ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΡΚΟΣ 13, 14

«Μην Παγιδευτείτε από τον Φόβο του Ανθρώπου»

Γιατί ενέδωσαν οι απόστολοι στην πίεση;

14:29, 31 Είχαν υπερβολική αυτοπεποίθηση. Ο Πέτρος μάλιστα θεωρούσε ότι θα ήταν πιο όσιος στον Ιησού από τους άλλους αποστόλους Ο Πέτρος αρνείται τον Ιησού

14:32, 37-41 Δεν ήταν σε εγρήγορση και δεν προσεύχονταν Οι απόστολοι κοιμούνται ενώ ο Ιησούς προσεύχεται Μετά την ανάσταση του Ιησού, τι βοήθησε τους μετανοημένους αποστόλους να μην ενδώσουν στον φόβο του ανθρώπου και να κηρύττουν παρά την εναντίωση;

13:9-13 Πήραν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις του Ιησού και, ως αποτέλεσμα, δεν αιφνιδιάστηκαν από την εναντίωση και τον διωγμό

Στηρίζονταν στον Ιεχωβά και προσεύχονταν.​—Πρ 4:24, 29 Ο Πέτρος και ο Ιωάννης ενώπιον του Σάνχεδριν Ποιες καταστάσεις μπορούν να δοκιμάσουν το θάρρος μας; Αδελφή στο κρεβάτι του νοσοκομείου μιλάει με τον γιατρό της· νεαρός Μάρτυρας σε σχολική τάξη δεν χαιρετάει τη σημαία· αδελφή παίρνει πρόσκληση για πάρτι στο γραφείο

Μαρ 14:29, 31​—Οι απόστολοι δεν σκόπευαν να απαρνηθούν τον Ιησού

Μαρ 14:50​—Όταν συνελήφθη ο Ιησούς, όλοι οι απόστολοι τον εγκατέλειψαν και έφυγαν

Μαρ 14:47, 54, 66-72​—Ο Πέτρος είχε το θάρρος να υπερασπιστεί τον Ιησού και να τον ακολουθήσει από απόσταση, αλλά αργότερα τον αρνήθηκε τρεις φορές (ia σ. 200 ¶14· it-2 σ. 654 ¶6)

Τελικά, ο Πέτρος πλησίασε διστακτικά την πύλη ενός από τα πιο επιβλητικά αρχοντικά της Ιερουσαλήμ. Ήταν το σπίτι του Καϊάφα, του πλούσιου και ισχυρού αρχιερέα. Αυτά τα σπίτια ήταν συνήθως χτισμένα γύρω από αυλή, η οποία είχε μια πύλη εισόδου. Ο Πέτρος έφτασε ως την πύλη, αλλά δεν τον άφησαν να μπει. Ο Ιωάννης, ο οποίος ήξερε τον αρχιερέα και ήταν ήδη μέσα, ήρθε και έπεισε τη θυρωρό να τον αφήσει να περάσει. Φαίνεται ότι ο Πέτρος δεν έμεινε κοντά του ούτε επιχείρησε να μπει στο σπίτι και να σταθεί στο πλευρό του Κυρίου του. Έμεινε στην αυλή, όπου μερικοί δούλοι και υπηρέτες περνούσαν τις κρύες ώρες της νύχτας μπροστά σε μια δυνατή φωτιά, παρακολουθώντας τους ψευδομάρτυρες να μπαινοβγαίνουν με τη σειρά, ενώ μέσα εξελισσόταν η δίκη.​—Μάρκ. 14:54-57· Ιωάν. 18:15, 16, 18.

Με τη βοήθεια ενός άλλου μαθητή που προφανώς τον ακολούθησε ή και τον συνόδευσε στην κατοικία του αρχιερέα, ο Πέτρος μπήκε μέχρι μέσα στην αυλή. (Ιωα 18:15, 16) Δεν κάθησε ήσυχα και διακριτικά σε κάποια σκοτεινή γωνιά αλλά πήγε να ζεσταθεί κοντά στη φωτιά. Στο φως της φωτιάς οι άλλοι τον αναγνώρισαν ως σύντροφο του Ιησού, και η προφορά του, που ήταν προφορά Γαλιλαίου, ενίσχυσε τις υποψίες τους. Όταν τον κατηγόρησαν, ο Πέτρος αρνήθηκε τρεις φορές ακόμη και ότι γνώριζε τον Ιησού, και τελικά, στο αποκορύφωμα της άρνησής του, άρχισε να καταριέται. Κάπου μέσα στην πόλη λάλησε ένας πετεινός δεύτερη φορά, και ο Ιησούς “στράφηκε και κοίταξε τον Πέτρο”. Τότε ο Πέτρος βγήκε έξω, κατέρρευσε και έκλαψε πικρά. (Ματ 26:69-75· Μαρ 14:66-72· Λου 22:54-62· Ιωα 18:17, 18· βλέπε ΛΑΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΕΙΝΟΥ· ΟΡΚΟΣ.) Ωστόσο, η δέηση που έκανε ο Ιησούς νωρίτερα για χάρη του Πέτρου απαντήθηκε, και η πίστη του Πέτρου δεν εξαντλήθηκε ολοκληρωτικά.—Λου 22:31, 32.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Μαρ 14:51, 52​—Ποιος ήταν πιθανότατα ο νεαρός που έφυγε γυμνός; Ποιος ήταν ο νεαρός που «έφυγε γυμνός»; Μόνο ο Μάρκος αναφέρει αυτό το περιστατικό, οπότε μπορούμε λογικά να συμπεράνουμε ότι μιλούσε για τον εαυτό του.

Μαρ 14:60-62​—Για ποιον λόγο μπορεί να επέλεξε ο Ιησούς να απαντήσει στην ερώτηση του αρχιερέα; Ο Καϊάφας ξέρει πως η αξίωση κάποιου ότι είναι ο Γιος του Θεού αποτελεί ευαίσθητο ζήτημα για τους Ιουδαίους. Παλιότερα, όταν ο Ιησούς είχε αποκαλέσει τον Θεό Πατέρα του, οι Ιουδαίοι ήθελαν να τον σκοτώσουν επειδή δήθεν “έκανε τον εαυτό του ίσο με τον Θεό”. (Ιωάννης 5:17, 18· 10:31-39) Γνωρίζοντας ότι οι Ιουδαίοι τρέφουν τέτοια αισθήματα, ο Καϊάφας απαιτεί τώρα με πανουργία από τον Ιησού: «Σε ορκίζω στον ζωντανό Θεό να μας πεις αν είσαι ο Χριστός, ο Γιος του Θεού!» (Ματθαίος 26:63) Βέβαια, ο Ιησούς έχει δηλώσει ότι είναι ο Γιος του Θεού. (Ιωάννης 3:18· 5:25· 11:4) Αν δεν το κάνει και τώρα, οι άλλοι μπορεί να θεωρήσουν ότι αρνείται πως είναι ο Γιος του Θεού και ο Χριστός. Γι’ αυτό, λέει: «Εγώ είμαι· και θα δείτε τον Γιο του ανθρώπου να κάθεται στα δεξιά της δύναμης και να έρχεται με τα σύννεφα του ουρανού».​—Μάρκος 14:62.

Μάρκ. 13:10 Νεαροί, Είστε Προσηλωμένοι σε Πνευματικούς Στόχους; Ο Ιησούς Χριστός τόνισε ότι «πρέπει πρώτα να κηρυχτούν τα καλά νέα».

Μάρκ. 13:10 Βάφτισμα—Απαίτηση για τους Χριστιανούς Όπως ο Νώε σώθηκε από τον Κατακλυσμό, έτσι και τα όσια βαφτισμένα άτομα θα σωθούν όταν ο παρών πονηρός κόσμος τερματιστεί.

Μάρκ. 13:32, 33 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Με παρόμοιο τρόπο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι πέρα από τον έλεγχό μας καθώς περιμένουμε την εκπλήρωση των υποσχέσεων του Ιεχωβά.

Μάρκ. 13:10 Διαδώστε τα Καλά Νέα της Παρ’ Αξία Καλοσύνης Τι πρέπει να θυμόμαστε όταν συμμετέχουμε στο έργο μαρτυρίας; Περισσότερο από ποτέ, η αποστολή μας καθώς το τέλος πλησιάζει είναι να κηρύττουμε τα καλά νέα της Βασιλείας!

Μάρκ. 14:27-31, 50 Μην Αφήνετε τα Λάθη των Άλλων να σας Κάνουν να Προσκόψετε Ο Πέτρος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι, ακόμα και αν οι άλλοι το έκαναν αυτό, εκείνος δεν θα ενεργούσε έτσι.

Μάρκ. 13:19 Ο Ιεχωβά Καθοδηγεί τον Λαό του στην Οδό της Ζωής Ζούμε σε καιρούς τους οποίους η Γραφή αποκαλεί «τελευταίες ημέρες», και ακριβώς μπροστά μας βρίσκεται μια θλίψη που δεν έχει συμβεί ποτέ προηγουμένως.

Μάρκ. 13:14-18 Να Είστε Αποφασισμένοι να “Παραμένει η Αδελφική σας Αγάπη”! Ιησούς είχε περιγράψει πόσο δύσκολη θα ήταν εκείνη η περίοδος.

Μάρκ. 14:60-65 Να Μιμείστε το Θάρρος και τη Διάκριση του Ιησού Όταν ρωτήθηκε ενώπιον του Σάνχεδριν, επιβεβαίωσε με τόλμη ότι ήταν ο Χριστός και ο Γιος του Θεού, αν και γνώριζε ότι ο αρχιερέας έψαχνε αφορμή για να τον θανατώσει.

Μάρκ. 13:10 Διατηρήστε Ζωντανό το Ζήλο σας για τη Διακονία Το έργο κηρύγματος συμβάλλει στην εκπλήρωση Γραφικών προφητειών.​

Μάρκ. 13:10 «Να Κρατάτε το Νου σας Προσηλωμένο σε Αυτά που Βρίσκονται Πάνω» Αυτό που τον απασχολούσε πρωτίστως ήταν το κήρυγμα των καλών νέων της Βασιλείας του Θεού.

Μάρκ. 13:37 Ο Ρόλος του Αγίου Πνεύματος στην Επεξεργασία του Σκοπού του Ιεχωβά Διατηρώντας το αίσθημα του επείγοντος και παραμένοντας σε εγρήγορση, δείχνετε ότι συμβαδίζετε με το αυξανόμενο φως και ότι ακολουθείτε την καθοδηγία του αγίου πνεύματος.​

Μάρκ. 13:10 Να Χειρίζεστε Επιδέξια «το Σπαθί του Πνεύματος» Επιδιώκοντας να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί διάκονοι καθώς συμμετέχουμε με ζήλο στο έργο κηρύγματος της Βασιλείας και μαθήτευσης.​

Μάρκ. 13:3. Ο Μάρκος δίνει εξηγήσεις για έθιμα, όρους, πεποιθήσεις και τοποθεσίες που ίσως δεν γνώριζαν οι μη Ιουδαίοι αναγνώστες. Διευκρινίζει πως οι Φαρισαίοι «έκαναν νηστείες», πως το κορβάν είναι «δώρο αφιερωμένο στον Θεό», πως οι Σαδδουκαίοι «λένε ότι δεν υπάρχει ανάσταση» και πως ο ναός βρισκόταν «αντίκρυ» «στο Όρος των Ελαιών». Εφόσον η γενεαλογία του Μεσσία θα ενδιέφερε κυρίως τους Ιουδαίους, την παραλείπει τελείως. Ο Μάρκος θέτει έτσι παράδειγμα για εμάς. Πρέπει να λαβαίνουμε υπόψη το υπόβαθρο των ακροατών μας όταν συμμετέχουμε στη Χριστιανική διακονία ή όταν εκφωνούμε ομιλίες στις συναθροίσεις.

Μάρκ. 14:25​ Τι εννοούσε ο Ιησούς όταν είπε στους πιστούς αποστόλους του: «Δεν πρόκειται πλέον να πιω από το γέννημα του κλήματος μέχρι εκείνη την ημέρα που θα το πίνω καινούριο στη βασιλεία του Θεού»; Ο Ιησούς δεν υποδήλωνε ότι υπάρχει κυριολεκτικό κρασί στον ουρανό. Ωστόσο, εφόσον η χαρά συμβολίζεται μερικές φορές από το κρασί, ο Ιησούς αναφερόταν στη χαρά που θα ένιωθε καθώς θα βρισκόταν μαζί με τους αναστημένους χρισμένους ακολούθους του στη Βασιλεία.—Ψαλμ. 104:15· Ματθ. 26:29.

Μάρκ. 14:34-37, 41. Άντρες—Να Αναγνωρίζετε την Ηγεσία του Χριστού Οι άντρες, μελετώντας το πώς συμπεριφερόταν ο Ιησούς στους μαθητές του, θα ανακαλύψουν πολλές αρχές τις οποίες μπορούν να εφαρμόζουν όσον αφορά το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στις συζύγους τους.

Μάρκ. 13:22, 23 Να Μένετε Μακριά από την Ψεύτικη Λατρεία! Ο Ιησούς προειδοποίησε τους μαθητές του: «Να προσέχετε από τους ψευδοπροφήτες οι οποίοι έρχονται σε εσάς με ένδυμα προβάτου, αλλά από μέσα είναι αρπακτικοί λύκοι».

Μάρκ. 13:10 Ευτυχισμένοι Υπηρέτες του Ιεχωβά Η αγάπη για τον πλησίον μάς κάνει να αντιλαμβανόμαστε την πνευματική ανάγκη των άλλων και μας ωθεί να είμαστε ζηλωτές στο κήρυγμα και στη διδασκαλία των καλών νέων της Βασιλείας.

Μάρκ. 13:34 Ένας «Δούλος» που Είναι και Πιστός και Φρόνιμος Τα λόγια του Ιησού στο εδάφιο το καθιστούν αυτό σαφές.

Μάρκ. 13:10 “Να Βρίσκετε Εξαιρετική Ευχαρίστηση στον Ιεχωβά” Μπορούμε άραγε να δείξουμε τώρα ότι προσμένουμε και εμείς υπομονετικά καθώς παραμένουμε πολυάσχολοι στο κήρυγμα των καλών νέων προτού έρθει το τέλος;

Μάρκ. 13:10 Όλοι οι Αληθινοί Χριστιανοί Είναι Ευαγγελιστές Τα καλά νέα πρέπει να κηρυχτούν «σε όλα τα έθνη», χωρίς εξαιρέσεις.​

Μάρκ. 13:10 Πλησιάζουν Όσους Είναι Δύσκολο να τους Πλησιάσει Κανείς Μερικές φορές, χρειάζεται να προσπαθήσουν πάρα πολύ για να πλησιάσουν όσους βρίσκονται σπάνια στο σπίτι τους.

Μάρκ. 13:10 Να Έχετε Πίστη στον Προφητικό Λόγο του Θεού! Η επιμελής μελέτη της Γραφής, η τακτική συμμετοχή στις Χριστιανικές συναθροίσεις και η γεμάτη ζήλο ενασχόληση με το κήρυγμα της Βασιλείας θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την αγάπη μας για τον Ιεχωβά, για τον Γιο του και για τις Γραφές.

Μάρκ. 14:3-9 Προσφορά Αποδεκτών Θυσιών στον Ιεχωβά Πράγματι, είτε μικρή είτε μεγάλη, μια θυσία είναι πολύτιμη για τον Θεό όταν προσφέρεται από μια καρδιά που υποκινείται από αγάπη.

Μάρκ. 13:14-16 Φροντίστε να Βάζετε τις Σωστές Προτεραιότητες! Οι πιστοί Χριστιανοί θυμήθηκαν την προειδοποίηση του Ιησού: «Όταν [το] δείτε [αυτό] . . . , αυτός που είναι στην ταράτσα ας μην κατεβεί κάτω ούτε να μπει μέσα για να πάρει κάτι από το σπίτι του· και αυτός που είναι στον αγρό ας μην επιστρέψει στα πράγματα που βρίσκονται πίσω για να πάρει το εξωτερικό του ένδυμα».

Μάρκ. 13:35-37 Εκτίμηση για τις Χριστιανικές Συνάξεις Αυτό, όχι μόνο θα κάνει χαρούμενη την καρδιά του Ιεχωβά, αλλά και θα μας ωφελήσει πλούσια καθώς λαβαίνουμε θεϊκή διδασκαλία η οποία οδηγεί στην αιώνια ζωή.

Μάρκ. 14:26 Η Πίστη μάς Κάνει να Υπομένουμε και να Εμμένουμε στην Προσευχή Αν είμαστε χαρούμενοι, ας “ψάλλουμε”, όπως έκανε ο Ιησούς και οι απόστολοί του όταν θέσπισε την Ανάμνηση του θανάτου του.

Μάρκ. 14:66-72 Ας Κρατάμε Γερά την Πολύτιμη Πίστη Μας! Μερικοί βρίσκουν δικαιολογίες για να μην παρακολουθούν συναθροίσεις, λέγοντας ότι είναι πολύ κουρασμένοι ή ότι οι συναθροίσεις λένε τα ίδια και τα ίδια ή ότι το πρόγραμμα δεν παρουσιάζεται με καλό τρόπο, αλλά ο Πέτρος γνώριζε πόσο γρήγορα μπορεί ο καθένας μας να χάσει την πίστη του αν αποκτήσει υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Μάρκ. 13:10 Ευαρεστούν Όλες οι Θρησκείες τον Θεό; Αντίθετα, η θρησκεία που επιδοκιμάζει ο Θεός υποστηρίζει όσια τη Βασιλεία του υπό τον Ιησού Χριστό και διακηρύττει τα καλά νέα σχετικά με αυτή την ουράνια κυβέρνηση.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: