ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 23, 24

«Να Είστε Πρόθυμοι να Συγχωρείτε τους Άλλους»

Λουκ. 24:34 Με τη βοήθεια της Γραφής, δυο αδελφοί συζητούν μια διαφωνία τους και συγχωρούν ο ένας τον άλλον. Ποιον πρέπει να συγχωρήσω εγώ;

Τι σημαίνει να είναι κάποιος “πρόθυμος να συγχωρεί”; (Ψλ 86:5) Ο Ιεχωβά και ο Γιος του ψάχνουν να βρουν οποιαδήποτε αλλαγή στην καρδιά των αμαρτωλών ανθρώπων η οποία θα τους παρείχε τη βάση για να δείξουν έλεος.

Λουκ. 23:34​—Ο Ιησούς συγχώρησε τους Ρωμαίους στρατιώτες που τον κάρφωσαν στο ξύλο (cl σ. 297 ¶16)

Πώς ήταν φανερή η προθυμία του Ιησού να συγχωρεί ακόμη και όταν βρισκόταν στο ξύλο του βασανισμού; Ο Ιησούς αντανακλούσε τέλεια την αγάπη του Πατέρα του με έναν ακόμη σημαντικό τρόπο—ήταν “πρόθυμος να συγχωρεί”. (Ψαλμός 86:5) Αυτή η προθυμία ήταν φανερή ακόμη και όταν βρισκόταν στο ξύλο του βασανισμού. Ενώ υφίστατο έναν επαίσχυντο θάνατο, με καρφιά να τρυπούν τα χέρια και τα πόδια του, για ποιο πράγμα μίλησε ο Ιησούς; Μήπως κραύγασε στον Ιεχωβά να τιμωρήσει τους εκτελεστές του; Αντίθετα, ανάμεσα στα τελευταία λόγια του Ιησού ήταν τα εξής: «Πατέρα, συγχώρησέ τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν».—Λουκάς 23:34.

Λουκ. 23:43​—Ο Ιησούς συγχώρησε έναν εγκληματία (g 2/08 σ. 11 ¶5, 6)

Ο Ιεχωβά δεν παρατηρεί μόνο την αμαρτία αλλά και τη στάση του αμαρτωλού. (Ησαΐας 1:16-19) Σκεφτείτε για λίγο τους δύο κακοποιούς οι οποίοι ήταν κρεμασμένοι σε ξύλο δίπλα στον Ιησού. Και οι δύο είχαν διαπράξει προφανώς σοβαρά εγκλήματα, επειδή ο ένας παραδέχτηκε: «Εμείς . . . λαβαίνουμε στο πλήρες ό,τι μας αξίζει για αυτά που κάναμε· αλλά αυτός [ο Ιησούς] δεν έκανε τίποτα το άτοπο». Τα λόγια του κακοποιού δείχνουν ότι γνώριζε κάτι για τον Ιησού. Πιθανότατα δε εκείνη η γνώση συνέβαλε σε μια ωφέλιμη αλλαγή στη στάση του. Αυτό φαίνεται από όσα είπε κατόπιν, αυτή τη φορά εκλιπαρώντας τον Ιησού: «Θυμήσου με όταν έρθεις στη βασιλεία σου». Πώς ανταποκρίθηκε ο Χριστός σε εκείνη την εγκάρδια ικεσία; «Αληθινά σου λέω σήμερα», είπε, «θα είσαι μαζί μου στον Παράδεισο».—Λουκάς 23:41-43.

Σκεφτείτε για λίγο: Οι τελευταίες δηλώσεις του Ιησού ως ανθρώπου περιλάμβαναν την έκφραση ελέους προς έναν άνθρωπο ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι άξιζε την ποινή του θανάτου. Πόσο ενισχυτικό είναι αυτό! Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, λοιπόν, ότι τόσο ο Ιησούς Χριστός όσο και ο Πατέρας του, ο Ιεχωβά, θα δείξουν συμπόνια προς όλους όσους εκδηλώνουν ειλικρινή μετάνοια, άσχετα με τις προηγούμενες πράξεις τους.—Ρωμαίους 4:7.

Λουκ. 24:34​—Ο Ιησούς συγχώρησε τον Πέτρο (cl σ. 297, 298 ¶17, 18)

Ίσως ένα ακόμη πιο συγκινητικό παράδειγμα της συγχώρησης του Ιησού μπορούμε να δούμε στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε στον απόστολο Πέτρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πέτρος αγαπούσε πολύ τον Ιησού. Στις 14 Νισάν, την τελευταία νύχτα της ζωής του Ιησού, ο Πέτρος τού είπε: «Κύριε, είμαι έτοιμος να πάω μαζί σου και στη φυλακή και στο θάνατο». Εντούτοις, μόλις λίγες ώρες αργότερα, ο Πέτρος αρνήθηκε τρεις φορές ακόμη και ότι γνώριζε τον Ιησού! Η Γραφή μάς λέει τι συνέβη όταν ο Πέτρος αρνήθηκε τον Ιησού τρίτη φορά: «Στράφηκε ο Κύριος και κοίταξε τον Πέτρο». Συντετριμμένος από το βάρος της αμαρτίας του, ο Πέτρος «βγήκε έξω και έκλαψε πικρά». Όταν ο Ιησούς πέθανε αργότερα την ίδια μέρα, ο απόστολος μπορεί κάλλιστα να αναρωτιόταν: “Με συγχώρησε άραγε ο Κύριός μου;”—Λουκάς 22:33, 61, 62.

Ο Πέτρος δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ για την απάντηση. Ο Ιησούς αναστήθηκε το πρωί της 16ης Νισάν και, προφανώς την ίδια μέρα, επισκέφτηκε προσωπικά τον Πέτρο. (Λουκάς 24:34· 1 Κορινθίους 15:4-8) Γιατί έδωσε τέτοια ιδιαίτερη προσοχή ο Ιησούς στον απόστολο που Τον είχε αρνηθεί τόσο σθεναρά; Ίσως ο Ιησούς να ήθελε να διαβεβαιώσει τον μετανοημένο Πέτρο ότι ο Κύριός του τον αγαπούσε ακόμη και τον θεωρούσε πολύτιμο. Αλλά ο Ιησούς έκανε και άλλα πράγματα για να καθησυχάσει τον Πέτρο.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λουκ. 23:31​—Σε τι αναφέρεται προφανώς ο Ιησούς σε αυτό το εδάφιο; («όταν το δέντρο είναι χλωρό, . . . όταν θα έχει ξεραθεί» σημείωση μελέτης για Λου 23:31, nwtsty)

όταν το δέντρο είναι χλωρό, . . . όταν θα έχει ξεραθεί:

Ο Ιησούς αναφέρεται προφανώς στο Ιουδαϊκό έθνος. Αυτό έμοιαζε με δέντρο που πέθαινε αλλά ήταν ακόμη λίγο χλωρό, εφόσον βρίσκονταν ακόμη εκεί ο Ιησούς καθώς και αρκετοί Ιουδαίοι που πίστευαν σε αυτόν. Ωστόσο, σε λίγο ο Ιησούς θα εκτελούνταν, και οι πιστοί Ιουδαίοι θα χρίονταν με άγιο πνεύμα και θα γίνονταν μέρος του πνευματικού Ισραήλ. (Ρω 2:28, 29· Γα 6:16) Εκείνον τον καιρό, το κυριολεκτικό έθνος του Ισραήλ θα ήταν πνευματικά νεκρό, θυμίζοντας ένα ξεραμένο δέντρο.​—Ματ 21:43.

Λου 23:33​—Ποια αρχαιολογική απόδειξη φανερώνει ότι πιθανότατα χρησιμοποιούνταν καρφιά στις εκτελέσεις ώστε να καθηλωθεί το άτομο σε ένα ξύλο; («Καρφί σε Οστό Φτέρνας» πολυμέσα για Λου 23:33, nwtsty)

Καρφί σε Οστό Φτέρνας

Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνεται το αντίγραφο ενός ανθρώπινου οστού φτέρνας διατρυπημένο από ένα σιδερένιο καρφί μήκους 11,5 εκατοστών. Το πρωτότυπο εύρημα εντοπίστηκε το 1968, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη βόρεια Ιερουσαλήμ, και χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή. Συνιστά αρχαιολογική απόδειξη που φανερώνει ότι πιθανότατα χρησιμοποιούνταν καρφιά στις εκτελέσεις ώστε να καθηλωθεί το άτομο σε έναν ξύλινο πάσσαλο. Αυτό το καρφί ίσως είναι παρόμοιο με τα καρφιά που χρησιμοποίησαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες για να καθηλώσουν τον Ιησού Χριστό στο ξύλο. Το οστό με το καρφί βρέθηκε σε ένα πέτρινο κιβώτιο, μια οστεοθήκη, στην οποία τοποθετούνταν τα ξερά κόκαλα ενός νεκρού μετά την αποσύνθεση της σάρκας του. Αυτό δείχνει ότι κάποιος που εκτελούνταν σε ξύλο μπορούσε να ταφεί.

Λουκ. 23:44​—Μήπως το τρίωρο σκοτάδι οφειλόταν σε έκλειψη ηλίου; Όχι. Οι εκλείψεις ηλίου λαβαίνουν χώρα μόνο τον καιρό της νέας σελήνης, και όχι όταν έχει πανσέληνο, όπως συνέβαινε το Πάσχα. Το σκοτάδι που έπεσε την ημέρα του θανάτου του Ιησού ήταν θαύμα από τον Θεό.

Λουκ. 24:32, 45 Να Διδάσκετε την Αλήθεια Ως δάσκαλος των καλών νέων, χρησιμοποιούσε επιδέξια τη βαθιά του γνώση των Γραφών για να βοηθάει τους κοινούς ανθρώπους να κατανοούν τις αλήθειες του Λόγου του Θεού.

Λουκ. 24:28-30 Φιλοξενία—Απολαυστική και Απαραίτητη! Ποιους οφείλουμε πρωτίστως να προσκαλούμε στο σπίτι μας; 6 Για καφέ ή φαγητό: Στους Βιβλικούς χρόνους, η φιλοξενία συνήθως περιλάμβανε πρόσκληση για γεύμα στο σπίτι κάποιου.

Λουκ. 24:32 «Ο Λόγος του Θεού . . . Ασκεί Δύναμη» Αυτό μπορεί να συμβάλει πολύ στο να αγγίξει ο Λόγος του Θεού τη διάνοια και την καρδιά των ακροατών μας.​

Λουκ. 24:39 Η Αλήθεια για τους Αγγέλους Οι όσιοι άγγελοι κατοικούν στους ουρανούς και έχουν άμεση πρόσβαση στην ουράνια παρουσία του Θεού.​

Λουκ. 23:34 Πώς Ντυνόμαστε τη Νέα Προσωπικότητα και τη Διατηρούμε Ενώ υπέφερε φρικτούς πόνους στο ξύλο του βασανισμού, ο Ιησούς προσευχήθηκε να συγχωρήσει ο Πατέρας του τους εκτελεστές του επειδή, όπως είπε, «δεν ξέρουν τι κάνουν».

Λουκ. 24:32, 45 Ο Ιεχωβά Οδηγεί τον Λαό Του Ακόμα και τα τελευταία του λόγια προτού πεθάνει περιλάμβαναν παραθέσεις από Μεσσιανικές προφητείες. (Ματθ. 27:46· Λουκ. 23:46) … Και αντί να ψυχαγωγεί τους ακροατές του με προσωπικές ιστορίες για τη ζωή στον ουρανό ή για τη δημιουργία του σύμπαντος, “άνοιγε τις διάνοιές τους πλήρως για να συλλάβουν το νόημα των Γραφών”.

Λουκ. 24:32 Γονείς, Βοηθήστε τα Παιδιά σας να Οικοδομήσουν Πίστη Όταν οι γονείς ενσταλάζουν τη Γραφική αλήθεια στη δική τους καρδιά, πώς τους βοηθάει αυτό ως δασκάλους; 6 Ως δάσκαλος, ο Ιησούς άγγιζε καρδιές επειδή αγαπούσε τον Ιεχωβά, τον Λόγο του Θεού και τους ανθρώπους.

Λουκ. 23:42, 43 Οι Νεκροί θα Ξαναζήσουν! Αυτό ακριβώς θα κάνει σύντομα ο Θεός​—για τον Ιώβ και για αναρίθμητους άλλους ανθρώπους—​όταν αυτή η γη μεταμορφωθεί σε παράδεισο.

Λουκ. 24:27, 32 Να Μιμείστε το Θάρρος και τη Διάκριση του Ιησού Εκείνοι είπαν αργότερα: «Δεν καίγονταν οι καρδιές μας . . . καθώς μας άνοιγε πλήρως τις Γραφές;»​

Λουκ. 23:46 Πρέπει να Προσευχόμαστε στον Ιησού; Τη στιγμή δε που πέθαινε, προσευχήθηκε: «Πατέρα, στα χέρια σου εμπιστεύομαι το πνεύμα μου».

Λουκ. 24:15-19, 27, 32 Για να αγγίξετε την καρδιά των παιδιών σας, να μιμείστε τις μεθόδους διδασκαλίας του Ιησού.​

Λουκ. 23:43 «Πρέπει να Αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό Σου» Οι τηρητές ακεραιότητας που έχουν επίγεια ελπίδα θα απολαύσουν αιώνιες ευλογίες στον υποσχεμένο παγγήινο Παράδεισο.

Λουκ. 24:1-53 Ελπίδα για τους Νεκρούς—Η Ανάσταση Επιπρόσθετα, πολλοί ήταν εκείνοι που πιστοποίησαν και δέχτηκαν την ανάσταση του Ιησού, όπως αποκαλύπτουν τα τέσσερα Ευαγγέλια.​

Λουκ. 23:43 Διαφυλάξτε την Κληρονομιά σας Κάνοντας Σοφές Επιλογές Γι’ αυτό και ο Ιησούς μπορούσε να υποσχεθεί στον κακοποιό που πέθανε δίπλα του: «Αληθινά σου λέω σήμερα, θα είσαι μαζί μου στον Παράδεισο».​

Λουκ. 24:27, 32, 45 Ο Ιησούς βοηθούσε τους ακροατές του να κατανοήσουν τη Γραφή, αναφέροντας επανειλημμένα διάφορα εδάφια.​

Λουκ. 24:32 “Να Παρηγορείτε Όλους Όσους Πενθούν” Τα λόγια που τους είπε άγγιξαν βαθιά την καρδιά τους.

Λουκ. 23:43 Θα Είναι Ανιαρή η Αιώνια Ζωή στον Παράδεισο; Η Αγία Γραφή μάς προσφέρει την ελπίδα να ζήσουμε για πάντα στον Παράδεισο στη γη.

Λουκ. 23:8, 9 Νεαροί—Αντισταθείτε στην Πίεση των Συνομηλίκων Μάλιστα, όταν τον ανέκρινε ο Ηρώδης, ο Ιησούς δεν είπε τίποτα απολύτως.

Λουκ. 23:43 Η Απελευθέρωση Μέσω της Βασιλείας του Θεού Πλησιάζει! Ακόμα και ζώα που τώρα είναι επικίνδυνα θα έχουν ειρήνη με τους ανθρώπους και μεταξύ τους.

Λουκ. 23:43 Αυτός που Αποκαθιστά τη Ζωή Ο Λόγος του, η Αγία Γραφή, μας δίνει μια υπέροχη ελπίδα, δηλαδή την προοπτική να ζήσουμε σε έναν επίγειο παράδεισο και να δούμε τους νεκρούς προσφιλείς μας να ανασταίνονται.

Λουκ. 23:34 «Να Μην Ανταποδίδετε Κακό Αντί Κακού σε Κανέναν» Εντούτοις, όσο περισσότερο μοιάζει η διανοητική μας στάση με τον τρόπο σκέψης του Χριστού, τόσο περισσότερο θα μπορούμε να δείχνουμε αγάπη στους εχθρούς μας.

Λουκ. 24:44 Οι Αρχαίοι Γραφείς και ο Λόγος τους Θεού Επιπλέον, ο Ιησούς επιβεβαίωσε την ακεραιότητα ολόκληρου του κειμένου των Εβραϊκών Γραφών όταν είπε: «Όλα τα γραμμένα στο νόμο του Μωυσή και στους Προφήτες και στους Ψαλμούς σχετικά με εμένα πρέπει να εκπληρωθούν».

Λουκ. 24:28-32 Ωφέλιμη Αναψυχή που Αναζωογονεί Χρησιμοποιούσε πάντα τέτοιες περιστάσεις για να μεταδώσει πνευματικές ευλογίες.

Λουκ. 24:32 Άνθρωποι από «Όλες τις Γλώσσες» Ακούν τα Καλά Νέα Ωστόσο, για να αγγίξουμε την καρδιά των ακροατών μας, είναι συνήθως καλύτερο να χρησιμοποιούμε τη μητρική τους γλώσσα​—τη γλώσσα που μιλάει στις ενδόμυχες προσδοκίες, στα κίνητρα και στις ελπίδες τους.​

Λουκ. 23:8 Τα Θαύματα του Ιησού—Τι Μπορείτε να Μάθετε; Τα θαύματα του Ιησού γίνονταν για να καλυφτούν οι πραγματικές φυσικές ανάγκες των ανθρώπων και όχι για να ικανοποιηθεί η περιέργεια κάποιου.

Λουκ. 23:43 Συνταγή για Μακρόχρονη και Ευτυχισμένη Ζωή Μάλιστα, οι υπάκουοι άνθρωποι θα ζουν για πάντα ευτυχισμένοι σε έναν παράδεισο στη γη.

Λουκ. 23:43 Τι Είναι στην Πραγματικότητα ο Άδης; Μολονότι δεν υπάρχουν τώρα με καμιά μορφή, εκατομμύρια νεκροί οι οποίοι βρίσκονται στη μνήμη του Ιεχωβά Θεού θα αναστηθούν, δηλαδή θα επιστρέψουν στη ζωή, σε έναν αποκαταστημένο επίγειο παράδεισο.​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: