ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 4, 5

«Να Αντιστέκεστε στους Πειρασμούς Όπως ο Ιησούς»

Ο Σατανάς προσπαθεί να διαρρήξει την προσκόλλησή μας στον Ιεχωβά διαφθείροντας τις επιθυμίες της καρδιάς μας. Προσαρμόζει την τακτική του ανάλογα με τις τάσεις και τις περιστάσεις του καθενός μας. Ποιο ισχυρό όπλο χρησιμοποίησε ο Ιησούς για να αντισταθεί σε τρεις κοινούς πειρασμούς; (Εβρ 4:12· 1Ιω 2:15, 16) Πώς μπορώ εγώ να μιμούμαι το παράδειγμά του;

  • 4:1-4 «Η επιθυμία της σάρκας»
  • 4:5-8 «Η επιθυμία των ματιών»
  • 4:9-12 «Η αλαζονική επίδειξη»

Λουκ. 4:1-4​—Ο Ιησούς δεν ενέδωσε στην επιθυμία της σάρκας (w13 15/8 σ. 25 ¶8)

Ο Σατανάς χρησιμοποίησε την ίδια τακτική όταν αποπειράθηκε να υποβάλει σε πειρασμό τον Ιησού στην έρημο. Αφού ο Ιησούς νήστεψε 40 μέρες και 40 νύχτες, ο Σατανάς προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την επιθυμία του για τροφή. «Αν είσαι γιος του Θεού», δήλωσε, «πες σε αυτή την πέτρα να γίνει ψωμί». (Λουκ. 4:1-3) Ο Ιησούς είχε δύο επιλογές: είτε να μη χρησιμοποιήσει τη θαυματουργική του δύναμη για να ικανοποιήσει την ανάγκη του για τροφή είτε να τη χρησιμοποιήσει. Ο Ιησούς γνώριζε ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιεί αυτή τη δύναμη για ιδιοτελείς σκοπούς. Μολονότι πεινούσε, η ικανοποίηση της πείνας του δεν ήταν πιο σημαντική από τη σχέση του με τον Ιεχωβά. Γι’ αυτό, απάντησε: «Είναι γραμμένο: “Ο άνθρωπος πρέπει να ζει, όχι μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Ιεχωβά”».​—Ματθ. 4:4.

Λουκ. 4:5-8​—Ο Ιησούς δεν δελεάστηκε από την επιθυμία των ματιών (w13 15/8 σ. 25 ¶10)

Αλλά τι συνέβη στην περίπτωση του Ιησού; Ο Σατανάς «τού έδειξε όλα τα βασίλεια της κατοικημένης γης μέσα σε μια στιγμή χρόνου· και του είπε ο Διάβολος: “Θα σου δώσω όλη αυτή την εξουσία και τη δόξα τους”». (Λουκ. 4:5, 6) Ο Ιησούς δεν είδε βέβαια με τα φυσικά του μάτια όλα τα βασίλεια μέσα σε μια στιγμή, αλλά ο Σατανάς προφανώς πίστευε ότι η δόξα αυτών των βασιλείων, την οποία του παρουσίασε σε όραμα, θα ασκούσε κάποια έλξη στον Ιησού. Χωρίς ίχνος ντροπής, του είπε: «Αν . . . κάνεις μια πράξη λατρείας μπροστά μου, θα γίνει όλη δική σου». (Λουκ. 4:7) Ο Ιησούς δεν ήθελε επ’ ουδενί να είναι το είδος του ατόμου που επιθυμούσε ο Σατανάς. Η απάντησή του ήταν άμεση: «Είναι γραμμένο: “Τον Ιεχωβά τον Θεό σου πρέπει να λατρεύεις και σε αυτόν μόνο πρέπει να αποδίδεις ιερή υπηρεσία”».​—Λουκ. 4:8.

Λουκ. 4:9-12​—Ο Ιησούς δεν μπήκε στον πειρασμό να κάνει κάποια αλαζονική επίδειξη [Βάλτε να παίξει το βίντεο Η Έπαλξη του Ναού] («Η Έπαλξη του Ναού» πολυμέσα για Λου 4:9, nwtsty· w13 15/8 σ. 26 ¶12)

Η Έπαλξη του Ναού

Ο Σατανάς ίσως έβαλε κυριολεκτικά τον Ιησού πάνω στην έπαλξη [ή αλλιώς «στο ψηλότερο σημείο»] του ναού» και του είπε να πέσει, αλλά δεν είναι γνωστό το ακριβές σημείο όπου μπορεί να στεκόταν ο Ιησούς. Εφόσον η λέξη ἱερόν του πρωτότυπου κειμένου ίσως αναφέρεται σε ολόκληρο το συγκρότημα του ναού, ο Ιησούς μπορεί να στεκόταν στη νοτιοανατολική γωνία (1) της περιοχής του ναού. Ή ίσως στεκόταν σε κάποια άλλη γωνία του συγκροτήματος του ναού. Χωρίς την παρέμβαση του Ιεχωβά, η πτώση από αυτά τα σημεία θα προκαλούσε σίγουρα τον θάνατο.

Σε αντίθεση με την Εύα, τι θαυμάσιο παράδειγμα ταπεινοφροσύνης έθεσε ο Ιησούς! Ο Σατανάς προσπάθησε να τον πειράξει και με έναν άλλον τρόπο, αλλά για τον Ιησού ακόμη και η ιδέα να κάνει κάτι εντυπωσιακό το οποίο θα υπέβαλλε τον Θεό σε δοκιμή ήταν αδιανόητη. Μια τέτοια πράξη θα μαρτυρούσε υπερηφάνεια! Τουναντίον, η απάντηση του Ιησού ήταν ρητή και κατηγορηματική: «Έχει ειπωθεί: “Δεν πρέπει να υποβάλεις τον Ιεχωβά τον Θεό σου σε δοκιμή”».​—Διαβάστε Λουκάς 4:9-12.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λουκ. 4:17​—Πώς φαίνεται ότι ο Ιησούς ήταν καλά εξοικειωμένος με τον Λόγο του Θεού; («ο ρόλος του προφήτη Ησαΐα» σημείωση μελέτης για Λου 4:17, nwtsty)

ο ρόλος του προφήτη Ησαΐα:

Ο ρόλος της Νεκράς Θαλάσσης, ο οποίος περιέχει το βιβλίο του Ησαΐα, αποτελείται από 17 λωρίδες περγαμηνής ενωμένες μεταξύ τους, συνθέτοντας έναν ρόλο μήκους 7,3 μ. με 54 στήλες. Ο ρόλος που χρησιμοποιούνταν στη συναγωγή της Ναζαρέτ ίσως είχε παρόμοιο μήκος. Ο Ιησούς έπρεπε να εντοπίσει το κείμενο που ήθελε να διαβάσει χωρίς τη βοήθεια αριθμών για τα κεφάλαια και τα εδάφια, οι οποίοι δεν υπήρχαν τον πρώτο αιώνα. Αλλά το γεγονός ότι βρήκε το μέρος όπου ήταν γραμμένα τα προφητικά λόγια δείχνει ότι ήταν καλά εξοικειωμένος με τον Λόγο του Θεού.

Λουκ. 4:25​—Πόσο κράτησε η ξηρασία στις ημέρες του Ηλία; («επί τρία χρόνια και έξι μήνες» σημείωση μελέτης για Λου 4:25, nwtsty)

επί τρία χρόνια και έξι μήνες:

Σύμφωνα με το εδάφιο 1Βα 18:1, ο Ηλίας ανήγγειλε το τέλος της ξηρασίας «το τρίτο έτος». Κάποιοι λοιπόν έχουν ισχυριστεί ότι τα λόγια του Ιησού αντιφάσκουν με την αφήγηση του βιβλίου 1 Βασιλέων. Ωστόσο η αφήγηση των Εβραϊκών Γραφών δεν υπονοεί ότι η ξηρασία διήρκεσε λιγότερο από τρία χρόνια. Η φράση «το τρίτο έτος» προφανώς αναφέρεται στην περίοδο που ξεκίνησε όταν ο Ηλίας ανήγγειλε για πρώτη φορά την ξηρασία στον Αχαάβ. (1Βα 17:1) Πιθανότατα, η αναγγελία αυτή έγινε όταν η εποχή της ξηρασίας​—η οποία κανονικά διαρκεί έως και έξι μήνες αλλά τότε ίσως είχε διαρκέσει περισσότερο από το φυσιολογικό—​είχε ήδη αρχίσει. Επιπλέον, η ξηρασία δεν τελείωσε αμέσως μόλις εμφανίστηκε ξανά ο Ηλίας ενώπιον του Αχαάβ, «το τρίτο έτος», αλλά μόνο έπειτα από τη δοκιμή με τη φωτιά που ακολούθησε στο όρος Κάρμηλος. (1Βα 18:18-45) Επομένως, τα λόγια του Ιησού που είναι καταγραμμένα εδώ, όπως επίσης τα παρόμοια λόγια του ετεροθαλή αδελφού του Χριστού, στο εδάφιο Ιακ 5:17, εναρμονίζονται με τη χρονολόγηση για την οποία γίνεται λόγος στα εδάφια 1Βα 18:1.

Λουκ. 4:4. Δεν πρέπει να αφήνουμε να περνάει ούτε μία μέρα χωρίς να ασχολούμαστε με τα πνευματικά ζητήματα.

Λουκ. 4:5-7 Νεαροί—Μείνετε Σταθεροί Ενάντια στον Διάβολο Υπαινίχθηκε ότι, αν ο Ιησούς έκανε μια πράξη λατρείας, θα μπορούσε να τα έχει όλα και μάλιστα αμέσως.

Λουκ. 4:5, 6 Γνωρίστε τον Εχθρό Σας Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όταν έδειξε στον Ιησού «όλα τα βασίλεια της κατοικημένης γης» και του είπε: «Θα σου δώσω όλη αυτή την εξουσία και τη δόξα τους, επειδή έχει παραδοθεί σε εμένα, και τη δίνω σε όποιον θέλω».

Λουκ. 4:18, 19 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά, τον Θεό της Ελευθερίας Ως μαθητές του Ιησού, είμαστε καλά εξοικειωμένοι με τη θεόδοτη αποστολή μας.

Λουκ. 4:22 Διαπαιδαγώγηση—Απόδειξη της Αγάπης του Θεού Η ταπεινοφροσύνη του και η υπακοή του τον έκαναν συμπονετικό και ελκυστικό δάσκαλο και μαγνήτιζαν τα ειλικρινή άτομα.

Λουκ. 4:43 Τι Σημαίνει να Είναι Κάποιος Πνευματικό Άτομο; Επιπρόσθετα, ο Ιησούς αφοσιώθηκε στο έργο κηρύγματος και διδασκαλίας των καλών νέων.

Λουκ. 4:17-21 «Να Κλαίτε με Όσους Κλαίνε» Ο Ιησούς στάλθηκε για να παρηγορήσει αυτούς που έχουν «συντετριμμένη καρδιά» και «όλους όσους πενθούν».

Λουκ. 4:5, 6 Διακρατήστε την Ουδετερότητά σας σε έναν Διαιρεμένο Κόσμο Παρ’ όλο που η Γραφή διδάσκει ότι ο αντίδικος του Θεού, ο Σατανάς, εξουσιάζει τα πολιτικά συστήματα, δεν λέει ότι ελέγχει άμεσα κάθε ηγέτη ή αξιωματούχο.

Λουκ. 4:22 Να Χρησιμοποιείτε τη Δύναμη της Γλώσσας σας για Καλό Όταν ο Ιησούς μίλησε στη συναγωγή της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ναζαρέτ, οι άνθρωποι “θαύμαζαν για τα ελκυστικά λόγια που έβγαιναν από το στόμα του”.

Λουκ. 4:43 Η Βασιλεία του Θεού—Μια Αδιάφθορη Κυβέρνηση Μεταξύ άλλων, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για «τα καλά νέα της Βασιλείας του Θεού», περιλαμβανομένου και του πώς θα εξαλείψει την κυβερνητική διαφθορά.

Λουκ. 4:16-21 Να Εκπληρώνετε το Ρόλο σας ως Ευαγγελιστές Έκανε τη μετάδοση των καλών νέων επίκεντρο της ζωής του!​

Λουκ. 4:43 Να Ενεργείτε ως Πολίτες της Βασιλείας! Ως φυσικό επακόλουθο, θα αυξάνεται η επιθυμία σας να κηρύττετε τα καλά νέα της Βασιλείας.​

Λουκ. 4:43 Τι Πρέπει να Κάνουν οι Χριστιανοί Σήμερα; Εφόσον αυτή η Βασιλεία αφορά όλους τους ανθρώπους, ο Ιησούς κατέστησε «τα καλά νέα της βασιλείας του Θεού» κεντρική ιδέα των διδασκαλιών του.

Λουκ. 4:43 Να Περιφρουρείτε το Θετικό Πνεύμα της Εκκλησίας Ως εκ τούτου, πρέπει να συμμετέχουμε στο έργο μαθήτευσης με ενθουσιασμό, όπως έκανε και ο Ιησούς.

Λουκ. 4:43 Πώς θα Αναγνωρίσετε την Αληθινή Λατρεία; Ο Ιησούς συνέχισε να μιλάει για αυτήν μέχρι τη μέρα του θανάτου του.

Λουκ. 4:43 Τα Καλά Νέα που Όλοι Χρειάζονται Κηρύττοντας «τα καλά νέα της βασιλείας», συνεχίζετε αυτό που άρχισε ο Ιησούς.

Λουκ. 4:7,8 Να Λαβαίνετε το Πνεύμα του Θεού, Όχι του Κόσμου Ο Σατανάς, όμως, μένει ικανοποιημένος και με μία μόνο πράξη λατρείας, όπως έδειξε στην περίπτωση του Ιησού.

Λουκ. 4:18, 43,44 Η Επιδοκιμασία του Θεού Οδηγεί σε Αιώνια Ζωή Και το Υπόδειγμά μας, ο Ιησούς Χριστός, κατέδειξε με το κήρυγμα των καλών νέων πόσο σημαντική είναι η απόδοση αίνου στον Θεό.​

Λουκ. 4:12, 3 Νεαροί—Αντισταθείτε στην Πίεση των Συνομηλίκων Αν όμως μιλήσετε με πεποίθηση, ίσως εκπλαγείτε βλέποντας πόσο γρήγορα θα υποχωρήσουν οι συνομήλικοί σας.​

Λουκ. 4:43 Γιατί Δεν Αναμείχθηκε ο Ιησούς στην Πολιτική; Ο Ιησούς εξήγησε ότι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους είχε έρθει στη γη ήταν για να διδάξει τους ανθρώπους σχετικά με τη Βασιλεία του Θεού.​

Λουκ. 5:16· 6:12 Τι Λένε για Εσάς οι Προσευχές Σας; Γιατί είναι επιθυμητή η απομόνωση για τις προσωπικές μας προσευχές; 17 Συχνά, ο Ιησούς αποσυρόταν από τα πλήθη για να προσευχηθεί στον Πατέρα του κατ’ ιδίαν.

Λουκ. 4:5-8 Αντιμετωπίστε τις Αμφιβολίες Σας Απεναντίας είπε: «Είναι γραμμένο: “Τον Ιεχωβά τον Θεό σου πρέπει να λατρεύεις και σε αυτόν μόνο πρέπει να αποδίδεις ιερή υπηρεσία”».

Λουκ. 4:5-7 Πράγματα από τα Οποία Πρέπει να Φεύγουμε Ο άγγελος που έγινε Σατανάς ο Διάβολος ανέπτυξε την άπληστη επιθυμία να είναι σαν τον Ύψιστο και να λατρεύεται.

Λουκ. 5:4,5 Να Υποτάσσεστε Ταπεινά στους Στοργικούς Ποιμένες Ο Πέτρος, ο οποίος αργότερα έγινε απόστολος, έδειχνε τέτοιου είδους υποταγή.

Λουκ. 4:43 «Ευτυχισμένοι Είναι Εκείνοι που Έχουν Συναίσθηση της Πνευματικής τους Ανάγκης» «Πρέπει να διακηρύξω τα καλά νέα της βασιλείας του Θεού», είπε, «επειδή για αυτό στάλθηκα».

Λουκ. 4:18 Ένας Κόσμος Χωρίς Φτώχεια Πλησιάζει Εξηγώντας το σκοπό της διακονίας του, ο Ιησούς είπε: «Πνεύμα του Ιεχωβά είναι πάνω μου, επειδή αυτός με έχρισε για να διακηρύξω καλά νέα στους φτωχούς».

Λουκ. 4:24-26 Γυναίκες που Έκαναν την Καρδιά του Ιεχωβά να Χαίρεται Και ο Γιος του Θεού επίσης τίμησε εκείνη τη χήρα όταν την ανέφερε ως παράδειγμα ενώπιον των άπιστων ανθρώπων της γενέτειράς του, της Ναζαρέτ.

Λουκ. 4:16 Μαθήματα από την Αφήγηση της Γέννησης του Ιησού Επίσης, ο Ιωσήφ πρέπει να είχε εκπαιδεύσει τον νεαρό Ιησού όσον αφορά την εβδομαδιαία συνήθεια της συμμετοχής στη λατρεία που αποδιδόταν στην τοπική συναγωγή, όπου διαβαζόταν και εξηγούνταν ο Λόγος του Θεού.

Λουκ. 4:2,3 Θα Διακρατήσετε Εσείς την Ακεραιότητά Σας; Ο Ιησούς δεν είχε φάει επί 40 ημέρες, ως εκ τούτου ήταν σίγουρα πολύ πεινασμένος.

Λουκ. 4:18-2 Οι Χριστιανοί Λατρεύουν με Πνεύμα και Αλήθεια Επιπρόσθετα, η αλήθεια έγινε πραγματικότητα και με τη διαφωτιστική διακονία του Ιησού ως διαγγελέα της Βασιλείας.

Λουκ. 4:43 Πώς θα Τερματιστούν οι Αναπηρίες Επειδή ο Ιησούς δίδαξε στους ανθρώπους τη μόνιμη λύση για τα προβλήματα της ανθρωπότητας​—τη Βασιλεία του Θεού.

Λουκ. 4:17-21 Όλοι οι Αληθινοί Χριστιανοί Είναι Ευαγγελιστές Εκείνος ο τέλειος άνθρωπος δέχτηκε ολόκαρδα το διορισμό “να πει καλά νέα στους πράους”.

Λουκ. 4:43 Το Κλειδί για έναν Ευτυχισμένο Κόσμο Η Γραφή αποκαλεί αυτή την κυβέρνηση Βασιλεία του Θεού, η οποία και αποτελούσε το κύριο θέμα της διδασκαλίας του Ιησού.

Λουκ. 5:31 Η Χριστιανική Εκκλησία—Πηγή Ενισχυτικής Βοήθειας Σε αυτό το σύστημα πραγμάτων, οι άρρωστοι εξακολουθούν να «χρειάζονται γιατρό».

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: