ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΡΚΟΣ 11, 12

«Αυτή Έριξε Περισσότερα από Όλους τους Άλλους»

Μάρκ 12:41-44 Πώς μας διδάσκει αυτή η αφήγηση τα παρακάτω μαθήματα; Ο Ιεχωβά εκτιμάει αυτά που κάνουμε. Να δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό στην υπηρεσία του Ιεχωβά.ωΜη συγκρίνετε αυτά που μπορείτε να κάνετε εσείς με αυτά που κάνουν οι άλλοι ή με αυτά που μπορούσατε να κάνετε πιο παλιά.ωΟι φτωχοί δεν πρέπει να διστάζουν να δίνουν ακόμα και αν το ποσό είναι μικρό

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ; Κατά πάσα πιθανότητα, τα νομίσματα που έριξε η χήρα στο χρηματοφυλάκιο ήταν δύο λεπτά. Ο εργάτης κέρδιζε δύο λεπτά μόλις μέσα σε ένα τέταρτο. Ο Ιησούς άντλησε ένα πολύτιμο μάθημα από τα δύο νομίσματα ελάχιστης αξίας που συνεισέφερε η χήρα.

Μάρκ 12:41, 42—Ο Ιησούς παρατήρησε μια φτωχή χήρα που έριξε στα χρηματοφυλάκια του ναού δύο μικρά νομίσματα ελάχιστης αξίας («χρηματοφυλάκια», «δύο μικρά νομίσματα», «ελάχιστης αξίας» σημειώσεις μελέτης για Μαρ 12:41, 42, nwtsty)

χρηματοφυλάκια:

Αρχαίες Ιουδαϊκές πηγές αναφέρουν ότι αυτά τα κουτιά συνεισφορών, ή αλλιώς δοχεία, είχαν σχήμα σάλπιγγας, ή κέρατος, προφανώς με ένα μικρό άνοιγμα στην κορυφή. Οι άνθρωποι έριχναν εκεί διάφορες συνεισφορές. Το πρωτότυπο κείμενο χρησιμοποιεί εδώ τη λέξη γαζοφυλάκιον, η οποία εμφανίζεται και στο εδάφιο Ιωα 8:20, όπου αποδίδεται «θησαυροφυλάκιο». Προφανώς πρόκειται για έναν χώρο που βρισκόταν στην Αυλή των Γυναικών. (Βλέπε Παρ. Β11.) Σύμφωνα με ραβινικές πηγές, υπήρχαν 13 χρηματοφυλάκια κατά μήκος των τοίχων αυτής της αυλής. Πιστεύεται ότι ο ναός περιείχε επίσης ένα μεγάλο θησαυροφυλάκιο όπου έφερναν τα χρήματα από τα χρηματοφυλάκια.

δύο μικρά νομίσματα:

Κυριολ., «δύο λεπτά», πληθυντικός αριθμός της λέξης του πρωτότυπου κειμένου λεπτόν, που σημαίνει κάτι μικρό σε μέγεθος και πάχος. Το λεπτό ήταν ένα νόμισμα που ισοδυναμούσε με το 1/128 του δηναρίου και ήταν προφανώς το μικρότερο χάλκινο ή μπρούντζινο νόμισμα που χρησιμοποιούνταν στον Ισραήλ.?—Βλέπε Γλωσσάριο, «Λεπτό», και Παρ. Β14.

ελάχιστης αξίας:

Κυριολ., «που ισοδυναμούν με έναν κοδράντη». Η λέξη κοδράντης του πρωτότυπου κειμένου αναφέρεται σε ένα ρωμαϊκό χάλκινο ή μπρούντζινο νόμισμα αξίας ίσης με το 1/64 του δηναρίου. Ο Μάρκος χρησιμοποιεί εδώ ρωμαϊκά χρήματα για να εξηγήσει την αξία των νομισμάτων που χρησιμοποιούσαν συνήθως οι Ιουδαίοι.?—Βλέπε Παρ. Β14

Μάρκ 12:43—Ο Ιησούς εκτίμησε τη θυσία της και την επισήμανε στους μαθητές του (w97 15/10 σ. 16, 17 ¶16, 17)

16. (α) Πώς έφτασε ο Ιησούς στο σημείο να παρατηρήσει τη συνεισφορά μιας φτωχής χήρας; (β) Πόση αξία είχαν τα νομίσματα της χήρας; Δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Νισάν, ο Ιησούς πέρασε μια δύσκολη ημέρα στο ναό, όπου η εξουσία του αμφισβητήθηκε και όπου απάντησε σε περίπλοκα ερωτήματα σχετικά με τους φόρους, την ανάσταση και άλλα ζητήματα. Κατήγγειλε τους γραμματείς και τους Φαρισαίους διότι, μεταξύ άλλων, “καταβρόχθιζαν τα σπίτια των χηρών”. (Μάρκος 12:40) Κατόπιν, ο Ιησούς κάθησε κάπου, προφανώς στην Αυλή των Γυναικών, όπου, σύμφωνα με την Ιουδαϊκή παράδοση, υπήρχαν 13 χρηματοφυλάκια. Κάθησε για λίγο, παρακολουθώντας προσεκτικά καθώς οι άνθρωποι έριχναν τις συνεισφορές τους. Ήρθαν πολλοί πλούσιοι, μερικοί ίσως με όψη αυτοδικαίωσης, ακόμη και επιδεικτικότητα. (Παράβαλε Ματθαίος 6:2.) Το βλέμμα του Ιησού προσηλώθηκε σε μια συγκεκριμένη γυναίκα. Τα συνηθισμένα μάτια μπορεί να μην παρατηρούσαν τίποτε το αξιοσημείωτο σχετικά με την ίδια ή το δώρο της. Αλλά ο Ιησούς, ο οποίος μπορούσε να γνωρίζει την καρδιά των άλλων, γνώριζε ότι αυτή ήταν «μια φτωχή χήρα». Γνώριζε επίσης το ακριβές ποσό του δώρου της—«δύο μικρά νομίσματα ελάχιστης αξίας».*—Μάρκος 12:41, 42.

17. Πώς αξιολόγησε ο Ιησούς τη συνεισφορά της χήρας, και έτσι τι μαθαίνουμε σχετικά με το να δίνουμε στον Θεό; Ο Ιησούς φώναξε τους μαθητές του, γιατί ήθελε να δουν αυτοπροσώπως το μάθημα που ήταν έτοιμος να διδάξει. Αυτή «έριξε περισσότερα από όλους όσους ρίχνουν χρήματα στα χρηματοφυλάκια», είπε ο Ιησούς. Κατά τη δική του αξιολόγηση, εκείνη είχε ρίξει περισσότερα από όλους τους άλλους μαζί. Έδωσε «όλα όσα είχε»—και την τελευταία της δεκάρα. Κάνοντάς το αυτό, άφησε τον εαυτό της στα προστατευτικά χέρια του Ιεχωβά. Έτσι λοιπόν, ως παράδειγμα ανθρώπου που δίνει στον Θεό επιλέχθηκε μια γυναίκα της οποίας το δώρο ήταν σχεδόν μηδαμινής υλικής αξίας. Στα μάτια του Θεού, όμως, ήταν ανεκτίμητο!—Μάρκος 12:43, 44? Ιακώβου 1:27.

Μάρκ 12:44—Η συνεισφορά της χήρας είχε μεγάλη αξία στα μάτια του Ιεχωβά (w97 15/10 σ. 17 ¶17? w87 1/12 σ. 30 ¶1? cl σ. 185 ¶15)

Ο Ιησούς φώναξε τους μαθητές του, γιατί ήθελε να δουν αυτοπροσώπως το μάθημα που ήταν έτοιμος να διδάξει. Αυτή «έριξε περισσότερα από όλους όσους ρίχνουν χρήματα στα χρηματοφυλάκια», είπε ο Ιησούς. Κατά τη δική του αξιολόγηση, εκείνη είχε ρίξει περισσότερα από όλους τους άλλους μαζί. Έδωσε «όλα όσα είχε»—και την τελευταία της δεκάρα. Κάνοντάς το αυτό, άφησε τον εαυτό της στα προστατευτικά χέρια του Ιεχωβά. Έτσι λοιπόν, ως παράδειγμα ανθρώπου που δίνει στον Θεό επιλέχθηκε μια γυναίκα της οποίας το δώρο ήταν σχεδόν μηδαμινής υλικής αξίας. Στα μάτια του Θεού, όμως, ήταν ανεκτίμητο!—Μάρκος 12:43, 44? Ιακώβου 1:27.

Παίρνουμε πολλά και πολύτιμα μαθήματα απ’ αυτή την αφήγηση. Και ίσως το πιο σημαντικό να είναι ότι ενώ όλοι μας έχουμε το προνόμιο να υποστηρίζουμε την αληθινή λατρεία μέσω των υλικών μας αποκτημάτων, αυτό που έχει μεγάλη αξία στα μάτια του Θεού δεν είναι το να δώσουμε κάτι που, έτσι και αλλιώς, δεν μας είναι και τόσο απαραίτητο, αλλά το να δώσουμε κάτι που μας είναι πολύτιμο. Με άλλα λόγια, μήπως δίνουμε κάτι που η έλλειψή του δεν θα μας γίνει αισθητή; Ή αποτελεί αληθινή θυσία αυτό που δίνουμε;

Δεν είναι σημαντικό το ότι, από όλους τους ανθρώπους που ήρθαν στο ναό εκείνη την ημέρα, αυτή η χήρα ξεχώρισε και αναφέρεται στη Γραφή; Μέσω αυτού του παραδείγματος, ο Ιεχωβά μάς διδάσκει ότι είναι Θεός με εκτίμηση. Δέχεται με ικανοποίηση τα ολόψυχα δώρα μας, χωρίς να τα συγκρίνει με αυτά που μπορούν να δώσουν οι άλλοι. Ο Ιεχωβά δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο τρόπο για να μας διδάξει αυτή τη συγκινητική αλήθεια!

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Μάρκ 11:17—Γιατί αποκάλεσε ο Ιησούς τον ναό “οίκο προσευχής για όλα τα έθνη”; («οίκος προσευχής για όλα τα έθνη» σημείωση μελέτης για Μαρ 11:17, nwtsty)

οίκος προσευχής για όλα τα έθνη:

Τρεις Ευαγγελιστές παρέθεσαν από το εδάφιο Ησ 56:7, αλλά μόνο ο Μάρκος περιλαμβάνει τη φράση «για όλα τα έθνη [όλους τους λαούς]». (Ματ 21:13? Λου 19:46) Ο ναός στην Ιερουσαλήμ έπρεπε να είναι ένα μέρος όπου τόσο Ισραηλίτες όσο και θεοφοβούμενοι αλλοεθνείς θα μπορούσαν να λατρεύουν τον Ιεχωβά και να προσεύχονται σε αυτόν. (1Βα 8:41-43) Ο Ιησούς δικαίως καταδίκασε τους Ιουδαίους που χρησιμοποιούσαν τον ναό για εμπόριο, κάνοντάς τον σπηλιά ληστών. Οι πράξεις τους απέτρεπαν ανθρώπους από όλα τα έθνη να πλησιάσουν τον Ιεχωβά στον οίκο προσευχής του, στερώντας τους την ευκαιρία να τον γνωρίσουν.

Μάρκ 11:27, 28—Σε ποια «πράγματα» αναφέρονται οι ενάντιοι του Ιησού; (jy σ. 244 ¶7) Σε λίγο, ο Ιησούς και οι μαθητές του μπαίνουν στην Ιερουσαλήμ. Κατά τη συνήθειά του, εκείνος πηγαίνει στον ναό και αρχίζει να διδάσκει. Οι πρωθιερείς και οι πρεσβύτεροι του λαού, έχοντας ίσως κατά νου τι έκανε την προηγούμενη ημέρα στους αργυραμοιβούς, τον προκαλούν ρωτώντας: «Με ποια εξουσία κάνεις αυτά τα πράγματα; Ή ποιος σου έδωσε την εξουσία να κάνεις αυτά τα πράγματα;»?—Μάρκος 11:28

Μάρκ 12:30 Γιατί Συνεχίζουμε να “Κάνουμε Πολύ Καρπό” Η εγκάρδια αγάπη μας για τον Ιεχωβά και για τον Ιησού είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο κηρύττουμε το άγγελμα της Βασιλείας.

Μάρκ 12:31 Ποιο Είδος Αγάπης Φέρνει Αληθινή Ευτυχία; Ο Ιησούς είπε: «Πρέπει να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου».

Μάρκ 12:30 Γονείς—Βοηθήστε τα Παιδιά σας να Γίνουν “Σοφά για Σωτηρία” Αυτό σημαίνει ότι έχει υποσχεθεί να αγαπάει τον Θεό και να βάζει το θέλημά του πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Μάρκ 12:29, 30 Να Προσηλώνετε την Καρδιά σας σε Πνευματικούς Θησαυρούς Η αγάπη της για τον Ιεχωβά και τη Βασιλεία του ήταν πιο δυνατή από οποιεσδήποτε σαρκικές επιθυμίες.?

Μάρκ 12:41-44 Ο Ιεχωβά Ανταμείβει Εκείνους που τον Αναζητούν Ένθερμα Εκείνος ανταμείβει κάθε εκδήλωση ιερής υπηρεσίας που πηγάζει από μια καρδιά υποκινούμενη από πίστη και αγάπη, άσχετα με το πόσο ασήμαντη μπορεί να φαίνεται αυτή σε εκείνον που κάνει τη θυσία.

Μάρκ 11:25 Να Τακτοποιείτε τις Διαφορές σας με Πνεύμα Αγάπης Οι προσπάθειες που κάνουμε για να υπηρετούμε τον Θεό?—με τις προσευχές μας, την παρακολούθηση των συναθροίσεων, την υπηρεσία αγρού και άλλες πτυχές της λατρείας μας—?είναι μάταιες αν αρνούμαστε να κάνουμε ειρήνη με τους άλλους.

Μάρκ 12:30 Συνεχίστε να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά με Χαρά Και πόσο χάρηκαν οι ομόπιστοί σας όταν σας είδαν να αποδεικνύετε δημόσια ότι αγαπάτε τον Θεό με όλη σας την καρδιά, την ψυχή, τη διάνοια και τη δύναμη!?

Μάρκ 11:25 Να Συγχωρείτε Ανεπιφύλακτα Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αποδεικνυόμαστε μιμητές του Θεού, ο οποίος συγχωρεί ανεπιφύλακτα τους μετανοημένους αμαρτωλούς και αναμένει να κάνουμε και εμείς το ίδιο.?

Μάρκ 12:28-31 Ο Ιεχωβά Κατευθύνει το Παγκόσμιο Έργο Διδασκαλίας Μας Ωστόσο, ο στοργικός ουράνιος Πατέρας μας μάς επιτρέπει να είμαστε «συνεργάτες» του, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη μας για εκείνον και για το συνάνθρωπό μας.

Μάρκ 12:28-30 Γονείς—Εκπαιδεύστε τα Παιδιά σας από τη Βρεφική τους Ηλικία Ωστόσο, ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο τα εκπαιδεύουμε είναι να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν στην καρδιά τους αγάπη για τον Θεό.?

Μάρκ 11:24 «Εξακολουθήστε να Ζητάτε και θα σας Δοθεί» Ζητώντας κάτι επανειλημμένα, φανερώνουμε ότι πράγματι το χρειαζόμαστε και ότι πιστεύουμε αληθινά πως ο Θεός, αν είναι θέλημά του, μπορεί να μας το δώσει.?

Μάρκ 12:29 Εκτιμάτε την Πνευματική μας Κληρονομιά; Ο Ιησούς παρέθεσε αυτή τη δήλωση, και ποιος αληθινός Χριστιανός θα διαφωνούσε μαζί του;?

Μάρκ 12:13-17 Πώς Θεωρούσε ο Ιησούς την Πολιτική; Τότε ο Ιησούς είπε: “Αποδώστε αυτά που είναι του Καίσαρα στον Καίσαρα, αλλά αυτά που είναι του Θεού στον Θεό”».

Μάρκ 12:30 Είναι η Αναψυχή σας Ωφέλιμη; Πώς μας βοηθούν τα λόγια του Ιησού στο εδάφιο Ματθαίος 6:33 να αποφασίσουμε πόσο χρόνο να δαπανήσουμε στην αναψυχή; Ο Ιησούς Χριστός είπε στους ακολούθους του: «Πρέπει να αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια και με όλη σου τη δύναμη».

Μάρκ 12:13-17 Φόροι—Πρέπει να τους Πληρώνετε; Όταν κάποιοι τον ρώτησαν αν ήταν πρέπον ενώπιον του Θεού να πληρώνουν φόρους στην τότε ρωμαϊκή κυβέρνηση, ο Ιησούς είπε τα βαρυσήμαντα λόγια: «Αποδώστε αυτά που είναι του Καίσαρα στον Καίσαρα, αλλά αυτά που είναι του Θεού στον Θεό».

Μάρκ 12:41-44. Το παράδειγμα της φτωχής χήρας μάς διδάσκει ότι πρέπει να υποστηρίζουμε ανιδιοτελώς την αληθινή λατρεία.

Μάρκ 12:18 Ο Μάρκος δίνει εξηγήσεις για έθιμα, όρους, πεποιθήσεις και τοποθεσίες που ίσως δεν γνώριζαν οι μη Ιουδαίοι αναγνώστες. Διευκρινίζει πως οι Φαρισαίοι «έκαναν νηστείες», πως το κορβάν είναι «δώρο αφιερωμένο στον Θεό», πως οι Σαδδουκαίοι «λένε ότι δεν υπάρχει ανάσταση» και πως ο ναός βρισκόταν «αντίκρυ» «στο Όρος των Ελαιών». Εφόσον η γενεαλογία του Μεσσία θα ενδιέφερε κυρίως τους Ιουδαίους, την παραλείπει τελείως. Ο Μάρκος θέτει έτσι παράδειγμα για εμάς. Πρέπει να λαβαίνουμε υπόψη το υπόβαθρο των ακροατών μας όταν συμμετέχουμε στη Χριστιανική διακονία ή όταν εκφωνούμε ομιλίες στις συναθροίσεις.

Μάρκ 12:28-30 Θεωρείτε Πολύτιμα Όσα Έχει Κάνει ο Ιεχωβά για να σας Απελευθερώσει; Ασφαλώς, ο Ιεχωβά και ο Γιος του αξίζουν όλο το χρόνο και την ενέργεια που μπορούμε να διαθέσουμε για να τους αινούμε!

Μάρκ 12:30 Να Είστε Ζηλωτές για τον Οίκο του Ιεχωβά! Παρόμοια, ο Ιεχωβά εξάπαντος θα ευλογεί και εμάς όταν τον υπηρετούμε ολόκαρδα.?

Μάρκ 12:30 Ένας Δημιουργός που Αξίζει τον Αίνο Μας Αντί να δαπανούμε την ενεργητικότητά μας αποκλειστικά και μόνο στην προώθηση των δικών μας συμφερόντων, πιστεύουμε ότι ο Ιεχωβά Θεός αξίζει να λάβει όλη μας τη δύναμη καθώς τον υπηρετούμε.?

Μάρκ 12:17 Να Μιμείστε τον Ιησού—Να Αποδίδετε Αποδεκτή Λατρεία στον Θεό Θέλουμε να διατηρούμε καθαρή συνείδηση υποτασσόμενοι στις δίκαιες αρχές του Θεού και υπακούοντας σε όσους νόμους του Καίσαρα δεν αντιβαίνουν στους νόμους του Θεού.?

Μάρκ 12:29-31 Γιατί Δεν Πηγαίνουν στον Πόλεμο οι Μάρτυρες του Ιεχωβά; Μήπως ο Δημιουργός μας διευθέτησε να καταγραφτούν όλα αυτά για τα δέντρα;»?

Μάρκ 12:41-44 Να Προσέχεις τη Διακονία την Οποία Αποδέχτηκες σε Σχέση με τον Κύριο» Οποιοδήποτε είδος αντιξοότητας και αν αντιμετωπίζετε—εναντίωση, απάθεια ή κακή υγεία—να κάνετε όλα όσα σας επιτρέπουν οι περιστάσεις σας για να μεταδίδετε τα καλά νέα σε άλλους.

Μάρκ 11:23 Δεν πρέπει να αμελούμε την οικοδόμηση και την ενίσχυση της πίστης μας στον Ιεχωβά και στις υποσχέσεις του.

Μάρκ 12:28-31 Να Μην Ανταποδίδετε Κακό Αντί Κακού σε Κανέναν» Η εκδήλωση αγάπης στους άλλους αποτελεί βασικό γνώρισμα των αληθινών Χριστιανών.

Μάρκ 12:30 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός που Δείχνει Εκτίμηση Πόσο διαφέρουν αυτά τα άτομα από τους αληθινούς Χριστιανούς, οι οποίοι μέσω εγκάρδιας προσευχής, πρόθυμης υπακοής και ολόψυχης υπηρεσίας δείχνουν την εκτίμησή τους για όλα όσα έχει κάνει ο Θεός για αυτούς!

Μάρκ 11:15,16,17 Ας Δείχνουμε Σεβασμό για τις Ιερές Συνάξεις Μας Τους κάνει να χαίρονται μέσα στον «οίκο προσευχής» του, στον πνευματικό ναό του, ο οποίος είναι «οίκος προσευχής για όλα τα έθνη». (Ησαΐας 56:7· Μάρκος 11:17) … Εξοργίστηκε με τους ανθρώπους οι οποίοι έδειχναν έλλειψη σεβασμού χρησιμοποιώντας την περιοχή του ναού για εμπορικούς σκοπούς και για να κόβουν δρόμο.

Μάρκ 12:30 Να Φοβάστε τον Ιεχωβά—Να Είστε Ευτυχισμένοι! Μάθαινε το φόβο του Ιεχωβά και κατανόησε ότι ο Ιεχωβά αναμένει από τους υπηρέτες του να τον αγαπούν με όλη την καρδιά, τη διάνοια, την ψυχή και τη δύναμή τους.

Μάρκ 12:30, 31 Ο Ιεχωβά Εκπαιδεύει Ποιμένες για το Ποίμνιό Του Η αγάπη για τον Θεό και τον πλησίον υποκινεί τέτοιους αδελφούς να προσφέρουν πολύτιμη υπηρεσία.

Μάρκ 12:30 Η Εκδήλωση Οσιότητας Αποφέρει Οφέλη Ο Ιησούς είπε ότι η μεγαλύτερη εντολή είναι να αγαπάμε τον Ιεχωβά Θεό με όλη μας την καρδιά, την ψυχή, τη διάνοια και τη δύναμη.

Μάρκ 12:41-44 Ένας Κόσμος Χωρίς Φτώχεια Πλησιάζει Ο Ιεχωβά Θεός και ο Γιος του ενδιαφέρονται βαθιά για τους φτωχούς.

Μάρκ 12:41-44 Γνωρίζετε την Ευτυχία που Πηγάζει από το να Δίνουμε; Παρουσιάζοντάς την ως παράδειγμα για τους μαθητές του, επισήμανε ότι το μικρό της δώρο αντιπροσώπευε «όλα όσα είχε, ολόκληρο το βιος της».​

Μάρκ 12:30 Πώς Δείχνουμε την Αγάπη μας για τον Θεό Αυτό σημαίνει ότι θα στοχαζόμαστε τα λόγια του Ιησού: «Πρέπει να αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια και με όλη σου τη δύναμη».

Μάρκ 12:28-31 Οι Χριστιανοί Χρειάζονται ο Ένας τον Άλλον Οι συνεισφορές για τους ομοπίστους μας που βρίσκονται σε ανάγκη σήμερα είναι και αυτές προαιρετικές και υποκινούνται από αγάπη.

Μάρκ 11:25 Συγνώμη—Το Κλειδί για Ειρηνικές Σχέσεις Κατόπιν, το άτομο που προσβλήθηκε θα πρέπει να είναι πρόθυμο να συγχωρήσει το μετανοημένο φταίχτη.

Μάρκ 12:17 Ουδέτεροι Χριστιανοί στις Τελευταίες Ημέρες Ο Ιησούς είπε ότι πρέπει να “αποδίδουμε αυτά που είναι του Καίσαρα στον Καίσαρα, αλλά αυτά που είναι του Θεού στον Θεό”.

Μάρκ 12:30 Αναζητήστε τον Θεό με την Καρδιά και τη Διάνοιά Σας Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η αληθινή λατρεία περιλαμβάνει και τη διάνοια και την καρδιά.

Μάρκ 12:28-31 Απόλυτα Εξοπλισμένοι ως Δάσκαλοι του Λόγου του Θεού Η αγάπη για τον Ιεχωβά και για το συνάνθρωπό τους υποκινεί τους αληθινούς Χριστιανούς να μεταδίδουν τα καλά νέα.

Μάρκ 12:30 Να Αινείτε τον Ιεχωβά για τα Μεγαλειώδη Έργα Του! Ο Ιησούς είπε ότι η πρώτη εντολή είναι: «Πρέπει να αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια και με όλη σου τη δύναμη».

Μάρκ 12:30 Αγαπάτε Εσείς Πάρα Πολύ τις Υπενθυμίσεις του Ιεχωβά; Η τήρηση των υπενθυμίσεών του θα μας κάνει να αναλαμβάνουμε θετική δράση, υποκινώντας μας να εμπιστευόμαστε ανεπιφύλακτα στον Ιεχωβά και να τον αγαπούμε με όλη μας την καρδιά, την ψυχή, τη διάνοια και τη δύναμη.

Μάρκ 12:30 Να Διακηρύττετε Πρόθυμα τα Καλά Νέα Είμαστε πρόθυμοι να εκπληρώνουμε αυτή τη θεόδοτη ευθύνη ολόψυχα, όσο καλύτερα μπορούμε.

Μάρκ 11:25 Να Συγχωρείτε από την Καρδιά Σας Κατόπιν, λίγες μόνο ημέρες πριν από το θάνατό του, ο Ιησούς πρόσθεσε: «Όταν στέκεστε και προσεύχεστε, να συγχωρείτε οτιδήποτε έχετε εναντίον κάποιου, ώστε ο Πατέρας σας που είναι στους ουρανούς να σας συγχωρήσει και τα δικά σας παραπτώματα».

Μάρκ 11:23, 24 Να Μελετάτε Τακτικά το Λόγο του Θεού ως Οικογένεια Να επιζητείτε ένθερμα την ευλογία του Ιεχωβά στις προσπάθειες που καταβάλλετε για να έχετε τακτική Γραφική μελέτη.

Μάρκ 12:41-44 Προσφορά Αποδεκτών Θυσιών στον Ιεχωβά Πράγματι, είτε μικρή είτε μεγάλη, μια θυσία είναι πολύτιμη για τον Θεό όταν προσφέρεται από μια καρδιά που υποκινείται από αγάπη.

Μάρκ 12:28-30 Να Έχετε Μεγάλη Εκτίμηση για τα Προνόμια της Ιερής Υπηρεσίας Ολόκληρη η ζωή μας θα πρέπει να οικοδομείται γύρω από τη σχέση μας με τον Ιεχωβά.

Μάρκ 12:29, 30 Ο Ιεχωβά Θεωρεί Πολύτιμη την Ολόψυχη Υπηρεσία Σας Για να το πούμε απλά, σημαίνει να κάνουμε όλα όσα μπορεί να κάνει η ψυχή μας.

Μάρκ 12:41-44 Η Ανθρώπινη Αδυναμία Μεγαλύνει τη Δύναμη του Ιεχωβά Να θυμάστε, επίσης, ότι η αξία ενός Χριστιανού δεν εκτιμάται από το βαθμό της δράσης του, αλλά από την πίστη και το βάθος της αγάπης του.

Μάρκ 12:30 Η Οικογένεια του Ιεχωβά Απολαμβάνει Πολύτιμη Ενότητα Παρόμοια, εκείνοι που βρίσκονται στην ενοποιημένη οικογένεια των λάτρεων του Ιεχωβά αγαπούν εκείνον, τον Γιο του, καθώς και τους ομοπίστους τους.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: