ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΡΚΟΣ 1, 2

«Σου Συγχωρούνται οι Αμαρτίες»

2:5-12 Κατεβάζουν έναν παράλυτο στον Ιησού μέσα από άνοιγμα στη στέγη, Τι μαθαίνουμε από αυτό το θαύμα; Η αρρώστια συνδέεται με την κληρονομημένη αμαρτία, Ο Ιησούς έχει την εξουσία να συγχωρεί αμαρτίες και τη δύναμη να γιατρεύει αρρώστους, Υπό τη Βασιλεία, ο Ιησούς θα εξαλείψει την ατέλεια και τις αρρώστιες για πάντα, Πώς μπορούν τα εδάφια Μάρκος 2:5-12 να με βοηθούν να υπομένω αν έχω κάποια αρρώστια;

Μαρ 2:3-5​—Ο Ιησούς συγχώρησε με συμπόνια τις αμαρτίες ενός παράλυτου (jy σ. 67 ¶3-5)

Ενόσω ο Ιησούς διδάσκει σε εκείνο το κατάμεστο δωμάτιο, τέσσερις άντρες φέρνουν έναν παράλυτο πάνω σε φορείο. Θέλουν να γιατρέψει ο Ιησούς τον φίλο τους. Εξαιτίας του πλήθους, όμως, δεν μπορούν να «τον φέρουν μέχρι τον Ιησού». (Μάρκος 2:4) Φανταστείτε πόσο απογοητεύονται! Ωστόσο, σκαρφαλώνουν στην επίπεδη στέγη του σπιτιού και δημιουργούν ένα άνοιγμα στα κεραμίδια. Κατόπιν κατεβάζουν το φορείο με τον παράλυτο μέσα στο σπίτι.

Μήπως ο Ιησούς θυμώνει που τον διακόπτουν; Καθόλου! Εντυπωσιάζεται πολύ από την πίστη τους και λέει στον παράλυτο: «Σου συγχωρούνται οι αμαρτίες». (Ματθαίος 9:2) Αλλά μπορεί πράγματι ο Ιησούς να συγχωρεί αμαρτίες; Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι διαφωνούν και συλλογίζονται: «Γιατί μιλάει έτσι αυτός ο άνθρωπος; Βλασφημεί. Ποιος μπορεί να συγχωρεί αμαρτίες παρά μόνο ένας, ο Θεός;»​—Μάρκος 2:7.

Ο Ιησούς, που γνωρίζει τις σκέψεις τους, τους λέει: «Γιατί συλλογίζεστε αυτά τα πράγματα μέσα στην καρδιά σας; Τι είναι ευκολότερο να κάνω; Να πω στον παράλυτο: “Σου συγχωρούνται οι αμαρτίες” ή να πω: “Σήκω και πάρε το φορείο σου και περπάτα”;» (Μάρκος 2:8, 9) Πράγματι, ο Ιησούς μπορεί να συγχωρήσει τις αμαρτίες εκείνου του ανθρώπου με βάση τη θυσία που θα προσφέρει αργότερα.

Μαρ 2:6-12​—Ο Ιησούς απέδειξε ότι έχει την εξουσία να συγχωρεί αμαρτίες γιατρεύοντας τον παράλυτο («Τι είναι ευκολότερο» σημείωση μελέτης για Μαρ 2:9, nwtsty)

Τι είναι ευκολότερο: Θα ήταν εύκολο για κάποιον να πει ότι μπορούσε να συγχωρεί αμαρτίες, εφόσον δεν θα χρειαζόταν κάποια ορατή απόδειξη για να τεκμηριώσει αυτόν τον ισχυρισμό. Αλλά αν ο Ιησούς έλεγε Σήκω . . . και περπάτα έπρεπε να κάνει ένα θαύμα που θα έδειχνε σε όλους ξεκάθαρα ότι είχε την εξουσία να συγχωρεί αμαρτίες. Αυτή η αφήγηση και το εδάφιο Ησ 33:24 συνδέουν την αρρώστια με την αμαρτωλή μας κατάσταση.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Μαρ 1:11​—Ποιο είναι το νόημα των λόγων που είπε ο Ιεχωβά στον Ιησού; («μια φωνή ήρθε από τους ουρανούς», «Εσύ είσαι ο Γιος μου», «σε έχω επιδοκιμάσει» σημειώσεις μελέτης για Μαρ 1:11, nwtsty)

μια φωνή ήρθε από τους ουρανούς: Η πρώτη από τις τρεις φορές, όπως καταγράφεται στις αφηγήσεις των Ευαγγελίων, όπου ο Ιεχωβά μιλάει απευθείας στους ανθρώπους.​—Βλέπε σημειώσεις μελέτης για Μαρ 9:7· Ιωα 12:28.

Εσύ είσαι ο Γιος μου: Ως πνευματικό πλάσμα, ο Ιησούς ήταν ο Γιος του Θεού. (Ιωα 3:16) Αλλά από τη στιγμή που γεννήθηκε ως άνθρωπος, ο Ιησούς ήταν ένας “γιος του Θεού” όπως ήταν και ο τέλειος Αδάμ. (Λου 1:35· 3:38) Ωστόσο, φαίνεται λογικό ότι τα λόγια του Θεού εδώ είναι κάτι περισσότερο από μια απλή δήλωση της ταυτότητας του Ιησού. Όταν ο Θεός έκανε αυτή τη διακήρυξη, που συνδυάστηκε με την έκχυση του αγίου πνεύματος, προφανώς έδειξε ότι ο άνθρωπος Ιησούς γεννήθηκε ως πνευματικός Γιος Του, δηλαδή “αναγεννήθηκε” με την ελπίδα να επιστρέψει σε ζωή στον ουρανό και χρίστηκε με το πνεύμα ώστε να είναι ο διορισμένος Βασιλιάς και Αρχιερέας του Θεού.​—Παράβαλε Ιωα 3:3-6· 6:51· Λου 1:31-33· Εβρ 2:17· 5:1, 4-10· 7:1-3.

σε έχω επιδοκιμάσει: Ή αλλιώς «είμαι πολύ ευχαριστημένος μαζί σου· μου δίνεις μεγάλη χαρά». Η ίδια φράση χρησιμοποιείται στο εδάφιο Ματ 12:18, το οποίο αποτελεί παράθεση από το εδάφιο Ησ 42:1 σχετικά με τον υποσχεμένο Μεσσία, δηλαδή τον Χριστό. Η έκχυση του αγίου πνεύματος και η διακήρυξη του Θεού σχετικά με τον Γιο του προσδιόριζαν ξεκάθαρα την ταυτότητα του Ιησού ως του υποσχεμένου Μεσσία

Μαρ 2:27, 28​—Γιατί αποκάλεσε ο Ιησούς τον εαυτό του “Κύριο . . . του Σαββάτου”; («Κύριος . . . του Σαββάτου» σημείωση μελέτης για Μαρ 2:28, nwtsty)

Κύριος . . . του Σαββάτου: Ο Ιησούς εφαρμόζει αυτή τη φράση στον εαυτό του (Ματ 12:8· Λου 6:5), δείχνοντας ότι το Σάββατο ήταν στη διάθεσή του για να επιτελέσει το έργο που του είχε αναθέσει ο ουράνιος Πατέρας του. (Παράβαλε Ιωα 5:19· 10:37, 38) Το Σάββατο, ο Ιησούς έκανε κάποια από τα πιο εντυπωσιακά του θαύματα, που περιλάμβαναν τη θεραπεία ασθενών. (Λου 13:10-13· Ιωα 5:5-9· 9:1-14) Αυτό προφανώς προσκίαζε το είδος της ανακούφισης που θα φέρει στη διάρκεια της διακυβέρνησης της Βασιλείας του, η οποία θα μοιάζει με σαββατιαία ανάπαυση.​—Εβρ 10:1.

Μαρ 1:15​ Για ποιο πράγμα είχε συμπληρωθεί «ο προσδιορισμένος καιρός»; Ο Ιησούς ανέφερε ότι είχε συμπληρωθεί ο προσδιορισμένος καιρός για να αρχίσει τη διακονία του. Επειδή ο ίδιος ήταν παρών ως Προσδιορισμένος Βασιλιάς, η Βασιλεία του Θεού είχε πλησιάσει. Άνθρωποι με δίκαιη καρδιά μπορούσαν πλέον να ανταποκριθούν στο κήρυγμά του και να κάνουν βήματα που θα τους έφερναν την επιδοκιμασία του Θεού.

Μαρ 1:44· 3:12· 7:36​—Γιατί δεν ήθελε ο Ιησούς να διαφημίζονται τα θαύματά του; Αντί να βγάζουν οι άνθρωποι συμπεράσματα με βάση εντυπωσιακές ή πιθανώς διαστρεβλωμένες ειδήσεις, ο Ιησούς ήθελε να διακρίνουν οι ίδιοι ότι αυτός ήταν ο Χριστός και να πάρουν μια προσωπική απόφαση με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία. (Ησ. 42:1-4· Ματθ. 8:4· 9:30· 12:15-21· 16:20· Λουκ. 5:14) Εξαίρεση αποτέλεσε η περίπτωση του άλλοτε δαιμονισμένου άντρα στη χώρα των Γερασηνών. Ο Ιησούς τού είπε να πάει στο σπίτι του και να αναφέρει το ζήτημα στους συγγενείς του. Οι ντόπιοι είχαν ζητήσει από τον Ιησού να φύγει από εκείνη την περιοχή, και ως εκ τούτου αυτός θα είχε ελάχιστη ή καθόλου επαφή με τους ανθρώπους εκεί. Η παρουσία και η μαρτυρία ενός ανθρώπου στον οποίο ο Ιησούς είχε κάνει μια καλή πράξη θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν οποιαδήποτε αρνητικά σχόλια για την απώλεια των γουρουνιών.—Μάρκ. 5:1-20· Λουκ. 8:26-39.

Μαρ 2:28​ Γιατί αποκαλείται ο Ιησούς «Κύριος ακόμη και του σαββάτου»; «Ο Νόμος έχει σκιά των καλών μελλοντικών πραγμάτων», έγραψε ο απόστολος Παύλος. (Εβρ. 10:1) Όπως όριζε ο Νόμος, το Σάββατο ερχόταν έπειτα από έξι ημέρες εργασίας, και ο Ιησούς έκανε πολλές θεραπείες εκείνη την ημέρα. Αυτό προσκίαζε την ειρηνική ανάπαυση και τις άλλες ευλογίες που θα γευτεί η ανθρωπότητα υπό τη Χιλιετή Βασιλεία του Χριστού μετά το τέλος της καταπιεστικής διακυβέρνησης του Σατανά. Επομένως, ο Βασιλιάς αυτής της Βασιλείας είναι επίσης «Κύριος του σαββάτου».—Ματθ. 12:8· Λουκ. 6:5.

Μαρ 2:18 Ο Μάρκος δίνει εξηγήσεις για έθιμα, όρους, πεποιθήσεις και τοποθεσίες που ίσως δεν γνώριζαν οι μη Ιουδαίοι αναγνώστες. Διευκρινίζει πως οι Φαρισαίοι «έκαναν νηστείες», πως το κορβάν είναι «δώρο αφιερωμένο στον Θεό», πως οι Σαδδουκαίοι «λένε ότι δεν υπάρχει ανάσταση» και πως ο ναός βρισκόταν «αντίκρυ» «στο Όρος των Ελαιών». Εφόσον η γενεαλογία του Μεσσία θα ενδιέφερε κυρίως τους Ιουδαίους, την παραλείπει τελείως. Ο Μάρκος θέτει έτσι παράδειγμα για εμάς. Πρέπει να λαβαίνουμε υπόψη το υπόβαθρο των ακροατών μας όταν συμμετέχουμε στη Χριστιανική διακονία ή όταν εκφωνούμε ομιλίες στις συναθροίσεις.

Μάρ 2:1-12 Η Αληθινή Χριστιανοσύνη Ακμάζει Ο Ιησούς κατέδειξε επιδέξια την άρρηκτη σχέση που έχουν τα παθήματα με την αμαρτία και έστρεψε στοργικά την προσοχή στη Βασιλεία του Θεού ως πηγή μόνιμης ανακούφισης.

Μάρ 1:35 Αληθινή Πνευματικότητα—Πώς Μπορείτε να τη Βρείτε; Οι αφηγήσεις των Ευαγγελίων δείχνουν ότι ο Ιησούς στρεφόταν συχνά στον Θεό μέσω προσευχής.

Μάρ 2:3-12 Πού Μπορεί να Βρεθεί Αληθινή Παρηγοριά; Έδωσε σε δεινοπαθούντες ανθρώπους καινούριους λόγους για να ζουν αποκαθιστώντας την όραση και την ομιλία (Ματθαίος 12:22· Μάρκος 10:51, 52), θεραπεύοντας ανάπηρα μέλη (Μάρκος 2:3-12), καθαρίζοντας συμπατριώτες του Ισραηλίτες από απαίσιες ασθένειες (Λουκάς 5:12, 13) και απαλλάσσοντάς τους από άλλες οδυνηρές αρρώστιες. (

Μάρ 1:21, 29-35 «Να Είστε Φιλόξενοι ο Ένας Προς τον Άλλον» Επίσης φαίνεται ότι στην Καπερναούμ ο Ιησούς έμενε με τον Σίμωνα Πέτρο.

Μάρ 1:32-38 Αληθινός Χριστιανός και Υπεύθυνος Πολίτης—Πώς θα Είστε και τα Δύο Να γιατί όταν οι μαθητές του τον παρότρυναν κάποτε να αφιερώσει και άλλον χρόνο στη θεραπεία αρρώστων, εκείνος τους είπε: «Ας πάμε κάπου αλλού, στις κοντινές κωμοπόλεις, για να κηρύξω και εκεί, γιατί γι’ αυτόν το σκοπό έχω εξέλθει».

Μάρ 1:29-31 Αποτελεί η Αγαμία Απαίτηση για τους Χριστιανούς Διακόνους; Επιπλέον, η Γραφή δείχνει ότι πολλοί χριστιανοί διάκονοι τον πρώτο αιώνα, περιλαμβανομένου του αποστόλου Πέτρου, ήταν παντρεμένοι.

Μάρ 1:40-45 Υπηρετούμε Όσια τον Βασιλιά Χριστό Επιπρόσθετα, η γνώση για τη ζωή του Ιησού στη γη μάς δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τις ιδιότητές του ως μελλοντικού Άρχοντα της γης—κυρίως την αυτοθυσιαστική του αγάπη.

Μάρ 1:23-28 “Να Συγκρατείτε τον Εαυτό σας Όταν Συμβαίνει Κάτι Κακό” Όταν συνέβαινε αυτό, εκείνος ασκούσε αυτοσυγκράτηση και μάλιστα χρησιμοποιούσε τη θεόδοτη δύναμή του για να φέρει ανακούφιση.

Μάρ 1:32-34 Να Καλλιεργείτε Χριστοειδή Άποψη για τη Μεγαλοσύνη Μολονότι κουραζόταν και χρειαζόταν χρόνο για ανάπαυση, έβαζε πάντα τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές του, καταβάλλοντας ιδιαίτερες προσπάθειες για να τους παρηγορεί.

Μάρ 1:16-20 Υπολογίζετε Εσείς τη Δαπάνη; Με αυτόν τον τρόπο, ακολουθούμε το παράδειγμα του Ιησού, των πρώτων του μαθητών και όλων των αντρών και γυναικών πίστης που στο πέρασμα των αιώνων υπολόγισαν ορθά «τη δαπάνη» που συνεπάγεται το να υπηρετούν τον Θεό.​

Μάρ 1:17-21 Είναι η Ηγεσία του Χριστού Πραγματική για Εσάς; Πώς μπορούμε να δείχνουμε ότι τα συμφέροντα της Βασιλείας κατέχουν την πρώτη θέση στη ζωή μας; 17 Θα κάνουμε καλά να μιμούμαστε τον Ηγέτη μας και να μην αφήνουμε τον κόσμο του Σατανά να μας δελεάζει ώστε να θέτουμε ως κύριο στόχο μας στη ζωή μια καλοπληρωμένη εργασία και σταδιοδρομία.

Μάρ 1:16, 18, 20, 38 Εκπαιδευμένοι για να Δίνουμε Πλήρη Μαρτυρία Επί τρία σχεδόν χρόνια, συνόδευαν τον Ιησού στις περιοδείες κηρύγματος που έκανε και λάβαιναν εκπαίδευση ως ευαγγελιστές.

Μάρ 1:40-42 Να Μιμείστε την Ταπεινοφροσύνη και την Τρυφερότητα του Ιησού Προσέξτε ότι η τρυφερότητα του Ιησού δεν ήταν απλώς ένα συναίσθημα​—τον υποκινούσε να παίρνει την πρωτοβουλία για να βοηθάει τους άλλους.​

Μάρ 1:40-42· 10:13, 14 Γιατί Πρέπει να Ακολουθούμε τον Χριστό; Όταν διαβάζουμε στα Ευαγγέλια ότι ο Ιησούς ένιωσε ευσπλαχνία για τους ενδεείς, συμπόνια για όσους υπέφεραν, αγανάκτηση με τους μαθητές του που επιτίμησαν μερικά παιδάκια, δεν βλέπουμε τον Πατέρα να εκδηλώνει τα ίδια συναισθήματα;

Μάρ 1:40-42 Να Τιμάτε τον Ιεχωβά Εκδηλώνοντας Αξιοπρέπεια Πώς συμπεριφέρθηκε ο Ιησούς σε έναν λεπρό; Είναι, όμως, αξιοπρόσεκτη η αντίδραση του Ιησού προς έναν λεπρό ο οποίος ήρθε σε αυτόν και ικέτευσε να θεραπευτεί.

Μάρ 1:38, 39 Να Ακολουθείτε το Παράδειγμα του Ιησού—Να Ενδιαφέρεστε για τους Φτωχούς Ο ίδιος εξήγησε, λέγοντας: «Γι’ αυτόν το σκοπό [δηλαδή για να κηρύξω] έχω εξέλθει».

Μάρ 1:14, 15 Ενόσω Είστε Νέοι, Επιλέξτε να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά Εσείς, νεαροί υπηρέτες του Ιεχωβά, πόσο εκτιμάτε το ασύγκριτο προνόμιο τού να βοηθάτε άλλους να “έχουν πίστη στα καλά νέα”;

Μάρ 1:40, 41 Παρηγοριά σε Άτομα που Πάσχουν από Ανίατη Καταληκτική Ασθένεια Όταν ο Ιησούς έβλεπε τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται από ασθένειες, “ένιωθε ευσπλαχνία” για αυτούς.

Μάρ 1:11 Βοηθήστε τα Παιδιά σας να Αντεπεξέλθουν στις Πολλές Προκλήσεις Όταν ο Ιησούς βαφτιζόταν, ο Ιεχωβά είπε: «Εσύ είσαι ο Γιος μου ο αγαπητός· σε έχω επιδοκιμάσει».

Μάρ 2:18 Νηστεία—Σας Φέρνει Πιο Κοντά στον Θεό; Οι Φαρισαίοι ήταν πασίγνωστοι για το ότι νήστευαν τακτικά.

Μάρ 1:35 Γιατί Πρέπει να Προσευχόμαστε στο Όνομα του Ιησού; Μάλιστα ο ίδιος ενίσχυσε τη διδασκαλία του μέσω του δικού του παραδείγματος.

Μάρ 1:11 «Να Νιώθετε Τρυφερή Στοργή ο Ένας για τον Άλλον» Πώς επιδρά στους άλλους ο έπαινος, ή η έλλειψή του; Πόσο θα πρέπει να χάρηκε ο Ιησούς όταν στο βάφτισμά του άκουσε από τον ουρανό τα λόγια: «Σε έχω επιδοκιμάσει»!

Μάρ 1:35 Ενισχύστε την Εμπιστοσύνη σας στον Ιεχωβά Όταν ο Ιησούς Χριστός ήταν στη γη, πήγαινε μερικές φορές ιδιαιτέρως σε κάποιον ερημικό τόπο για να προσευχηθεί απερίσπαστος.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: