ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΡΚΟΣ 5, 6

«Ο Ιησούς Έχει τη Δύναμη να Αναστήσει τους Αγαπημένους μας που Έχουν Πεθάνει»

Μάρ 5:38-42 Μητέρα πενθεί στον τάφο της κόρης της και φαντάζεται την ανάστασή της. Η θλίψη που νιώθουμε όταν κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο πεθαίνει δεν σημαίνει ότι δεν πιστεύουμε στην ανάσταση (Γε 23:2)

Ο στοχασμός γύρω από Βιβλικές αφηγήσεις αναστάσεων θα ενισχύει την πίστη μας στη μελλοντική ανάσταση. Ποιον ανυπομονείτε να καλωσορίσετε στην ανάσταση; Πώς φαντάζεστε τη στιγμή που θα ξανασμίξετε;

Μαρ 5:38​—Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μάς φέρνει έντονη θλίψη

Μαρ 5:39-41​—Ο Ιησούς έχει εξουσία πάνω σε όσους “κοιμούνται” τον ύπνο του θανάτου («δεν πέθανε αλλά κοιμάται» σημείωση μελέτης για Μαρ 5:39, nwtsty)

δεν πέθανε αλλά κοιμάται:

Στην Αγία Γραφή, ο θάνατος παρομοιάζεται συχνά με τον ύπνο. (Ψλ 13:3· Ιωα 11:11-14· Πρ 7:60· 1Κο 7:39· 15:51· 1Θε 4:13) Ο Ιησούς επρόκειτο να επαναφέρει το κορίτσι στη ζωή. Άρα, μπορεί να το είπε αυτό επειδή θα έδειχνε ότι, όπως οι άνθρωποι μπορούν να ξυπνήσουν από βαθύ ύπνο, μπορούν και να επανέλθουν από τον θάνατο. Η δύναμη που είχε ο Ιησούς να αναστήσει το κορίτσι προερχόταν από τον Πατέρα του, «ο οποίος ζωοποιεί τους νεκρούς και μιλάει για τα πράγματα που δεν υπάρχουν σαν να υπάρχουν».​—Ρω 4:17

Μαρ 5:42​—Η μελλοντική ανάσταση θα προκαλέσει «μεγάλη έκσταση» (jy σ. 118 ¶6)

Σε προηγούμενες περιπτώσεις, ο Ιησούς πρόσταξε τους ανθρώπους που θεράπευσε να μη διαδώσουν αυτό που έκανε για εκείνους. Το ίδιο λέει και τώρα σε αυτούς τους γονείς. Από τη χαρά τους όμως οι γονείς, καθώς και άλλοι, διαδίδουν τα νέα «σε ολόκληρη την περιοχή». (Ματθαίος 9:26) Αν εσείς είχατε δει ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να ανασταίνεται, δεν θα μιλούσατε με ενθουσιασμό για το γεγονός; Αυτή είναι η δεύτερη καταγραμμένη ανάσταση που κάνει ο Ιησούς.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Μαρ 5:19, 20​—Γιατί μπορεί να έδωσε ο Ιησούς διαφορετικές οδηγίες σε αυτή την περίπτωση από ό,τι συνήθως; («μίλησέ τους» σημείωση μελέτης για Μαρ 5:19, nwtsty)

μίλησέ τους:

Σε αντίθεση με τις οδηγίες που έδινε συνήθως ο Ιησούς να μη γίνονται γνωστά τα θαύματά του (Μαρ 1:44· 3:12· 7:36), έδωσε σε εκείνον τον άντρα την οδηγία να πει στους συγγενείς του τι συνέβη. Αυτό μπορεί να έγινε επειδή είχε ζητηθεί από τον Ιησού να φύγει από την περιοχή και δεν θα μπορούσε να δώσει εκείνος προσωπικά μαρτυρία. Επίσης, αυτό θα αντιστάθμιζε τα αρνητικά σχόλια που ίσως κυκλοφορούσαν για την απώλεια των γουρουνιών.

Μαρ 6:11​—Τι σημαίνει η φράση «τινάξτε τη σκόνη από τα πόδια σας»; («τινάξτε τη σκόνη από τα πόδια σας» σημείωση μελέτης για Μαρ 6:11, nwtsty)

τινάξτε τη σκόνη από τα πόδια σας:

Αυτή η ενέργεια έδειχνε ότι οι μαθητές αποποιούνταν την ευθύνη για τις συνέπειες που θα έρχονταν από τον Θεό. Η ίδια φράση υπάρχει στα εδάφια Ματ 10:14 και Λου 9:5. Ο Μάρκος και ο Λουκάς προσθέτουν τη φράση για μαρτυρία σε αυτούς [ή «εναντίον τους»]. Ο Παύλος και ο Βαρνάβας εφάρμοσαν αυτή την οδηγία στην Αντιόχεια της Πισιδίας. (Πρ 13:51) Και όταν ο Παύλος έκανε κάτι παρόμοιο στην Κόρινθο τινάζοντας τα ρούχα του, εξήγησε τον λόγο: «Το αίμα σας ας είναι πάνω στο κεφάλι σας. Εγώ είμαι καθαρός». (Πρ 18:6) Τέτοιες ενέργειες μπορεί να ήταν ήδη γνωστές στους μαθητές. Ευλαβείς Ιουδαίοι που είχαν περάσει μέσα από κάποια περιοχή Εθνικών τίναζαν αυτό που θεωρούσαν βρόμικη σκόνη από τα σανδάλια τους πριν ξαναμπούν σε Ιουδαϊκό έδαφος. Ωστόσο, ο Ιησούς προφανώς είχε υπόψη του κάτι διαφορετικό όταν έδωσε αυτές τις οδηγίες στους μαθητές του.

Μάρ 6:51, 52​—Ποιο ήταν «το νόημα των ψωμιών» το οποίο δεν συνέλαβαν οι μαθητές; Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ιησούς είχε θρέψει 5.000 άντρες, καθώς και πολλές γυναίκες και παιδιά, μόνο με πέντε ψωμιά και δύο ψάρια. «Το νόημα των ψωμιών» που έπρεπε να είχαν κατανοήσει οι μαθητές από εκείνο το γεγονός ήταν ότι ο Ιησούς είχε λάβει δύναμη από τον Ιεχωβά Θεό για να κάνει θαύματα. (Μάρκ. 6:41-44) Αν είχαν συλλάβει το μέγεθος της δύναμης που είχε δοθεί στον Ιησού, δεν θα είχαν μείνει έκθαμβοι όταν εκείνος περπάτησε θαυματουργικά στο νερό.

Μάρ 6:30-34 Για να Είστε Ευτυχισμένοι—Να Δείχνετε Καλοσύνη σ’ Εκείνους που Υποφέρουν

Μάρ 5:22-43 Ζωή σ’ ένα Παραδεισιακό νέο Κόσμο Ο Κύριος Ιησούς, διαβεβαιώνοντάς μας περί τούτου, είπε: «Μη θαυμάζετε τούτο· διότι έρχεται ώρα, καθ’ ην πάντες οι εν τοις μνημείοις θέλουσιν ακούσει την φωνήν αυτού· και θέλουσιν εξέλθει οι πράξαντες τα αγαθά εις ανάστασιν ζωής· οι δε πράξαντες τα φαύλα, εις ανάστασιν κρίσεως.»

Μάρ 6:30-44 Να Παράγετε ‘Κάθε Είδους Αγαθότητα’ Αργότερα, έδειξε εξαιρετική φιλοξενία προμηθεύοντας τροφή γι’ αυτό το μεγάλο πλήθος.

Μάρ 6:30-44 Ιησούς, Παράδειγμα για να το Ακολουθήσουμε Προσεκτικά. Πώς μπορεί ένας σύζυγος να δείξει τιμή και κατανόηση για τη σύζυγό του; 14 Ο Χριστός έδειχνε πάντοτε κατανόηση στους μαθητές του και στα πλήθη που τον ακολουθούσαν.

Μάρ 6:31-34 Πώς Μπορεί να μας Βοηθήσει ο Ιησούς Χριστός Ακόμη και όταν ήταν κουρασμένος, πεινασμένος και διψασμένος, ο Ιησούς “τους δεχόταν με καλοσύνη” και ήταν διατεθειμένος να μείνει νηστικός προκειμένου να βοηθήσει ειλικρινείς αμαρτωλούς.​

Μάρκ 5:2-13 Υπάρχει Κίνδυνος από τα Μαγικά «Φυλαχτά;» Όταν ο Ιησούς ήταν στη γη, εθεράπευσε πολλούς, εκβάλλοντας δαιμόνια τα οποία τους εβασάνιζαν

Μάρκ 5:25,26 Να Έχετε τη Γραφική Άποψη για τη Φροντίδα της Υγείας Στα εδάφια Μάρκος 5:25, 26, διαβάζουμε: «Ήταν δε μια γυναίκα που έπασχε από ροή αίματος επί δώδεκα χρόνια, και είχε υποφέρει πολλά από πολλούς γιατρούς και είχε ξοδέψει όλους τους πόρους της και δεν είχε ωφεληθεί αλλά, απεναντίας, είχε χειροτερέψει».

Μάρκ 6:35-44 Η Χριστιανική Οικογένεια Βάζει τα Πνευματικά Πράγματα Πρώτα Τα θαύματα που έκανε τρέφοντας τους 5.000 άντρες και επίσης τους 4.000 αποτελούν απόδειξη της φροντίδας του και του αισθήματος ευθύνης που είχε.

Μάρκ 6:30-34 Βοηθήστε τους Ανθρώπους να Πλησιάσουν τον Ιεχωβά Η αγάπη, τα αισθήματα και η συμπόνια του Ιησού είναι πιστή αντανάκλαση των ιδιοτήτων του Ιεχωβά.

Μάρκ 6:30-34 Εκδήλωση Αγάπης και Σεβασμού από Μέρους του Συζύγου Με το καλό παράδειγμα που έθετε στη διαγωγή, στην ομιλία και στο ότι μεταχειριζόταν τους άλλους με συμπόνια.

Μάρκ 5:25-29 Αρρώστια—Θα Τελειώσει Ποτέ; Με μια πολύ πραγματική έννοια ο Ιησούς αποκατέστησε την υγεία σε πολλούς αρρώστους, ανάπηρους και παράλυτους—χωλούς, κουτσούς και τυφλούς (Ματθαίος 15:30, 31), επιληπτικούς, παραλυτικούς (Ματθαίος 4:24), λεπρούς (Λουκάς 17:12-14), μια γυναίκα με αιμορραγία (Μάρκος 5:25-29), έναν με ξερό χέρι (Μάρκος 3:3-5), έναν άντρα με υδρωπικία (Λουκάς 14:2-4) και άρρωστους από «διάφορες αρρώστιες.»

Μάρκ 5:25-29 Ευλαβής Σεβασμός για τη Ζωή και το Αίμα Γνωρίζει περισσότερα για το αίμα απ’ όσα ξέρουν οι γιατροί, των οποίων οι προσπάθειες, αν και μπορεί να είναι καλοπροαίρετες, δεν αποφέρουν πάντοτε τα επιθυμητά αποτελέσματα.​

Μάρκ 6:31-34 Τα Οφέλη που Φέρνει μια Ήρεμη Καρδιά Όπως ήταν φυσικό, οι άνθρωποι έλκονταν στον Ιησού λόγω της πραότητάς του και του εγκάρδιου ενδιαφέροντος που έδειχνε για αυτούς.

Μάρκ 6:30-32 Να Ρίχνετε Κάθε Ανησυχία σας στον Ιεχωβά Έδειχνε στοργικό, στοχαστικό ενδιαφέρον για τις πνευματικές, τις συναισθηματικές και τις σωματικές ανάγκες των άλλων.

Μάρκ 5:35, 41, 42 Σεβασμός και Αξιοπρέπεια υπό τη Φροντίδα του Θεού Ο Ιησούς έδειξε ότι η ζωή ενός μικρού κοριτσιού είναι εξίσου σημαντική με ενός αγοριού​—ανέστησε την κόρη του Ιαείρου, όπως και το γιο της χήρας στη Ναΐν.

Μάρκ 6:30, 31 Ο Ιεχωβά Ενδυναμώνει τον Κουρασμένο Ως υπηρέτες του Ιεχωβά, και εμείς επίσης κουραζόμαστε, διότι η ζωή θεοσεβούς αφοσίωσης που ζούμε απαιτεί να αγωνιζόμαστε σθεναρά.

Μάρκ 6:34 Να Υποτάσσεστε Ταπεινά στους Στοργικούς Ποιμένες Και ο Ιησούς, επίσης, κατά τη διάρκεια της επίγειας διακονίας του έδειχνε τρυφερό ενδιαφέρον για τους μαθητές του και για τους ανθρώπους γενικά.

Μάρκ 6:7 Να Γίνεστε Προοδευτικοί και Ευπροσάρμοστοι Διάκονοι Κατόπιν τους προμήθευσε τρία βασικά πράγματα: συνεργάτη, τομέα και άγγελμα.

Μάρκ 6:34 Μήπως Βλέπετε Μόνο την Εξωτερική Εμφάνιση; Γι’ αυτό εκείνος έδειχνε κατανόηση, καθώς «εσπλαγχνίσθη δι’ αυτούς, επειδή ήσαν ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα».

Μάρκ 6:34 Έλεος—Τι Μέρος Παίζει στη Ζωή Σας; Αυτή η ίδια λέξις περιγράφει τα αισθήματα του Ιησού όταν έβλεπε τα πλήθη που συγκεντρώνονταν εκεί να τον ακούσουν, διότι ήσαν «εκλελυμένοι και εσκορπισμένοι ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα.»

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: