ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΡΚΟΣ 3, 4

«Θεραπεία στη Διάρκεια του Σαββάτου»

Μάρκ 3:1-5 Γιατί λυπήθηκε πάρα πολύ ο Ιησούς με τη στάση των Ιουδαίων θρησκευτικών ηγετών; Επειδή είχαν κάνει το Σάββατο βαρύ φορτίο προσθέτοντας αμέτρητους μικρότερους περιορισμούς. Για παράδειγμα, απαγορευόταν να σκοτώσει κάποιος έναν ψύλλο. Η θεραπεία ήταν νόμιμη μόνο αν κινδύνευε μια ζωή. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσε κανείς να περιποιηθεί σπασμένα κόκαλα ή διαστρέμματα το Σάββατο. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν ενδιαφέρονταν πραγματικά για τον άνθρωπο με το ξεραμένο χέρι.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Πώς με βλέπουν οι άλλοι​—ως άτομο που καθοδηγείται από κανόνες ή ως άτομο που δείχνει συμπόνια;” “Όταν βλέπω κάποιον στην εκκλησία που χρειάζεται βοήθεια, πώς μπορώ να μιμούμαι ακόμα περισσότερο τη συμπόνια του Ιησού;”

Μάρκ 3:1, 2​—Οι Ιουδαίοι θρησκευτικοί ηγέτες έψαχναν αφορμή για να καταδικάσουν τον Ιησού

Κάποιο άλλο Σάββατο, ο Ιησούς πηγαίνει σε μια συναγωγή, πιθανώς στη Γαλιλαία. Εκεί βρίσκει έναν άνθρωπο του οποίου το δεξί χέρι είναι ξεραμένο. (Λουκάς 6:6) Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι τον παρατηρούν. Γιατί; Αποκαλύπτουν τις πραγματικές τους προθέσεις όταν ρωτούν: «Είναι νόμιμο να θεραπεύει κανείς στη διάρκεια του Σαββάτου;»​—Ματθαίος 12:10.

Οι Ιουδαίοι θρησκευτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι είναι νόμιμο να θεραπεύει κανείς το Σάββατο μόνο αν κινδυνεύει η ζωή του ατόμου. Για παράδειγμα, την ημέρα του Σαββάτου θεωρείται παράνομο να ανατάξει κανείς ένα κόκαλο ή να επιδέσει ένα πόδι που έχει πάθει διάστρεμμα, επειδή δεν είναι θέμα ζωής και θανάτου. Είναι προφανές ότι οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι δεν θέτουν αυτό το ερώτημα στον Ιησού επειδή νοιάζονται πραγματικά για εκείνον τον δύστυχο άνθρωπο που υποφέρει. Προσπαθούν να βρουν αφορμή για να καταδικάσουν τον Ιησού.

Μάρκ 3:3, 4​—Ο Ιησούς ήξερε ότι είχαν υιοθετήσει ακραία, αντιγραφική άποψη για τον νόμο του Σαββάτου

Ο Ιησούς, όμως, γνωρίζει ότι ο τρόπος σκέψης τους είναι διεστραμμένος. Αντιλαμβάνεται ότι έχουν υιοθετήσει μια ακραία, αντιγραφική άποψη για το πότε παραβιάζεται ο νόμος που απαγορεύει την εργασία το Σάββατο. (Έξοδος 20:8-10) Έχει ήδη δεχτεί κακόπιστη κριτική για τα καλά του έργα. Τώρα στήνει το σκηνικό για μια δυναμική αντιπαράθεση λέγοντας στον άνθρωπο με το ξεραμένο χέρι: «Σήκω και έλα στη μέση».​—Μάρκος 3:3.

Μάρκ 3:5​—Ο Ιησούς “ένιωθε πολύ μεγάλη λύπη για την αναισθησία της καρδιάς τους” («με αγανάκτηση, νιώθοντας πολύ μεγάλη λύπη» σημείωση μελέτης για Μαρ 3:5, nwtsty)

με αγανάκτηση, νιώθοντας πολύ μεγάλη λύπη:

Μόνο ο Μάρκος καταγράφει την αντίδραση του Ιησού όταν παρατήρησε την αναισθησία της καρδιάς των θρησκευτικών ηγετών σε εκείνη την περίπτωση. (Ματ 12:13· Λου 6:10) Ο Πέτρος, που εκδήλωνε και ο ίδιος έντονα συναισθήματα, ίσως ήταν εκείνος που περιέγραψε παραστατικά στον Μάρκο τα αισθήματα του Ιησού.​—Βλέπε το βίντεο «Εισαγωγή στο Βιβλίο του Μάρκου».

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια:

Μάρκ 3:29​—Τι σημαίνει βλασφημία εναντίον του αγίου πνεύματος, και ποιες είναι οι συνέπειες; («βλασφημήσει εναντίον του αγίου πνεύματος», «ένοχος αιώνιας αμαρτίας» σημειώσεις μελέτης για Μαρ 3:29, nwtsty)

βλασφημήσει εναντίον του αγίου πνεύματος:

Η βλασφημία αναφέρεται σε δυσφημιστική, επιβλαβή ή υβριστική ομιλία εναντίον του Θεού ή εναντίον ιερών πραγμάτων. Εφόσον το άγιο πνεύμα πηγάζει από τον ίδιο τον Θεό, όταν κάποιος εναντιωνόταν εκούσια στην επενέργειά του ή την αρνούνταν ήταν σαν να βλασφημούσε τον Θεό. Όπως φαίνεται στα εδάφια Ματ 12:24, 28 και Μαρ 3:22, οι Ιουδαίοι θρησκευτικοί ηγέτες είδαν το πνεύμα του Θεού να επενεργεί στον Ιησού καθώς έκανε θαύματα. Ωστόσο, απέδωσαν αυτή τη δύναμη στον Σατανά τον Διάβολο.

ένοχος αιώνιας αμαρτίας:

Η φράση φαίνεται να αναφέρεται σε εκούσια αμαρτία που έχει αιώνιες συνέπειες. Δεν υπάρχει θυσία που να καλύπτει μια τέτοια αμαρτία.​—Βλέπε τη σημείωση μελέτης αυτού του εδαφίου για τη φράση βλασφημήσει εναντίον του αγίου πνεύματος.

Μάρκ 4:26-29​—Τι μαθαίνουμε από την παραβολή του Ιησού για τον σπορέα που κοιμάται; (w14 15/12 σ. 12, 13 ¶6-8)

Μάρκ 3:5 ​Πώς γνώριζε ο Μάρκος λεπτομέρειες σχετικά με τη συναισθηματική κατάσταση του Ιησού; Ο Μάρκος δεν ανήκε στους 12 αποστόλους ούτε ήταν στενός συνεργάτης του Ιησού. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, ο στενός συνεργάτης του Μάρκου, ο απόστολος Πέτρος, ήταν η πηγή πολλών από τις πληροφορίες του Μάρκου.—1 Πέτρ. 5:13.

Μάρκ 3:21. Οι συγγενείς του Ιησού δεν είχαν ασκήσει πίστη. Επομένως, ο Ιησούς δείχνει συμπόνια σε όσους υφίστανται εναντίωση ή χλευασμό από μη ομόπιστα μέλη της οικογένειάς τους λόγω της πίστης τους.

Μάρκ 3:31-35. Κατά το βάφτισμά του, ο Ιησούς έγινε ο πνευματικός Γιος του Θεού, και «η άνω Ιερουσαλήμ» ήταν η μητέρα του. (Γαλ. 4:26) Έκτοτε, ο Ιησούς ένιωθε μεγαλύτερη οικειότητα και στοργή για τους μαθητές του παρά για τους σαρκικούς του συγγενείς. Αυτό μας διδάσκει ότι πρέπει να θέτουμε τα πνευματικά ζητήματα πρώτα στη ζωή μας.—Ματθ. 12:46-50· Λουκ. 8:19-21.

Μάρκ 4:3-9 Δεν Ξέρετε Πού θα Πετύχει! Στην παραβολή για τα διαφορετικά είδη χώματος, ο Ιησούς τόνισε ότι, αν και ο γεωργός σπέρνει καλό σπόρο, η κατάσταση της καρδιάς ενός ατόμου καθορίζει το αν ο σπόρος θα φτάσει ως την ωρίμανση ή όχι.

Μάρκ 4:3-9 «Οι Δίκαιοι θα Λάμψουν Τόσο Φωτεινά Όσο ο Ήλιος» Σε κάποιες παραβολές σχετικά με το σπόρο της αλήθειας της Βασιλείας, ο Ιησούς τόνισε το ρόλο που παίζει η κατάσταση της καρδιάς ενός ατόμου στην αποδοχή του αγγέλματος, καθώς και το ρόλο που παίζει ο Ιεχωβά στην πνευματική ανάπτυξη.

Μάρκ 4:35-41 Η Γη Έχει «Πυρετό»—Υπάρχει Θεραπεία; Κατασίγασε μια σφοδρή θύελλα με λίγα μόνο λόγια.

Μάρκ 4:41 Τα Θαύματα του Ιησού—Τι Μπορείτε να Μάθετε; Πολύ συχνά, το πλήθος και οι μαθητές έμεναν κατάπληκτοι και εμβρόντητοι με τα δυναμικά έργα του Ιησού.

Μάρκ 4:37-41 Οι Καταστροφές θα Εκλείψουν! Οι μαθητές του έμειναν κατάπληκτοι και ρωτούσαν: «Ποιος είναι άραγε αυτός, που ακόμη και ο άνεμος και η θάλασσα τον υπακούν;»​

Μάρκ 4:37​-41 Πού Μπορεί να Βρεθεί Αληθινή Παρηγοριά; Κατέδειξε την ικανότητα που διέθετε να ελέγχει επικίνδυνες θύελλες και να καλύπτει τις ανάγκες που είχαν μεγάλα πλήθη για τροφή.

Μάρκ 4:14,18,19. Να Επιζητείτε τη Βασιλεία, Όχι Πράγματα Όταν το άγγελμα της Βασιλείας “σπέρνεται ανάμεσα στα αγκάθια . . . , οι επιθυμίες για τα υπόλοιπα πράγματα εισβάλλουν και πνίγουν το λόγο, και αυτός γίνεται άκαρπος”.​

Μάρκ 4:37-39 Παρηγοριά για Όσους Υποφέρουν Ακόμη και οι δυνάμεις της φύσης υπάκουαν στη φωνή του.

Μάρκ 4:27, 28 Μη Χάνετε Ποτέ την Ελπίδα Σας! Από μόνο του το έδαφος φέρνει καρπό σταδιακά, πρώτα το χόρτο, κατόπιν το στάχυ, τελικά το μεστό σιτάρι στο στάχυ».

Μάρκ 4:18, 19 Αν και Κουρασμένοι, Δεν Αποκάμνουμε Ο Ιησούς παρομοίασε “τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων και την απατηλή δύναμη του πλούτου και τις επιθυμίες για τα υπόλοιπα πράγματα” με αγκάθια που «εισβάλλουν και πνίγουν» το σπόρο του λόγου του Θεού στην καρδιά μας.

Μάρκ 4:33, 34 Να Μιμείστε τον Μεγάλο Δάσκαλο Ο Ιησούς χρησιμοποιούσε με εξαιρετικό τρόπο παραδείγματα και παραβολές.

Μάρκ 3:14, 15 Υποκινείστε Εσείς σε Δράση Όπως ο Ιησούς; Τα εδάφια Μάρκος 3:14, 15 μας λένε: «Σχημάτισε μια ομάδα από δώδεκα, τους οποίους και ονόμασε “αποστόλους”, για να παραμένουν μαζί του και για να τους στέλνει να κηρύττουν και να έχουν εξουσία να εκβάλλουν τους δαίμονες».

Μάρκ 4:19 «Με Αγαπάς Περισσότερο από Αυτά;» Στην παραβολή του για τον σπορέα, ο Ιησούς είπε ότι κάποιοι θα δέχονταν «το λόγο της βασιλείας» και αρχικά θα προόδευαν, αλλά «η ανησυχία αυτού του συστήματος πραγμάτων και η απατηλή δύναμη του πλούτου» θα “έπνιγαν το λόγο”.

Μάρκ 3:14 Μπορείτε να Βοηθήσετε στη Δική σας Εκκλησία; Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Χριστιανική εκκλησία του πρώτου αιώνα είχε «αποστόλους», όρος που αναφέρεται κατά κυριολεξία σε εκείνους που έχουν σταλεί.

Μάρκ 3:35 Να Προσέχετε τις Συναναστροφές σας σε Αυτές τις Τελευταίες Ημέρες Ο Ιησούς είπε: «Όποιος κάνει το θέλημα του Θεού, αυτός είναι αδελφός και αδελφή και μητέρα μου».​

Μάρκ 4:10 Λαβαίνετε Εσείς “Τροφή στον Κατάλληλο Καιρό”; Διδάχτηκαν περισσότερα πράγματα από πολλούς άλλους μαθητές του πρώτου αιώνα.

Μάρκ 4:19 Να Έχετε Μεγάλο Θάρρος—Ο Ιεχωβά Είναι Βοηθός Σας! Δεν πρέπει να αφήσουμε την «απατηλή δύναμη του πλούτου» ή τις «ανησυχίες της ζωής» να εμποδίσουν την οικογένειά μας “να κρατήσει γερά την πραγματική ζωή” στο δίκαιο νέο κόσμο του Θεού!​

Μάρκ 4:19 Νεαροί—Να Καθοδηγείστε από το Λόγο του Θεού Προειδοποίησε ότι πράγματα όπως «η απατηλή δύναμη του πλούτου» μπορούν να πνίξουν το ενδιαφέρον ενός ατόμου για τα πνευματικά ζητήματα.

Μάρκ 4:33 Ενσταλάξτε στα Παιδιά σας Αγάπη για το Διάβασμα και τη Μελέτη Ο Ιησούς έθεσε το παράδειγμα διδάσκοντας τους ακροατές του μόνο «όσο μπορούσαν να ακούν».

Μάρκ 4:19 Απελευθέρωση από τις Παγίδες του Κυνηγού Πουλιών Αυτή η επιθυμία μπορεί τελικά να εισβάλει στη ζωή του Χριστιανού, πνίγοντας το λόγο και κάνοντάς τον “άκαρπο”.

Μάρκ 3:22 Η Γνώμη των Άλλων για Εμάς—Έχει Σημασία; Ο Ιησούς, ο τέλειος Γιος του Θεού, κατηγορήθηκε για βλασφημία, στασιασμό, ακόμα και πνευματισμό.

Μάρκ 3:21 Τι Μαθαίνουμε από την Ανθρώπινη Οικογένεια του Ιησού Οι συγγενείς του Ιησού έδειξαν ότι δεν τον εκτιμούσαν, λέγοντας μάλιστα σε μια περίπτωση πως ο Ιησούς είχε «χάσει τα λογικά του».

Μάρκ 4:10 “Σώστε τον Εαυτό σας και Αυτούς που σας Ακούν” Να ενθαρρύνετε το σπουδαστή να κάνει ερωτήσεις και να σας το λέει όταν δεν καταλαβαίνει πλήρως κάποιο σημείο.​

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: