ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 6, 7

«Να Μετράτε Γενναιόδωρα»

Λουκ 6:38 Το γενναιόδωρο άτομο δίνει με χαρά από τον χρόνο, τις δυνάμεις και τους πόρους του για να βοηθάει και να ενθαρρύνει άλλους. Άντρας στους Βιβλικούς χρόνους έχει σιτηρά στην πτύχωση του ρούχου του

Το ρήμα δίδοτε του πρωτότυπου κειμένου, που αποδίδεται «να δίνετε», βρίσκεται σε χρόνο που υποδηλώνει συνεχιζόμενη ενέργεια Όταν έχουμε τη συνήθεια να δίνουμε, οι άλλοι θα ρίχνουν στον κόρφο μας «μέτρο καλό, συμπιεσμένο, κουνημένο καλά, που θα ξεχειλίζει». Αυτή η έκφραση ίσως αναφέρεται σε μια συνήθεια που είχαν κάποιοι πωλητές, οι οποίοι γέμιζαν την πτύχωση του εξωτερικού ρούχου του αγοραστή με τα αγαθά που είχε πάρει

Λουκ 6:37​—Αν συγχωρούμε, οι άλλοι θα συγχωρούν και εμάς («Να συγχωρείτε, και θα συγχωρηθείτε» σημείωση μελέτης για Λου 6:37, nwtsty· w08 15/5 σ. 9, 10 ¶13, 14)

Να συγχωρείτε, και θα συγχωρηθείτε:

Ή αλλιώς «Να απελευθερώνετε και θα απελευθερωθείτε». Το ρήμα ἀπολύω του πρωτότυπου κειμένου που αποδίδεται «συγχωρώ» κυριολεκτικά σημαίνει «αφήνω ελεύθερο, αποπέμπω, απελευθερώνω (για παράδειγμα, έναν φυλακισμένο)». Σε αυτά τα συμφραζόμενα, όταν χρησιμοποιείται σε αντίθεση με την κρίση και την καταδίκη, μεταφέρει την ιδέα της αθώωσης και της συγχώρησης, ακόμα και όταν η τιμωρία ή η ανταπόδοση μπορεί να φαίνεται δικαιολογημένη.

13. Πώς μπορούσαν να “απελευθερώνουν” οι ακροατές του Ιησού; Το Ευαγγέλιο του Ματθαίου παρουσιάζει τα λεγόμενα του Ιησού ως εξής: «Μην κρίνετε για να μην κριθείτε». (Ματθ. 7:1) Σύμφωνα με τον Λουκά, ο Ιησούς είπε: «Μην κρίνετε, και δεν πρόκειται να κριθείτε· και μην καταδικάζετε, και δεν πρόκειται να καταδικαστείτε. Να απελευθερώνετε και θα απελευθερωθείτε». (Λουκ. 6:37) Τον πρώτο αιώνα, οι Φαρισαίοι έκριναν τους άλλους σκληρά, βασιζόμενοι σε αντιγραφικές παραδόσεις. Όποιοι ακροατές του Ιησού το έκαναν αυτό έπρεπε να “μην κρίνουν” πλέον. Απεναντίας, έπρεπε να “απελευθερώνουν”, δηλαδή να συγχωρούν τα ελαττώματα των άλλων. Ο απόστολος Παύλος έδωσε παρόμοια συμβουλή σχετικά με τη συγχωρητικότητα, όπως προαναφέρθηκε.

14. Δίνοντας συγχώρηση, τι θα υποκινούσαν οι μαθητές του Ιησού τους ανθρώπους να κάνουν; Δίνοντας συγχώρηση, οι μαθητές του Ιησού θα υποκινούσαν τους ανθρώπους να ανταποκριθούν εκδηλώνοντας συγχωρητικό πνεύμα. «Με όποια κρίση κρίνετε θα κριθείτε», είπε ο Ιησούς, «και με το μέτρο με το οποίο μετράτε θα μετρήσουν σε εσάς». (Ματθ. 7:2) Όσον αφορά τη συμπεριφορά μας προς τους άλλους, θερίζουμε ό,τι σπέρνουμε.—Γαλ. 6:7.

Λουκ 6:38​—Πρέπει να αποκτήσουμε τη συνήθεια να δίνουμε («Να δίνετε» σημείωση μελέτης για Λου 6:38, nwtsty)

Να δίνετε:

Ή αλλιώς «Εξακολουθήστε να δίνετε». Το ρήμα δίδοτε του πρωτότυπου κειμένου βρίσκεται σε χρόνο που υποδηλώνει συνεχιζόμενη ενέργεια.

Λουκ 6:38​—Οι γύρω μας θα μετρούν σε εμάς όπως μετράμε και εμείς στους άλλους («κόρφο σας» σημείωση μελέτης για Λου 6:38, nwtsty)

κόρφο σας:

Η κυριολεκτική έννοια της φράσης κόλπον ὑμῶν του πρωτότυπου κειμένου είναι «αγκαλιά (στήθος) σας», αλλά σε αυτά τα συμφραζόμενα πιθανότατα αναφέρεται στην πτύχωση που σχημάτιζε πάνω από τη ζώνη το άνετο ύφασμα του εξωτερικού ρούχου. Η φράση «θα ρίξουν στον κόρφο σας» ίσως αναφέρεται στη συνήθεια που είχαν μερικοί πωλητές να γεμίζουν αυτή την πτύχωση με τα αγαθά που είχε πάρει ο αγοραστής.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λουκ 6:12, 13​—Με ποιον τρόπο έθεσε ο Ιησούς καλό παράδειγμα για τους Χριστιανούς που έχουν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις; (w07 1/8 σ. 6 ¶1)

Συχνά ο Ιησούς προσευχόταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. (Ιωάννης 17:1-26) Λόγου χάρη, προτού επιλέξει τους 12 άντρες που θα γίνονταν απόστολοί του, ο Ιησούς «βγήκε στο βουνό να προσευχηθεί, και πέρασε όλη τη νύχτα προσευχόμενος στον Θεό». (Λουκάς 6:12) Παρότι αυτοί που έχουν πνευματικό φρόνημα δεν περνούν απαραίτητα όλη τη νύχτα προσευχόμενοι, ακολουθούν το παράδειγμα του Ιησού. Προτού πάρουν σημαντικές αποφάσεις στη ζωή, αφιερώνουν επαρκή χρόνο για να προσευχηθούν στον Θεό, ζητώντας την κατεύθυνση του αγίου πνεύματος ώστε να κάνουν επιλογές που θα καταστήσουν βαθύτερη την πνευματικότητά τους.

Λουκ 7:35​—Πώς μπορούν να μας βοηθήσουν τα λόγια του Ιησού αν πέσουμε θύματα συκοφαντίας; («τα παιδιά της» σημείωση μελέτης για Λου 7:35, nwtsty)

τα παιδιά της:

Ή αλλιώς «τα αποτελέσματά της». Εδώ η σοφία προσωποποιείται και παρουσιάζεται σαν να έχει παιδιά. Στην παράλληλη αφήγηση στο εδάφιο Ματ 11:19, η σοφία παρουσιάζεται σαν να έχει «έργα». Τα παιδιά, δηλαδή τα έργα της σοφίας​—σε αυτή την περίπτωση οι αποδείξεις που δίνει ο Ιωάννης ο Βαφτιστής και ο Ιησούς—​μαρτυρούν ότι οι κατηγορίες εναντίον τους είναι ψευδείς. Στην ουσία, ο Ιησούς λέει: “Κοιτάξτε τα δίκαια έργα και τη διαγωγή κάποιου και θα καταλάβετε ότι η κατηγορία είναι ψεύτικη”.

Λουκ 7:11-16 Ο Θεός θα Τερματίσει Σύντομα Όλα τα Βάσανα Ένα από αυτά τα άτομα αναστήθηκε παρότι ήταν τέσσερις μέρες νεκρό.​

Λουκ. 6:20 Μην Κρίνετε από την Εξωτερική Εμφάνιση Από την άλλη πλευρά, ο Ιησούς είπε επίσης: «Ευτυχισμένοι είστε εσείς οι φτωχοί, επειδή δική σας είναι η Βασιλεία του Θεού».

Λουκ. 6:38 Οι Γενναιόδωροι Άνθρωποι Είναι Ευτυχισμένοι Διότι με όποιο μέτρο μετράτε θα μετρήσουν σε εσάς, σε ανταπόδοση».

Λουκ. 6:35 Να Καλλιεργείτε Συμπόνια για “Κάθε Είδους Ανθρώπους” Εντούτοις, εξακολουθεί να «δείχνει καλοσύνη προς τους αχάριστους και πονηρούς».

Λουκ. 6:45 Ο Ιεχωβά Αγαπάει Εκείνους που «Καρποφορούν με Υπομονή» Κάθε φορά που με τον άλφα ή βήτα τρόπο κηρύττουμε το άγγελμα της Βασιλείας, αναπαράγουμε και σκορπίζουμε, σαν να λέγαμε, τον σπόρο που φυτεύτηκε στην καρδιά μας.

Λουκ. 6:41, 42 Διαπαιδαγώγηση—Απόδειξη της Αγάπης του Θεού Ανέλαβε επίσης τις πνευματικές του ευθύνες ως κεφαλή της οικογένειας, προς μεγάλη χαρά της συζύγου και των παιδιών του».​

Λουκ. 6:40 Γονείς, Βοηθάτε Εσείς το Παιδί σας να Προοδεύσει ως το Βάφτισμα; Θέλουν να καλλιεργήσουν στο παιδί τους από τη βρεφική του ηλικία εγκάρδια εκτίμηση για τους υψηλούς ηθικούς κανόνες του Ιεχωβά.

Λουκ. 6:27, 28. «Ας Αγαπάμε . . . με Έργα και Αλήθεια» Μπορούμε επίσης να αποδεικνύουμε ότι η συγχώρησή μας είναι ειλικρινής αν προσευχόμαστε για εκείνους που αμαρτάνουν εναντίον μας.​

Λουκ. 6:38 Να Μιμείστε τη Συμπόνια του Ιεχωβά Εκείνοι που δείχνουν πρόθυμα συμπόνια έχουν με τη σειρά τους μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουν βοήθεια και υποστήριξη όταν το έχουν ανάγκη.​

Λουκ. 6:38 Απολαύστε τα Οφέλη που Προκύπτουν Όταν Δίνετε Διότι με το μέτρο με το οποίο μετράτε θα μετρήσουν σε εσάς, σε ανταπόδοση».

Λουκ. 6:38 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Κάθε Μέρα Πιθανότατα θα διαπιστώσουμε ότι, αν αποκτήσουμε τη συνήθεια να είμαστε ενθαρρυντικοί, οι άλλοι θα μας ανταποδίδουν την ενθάρρυνση.

Λουκ. 6:45 Γονείς, Βοηθήστε τα Παιδιά σας να Οικοδομήσουν Πίστη Παρόμοια αγάπη θα βοηθάει και τους γονείς να αγγίζουν την καρδιά των παιδιών τους.

Λουκ. 6:12-16 Μην Αφήνετε τα Λάθη των Άλλων να σας Κάνουν να Προσκόψετε Όταν ο Ιούδας αργότερα τον πρόδωσε, ο Χριστός δεν άφησε αυτή την αποστασία να αμαυρώσει τη δική του σχέση με τον Πατέρα του, τον Ιεχωβά, όπως δεν άφησε και την άρνηση του Πέτρου να το κάνει αυτό.

Λουκ. 6:38 Πώς να Ξεπερνάτε τα Αισθήματα Ανασφάλειας «Να δίνετε και οι άνθρωποι θα σας δώσουν», είπε ο Ιησούς στους μαθητές του.​

Λουκ. 6:12 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Ο Ιησούς, που διέθετε τέλειες διανοητικές δυνάμεις, ήξερε πόσο ωφέλιμο ήταν να πηγαίνει σε ήσυχα μέρη για να στοχάζεται και να προσεύχεται.​

Λουκ. 6:12 Προσευχή—Πώς Μπορεί να σας Ωφελήσει Η Γραφή μάς λέει πως, όταν επρόκειτο να επιλέξει τους 12 άντρες που θα υπηρετούσαν ως απόστολοί του, «πέρασε όλη τη νύχτα προσευχόμενος στον Θεό».​

Λουκ. 7:13 Ελπίδα για τους Νεκρούς—Πώς Μπορείτε να Είστε Βέβαιοι; Αμέσως ανέστησε τον γιο της.

Λουκ. 6:37 Να Μιμείστε την Ταπεινοφροσύνη και την Τρυφερότητα του Ιησού Αν αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να ενεργούμε ως κριτές, δεν θα σπεύδουμε να επικρίνουμε τους άλλους για τα λάθη τους ή να αμφισβητούμε τα κίνητρά τους.

Λουκ. 6:40 Διατηρήστε Ζωντανό το Ζήλο σας για τη Διακονία Πιθανότατα, θα έρθουν καλά αποτελέσματα αν ο εκπαιδευόμενος παρατηρεί και μιμείται τις μεθόδους που χρησιμοποιεί στη διακονία εκείνος ο οποίος τον βοηθάει.

Λουκ. 6:27, 28, 31, 35 Να Ακολουθείτε το Χρυσό Κανόνα στη Διακονία Σας Στην πραγματικότητα, ανέφερε το Χρυσό Κανόνα καθώς εξηγούσε πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους γενικά, ακόμη και στους εχθρούς μας.

Λουκ. 6:44 Γιατί Πρέπει να Εξετάσετε τη Θρησκεία Σας; Ο Ιησούς μάς έδωσε ένα κριτήριο με το οποίο μπορούμε να αξιολογούμε αντικειμενικά τη θρησκεία, όταν είπε: «Κάθε δέντρο γνωρίζεται από τον καρπό του».

Λουκ. 6:35 Να Εκτιμάτε τη Γενναιοδωρία και τη Λογικότητα του Ιεχωβά Σαφώς, ο Ιεχωβά είναι γενναιόδωρος με όλους τους ανθρώπους.​

Λουκ. 6:37 Για Εκείνους που Αγαπούν τον Ιεχωβά, «Δεν Υπάρχει Πρόσκομμα» Η Γραφή νουθετεί τους Χριστιανούς να μην κρίνουν, να συγχωρούν τους άλλους και να μην επιμένουν στα προσωπικά τους δικαιώματα.

Λουκ. 6:35 Καλοσύνη—Ουσιώδης στα Μάτια του Θεού Παρότρυνε τους ακολούθους του να μιμούνται τον Θεό ως προς αυτό: «Να είστε τέλειοι, όπως ο ουράνιος Πατέρας σας είναι τέλειος».​

Λουκ. 6:12 Διατηρήστε την Καρδιά σας Πλήρη Απέναντι στον Ιεχωβά Ναι, πρέπει να προσευχόμαστε ένθερμα και συχνά για να διατηρήσουμε την καρδιά μας πλήρη απέναντι στον Ιεχωβά.

Λουκ. 6:39 Πώς Δίνετε Εσείς Συμβουλές; Αν δεν κατέχουμε καλά ένα ζήτημα, η συμβουλή μας μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στον αποδέκτη.​

Λουκ. 6:45 Νεαροί—Να Καθοδηγείστε από το Λόγο του Θεού Αυτά που κάνετε όταν είστε μόνοι σας αποκαλύπτουν ποιες αξίες θεωρείτε πραγματικά πολύτιμες.​

Λουκ. 6:45 Να Έχετε Πλήρη Συμμετοχή στο Μεγάλο Πνευματικό Θερισμό Με αυτόν τον τρόπο, θα υποκινείστε από καρδιάς να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε στην υπηρεσία του.​

Λουκ. 6:31 Να Λέτε την Αλήθεια με τον Πλησίον Σας Οφείλουμε να φερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να φέρονται εκείνοι σε εμάς.​

Λουκ. 6:12 Να Μιμείστε τον Ιησού—Να Αποδίδετε Αποδεκτή Λατρεία στον Θεό Παρότι ήταν πολυάσχολος, ο Ιησούς έβρισκε πάντοτε χρόνο για να μιλάει στον ουράνιο Πατέρα του μέσω προσευχής.

Λουκ. 6:​27 Γιατί Δεν Πηγαίνουν στον Πόλεμο οι Μάρτυρες του Ιεχωβά; Επίσης πρόσταξε: «Να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να κάνετε καλό σε εκείνους που σας μισούν».

Λουκ. 6:40. Ο δάσκαλος του Λόγου του Θεού πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα στους σπουδαστές του. Πρέπει να πράττει όσα κηρύττει.

Λουκ. 6:40 Να Δίνετε Προσοχή στην «Τέχνη της Διδασκαλίας» Σας Επίσης, αν προσπαθούμε σε τακτική βάση να εφαρμόζουμε όσα μαθαίνουμε, θα βοηθηθούμε να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας.

Λουκ. 7:36-50 Να Καλλιεργείτε Ιδιότητες που Μπορούν να σας Βοηθήσουν να Κάνετε Μαθητές Άτομα κάθε είδους άκουγαν τον Ιησού επειδή έδειχνε στοργικό ενδιαφέρον για εκείνους και για τις περιστάσεις τους.

Λουκ. 6:41, 42 Πώς Θυμόμαστε Ορισμένα Άτομα Άλλο ένα παράδειγμα τέτοιας υπερβολής είναι ότι κάποιος βλέπει το άχυρο στο μάτι του αδελφού του αλλά δεν βλέπει το δοκάρι στο δικό του μάτι.

Λουκ. 6:40 «Ας Εργαζόμαστε το Καλό Προς Όλους» Εφόσον οι ακόλουθοι του Χριστού επιθυμούν να τον μιμούνται, θεωρούν το έργο διδασκαλίας του αγγέλματος της Αγίας Γραφής σχετικά με τη Βασιλεία του Θεού ως τη σπουδαιότερη δραστηριότητα στη ζωή τους.

Λουκ. 7:31-35 «Αν ο Θεός Είναι με το Μέρος μας, Ποιος θα Είναι Εναντίον Μας;»

Λουκ. 6:45 Πώς Μπορούμε να Καλλιεργούμε την Αρετή; Από μια τέτοια αγνή καρδιά μπορούν να προέλθουν ενάρετες σκέψεις, λόγια και πράξεις.

Λουκ. 6:22, 23 Αγαπάτε Εσείς Πάρα Πολύ τις Υπενθυμίσεις του Ιεχωβά; 21 Εφόσον τηρούμε τις υπενθυμίσεις του Ιεχωβά, μπορούμε να χαιρόμαστε ακόμη και όταν υποφέρουμε για χάρη της δικαιοσύνης.

Λουκ. 7:47 Να Αναζητάτε τον Ιεχωβά με Έτοιμη Καρδιά Δεν σας υποκινεί αυτή η αγάπη, το έλεος και η υπομονή του Ιεχωβά και του Ιησού να τους αγαπάτε ολοένα και περισσότερο;​

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: