ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 8, 9

«Γίνε Ακόλουθός Μου​—Τι Χρειάζεται;»

Λουκ. 9:62 Για να κάνει ο ζευγάς ίσια αυλάκια, δεν έπρεπε να αποσπάται η προσοχή του από όσα ήταν πίσω του. Παρόμοια, ο Χριστιανός δεν πρέπει να επιτρέπει στα πράγματα που άφησε πίσω του στον κόσμο να του αποσπούν την προσοχή.​—Φλπ 3:13.

Όταν περνάμε δυσκολίες, είναι εύκολο να νοσταλγούμε “τις παλιές καλές μέρες”, ίσως την εποχή προτού γνωρίσουμε την αλήθεια. Όταν το κάνουμε αυτό, συνήθως μεγαλοποιούμε τις χαρές και μικροποιούμε τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν. Αυτό έκαναν οι Ισραηλίτες μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο. (Αρ 11:5, 6) Αν κάνουμε συνέχεια τέτοιες σκέψεις, ίσως μπούμε στον πειρασμό να επιστρέψουμε στον προηγούμενο τρόπο ζωής μας. Πόσο καλύτερο είναι να αναλογιζόμαστε τις ευλογίες που έχουμε τώρα και να εστιάζουμε στις χαρές που θα έχουμε στο μέλλον υπό τη Βασιλεία!​—2Κο 4:16-18.

Λουκ. 9:57, 58​—Όσοι ακολουθούν τον Ιησού πρέπει να θέτουν την εμπιστοσύνη τους στον Ιεχωβά (it-2 1228)

Τα Πουλιά Έχουν Τόπους να Κουρνιάσουν”. Ορισμένες μεταφράσεις αποδίδουν τη λέξη κατασκήνωσις του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου ως «φωλιά». Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η λέξη αναφέρεται στον “τόπο ανάπαυσης ή κουρνιάσματος” όπου διανυκτερεύουν τα πουλιά, και όχι στη φωλιά όπου επωάζουν αβγά ή μεγαλώνουν τα μικρά τους. Όταν ένας από τους γραμματείς είπε στον Ιησού: «Δάσκαλε, θα σε ακολουθήσω οπουδήποτε πρόκειται να πας», ο Ιησούς απάντησε: «Οι αλεπούδες έχουν φωλιές και τα πουλιά του ουρανού έχουν τόπους να κουρνιάσουν, αλλά ο Γιος του ανθρώπου δεν έχει πουθενά να γείρει το κεφάλι του». (Ματ 8:19, 20· Λου 9:57, 58) Εδώ ο Ιησούς τόνισε ότι ο άνθρωπος αυτός, για να γίνει ακόλουθός του, έπρεπε να εγκαταλείψει την ιδέα ότι θα απολάμβανε τις συνήθεις ανέσεις και ευκολίες, και όφειλε να εμπιστεύεται πλήρως στον Ιεχωβά. Αυτή η αρχή αντανακλάται στην υποδειγματική προσευχή την οποία δίδαξε στους μαθητές του: «Δώσε μας σήμερα το ψωμί μας για αυτή την ημέρα», καθώς επίσης στη δήλωσή του: «Έτσι λοιπόν, να είστε σίγουροι ότι όποιος από εσάς δεν αποχαιρετάει όλα τα υπάρχοντά του δεν μπορεί να είναι μαθητής μου».—Ματ 6:11· Λου 14:33.

Λουκ. 9:59, 60​—Όσοι ακολουθούν τον Ιησού βάζουν τη Βασιλεία του Θεού πρώτη στη ζωή τους («να θάψω τον πατέρα μου», «Άφησε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς τους» σημειώσεις μελέτης για Λου 9:59, 60, nwtsty)

να θάψω τον πατέρα μου:

Η συγκεκριμένη διατύπωση πιθανότατα δεν εννοεί ότι αυτός ο άνθρωπος μόλις είχε χάσει τον πατέρα του και ζητούσε απλώς να κάνει διευθετήσεις για την κηδεία. Αν είχε γίνει αυτό, είναι απίθανο να βρισκόταν εκεί και να μιλάει με τον Ιησού. Στην αρχαία Μέση Ανατολή, όταν συνέβαινε ένας θάνατος στην οικογένεια, η κηδεία γινόταν πολύ γρήγορα, συνήθως την ίδια μέρα. Ο πατέρας λοιπόν αυτού του ανθρώπου ίσως ήταν άρρωστος ή ηλικιωμένος, όχι νεκρός. Και ο Ιησούς δεν θα του έλεγε να εγκαταλείψει έναν άρρωστο γονέα ο οποίος χρειαζόταν βοήθεια, άρα πρέπει να υπήρχαν άλλοι συγγενείς που μπορούσαν να φροντίσουν για αυτές τις βασικές ανάγκες. (Μαρ 7:9-13) Εκείνος ο άνθρωπος, ουσιαστικά, έλεγε: “Θα σε ακολουθήσω, αλλά όχι όσο ζει ο πατέρας μου. Περίμενε μέχρι να πεθάνει και να τον θάψω”. Ωστόσο, από την άποψη του Ιησού, εκείνος ο άνθρωπος έχανε μια ευκαιρία να βάλει τα συμφέροντα της Βασιλείας του Θεού πρώτα στη ζωή του.​—Λου 9:60, 62.

Άφησε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς τους:

Όπως φαίνεται στη σημείωση μελέτης για το εδάφιο Λου 9:59, ο πατέρας του ανθρώπου στον οποίο μιλάει ο Ιησούς ήταν πιθανότατα άρρωστος ή ηλικιωμένος, όχι νεκρός. Προφανώς λοιπόν, ο Ιησούς λέει: “Άφησε αυτούς που είναι πνευματικά νεκροί να θάψουν τους νεκρούς τους”, το οποίο σημαίνει ότι εκείνος ο άνθρωπος έπρεπε να αφήσει τους άλλους συγγενείς να φροντίσουν τον πατέρα του μέχρι τον θάνατο και την ταφή του. Ακολουθώντας τον Ιησού, αυτός ο άνθρωπος θα επέλεγε να μπει στον δρόμο προς την αιώνια ζωή και να μη βρίσκεται ανάμεσα σε όσους ήταν πνευματικά νεκροί ενώπιον του Θεού. Στην απάντησή του, ο Ιησούς δείχνει ότι, για να παραμείνει κάποιος πνευματικά ζωντανός, είναι ουσιώδες να βάζει τη Βασιλεία του Θεού πρώτη στη ζωή του και να τη διακηρύττει παντού.

Λουκ. 9:61, 62​—Όσοι ακολουθούν τον Ιησού δεν πρέπει να επιτρέπουν στα πράγματα του κόσμου να αποσπούν την προσοχή τους («Όργωμα» πολυμέσα για Λου 9:61, 62, nwtsty· w12 15/4 σ. 15, 16 ¶11-13)

Όργωμα

Το όργωμα γινόταν συνήθως το φθινόπωρο όταν οι βροχές μαλάκωναν το χώμα που είχε σκληρύνει από τον ήλιο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. (Βλέπε Παρ. Β15.) Μερικά αλέτρια αποτελούνταν από ένα απλό αιχμηρό ξύλο, πιθανώς με μεταλλική άκρη, το οποίο συνδεόταν με ένα στέλεχος (το σταβάρι), και το έσερναν ένα ή περισσότερα ζώα. Μετά το όργωμα του χώματος έσπερναν τον σπόρο. Οι Εβραϊκές Γραφές έχουν αρκετά παραδείγματα στα οποία γίνεται νύξη στη γνώριμη εργασία του οργώματος. (Κρ 14:18· Ησ 2:4· Ιερ 4:3· Μιχ 4:3) Ο Ιησούς χρησιμοποιούσε συχνά γεωργικές εργασίες για να περιγράψει παραστατικά ορισμένες σημαντικές διδασκαλίες. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στην εργασία που περιλαμβάνεται στο όργωμα θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα του να είναι κάποιος μαθητής με όλη του την καρδιά. (Λου 9:62) Αν ο ζευγάς άφηνε κάτι να αποσπάσει την προσοχή του από την εργασία του, θα έφτιαχνε στραβά αυλάκια. Παρόμοια, ο μαθητής του Χριστού που αφήνει την προσοχή του να αποσπαστεί ή παρεκκλίνει από την εκτέλεση των καθηκόντων του γίνεται ακατάλληλος για τη Βασιλεία του Θεού.

11. Πώς επηρεάστηκε η εργασία του εργάτη στο παράδειγμα του Ιησού, και γιατί; Για να εξάρουμε το δίδαγμα από το παράδειγμα που ανέφερε ο Ιησούς, ας χρωματίσουμε αυτή τη λεκτική εικόνα προσθέτοντας ορισμένες λεπτομέρειες. Κάποιος εργάτης οργώνει ένα χωράφι. Παράλληλα, όμως, δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του το σπίτι του, όπου είναι η οικογένεια και οι φίλοι του και όπου μπορεί να βρει φαγητό, μουσική, γέλιο και σκιά. Νιώθει λαχτάρα για όλα αυτά. Αφού οργώσει ένα μεγάλο κομμάτι, η επιθυμία του για εκείνα τα απολαυστικά πράγματα της ζωής τον κυριεύει τόσο πολύ ώστε γυρίζει για να κοιτάξει αυτά «που βρίσκονται πίσω». Αν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη μέχρι να σπαρθεί το χωράφι, η προσοχή του αποσπάται και η εργασία του χωλαίνει. Αναμφίβολα, η έλλειψη υπομονής του εργάτη απογοητεύει τον κύριό του.

12. Ποιον παραλληλισμό μπορούμε να κάνουμε ανάμεσα στον εργάτη του παραδείγματος του Ιησού και σε ορισμένους Χριστιανούς σήμερα; Ας κάνουμε τώρα έναν παραλληλισμό με τη σημερινή εποχή. Ο αγρότης θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει οποιονδήποτε Χριστιανό που φαίνεται να ενεργεί σωστά αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται σε πνευματικό κίνδυνο. Ας φανταστούμε, για παράδειγμα, έναν αδελφό που παρακολουθεί τις συναθροίσεις και συμμετέχει στην υπηρεσία αγρού. Ωστόσο, δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του ορισμένες πτυχές του κοσμικού τρόπου ζωής που τον ελκύουν. Βαθιά στην καρδιά του τις λαχταράει. Τελικά, αφού επιτελεί τη διακονία του επί αρκετά χρόνια, η επιθυμία του για κάποια πράγματα του κόσμου τον κυριεύει τόσο πολύ ώστε γυρίζει για να κοιτάξει αυτά «που βρίσκονται πίσω». Αν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στη διακονία, αυτός δεν κρατάει «σφιχτά το λόγο της ζωής», και η συμμετοχή του στις θεοκρατικές δραστηριότητες χωλαίνει. (Φιλιπ. 2:16) Τέτοια έλλειψη εγκαρτέρησης κάνει τον Ιεχωβά, «τον Κύριο του θερισμού», να λυπάται.​—Λουκ. 10:2.

13. Τι περιλαμβάνει το να υπηρετούμε τον Ιεχωβά με πλήρη καρδιά; Το δίδαγμα είναι προφανές. Ασφαλώς είμαστε αξιέπαινοι αν συμμετέχουμε τακτικά σε ωφέλιμες και ικανοποιητικές δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση των συναθροίσεων και η υπηρεσία αγρού. Αλλά το να υπηρετούμε τον Ιεχωβά με πλήρη καρδιά περιλαμβάνει περισσότερα. (2 Χρον. 25:1, 2, 27) Αν ένας Χριστιανός συνεχίζει βαθιά στην καρδιά του να αγαπάει «τα πράγματα που βρίσκονται πίσω»​—δηλαδή ορισμένες πτυχές του κοσμικού τρόπου ζωής—​κινδυνεύει να χάσει την καλή του υπόσταση ενώπιον του Θεού. (Λουκ. 17:32) Μόνο αν “αποστρεφόμαστε ό,τι είναι πονηρό και προσκολλούμαστε σε ό,τι είναι καλό” θα είμαστε “κατάλληλοι για τη βασιλεία του Θεού”. (Ρωμ. 12:9· Λουκ. 9:62) Συνεπώς, όλοι μας πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι δεν αφήνουμε τίποτα από τον κόσμο του Σατανά, όσο χρήσιμο ή απολαυστικό και αν φαίνεται, να μας εμποδίζει να φροντίζουμε ολόκαρδα τα συμφέροντα της Βασιλείας.​—2 Κορ. 11:14· διαβάστε Φιλιππησίους 3:13, 14.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Λουκ. 8:3​—Πώς «υπηρετούσαν» αυτές οι Χριστιανές τον Ιησού και τους αποστόλους; («τους υπηρετούσαν» σημείωση μελέτης για Λου 8:3, nwtsty)

τους υπηρετούσαν:

Ή αλλιώς «τους υποστήριζαν, τους φρόντιζαν». Η λέξη διακονέω του πρωτότυπου κειμένου μπορεί να αναφέρεται στην κάλυψη των υλικών αναγκών των άλλων με την εξασφάλιση, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα τροφής, και ούτω καθεξής. Χρησιμοποιείται με παρόμοια έννοια στα εδάφια Λου 10:40 («φροντίζω για τις δουλειές»), 12:37 («υπηρετήσει») και Πρ 6:2 («μοιράζουμε τροφή»), αλλά μπορεί να αναφέρεται και σε όλες τις άλλες παρόμοιες υπηρεσίες προσωπικής φύσης. Αυτή η λέξη περιγράφει εδώ πώς υποστήριζαν τον Ιησού και τους μαθητές του οι γυναίκες που αναφέρονται στα εδάφια 2 και 3, βοηθώντας τους να φέρουν σε πέρας τον θεόδοτο διορισμό τους. Κάνοντάς το αυτό, εκείνες οι γυναίκες δόξαζαν τον Θεό, ο οποίος έδειξε την εκτίμησή του διατηρώντας στην Αγία Γραφή ένα υπόμνημα της γεμάτης έλεος γενναιοδωρίας τους ώστε να το διαβάζουν όλες οι μελλοντικές γενιές. (Παρ 19:17· Εβρ 6:10) Η ίδια λέξη του πρωτότυπου κειμένου χρησιμοποιείται για τις γυναίκες που αναφέρονται στα εδάφια Ματ 27:55· Μαρ 15:41.

Λουκ. 9:49, 50​—Γιατί δεν εμπόδισε ο Ιησούς έναν άνθρωπο να εκβάλλει δαίμονες, παρότι εκείνος δεν τον ακολουθούσε; (w08 15/3 σ. 31 ¶2)

Γιατί δεν εμπόδισε ο Ιησούς έναν άνθρωπο να εκβάλλει δαίμονες, παρότι εκείνος δεν τον ακολουθούσε; Ο Ιησούς δεν εμπόδισε εκείνον τον άνθρωπο επειδή δεν είχε σχηματιστεί ακόμη η Χριστιανική εκκλησία. Επομένως, δεν απαιτούνταν από αυτόν να συνοδεύει κυριολεκτικά τον Ιησού για να ασκεί πίστη στο όνομά του και για να εκβάλλει δαίμονες.—Μάρκ. 9:38-40.

Λουκ. 9:27, 28​—Γιατί λέει ο Λουκάς ότι η μεταμόρφωση έλαβε χώρα “οχτώ ημέρες” μετά την υπόσχεση του Ιησού προς τους μαθητές του ότι κάποιοι από αυτούς δεν “επρόκειτο να γευτούν θάνατο” μέχρι να τον δουν να έρχεται στη Βασιλεία του, ενώ και ο Ματθαίος και ο Μάρκος αναφέρουν ότι έλαβε χώρα «έξι ημέρες αργότερα»; (Ματθ. 17:1· Μάρκ. 9:2) Ο Λουκάς συμπεριέλαβε προφανώς δύο επιπρόσθετες ημέρες—την ημέρα κατά την οποία δόθηκε η υπόσχεση και την ημέρα κατά την οποία εκπληρώθηκε.

Λουκ. 9:49, 50​—Γιατί δεν εμπόδισε ο Ιησούς έναν άνθρωπο να εκβάλλει δαίμονες, παρότι εκείνος δεν τον ακολουθούσε; Ο Ιησούς δεν εμπόδισε εκείνον τον άνθρωπο επειδή δεν είχε σχηματιστεί ακόμη η Χριστιανική εκκλησία. Επομένως, δεν απαιτούνταν από αυτόν να συνοδεύει κυριολεκτικά τον Ιησού για να ασκεί πίστη στο όνομά του και για να εκβάλλει δαίμονες.—Μάρκ. 9:38-40.

Λουκ. 8:15. “Για να κρατούμε [το λόγο] και να καρποφορούμε με υπομονή”, πρέπει να κατανοούμε, να εκτιμούμε και να αφομοιώνουμε το Λόγο του Θεού. Είναι απαραίτητο να στοχαζόμαστε με προσευχή όταν διαβάζουμε τη Γραφή και τα βασισμένα σε αυτήν έντυπα.

Λουκ. 8:1-3 Γιατί να Δίνουμε σε Αυτόν που Έχει τα Πάντα; Αργότερα, ο Ιησούς και οι απόστολοί του ωφελήθηκαν παρόμοια από τη γενναιοδωρία των γυναικών «οι οποίες τους υπηρετούσαν από τα υπάρχοντά τους».​

Λουκ. 8:14 Ποιο Είδος Αγάπης Φέρνει Αληθινή Ευτυχία; Η φράση «άτομα που αγαπούν τις απολαύσεις» περιγράφει εύστοχα εκείνους που «παρασύρονται από . . . τις απολαύσεις αυτής της ζωής».​

Λουκ. 9:46-48 Μην Αφήσετε Τίποτα να σας Στερήσει το Βραβείο Ο Ιησούς ασκεί την ηγεσία του στην εκκλησία του με στοργική υπομονή.

Λουκ. 8:1 «Πηγαίνετε . . . και Κάντε Μαθητές από Όλα τα Έθνη» Το έργο τους περιλάμβανε το να αναζητούν τους αξίους από σπίτι σε σπίτι.

Λουκ. 8:18 Να Μιμείστε τους Στενούς Φίλους του Ιεχωβά Μπορούμε να μιμούμαστε την πίστη της Μαρίας ακούγοντας προσεκτικά όσα μαθαίνουμε για τον Ιεχωβά και τους σκοπούς του, κάνοντας στοχασμούς γύρω από πνευματικές αλήθειες και μιλώντας με χαρά σε άλλους για όσα έχουμε μάθει.​

Λουκ. 8:23 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά Χωρίς Περισπασμούς Δεν διέθετε ούτε σπίτι ούτε γη.​—Λουκ. 9:58· 19:33-35. … Αν και τέλειος, είχε τις φυσιολογικές ανθρώπινες ανάγκες, και μερικές φορές ένιωθε πολύ κουρασμένος επειδή δαπανούσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του Θεού.​

Λουκ. 8:14, 15 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Αντιθέτως, μπορεί εύκολα να “παρασυρθούμε από τις ανησυχίες και τον πλούτο και τις απολαύσεις αυτής της ζωής, . . . και να μη φέρουμε τίποτα σε τελειότητα”.​

Λουκ. 8:1 Διατηρήστε Ζωντανό το Ζήλο σας για τη Διακονία Ο Ιησούς γνώριζε ότι οι μαθητές του χρειάζονταν οδηγίες ώστε να γίνουν αποτελεσματικοί ευαγγελιστές, και τους έδειξε πώς έπρεπε να κάνουν αυτό το έργο.

Λουκ. 9:58 Να Μιμείστε το Θάρρος και τη Διάκριση του Ιησού Ενεργώντας σοφά, επέλεξε να κρατήσει τη ζωή του απλή ώστε να αφιερώνει το χρόνο και τις δυνάμεις του στη διακονία.

Λουκ. 8:1-3 Ποιος Είναι ο Ρόλος των Γυναικών στο Σκοπό του Ιεχωβά; Μερικές γυναίκες που ήταν μαθήτριες του Ιησού διακονούσαν αυτόν και τους αποστόλους του.

Λουκ. 8:49-56 Ελπίδα για τους Νεκρούς—Η Ανάσταση Δεύτερον, οι απόστολοι είχαν δει με τα μάτια τους τον Ιησού να κάνει τουλάχιστον τρεις αναστάσεις​—κατ’ αρχάς στη Ναΐν, έπειτα στην Καπερναούμ και τελικά στη Βηθανία.

Λουκ. 8:52 Δεν Τελειώνουν Όλα με το Θάνατο! Ακριβώς προτού την αναστήσει, είπε και για αυτήν ότι κοιμόταν.​

Λουκ. 9:58 Θα Κάνετε Εσείς Θυσίες για τη Βασιλεία; Απεναντίας, επέλεξε να επικεντρωθεί στην προώθηση των συμφερόντων της Βασιλείας.

Λουκ. 9:46-48 Ποιμένες, να Μιμείστε τους Μεγαλύτερους Ποιμένες Αντί να χάνει την υπομονή του, ο Ιησούς συνέχιζε να τους διδάσκει και να τους δίνει στοργικές συμβουλές για την εκδήλωση ταπεινοφροσύνης.

Λουκ. 8:1 Να Είστε Θαρραλέοι—Ο Ιεχωβά Είναι Μαζί Σας! Εκείνος ταξίδευε «από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό, κηρύττοντας και αναγγέλλοντας τα καλά νέα της βασιλείας του Θεού».

Λουκ. 9:46-48 Ο Ιησούς Έθεσε Υπόδειγμα Ταπεινοφροσύνης Διότι αυτός που συμπεριφέρεται ως μικρότερος μεταξύ όλων σας, αυτός είναι μεγάλος».

Λουκ. 9:24, 25 Να Καλλιεργείτε Αγάπη που Δεν Χάνεται Ποτέ Αυτή η αγάπη μάς υποκινεί να είμαστε, όχι μόνο διατεθειμένοι να χάσουμε υλικά αποκτήματα, αλλά και πρόθυμοι να διατηρήσουμε την ακεραιότητά μας και να χάσουμε ακόμη και τη ζωή μας για χάρη του Χριστού.

Λουκ. 9:46-48 Να Διατηρείτε τη Διανοητική Στάση του Χριστού Μέσα Σας Όταν συλλογιζόμαστε την ταπεινή διανοητική στάση του Ιησού, βοηθούμαστε να “συμπεριφερόμαστε ως μικρότεροι” μεταξύ των αδελφών μας.

Λουκ. 8:1 Μιμούμενοι τον Ιησού, να Διδάσκετε με Αγάπη Αντί να περιμένει να έρθουν οι άνθρωποι σε αυτόν, διένυε πεζός εκατοντάδες χιλιόμετρα για να τους μεταδώσει τα καλά νέα.

Λουκ. 9:46-48 Να Λέτε την Αλήθεια με τον Πλησίον Σας Παραδείγματος χάρη, όταν οι απόστολοί του λογομαχούσαν επανειλημμένα για το ποιος ήταν μεγαλύτερος, ο Ιησούς σταθερά αλλά υπομονετικά τους βοηθούσε να αντιληφθούν την ανάγκη για ταπεινοφροσύνη.

Λουκ. 9:11 Κρατήστε τα Μάτια σας στο Βραβείο Όπου και αν πήγε, ο Ιησούς «γιάτρεψε εκείνους που είχαν ανάγκη θεραπείας».​

Λουκ. 9:6 Η Διακονία από Σπίτι σε Σπίτι—Γιατί Είναι Σημαντική Τώρα; Αυτές οι οδηγίες δείχνουν ξεκάθαρα πως, καθώς οι απόστολοι «διάβαιναν την περιοχή από χωριό σε χωριό, διακηρύττοντας τα καλά νέα», έπρεπε να παίρνουν την πρωτοβουλία να επισκέπτονται τους ανθρώπους στα σπίτια τους.​

Λουκ. 9:23, 24 Να Επιζητείτε την Καθοδηγία του Θεού στο Καθετί Ο Ιησούς έδειξε ότι η αληθινή λατρεία περιλαμβάνει την αυτοθυσία, η οποία επίσης απαιτεί πίστη.

Λουκ. 8:14 Επιδιώκουμε Ουσιαστικό Σκοπό στη Ζωή Κινδυνεύουμε να “παρασυρθούμε από τις ανησυχίες και τον πλούτο και τις απολαύσεις αυτής της ζωής”.

Λουκ. 8:1 Ποιμένες που Είναι «Παραδείγματα για το Ποίμνιο» Ο Ιησούς έπαιρνε πολλές φορές τους ακολούθους του μαζί του στο έργο κηρύγματος και επωφελούνταν αυτών των ευκαιριών για να τους ενθαρρύνει.

Λουk. 8:14 Να Περπατάτε Μέσω Πίστης, Όχι Μέσω Όρασης! Αν δεν προσέχουμε, οι «απολαύσεις αυτής της ζωής» μπορούν να παραγκωνίσουν τις πνευματικές δραστηριότητες μέχρι του σημείου να τις “πνίξουν εντελώς”.

Λουκ. 8:18 Όταν Ανακύπτουν Διαφωνίες στο Γάμο Μια άλλη πτυχή στο χειρισμό διαφωνιών φαίνεται στα λόγια του Ιησού: «Να δίνετε προσοχή στο πώς ακούτε».

Λουκ. 8:11, 15 Καρποφορεί η Αλήθεια σε Εκείνους που Διδάσκετε; «Όσο για εκείνο που έπεσε στο καλό χώμα, αυτοί είναι εκείνοι που, αφού ακούσουν το λόγο με καλή και αγαθή καρδιά, τον κρατούν και καρποφορούν με υπομονή».

Λουκ. 8:1-3 Ας Δίνουμε με Τρόπο που Ευαρεστεί τον Θεό Στα εδάφια Λουκάς 8:1-3, για παράδειγμα, μας λέγεται ότι η Μαρία η Μαγδαληνή, η Ιωάννα, η Σουσάννα και άλλες χρησιμοποιούσαν «τα υπάρχοντά τους» για να διακονούν ταπεινά τον Ιησού και τους αποστόλους του.

Λουκ. 9:48 Μην Παραιτείστε από το να Κάνετε το Καλό Παρόμοια, οι Χριστιανοί σήμερα πρέπει να είναι πρόθυμοι να συμπεριφέρονται ως “μικρότεροι” και να μην απαιτούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.

Λουκ. 9:62 Έχετε Κάνει την Αλήθεια Κτήμα Σας; Επίσης είπε: «Αν κάποιος θέλει να έρθει πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώνει το ξύλο του βασανισμού του κάθε ημέρα και ας με ακολουθεί συνεχώς».​—Ματθαίος 7:13, 14· Λουκάς 9:23. … Η χαλάρωση δεν θα φέρει την ευλογία του Ιεχωβά.

Λουκ. 9:62 Γιατί Πρέπει να Τηρείτε τις Υποσχέσεις Σας; Από τη στιγμή όμως που “βάζουμε το χέρι μας στο αλέτρι” και γινόμαστε αφιερωμένοι υπηρέτες του Ιεχωβά και μαθητές του Γιου του, του Ιησού Χριστού, δεν θα πρέπει ποτέ να κοιτάμε τα πράγματα του κόσμου που έχουμε αφήσει πίσω.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: