυνατόν πιο δραστήρια.​

Λουκ. 21:31 Οι Καταστροφές θα Εκλείψουν! Ο Ιησούς είπε: «Όταν δείτε να γίνονται αυτά, να ξέρετε ότι πλησιάζει η βασιλεία του Θεού».

Λουκ. 22:40 «Μη Στηρίζεσαι στη Δική σου Κατανόηση» Ο Ιησούς είπε στους ακολούθους του ότι η προσευχή είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουμε να αντισταθούμε στον πειρασμό.

Λουκ. 21:20-22 Να Τρέχετε τον Αγώνα με Υπομονή Είχε μιλήσει επίσης στους ακολούθους του για διάφορα γεγονότα που θα λάβαιναν χώρα ακριβώς πριν από το τέλος και τους είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το τι έπρεπε να κάνουν ώστε να επιζήσουν.

Λουκ. 22:24, 25 Πώς να Διδάσκετε τα Παιδιά για τον Θεό—Ποιες Μέθοδοι Αποδίδουν Περισσότερο; Ωστόσο, ο Ιησούς δεν έχανε την υπομονή του και τους έλεγε επανειλημμένα ότι έπρεπε να είναι ταπεινοί.

Λουκ. 22:40, 41 Να Λαβαίνετε το Πνεύμα του Θεού, Όχι του Κόσμου Πριν από τις δοκιμασίες του, ο Ιησούς προσευχόταν για να λάβει τη βοήθεια του πνεύματος του Θεού.

Λουκ. 22:17 Προσευχή Έχει Σημασία Πού και Πότε; Παραδείγματος χάρη, προτού ο Ιησούς γευματίσει με τους ακολούθους του, ευχαριστούσε τον Θεό με προσευχή.

Λουκ. 21:34, 35 Ποια Είναι η Άποψη του Θεού για το Αλκοόλ; Επίσης, ο Ιησούς προειδοποίησε σχετικά με τους κρίσιμους καιρούς στους οποίους ζούμε: «Να προσέχετε τον εαυτό σας ώστε να μην καταβαρυνθούν ποτέ οι καρδιές σας από υπερβολικό φαγητό και υπερβολικό ποτό και ανησυχίες της ζωής, και η ημέρα [του Ιεχωβά] έρθει ξαφνικά πάνω σας σαν παγίδα».​

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: