ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 4, 5

Μαθήματα από την Επί του Όρους Ομιλία του Ιησού»

Έχετε εσείς συναίσθηση της πνευματικής σας ανάγκης;

Η φράση «όσοι έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης» σημαίνει κυριολεκτικά «όσοι είναι ζητιάνοι για το πνεύμα». (Ματ 5:3· υποσ.) Εμείς δείχνουμε την προθυμία μας να λαβαίνουμε πνευματική βοήθεια από τον Θεό όταν . . .

  • διαβάζουμε την Αγία Γραφή κάθε μέρα
  • προετοιμαζόμαστε για τις Χριστιανικές συναθροίσεις και τις παρακολουθούμε
  • διαβάζουμε τις εκδόσεις μας και, όσο το επιτρέπει ο χρόνος, ύλη από τον ιστότοπό μας
  • παρακολουθούμε το μηνιαίο πρόγραμμα στο JW Broadcasting
  • Πώς μπορώ να βελτιώσω το πρόγραμμά μου όσον αφορά την πνευματική τροφή που λαβαίνω;

Ματθ 5:3—Η ευτυχία προκύπτει από τη συναίσθηση της πνευματικής μας ανάγκης («Ευτυχισμένοι», «όσοι έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης» σημειώσεις μελέτης για Ματ 5:3, nwtsty)

Ευτυχισμένοι: Δεν αναφέρεται απλώς στην καλή διάθεση, όπως το πώς νιώθει κάποιος όταν περνάει καλά. Αντίθετα, όταν χρησιμοποιείται για ανθρώπους, αναφέρεται στην κατάσταση κάποιου που έχει την ευλογία του Θεού και απολαμβάνει την εύνοιά του. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τον Θεό, καθώς επίσης τον Ιησού στην ουράνια δόξα του.​—1Τι 1:11· 6:15.

όσοι έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης: Σε αυτά τα συμφραζόμενα, η φράση οἱ πτωχοὶ του πρωτότυπου κειμένου που αποδίδεται «όσοι έχουν συναίσθηση», κυριολεκτικά σημαίνει «εκείνοι που είναι φτωχοί (άποροι, ενδεείς, ζητιάνοι)», και χρησιμοποιείται για εκείνους που έχουν κάποια ανάγκη και την αντιλαμβάνονται έντονα. Η ίδια λέξη χρησιμοποιείται για τον «ζητιάνο» Λάζαρο στα εδάφια Λου 16:20, 22. Η φράση «πτωχοὶ τῷ πνεύματι» διατηρείται αυτούσια σε μερικές μεταφράσεις και μεταδίδει την ιδέα ανθρώπων που νιώθουν πόνο καθώς συνειδητοποιούν την πνευματική τους φτώχεια και πόσο πολύ χρειάζονται τον Θεό.

Ματ 5:7—Η ευτυχία προκύπτει από το να είναι κάποιος ελεήμων και συμπονετικός («ελεήμονες» σημείωση μελέτης για Ματ 5:7, nwtsty)

ελεήμονες: Οι Γραφικοί όροι που αποδίδονται «ελεήμων» και «έλεος» δεν περιορίζονται στη συγχώρηση ή στην επιείκεια όσον αφορά την κρίση. Συνήθως περιγράφουν τα αισθήματα συμπόνιας και ευσπλαχνίας που υποκινούν κάποιον να πάρει την πρωτοβουλία να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη.

Ματθ 5:9—Η ευτυχία προκύπτει από το να είναι κάποιος ειρηνοποιός («ειρηνοποιοί» σημείωση μελέτης για Ματ 5:9, nwtsty· w07 1/12 17)

Οι Χριστιανοί γονείς ενδιαφέρονται έντονα να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να “επιζητούν ειρήνη και να την επιδιώκουν”. (1 Πέτρου 3:11) Η ευτυχία που προκύπτει από το να είναι κάποιος ειρηνοποιός αξίζει όλη την προσπάθεια που χρειάζεται για να υπερνικηθούν αισθήματα καχυποψίας, απογοήτευσης και εχθρότητας. Αν είστε γονέας, πώς μπορείτε να διδάξετε τα παιδιά σας να είναι ειρηνικά; («ειρηνοποιοί» σημείωση μελέτης για Ματ 5:9, nwtsty)

ειρηνοποιοί: Εκείνοι που, όχι μόνο διατηρούν την ειρήνη, αλλά και φέρνουν την ειρήνη εκεί όπου λείπει.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ματθ 4:9—Σε ποιον πειρασμό προσπάθησε να υποβάλει ο Σατανάς τον Ιησού; («προσκυνήσεις» σημείωση μελέτης για Ματ 4:9, nwtsty)

προσκυνήσεις: Το ρήμα προσκυνήσῃς του πρωτότυπου κειμένου είναι στον αόριστο, κάτι που υποδηλώνει στιγμιαία πράξη. Η υποσημείωση αναφέρει «κάνεις μια πράξη λατρείας», κάτι που δείχνει ότι ο Διάβολος δεν ζήτησε από τον Ιησού να τον λατρεύει συνεχώς​—ζήτησε μία και μόνο «πράξη λατρείας».

Ματθ 4:23—Ποια δύο σημαντικά πράγματα έκανε ο Ιησούς; («διδάσκοντας … κηρύττοντας» σημείωση μελέτης για Ματ 4:23, nwtsty)

διδάσκοντας . . . κηρύττοντας: Η διδασκαλία διαφέρει από το κήρυγμα ως προς το ότι ο δάσκαλος δεν διακηρύττει μόνο, αλλά καθοδηγεί, εξηγεί, χρησιμοποιεί πειστικά επιχειρήματα και παρέχει αποδείξεις.

Ματθ 5:21, 22—Είναι άραγε πιο σοβαρό το να αφήνουμε το θυμό μας να ξεσπάει από το να τον κρατάμε μέσα μας; Ο Ιησούς προειδοποίησε ότι το άτομο που τρέφει υποβόσκουσα οργή εναντίον του αδελφού του διαπράττει σοβαρή αμαρτία. Εντούτοις, το να εκδηλώσει την οργή του ξεστομίζοντας κάποιον λόγο περιφρόνησης είναι πιο σοβαρό, καθιστώντας τον υπόλογο σε ένα δικαστήριο ανώτερο από το τοπικό δικαστήριο.

Ματθ 5:48—Είναι πράγματι εφικτό να είμαστε «τέλειοι, όπως ο ουράνιος Πατέρας [μας] είναι τέλειος»; Ναι, με σχετική έννοια. Ο Ιησούς εξέταζε εδώ το ζήτημα της αγάπης, και είπε στους ακροατές του να μιμούνται τον Θεό και να είναι τέλειοι, δηλαδή πλήρεις, ως προς την αγάπη τους. (Ματθ. 5:43-47) Πώς; Διευρύνοντάς την ώστε να συμπεριλαμβάνει τους εχθρούς τους.

Ματθ 4:1-10. Αυτή η αφήγηση μας διδάσκει ότι ο Σατανάς είναι πραγματικό πρόσωπο και όχι απλώς η ιδιότητα του κακού. Αυτός χρησιμοποιεί “την επιθυμία της σάρκας και την επιθυμία των ματιών και την αλαζονική επίδειξη των μέσων διαβίωσης κάποιου” για να μας δελεάσει. Παρ’ όλα αυτά, η εφαρμογή των Γραφικών αρχών θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε πιστοί στον Θεό.—1 Ιωάν. 2:16.

Ματθ 5:1–7:29. Να έχετε συναίσθηση της πνευματικής σας ανάγκης. Να είστε ειρηνικοί. Να αποφεύγετε τις ανήθικες σκέψεις. Να τηρείτε το λόγο σας. Όταν προσεύχεστε, να δίνετε προτεραιότητα στα πνευματικά ζητήματα έναντι των υλικών συμφερόντων. Να είστε πλούσιοι ως προς τον Θεό. Να επιζητείτε πρώτα τη Βασιλεία και τη δικαιοσύνη του Θεού. Να μην είστε επικριτικοί. Να κάνετε το θέλημα του Θεού. Τι πρακτικά μαθήματα περιλαμβάνονται στην Επί του Όρους Ομιλία!

Ματθ 4:25 Ανακούφιση από το Άγχος—Μια Πρακτική Αντιμετώπιση Ποια ήταν η ανταπόκριση στο άγγελμα του Ιησού; 7 Σαφώς, η πρόσκληση του Ιησού προς όλους όσους “μοχθούσαν και ήταν καταφορτωμένοι” θα φαινόταν εξαιρετικά ελκυστική σε πολλούς ακροατές του εκείνη την εποχή.

Ματθ 4:18-22 «Τα Έχεις Αποκαλύψει σε Νήπια» Πολλοί υπερήφανοι, μορφωμένοι θρησκευτικοί ηγέτες δεν συνέλαβαν το νόημα του αγγέλματός του, σε αντίθεση με κάποιους ταπεινούς ψαράδες.

Ματθ 5:14-16 «Επιτέλεσε τη Διακονία σου στο Πλήρες» Παρόμοια, ας λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς».

Ματθ κεφάλαια 5 ως 7 Πώς να Αναπτύξετε Γνήσια Αγάπη Μάλιστα, οι ηθικές αρχές και η καθοδήγηση για τη ζωή που βρίσκονται στην Επί του Όρους Ομιλία και μόνο θεωρούνται από πάρα πολλούς απαράμιλλες.

Ματθ 5:27-37 Χριστιανικές Οικογένειες—Να Ακολουθείτε το Παράδειγμα του Ιησού! Δίδαξε αρχές οι οποίες, αν εφαρμόζονταν, θα βοηθούσαν τα μέλη των οικογενειών να αποφεύγουν απόψεις και συμπεριφορά που συνιστούσαν απειλή για το γάμο τους ή για την ευτυχία της οικογένειάς τους.

Ματθ 4:18-22 Υπηρετούμε Όσια τον Βασιλιά Χριστό Ταπεινοί άνθρωποι με διάκριση έγιναν πρόθυμα μαθητές του.

Ματθ 5:3 Για το Πώς να Βρούμε την Ευτυχία Ο Ιησούς αναφέρθηκε στην ευτυχία από τις πρώτες κιόλας λέξεις της πιο φημισμένης ομιλίας του, λέγοντας: «Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης».

Ματθ 5:21, 22 Ας Επηρεάζουν τη Στάση σας τα Λόγια του Ιησού Ο Ιησούς δεν ήθελε να χάσουν οι μαθητές του την ειρήνη και την ευτυχία τους, γι’ αυτό τους προειδοποίησε για τα θανατηφόρα αποτελέσματα της παρατεταμένης οργής.

Ματθ 4:1-11 Να Είστε Υπάκουοι και Θαρραλέοι Όπως ο Χριστός Από τότε που άρχισε να κηρύττει, οι εχθροί του, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Σατανάς, προσπάθησαν είτε να τον πείσουν είτε να τον εξαναγκάσουν είτε να τον παγιδέψουν προκειμένου να τον κάνουν να εγκαταλείψει την πορεία της πιστότητάς του.

Ματθ 4:1-11 «Ντυθείτε Ολόκληρη την Πανοπλία του Θεού» Ο Διάβολος προσπάθησε μάταια να κάνει τον Ιησού να παρεκκλίνει προσφέροντάς του «όλα τα βασίλεια του κόσμου και τη δόξα τους». (Ματθαίος 4:8) … Σε κάθε πρόκληση του Σατανά, απαντούσε: «Είναι γραμμένο».

Ματθ 4:4 Ο Ιεχωβά Προμηθεύει για τις Καθημερινές μας Ανάγκες Αν και πεινούσε πολύ ύστερα από μακρά νηστεία, ο Ιησούς αντιστάθηκε στον πειρασμό που του έθεσε ο Σατανάς να μετατρέψει τις πέτρες σε ψωμί, λέγοντας: «Είναι γραμμένο: “Ο άνθρωπος πρέπει να ζει, όχι μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Ιεχωβά”».

Ματθ 5:3-11 Το Κλειδί για έναν Ευτυχισμένο Κόσμο Έδωσε ακόμη και τη ζωή του για την ανθρωπότητα.

Ματθ 4:1-10 Πώς Βλέπετε τον Εαυτό Σας; Ο Ιησούς μελετούσε με επιμέλεια το Λόγο του Θεού, προσευχόταν ένθερμα και αγωνιζόταν σθεναρά στη διακονία.

Ματθ 5:1-11 Αληθινός Χριστιανός και Υπεύθυνος Πολίτης—Πώς θα Είστε και τα Δύο Κατόπιν, πρόσθεσε: «Ευτυχισμένοι είναι οι πράοι, . . . οι αγνοί στην καρδιά, . . . οι ειρηνοποιοί».

Ματθ 4:1-11 Η Σοφία του Ιεχωβά Παρατηρείται στη Δημιουργία Όταν ο Ιησούς ήταν στη γη, παρέμενε σε εγρήγορση, πάντα άγρυπνος ώστε να αποκρούει όλες τις προσπάθειες που έκανε ο Σατανάς για να διαρρήξει την ακεραιότητά Του.

Ματθ 5:3-11 Τι Χρειάζεται Πραγματικά για να Είναι Κάποιος Ευτυχισμένος Στη φημισμένη Επί του Όρους Ομιλία του, ο Ιησούς αναλύει τι χρειάζεται για να είναι κάποιος ευτυχισμένος, δηλώνοντας: «Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι» που (1) έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης, (2) πενθούν, (3) είναι πράοι, (4) πεινούν και διψούν για τη δικαιοσύνη, (5) είναι ελεήμονες, (6) είναι αγνοί στην καρδιά, (7) είναι ειρηνοποιοί, (8) διώκονται για χάρη της δικαιοσύνης και (9) ονειδίζονται και διώκονται εξαιτίας του.

Ματθ 4:1-11 Ενδυναμώνεστε από το Λόγο του Θεού; Στην περίπτωση του Ιησού, το ότι θυμήθηκε κάποιο κατάλληλο εδάφιο τον βοήθησε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του Σατανά.

Ματθ 4:1-11 Πραότητα—Μια Απαραίτητη Χριστιανική Ιδιότητα Αρνήθηκε να ανεχτεί τις αθέμιτες εμπορικές συνήθειες των θρησκευτικών ηγετών των ημερών του.

Ματθ 4:1-11 Κερδίζοντας τη Νίκη επί της Ανθρώπινης Αδυναμίας Όταν ο Ιησούς πειράστηκε από τον Σατανά, αντιστάθηκε ωσότου ο Διάβολος έφυγε.

Ματθ 4:1-11 Έχετε Κάνει την Αλήθεια Κτήμα Σας; Εξάλλου, αν λάβουμε υπόψη ότι επιχείρησε να λυγίσει τον Ιησού, γιατί να αφήσει εμάς ήσυχους;

Ματθ 4:1-10 Λαβαίνουμε Δύναμη για να Καταπολεμούμε τον Πειρασμό και την Αποθάρρυνση Η αγάπη για τον Ιεχωβά και το Λόγο του υποκίνησε τον Ιησού να απορρίψει τα δελεάσματα που έθεσε ενώπιόν του ο Πειραστής.

Ματθ 5:16 Ο Καρπός του Πνεύματος» Δοξάζει τον Θεό Καθώς καλλιεργούμε “τον καρπό του πνεύματος”, τα αποτελέσματα φαίνονται καθαρά στον τρόπο με τον οποίο μιλάμε και ενεργούμε, και αυτό με τη σειρά του φέρνει αίνο στον Θεό μας.

Ματθ 4:4 Θα Διακρατήσετε Εσείς την Ακεραιότητά Σας; Ο Ιησούς έβλεπε τα πράγματα από πνευματική άποψη και απάντησε με σταθερότητα: «Είναι γραμμένο: “Ο άνθρωπος δεν πρέπει να ζει μόνο με ψωμί”».

Ματθ 5:5 Να Τακτοποιείτε τις Διαφορές σας με Πνεύμα Αγάπης Για παράδειγμα, πρότρεψε τους μαθητές του να είναι πράοι, να είναι ειρηνοποιοί, να εξαλείφουν τυχόν λόγους για θυμό, να τακτοποιούν τα ζητήματα γρήγορα και να αγαπούν τους εχθρούς τους.

Ματθ 5:28 Να Απομακρύνετε τα Μάτια σας από Ό,τι Δεν Έχει Αξία! Ο Ιησούς τόνισε την ανάγκη που υπάρχει να διατηρείται η διάνοια καθαρή από ανήθικες σκέψεις, λέγοντας: «Όποιος εξακολουθεί να κοιτάζει μια γυναίκα έτσι ώστε να την ποθήσει έχει ήδη μοιχεύσει μαζί της στην καρδιά του».

Ματθ 5:11, 12 Ας Μη Ζούμε Πια για τον Εαυτό Μας Να χαίρεστε και να σκιρτάτε από χαρά, επειδή η ανταμοιβή σας είναι μεγάλη στους ουρανούς».

Ματθ 5:14-16 Κάντε Φανερή την Πρόοδό Σας Η Χριστιανική ωριμότητα, όπως ένα φως που λάμπει, δεν είναι μια ενδόμυχη ή κρυμμένη ιδιότητα.

Ματθ 5:43-48 Να Παραμένετε Όσιοι στη Βασιλεία του Θεού Εμείς πρέπει να ακολουθούμε το τέλειο παράδειγμά τους.

Ματθ 5:39 “Να Νικάτε Το Κακό” Ελέγχοντας το Θυμό Μάλιστα, μια θεμελιώδης διδασκαλία της Χριστιανοσύνης είναι να μην ανταποδίδουμε όταν δεχόμαστε προκλήσεις.

Ματθ 5:3 Ποια Επιρροή Ασκεί Πάνω σας ο Ιησούς Χριστός; Το να ακολουθούμε αυτή τη συμβουλή οδηγεί σε ευτυχία, διότι «ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης».

Ματθ 5:43-48 Να Δίνετε Παρηγοριά σε Όσους Περνούν Θλίψεις Δείχνουμε επίσης αγάπη σε άτομα έξω από την εκκλησία, ακόμη και σε εκείνους που ίσως να μην έχουν δώσει αποδείξεις στο παρελθόν ότι μας αγαπούν.

Ματθ 4:18-22 «Πηγαίνετε . . . και Κάντε Μαθητές από Όλα τα Έθνη» Ο Ιησούς το έδειξε αυτό όταν κάλεσε τους μαθητές του να γίνουν «ψαράδες ανθρώπων».

  • nwtsty (κατεβάστε το από εδώ)

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: