ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΡΚΟΣ 9, 10

«Ένα Όραμα που Ενισχύει την Πίστη»

Μάρκ 9:1-7 Ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης βλέπουν το όραμα της μεταμόρφωσης Φανταστείτε πώς πρέπει να ένιωσε ο Ιησούς όταν άκουσε τον ουράνιο Πατέρα του να αναγγέλλει ότι τον επιδοκίμαζε στη διάρκεια του οράματος της μεταμόρφωσης. Αναμφίβολα πήρε δύναμη για να αντιμετωπίσει τα παθήματα που θα περνούσε. Αυτό το όραμα χαράχτηκε επίσης στη διάνοια του Πέτρου, του Ιακώβου και του Ιωάννη. Ο Ιησούς ήταν όντως ο Μεσσίας, και έκαναν πολύ καλά που τον άκουγαν. Περίπου 32 χρόνια μετά, ο Πέτρος θυμόταν ακόμα αυτή την εμπειρία και πώς τον είχε κάνει πιο βέβαιο για «τον προφητικό λόγο».​—2Πε 1:16-19.

Αν και εμείς προσωπικά δεν είδαμε αυτό το εντυπωσιακό όραμα, είμαστε μάρτυρες της εκπλήρωσής του. Ο Ιησούς κυβερνάει ως ισχυρός Βασιλιάς. Σύντομα, θα «ολοκληρώσει τη νίκη του», ανοίγοντας τον δρόμο για έναν δίκαιο νέο κόσμο.​—Απ 6:2.

Πώς έχει ενισχυθεί η πίστη σας βλέποντας την εκπλήρωση Γραφικών προφητειών;

Μάρκ 9:1​—Ο Ιησούς υποσχέθηκε ότι μερικοί απόστολοι θα έβλεπαν σε όραμα μια πρόγευση της Βασιλείας (w05 15/1 σ. 12 ¶9, 10)

9, 10. (α) Γιατί ήταν ιδανικός ο καιρός κατά τον οποίο δόθηκε σημείο στους μαθητές του Ιησού; (β) Ποια σημαντική υπόσχεση έδωσε ο Ιησούς στους μαθητές του;

9 Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος αφότου ο Ιησούς παρείχε τις προαναφερθείσες αποδείξεις τού ότι είναι ο Μεσσίας. Το Πάσχα του έτους 32 Κ.Χ. ήρθε και πέρασε. Πολλοί που στο παρελθόν ήταν πιστοί έχουν πάψει να τον ακολουθούν, ίσως λόγω του διωγμού, του υλισμού ή των ανησυχιών της ζωής. Άλλοι μπορεί να είναι μπερδεμένοι ή απογοητευμένοι επειδή ο Ιησούς απέρριψε τις προσπάθειες που κατέβαλε ο λαός να τον κάνει βασιλιά. Όταν τον προκάλεσαν οι Ιουδαίοι θρησκευτικοί ηγέτες, αρνήθηκε να δώσει κάποιο σημείο από τον ουρανό προκειμένου να δοξάσει τον εαυτό του. (Ματθαίος 12:38, 39) Αυτή η άρνηση ίσως έχει δημιουργήσει απορίες σε μερικούς. Επιπρόσθετα, ο Ιησούς έχει αρχίσει να αποκαλύπτει στους μαθητές του κάτι που δυσκολεύονται πολύ να καταλάβουν—ότι «πρέπει να πάει στην Ιερουσαλήμ και να υποφέρει πολλά από τους πρεσβυτέρους και τους πρωθιερείς και τους γραμματείς και να θανατωθεί».—Ματθαίος 16:21-23.

10 Σε εννιά με δέκα μήνες, θα ερχόταν ο καιρός «να αποχωρήσει [ο Ιησούς] από αυτόν τον κόσμο και να πάει στον Πατέρα». (Ιωάννης 13:1) Δείχνοντας βαθύ ενδιαφέρον για τους όσιους μαθητές του, ο Ιησούς υπόσχεται σε μερικούς από αυτούς ακριβώς ό,τι αρνήθηκε στους άπιστους Ιουδαίους—ένα σημείο από τον ουρανό. «Αληθινά σας λέω», λέει ο Ιησούς, «υπάρχουν μερικοί από αυτούς που στέκονται εδώ οι οποίοι δεν πρόκειται να γευτούν θάνατο, μέχρι να δουν πρώτα τον Γιο του ανθρώπου να έρχεται στη βασιλεία του». (Ματθαίος 16:28) Προφανώς, ο Ιησούς δεν εννοεί ότι ορισμένοι από τους μαθητές του θα ζήσουν μέχρι την εγκαθίδρυση της Μεσσιανικής Βασιλείας το 1914. Ο Ιησούς έχει κατά νου να δώσει σε τρεις από τους μαθητές, που είναι πιο στενά συνδεδεμένοι μαζί του, μια θεαματική προαναλαμπή της δόξας του με Βασιλική δύναμη. Αυτή η πρόγευση, η οποία δόθηκε σε όραμα, ονομάζεται μεταμόρφωση.

Μάρκ 9:2-6​—Ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης είδαν τον μεταμορφωμένο Ιησού να συνομιλεί με τον «Ηλία» και τον «Μωυσή» (w05 15/1 σ. 12 ¶11)

Έξι ημέρες αργότερα, ο Ιησούς ανεβαίνει με τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη σε ένα ψηλό βουνό—πιθανώς σε μια από τις ράχες του Όρους Αερμών. Εκεί, ο Ιησούς «μεταμορφώθηκε μπροστά τους, και το πρόσωπό του έλαμψε όπως ο ήλιος, και τα εξωτερικά του ενδύματα έγιναν λαμπρά όπως το φως». Εμφανίζονται επίσης οι προφήτες Μωυσής και Ηλίας, οι οποίοι συνομιλούν με τον Ιησού. Αυτό το συνταρακτικό γεγονός ενδεχομένως λαβαίνει χώρα τη νύχτα, πράγμα που του προσδίδει ιδιαίτερη ζωντάνια. Είναι μάλιστα τόσο πραγματικό ώστε ο Πέτρος προσφέρεται να στήσει τρεις σκηνές—από μία για τον Ιησού, τον Μωυσή και τον Ηλία. Ενώ ο Πέτρος μιλάει ακόμα, τους επισκιάζει ένα φωτεινό σύννεφο και μια φωνή μέσα από αυτό λέει: «Αυτός είναι ο Γιος μου ο αγαπητός, τον οποίο έχω επιδοκιμάσει· να τον ακούτε».—Ματθαίος 17:1-6.

Μάρκ 9:7​—Ο Ιεχωβά επιβεβαίωσε με την ίδια του τη φωνή ότι ο Ιησούς είναι ο Γιος του («μια φωνή» σημείωση μελέτης για Μαρ 9:7, nwtsty)

μια φωνή:

Η δεύτερη από τις τρεις φορές, όπως καταγράφεται στις αφηγήσεις των Ευαγγελίων, όπου ο Ιεχωβά μιλάει απευθείας στους ανθρώπους.​—Βλέπε σημειώσεις μελέτης για Μαρ 1:11· Ιωα 12:28.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Μάρκ 10:6-9​—Ποια αρχή σχετικά με τον γάμο τόνισε ο Ιησούς; (w08 15/2 σ. 30 ¶8)

Σκοπός του Θεού είναι να προσκολλούνται οι γαμήλιοι σύντροφοι ο ένας στον άλλον. Επομένως, αντί να επιζητούν βιαστικά να πάρουν διαζύγιο, τα αντρόγυνα πρέπει να πασχίζουν να εφαρμόζουν τις Γραφικές αρχές ώστε να υπερνικούν οποιεσδήποτε δυσκολίες μπορεί να προκύψουν στο γάμο.—Ματθ. 19:4-6.

Μάρκ 10:17, 18​—Γιατί διόρθωσε ο Ιησούς κάποιον που τον αποκάλεσε “Δάσκαλο Αγαθό”; («Δάσκαλε Αγαθέ», «Κανείς δεν είναι αγαθός παρά μόνο ένας, ο Θεός» σημειώσεις μελέτης για Μαρ 10:17, 18, nwtsty)

Δάσκαλε Αγαθέ:

Αυτός ο άνθρωπος προφανώς χρησιμοποίησε τις λέξεις “Αγαθός Δάσκαλος” ως κολακευτικό και τυπικό τίτλο, εφόσον οι θρησκευτικοί ηγέτες συνήθως απαιτούσαν να τους αποδίδεται τέτοιου είδους τιμή. Αν και ο Ιησούς δεν είχε καμιά αντίρρηση να προσδιορίζεται κατάλληλα ως “Δάσκαλος” και “Κύριος” (Ιωα 13:13), έστρεφε όλη την τιμή στον Πατέρα του.

Κανείς δεν είναι αγαθός παρά μόνο ένας, ο Θεός:

Ο Ιησούς αναγνωρίζει εδώ τον Ιεχωβά ως το απαράμιλλο πρότυπο όσον αφορά το τι είναι αγαθό, Εκείνον που έχει το υπέρτατο δικαίωμα να καθορίζει τι είναι καλό και τι είναι κακό. Όταν ο Αδάμ και η Εύα στασίασαν και έφαγαν από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού, διεκδίκησαν αυτό το δικαίωμα. Ανόμοια με εκείνους, ο Ιησούς αφήνει ταπεινά τη θέσπιση των κανόνων στον Πατέρα του. Ο Θεός έχει δηλώσει και προσδιορίσει τι είναι καλό μέσω των εντολών που υπάρχουν στον Λόγο του.​—Μαρ 10:19.

Μάρκ 10:17, 18​—Γιατί διόρθωσε ο Ιησούς κάποιον άνθρωπο που Τον αποκάλεσε “Δάσκαλο Αγαθό”; Αρνούμενος να δεχτεί αυτόν τον κολακευτικό τίτλο, ο Ιησούς κατηύθυνε τη δόξα στον Ιεχωβά και έδειξε ότι ο αληθινός Θεός είναι η πηγή όλων των καλών πραγμάτων. Επιπλέον, ο Ιησούς έστρεψε την προσοχή στη θεμελιώδη αλήθεια ότι μόνο ο Δημιουργός των πάντων, ο Ιεχωβά Θεός, έχει το δικαίωμα να θέτει κανόνες για το καλό και το κακό.—Ματθ. 19:16, 17· Λουκ. 18:18, 19.

Μάρκ 10:6-9. Σκοπός του Θεού είναι να προσκολλούνται οι γαμήλιοι σύντροφοι ο ένας στον άλλον. Επομένως, αντί να επιζητούν βιαστικά να πάρουν διαζύγιο, τα αντρόγυνα πρέπει να πασχίζουν να εφαρμόζουν τις Γραφικές αρχές ώστε να υπερνικούν οποιεσδήποτε δυσκολίες μπορεί να προκύψουν στο γάμο.—Ματθ. 19:4-6.

Μάρκ 9:33-37 Ειρήνη Διάνοιας σε μια Ανταγωνιστική Κοινωνία Ποτέ δεν έστρεφε τον ένα μαθητή ενάντια στον άλλο, σαν να ήταν αυτός ένας τρόπος για να προωθήσει την πνευματική πρόοδο.

Μάρκ 9:17-29 Υπερνικήστε τα Εμπόδια που Επηρεάζουν την Πρόοδό Σας! Αφού πέτυχε εκεί που αυτοί απέτυχαν, ο Ιησούς τούς είπε: «Αν έχετε πίστη στο μέγεθος ενός κόκκου σιναπιού, θα πείτε σε αυτό το βουνό: “Μετακινήσου από εδώ εκεί”, και θα μετακινηθεί, και τίποτα δεν θα είναι αδύνατον για εσάς».

Μάρκ 9:33-3 Ας Εκτιμούμε τον Ιεχωβά ως τον Αγγειοπλάστη Μας Ήξερε ότι οι πιστοί απόστολοί του μπορούσαν να διαπλαστούν με καλοσυνάτες, υπομονετικές συμβουλές αλλά και παρατηρώντας το δικό του παράδειγμα ταπεινοφροσύνης.

Μάρκ 10:35-45 Πώς να Διατηρούμε το Πνεύμα της Αυτοθυσίας Ούτως ή άλλως, ο Ιησούς προειδοποίησε τόσο τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη όσο και τον Πέτρο και τους άλλους αποστόλους να μην ενεργούν ιδιοτελώς προσπαθώντας να «καταδυναστεύουν» τους αδελφούς τους.​

Μάρκ 9:33-37 Γονείς, τα Παιδιά σας Χρειάζονται Εξειδικευμένη Προσοχή Να τη διορθώσετε με καλοσύνη, ακριβώς όπως ο Ιησούς διόρθωνε τις αδυναμίες των αποστόλων του.

Μάρκ 9:1-8 Να Δίνετε Προσοχή στον Προφητικό Λόγο του Θεού! Όταν ο Πέτρος είδε τη μεταμόρφωση του Ιησού και άκουσε τον Θεό να μιλάει για τον Χριστό σ’ εκείνη την περίπτωση, ο προφητικός λόγος έγινε πιο βέβαιος.

Μάρκ 9:33-37 Να Χρησιμοποιείτε τη Δύναμη της Γλώσσας σας για Καλό Όταν οι στενότεροι ακόλουθοί του συνέχισαν να λογομαχούν για το ποιος ήταν ο μεγαλύτερος, ο Ιησούς τούς διόρθωσε με καλοσυνάτα λόγια και με το παράδειγμα ενός μικρού παιδιού.

Μάρκ 9:33-37 Χριστιανικές Οικογένειες—Να Ακολουθείτε το Παράδειγμα του Ιησού! Συμβούλευε με καλοσύνη τους μαθητές του, ακόμη και επανειλημμένα όταν ήταν απαραίτητο.

Μάρκ 10:28-30 Να Προσηλώνετε την Καρδιά σας σε Πνευματικούς Θησαυρούς Αν την αγαπάμε όσο αγαπούσε και ο έμπορος το μαργαριτάρι, θα είμαστε πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε τα πάντα προκειμένου να γίνουμε και να παραμείνουμε υπήκοοι της Βασιλείας.

Μάρκ 10:28-30 Θα Κάνετε Εσείς Θυσίες για τη Βασιλεία; Να είστε πεπεισμένοι ότι θα έχετε μεγάλες ανταμοιβές τώρα και ακόμη μεγαλύτερες «στο ερχόμενο σύστημα πραγμάτων».​

Μάρκ 10:29, 30 Διδάξτε τα Παιδιά σας να Αγαπούν τον Ιεχωβά Μπορείτε να πάρετε και εσείς την πρωτοβουλία για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να βλέπουν την εκκλησία ως προέκταση της οικογένειάς σας;

Μάρκ 9:42 Πρεσβύτεροι—Να Μεταχειρίζεστε το Ποίμνιο του Θεού με Τρυφερότητα! Φυσικά, όλοι οι Χριστιανοί πρέπει να προσέχουν σ’ αυτόν τον τομέα, γιατί ο Ιησούς είπε: «Όστις σκανδαλίση ένα των μικρών των πιστευόντων εις εμέ, συμφέρει εις αυτόν καλήτερον να περιτεθή μύλου πέτρα περί τον τράχηλον αυτού και να ριφθή εις την θάλασσαν».


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: